Malájzia, Borneó körutazás

 Borneo körutazás a Nemzeti parkokban. 2019 okt 22 – nov 4

Fülöp-szigetekkel és Bali-val kombináltam anno ezt az utat. 

Kuala Lumpur, Malájzia
Kuala Lumpur, Malájzia

Jelentkezni, érdeklődni, infót kérni itt lehet az utazásra. 

Az út előtt lehetséges 4 nap pihenős, tengerpartozós Langkawi – Georgetown betoldása. 

1. nap Indulás Budapestről

Időeltolódás miatt másnap érkezünk meg Malajziába, Kuala Lumpur repterére. Étkezés a repülőn.

2. nap Érkezés Kuala Lumpurba,

Érkezés Kuala Lumpurba, transzfer a szállásra, majd kis városnézés érkezési időtől függően többet vagy kevesebbet. Nagyon sok érdekes hely és múzeum van a városban.  A közlekedés elég összevissza,  rengeteg metró, hév, monorail,  közlekedik párhuzamosan, de nem egy egységes rendszerbe foglalva.  Elindulunk felfedezni a metropoliszt.

Malájzia, Kuala Lumpur
Malájzia, Kuala Lumpur

Körbejárjuk a vibráló kínai, majd az indiai negyedet, így aki még nem járt arra, képet alkothat milyen is az élet Ázsia többi részében.  Nagyon élő, vibráló, hangos, tele boltokkal, éttermekkel.

Este alvás Kuala Lumpurban hostelben

 1. nap Kuala Lumpur

Ma elmegyünk a belvárosba, ahol a Brit koloniális épületeket találjuk. Merdeka tér és a királyi palota, Nagy Mecset is mind érdekes pontjai a városnak.  Uttána a modern világ egyik szimbólumát, a  451 méter magas Petronas Ikertornyokat, ahová fel is liftezhetünk 171 méter magas átjárójához, hogy megcsodáljuk az előttünk elterülő várost. (kb. 20 usd)

Petronas torony, Kuala lumpur
Petronas torony, Kuala lumpur

A délutáni további része szabadprogram, ki-ki válogathat kedvére a további látnivalók, egy jól eső vacsora vagy a habzó sörök közül. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

Alvás Kuala Lumpurban hostelben

 1. nap Kuala Lumpur, transfer Kuchingba (Borneó)

Mai napra hagyhatunk múzeumlátogatásokat, pld Iszlám Múzeum, vagy a Nemzeti Múzeum. A repülőgép indulásának a függvényében indulunk a reptérre, majd 2h repülőúttal irány Borneó.

Borneó a világ 3. legnagyobb szigete, Sarawak pedig Malajzia legnagyobb területű állama, mely Borneó nyugati része . 124 450 négyzetkilométer területű, lakossága kb. 2,4 millió.  Itt található fővárosa Kuching, a macskák városa. Érkezési időponttól függően,  ismerkedés a várossal, séták. Alvás Kuchingban

 1. Malájzia, Bako Nemzeti Park
  Malájzia, Bako Nemzeti Park

  nap Bako Nemzeti Park

Hajnalban 1 órát utazunk a helyi busszal a Bako NP. bejáratáig, ahol motorcsónakra szállunk. Sétálunk a ’dzsungel parton’, ahol a ritka hosszú orrú proboscis majmokat is láthatunk a fákon. Illetve kirándulásokat teszünk ösvényeken a kilátópontokig, ahonnan szép kilátás a partokra.  (Aki nem akar túrázni, mehet kis motórcsónakokkal is). Útközben ismerkedés a növényvilággal, húsevő növényeket is látunk. Haza délután indulunk motorcsónak, busz. Majd séta Kuchingban.

Bako N. park, Borneo
Bako N. park, Borneo

Alvás ismét Kuchingban.

 1. nap Sarawak Cultural Village, Semankong orángután rezervátum

Reggel sétálunk Kuchingban, piacra kimegyünk.  Utána a fehér homokos Damai Beach mellett fekvő egyik Skanzenhez igyekszünk. A hosszúházaihoz látogatunk, ismerkedés Borneó törzseinek életével.   Délután városnéző program Kuchingban: árkádos gyarmati épületek , kínai múzeum, kínai templomok, parti sétány, piac, szuvenír sor.

Borneo, Orángután, Maláj
Borneo, Orángután, Maláj

Alternatívaként:

Délután ellátogatunk egy orángután központba, ahol megmentett állatokat szoktatnak vissza a természetbe, s etetési időben kimennek a platformokra és 10 méterre tőlünk láthatjuk ezeket a szelíd főemlősöket. Csodás élmény. Illetve kis dzsungel és botanikus sétákat is lehet tenni.  (Lesz egy másik orángutános program 5 nappal később is)

Avagy délután 16h-tól  (3h) Santubong hajó túrára is mehetünk, mangrovékon keresztül, hátha látunk Irrawaddy delfineket. 60 usd / fő    Láthatunk még proboscis majmokat,  krokodilokat, ezüstös langur majmokat ( silver-leaf monkeys), illetve egyéb trópusi élővilágot. (szent jános bogár, makákó, varánusz – fireflies, long-tailed macaque monkeys, monitor lizards)

Mulu NP, Borneo
Mulu NP, Borneo

Alvás ismét  Kuchingba

 1. nap Mulu Nemzeti Park, motorcsónakos túra,

Ma reggel ismét repülőre szállunk, kezdetét veszi dzsungeles felfedező utunk.  Sarawak legnagyszerűbb nemzeti parkja szerintem a Mulu Nemzeti Park. Ázsia egyik legnagyobb barlangrendszere is itt található, ahova holnap motorcsónakkal, ma pedig kis kirándulással jutunk el.

A park formalitások után elfoglaljuk szállásunkat, majd helyi parkőrökkel 1h séta után a Deer- (szarvas) és Lang-barlangokat keressük fel.  Sok érdekes infóval látnak el sétánk során. Több millió denevér otthonául is szolgál a barlang, melyből napnyugtakor repülnek ki ezek a kicsi emlősök, és egész éjszaka élelmet keresnek, melynek tömege testsúlyuk felét is kiteheti. https://hu.wikipedia.org/wiki/Denev%C3%A9rek

Borneó, Mulu Np.
Borneó, Mulu Np.

A denevérek természetes szúnyogirtóként működnek a környéken, ezért szállásunk környékén alig van szúnyog.  Rendkívül látványos esemény, érdemes kivárni. Ezután visszasétálunk 3 km-t a Nemzeti Park központjában lévő szállásunkra.

Aki a dzsungel esti arcára kíváncsi, be lehet fizetni éjszakai túrára, s szakavatott vadőr segítségével fénycsóvánkkal levadásszuk az éjszaka aktív rovarokat, hüllőket és kétéltűeket. Nem is gondolnánk, hogy milyen aktív a föld, a lombkorona szintje és egy sor egzotikus állatot láthatunk. Mindenképpen javaslom, ha komplexitásában szeretnénk megérteni az életet a trópusokon.

Mulu np. Borneo
Mulu np. Borneo

Szállás:Muluban, bungalóban, hálóteremben

 1. nap Mulu Nemzeti Park

Ma reggel egy helyi törzsi falut és turista piacát nézzük meg. Ide motorcsónakokkal jutunk. Ezután közelítjük meg a Clearwater-folyó forrását, ahonnan  cseppkőformáiról ismert Wind- (szél) barlangot, majd a közeli Clearwater– (Tiszta vízű) barlangrendszert fedezzük fel. Itt kell lépcsőzni is felfele a bejáratig. Ez a 151 km-es hosszúságával Délkelet-Ázsia leghosszabb barlangrendszere, benne nyitott és zárt szakaszok, a világ leghosszabb barlangi vízrendszerével, megannyi beszakadással és hatalmas termekkel.

Mulu np. Borneo lombkorona séta
Mulu np. Borneo lombkorona séta

A mai nap délután pihenés, vagy nagyon klassz tanösvények vannak, ahol sokat tanulhatunk a természetról, ökoszisztémákról. Extra pénzért lehet lombkorona sétára is elmenni, amikor 30 méter magasban fapallókon sétálva ismerkedhetünk a helyi flóra és faunával.

Szállás:Muluban, bungalóban, hálóteremben

 1. nap Mulu Nemzeti Park – Kota Kinabalu

Még kisebb sétát tehetünk ismét a paradicsomban, megnézzük a múzeumot, majd irány a mini reptér, és átrepülünk Kelet Borneóra, Sabah régióba. Transzfer  a városba, pihenés, városnézés, felkészülés a következő napra. Gasztro élmények.

Mulu NP, Borneo
Mulu NP, Borneo

Szállás Kota Kinabaluban

 1. nap Kota Kinabalu, Tunku Abdul Rahman Nemzeti Park

https://goo.gl/maps/QnGnJ75C5yB2

Ma 1 napos tengerparti kikapcsolódás. Megérdemelt pihenőnapunkat a Kota Kinabalutól alig 15 perces hajóútra található Tunku Abdul Rahman Nemzeti Park trópusi szigetein, Sapin és Mamutikon töltjük, ahol lehetőség van barnulni a fehér homokos strandokon vagy éppen sznorkellezhetünk a türkizkék tenger élettel teli korallszirtjei között. Délután pedig elmerülhetünk a messze földön híres sabahi konyha legjobb fogásaiban.

Szállás  – Kota Kinabaluban

 1. nap Sandakan – Sepilok orángután rezervátum, Maláj medve (Sunbear) rehabilitációs központ
Borneo, Tunku Abdul Rahman
Borneo, Tunku Abdul Rahman

Hajnalban repülővel átrepülünk Sandakan-ba, Sabah keleti részére. Reggel 9-kor az első busszal (vagy taxikkal) elmegyünk az orángután rezervátumba, kb. 45. perc busszal. Ismerkedés az orángutánokkal, ismét etetés időszak alatt megfigyelhetjük a viselkedésüket, interakcióikat. A közelben van egy másik érdekes project, a maláj medve rehabilitációs központ, ahol ezeket a kihalóban levő félénk jószágokat megpillanthatjuk.

Délután vissza Sandakan városába, majd irány a reptér és elszállunk Tawau felé Sabah déli részére.

Szállás Tawau-ban

 1. Tun Sakaran Tengeri Park, Borneo
  Tun Sakaran Tengeri Park, Borneo

  nap Tawau, Tun Sakaran Marine Park – 

Ma reggel kimegyünk a Semporna kikötőbe, majd elindulunk  Semporna Islands Park-ban egy egész napos hajótúrára, ahol  a korallzátonyokat csodáljuk, úszunk a gazdag élővilágban.

 (Itt még alternatíva lehet Bohey Dulang szigeten van egy csodaszép kilátó, oda fel lehet menni ill. van Bajau Laut (Sea Gypsies) település Bodagayan, ahol tengeri cigányok élnek, oszlop házaikban vagy hajóikon a tengere, esetleg Mabul szigetén tölteni az éjszakát és akkor plusz egy napot maradunk.)   https://goo.gl/maps/f7G4jnL79oK2

Borneo piac
Borneo piac

13 nap  Tun Sakaran Marine Park- Tawau

Pihenés, fürdőzés a paradicsomban. Este vissza hajóval Tawaura

14. nap – Tawau -Budapest

Pihenés, és repülőgép indulásának függvényében indulunk a reptérre.  Visszarepülünk  Kuala Lumpurba, majd várunk a repülőtéren a csatlakozásra.

Irány Budapest, vagy tovább Ázsiába.

Alvás repülőn.

Borneo, irány haza
Borneo, irány haza

Akár itt kezdődhetz majd Fülöp-szigetek utunk.

https://goo.gl/maps/NgjPEdW6C4E2

21 érv, hogy miért utazz velem?

Várom jelentkezéseteket, kérdéseiteket.

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

nap dátum program szállás
1 10.18 Bud  – Kul – Langkawi repül
2 10.19 Langkawi szigete Langkawi
3 10.20 Langkawi szigete Langkawi
4 10.21 Langkawi, Georgetown Langkawi
1 10.22 BUD-KUL (Kuala Lumpur) repül
2 10.23 KUL érkezés, városnézés belváros KUL
3 10.24 KUL városnézés, petronas, indiai, kinai negyed KUL
4 10.25 KUL,  repülés Kuching, , Kuching
5 10.26  Bako Nemzeti Park, Kuching
6 10.27 Cultural Village skanzen, Semankong orángután Kuching
7 10.28 repül Mulu NP. Lang denevér tura  mulu
8 10.29 Mulu, Wind -clearwater tura, szabad séta mulu
9 10.30 Mulu repül- Kota Kinabalu kota
10 10.31 Kota -Tunku Abdul Rahman hajótura – kota kinabalu kota
11 11.1  repül Sandakan, Sepilok, Tawau Tawau
12 11.2 Tun Sakaran Marine Park Semporna
13 11.3 Tun Sakaran Marine Park Tawau
14 11.4 Tawau – KL – Bud repülés

About the author

The most traveled Hungarian

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies