Új Afrika?

Afrika summázata

Kérem vigyázzanak a cikk elolvasásakor, gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom, mert olyan szóhasználatot alkalmaz mely párbeszédre provokál, s olyan gondolatokat tartalmazhat, mely eltér a köz véleményétől.

(Sok etikátlan website és hírportál megkérdezésem nélkül lelopta cikkemet. Amúgy nem titkosak gondolataim, de egy emailt dobhattak volna, hogy szeretnék használni.)

– Akik még soha nem töltöttek (utaztak) több mint két évet Afrikában, kérem óvatosan rasszistázzanak le. Jómagam 38 afrikai országban utaztam, több mint 2 évet töltöttem a kontinensen, nem luxus úton, hanem stoppolva, dzsungelben, városszélen, utcán vagy helyieknél aludva, minimál pénzzel. Más aspektusát látom, mint aki csak pár hétre odaautózik.

Ezen írásom a Tanzánia alatti régió 8 országáról levont tapasztalatom esszenciája. Ezt a cikket 2006-ban vetettem papírra … – de még nem kopott meg aktualitása. Sajnos.

 Alapvetően szeretem az afrikai embereket. Ezt fontos kijelenteni. Csak nem értem őket. Nem értem meg őket. Más megértés kell megérteni, másként vannak bekötve. De mégis: máig a legérdekesebb kontinens meglátogatni őket számomra. 

Ezt szükséges az elején leszögeznem, mert ha végigolvassatok, akkor nem ez a képzetetek támad. Van akinek előítélete van, nekem utóítéletem … ezt osztom meg veletek.
Iszonyú aranyos emberek tudnak lenni, különösen az öregek, akiknek tiszta a mosolyuk, sugárzik a szeretet belőlük. Igaz, hogy belőlük alig van már, mert a várható atlageletkor afrikaban 38 ev korul van. (dejo, akkor meg van 3 evem. Persze ez meghosszabithato, ha elhagyom Afrikat.:)  ) Tenyleg mindenki akar veled beszelgetni, mosolyognak, gyerekek integetnek vagy kovel dobalnak ha meglatnak, koszonnek, megkerdezni ki vagy, elkisernek mindenhova, stb. Mert idejuk van. Csak az van. (mint emlitettem 38 ev.) Szoval, szeretem az afrikaiakat, de ne akarj toluk semmit, mert akkor nem fogod szeretni oket, s ne dolgozz veluk, mert az elmegyogyintezetben kotsz ki (vagy az adosok bortoneben).  Afrikat szerencsesebb mas szemmel nezni.. !

K. Etiópia, harar
K. Etiópia, harar

At kell hangolodni, levenni europai szemuvegunket es megertetni magunkkal, hogy  a ‘time is money’ szlogenje itt uj kontost olt: time is just time. Szoval ha barmit akarsz, akkor neked is szannod kell ra idot, racionalitast, hatekonysagot el kell felejteni. De mivel van idejuk, ezert arra is jut, hogy atbeszeljek a dolgokat, es konszenzus szulessen. Ezt hagyomanyosan  a local cfief ( a vajda, nagyfonok, a bölcs stb) vezenyli le, de mukodik kiskozossegi szinten is.
Viszont ha valaki meg akar gazdagodni, akkor Afrikaban a helye. Itt barmitt el lehet adni pofatlanul dragan. Persze otthon is, de nemm ennyire pofatlanul. Mert otthon van verseny, esetleg fogyasztovedelem, szabalyok, emberi jogok. (vagy legalabbis).
Zene – no igen, ehhez van tehetseguk, enekesekben nincs hiany, iskolaban, templomban, tuntetesen enekelnek es tancolnak.. A zene mindenkie. Persze amikor nepzenet keresek, akkor semmi sincsen. Van a tuc-tuc gagyi kivitelben, de a lenyeg, hogy hangos legyen es gyors..

Afrikaban mindenki egy nap alatt akar meggazdagodni. (tudjuk, 80-as evek balatoni vallalkozok attitudje.) Erre a mondatomra kirabloim surun bologattak, hogy tenyleg igy van. Akkor meg nem tudtam, hogy rajtam mutatjak majd be. Ez megint csak a roved tavu gondolkodas-ra vezetheto vissza. Ha van valami, akkor azt fosszuk meg, taroljuk le, vagjuk le. Pedig hosszabb tavon tart, ha mindennap megfejik, meglocsoljak, esetleg ultetnek egy masikat. Itt a gazdagsagot esonek hiszik, hogy csak ugy jon, es termeszetesen tenni (erofeszitest) erte semmit nem kell. (nem is akar) Szoval ha mindent lerombolt, minden elenyeszett korulotte, akkor meg az van. Az is jol van, jon a het szuk esztendo, volt mar hogy kibirtak, most miert ne? Meg egyebkent is jon majd

Djibouti, a hatalom őrei... akik próbálták megakadályozni, hogy bejussak
Djibouti, a hatalom őrei… akik próbálták megakadályozni, hogy bejussak

valaki aki segit, vagy akitol elveheto.

Piacon ketszeres az ar, mert kettovel tudnak szorozni, de 0.2vel mar nem. Inkabb suru filler, mint hig forint elve kizarva.

A roved tavu gondolkodast mindig a klimara vezetem vissza, mert itt nincs tel, s mindig akad valami, csak fel kell torni a kokuszdiot, vagy leloni egy elefantot.
Europaban mi kapjuk a hosszu telet, s ha hegedulunk tucsok modjara egesz nyaron, akkor telen megfagyunk es/vagy ehenhalunk. Ezert a feher ember hosszu tavon kell es  kepes is gondolkodni/ latni. Ez lehetoseget ad arra, hogy tervezzen, uzletet epitsen fel, s lassa a jovot. Ez, mint mar irtam a hazasodasi szokasokban is tetten erheto, mert Afrikaban a ferfi fizet a no csaladjanak, hogy oreg napjaik be legyenek biztositva, ha a cseled (lanyuk) elmegy. Europaban a no csaladja adta a penzt, hogy az uj generacio biztosabban tuleljen. Ez a jovo orientalt vilagkep.

Afrikaban a rövid távú gondolkodásra vezetheto vissza a korrupcio is, hiszen a vezeto nem tudja, hogy ki mikor loki ot ki a hatalombol, igy ma kell megtollasodnia. Igy elkotyavetyelik az orszagot, hogy o anyagilag biztonsagba tudja magat mielobb. Afrika a leggazdagabb kontinens, mert

szudan, karima
szudan, karima , ahol több piramis van mint Egyiptomban

asvanykincsekben a leggazdagabb, kivalo klimaja van, s a lakossag meg nem szaporodott tul. De a fenti okbol kifojolag egy szegeny kontinens, mert a vezetoi megvehetoek, igy a nyersanyagok es a mezogazdasagi termekek  feldolgozatlanul jutnak kulfoldre, s ott novelik a gazda(g)sagot.  Ha hosszu tavon tudnanak / mernenek gondolkodni, akkor sajat feldolgozoiparuk lenne, s igy munkat adnanak embereiknek (nyilvan az nem kell nekik), fizetest kapnanak, adoznanak, amit ismetelt fejlesztesekre lehetne forditani, mig a feldolgozott arukert is magasabb arat lehetne kapni, s azzal is gyarapodna az orszag. S ha a gazdasag porog, akkor a vezetok szeke sem remegne (lsd. Kina, Vietnam). De ez afrika, itt nincs jovokep, csak ma van es minel tobbet akarok ha van ra mod – attitudje.

A politikus papirrol olvas, mert persze onallo gondolata neki sincsen. De legalabb folyekonyan, hangsulyozva olvasna. No de persze ilyen oktatasi viszonyok mellett mit is varhatnank. Meg itt a poziciok nem kepesseg alapjan osztodnak, hanem urambattya vagy mozgalmari alapon. Vagy hogy ki tudott tobb embert kivasarolni, esetleg eltenni lab alol. Aki ettől különbözne, azt felemészti a rendszer és elmenekül. (lásd értelmiségieket).

Guinea Bissau ex president

Nincs szocialis erzekenyseg, (max.  a szélesebb családra terjed ki), mert abbol nem lehet meggazdagodni. Pontosabban lehet, mert kulfoldi segelyek mindig voltak, s azokhoz ugysem jut el, akik raszorulnak, mert akik kezen keresztulmegy (dehogy megy, eltunik), azok maguk hasznara forditjak. Csoro-ek ugyis tulelik, ha meg nem, akkor ugysem tud reklamalni.

Az adatok, hogy afrikaban az atlagkereset napi 1-2 dollar, az csak ugy jon ki, hogy a statisztika szamokkal tud dolgozni. Az orszagokban a lakossag zome onellato, igy penzmozgas nincs, ha van is, akkor nem lekonyvelt. Igy a statisztikak abbol a szuk retegbol atlagolodnak, akik allami gondozasban, elnezest, allami alkalmazasban vannak.
Meg izelito Afrikarol. 1945-90-ig  a polgarhaboruk soran 4 millio katona halt meg, de kozben 14 millio polgari aldozat is volt, mikozben 48 millio civil halt meg sajat kormanyuk miatt. De ez mind semmi ahhoz kepest, amit structural violence miatt kovetkezett be: 79 millio emberi elet!!!

Afrika nyersanyagai
Afrika nyersanyagai

Afrika nyogi fuggetlenseget, meg bizony gyerekcipoben jarnak! 1990 ota csak 5 millio aldozat, boldog bekeevek.

De az afrikai ujsagiroknak is van humoruk, s afrika day kapcsan irtak. Ez a nap a diktatorok napja, akik a 3., 4. periodusukat toltik a hatalomban. Ezen a napon vezetoink emlekeztetnek arra, hogy ossze kell fognunk, hogy vedjuk a suverenitasunkat (mig ok vedik a svajci bankszamlajukat).
Ezen a napon vezetoink emlekeztetnek arra, hogy emlekezzunk afrikai identitasunkra, (mely meggatolja, hogy kifejezzuk demokratikus nezeteinket vezetoinkrol)
Ezen a napon vezetoink emlekeztetnek arra, hogy ellenalljunk az uj-gyarmatositasi torekveseknek. (Ami keletrol jon az OK! – ertsd kina)
Ezen a napon vezetoink emlekeztetnek arra, hogy halasnak kell lennunk, hogy sajat fajtank nyom el minket.

Ha az ember fizet (altalaban sokat!) valami szolgaltatasert, az nem azt jelenti, hogy kap is valamit cserebe.

Afrika and Bible
Afrika and Bible

 Ez csak azt jelenti, hogy a penzt elteszik es semi nem kerul vissza a projectbe, semi fenntartas, javitas, fejlesztes. Viszont lesz kocsi, telefon es sor belole.

Afrikaban mindenki middle man (kozvetito) akar lenni, mert ugy kaszal a legtobbet, munka nelkul, mert senki nem akar dolgozni. Igy kezen kozon minden dragava valik, foleg ha importalniuk kell, mert senki nem termel.
Amikor kinyomnak egy penzt (esetleg ermet), mar akkor nem er semmit. (ugy tunik hosszu az atfutasi ideje a nyomdanak.)

Egyetlen motivációjuk a pénz. Idealizmus nincs. Na jó, elvétve van. Munkat inkabb nem. Munkat veletlenul sem azert csinal valaki, mert erdekli, szereti, tanulhat belole. Kevés ilyet láttam. Csakis a hetvegi boritek miatt tortenik a munkavallalas. Nem munkarol beszeltem, mert arrol fogalmuk sincsen. Inkabb ugy fogalmazhatok, hogy munkahelyuk van. Ahogy Hofi mondaná: dolgoz-gatnak. Meg jo esetben megjelennek ott. Fizetesnapon biztos. Engem kimondottan idegesit, ha valaki (jo) fizetest kap azert, hogy rabolja az idomet, mert peldaul a tourist info-ban altalaban semmirol nem tudnak, semmilyen kerdesemre nem kepesek valaszolni, ha megis, akkor az teves. Es szurcsolik a kv-jukat. Milyen jo, hogy nem kell itt elnem es szembesulnom a sulyos hivatali burokraciaval.

Chad, kis protein senkinek sem árt...
Chad, kis protein senkinek sem árt…

A munka csak akkor megy, ha valaki fonok ostorral alla hatuk mogott es osztokeli oket. Gondolhatnank, kivalo rabszolgak, de ez sem feltetlen igaz, mert ha motivaltak sem kepesek hatekonysagra.

Értékteremtésben, folyamatmenedzselésben, stratégiai gondolkodásban nagyon rossz az általános társadalmi kép.
Zimbabwe volt Afrika kenyereskosara. Ami 20-40 eve mukodott, viragzott az nem kellett. Most fuggetlenkent tehetik tonkre az orszagot, feleltek, elrontottak, ami volt a kozosben korabban. S most maset veszik el, tortenetesen a feherek farmjait. Persze kompenzaciora nem futja, mert  feleltek, s a congoi nep meszarosokat penzelni fontosabb, mint a sajat nepuk ehezese. De populista lepesre szukseg van, leolik a fejos tehenet, a jol mukodo farmokat, s csodalkoznak, hogy nincs kaja. De termeszetesen a foldek egyharmada huberenceknek jut, akik persze a ma hasznat nezik, s az ontozocsoveket eladjak hasznalt hulladeknak, mutragyazni sem fognak, nem is tudjak, hogyan kell hasznalni, traktor is lerobben egyszer s javitani minek, kezzel is megy, olcso a munkaero s csodalkoznak, ha nincs termes, megeszik a rovarok, kiszarad, stb.. Elvenni konnyebb. Azt gondoljak a feher tapsol egyett es gazdag lett, pedig evtizedes izzadsaga fekszik benne.
Paraszt megtermeli maganak ami a tuleleshez kell, de persze nem lesz arra, hogy benzinre teljen es

Gambia, Sukut
Gambia, Sukut

elvigye a piacra, igy marad az inseg, pontosabban lesz az inseg, mert boseg volt elotte. Feher epitett korhazat, iskolat, vizet furt es tarolt, s ehseg sem volt olyan akut.

Bizonytalanság.S hogy ezek utan a kulfoldi toke sem jon? Ki az a hulye, aki penzt tesz ide, aztan jon a kapzsi number 1 moho es elveszi egy mozdulattal. Meg maguk a huberesek sem tartjak itt penzuket, hanem svajci szamlajukon inkabb. Hatha jon egy masik moho.  Alkalmatlanok persze a vezetesre, de amit meg lehet kiraboljak az orszagbol, mert aztan esetleg mas szelek fognak fujni. Aztan az uj sepru ujra a regi notat fujja., hiszen neki is erosnek kell latszani, nehogy a regi nyaloncnokok visszavaghassanak. Aztan mar mindenki a tronert harcol, mert ott buntetlenul lehet garazdalkodni, s ez meg a szoft verzio, mert itt nem meszarolnak mar le milliokat, mint legutobb ruandaban 3 honap alatt!! Itt eleg megfelemliteni oket, a tobbit kivasaroljak, vagy igernek nekik. S ezt tehetik addig, mig nem sivatagositottak el az orszagot, meg a foldanya is

Ivory coast, mannn
Ivory coast, mannn

tartogat nekik erceket, asvanyokat, amit el lehet kotyavetyelni, segelyeket is kapnak a szep nagyszemu gyerekekert, lelkes onkentesek is mindig bealdozzak tudasukat, munkajukat, magukat, hogy par ev mulva lassak befeccelt energiaik elfecserleset, mert nem kepesek onallo munkara.

Haszonelvüség. Afrikaban az onkentes munka ezert sem ertelmezheto, mert ha tesznek valamit, akkor penz is jar erte. Vagy valami haszon. Nincs semmi lelkesedes, elkotelezodes, tenni akaras. (A valtoztatni, fejlodni akarasrol szo sem lehet.) Arra mennek, amerrol tobb haszon varhato (minel kevesebb erofeszites reven.)
Ha valamit nem tud megcsinalni, akkor inkabb hagyja, nem mutatja ki hogy nem tudja. De nem kerdezi meg hogyan kellene csinalnia, mert ezek szerint tanulni szegyen.

Voluntarik aassak a pöcegödröt az iskolanak! De nem jut eszebe senkinek a falubol segiteni, nehogyma esetleg megtanuljak, hogyan kell asni, esetleg a gyereke ne kapjon verhast.
Megkezdett barmilyen project rogton leall, ha elmennek az europai onkentesek. Semmi nem tortenik azutan, s a sok energia es penz (a f

niger ayuru
niger ayuru, piac nap

ejlett orszagok adofizetoinek milliardjai) mind a semmibe vesz. Pontosabban a problema halmozodik, mert az ujszulottek Semmelweisnek koszonhetoen eletben maradnak, a segelyeknek koszonhetoen fel is nonek egy darabig. De aztan? Kell meg tobb etelt adni, jonnek lelkes onkentesek…mig meg nem halnak. Vagy megeroszakoljak, ha no.
Miert is csinaljak, ha maguk az erintettek nem akarnak valtoztatni lethelyzetukon???? S ezt komolyan kerdezem! Koltoien..

Igan Afrika nem akar erofeszitest tenni semmiert, azert meg foleg nem, hogy eletminosege javuljon. Persze ez a szo, hogy minoseg, megint csak europabol ertelmezheto. Ha van valami haladas (megint egy ertelmezhetetlen szo szamukra), az addig van, amig valaki tolja, utana lerobban. Karbantartani nem fogja, javitani meg plane nem.
Afrika ki-elvezi az eletet, felel mindent maga korul, mig Europa erofeszitest is tesz hogy elvezhetove tegyuk az eletet.

Esztétikai érzék vagy kivanalom nem letezik. Az plusz befektetett energia.. nem érti miért is kell.

Senegal, Dakar - telekocsi, fele költség
Senegal, Dakar – telekocsi, fele költség

Ami (szamunkra) kellemes, szep szuletett, az ott pusztul le ahogy van. Nem fer az agyukba, hogy valaminek nem csak funkcioja van. (na jo, a nonek legyen formaja. No de ez sem igaz, mert 5 eves kislanyokat es 80 eves nagymamakat eroszakolnak meg. Nap mint nap! )

Soha nem valaszolnak a feltett kerdesre. Pontosabban nem a feltett kerdesre valaszolnak. Pl. xy helyre megy a busz? Igen – a valasz. Aztan csodalkozom, amikor megerkezek, hogy iranyitanak egy masik buszhoz. Vagy amikor kerdem, mennyibe kerul egy sms kuldese. Ekkor elkezdi mondani, hogy ugyan nincs egyseg a telefonjan, de ha veszek, akkor annyit beszelek, amennyit akarok. Tenyleg nem complex kerdesekkel jovok. No meg az is sokat elarul attitudjukbol, hogy fogalmuk sincsen, mennyibe kerul egy perc beszelgetes mobilon. Nincs elore tervezes (gondolkodas), addig hasznaljak, mig tart. Utana, ha bajban vannak sem tudnak telefonalni. Sebaj, a mobil ugyis csak statusz szimbolum. Latszani kell.

Nem mondjak, hogy nem tudom, (nem egyenesek??), ehelyett elkezdenek gondolkodni (ugy csinalni), torni a fejuket (agy??), hogy mit is kellene mondani. Csakhogy mi /en hulye europai hajlamos(ak) vagyunk azt gondolni, hogy az ido, penz, s ok ilyenkor raboljak az idomet. Nekik az ido az ido. Az van. Ez van.
Hazudnak – a mi terminologiank szerint – ugye Lao Ce bolcsesseget tudjak: az igaz szo nem kimondhato. Megint csak latszani valaminek, ami nem o/az.
Elvenni valamit mastol nem elitelendo gyakorlat, sot allamilag tamogatott foglalkozas, mert a rendorseg hasznavehetetlen. Ok persze veszik a hasznot maguknak, sanyargatva a polgarokat, lassitva  a forgalmat, ellenorizve a gumikopast, az utasletszamot a buszokon, hogy levegyek a sapot. De ha bunozokkel allnak szemben, akkor nem tesznek semmit. Vicc, de igaz, hogy nincs szamitogepuk, de ez ertheto akkor, ha tudjuk telefonjuk es CB-juk sincsen, s ha akarsz valamit, akkor neked kell elmenni rendorert es furikaznod oket. De persze az a legjobb, ha el is kapom magam a bunozot, s hogy rovidre zarjuk a folyamatot az a legjobb, ha magam  is buntetem meg. Igen, vissza a kokorba.

Tudás nem érték. Tudjak (esetleg) a dolgokat, de nem ertik. Meg sem probaljak. Belejuk vertek, hogy how are you, Iam fine es ennyi. (Ahogy egy tudós mondta, they have limited mental capacity). No persze erre az oktatási rendszer is rájátszik, mert akik nyugaton tanultak egészen más hozzáállást tükröznek.. de most ugye nem róluk beszélek.  Mar tenyleg kezdem azt hinni, hogy agyilag keptelenek felfogni dolgokat, s kezdek arra vetemedni, hogy azt gondoljam, hogy a darwini szelekcio az europai embereknel evszazadok soran tamogatta / kivalasztodta a tanulasra fogekonyabb egyedeket. Magyarul, a nyugati civilizációban a tudás érték, hatalom és erő. Ez lett a túlélés, a jól élés kulcsa. Afrikanak erre csak 100-200 eve volt csupan, igy azonos oktatasi feltetelek eseten is a fekete bor alatt motiválatlan leny dobog. (lasd USA oktatasi statisztikai)
Meg sem probalhatjuk feltenni azt a kerdest, hogy: mit gondol errol vagy arrol. Nem gondol. Persze senki soha nem tette fel nekik ezt a kérdést. Megmondták neki mit tegyen és kész. (Ez is irritálhatja olvasoimat, de a többség sajnos ilyen, rengeteg okból kifolyólag, amiket már részben említettem.

Afrika nem inventive. Semmit sem sajatitanak el maguktol. Mastol sem. Ha egy azsiai lat valami otleteset, masnap mar megszervezte, legyartotta, forgalmazza. Afrikaban (Mozambik) cukornad tultermeles van, eladhatatlan a cukor, ragcsaljak is a nadat, de veletlenul sem latni, hogy kipreselnek a levet, s azt arulnak. Pedig olcsobb es job mint a coca cola, es munkat (na jo az nem kell nejkik), szoval megelhetest is adhatna az embereknek. De nem. Azsiaban viszont minden utcasarkon ihatunk egy poharral.

Nem kreatív, nincs problemamaegoldo kepesseguk, nem onalloak. Millio peldat hozhatnek, de csak egy: fotoboltban a belso vitrin betorott. Ezert amig be nem uvegezik ujra (par het biztos), addig nem is aruljak. Meg sem probaljak atcsoportositani a dolgokat, s meg amikor kerem sem hoznak ki mutatoba.
Aztan csodalkoznak az afrikaiak, hogy a kinai meg a markológépkezelőt is kinabol hozza. Mert az ott van idore, dolgozik is (hetvegen is), s nem kell kulon rabszolgahajcsar a hata moge.

Afrika felső és középosztály élete.

 Az erőt, a dominanciát ki kell mutatni.A szupermarketben tabla figyelmezteti legzotarsainkat, hogy maguk toljak a bevasarlokocsit, es ne az ort csicskaztassak. Mert ugyebar a fekete nem tudja magat megkulonboztetni a szinevel, igy a viselkedesevel probalja.  Leszol másokat, lenezi  a kevésbé tehetőseket (tehetetleneket), varakoztatja azt akivel megteheti, velemenye van ugyebar, amit papirrol olvas, mert beszelni es gondolkodni nem tanult meg az oktatasi rendszernek is koszonhetoen.
Egy del Afrikai viccet citalva: mi a kulonbseg a turista es a rasszista kozott?? Egy ora! (mert egy ora mulva rasszistava valik)
Miert van az, hogy az atlag kedves segito, mosolygos ember, mire ujgazdag (uj-pozicionista) lesz, atfordul sebzett elefantta. Persze meg szaros a segguk, de ki kell mutatni, hogy kik ok., ami meg mindig abbol all, hogy neki felesege és marhaja van.

Pazarlóak. Amint megtehetik.Villaja felepul, jeep-el jar, csillog a cipo es illatozik a bor, csillogasra telik, de vizcsapra nem, a falakra festes es gletteles is raferne. Karacsonyfa meg feldiszitve, tv szol egesz ejjel, s a lampak sem alszanak. Konyhaban az edenyek veguket jarjak es vizbegrizt (ugáli és társai) esznek naponta (leginkabb kezzel) A tv, mango radio egyidoben zajong, mikozben szot valtanak egymassal, gyerekek rohangalnak. Allando vibralas, biztos, hogy nem az otthon erzest juttatja eszembe.
No meg feka feleseg sem kellene, elkepeszto, hogy mennyire tudjak unni az eletet es mennyire erdeklodes nelkuliek, marmar idegesito. Pedig ertelmisegi csalad. Gyerekeik pedig tenyleg csak azert vannak, mert jottek, s szaporodni kell. Amennyire semmi figyelmet nem adnak gyerekeiknek az mar fajo. De ugye kifele viritani kell, haj belove, múhaj, kremekbol sincs hiany. Az vagy akinek latszol.(akinek-aminek hisznek) – a kulcsmondata afrikanak.

Iskola – termeszetesen szegeny, Zimbabwe-ben sagely kukoricabol foznek ebedet nekik, sokan csak ezert jaratjak iskolaba a gyereket. Motivacio! Termeszetesen konyvek is csak mutatoba, minden sokadik gyerekre jut egy. De persze a tanarok tolem a telefonvonalra kernek penzt! Majdnem rajuk boritottam a vizet! Ja azt nem, mert az nem volt az egesz 600 fos iskolaban, se wc! Nos a tanaroknak ennyi kozuk van  a diakokhoz, mondhatnam onzonek is oket, erdektelennek….
Az oktatas ismetles, belejuk verik. Hogy mit? Arrol fogalmuk sincs, de egy ket ha, jon a policaj.

Felelősségtudat hiánya. Gyereket siman ott hagynak masra, minden elozetes ertesites nelkul par napra. Ertesitessel par ever is. Feher ember kutyajarol is jobban gondoskodik, esetleg odakeszit vizet esz kajat.
Afrikaban azt gondoljak (tenyleg rossz ez a szo), azt hiszik, hogy a gyerekneveles el van intezve azzal, ha nem felejtett el enni es inni adni porontyanak.
Gyerekek meghalnak az unalomtol, mert semmi jatekuk sincsen, hiszen sok penzbe kerul. (termeszetesen fodraszra, mobilra, taxi-ra akad penz). Eszukbe sem jut, hogy maguk keszitsenek jatekot. (kivétel falun a pet palackbol készult autocska.) De persze ezt senki nem tanitotta meg nekik, s igy marad a tv uressege, s persze hogy rendetlenek, mert zsugoritjak az agyukat es nem torodnek veluk.
Mondhatnank hogy onzo tarsadalom, melyben mindenki magara gondol, de igazabol hagyomanyosan ez nem igy van. Itt a tesom gyereke az enyem is, a noje… hm, nem tudom, ezt nem kotik az orromra.

A Nő. – az nem mas mint vagina. Bocsanat, nem. Vagina es cseled. Ja es verni is lehet, es nem is szegyen. Meg soha nem elveztek meg a szex-et, de a gyerek jon. Ketto, harom. Idejuk van. Ha addig együtt maradnak. Alig van olyan csalad, ahol van papa is a gyerek mellé, hamar eltunnek a pasik. No responsibility, nincs semmi felelossegtudat. Semmi.. Viszont a him-nek (elnezest, hogy igy jellemzem oket), mindenkeppen van tobb noje. Itt persze tovabb el a tradicio! Attol nagy ember valaki, hogy sok felesege van. Igaz, ma mar nem felesege, mert azt mar nem tudja megfizetni, mert ugye az penzbe kerul, s itt inkabb latszanak penzesnek, de nem azok. De egy ejszakara azert futja. Meg italra es par szep szora, amig tele van verrel.
Mivel a feleseg teher, no meg fizetni is kell erte, igy mar inkabb csak szeretoik vannak, s az ugye nem szamit, ha utana megszül par gyereket, mert nem erdekli. Lenyeg, hogy megegy rovatka lehet a listan, mig esetleg a no dogrovason. Mert hogy mennyi\szenvedest hagy maga mogott azt leszarja. Mit eszik majd az szerencsetlen kolok, nem szamit, mert addigra mar eppen masfele vadaszik. Vagy ugyebar maset vadassza. A no meg ugyis arra fordul ahonnan remeny van egy kis figyelemre, letiztonsagra, penzre. Persze aztan radobben, hogy ujra csak megdugtak, s ha peche van, jon egy (meg egy) csemete es esetleg a vesz: az Aids. S mire eszmel, mar a pasi tunt is tova, gyereke is a nyakan, s jarhat orvoshoz is. No de mibol? No de a no is szivbaj nelkul arvahazba teszi, job esetben nagyira ruhazza a kolkok, mert valoszinuleg ilyen elozmenyek utan nem is erzi sajatjanak. S igy a 11millios Zimbabwenek van 600 ezer arvahazi lakoja. Kozuluk minden 3. hiv pozitiv. Fenyes jovo.

Korhaz – azt nem tudom, de szinte biztos, ha mutenek, akkor neked kell vinni a vert. S ha van eszed, akkor az orvost is, mert az okt. Rendszer ugyebar.. szar.
Korhazakban naponta nehany 5-6 eves gyerek kerul be nemi betegsegekkel. Amikor firtatjak a mamat, hogyan lehet, akkor persze fedezik a ferjuket, aki megeroszakolta a gyereket.

Étel – Igenytelen – vizbegriz kepesek enni minden nap. Ha van mas is, akkor is vizbegrizt esznek. So es egyeb fuszer nelkul. Itt az eves nem gasztronomiai elvezetet jelent, hanem csak annyit, hogy az ehsegerzet elmuljon. Meg valami tuzon sult/fott hust. Bizony ezer evek kellenek, hogy kialakuljon valami magaskultura. S az torekeny is, mert eleg egy inseges idoszak, haboru, barbar nep, s maris ujra a kokorban vagyunk.
Ennek egyik jele mit mar emlitettem talan Mozambik kapcsan a: homokeves. Nem vicc, izesitik soval borssal, es a terhes nok fogyasztjak. Del afrikaban ko variacioban is megtalalhato a piacokon, habar mar a tiltott szerek listajara kerult. Persze lehet pillango babokat iskapni sulve, jo feherje forras, es en tradicionalis etelnek tekintem, mert ugye a vizbegriz, az mar europai hozomany, hisz a kukorica Del Amerikai szerzemeny.

De vannak ujitasok is, pl. Nylonzacskoban sutik a rantottat! Szerinted megolvad a muanyag? Fogadjunk meg soha nem probaltad. Szerintem zseniális.
Reggelente a fagyott tejet olvasztjak, forraljak a zacskot a rezson. Nem gondolkodnak elore, hogy elozo este kivegyek a melyhutobol.
Befottes gumirol rogton a penzkoteget osszefogo gumira asszocialnak. Ok arra hasznaljak, mi befottnek. Tan ha nalunk is nagyobb lenne az inflacio, mi is arra hasznalnak.  Foggal nyitjak a sort. Nem macsosagbol, nem virtusbol.
Netkavezoban, fodrasznal, hegyi menedekhazban 20 eves magazinokat lapozgathatunk. Mondom, idoutazas ez az Afrika. Vissza a kokorba.

Termeszetesen van elefant, krokodil, vizilo, babboon, draga szafari es zero turista. Mert itt lenni draga mulatsag, de tudjuk, hogy Afrika egy nap alatt akar gazdag lenni, igy a kemping gyakran 200-400 dollar per ejszaka!!! De egy par negyzetmeter homokot a semmi kozepen is 10 dollarert adnak, igy nem csoda, hogy az elmult 4 honapban csupan 7 ejszakat voltam guest house-ban (el is tunt a penzem), es 3 ejszakat kempingben. Itt most atelet nyomjak, ejszaka gyakran 4-8 fok, de szerencsere eso mar elmult, igy a csillagos eg es az almaim meg az enyemek.

Biztos sok-ezer dolgot kihagytam, emlekeztessetek ra, hogy arra is figyeljek esetleg. Majd meg fesulgetem egyszer, de azert szeretnek valamit megosztani az itt let-embol, meglatasaimbol, foleg milyen az elet. Hogy mit lattam, azt majd diavetitesen lathatjatok, ha megerkezem. Eddig Lesotho, Namibia es Malawi a legigeretesebb, kivancsi vagyok mi lesz Tanzaniaban es Kenyaban.

Szivesen varok barmilyen reakciokat. …Persze lehet velemenyt is utkoztetni (sot kell is!). Provokativan írtam, mert erre tudok kisajtolni reakciókat. De mielőtt bárki lerasszistázna, érdemes elgondolkodnia, hány évet élt kint, melyik országban, negyedben, emnnyi pénzért, s kikkel vegyült. Én alulról láttam a dolgokat, megszenvedtem értük,  1.5 évet utaztam ott, érdekes kontinens az biztos, de nem nekünk való az a társadalom. De próbáld ki mindenképpen.

Lehet ugy visszajonni afrikabol, hogy csak ámulunk, milyen kedvesek az emberek, meg hogy  milyen szegenyek (szerintem szegénység mentális eredetű), de akkor nem lattak, es nem ertettek Afrikat. Vagy nem voltak itt. De ezek utan, lehet hogy nem is lesznek??

Gabor Csonka – vandorboy
From Malawi 2006, Jo nyarakat nektek!!

Ha folytatni szeretnéd, akkor itt van a következő bejegyzésem

About the author

The most traveled Hungarian

Comments

 1. Célom a saját és a külső világ jobbá tétele.. a fény és értelem felébresztése az emberekben.
  A világ és az egyén fejlődése nem az anyagi javak fejlődésében rejlik.
  Az utazás révén egy egészségesebb ember kerül vissza a társadalomba, aki nyitott, kíváncsi, s képes változni / fejlődni, s ezzel egy élhetőbb világot épít.
  Filozófusok nélkül a világ nem ment volna előrébb, ők akik megágyaztak egy új szemláletet, amely egy új világ fundamentuma volt / lett.

 2. Nagyon jó cikk! 😀

  Egy kicsit talán át is vetted az afrikai mentalitást, lévén hogy még nem javítottad az ékezeteket xD

  De nehogy azt hidd hogy én megcsinálnám a helyedben, én is lusta lennék a magaméhoz pedig európai vagyok.

  Fehér vagyok de a munkát nem komálom valahogy én sem 😛

 3. Kedves Vandorboy !
  Egyetertek a cikkedben leirtakkal , sajnos ez a szomoru valosag. Annyit azert megkerdeznek toled neked mi a celod az eletben ? Azzal, hogy utazol mit gondolsz hozza jarulsz a vilag fejlodesehez ? Mibol/ki finanszirozod az utaidat ? 🙂

 4. köszönöm a kiegészítést. javítom. Amikor írtam, 2005 egy zambiai gépen, ott nem voltak ékezetek, azóta nem volt időm energiám javítani.. de amint lesz egy szabad napom, megteszem majd.. vagy ha valaki jófejségből megteszi, akkor előbb megtörténik.

 5. Tetszik a cikk tartalma! Érdekes. /Eddig is kb. ilyen elképzeléseim voltak róluk amúgy. 🙂 / Semmi felháborodást nem szült bennem.

  A forma viszont szörnyű igénytelen, már bocs!! Pl. az ékezetek hiánya nemcsak baromi zavaró, de értelemzavaró is több helyen. Ha már magyarul írsz, használd légyszi a magyar ABC-t. Emellett a helyesírás-ellenőrző használata is hasznos lenne, hisz alapvető hibák vannak a szövegben. (kifoJólag ?!?!….)
  Ja és némi tárgyi tévedés: a vízbegríznek semmi köze a kukoricához, a gríz ugyanis BÚZADARA!
  Létezik kukoricadara is, de azt nem nevezik gríznek.

 6. Voltam persze, minden nap le is tartóztattak.. meg vízumot alig tudtam szerezni – ez a része gáz, amúgy egyéb gondom nem volt, érdekesebb volt mint számíítottam.

 7. Sajnos a leírtak nem csupán Afrikában jelentenek gondot. A túlnépesedés Magyarországon is négyszeres, Bangladesben négyszázszoros. A nők oktatása és az ingyenes fogamzásgátlás, miszerint a cél, hogy csak a kívánt gyermekek szülessenek meg, sehol sem megoldott. (Bocs Alapítvány) A politikában csak a férfias nőknek van helyük, akik mindenhol a jelen gazdaságát építik. Én azért alapítottam pártot, hogy a nők bevonásával a jövőt építhessük (Női Értékek Pártja). Elkelne a segítség ebben, szólj ha tudsz 😀
  “Mivel a feleseg teher, no meg fizetni is kell erte, igy mar inkabb csak szeretoik vannak, a gyerekekkel nem törődnek… azt hiszik, hogy a gyerekneveles el van intezve azzal, ha nem felejtett el enni es inni adni porontyanak. Az iskolában is kiverik belőlük a megértést, csak szajkóztatják velük a válaszokat és így marad az ismétlés–rögzülés tandeme, amely nem enged teret az új idők új dalainak. Így betonozzák be tudatukat időtlen időkig. Ez több mint béklyó. Afrika csak azt érti meg, amit muszáj, ha látja az ostort. Messzire gondolkodniuk reménytelen. A jelenben időznek.”

 8. huh, próbálom utolérni magam.. Indiában 2 évet utaztam, jó lenne megosztani vmit.. talán ha nyugdíjas leszek..:) de gyere el előadásaimra, ott vmi csurran cseppen a tapasztalataimból..:)

 9. Szia,
  baromira tetszik a cikk. Egy “India summázata”-t nem szeretnél írni? 🙂 Kerestem az oldaladon, de annyit találtam, h még feldolgozás alatt.
  Üdv,
  Johi

 10. Kedves Inga
  Azért szofisztikálnám kommentedet, mert igenis nem mindegy milyen kulturális közegből jön valaki, s nem mosnám össze az ázsiai- közel-keleti meg az afrikai embereket, s vizsgálnám az okot is miért kényszerültek elhagyni hazájukat, ahol eddig jól elvoltak, s minden oda kötötte őket.
  Illetve szerintem nem a ‘liberális agy-mosott’ emberektől kell óvni a világot, hanem a konzervatívtól, mert a történelem eddig mindig a maradi félelmeken alapuló gondolkodásmódot törölte el a föld színéről. Azokét akik nem a megoldást keresik, azokét akik nem fejlődnek és változnak. Ez az evolúció… a problémákra a megoldást kell keresni, s nem elzárkózni előle. Ezt kell megtanulnunk, s vagy sikerül vagy nem.

 11. Szerintem sokak nevében köszönöm meg az írásodat! Ugyan Afrikában nem jártam, de a világ sok pontján jártam éltem, hiszem, hogy jól látom a dolgokat és a hajamat tépem a liberális , agymosott ( mit agymosott? Agyatlan, gondolkozni meg sem próbáló) seggfejektől… akik tényeket az arcukba virítva se meggyőzhetőek… nagyon örülök az írásodnak, mert hátha többen is mégiscsak eltöprengenek az iromány és a bevándorlók által mutatott kép párhuzamjain… engem mindig megköveznek jópáran ( igaz egyre többen helyeselnek is), mert a vallásokat tartom a világ legnagyobb katasztrófájának…. )olyan mint a TV, megmondja mi a tuti), ha lenne jó/értelmes vallás (a buddhizmus pl legalább nem olyan ártalmas, ösztökél), szóval ha lenne; akkor ugyanezen primitív humanoidokat jó dolgokra is rá lehetne talán venni!? Jah neeeeemmm, bocsi, hisz ahhoz megint valamilyen szintű megfélemlítés kellene, nemigaz? Mindegy, lenyeg, hogy amit leírtál, minden félelmemet a helyére rendezte, remélem sokak így lesznek ezzel, mégha le is kell ezzel merülniük a valóságba. Inga

 12. Visszajelzés: Anonimus
 13. Maximálisan egyetértek a leírtakkal, én is többször jártam Afrikában, több országban, volt nyugat-afrikai zenész férjem 5+ évig, (Guinea, Senegal) a mentalitás sajnos pont ilyen, ahogy leírtad. Mégis van valami bája és vonzereje a kontinensnek, a fantasztikus zene, a csodás természet, a színek, a pillanatban élés művészete, amire jó rácsodálkozni, de ennek a hosszú távú hatásai miatt tart Afrika ott ahol. Kijózanító tud lenni a pénzéhségük, (az egész családé, mert egy férjjel nyakadba veszel egy 30 fős nagycsaládot is) az erőfeszítést tenni nem akarásuk, a hazudozásuk, és az, hogy fondorlatosan, lelkiismeret furdalás nélkül képesek kifosztani azt, aki csak jót tett velük. Mintha nem lenne semmilyen belső értékrend, csak a látszat legyen szép és jó, és sok lájk a napi 5-10 selfie alatt. Nagyon élveztem olvasni az írásodat, bárcsak elhittem volna korábban az ilyesmi tapasztalatokat, és lettem volna óvatosabb, nem kellene most újrateremtenem egy élet munkájával létrehozott egzisztenciámat a mínuszból, az afrikai férj bizony sokba került… én pedig gazdagabb lettem egy színes, nagyon fájdalmas és tanulságos élettapasztalattal, és már reálisabban látom Afrikát, ahogy Te is. A maga szépségével és rejtett, beégett “hibáival”. Nem lettem ettől sem rasszista, a világ szép és rengeteg csodát rejt még.

 14. Szia, én ma megírom a formált verziót, át is küldöm ha felveszed velem a kontaktot! Cserébe egy zárt csopiba ki fogom rakni, persze forrásjelöléssel 😉

 15. Visszajelzés: Névtelen
 16. Kedves Martin
  Igen, ékezetesítenem kellene, de most más prioritásaim vannak. De szívesen veszek önkéntes felajánlásokat, ha valakinek van lelkesedése és ideje kijavítani. Let me know. Szólj, ha igen. Gábor

 17. Szia!
  Remek cikk, de a helyesírás pocsék:) Jó lenne kijavítani akár egy szimpla helyesírásellenőrző programmal.
  Egyébként nagyon tanulságos!
  Üdv

 18. Sziasztok, en tobb mint 5 eve elek Gambiaba (on&off). Gambiai szarmazasu Europaban szuletett es nevelkedett felesegemmel nagyon jokat nevettunk ezen az irason, szinte minden mondatnal folemlegettunk torteneseket, konkret szemelyeket es elethelyzeteket amelyekre raismertunk. Minden szavad igaz, sot…. tudnek meg boven hozza tenni. Meselhetnek hogy viselkednek egymassal csalad tagok, hogy verik at egymast, milyen elkepeszto dolgok mennek. Ezt csak az tudja igazan aki elt Afrikaban. Ettol fuggetlenul imadjuk Afrikat, de nagyon esznel kell itt lenni.

 19. Köszönöm a megerősítést.. igen sok támadás ért ezen cikkem miatt, habár ha valaki Afrikát a maga valódiságában szeretné látni, akkor bizony hasonló tapasztalatokat szerez. Persze sok pénzzel, szervezetten, vagy rokonlátogatva utazva, nem mélyen belekérdezve, lehet, hogy szépűlnek a dolgok, de ez a lényegen mit sem változtat, csak a szubjektív megítélésen.

 20. Mar régebben is olvastam az írást, de csak a mostani ujraolvasással ert meg a válasz. Sztem rohadt jo, szeretem a valódi gondolatokat, tapasztalatokat. A rasszizmusról annyit, hogy te biztos nem vagy az. Csak meglátsz dolgokat es ki is mered nyilatkoztatni. Sok dologgal egyetértek, es nyilván tudjuk, h mindig vannak kivételek es másfajtak, de ez az általános lényegen sajna nem változtat. Mondom ezeket úgy, hogy a férjem afrikai, vannak afrikai barátaim es eddig kétszer voltam Ghanaban, ill.egyszer Elefántcsontparton. Minden hibájával együtt szeretem es visszavágyom oda, de egy hónap után épp elég. Egyszer ezt mondta a ghánai barátom: “szeretem a hazámat, afrikai vagyok,de sokszor ugy érzem, egy forró katlanban elek, ilyennek képzelem a poklot…”es ebből kerekedett egy beszélgetés, es nem a klímát kifogásolta leginkabb. A férjemet is szeretem, elfogadom minden hibájával együtt, mert valljuk be, vannak szép számmal. Sokmindent felfogok, hogy ok hogyan, mit miért csinálnak, de megérteni soha nem fogom tudni. Az ‘african time’-mal en is bőségesen szembesültem, es jelenleg is fogok, a hivatali korrupció bugyrairol ne is beszéljünk, mar előre rosszul vagyok tőle. Mindennek ellenére szeretem, es időről-időre visszatérek. Neked meg sok izgalmas utat kívánok, sok őszinte meglátással.

 21. Most kaptam meg az oldal címét egy barátomtól. Ámulva olvastam végig, mert valaki végre azt írja le, amit lát, ami van Afrikában. Nekem az első valós információm akkor volt, amikor Párizsig együtt repültem egy magyar férfival, aki ment vissza Afrikába dolgozni. Ő mesélt ezekről a dolgokról.
  Gábor, vigyázz magara, és írj még!

 22. Csak szeretném köszönetemet kifejezni a cikkért. Örülök, hogy még nincs gondolat rendőrség és egy két buta embert kivéve itt (Szegő Andor, Juli) még nem fröcsög mindenkiből a rasszizmus vádja, ha őszintén leírod azt, amit látsz. További sikeres utakat kívánok!

  Julinak üzenném, hogy a Holokausztról hallunk eleget, itt most kivételesen felesleges a zsidó kártyát bedobni, mert nincs erről szó.

 23. meg gondolom később is: Libéria, Sierra Leone, Elefántcsont part, Közép Afr. közt., Kongó, Líbia, Mali, Guinea

 24. ,,mely a 80as évekre megháromszorozódott.
  VÉGE LETT A POLGÁRHÁBORUKNAK,,

  A 80as években a következő országokban folyt fegyveres konfliktus Afrikában:

  Angola
  Csád
  Mozambik
  Eritrea
  Nyugat-Szahara
  Szudán
  Uganda
  Szomália

 25. Itthon vagyok most, s mostani vetítéseimen próbálok értékrendeket is felmutatni.. meg a vandorboy FB oldalamon is olyan bölcsességeket osztok meg, amit érdemes követni.. Jah és kint külföldön azért sokkal magyarabbnak érzem magam mint itthon.. furcsa nem? Na Miért?

 26. Szia!
  Bocsi, hogy csak most… és bocsi, hogy nem írok inkább semmit… Egy másik “afrikás csoportban” jól megkaptam a magamét valami miatt, még a végén gyökérnek és rasszistának is ki lettem kiáltva, pedig az igazán nem vagyok. Szóval bocs, de inkább maradok csendben, olvasgatok és megtartom magamnak a véleményem.

 27. Yes, South Africa is an extrem case 🙂 The richest state, but the highest crime and rape rate..
  but has beautifull national parks and nature. 🙂

 28. Köszönöm a megerősítést. Igyekszem semlegesen leírni, de persze fehér elemző, időtudatos szemléletem, logikám azért nem eltüntethető a képből.

 29. 126 ország az 41 év alatt jött össze (ha ez még a fiatal kategória :)), s kevesen vannak akik Andorraban, Lesothoban, Svázi földön stb,, vagy bármely Közép Amerikai államban (guatemala kivételével) több mint egy hónapot töltenek el.
  Afrikában több mint 1.5 évet voltam, intenzíven, stoppal, gyalog, kiraboltak többször stb.. de persze nem ismerem Afrikát ez igaz.
  Egy Ir orvosnál laktam egyszer, aki 40 éve dolgozik ott Afrikában, s ő azt mondta: Én már valamennyire ismerem az Afrikaiakat, de mit nem adnék érte, ha 5 percre tudnék a fejükkel gondolkodni.
  Azaz ismeri, de nem érti meg. Ő volt az, aki ránézett egy emberre, s tudta mit fog tenni az az ember. De ez nem jelenti azt, hogy érti is őket.
  Kommented többi részéhez csak annyit kérdeznék, hogy hány évet éltél Afrikában, hol, mennyire vegyültél ott az átlag emberekkel stb.
  Darwini selekció ott erősen volt, mert az ösztön világ sokkal erősebb, s ott nem a tudás a túlélés kulcsa, hanem az erő, hatalom, agresszió.. csak olvasad el pár diktátor életrajzát.. asszem egyik blogomba felsorolok pár történelmi ízű könyvet..
  S ha rasszizmussal incselkednek velem: gondolod, hogy ha ilyen indíttatású volnék, akkor kitettem volna a lábamat az öreg kontinensről?
  És itt kár sztem Hitlerrel párhuzamot vonni… de nem árt tudni, hogy évente hány százezer nőt erőszakolnak ott meg Afrikában, hány tízmillió ember esett áldozatul számunkra értelmetlen konfliktusokban. Akár fehér emberek jelenléte nélkül is. Én csak leírtam mit tapasztaltam, s azok akik ott éltek, hogyan látják magukat.
  Köszönöm, hogy meghallgattad válaszomat.

 30. Szia
  nem nézem minden nap a kommenteket.. rengeteg dolgom volt a napokban.
  nem szoktam cenzurázni … soha nem történt meg, nem értem mire célzol..
  Ird le a kritikaidat kérlek, meg fog jelenni itt.
  Azt is írd le kérlek, hogy hány évet éltél Afrikában, hogy utaztál ott, merre.
  Pont a héten kaptam egy mailt:

  “Véletlenül találtam a weboldaladra, nagyon tetszett. Csaknem 40 éves dél-afrikai élet után most költözök vissza Magyarországra. El akartam küldeni az Afrikáról szóló oldalakat angol ismerőseimnek de ez az oldal nagyon rosszul van lefordítva, mintha fordítóprogram csinálta volna:
  http://vandorboy.com/en/afrika-karakterologia-kezdoknek-es-haladoknak/
  Ez az oldal jól érthető, ezért el is küldtem nekik:
  Kösz, hogy nem PC (politically correct) cikkeket írsz mint legtöbb Afrika utazó.
  Sajnos, teljesen egyetértek azzal amit az afrikaiak tulajdonságairól írtál, ezért is költözök vissza.
  Üdv: A”

  no comment 🙂 peace

 31. kedves Vandorboy. a Marie Clair-ben olvastam rolad, ott azt irjak 126 orszagban voltal. hany ev alatt? mondjuk 10 mert eleg fiatalnak tunsz. ez azt jelenti h kb 1 honap jut egy orszagra max, ennyi ido alatt valoban ki lehet ismerni egy nepet/ne adj Isten kontinenst! kulonosen felhaboritott ez a resz: “Mar tenyleg kezdem azt hinni, hogy agyilag keptelenek felfogni dolgokat, s kezdek arra vetemedni, hogy azt gondoljam, hogy a darwini szelekcio az europai embereknel evszazadok soran tamogatta / kivalasztodta a tanulasra fogekonyabb egyedeket. Afrikanak erre csak 100-200 eve volt csupan, igy azonos oktatasi feltetelek eseten is a fekete bor alatt buta leny dobog. (lasd USA oktatasi statisztikai)
  Meg sem probalhatjuk feltenni azt a kerdest, hogy: mit gondol errol vagy arrol. Nem gondol.”
  Hitler ilyen gondolatmenet alapjan juthatott el arra a kovetkeztetesre, hogy meddove kell tenni a zsido noket, hogy ez az alsobbrendu faj ne szaporodhasson.

 32. Gábor! Köszönöm, nagyon jó volt olvasni, nagyban egyetértek veled, holott nekem csak Botswanaból vannak tapasztalataim, de hálistenek akadt azért kivétel. Nemtudom azóta hazajöttél e, de a beszámolódat szívesen meghallgatnám… Lekéstem???

 33. Ezt írod: “Szivesen varok barmilyen reakciokat. …Persze lehet velemenyt is utkoztetni (sot kell is!).” Ugyanakkor kitörlöd az általad leírtakkal nem egyetértő kommenteket… Kár.
  Nekem is lenne egy-két gondolatom… de ezek után nem pazarlom az időmet arra, hogy leírjam…

 34. Very well said and pretty much on the spot with all your observations. We that live in Africa (South Africa) know all of this already, its just interesting to see how long the foreigners take to figure it out….

 35. én is, de azért lássuk be, Afrika nem a hátizsákosok paradicsoma. D-K Ázsiában sokkal kedvesebbek, önzetlenebbek az emberek, s nem is olyan drága. De tény: Afrika különös tapasztalás mindenkinek, s Kenya a legkönnyebben utazható ország.. habar lake turkanahoz kicsit rázos eljutni.

 36. KEDVES ANDOR
  KÖSZÖNÖM KIMERÍTŐ KOMMENTEDET, ÖRÜLÖK, HOGY VÉLEMÉNYEM REAKCIOT VÁLTOTT KI.
  MINT RADIOS KOLLÉGA, RÉGI RESTANCIÁMAT ROVOM LE NEKED, MELYRE KRISTOF EMLÉKEZTETETT A MOSTAN GLOBETROTTEL MEETINGEN. MOST TUDOK VÁLASZOLNI, MERT MOST ÉRTEM HAZA S TETTEM PONTOT 9 ÉV UTAZÁSOMRA. sZERINTEM MINDKETTEN NYITOTTAN UTAZUNK, DE ÉN AZÉRT TÉNYLEG ALULRÓL LÁTTAM A TÁRSADALMAT, AHOL NEM A PÉNZ OLDOTTA FEL A HELYZETEKET (KOZLEKEDES, SZALLAS STB), HANEM AZ EMBERI NYITOTTSÁG VAGY ZÁRTSÁG. eNNEK JEGYÉBEN IRTAM, S KOMMNETELEK MOST IS.
  (AZ ÉN KOMMENTJEIM LESZNEK NAGYBETŰSEK)

  ,,Alapvetoen szeretem az afrikai embereket.,,

  Minden piréz ellenes hangoztatja, hogy a pirézek között is vannak rendesek, sőt neki is van piréz barátja.

  ,,gyerekek integetnek vagy kovel dobalnak ha meglatnak,,

  Több hónapos afrikai tartózkodásom során sohasem tapasztaltam ilyen nyílt agressziót, egyedül háborús övezetekben tudom elképzelni, hogy ilyen történjen.
  JAVASLOM OLVASS UTAZOK BLOGJAIBOL TÖBBET, VAGY IRÁNY ETIOPIA PLD.

  ,,Szoval, szeretem az afrikaiakat, de ne akarj toluk semmit,,

  Nem is akarni kell, hanem kérni.

  IGEN, KÉRHETEM A BUSZT, HOGY INDULJON EL HA LEROBBANT, MEG HOGY NE VÁGJANAK ÁT, HANEM LEGYEN NORMÁLIS NEXUSUNK. ABBAN A PILLANATBAN, HOGY INTERAKCIÓBAN VAGY VELÜK, RÁJÖSSZ, HOGY ŐK MÁSKÉNT GONDOLKODNAK. THIS IS AFRICA MY FRIEND A VÁLASZ MINDENRE, AMIRŐL ŐK IS TUDJÁK, HOGY NINCS JÓL. ÉN PEDIG BIZTOS NEM AKAROM, HOGY ÉLETÜKET MENEKÜLT TÁBOROKBAN TÖLTSÉK, KÉRNI PEDIG BIZTOS NEM FOGOM.. EGY MÜKÖDŐ ÉLETETMODELT NEM AKARNAK MAGUKÉVÁ TENNI, A RÉGEN MŰKÖDÖTTET PEDIG ELFELEJTIK MÁR.

  ,,Viszont ha valaki meg akar gazdagodni, akkor Afrikaban a helye. Itt barmitt el lehet adni pofatlanul dragan.,,

  Tág fogalom a bármit el lehet adni. Azon kívül Afrika nem tartozik a stabil-biztos piacokhoz, hiszen az átlag lakosnak nincs pénze, tehát nincs vásárló erő.
  HA NINCS CUKOR 100 PÉNZÉRT, CSAK 200 ÉRT , AKKOR ANNYIÉRT FOGJÁK MEGVENNI. NINCS ALTERNATIVA, KONKURENCIA, VISZONT VAN MAFFIA, ERŐ, S A KONKURENSEK KIVÉGZÉSE.

  ,,Persze amikor nepzenet keresek, akkor semmi sincsen. Van a tuc-tuc gagyi kivitelben, de a lenyeg, hogy hangos legyen es gyors,,

  Azért, ha az ember szeretne autentikus afrikai zenét hallani, hallhat. Több koncertet hallgattam végig iránytaxikban.
  NA JAH, DE MENNYI ÉLŐ TRAD. KONCERTBE UTKÖZTÉL BELE????

  ,,Afrikaban mindenki egy nap alatt akar meggazdagodni. (tudjuk, 80-as evek balatoni vallalkozok attitudje.),,

  Sőt, sok mai magyar vállalkozó is ,,balatoni származású,,
  NEM IS SZERETJUK ŐKET, UGYE?….

  ,,Erre a mondatomra kirabloim surun bologattak, hogy tenyleg igy van. Akkor meg nem tudtam, hogy rajtam mutatjak majd be. Ez megint csak a roved tavu gondolkodas-ra vezetheto vissza. Ha van valami, akkor azt fosszuk meg, taroljuk le, vagjuk le. Pedig hosszabb tavon tart, ha mindennap megfejik, meglocsoljak, esetleg ultetnek egy masikat.,,

  Az a sok millió afrikai család ,akik több generációs földművesek, állat tartók ,nagyon jól tudják a természet szabályait, a reflektálatlan rablás a turista szektorban érződik, ahol a fehér embert valóban sokan fejőstehénnek nézik, de amíg egy átlag turistát Budapesten 5000forintért visznek el a Deák térről a keletihez, nem sokban különbözünk a tehénfejőktől.

  SAJNOS NEM, A BŰNÖZÉSNEK MI CSAK A MARGÓJÁN VAGYUNK, MERT UGYE OTT BACKPACKER MŰFAJ SZINTE NEM LÉTEZIK OTT.
  ILLETVE AZÉRT A NYUGATI ORSZÁGOK ELÉG SOK AFRIKAI ÉLETSZINVONAL NÖVELŐ PROJECTBE TOLJÁK GDP JUK 1-2 SZÁZALÉKAT

  ,, Piacon ketszeres az ar, mert kettovel tudnak szorozni,,
  Igen merész kijelentés ez közel egy milliárd emberről.

  TE IS TUDOD JOL, HOGY NEM 1 MILLIÁRDROL IROM…HANEM AKIVEL ÖSSZEHOZOTT A SORSOM

  ,,a feher ember hosszu tavon kell es kepes is gondolkodni/ latni. Ez lehetoseget ad arra, hogy tervezzen, uzletet epitsen fel, s lassa a jovot.,,

  Ehhez képest Mo-n is hallani olyan politikusról, aki gyorsan akar(t) meggazdagodni, és olyan családról aki plazma tv miatt adósodott el.

  IGEN, DE MINT RENDSZER ÉS STRUKTURA.. MI HOSSZU TÁVRA VAGYUNK BERENDEZKEDVE.

  ,,Afrikaban a roved tavu gondolkozasra vezetheto vissza a korrupcio is, hiszen a vezeto nem tudja, hogy ki mikor loki ot ki a hatalombol, igy ma kell megtollasodnia.,,

  Sok iparilag fejlett országban is magas a korrupció,

  HÁT AKKOR TE NEM LÁTOD MI ZAJLIK OTT

  Amerikában majd minden második film az állami korrupciót állítja pellengérre. A korrupció sokkal komplexebb kérdés, sok esetben kényszerhelyzet a korrupció gyakorlása, hiszen az az afrikai határőr, aki nem kap fizetést, csak korrupt módon juthat pénzhez, tehát a munkája része ,hogy kenőpénzt fogadjon el.

  ERRŐL BESZÉLTEM

  ,,Afrika a leggazdagabb kontinens, mert asvanykincsekben a leggazdagabb, kivalo klimaja van, s a lakossag meg nem szaporodott tul.,,

  Afrikáról un block nem lehet kijelenteni, hogy kiváló klímája van, mégiscsak egy 30 300 000 km²-es földterületről beszélünk Afrika alatt. Hogy a lakosság túlszaporodott e, nehéz egyértelműen meghatározni, Ruandában például a túlszaporodás volt a legfőbb oka a népirtásnak.

  a SZAHARÁT LESZÁMÍTVA, NEM GÁZ, SŐT..

  rUANDA – KERDEZZ MEG 10 ÉV MULVA EMBEREKET ERRŐL A KÉRDÉSRŐL

  ,,Ha hosszu tavon tudnanak / mernenek gondolkodni, akkor sajat feldolgozoiparuk lenne, s igy munkat adnanak embereiknek (nyilvan az nem kell nekik),,

  ….

  ,,A politikus papirrol olvas, mert persze onallo gondolata neki sincsen.,,

  Általánosan jellemző a politikusokra, hogy papírról olvasnak, ez nem afrikai jelenség.

  DE 3. OSZTÁLYOS SZINTEN OLVASSA…

  Nem igaz, hogy minden politikus papírról olvas, és hogy nincsenek önálló gondolataik. Kwame Nkrumah például papír nélkül mondta el híres függetlenségi beszédét, Leopold Senghor költő volt, Julius Nyererére amolyan Afrikai Könyves Kálmánként tekintenek, hogy néhány példát említsek.

  AZ EGYMILLIÁRDBOL 🙂

  ,,Meg izelito Afrikarol. 1945-90-ig a polgarhaboruk soran 4 millio katona halt meg, de kozben 14 millio polgari aldozat is volt, mikozben 48 millio civil halt meg sajat kormanyuk miatt.,,

  Nem értem, mi a különbség a polgári áldozat és a civil között? 62millió ember biztosan nem halt meg 45év alatt a ,,saját kormányuk miatt,,

  ,,De ez mind semmi ahhoz kepest, amit structural violence miatt kovetkezett be: 795 millio emberi elet!!!,,

  Ez az adat abszurd, mely minden realitást nélkülöz.

  eGY AFRIKAI NAPILAPBOL MASOLTAM KI A PÉLDÁT, MIA KULPA..

  Az 1950es években körülbelül 200millió ember élt Afrikában,

  NA IGEN, DE MENNYI HALT? MALÁRIA, S EGYÉB BETEGSÉGEK ÉS NÉPIRTÁSOK KAPCSÁN?

  mely a 80as évekre megháromszorozódott.
  VÉGE LETT A POLGÁRHÁBORUKNAK
  Érthetetlen Vandorboy mit akart közölni.

  ,,Amikor kinyomnak egy penzt (esetleg ermet), mar akkor nem er semmit.,,

  Nem kell a zimbabwei dollár 2008as fiaskójából kiindulni.

  PONT OTT VOLTAMM AMIKOR IRTAM

  A Dél-Afrikai rand európai szemmel is stabil pénz.
  FEDEZVE GYÉMÁNTTAL ÉS ARANNYAL… VOND KI BELŐLE AZ ÁSVÁNYOKAT, ÉS UGY NÉZD MEG MENNYIT ÉRNE.

  ,,A munka csak akkor megy, ha valaki fonok ostorral alla hatuk mogott es osztokeli oket. Gondolhatnank, kivalo rabszolgak, de ez sem feltetlen igaz, mert ha motivaltak sem kepesek hatekonysagra.,,

  Ez vegytiszta rasszizmus!
  KEVERVE EGY KIS TAPASZTALATTAL… NEM CSAK ENYÉMMEL, HANEM AZOKÉVAL, AKIK KINT ÉLNEK, DOLGOZNAK, FEHÉREK FEKETÉK..
  JAH ÉS FEKETE RASSZIZMUS IS VAN JAVÁBÓL.

  ,,Zimbabwe volt Afrika kenyereskosara. Ami 20-40 eve mukodott, viragzott az nem kellett.,,

  Ha Vandorboy minimális energiát fordított volna a poszt-koloniális afrikai történelem tanulmányozására, tudná hogy az általa kenyereskosárnak vélt Zimbabwe valójában Rhodézia néven működött.

  bIZONY TUDOM, HA OLVASTAD ZIMBABWE BLOGOMAT, OTT KIFEJTEM.. DE KERDES, HOGY AZ EGYÉB OLVASÓK TUDJÁK-E?

  Mielőtt bárki szentté avatja Ian Smith-t és kormányát, figyelmébe ajánlom a tényt, hogy (Dél)- Rhodézia ,,virágzása,, a többségi társadalom kizsákmányolásán, igazságtalan földelosztáson, egyenlőtlenül kölcsönzött hiteleken, valamint a Nemzetközösségből való kilépésen s embargókba szaltózáson nyugodott.

  DE A HÉTKÖZNAPI EMBEREKNEK VOLT MUNKÁJUK, KENYERÜK, OKTATÁS, EGÉSZSÉGÜGY, NEM KORRUPT BUROKRÁCIA, ÉS BIZTONSÁGUK!

  ,,De AZ AFRIKAI nem kerdezi meg hogyan kellene csinalnia, mert ezek szerint tanulni szegyen.,,

  Pontos számadatok alkalmazása is szégyen?
  ABBOL DOLGOZOM AMIT TALÁLTAM.. A TÖBBI TAPASZTALAT

  ,,No de ez sem igaz, mert 5 eves kislanyokat es 80 eves nagymamakat eroszakolnak meg. Nap mint nap!,,

  Hol? Egyébként ez sem Afrikai jelenség, a világon mindenhol erőszakolnak meg nőket, Stieg Larsson óta tudjuk hogy Svédországban milyen arányban lesznek a nők erőszak áldozatai.
  HM, AKKOR BESZÉLGESS AFRIKAIAKKAL,FŐLEG DÉL FELE SZAHARA ALATT..

  ,,Korhazakban naponta nehany 5-6 eves gyerek kerul be nemi betegsegekkel. Amikor firtatjak a mamat, hogyan lehet, akkor persze fedezik a ferjuket, aki megeroszakolta a gyereket.,,

  Vandorboy mestere a hivatkozás nélküli vádaskodásnak
  SEGÍT E, HA AZT MONDOM, HOGY XY. A bLANTYRE-I KORHÁZ FŐORVOSA MONDTA 2005 BEN?

  ,,Etel – Igenytelen – vizbegriz kepesek enni minden nap. Ha van mas is, akkor is vizbegrizt esznek. So es egyeb fuszer nelkul.,,

  Nem tudom, Vandorboy merre járt, én Afrikában rengeteg finom helyi fogást ettem Afrikában.
  KENYÁTÓL LEFELE AZÉRT NEM HULLANAK A MICHLEIN CSILLAGOK

  ,,Lehet ugy visszajonni afrikabol, hogy csak aamulunk, milyen kedvesek az emberek, meg hogy milyen szegenyek, de akkor nem lattak, es nem ertettek Afrikat.,,

  Az etnocentrizmus jobban megrészegíti az embert, mint a pálinka.
  VÁZOLTAM AZ ESSZÉM ELEJÉN A PROBLÉMA MIBENLÉTÉT. NÉZHETED AZ Ő SZEMÜKKEL, DE NEKIK SEM JO IGY.

 37. Gyere haza pajtás, mert ha a mieink csak kódorognak a nagyvilágban ahelyett, hogy itthon családot alapítanának, akkor könnyen meglehet, hogy mire 20 év múlva hazajönnének, itt már nem lesz magyar ország. Hanem lesz egy Magyarországnak nevezett valami, tele az általad leírt mentalitású népességgel, épp csak errefelé világosabb színben. Csakhogy a bőrszín nem számít, hanem az értékrend, a morál, meg a munkakedv…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies