Grúzia körutazás

By , 2016. szeptember 21. szerda 21:15
Grúzia, Ushguli

Grúzia, Ushguli

GRÚZIA 2017 aug 4-14  

(utána hosszabbítás aug 14-26 : Örményország)

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Mindaz, amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel, mindezeket és sok mást ezen az utazáson mindenki garantáltan megtalálhatja. Változatos programunkban látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek, de nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok,

Grúzia, Mtskheta

Grúzia, Mtskheta

zarándokhelyek, barlang városok szerepelnek komplex ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások, a Fekete tenger és a borvidékek meglátogatása is.

Utunk során elmélyedhetünk ebben a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, mely fontos célkitűzésünk utunk során, s kis szerencsével részesei lehetünk egy népzenei fesztiválnak júliusban, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Grúzia kiemelt látványosságai ( a folytatáshoz klikkelj ide.. )

Kutaisi, szökőkút

Kutaisi, szökőkút

– Tbiliszi történelmi belvárosa

– Mtskheta templomegyüttes) (UNESCO világörökség)

– Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor (UNESCO világörökség)

– Felső Svaneti (hegyi falvak, svan tornyok) (UNESCO világörökség)

– a Kaukázus hóval borított hegyei, gleccserei, vízesései

– Kakheti bortermelő vidéke, Alaverdi, Gremi, Nekresi kolostora

– Uplistsikhe, Davit Geraja barlangvárosai

1. nap péntek            Budapest – Kutaisi

Swaneti régió, Mestia

Swaneti régió, Mestia

Indulás Budapestről éjszaka a Wizz air menetrendszerinti járatával Kutaisiba. Éjszaka a repülőn.

2. nap szombat       Svaneti régió, Mestia

Érkezés hajnalban Kutaisiba. Saját bérelt buszunkkal indulunk innen a hegyek felé. Kora reggel kis bevásárlás a Zugdidi piacon, majd a Jvari víztározónál megállunk egy piknikre. Innen kapaszkodunk fel a mesés Svaneti tartományba, a Kaukázus hegyei közé, ahová általában irodák nem indítanak utakat, mert bonyolult a logisztika. Pedig ez utunk egyik természeti csúcspontja, érdemes

Grúz bőségtálak a családoknál

Grúz bőségtálak a családoknál

buszozni miatta, így látjuk teljes egészében Grúziát. Ez a régió csak a nyári hónapokban látogatható. Különlegességéhez még az is hozzájárul, hogy ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít ennek a vidéknek a kultúrája, svan nyelve és építészete. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Ennek jellegzetes építészeti megjelenítése a Svan tornyok (tulajdonképpen lakóházak), melybe csak létrán keresztül lehetett

Svaneti, svan torony,

Svaneti, svan torony, a vendetta ellen.

bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Tehetünk bemelegítőnek egy kis kirándulást mielőtt elfoglaljuk szállásunkat, egy családi vendégházat, ahol lepihenünk a hosszú repülőút és buszozás után.

Délután tehetünk egy rövid kis ismerkedést a faluval. A település elhelyezkedése pazar, s köröttünk ötezres hegyek csúcsaiban gyönyörködhetünk. Közben megnézzük a helyi etnográfiai múzeumot, ahol elmesélik, hogyan is éltek itt évszázadokon keresztül ezek a pásztorkodó népek. Estére már vár minket a helyi vendéglátónk által készített bőséges tradicionális lakoma.

Szállás Mestiában egy vendégszálláson a falusi turizmus keretében, hogy bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe és gasztronómiai kultúrájába.

3. nap                          Mestia, Gleccser túra, Ushguli

Kora hajnalban Mestiából indítjuk felfedező túránkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választjuk meg a mai nap

Grúzia, Mestia, Glaicher trekking

Grúzia, Mestia, Glaicher trekking

túraútvonalát. Terv szerint egy gleccser lábához zarándokolunk el egy 3-4 órás könnyű kirándulás keretében, ahova a rossz utak miatt egy helyben bérelt másik busszal megyünk. Egy folyón átkelve erdős részeken indul a túra, majd a gleccserhez közeledve egyre kövesebb talajon jutunk el a káprázatos gleccserig, ahol már a levegő is elég hűvös, s az időjárás is nagyon változékony. Délre visszatérünk Mestiába, s aki pihenni akar az marad a faluban.

A túrázás után lesz utunk egyik fakultatív programja: lehetőség lesz egy speciális, magasabb építésű bérelt busszal, (vagy kisebb létszám esetén dzsippel) eljutni Ushguli faluig, mely Európa

Grúzia, Ushguli

Grúzia, Ushguli 2000 méteren is lakott

legmagasabban fekvő (2100 méter), állandóan lakott települése Európának. Nem érdemes kihagyni, eddigi útjaim során minden utasunknak ez volt az egyik csúcsélménye, beleértve az odautat is.

Elsőként egy felvonó repít minket a hegyen 800 méterrel feljebb, ahonnan jó idő esetén meseszép kilátás nyílik a szemközti 5 ezres hegycsúcsok sokaságára. Felejthetetlen élmény lesz itt meginni egy kávét vagy sört a helyi étteremben.

Innen utazunk tovább Ushguli falujába majd 3 órán keresztül, sok svan toronnyal találkozunk útközben. A gerinc utolsó faluig vezető út is meseszép zöldellő hegyoldalakon visz keresztül, pazar kilátással az alant elterülő völgyekre.

Grúzia, Ushguli

Grúzia, Ushguli fele a táj

Lélegzetelállító élmény lesz, amikor végre meglátjuk Ushguli faluját a sok svan toronnyal, háttérben egy hosszú gleccserrel, illetve Grúzia legmagasabb csúcsával. Rögtön elfeledjük mindazt a nehézséget amivel idáig jutottunk a rögös földúton. A falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, ikonjait, ékszereit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállok elől. Késő este érünk csak vissza családjainkhoz, akik már várnak a forró vacsorával.

Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon.

4. nap                            Vizes kanyon, csónakázó túra.

evezés, Martvili kanyon

evezés, Martvili kanyon

Reggel  megnézzük a nagyon érdekes helyi etnográfiai múzeumot, ahol elmesélik, hogyan is éltek itt évszázadokon keresztül ezek a pásztorkodó népek. A mai napi programunk újdonságot tartalmaz. A havas hegyektől pár óra alatt lejutunk a Fekete tenger vidékére. Gleccserektől a tengerig, ezért is csodálatos Grúzia, ennek lesznek részesei önök is. Délelőtt bő 3 óra buszozás, szerpentinezés után leérünk a hegyekből a síkságra, ahol útba esik egy csodaszép vizes kanyon. A kanyon vize különös kék és zöld színekben pompázik, lehet benne túrázni és úszni is, mert vannak közelében barlangok, mesés vízesések. Itt található a Kaukázus legnagyobb vízesése. Igény esetén fakultatívan rövid csónakázást is beiktathatunk.  vagy csak élvezzük a meleget és a lubickolást.

Este Kutaisiban éjszakázunk kényelmes hotelünkben.

Grúzia Gelati monastery

Grúzia Gelati monastery

5. nap Kutaisi, Gelati kolostora, Prométheusz barlang

A mai napot délelőtt Kutaisi környékén töltjük. Reggel a hatalmas Bagrati katedrálisban leszünk részesei egy istentiszteletnek, majd felbuszozunk járművünkkel 20 km-t Gelati falujához, ahol a grúz kultúra „arany korszakában” épült kolostor együttes a célpontunk. A 11. századi Gelati katedrálisa és a hozzá tartozó akadémia a korai keresztyén időkben filozófia és egyéb tudományok oktatásának központja volt. Ez ma is élő templom, s kis szerencsével részesei lehetünk egy hamisítatlan ortodox szertartásnak és végtelenül szép kórusénekléseiknek.

Innen visszaindulunk Kutaisibe, megnézzük a régi zsidó negyedet, a szépen restaurált óvárost. Utána egy kis szabad program lesz a 70es évek

Kutaisi, Prometeusz barlang

Kutaisi, Prometeusz barlang

hangulatát idéző belvárosban. Ki-ki eldönti, hogy idejét múzeumlátogatásra fordítja, vagy beleveti magát a hatalmas piaci forgatagba, vagy csak a folyóparti hangulatos étteremben ebédel és öblíti le egy helyi korsó sörrel a látottakat.

Ebéd után a természetnek szenteljük időnket. A környék karsztos hegyeiben rengeteg cseppkő barlangot hozott létre a természet, a világ legmélyebb (2km) barlangja is itt található. Ezek közül a legszebbe látogatunk el saját buszunkkal. Ez még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal töltötte el, hatalmas termekkel, telis teli cseppkőformációkkal. Idegenvezetőnk egy órás séta keretében ismertet meg minket a látottakkal.

Szállásunk Kutaisiban a kényelmes hotelünkben.

Grúzia, Uplistsikhe

Grúzia, Uplistsikhe, Unesco site

6. nap Uplistsikhe, Gori, Mtskheta, Tbiliszi

Ma hosszú napunk lesz. Korán reggel saját bérelt kisbuszunkkal indulunk az ország nyugati régióját felfedezni. Útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a történelmi látnivalók között.

Első állomásunk Uplistsikhe. Felfedezzük Grúzia egyik legősibb városát egy sivatagos régióban, amelyet már i.e. I. évezredben is emberek lakták. Sokáig karavánok fontos pihenőhelye volt, kereskedelmi központ. Kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokokat, lakóhelyiségeket és egy templomot, mely később 20 ezer fős várossá bővült, színházzal, s komoly

Grúzia, Gori, Stalin

Grúzia, Gori, Stalin

infrastruktúrával.

Innen egy órás buszozás után érünk Gori városába, Sztálin születési helyekére ahol egy múzeum van ma. Itt közösen megnézzük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot, ahol idegenvezető meséli el a dicsőséges oldalát ennek a rettegett diktátornak. Aki inkább sétálna, az szabad program keretében felfedezheti a város hatalmas erődjét és a belvárost, megebédelhet egy helyi étteremben.

Innen tovább utazunk buszunkkal az i.e. V. században alapított Mtskheta városkájába, mely Grúzia egyik legrégebbi városa, 800 éven keresztül, megszakításokkal, a grúz birodalom

Grúzia, Mtskheta

Grúzia, Mtskheta

fővárosa is volt. A VI. századi Svetitskhoveli-székesegyház az ország második legnagyobb egyházi épülete, klasszikus példája a grúz tetragonális templomépítészetnek, mely az UNESCO világörökség része. Itt található egy legenda szerint egy sírban Jézus ruhája és ezért mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténység spirituális fővárosa. Ezután megcsodáljuk Samtavro templomát a városka szélén, mely fontos zarándokhely, ahol minden évben találkozunk egy magyarul beszélő szerzetessel.

Mtskheta-val szemközti hegyen gyönyörű

Jvari, Mtskheta Grúzia

Jvari, Mtskheta Grúzia

kilátással bíró, 327-ben alapított Jvari-kolostor avagy a Szent kereszt temploma. Az ország legszentebb helye, ahonnan a grúz kereszténység terjedése köthető. 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Innen nézhetjük meg a naplementét.

Szállásunk Tbilisiben egy hostelben

7. nap Davit Gareja barlang kolostorai, Telavi, Kakheti borpincéi

Kétnapos utazást teszünk Grúzia keleti részében. Az első célpontunk Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia

Grúzia, Davit Gereja

Grúzia, Davit Gereja

legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel, mert sivatagi tájban található. A holdbéli, kietlen pusztás tájon, színes sziklás dombok között 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6000 szerzetest. Ennek ellenére amit látunk kis 2 órás kirándulásunk keretében, az nagyon látványos. Sok szerzetesi cellában még látjuk a jó állapotban megmaradt fresskókat, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá. Ezután átvágunk ismét a

Grúzia, Davit Gereja

Grúzia, Davit Gereja

hegyeken, s folytatjuk utunkat a híres Kakheti bortermelő vidékre, ahol ismét számtalan látnivaló vár majd ránk.

Kvareli faluja borpincéiről híres, így meglátogatunk egy pincészetet, ahol két kilométeres pincerendszerben barangolhatunk, vagy egy családi borászatot, ahol bemutatják a hagyományos borkészítés trükkjeit, melynek végén egy bórkóstolóval gazdagítjuk ismereteinket ezen a borvidéken készített nedűket illetően.

Szállásunk egy családi vendégszállás Telaviban, ahol bőséglakoma s helyi bor vár minket érkezésünkkor.

Grúzia, Ikalto Alaverdi

Grúzia, Ikalto Alaverdi

8. nap Ikalto kolostora, Alaverdi katedrálisa, Gremi vára,  Sighnaghi

Ma reggel miután megreggeliztünk, elbuszozunk Ikaltó kolostorához. A 6. században alapított kolostorában skolasztikus oktató központ működött a 12. századtól, s itt eredetiben láthatjuk a templomhoz épített bortározókat. Majd tovább fokozzuk a történelmi esztétikát, s megnézzük Alaverdi 11. századi kolostorát mely a katedrálisa miatt érdekes, mely korában a legmagasabb volt, építészeti bravúr és esztétikai élmény is egyben.

Telaviból ellátogatunk Gremi kellemes falujába, amely citadellájáról, XV. századi torony palotájáról híres, s egy érdekes múzeum is vár minket.

Miután kellemesen belefáradtunk a történelmi emlékek sokaságába, Sighnaghi felé vesszük az irányt. Ez egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak, ma kvázi Tbiliszi Szentendréje, sétálóutcák, patináns óváros a hegyek között, park, rengeteg étterem. Szabad program lesz az óvárosban, majd közösen töltjük

Grúzia, Gremi, Nekresi borospincék

Grúzia, Gremi, Nekresi borospincék

el az estét egy hangulatos étteremben helyi finomságok társaságában.

Szállás Sighnagiban egy nagyon szép hotelben.

9. nap Ananuri, Jvari hágó, Kazbegi

A mai napon is hosszú út vár ránk, a Kaukázus középső részét célozzuk meg Tbiliszi fölött Északra. A fővárostól északra az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Természetesen ezen a napon sem maradunk látnivalók nélkül. Megállunk egy szobor temetőnél, majd a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható

Grúzia, Jvari pass, Ananuri

Grúzia, Jvari pass, Ananuri

domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. Innen kapaszkodunk felfele a hegyeknek, a grúz síparadicsomot is láthatjuk, zöld lankáival a 4 ezres hegyek árnyékában. Természetesen megállunk a Jvari hágónál is 2379 méter magasan, ahonnan lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. A közelben vannak Pamukáléhoz hasonló, kisebb vaskirakódásos sódombok, melynek közelében pezsgős forrásvizet is fogyaszthatunk.

Az energiától duzzadó túrázó lelkű emberek egy 4 órás nehéz hegyi túrát tehetnek fakultatívan. A többiek pedig az egyik közeli völgy falujában megnézhetik a pátriarcha szülőhelyét és egy kicsit sétálhatnak a faluba. Majd a busz elviszi őket a szállásra.

Délután érünk Kazbegi falujába, s ha az időjárás

Grúzia, Kazbegi kiránduls

Grúzia, Kazbegi kiránduls

lehetővé teszi, akkor szállásunkról is megpillanthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Igény esetén itt is meleg többfogásos vacsorával és helyi specialitásokkal várnak minket vendéglátóink.

Az éjszakát Kazbegi falujában töltjük helyi családoknál a falusi turizmus jegyében

Grúzia, Kazbegi csúcsai 5 ezren túl

Grúzia, Kazbegi csúcsai 5 ezren túl

10. nap Kazbegi, Gergeti temploma, vízesések, kirándulások

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Első célpontunk egy 45 méteres vízesés lesz, az orosz határ közelében, amit rövid 1-2 órás kirándulással érünk el.

Utána feltúrázunk 1 óra alatt a Gergeti Trinity templomhoz, ahová 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Jeepel is lehet menni fakultatívan. A 2170 méter magasan fekvő zarándok helyet, a pazar kilátás élvezése miatt nem érdemes kihagyni.

Aki nem szeretne kirándulni, azok a fennmaradó időben pihenhetnek, megnézhetik a helyi néprajzi múzeumot, vagy a közeli temetőhöz sétálhatnak,

Grúzia, vízesések, Kazbegi

Grúzia, vízesések, Kazbegi

illetve sörözhetnek, ismerkedhetnek a helyiekkel. Szállás Kazbegiben, vendégszálláson.

11. nap Tbiliszi városnézés /este indulás reptérre

Reggel buszunkkal Tbiliszibe indulunk, mely hab a tortán fantasztikus utazásunk lezárásaképpen.  Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s nemkülönben híres gyógyfürdőiről is.  Kimerítő városnézés lesz az első programunk.

A belvárosi látványosságokat fedezzük fel közösen. Átmegyünk a történelmi Metekhi hídon, megtekintjük a felette épült Metekhi templomot, a város első templomát.

A Narikala erődhöz az újonnan épült libegővel megyünk fel, amelyben a Szent Miklós templom klasszikus stílusú épülete található, majd a hatalmas Tsminda Sameba és a Echmiadzin katedrálisokat, (magyarul a Sioni katedrális és az Ancsiszkáti templom).

Grúzia, Tbilisi

Grúzia, Tbilisi

Délutánra közös programunk a termálfürdő lesz, a középkori fürdő negyedben, ahol sikeresen lazulunk el a feszített program után, sztorizunk, kipróbáljuk a klasszikus grúz dörzsölő-masszázst.

Majd egy óvárosi sétával zárjuk, melynek patinája a régi szovjet időket idézi,  de kortárs építészet is van, hisz a bábszínház dőlt óratornya, vagy a szerelmesek hídja, jó színfolt a patinában. A város  tele kellemes kiülős éttermekkel és élettel. Estére ellátogatunk egy helyi étterembe, ahol népzene és néptánc előadás lesz, hogy a folk tradícióban is fürdőzhessünk.

Akik wizz airrel repülnek, azokat beteszem egy reptéri shuttle buszba, s 4 óra  transzfer a reptérre, ahová hajnalban érkeznek, s rögtön indulnak is tovább Budapestre.

Akik 1 napot maradnának még  szállás Tbilisziben, szállodában.

 Tbilisi, Narikala erőd

Tbilisi, Narikala erőd

Grúzia, Tbilisi látképe

Grúzia, Tbilisi látképe

12. nap Tbiliszi, városnézés (extra 1 nap)

A mai nap szabad program lesz, választhatunk sok program közül. Én azokkal tartok ahova többen mennének. A skanzenben megismerjük különböző régiók építési kultúráját, s a kis múzeumokban betekintést nyerünk a népi életmódba.

Ismét a kultúrának áldozhatunk, és megnézhetjük a városnak kimaradt nevezetességeit, érdekességeit. Várnak minket a Sololaki negyed patináns épületei, Rustaveli avenue szobrai, múzeumai, a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament és a szocbarokk épületek.  Lesz szabad programra is lehetőség. Itt sem érdemes kihagyni az óvárosi barangolást, szecessziós sétát, vagy siklóval felmenni a szemközti hegyekre, vagy a bolhapiacot is meg lehet nézni.

Estére szervezünk egy búcsúestet azoknak, akik nem tartanak velünk az örmény hosszabbításra, mely egyben egy ismerkedés azokkal, akik most csatlakoznank hozzánk Örmény útra.

Egy belvárosi étteremben leszünk közösen, ahol ismét láthatunk egy átfogó folk programot, s megismerjük a grúz néptáncot és népzenét, kiváló előadók társaságában.

Grúzia, Tbilisi , fűrdők

Grúzia, Tbilisi , fűrdők

Elbúcsúzunk azoktól a társainktól, akik hajnalban indulnak vissza Budaspestre.

Akik pedig csak az örmény programra jelentkeztek, s  ezután érkeznek azokat felvesszük hajnalban a reptérről, transzfer Tbiliszibe, elhelyezkednek a szállásunkon, s csatlakoznak hozzánk a mai napi Tbiliszi programokhoz, s másnap kora reggel közösen indulunk Örményországba.

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson.

13. nap Indulás Tbilisziből Budapestre

Örményországi hosszabbítás lehetséges. Olvassad itt.

GRÚZIA ( ÖRMÉNYORSZÁG)

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Tbilisi kulturális program

Tbilisi kulturális program

Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Grúzia alapprogramunk után! 8 napos extra Örmény és Karabah hegység programmal várom azokat, akik még többet szeretnének látni a Kaukázus országaiból. Örményországba kalandozunk, mely a történelem viharainak ellenére megőrizte összetéveszthetetlen egyediségét, kultúráját. Hegyi tájak, tavak, ősi keresztény emlékek, hegybe vájt templomok, díszes kőfaragások, és nem utolsósorban a felejthetetlen konyha amiért érdemes velem tartani.

Meglátogatjuk a több mint 2 700 éves fővárost, Jerevánt, UNESCO Világörökség részévé nyilvánított településeket és építészeti emlékeket, kolostorokat, karavánszerájt, erődöt, Stonehenge szerű emlékeket stb.. Kóstolunk világhíres örmény konyakot, megmásszuk az Aragats-ot, és még sok élmény vár azokra akik a hosszabbítást is választják.

Útjaim eltérnek a megszokottól, akik utaztak már velem tudják.

gruzia idegenvezetés

gruzia idegenvezetés

 Éppen ezért tartanak velem újra és újra. Nagyon sok extra dolgot kínálok pld. teszünk pár kisebb kirándulást a természetben,  gyakran olyan helyre viszlek el, ahová ritkán, vagy egyáltalán nem szoktak utazást kínálni. Ezért vagyok én, tapasztalt idegenvezető, aki körültekintően megtervezett útvonalat ajánl. De tudni kell, bármikor előfordulhatnak váratlan élethelyzetek ebben a régióban. Időjárás, helyi szokások, számunkra akár logikátlan viselkedésformák miatt meglepetés érhet minket, amikkel szembesűlhetünk.

Ezek miatt különösen fontos, hogy indokolt lehet az utazás sorrendjét, menetét megváltoztassam,  vagy az eredetivel azonos értékben helyettesítsem, esetleg a tervezett szálláshelyet megváltoztassam! Természetesen ez legritkább esetben fordul elő, csupán felhívom a figyelmed arra, hogy ezen helyzetek rugalmasságot, és türelmet igényelnek tőled is. A változtatás mindig a Te érdekedben történik, a célom az, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát.

Fontos tudni, hogy az utazások során bármikor előfordulhat Vis Maior helyzet (tehát természeti katasztrófa, társadalmi feszültség, stb.), melyek következtében akár többletköltségek merülhetnek fel (utazás félbeszakítása, kényszerű útvonalváltozás, stb.). Útjaim zökkenőmentessége természetesen függ a  hozzáállásotoktól is, de szerencsére ezzel csak nagyon ritkán van probléma. Eddig remekül érezték magukat akik velem tartottak.

Partnerirodámon keresztül is érdeklődhetsz az út felől.

Amennyiben érdekel az út, akkor

szándékodat jelezzed felém itt,

s én megírom a részleteket, tudnivalókat.

69 hozzászólás “Grúzia körutazás”

 1. ZR szerint:

  Szia!

  En is szeretnek a Gruzia-Ormenyorszag ut ararol erdeklodni. Legyszi’ ird meg!
  Koszi!

 2. vandorboy szerint:

  Szia Zsuzsa
  legegyszerűbben gyalog.. kb 50-60 km, 2-3 nap alatt kényelmesen.
  De ha jeep, kb 120- 140 usd-ért van jeep per nap.. kb 3-4h egy út, mert fotózkodsz stb..
  van heti 2x helyi uaz, kb 20 usd egy utra.. indul amikor tele van…
  üdv
  Gábor

 3. Kzsuzsa szerint:

  Szia,
  Kis segítséget szeretnék kérni. Május végén Grúziába készülünk magán szervezéssel. Ennek kapcsán találtam a leírásodra. Megmondanád hogyan jutunk Mestiából Ushguliba a legegyszerűbben?
  Köszönöm

 4. Szász Krisztina szerint:

  Grúziára kérnék infót, 2 felnőtt, 2 gyerek (16, 9). Köszönöm

 5. vandorboy szerint:

  Üdvözlöm, mindent átküldtem.. már páran meg is vették a jegyüket..Üdv, Gábor

 6. dr.Urbán Tibor szerint:

  Kérlek adj árajánlatot és , hogy abban mi van benne és milyen egyéb költségek jönnek ehhez,( szállás, kaja,belépők stb.).GRÚZIA + Örményország egyben. 2 fő (házaspár) érdeklődik.
  Köszönettel Urbán Tibor

 7. vandorboy szerint:

  Szia, még van pár helyünk.. de lesz egy másik út is juli 29-től.

 8. Frank Klára szerint:

  Kedves Gabor,

  Erdekelne a gruziai korutazas. Kerem tajekozasson az arrol valamint, hogy hogy lehet jelentkezni ra.

  Üdvözlettel,
  Frank Klára

 9. vandorboy szerint:

  Persze átküldtem az ismertetőt.

 10. Móni szerint:

  Kedves Gábor !

  Érdekelne a nyári grúziai körutazás (esetleg a hosszabbítás is) 2 felnőtt és 2 kiskamasz részvételével (edzett, rendes gyerkőcök).
  Szeretnék kb. árat tudni, hogy tudjunk mérlegelni.
  Köszönöm, Móni

 11. Agoston szerint:

  Szia!
  Erdeklodnek a gruziai tura irant! Kerlek szepen kuldj egy arat 2 fo reszere!
  Elore is koszonom, tovabbi szep napot!

 12. judit szerint:

  Kedves Gábor! A 2016 július 8. napján induló grúziai út érdekel. Milyen a túrak nehézségi foka? Àtlagos erőléttel teljesíthetøk? A részleteket is szeretném tudni. Szívesen beszélnék a program végén emlitett partnerirodával. Üdvözlettel Fekete Judit

 13. Érsek Ildi szerint:

  Gábor! pont erre az időpontra terveztünk mi is Grúziát. A repjegyek már megvannak. Van-e mód “lazább” csatlakozásra?

 14. vandorboy szerint:

  SZia
  átküldtem az infókat..
  Üdv, Gábor

 15. Kata szerint:

  Kedves Gábor!
  Október 24-én hajnalban érek fiaimmal Kutaisibe, és szeretnék érdeklődni, egyénileg tudunk-e csatlakozni valamilyen privát idegenvezetéshez (27. reggel jövünk vissza).
  Tudna ebben ötletet adni? És szállás tekintetébe?
  Üdvözlettel
  Kata

 16. Zsóka szerint:

  Szia! Érdekelne engem is a nyári grúz körút ára két főre! Köszi szépen!

 17. Gályász Anett szerint:

  Szia! Elküldöd nekem is az infókat? Köszi szépen!

 18. vandorboy szerint:

  SZia júli 8 indulást lőttük be, péntek, wizzair ki, vissza pegasus Tbilisiből..
  Betettem még egy pluszt, tán a weblapomon is beírtam.. de ezt átbeszéljük majd amikor fikszen kialakul a csapatunk.
  Kellemes ünnepeket neked is, Gábor

 19. vandorboy szerint:

  Szia Ági
  elküldtem mindent.
  Kellemes ünnepeket, Gabor

 20. vandorboy szerint:

  Szia
  júli 8 indulunk, s minden infot elküldtem neked mailen.
  Ár még függ a jelentkezők számától, de ez egy low budget túra lenne, de saját busszal 2600 km utazás, nem luxus szállásokkal, hanem sok homestay-el, tehát helyiekkel lakunk a hegyekben.
  üdv
  Gábor

 21. Nora szerint:

  Szia! Mikor szervezed meg a Grúz&Örmény túrát 2016-ban és hány napos kirándulásra lehet számítani? A program változatlan gondolom. Az túra árát meg tudnád mondani légy szíves?
  Köszi
  Nóra

 22. Konrád Ágnes szerint:

  Kedves Gábor!
  A grúz útról kérnék infókat és árat.
  Köszönöm!

 23. vandorboy szerint:

  Kedves Lujza
  Az irodás útjaimon is mindig volt 3-4 fő 60- 65 év feletti utas is, köztük a 75 éves Mamám.. Nagyobb túra max. 1 lesz a gleccserhez, kb. 3-4h retur. Meg egy kazbeginál, ami jeepel kiváltható. A kissebb 1-2 h kirándulások könnyen abszolválhatóak bárkinek. Avagy Lehet szálláson maradni, vagy kisebbet sétálni addig.

 24. Lujza szerint:

  Kedves Gábor!58 évesen is vállalható a grúz út? Egyedül is csatlakozhatok a csoporthoz? Az árról is érdeklődöm, illetve esetleges további információt is szívesen vennék. (pl. hogyan tudnék hasonló korú, kislétszámú csoporthoz kapcsolódni.)
  Köszönettel: Lujza

 25. Nánási Gizella szerint:

  Kedves Gábor!

  Engem is a grúz út érdekelne. Ha vannak további infok, amik a programban még nem szerepelnek, írd meg kérlek. Pontos árakat is szeretnék tudni. Mi ketten mennénk a férjemmel, 62 évesek vagyunk, mondjuk átlagos fizikai kondícióban. A program nagyon nagyon tetszik, de nem tudom, hogy a mi korosztályunknak ez nem túl megterhelő-e. Egyébként várhatóan hány fős lesz a csoport, átlagéletkor? Hány szabad hely van még? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv Nánási Gizi

 26. Pásztor Brigitta szerint:

  Kedves Gábor! Érdekelne a grúz út. Tudna kérem küldeni részletes információt. Köszönöm Brigi

 27. Kata szerint:

  Kedves Gábor!
  Október 24-én hajnalban érek fiaimmal Kutaisibe, és szeretnék érdeklődni, egyénileg tudunk-e csatlakozni valamilyen privát idegenvezetéshez (27. reggel jövünk vissza).
  Tudna ebben ötletet adni? És szállás tekintetébe?
  Üdvözlettel
  Kata

 28. vandorboy szerint:

  elküldtem.. júliusban indulunk.. Gabor

 29. Olga szerint:

  Szia! Érdkelene a grúziai/örmény út, részletekkel. Köszi.

 30. vandorboy szerint:

  Irtam neked is pm.

 31. Kis Gábor szerint:

  hello,

  Érdeklődöm a júliusi utazásról. Legfőképpen én is árakra lennék kíváncsi. Köszönöm!

 32. vandorboy szerint:

  SZia,
  sztem Azerieket haggyátok, macera a vizum és drága.. meg nincs annyi időtök.
  A többit megírtam pm-ben.. Gabor

 33. vandorboy szerint:

  SZia
  ..sajnos szeptemberben Pápuáknál leszek, tehát ha a július jó nektek inkább akkor próbáljatok csatlakozni.
  Írtam pm. nektek. Gábor

 34. Márta szerint:

  Négyen barátnők -1969 ben együtt érettségiztünk- szeretnénk szeptemberben egy kb. 14 napos grúz-örmény körutat tenni.
  Milyen lehetőségeket tudna kinálni?
  Köszönettel

 35. B Andi szerint:

  Szia, április végén tervezünk egy Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország körutat, 6-an megyünk, gondoltam célszerűbb lenne kocsit bérelni, de az útviszonyok miatt lehet, hogy egy kocsi+ sofőr variációban gondolkodnánk. Tudsz ilyet javasolni? Van esetleg olyan ismerősöd, aki vállalná mindhárom országot, vagy országonként kellene bérelni vkit? Az azeri vízummal még nem tudom mi lesz, ha nem kapjuk meg, akkor azt kihagyjuk, illetve azon is gondolkodtam, hogy Kutaisiből elmenni vonattal Bakuba és akkor csak Grúzia- Örményországba kellene a kocsi. Te mit javasolsz?
  Hol lehet falusi vendéglátókat találni? Tudunk valahogy előre foglalni, vagy csak kint?
  Előre is köszi a segítséget, Andi

 36. Kati szerint:

  Kérlek, küldd el az árakat, egyebeket. Köszönöm.

 37. Jambo szerint:

  Hello,

  Érdeklődni szeretnék a Júliusi utazásról. Legfőképpen én is árakra lenné kíváncsi. Köszönöm!

 38. Ballai Pál szerint:

  Várom a részletes árajánlatot, mi van benne és mi nincs, úgy ahogy azt illik meg tenni!

 39. Kiss Beáta szerint:

  A jövő nyári Grúzia körút ára érdekelne. Köszönöm előre is!

 40. Ballai Pál szerint:

  Szintén kérek ár és költség részletezést mi van egyben, mik a fakultatívak, úgy ahogy az szokás az utazási ajánlatokban!Valamint a jelentkezési, fizetési határ időket!Grúzra és Örményre részletezve!Üdv:Pál

 41. vandorboy szerint:

  Irtam már privátban.. de persze, minden megoldható kocsi nélkül, vannak marsrutkák, kisbuszok. A hegyekben Ushguliba kell bérelned jeepet, vagy 3 nap gyalog, szép tájakon. Szállást mindenhol találni, a kérdés mindig az milyet és mennyiért.

 42. barnacukor szerint:

  szia, az árakról szeretnék érdeklődni ill h mennyire könnyű találni megfelelő szállást és h autóbérlés nélkül megoldható e az egész

 43. Stumpné Bekes Margit szerint:

  Szia! Hallgattalak a Klubrádió műsorában és nagyon tetszett,amit mondtál Abháziáról.Én még 1967.-ben voltam Gagrában üdülni (első külföldi csoport amit beengedtek) és onnét kirándultunk a Rica tóhoz,Picundára,Szuhumbba stb.Gyögyörű élmény volt sszámomra-Legközelebb 1980,-ban voltam azon a területen.Nemrégiben láttam egy videót,ahol láttam Gagra “romjait”.A szivem nagyon fáj azóta is.Nagyon kedves emberek éltek ott,akik hangsúlyozták,hogy ők nem grúzok,hanem abhazec (abház)Sztálin kultúsza viszont még a hatvaanas években is nagy volt.Ott volt a dácsája (ami a párizsi világkiállitáson is szerepelt!),szobra és különféle fényyképek,propaganda anyagok st.Egyszóval csodálatos hely,szeretnék még egyszer eljutni erre a vidékre.Üd.Stumpfné Gitta

 44. vandorboy szerint:

  szerintem már elindultunk amikor írtál Grúziával kapcsolatban.. de esetleg Irán vagy Egyiptom, Omán, Namibia, illetve Pápua Új Guinea még aktuális lehet..

 45. istvan szerint:

  Kérhetek infót a Grúz Örmény útról
  Köszönöm

 46. EJuli szerint:

  Kérhetnék én is infót az árról?
  Köszönöm!

 47. vandorboy szerint:

  Választ elküldtem pm.

 48. Dr Takács Monika szerint:

  Mennyibe kerül a grúz és az örmény út?Árat nem látok feltüntetve.
  Köszönöm

Leave a Reply

*

Panorama Theme by Themocracy

Facebook Like Button for Dummies