Irán, Kashan, hammam

Irán 12+6 nap Kurdisztán körutazás

Irán és Kurdisztán körutazás. Indulás 2019 ápr. 26 péntek – május 13 vasárnap

Meybod, Irán, jégház
Meybod, Irán, jégház

Irán kulturális sokszínűsége és az emberek nagyon közvetlenek és kedvesek. – Ezzel az élménnyel és kellemes csalódással tér haza mindenki Iránból. Ezt megtapasztalni segítek. Amit a médiában látunk, az nem Irán valós arca. Utunk során lebontjuk az álarcot és megtapasztalhatjuk, hogy milyenek az Iráni emberek a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban. Sokrétű, sokszínű, soknemzetiségű, de egy biztos: nagyon barátságos emberek. Ez nem változott évezredek alatt sem. Egy ország, amelyben a 2500 éves civilizáció emlékeit hordozza, az ősi Perzsia történelmi, építészeti és kulturális

öröksége páratlan, s a sivatagi, a hegyi falvak mellett van egy dinamikus, 21. sz-i világ, mint pl. Teherán, Shiraz vagy Iszfahán. Az irániak boldogok ha meglátogatjuk hazájukat, s kitörhetnek a sztereotípiákból amibe tették őket. Utunk során ennek lehetünk résztvevői, szemtanúi. Éljünk ezzel a szerencsével. A részletes program alább:

  • 0 nap  – indulás Iránba, akik az ajándék napot igénybe veszik,  az olcsóbb jegy miatt, illetve hogy kipihenjék a hosszú repülő utat.  Nekik  ind. ápr 25. cs. pegasus air,  és csak egy extra szállást kell fizetniük 26-a estére (kb. 70 usd/ szoba  2 fő részére, párosítjuk az embereket) 

Éjszaka a repülőn.

  1. nap   ápr. 26 péntek indulás Budapestről Iránba.  (Isztanbul átszállással)

Ma ráadás ajándék nap van. Akik ma érkeznek, azokkal kis pihenés, majd pénzváltás Tehrán nyüzsgő, boltokkal teli utcáin, látjuk az utcai tőzsdét, ahol értékes numizmákat árulnak aukciókon.  Pénteken van a heti nagy bolhapiac, ami kihagyhatatlan.

Amit közös programként javasolok, hogy menjünk fel Tochal hegyre, 3900 méter magasra egy felvonóval. Hóhatár, síelők. Elképesztő, hogy a 35 fokból, feljutunk alig 1 h alatt a hóhatárig, ahol sielnek az emberek. A kilátás frenetikus a 20 milliós város felett.

S ha valaki inkább az egykori Pahlavi Sah dinasztia egyik gazdagon berendezett, elegáns rezidenciáját nézné meg, az a metrótól egy másik irányba megy. Ma Múzeumként funkcionáló Saad Abad Palace volt a rezidenciájuk, s utána felmehetünk a város feletti hegyre egy panorámás kis étterembe. Felejthetetlen, hogy a lábunk alatt ez a vibráló gigapolisz, s mi egy vízesés mellett ülünk. Vagy a Milad TV torony tetejéről is lehet a város éjszakai fényeiben gyönyörködni.

De ha valaki nem a természet iránt érdeklődik, felkeresheti azokat a helyeket, amelyek még érdekelhetik. A Nemzeti Múzeumot, vagy a modern történelem után érdeklődőknek a Sah börtön múzeumát javaslom, habár kicsit propagandaízű. A Film Múzeum is egyedi és érdekes, bemutatja a perzsa filmkészítést, mely méltán minőségi.  

2. nap     ápr 27. szombat.  Tehran ( már az egész csapatnak azonos a program)

Az érkezés Tehránba a hivatalos program szerint.  Útlevél ellenőrzés, pénzváltás a reptéren. Amint a csapat többi része is megérkezik Teheránba, reggel 8h-jor el is kezdjük a belvárosi sétánkat.   A legizgalmasabb hely építészetileg a korábban a Qadzsar királyi család székhelyéül is szolgáló Golesztán palota, mely maga a lenyűgöző pompa, tükrös termek, freskók, Pazar dekorációk.  Itt 2-3 órát is eltöltünk több teremben. Akinek maradt ereje, s a történelem után érdeklődik az Ókori Iráni Múzeumot (Nemzeti Archeológiai Múzeum) javaslom, ahol visszalépve az időben az Indo-Európai Perzsia prehisztorikus korával, valamint az azt követő 2500 éves kultúrájának egyedülálló emlékeivel ismerkedhet meg. Mellette található az Iszlám története Múzeum is, mely legtöbbször zárva van.

A nyüzsgő Bazárt javaslom, ebédidőben, mely sok négyzetkilométer területen terül el, s gyakorlatilag minden kapható, amit a világon legyártottak valaha. Minket természetesen a hagyományos része érdekel, a szőnyeg és ajándék bazár, keleti hangulatban indíthatjuk iráni utunkat. Az ékszermúzeum fele a teheráni metrót is kipróbálhatjuk. Közösen megebédelünk.

14h után kinyit a Nemzeti Ékszermúzeum (kincstár), ahol elképesztően sok uralkodói ékszer, drágakő, koronázási jelvényt csodálhatunk meg, köztük a legendás pávatrón láttán ámulhatunk elkerekedett szemekkel a Perzsa birodalom gazdagságán. A világ legértékesebb négyzetméterein leszünk.

Délután 16h-tól szabad program, ki-ki érdeklődésének megfelelően választhat egyet az őt érdeklő programok közül, vagy ha ma érkezett elmegy pihenni a szállásra. Fakultatív programként érdekes elmenni a Szőnyegmúzeumba, ahol a különböző mintájú kézi szövésű, szemet gyönyörködtető Perzsia szinonimájaként kezelt szőnyegekben gyönyörködhetünk.  A kultúrájuk gazdag tárházát ismerhetjük meg s a mintákkal és technikákkal ismerkedhetünk. Innen nem messze van a Kortárs Művészeti Múzeum, hogy lássuk mennyire kreatívak a modern művészetekben is. Illetve a Váza és Kerámia múzeum meglepően igényes kiállítás a közelben.

Este szabad program egy étteremben, ahol élő zenei tradicionális koncertet láthatunk vacsora közben.

Szállásunk a belvárosban megszokott hotelunkban lesz.

  • nap (ápr. 28 szombat)               Tehrán .  Sanandaj

Reggeli után csoportunk rögtön elindul Kurdisztán felé, saját bérelt buszunkkal. Utunk térképe pedig itt látható.  http://vandorboy.com/iran-es-kurdisztan-utazasunk-terkepe/

Ma nagyon hosszú 500km-es út vár ránk, ezért hajnalban elindulunk Kurdisztán fele. Megállunk ebédelni, majd indulunk tovább Sanandaj fele, ahol a szállásunk lesz.  Kis városnézés is belefér ma. Pld a régi mecset és a bazár, vacsora, majd pihenés. 

Szállás: Sanandaj-ban

 4. nap Sanandaj – Palangan – Paveh

https://goo.gl/maps/vMjLC49aTQ32

Howraman megye a Kurdok központja, Sanandaj pedig egy nagyon barátságos város s Kurdisztán fővárosa. Rövid sétát teszünk a városban, ahol érdekes látnivaló a mecset, a fedett bazár, a helytörténeti múzeumként szolgáló Asef Kastély, az 1805ben épült Khan Hamam (fürdő).  2 óra buszozás után megérkezünk Palangan falujához, mely a mai nap fő programja, s sétálunk pár órát a festői szépségű békés faluban, fent a hegyekben: sárral falazott kőházakkal, szamárkaravánok, színes öltözetű kurd nőket láthatunk, s ahol megismerkedhetünk a hagyományos életmódot folytató falusi élettel, s kis időutazást tehetünk a múltba. Innen kanyonokon keresztül megyünk a hegyekben Paveh városába, mely a kurdok szellemi és lelki központja izoláltan messze fent a hegyekben.  Útközben megnézhetünk egy barlangrendszert, ha még lesz időnk rá. (Ghuri Gahleh barlang)  Estére érünk Paveh-be, ahol elfoglaljuk egyszerű szállásunkat.  263 km

5. nap               Paveh – Howraman ah Takht – Paveh

Pavehből indulunk egynapos felfedezőutunkra, mely utunk egyik csúcspontja lesz. A kurdok által lakott lenyűgöző szépségű hegyes térségben utazunk, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el.  Ez az ország legszebb, de legismeretlenebb területe, mert a hegyek között bújik meg, s minden kanyar újabb lélegzetelállító látványt tár elénk, s alant már látszik Irak Kurdisztán. Kitartásunkat siker koronázza, mert tradicionális falvakhoz jutunk el, s láthatjuk a helyiek mindennapjait.

Howraman ah Takht – egyszerű kő és vályogházakból álló hegyoldalra építkező tradicionális faluban sétálunk pár órát, hálás foto téma lesz mindenhol, hiszen itt nemcsak az építkezési stílusuk és a falu elhelyezkedése érdekes, de itt még hagyományos nemezelt népi öltözetben élnek az idősebbek. Megvacsorázunk egy helyi étteremben, van egy kézműves bolt is ajándékoknak, majd indulunk vissza Pavehbe a szállásunkra.   150 km oda vissza/ 8h

6. nap               Paveh – Kermanshah – Hamadan

Reggel még sétálunk kicsit a főtér közelében, majd indulunk vissza az ország belseje fele. Első állomásunk Kermanshah, mely a 4. században indult fejlődésnek, mert a Bagdadi kereskedelmi útvonal egyik pihenője volt, kultúrák, tanítások jöttek-mentek találkoztak ezen a helyen. Ma nagyváros, Lori és kurd emberek lakják, vöröses hegyek veszik körbe. A Taq e Bostan, a szaszanida féldomborművek miatt érdemes itt megállni. A 7. századi faragások a homlokzaton, melyen páncélozott öltözetben látható a király, ami speciális, mert ez a technika jóval megelőzte Európát. De vannak a falbemélyedéseken 4. századi faragványok is. Aki ezalatt inkább ebédelne, teázna,  a tó körül sok kiülős taverna működik.

Kis utazás után Bisotun-nál is megállhatunk, vizuálisan nem izgalmas, de nyelvtörténet szempontjából igen. Itt látható a helye az i.e.6. századi Dáriusi időből származó kőfeliratoknak, mely elámi akhád (babilóni) és óperzsa nyelven íródott, fontossága  a rozetta kő megtalálásával volt egyenértékű az archeologusok számára a nyelvek felfejtésében. Ezen kívül pártus faragványok is láthatóak itt. Mellette van egy csillogó tükrös mecset és egy érdekes temető is alternatívaként aki inkább élő .

Innen délután tovább indulunk Hamadán fele, mely pár óra busszal. A fennsíkon elterülő Hamadan volt az ókor egyik nagy központja.  A Méd birodalom fővárosa volt i.e. 728-ban, ahonnan jó időben a 3500 méteres környező hegyek is látszanak. Történelme nem eseménytelen: Akhamenidák, Perzsák, Arabok is elfoglalták, majd a 12. sz-ra a szeldzsukok vették birtokba. Ezután jöttek a mongolok, utána nem sokkal Timur Lenk is rombolt rajta, majd a 18. sz-ra a törökök. Végül 1929-ben egy német építész tette helyre a városrendezési terveket. Este érkezünk, de amit tudunk ma nézünk meg, pld a nyüzsgó bazárt, Baba Taher mauzóleumot, mecsetet. Többit majd másnap reggel. Séta, s közös vacsora.

Alvás Hamadanban egy szállóban

  Paveh- Kermanshah – Hamadan 310 km

7. nap               Hamadan – Qom – Kashan

Reggel még Hamadamban  megnézzük ami kimaradt. A fő látnivaló:  Az ótestamentumi Eszter Sírja, mely fölé a 14. sz-ban egy tornyot építettek,mely Zsidó zarándokhelyként funkcionált, s megismerkedhetünk a maroknyi itt élő zsidók mindennapjaival is. Avicenna is itt halt meg, mauzóleuma is itt található, mely ma egyben múzeumként is funkcionál, habár nem tervezzük megnézni belülről. Alaviyan dome, és még sok apróbb építészeti emlék mellett is elbuszozunk, de ma még hosszú az utunk, ezért inkább arra fókuszáljunk..

Irány Qom, 1980-ban, az iszlám forradalom végleges győzelme óta a siita vallási elit központja, 2. legfontosabb zarándok hely Iránban, itt található a gyönyörű Hazrat e Mazumeh szentély. Itt átérezhetjük az iszlám hódolatot, mely átjárja az összegyűlteket, akik tiszteletüket teszik imám Reza nővére 9. sz.-i sírjánál. Hatalmas dómkupolás mecsetek együttese lenyűgöző. Konzervatív öltözet elvárt, kicsit bonyolult bejutni, de kapunk egy kísérőt is. Ezután rövid pihenő és ebéd.

Ezután indulunk Kashan-ba, mely egy gyönyörű kisváros, anno oázisváros, amely kellemes meglepetés minden idelátogatónak. S vacsora előtt még sétálhatunk is egyet a legklasszikusabb bazárban, benne nemcsak az áruk kavalkádja de még egy szemet gyönyörködtető mecset is el van rejtve, illetve láthatjuk munka közben a kézműveseket. Napnyugtára fotósoknak a szállásunk melletti  Agha Borzog klasszikus mecsetjét javallom először meglátogatni.

 Az óvárosban egy tradicionális házból kialakított hostelben fogunk aludni. A vályogtéglákból épült házban a belső udvarról nyílnak szobáink, lent kis tavacska és kellemes étkező és szieszta tér vár minket, hogy kipihenjük a hosszú napunkat. A tetőről csodálatos kilátás nyílik a városra, sok 19. századi épületre. 

Alvás Kashan tradicionális hoteljében  

Hamadan-  Qom – Kashan 285 km

8. nap     Kashan városnézés, sivatagi dűnék extra program

Majd reggeli után közösen elindulunk Kashan jó állapotban megmaradt, híres mívesen díszített tradicionális házaihoz. Ezek a házak valaha gazdag kereskedők, kormányzók lakhelyei voltak, melyeket az utóbbi években igényesen helyreállítottak, így közel az eredetihez lévő állapotban tekinthetjük meg. Elindulunk egy míves mecsetbe, s kombinált jegyünkkel Khan-e Tabataei, Khan-e Abassian dúsgazdag kereskedők házába, illetve meglátogatjuk a múzeummá alakított szépséges fotogén Sultan Mir Ahmed hammam-ot, vagyis gőzfürdőt, melynek kupolás tetejéről fantasztikus a kilátás, s hálás fotótéma. Közelben húzódik a régi városfal, jégverem romjai, meg egy kis piac, ahol terrakotta szobrokat is lehet kapni a standard szuveníreken kívül.  Megebédelünk Boroujerdi ház éttermében, hangulatos  autentikus környezetben.

Ma délutántól lehetőség lesz egy sivatagi fakultatív programra eljönni (15-20 usd), amelyhez egy külön buszt kell bérelni egy helyi ismerettel rendelkező sofőrrel. Már az oda út is szépséges; tevekaravánokat is láthatunk, de a csúcspont a világon kevés helyen kialakult éneklő dűnék, mely hangot ad ki amikor tapossuk. S, ha Irán, akkor miért hagynád ki a sivatagot ha már ilyen közel van?

 Ha jössz, abban az esetben alvás a sivatagban lesz egy karavánszerájban, távol minden fényszennyezéstől, és ahol tényleg átélhetjük a selyemút hangulatát.

Itt költjük el fenséges vacsoránkat, s éjjel élvezhetjük a tiszta csillagos eget, fényrajzolunk, csapatépítünk, anekdotázhatunk a Kavir sivatag peremén. 

Alvás egy tradicionális karavánszerájban (matracon, nyári hálózsák vagy saját lepedő jól jöhet).  http://goo.gl/maps/cMfxQ

9. nap május 4 szombat               Kashan városnézés

Hajnal előtt ébredés, elbuszozunk a dűnékig, majd megmásszuk a majd 100 méter magas dűnét hogy fentről élhessük át a felejthetetlen napfelkeltét ezen a háborítatlan szépségű területen. Élvezzük  a homokcirádákat, a panorámát a dűnék tetejéről, illetve kedveseink nevét örökítjük meg a homokban.  A ’közelben’ található egy kiszáradt sós tó is, ahol még megállunk egy fotószünetre, majd vissza a karavánszerájhoz reggelizni.

Utána indulunk vissza Kashanba.

Idénre betettem egy extra pihenőnapot Kashanba az egyik kedvenc városomban, mert relax környezet, idilli karavánszeráj a szállásunk, s minden sétatávolságra van.

Ma még busszal elmegyünk a világ akkori csodájának számító, nem véletlenül a paradicsommal azonosított XVIII. századi Qajar Dinasztiából való Finn kertet. Itt a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon. Itt raboskodott élete végéig a 60-as években Amir Kabir miniszter, egy hősként tisztelt reformer. A környező utcákban pedig a rózsavizeket árulják, s tavaly pont belefutottunk egy fesztiválba is, mert ez a rózsatermelés központja.

10. nap             Kashan – Abyaneh –Natanz – Isfahan

esetleg egy kis bazárban sétálás, rövid zuhanyozás, buszt cserélünk, majd irány Iszfahan.

Elindulunk a hegyekben fekvő Abyaneh vörös színű falujába, kanyonok felett, szerpentineken. Ki-ki maga tempójában fedezheti fel a falut. Vörös agyagtéglákból épített házak sorakoznak egymás fölött egy hegyoldalban, szűk utcácskákkal, ahol egyre kevesebb a fiatal, így leginkább idős falusiakkal találkozhatunk. Az asszonyok Irán többi részétől eltérően színesbe öltözve, a férfiak bő, leggyakrabban fehér nadrágban. Miután bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, felfedeztük Abyaneh egyetlen régi mecsetét,

Aztán utazunk tovább Natanzba, melyet általában kihagynak az irodák a programjukból. Mi meglátogatjuk egy rövid lábmozgatás erejéig ha lesz időnk, a Jame mecsetet, mely több különböző korban épült épületegyüttesből áll, de a mellette levő sikátoros épületek is hangulatosak, érdekes közöttük sétálgatni, s nosztalgiázni a nemrég múlton.

Este érkezünk Iszfahánba, a legismertebb történelmi perzsa városba.  

Alvás Iszfahánban, egy belvárosi szállodában   252 km

11. nap             Iszfahan városnézés

Ez a város Perzsia remekműve, a szafavid kor (17.sz.) érdeme, ahol talán legtöbb a látnivaló, és nagyon közösségi a hangulat. Az emberek kedvesek, választékos ételek vannak, rengeteg építészeti csodával és kézműves termékkel találjuk szembe magunkat.  Először a fő hírességet, az Imám teret nézzük meg, mely a pekingi után a legnagyobb, de ez vitathatatlanul a legszebb a világon. Az 512 méter hosszú, és 163 méter széles teret a szafavid érában tették egyedülállóan széppé. Szökőkutak, hintók, kékkupolás mecsetek, a palota, s kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a díszes csempéket, réz tálakat, kannákat, ékszereket és kvázi turista bazárként funkcionál ma.

A Royal (Imam) téren sorba járjuk a látványosságokat.  Az Abasz Sah (imám) Mecset 40 oszlopos palotájának, tükörkazettás trónteremmel, hatalmas freskókkal borított fogadótermekkel ízt ad kora építészetének változatosságából, pompájából. A szafavid korabeli hatalmas belső udvara és kupolája felejthetetlen, ahol 12 visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. A harmonikus formák, a dúsgazdag színpompás díszítések lenyűgözik az ide látogatókat.

A másik látványosság Abasz Sah által épített Ali Qapu palota múzeumként funkcionál, díszes szép termekkel, cizellált menyezet díszítésekkel, faoszlopos teraszára felkapaszkodva pedig felülről is lefotózhatjuk a híres imám teret.

 A tér utolsó híres látványossága a 17.-sz-i Lot Follah Mecsetbe is ellátogatunk, mely női mecsetként funkcionált. Tele van arabeszkekkel –  csempékkel, mozaikokkal, s pompás tetővel, amelyek nemcsak a perzsa építészetnek, de az iszlámnak is párját ritkító remekei, s a mihrabja az egyik legszebb Iránban. Ez a barokkos gazdagságú a csempefestészete letisztult stílusú. 

A Szafavid korban épült Chehel Sotun palotában folytatjuk felfedező utunkat, amely egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület.

Miután egész nap gyönyörködhettünk e remek műemlékekben, az Abassi hotelbe megyünk ebédelni, mely egy karavánszerájként funkcionált a szafavid korban, elképesztő részletességgel dekorált, tükör és fakeretes mozaikolás, igényes kidolgozású habár eklektikus stílusú falmintázatokban gyönyörködhetünk mégha nem is akar valaki itt enni. Ma Irán legjobb hotelje, de árai ezt szerencsére nem tükrözik s olyan csemegéket is kaphatunk mint a diós szószos mártással körített ételek. 

Délután levezetésképpen aki még be tud fogadni többet, annak irány a Kakh-e Hasht Behest palota a 18. századból fennmaradt nem vallási épület, faoszlopos, nyugodtságot sugárzó, teraszos épület.

 Végül pedig részesei lehetünk a helyi életnek, s elvegyülünk a délutáni bazár forgatagában. Szabad program lesz. A legkülönfélébb ajándékokat, kézműves termékekre  alkudhatunk, mert muszáj.  A tűzzománcáról, arany és ezüst műveseiről, csempefestőiről, híres a bazár, s még édességeket is vásárolhatunk.

Este amikor enyhül a hőség, a helyiek kivonulnak piknikezni a folyópartra. Mi is a Zagandeh Rood folyó felé vezet utunkat buszunkkal, ahol a város három, méltán világhírű boltíves hídjaihoz; a Sahreszta, a Hadzsu és a Sio-se Pol hidakhoz érkezünk. Érdemes a Si-o-Seh hídon és a parti füves sétányon végigsétálni, amely kivilágítva az esti városban különleges fotogén látványt nyújt, és amely ilyenkor fiatalok kedvelt találkozó helye. Tradicionális énekek hangzanak fel, Shisák, piknikező családok élvezik a kellemes esti hőmérsékletet.

Szállás Iszfahánban a megszokott szállodánkban.

12. nap           Iszfahan – Péntek mecset, Keresztény negyed

A mai napot is Iszfahánban töltjük, s megnézzük azokat a látványosságokat, ami előző napba nem fért bele. A bazár északi kapujánál található a fő mecsetet, (Jameh mosq – Péntek mecset) mely a legnagyobb Iránban, amely a különböző korok perzsa építészetének egyfajta katalógusa, mely végig kalauzol minket 800 év építészeti stílusain, geometriai dizájnjain. Fantasztikus hely. Mellette egy modern bazárban nézelődünk.

Ezután buszunkkal átkelünk a folyó túloldalára s megérkezünk Iszfahán Jolfa negyedébe (keresztény negyed), ahol Abbász sah idejében idetelepített örmény mesterek, keresztények leszármazottai élnek. Az Örmény Negyedben található Vank Katedrálisban teszünk látogatást, hogy érezzük, milyen kulturális diverzitásnak adott otthont ez a méltán híres történelmi város. Ha nyitva lesz a Szent Mária vagy Szent Betlehem templomát is megtekinthetjük vagy megkávézunk egy stílusos kávézóban. Velem utazva olyan speciális helyekre is el lehet jutni, ahová másokkal nem. Ha lesz időnk egy zeneiskolát is meglátogatunk, ahol kaphatunk egy kis ízelítőt a perzsa zenéből és a hozzá kapcsolódó költészetből. Itt van elrejtve egy máig is működő zoroasztriánus tűztemplom, ahol a főpappal tudunk kicsit beszélgetni a vallásukról, ha szeretnétek. Este vacsora közösen.

 Szállásunk a megszokott belvárosi szállodában.

13. nap  Iszfahan, Nain, Meybod, Chak Chak, Kharanaq, Yazd   

Hosszú napunk lesz. Kora hajnal / reggel ismét buszra szállunk, és kősivatagos tájon utazunk tovább Yazd felé. Kis lábmozgatásra megállunk Nainba, amely szőnyeg készítő mestereiről híres. Egy 10. századi Jameh (péntek) mecsetet is meglátogatunk. Itt az óvárosi elhagyatott tradicionális házak, s az erőd szomszédságában vannak érdekes szövő manufakturák, ahol a mai napig kézi technikával készítik a cizellált perzsaszőnyegeket. Fantasztikus ezt élőben látni.  Innen ismét egy nagyobb lélegzetnyi utazás következik.

Következő uticélunk az 1800 éves Meybod faluja. A fő látványosság a Narein kastélya, mely inkább erőd a Sassanida időkből, melynek tetejéről szép kilátás nyílik a sivatagi városkára.  Utána irány a karavánszeráj, benne stílusos étterem, kézműves boltok, és közelében egy 300 éves postaépületet, illetve vele szembe van egy Szafavid korból megmaradt jég ház, ahol a legnagyobb nyári forróságban is hidegen lehetett tartani a vizet. Itt láthatunk még elvétve 400 éves galamb tornyokat is, ahol hajdanán több ezer galamb élt, hogy ürüléküket trágyaként hasznosítsák. 

Fantasztikus szép tájban buszozunk tovább, s útbaejthetjük  a Chak chak tűztemplomot, ha idővel jól állunk. Zoroasztriánus zarándokhely mind a mai napig.

Majd tovább Kharanaqba. Ez ma egy kis falu, ahol megnézünk egy vörös agyagtéglákból épült régi szellemvárost, melyben nemrég még éltek. Barangolunk a múltban az elhagyott szellemváros agyagtégla házai között, felkapaszkodunk az épületek tetejére és egy ősi ingó minaret tetejére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Este érkezünk Yazdba, a legtradicionálisabb városba.

Szállás egy tradicionális karavánszerájból kialakított hostelban alszunk.  450km.

14. nap             Yazd városnézés, bazár

Yazd, a világ legrégebbi, ma is létező vallásának, a monoteista zoroasztrizmusnak a központja. Hajnalban amíg nincs meleg, fakultatív program lehetséges. Aki hajlandó korán felkelni egy extra programért azokkal ellátogatunk Yazd határában fekvő hallgatás tornyához.  Az ősi zoroásztriánus vallásban a halottakat egy toronyba tették ki, hogy a madarak elfogyaszthassák a halottakat, így nem szennyezték a földet, s visszajuttatták a testünket  a természetes körforgásba, az örök életbe.  Ezt hívták úgy, hogy égbe temetkezés, a táplálék és az élet természetes körforgását biztosítva. Visszafele már nytva lesz a tűztemplom, mely egyben ma múzeum is.

Reggelire visszaérünk, addigra a többiek is kipihenték magukat és felkeltek.  A mai nap többi részét Yazd belvárosában töltjük, amelynek egybefüggő, épségben megmaradt vályogházas óvárosa Irán egyik legérdekesebb látványossága.  Megnézzük fantasztikus harmóniát mutató 15. századi Péntek mecsetet, mely egy tűztemplomra épült. A közelében van a bíróról elnevezett  Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecset. Innen bebarangoljuk a sárfalakkal körül vett, sárházakkal beépült óvárost is, mely a világ egyik legöregebb egybefüggően megmaradt városrésze. A vályogtégla agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorok felidézik a múlt hangulatát, felejthetetlen.

A közelben felmegyünk  egy szálloda tetejére, s ott láthatjuk hogy működött a világ első légkondija (széltorony) több ezer évvel ezelőtt, mellesleg nagyon szép kilátás nyílik az egész óvárosra. Fotogén, mondanom sem kell. Innen nem messze van a Khan-e Lari 150 éves Kajar kori nemesi ház, festett üveg ablakokkal vagy a kevésbé érdekes Nagy Sándor ’börtöne’, s szembe vele a híres 12. Imám jelképes sírját. 

Ebédelünk, majd délután visszasétálunk a központba, s bemegyünk a bazár melletti yazdi Víz Múzeumba, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás (qanat) rendszerének kialakításának módszereibe. Innen tovább sétálunk az Amir Chakhmaq Komplexumhoz, amelynek második szintjéről felejthetetlen kilátás nyílik a városra, ha valaki még a hőségben bír felfele menni..

A szieszta időt lehet a szálláson pihenéssel tölteni, vagy fakultatívan elviszem a csoportot a Bagh-E Dolat Abad Unesco-s kertjébe, mely egy 18. századi kellemes gondozott kert, benne folyóvíz, díszített pavilonok s egy kis étterem.

 Délután kinyit a bazár, vegyülünk a hamisítatlan vásári forgatagban a helyiekkel. Irán legjobb édességboltjában megvehetjük a rózsavizes baklavánkat és egyéb hizlaló energiabombákat. 

Este pedig hab a tortán levezetésképpen a Zurkaneh. A főtér melletti használaton kívüli ősi víztározónál csúcsélményként megnézzük a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt ritmikus dobolás és perzsa versek éneklése mellett végzett fizikai gyakorlatokat végeznek, s ezt nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, költészetnek, sportnak, harcművészetnek és vallásnak. Felejthetetlen élmény. Utána vacsora egy kiülős teraszos étteremben.

Szállás a tradicionális karavánszerájból kialakított gyönyörű hostelban lesz ismét.

15. nap            Yazd – Pasargadae – Naqsh-e Rostam – Perszepolisz

Ismét hosszú napunk lesz, ma is korán hajnalban kelünk. Útközben esetleg megállhatunk Abarkooh-nál fotómegállóra a több mint 4000 éves Ciprusfánál és a Jameh mecsetnél.

Fakultatív: Ha mindenki megszavazza útbaejtjük  Pasargadae romjait is. A  világörökség részét képezi, Kűrosz palotája és sírja, Salamon börtönének maradványai a látnivaló, bár nem látványos. 

Ezután a sokkal érdekesebb  Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál időzünk 1 órát, ahol I. és II. Dareios, valamint Xerxes és I Artaxerxes sírjához zarándokolunk el, mely fent magasan a sziklába kivájva, festői környezetben helyezkedik el.  Ha idővel jól állunk, akkor röviden szemügyre vesszük  a közeli Naqsh-e Rajab szasszanida szikla domborművet mely hasonlatos amit Persepolisnál is láthatunk, csak kicsiben. De érdemes inkább több időt eltölteni Perszepolisz-nál. Késő délutánra érkezünk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójához, Perszepolisz romvároshoz, amit a görögök „perzsák városának” neveztek. A Dareiosz király által épített ragyogó fővárost Nagy Sándor tette tönkre, s ma romjai között barangolva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók.  A hegyoldalba aki bírja felsétálhat  II. és III. Artaxerxes sírjához is, illetve akit részletesebben érdekel azok bemehetnek extra pénzért egy a város történetét bemutató kis múzeumba is, ahol a legérdekesebb egy 3d animáció, amely segít elképzelni milyen is volt anno, amikor még nem volt lerombolva a város. Itt bő két max 3 órát leszünk.

Szállásunk egy elegáns hotelben lesz a Perszepolisz romok mellett közvetlen.

(mai távunk 450 km)

16. nap             Shiraz városnézés   

Ma reggel elindulunk Shirazba az ókori Perzsia kultúrájának szívébe, a költészet, a zene, a kultúra városába, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt. A város északi kapujához, a Korán kapu-val kezdünk, ahol kis sétát teszünk.

A híres iráni költő, Hafez mauzóleumánál tesszük tiszteletünket, ahová esténként a fiatalok kijárnak Hafez költeményeket énekelni. Romantikus és felemelő lesz velük ünnepelni a költészet diadalát. Utána elfoglaljuk szállásunkat, mely egy hagyományos karavánszeráj az óvárosban.

Körbesétáljuk az Arg-e Karim Khan citadelláját, (múzeuma felejthető), mely erőd mind a mai napig büszkén jelképezi Shiraz jelentőségét. Mellette egy eklektikus kávézó, illetve sok fagyizó, ahol kipróbálhatjuk a rózsavizes fagyit.

 Esetleg Khan-e Zinat ol-Molk privát palotájába is bemehetünk, ahol tükrök, stukkók, festmények, mozaik padló, mind elbűvölő, mely a helyiek gazdagságát mutatja be.

Az Unesco világörökség listáján szereplő Bagh e Eram mesés kertjében buszozhatunk el. Vagy szép kilátás lesz az esti városra.

Este levezetésképpen sétálunk a nyüzsgő hagyományos bazárban, lenyűgöző  ez a széles kézműves választék amivel találkozunk. Vacsoránkat itt egy nagyon szép étteremben költjük el, de ha valaki inkább a forgatagban maradna, azokkal később találkozunk majd a mecsetnél mely jó találkozási pont a bazár bejáratánál.

24 órában nyitva van az Aramgah-e Shah-e Cheragh ( a fény királyának mauzóleuma) egy élő zarándokhely, Imam Reza testvérének a sírja található itt. Tömegek jönnek nap mint nap tiszteletüket tenni. Viszont az épületegyüttes lenyűgöző, annak ellenére, hogy legtöbbje vadonat új, de a tükrös imádkozó terek, gazdag díszítések, minaretek, elkápráztatnak.

Szállásunk hirazban egy hagyományos karavánszerájban

17. nap   május 12 vasárnap   Shiraz városnézés – Tehrán

Délelőtt elmegyünk a Nasir Ol Molk mecsethez, mely a reggeli fényekben a legpompásabb, amint a színes üvegeken átvilágít a reggeli nap, a fotósok kedvence lesz. Innen nem messze van a Bagh-e Naranjastan (narancs kert) és a hozzá csatolódó dekorált épületek, fresskoik, plafondíszítéseik szintén nem hagyják pihenni fényképezőnket.

Egyik kedvencem a Vakil  mecset, igazán fotogén. Mellette a Vakil hammam, a hozzá tartozó díszes fürdő, ha valakit az épület harmóniák, formák, hangulat érdekel, pár viasz szoborral demonstrálva a hajdani életet. Innen elmehetünk a régi Madrasához, melyet ha szerencsénk van,  kérésre ki is nyitnak. 

Délután szabad program. Itt véget ér programunk, s a bazárban egy szép klasszikus étterembe megyünk.

Délután vásárlás, utolsó pénzek elköltése, majd pihenés a karavánszerájunkban, s felkészülés az utazásra, csomagolás stb.

Este átrepülünk Teheránba, (kb. extra 80 dollár a repjegy, 1.5h a repülés), majd transzfer a nemzetközi reptérre..

18. nap   május 13 hétfő     Teherán – Budapest 

Hajnalban indulás a reptérre, s délben érkezés haza Budapestre.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies