Törökország utazás: Kelet-Anatólia túra és hegymászás

By , 2017. december 13. szerda 19:37
Törökország, Trabzon

Törökország, Trabzon

Kelet-Anatólia túra és hegymászás

 Kelet-Törökországban a hegyek szerelmesei igazán otthonra lelnek. A nyár elején a fű mindenhol zöld, a hegyek csúcsán már 3000m magasságban mindenhol hó van. Túránk során eljutunk lélegzetelállító elhagyatott völgyekbe, hatalmas vízeséseket látunk és gyönyörű hegyeket mászunk. A túra alatt feljutunk egy négyezres és egy ötezres hegyre is. Az akklimatizációval nem kell előzetesen foglalkoznod, mert itt megejtjük. A túra során finomabbnál finomabb kebabot, kahvaltit, baklavát és még egyéb török finomságot eszünk, nevetséges áron.

2. nap Anatolia, Töröko.

2. nap Anatolia, Töröko.

A túránkon nem lesz szamaras, porteres mászás alap esetben. Cipeljük föl a zsákot a hegyre és ne pénzeszsákként másszuk meg, majd pöffeszkedve jöjjünk le onnan a csillogó medállal a nyakunkban.

Tiszteljük a hegyet! 

nap, június 9. szombat: érkezés Trabzonba este

Szállás elfoglalása, fakultatív városnézés

  1. nap, június 10.: Kackar hegység

Megnézzük Törökország legnagyobb vízesését, az Uzundere Selalesit, majd felmegyünk Yaylalarba, a Kackar-hegység egyik legvarázslatosabb völgyébe. Ember elvétve, csak a folyó zúgását és a tehenek kolompolását hallgatjuk.

3.. nap túra indul, Anatólia

3.. nap túra indul, Anatólia

Alvás a völgy felső részén, havas csúcsok között, sátorban.

 

  1. nap, június 11.: akklimatizáció a Süphan hegyen.

Átmegyünk a Van-tóhoz, Törökország legnagyobb tavához, majd egy kiadós fürdés után délután elindulunk a tó fölött uralkodó négyezres vulkán csúcsa felé.

4. nap irány a hegy

4. nap irány a hegy

Alvás kb. 3000m-en, sátor

 

  1. nap, június 12.: csúcsmászás a Süphan hegyre.

Korai kelés, indulás föl a csúcsra. Dél körül bezsebeljük első négyezresünket Törökországban, és az egész Van-tóra rálátunk. Az este visszamegyünk a táborhelyünkre, ismét ott alszunk.

4. nap, Csúcsmászás, a Süphan hegyre

4. nap, Csúcsmászás, a Süphan hegyre

  1. nap, június 13.: pihenőnap, fürdés

Miután lejöttünk a Süphan hegyről, meglátogatunk egy Hamamot, vagyis török fürdőt. A masszázs feledhetetlen! Készülj fel a kemény kezekre és a tökéletes ellazulásra! A fürdő után újabb pancsolás, napozás a Van tó valamely szakaszán. Bevásárlunk mindent a másnapi induláshoz, megesszük a 2 lírás (300 Forintos) kebab dönert Alvás Dogubeyazitban.

 

5, nap Van tó, Anatólia

5, nap Van tó, Anatólia, fürdőzés

  1. nap, június 14.: Indulás!

Reggel indulás az Ararát hegyre! Beszállunk a kocsiba és felugrunk a kezdőpontig, Cevirméig. Innen gyaloglunk fel az alaptáborig, 3200 méterre. Este még egy kis akklimatizáció 3700-ig, ahol a naplemente fényében nézzük ahogy a szenderek gyűjtik be a nektárt a virágokról. Alvás az alaptáborban, sátorban.

  1. nap, június 15.: Emelkedés

Reggel felkelünk, és szép lassan felmegyünk a felső táborba, 4000 méterre.

Este kis akklimatizációs túrát ejtünk, majd korán lefekszünk.

 Ararát hegy, Anatólia

Ararát hegy, Anatólia

Alvás sátor

  1. nap, június 16.: csúcstámadás!

2 órakor felkelünk, és szép megfontoltan mászunk fölfele. Balra a gerincen túl kitekintve láthatjuk Jereván fényeit az éjszakában, jobbra pedig a holdfényben látjuk a Kis-Ararátot. A hóhatárt elérve felcsatoljuk a hágóvasat, majd a napfelkelte fényében elérjük Kis-Ázsia legmagasabb csúcsát, az Ararát-hegyet. A kilátás Pazar. Olyan, mintha fenn lennénk a világ tetején. Sehol egy hasonló magasságú csúcs.

7, nap Ararát csúcs, Anatólia, Tr.

7, nap Ararát csúcs, Anatólia, Tr.

Kis piknikezés, gyönyörködés, majd indulunk lefele. Lefele jövet már nagyon fáradtak vagyunk, de még mindig a csúcs jár a fejünkben. Alvás az alaptáborban.

  1. nap, június 17.: indulás haza.

Busszal visszamegyünk Trabzonba. Közben érintjük Rizét, ahol este Törökország legnagyobb teaültetvényein mászkálunk. Amint az éj leszáll, felmegyünk a Sahin Tepesi tetejére, majd elfogyasztjuk a jól megérdemelt teánkat, míg a Fekete-Tengerre nézünk le a telihold fényében.

9. nap irány vissza, Anatólia

9. nap irány vissza, Anatólia

Alvás hostelben

  1. nap, június 18.:      Érkezés haza délben

 

Amennyiben tetszik a program, s csatlakoznál hozzánk, akkor írj pm. vagy az űrlapon a

Szándékodat jelezzed felém itt  

Vágj bele egy jó kalandba.

 

 

Leave a Reply

*

Panorama Theme by Themocracy

Facebook Like Button for Dummies