Irán és Kurdisztán körutazás

Irán Kurdisztáni körutazás és a Perzsa kulturális arany háromszög

Irán különlegessége, Kurdistan hegyei
Irán különlegessége, Kurdistan hegyei

Általában tavasszal és ősszel indulunk útnak, amihez te is csatlakozhatsz még. Utunk során a média által sugallt sztereotípiák mögé bepillantva megtapasztalhatjuk, hogy milyen a valódi Irán a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban. Tapasztalatom szerint, sokrétű, sokszínű, soknemzetiségű, de  nagyon barátságos, nyitott emberek élnek Iránban, akik szívesen látják vendégül az utazót, beszélgetnek vele, s kíváncsiak, mi lehet nyugaton? Mi is ezért utazunk oda, hogy megértsük hogyan gondolkodnak, éreznek és élnek ott az emberek.  Irán az ősi perzsa civilizáció mai letéteményese, alkotó,

Irán, Tehran , újkori építészete fantasztikus
Irán, Tehran , újkori építészete fantasztikus

kreatív erő, művészetek, zene, melyről kevesen tudnak, s persze jelentős gazdasági erő.  Kulturális öröksége páratlan, s a sivatagi, a hegyi falvak mellett létezik egy dinamikus, nyüzsgő világ az olyan nagyvárosokban, mint pl. Teherán, Shiraz vagy Iszfahán. Irán vendégszeretete, barátságossága az idők során mit sem változott, lakói megtisztelve érzik magukat, és boldogok ha meglátogatjuk hazájukat, s utunk során ennek lehetünk résztvevői, szemtanúi. Éljünk ezzel a szerencsével. A részletes program alább:


0. nap indulás Budapestről Iránba.  (Istanbul átszállással)

 

Irán, Tehran, bazár, perzs szőnyegek, kilimek
Irán, Tehran, bazár, perzs szőnyegek, kilimek

Az utlevélellenörzés után csoportunknak transzfer az 50 km-re levő fővárosba. öröksége páratlan, s a sivatagi, a hegyi falvak mellett létezik egy dinamikus, nyüzsgő világ az olyan nagyvárosokban, mint pl. Teherán, Shiraz vagy Iszfahán. Irán vendégszeretete, barátságossága az idők során mit sem változott, lakói megtisztelve érzik magukat, és boldogok ha meglátogatjuk hazájukat, s utunk során ennek lehetünk résztvevői, szemtanúi. Éljünk ezzel a szerencsével. A részletes program alább:

1.   nap Teherán

Érkezés hajnalban Teheránba elfoglaljuk szállásunkat, s pár óra pihenés után rögtön ismerkedés a várossal. reggelit követően múzeumi körútra indulunk. A korábban a Qadzsar királyi család székhelyéül is szolgáló Golesztán palota-együttes megtekintése. Ebéd után betérünk a Nemzeti Ékszermúzeumba, ahol megszámlálhatatlanul sok uralkodói ékszer, drágakő, koronázási jelvény, vagy maga a kalandos sorsú pávatrón láttán ámulhatunk elkerekedett szemekkel a Perzsa birodalom gazdagságán.

 

kermanshah area
kermanshah area

A délután hátralévő részében szabad program lesz. Aki fáradt kipiheni magát a szállodában, de aki még képes befogadni újabb érdekességeket az Teherán világhírű Nemzeti (Archeológiai) Múzeumába mehet, ahol az Indo-Európai Perzsia prehisztorikus korának, valamint az azt követő 2500 éves kultúrájának egyedülálló emlékeivel ismerkedhetünk meg. Avagy akinek elég volt mára a történelem, az belecsöppenhet a közelben levő teheráni bazár forgatagába, s kedvére válogathat a legkülönfélébb árukból, ajándékokból. Szállásunk a belvárosban egy hotelban lesz.

2. nap Soltaniyeh – Katalekhor barlang – Sanandaj

Ma reggel érkezik saját bérlésű buszunk,s innentől kezdve végig ezzel leszünk. Ma nagyon hosszú 700km-es út vár ránk, ezért hajnalban elindulunk Kurdisztán fele. 

Iran, kurdisztán, Suleymanieh
Iran, kurdisztán, Suleymanieh

Teszünk egy rövid pihenőt Soltaniyeh–ben, mely a szultánok városa, a mongolok építették perzsa fővárosuknak 1302-ben. Oljeitu mauzóleuma a fő látványosság, mely az Unesco világörökség része! A világ legmagasabb 48 méter magas díszes tégla dómja látható itt. Ha lesz időnk, elnézhetünk a Kanegah derwis kolostorhoz is, ahol szufi szentek sírjai, mauzóleumai találhatóak. Itt megebédelünk, majd indulunk tovább Sanandaj fele, ahol a szállásunk lesz.

Szállás: Sanandaj-ban

 

3. nap Sanandaj – Palangan – Paveh

Palangan , kurdisztán
Palangan , kurdisztán

Howraman megye a Kurdok központja, Sanandaj pedig egy nagyon barátságos város s Kurdisztán fővárosa. Rövid sétát teszünk a városban, ahol érdekes látnivaló a mecset, a fedett bazár, a helytörténeti múzeumként szolgáló Asef Kastély, az 1805ben épűlt Khan Hamam (fürdő).

2 óra buszozás után megérkezünk Palangan falujához, mely a mai nap fő programja, s sétálunk pár órát a festői szépségű békés faluban, fent a hegyekben: sárral falazott kőházakkal, szamárkaravánok, színes öltözetű kurd nőket láthatunk, s ahol megismerkedhetünk a hagyományos életmódot folytató falusi élettel, s kis időutazást tehetünk a múltba.

Kurd esküvőbe is belefutottunk, Palangan
Kurd esküvőbe is belefutottunk, Palangan

Innen kanyonokon keresztül megyünk a hegyekben Paveh városába, mely a kurdok szellemi és lelki központja izoláltan messze fent a hegyekben.  Útközben megnézhetünk egy barlangrendszert, ha még lesz időnk rá. (Ghuri Gahleh barlang)

Estére érünk Paveh-be, ahol elfoglaljuk egyszerű szállásunkat.

263 km

4. nap Paveh – Howraman ah Takht – Paveh

Kurdistan nemzeti viselet
Kurdistan nemzeti viselet

Pavehből indulunk egynapos felfedezőutunkra, mely utunk egyik csúcspontja.

A kurdok által lakott lenyűgöző szépségű hegyes térségben utazunk, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el.  Ez az ország legszebb, de legismeretlenebb területe, mert a hegyek között bújik meg, s minden kanyar újabb lélegzetelállító látványt tár elénk, s alant már látszik Irak Kurdisztán. Kitartásunkat siker koronázza, mert tradicionális falvakhoz jutunk el, s láthatjuk a helyiek mindennapjait.

Howraman ah Takht – egyszerű kő és vályogházakból álló hegyoldalra építkező tradicionális faluban sétálunk pár órát, hálás foto téma lesz mindenhol, hiszen itt nemcsak az építkezési stílusuk, a falu elhelyezkedése érdekes, de itt még hagyományos nemezelt népi öltözetben élnek az idősebbek. Megvacsorázunk egy helyi étteremben, van egy kézműves bolt is ajándékoknak,  majd indulunk vissza Pavehbe a szállásunkra.

Kermanshah palace - maison, Iran
Kermanshah palace – maison, Iran

150 km oda vissza/ 8h

5. nap Paveh – Kermanshah – Hamadan

Reggel még sétálunk kicsit a főtér közelében, majd indulunk vissza az ország belseje fele. Első állomásunk Kermanshah, mely a 4. században indult fejlődésnek, mert a Bagdadi kereskedelmi útvonal egyik pihenője volt, kultúrák, tanítások jöttek-mentek találkoztak ezen a helyen. Ma nagyváros, Lori és kurd emberek lakják, vöröses hegyek veszik körbe.

A Taq e Bostan, a szaszanida féldomborművek miatt érdemes itt megállni. A 7. századi faragások a homlokzaton, melyen páncélozott öltözetben látható a király, ami speciális, mert ez a  technika jóval megelőzte Európát. De vannak a falbemélyedéseken 4. századi faragványok is.

Hosseiniehs – szentélyek, melyek Imám Hussein idejére nyúlnak vissza a 7.sz-ig, máig híres zarándokhelyek. Kalligráfia múzeum is van az egyikben, ha még van időnk azt is megnézzük.

Bisotun, mecset belülről
Bisotun, mecset belülről

Innen tovább indulunk Hamadán fele. A fennsíkon elterülő Hamadan volt az ókor egyik nagy központja.  A Méd birodalom fővárosa volt már  i.e. 728-ban is,  ahonnan 3500 méteres hegyek is látszanak. Akhamenidák, Perzsák,

Arabok is elfoglalták, majd a 12. sz-ra a szeldzsukok is birtokba vették. Majd jöttek a mongolok, utána nem sokkal Timur Lenk, majd a 18. sz-ra a törökök. Végül 1929-ben egy német építész tette helyre a városrendezési terveket. A fő látnivaló:  Az ótestamnetumi Eszter Sírja, mely fölé a 14. sz-ban egy tornyot építettek,

Bazar mindenhol színes és gazdag, Kermanshah
Bazar mindenhol színes és gazdag, Kermanshah

mely Zsidó zarándokhelyként funkcionált, s megismerkedhetünk a maroknyi itt élő zsidók mindennapjaival is.

Avicenna is itt halt meg, mauzóleuma is itt található, mely ma egyben múzeumként is funkcionál. Baba Taher mauzóleum, Alaviyan dome, és még sok apróbb építészeti emlék között is választhatunk utána.

Alvás Hamadanban

Paveh- Hamadan 310 km

Kashan
Kashan

6. nap Hamadan  – Qom – Kashan

Qom – 1980 őta a siita vallási elit központja, 2. legfontosabb zarándok hely Iránban, a gyönyörű Hazrat e Mazumeh szentély. Itt átérezhetjük az iszlám hódolatot, mely átjárja az összegyűlteket, akik tiszteletüket teszik imám Reza nővére 9. sz.-i sírjánál. Hatalmas dómkupolás mecsetek együttese lenyűgöző. Ezután megyünk Kashan-ba.

Itt lehetőség lesz egy sivatagi fakultatív programra eljönni, amelyhez egy külön buszt

Sivatagi túránk hajnali fényekkel, Maranjab
Sivatagi túránk hajnali fényekkel, Maranjab

kell bérelni egy helyi ismerettel rendelkező sofőrrel. Ebben az esetben alvás a sivatagban egy karavánszerájban távol minden fényszennyezéstől, ahol tradicionális vacsorát biztosítanak kérésre. A ’közelben’ található egy kiszáradt sós tó is, illetve a sivatag hatalmas homokdűnékkel, ahol a napfelkeltét élhetjük át a háborítatlan szépségű területen, élvezve a homokcirádákat, a panorámát a dűnék tetejéről. Már az odaút is szépséges; tevekaravánokat is láthatunk, de a csúcspont a világon kevés helyen kialakult éneklő dűnék, mely hangot ad ki amikor

Ebben a karavánszerájban töltöttük az éjszakát,  Maranjab
Ebben a karavánszerájban töltöttük az éjszakát, Maranjab

tapossuk. Az éjszakát egy szépséges karavánszerájban töltjük, ahol tényleg átélhetjük a múlt hangulatát. Itt költjük el fenséges vacsoránkat, s éjjel élvezhetjük a tiszta csillagos eget, anekdotázhatunk.

Alvás egy karavánszerájban

A – Hamadan-  Qom – Kashan 285 km

7. nap Kashan

 Kashan egy gyönyörű kisváros a Kavir sivatag peremén, anno oázisváros, amely kellemes meglepetés. Fotók itt. Kashan óvárosi

Kashan több csodát rejt mint gondolnánk
Kashan több csodát rejt mint gondolnánk

részében, egy tradicionális házból kialakított hostelben foglaljuk el szállásunkat. A vályogtéglákból épült házban a belső udvarról nyílnak szobáink. A tetőről csodálatos kilátás nyílik a városra, sok 19. századi épület. Rövid pihenő és ebéd után a város felfedezésére indulunk. Először Kashan jó állapotban megmaradt, híres tradicionális mívesen díszített házait látogatjuk meg. Ezek a házak valaha gazdag kereskedők, kormányzók lakhelyei voltak, melyeket az utóbbi években helyreállítottak, így közel az eredetihez lévő

Kashan belvárosa ezer csodával vár
Kashan belvárosa ezer csodával vár

állapotban tekinthetjük meg ezeket a régi épületeket. Ellátogatunk Bujerdiha dúsgazdag kereskedő házába, egy mecsetbe, illetve meglátogatunk egy múzeummá alakított szépséges hammamt, vagyis gőzfürdőt, melynek kupolás tetejéről fantasztikus a kilátás, s hálás fotótéma. S vacsora előtt még sétálhatunk egyet a bazárban.

Alvás ismét Kashanban

http://goo.gl/maps/cMfxQ

8. nap  Kashan – Abyaneh – Isfahan– 252 km

Abyaneh hegyi faluja, ahol a nők nagyon színesen öltöznek
Abyaneh hegyi faluja, ahol a nők nagyon színesen öltöznek

Reggeli után buszra szállunk és először megtekintjük a XVIII. századi Qajar Dinasztiából való Finn kertet. Itt raboskodott Amir Kabir

miniszter, egy hősként tisztelt reformer egészen élete végéig. Itt a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon.

Natanzban meglátogathatjuk egy rövid pihenő erejéig a Jame mecsetet, mely több különböző korban épült épületegyüttesből áll, de a mellette levő sikátoros épületek is

Abyaneh, hegyekben a csacsi a legjobb közlekedési eszköz
Abyaneh, hegyekben a csacsi a legjobb közlekedési eszköz

hangulatosak.

Majd buszunkkal a hegyekben fekvő Abyaneh faluba utazunk, ahol ki-ki maga tempójában fedezheti fel a falut. Vörös agyagtéglákból épített  házak sorakoznak egymás fölött egy hegyoldalban, szűk utcácskákkal, ahol egyre kevesebb a fiatal, így  leginkább idős falusiakkal találkozhatunk. Az asszonyok Irán többi részétől eltérően színesbe öltözve, a férfiak bő, leggyakrabban fehér nadrágban. Lesétálhatnak a falu alatti völgybe, majd a szemközti domb tetején található várfal romjai közül gyönyörködhetünk Abyaneh látványában. Miután

Esfahan, Imám tér, a világ egyik legszebb tere
Esfahan, Imám tér, a világ egyik legszebb tere

bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, felfedeztük Abyaneh egyetlen régi mecsetét, buszunkkal indulunk tovább Iszfahánba, ahol egy szállodában alszunk.

Alvás Iszfahánban

9. nap Iszfahan

Ez a város Perzsia gyöngyszeme, ahol talán legtöbb a látnivaló, és „legiránibb” a hangulat.  Először az Imám teret nézzük meg, mely a pekingi után a legnagyobb de vitathatatlanul a legszebb a világon. Az 512 méter hosszú, és

Esfahan, minden négyzetmétere lenyűgöző
Esfahan, minden négyzetmétere lenyűgöző, Irán

163 méter széles teret kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a réz tálakat, kannákat, ékszereket. Az itt elterülő hatalmas bazárban a legkülönfélébb ajándékokat, kézműves termékeket, édességeket vásárolhatjuk meg, miután kigyönyörködtük magunkat a tér látványában.

A Royal (Imam) téren látogatást teszünk az Abasz Sah által épített Ali Qapu palotában, melynek teraszára felkapaszkodva felülről is lefotózhatjuk a teret. Az Abasz Sah mecset 40

Esfahan, a mesés város
Esfahan, a mesés város

oszlopos palotájának, tükörkazettás

trónteremmel, hatalmas freskókkal borított fogadótermekkel ízt ad kora pompájából. Parkjának megtekintése a ráadás.

Az északi kapunál kezdődik a bazár melyben elveszve elérjük a Péntek mecsetet, mely a legnagyobb Iránban, amely a különböző korok perzsa építészetének egyfajta szép és érdekes gyűjteménye.

Lof Follah mecsetbe is ellátogatunk, amelyek nemcsak a perzsa építészetnek, de az iszlámnak is párját ritkító remekei. Az Imám mecset hatalmas belső udvarát és kupoláját

Esfahan hangulatos hídjai éjjel megtelnek piknikezőkkel
Esfahan hangulatos hídjai éjjel megtelnek piknikezőkkel

 is megnézzük, ahol 12 visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. A harmonikus formák, a dúsgazdag színpompás díszítések lenyűgözik az ide látogatókat.

Innen a Zagandeh Rood folyó felé vezet utunk, ahol a város három, méltán világhírű boltíves hídjaihoz; a Sahreszta, a Hadzsu és a Sio-se Pol hidakhoz érkezünk.

Miután egész nap gyönyörködhettünk e remek műemlékekben, levezetésképpen részesei lehetünk a helyi életnek, s elvegyülünk a bazárforgatagában. Vásárlás, szabadidő.

Esfahan, örmény negyed kellemes környezetében
Esfahan, örmény negyed kellemes környezetében

Este érdemes a Si-o-Seh hídon és a parti füves sétányon végigsétálni, amely kivilágítva az esti városban különleges látványt nyújt, és amely ilyenkor fiatalok kedvelt találkozó helye, tradicionális éneke hangzanak fel, Shisák, piknikező családok élvezik az elmúlt forróságot.

Szállás Iszfahánban egy szállodában

10. nap  Eszfahan – örmény keresztény negyed

A mai napot is Iszfahánban töltjük, s megnézzük azokat a látványosságokat, amit előző nap nem sikerült.

Esfahan, a határ a csillagos ég, ebben az étteremben ebédeltünk
Esfahan, a határ a csillagos ég, ebben az étteremben ebédeltünk

A Szafavid korban épült Chehel Sotun palotába kezdjük felfedező utunkat, amely egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület.

Átkelünk a Si-o-Seh hídon, majd egy hangulatos parkon átvágva érjük el Iszfahán Jolfa negyedét, ahol Abbász sah idejében idetelepített örmény keresztények leszármazottai élnek. Szent Mária és Szent Betlehem templomának megtekintése után megkávézunk, majd az Örmény Negyedben található Vank Katedrálisban teszünk látogatást,

Kharanaq vályogfaluja visszarepít a régmúltba
Kharanaq vályogfaluja visszarepít a régmúltba

hogy érezzük, milyen kulturális diverzitásnak adott otthont ez a méltán híres történelmi város. Szállásunk egy szállodában.

11. nap  Kharanaq, Meybod, Yazd

Reggel ismét buszra szállunk, és kősivatagos  tájon utazunk tovább. Kis lábmozgatásra megállunk Nainba, ahol a Jame mecsetet és egy egykor volt karavánszerájt látogatunk meg. Majd tovább  Kharanaqba. Ez ma egy kisfalu, ahol megnézünk egy vörös agyagtéglákból épült régi romvárost. Barangolunk az elhagyott agyagtégla

Nain, a kellemes meglepetés
Nain, a kellemes meglepetés

házak között, felkapaszkodunk az épületek és egy ősi minaret tetejére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra.

Ezután továbbmegyünk az 1800 éves Meybod faluba. Megnézünk egy 300 éves postaépületet, egy karavánszerájt, és egy Szafavid korból megmaradt jég házat, ahol a legnagyobb nyári forróságban is hidegen lehetett tartani a vizet. Itt láthatunk egy 400 éves galamb tornyot, ahol hajdanán több ezer galamb élt, hogy ürüléküket trágyaként hasznosítsák.

Yazd, a hallgatás tornyai a háttérben
Yazd tower of silence on the background

Chak chak tűztemplom akkor nézzük meg, ha marad rá időnk.

Este érkezünk Yazdba. Szállás egy tradicionális karavánszerájból kialakított hostelban.

12. nap Yazd 

Yazd, a világ legrégebbi, ma is létező vallásának, a monoteista zoroasztrizmusnak a központja. Hajnalban ellátogatunk Yazd határában fekvő hallgatás tornyához.  Az ősi zoroásztriánus vallásban a halottakat egy toronyba tették ki, hogy a madarak elfogyaszthassák. Ezt hívták úgy,

Yazd központjában sok látnivaló akad
Yazd központjában sok látnivaló akad

hogy égbe temetkezés, a táplálék természetes körforgását biztosítva.

A mai nap többi részét is Yazdban töltjük, amelynek egybefüggő, épségben megmaradt vályogházas óvárosa Irán egyik legérdekesebb látványossága.  Rövid látogatást teszünk a yazdi víz múzeumban, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás rendszerének kialakításának módszereibe, illetve láthatjuk hogy működött a világ első légkondija több ezer évvel ezelőtt. Bebarangoljuk az óvárost is, mely a világ egyik

Yazd. Zurkanah előadás érdekes sport és zene kombináció
Yazd. Zurkanah előadás érdekes sport és zene kombináció

legöregebb megmaradt egybefüggő városrésze. A vályogtégla agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorok felidézik a múlt hangulatát. Megnézzük Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecsetet, Nagy Sándor börtönét, a 12. Imám jelképes sírját, majd a 15. századi  Péntek mecsetet mely szállásunk mellett van.

Innen tovább sétálunk a bazár mellett az nyüzsgő utcákon az Amir Chakhmaq Komplexumhoz, amelynek második szintjéről felejthetetlen kilátás nyílik a városra.

Este csúcsélményként megnézzük a főtér melletti, használaton kívüli víztározóban a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt

Irán, Nasq e Rostam, a nagy Perzsák temetkezési helye
Irán, Nasq e Rostam, a nagy Perzsák temetkezési helye

dobolás, és ének mellett végzett fizikai gyakorlatokat nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, költészetnek, sportnak, harcművészetnek és vallásnak.

Szállás egy tradicionális házból kialakított gyönyörű hostelban lesz.

13. nap  Passargad – Perszepolisz – Shiraz (500 km)

Ismét hosszú napunk lesz, ma is korán kelünk. Útközben fotómegálló a több mint 4000 éves Ciprusfánál és a Jame

Persepolis
Persepolis

mecsetnél, de útközben rátekintünk Naqsh-e Rajab szikla domborművére. Innen pár perces út után megállunk a sokkal érdekesebb  Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál, ahol I. és II. Dareios, valamint Xerxes és I Artaxerxes sírját nézzük meg magasan a sziklában kialakítva.

Ezután végre megérkezünk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójához, a görögök által „perzsa városnak” nevezett Perszepoliszhoz. A Dareiosz király által épített főváros romjai között barangolva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók, mielőtt Nagy Sándor lerombolta a birodalom központját, megnézzük II. és III. Artaxerxes sírját is.

Hosszú nap után érkezünk meg az ókori Perzsia kultúrájának szívébe Shiraz-ba a költészet, a zene, a kultúra városába, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt. Érkezésünk után sétálunk a város esti nyüzsgésében, megkóstoljuk a shirazi fagylaltot, megvacsorázunk, majd elfoglaljuk szállásunkat. Szállás egy régi jó hangulatú szépséges karavánszerájban.

shiraz the city of poets
shiraz the city of poets

14. Shiraz – Teherán

Ma az egész napot Shirazban töltjük, városnézés a költészet és a költők fővárosában, hogy  minél többet megismerjünk a város látnivalói közül.  Először elbuszozunk Bagh-e Eram kertbe, amely az Eram palotát veszi körbe, majd a híres iráni költő, Hafez sírját nézzük meg. Innen megyünk az Arg-e Karim Khan citadellához, melynek belső udvarában láthatunk fotókat a XIX. század végi Shirazról. Folytatjuk városnézésünket Aramgah-e Shah mauzóleumával, ahol sajnos tilos fényképezni.

EZUTÁN fotóstop a Korán Kapunál, majd, Megtekintjük a Narenjestan kertet, a Nasirol Molk mecsetet. Ebédünket egy tradicionális étteremben költjük el, ahol perzsa zenészek adják a hangulatos zenét a finom ebéd mellé.

Délután a bazár melletti Vakil mecset kerül sorra. Innen pár méter az ország talán legjobb, igazi, hamisítatlan keleti bazárja lesz a programunkban, hogy az út végén még tudjunk pár autentikus ajándékot venni.

Este átrepülünk Teheránba, ahol szállásunkat elfoglaljuk. (kb. extra 55-60 dollár a repjegy)

Shiraz
Shiraz

15. nap Teheran

A teljes mai nap szabad program, mindenki érdeklődésének megfelelően felfedezheti Irán zsúfolt, kaotikus, dinamikus, nyüzsgő fővárosát. Utazhatunk a teheráni metrón, felkeressük azokat a helyeket, amelyek nem fértek bele az első nap programjába. Javaslom a Szőnyegmúzeumot, ahol a különböző mintájú kézi szövésű, szemet gyönyörködtető szőnyegek mesterdarabjainak gazdag tárházában ismerkedhetünk a mintákkal és technikákkal. A történelem után érdeklődőknek visszalépve az időben, az Ókori Iráni Múzeumot javaslom, avagy mellette az Iszlám története Múzeumot.  A modern történelem után érdeklődőknek a Sah börtönmúzeumát javaslom, avagy kontrasztként az egykori Pahlavi Sah dinasztia egyik gazdagon berendezett, elegáns rezidenciáját kereshetjük fel, amely ma múzeum (Saad Abad Palace). A kortárs Művészeti Múzeum is érdekes, avagy a Film Múzeum is egyedi bemutató a perzsa filmkészítésről. Fel lehet menni a Teherán Toronyba és onnan

Shiraz
Shiraz

gyönyörködni a kivilágított városban. Délután még javaslok egy bazár sétát, ahol elkölthetjük megmaradt pénzeinket és ajándékokkal megpakoltan fejezhetjük be emlékezetes iráni utunkat.

 Végül közösen felmehetünk a város melletti hegyre, ahol búcsúvacsoránkat egy panorámás kis étteremben költhetjük el, s ahol elbúcsúzunk hazautazó társainktól. Szállás egyszerű szállodában.

16. nap Teherán Bp.

Hajnalban indulás a reptérre, s érkezés haza Budapestre.

Pár fotó izelítőnek az utunkról, melynek kurdisztáni első pár napját láthatod, ha klikkelsz alant a galériára :

 

About the author

The most traveled Hungarian

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies