Ararát Csúcsmászás, a Süphan hegyre

Törökország utazás: Kelet-Anatólia túra és hegymászás

Törökország, Trabzon
Törökország, Trabzon

Kelet-Anatólia túra és hegymászás  Június 13-23

 Kelet-Törökországban a hegyek szerelmesei igazán otthonra lelnek. A nyár elején a fű mindenhol zöld, a hegyek csúcsán már 3000 méter magasságban mindenhol hó van. Túránk során eljutunk lélegzetelállító elhagyatott völgyekbe, hatalmas vízeséseket látunk és gyönyörű hegyeket mászunk. A túra alatt feljutunk egy négyezres és egy ötezres hegyre is. Az akklimatizációval nem kell előzetesen foglalkoznod, mert itt megejtjük. A túra során finomabbnál finomabb kebabot, kahvaltit, baklavát és még egyéb török finomságot eszünk, nevetséges áron.

2. nap Anatolia, Töröko.
2. nap Anatolia, Töröko.

A túránkon nem lesz szamaras, porteres mászás alap esetben. Cipeljük föl a zsákot a hegyre és ne pénzeszsákként másszuk meg, majd pöffeszkedve jöjjünk le onnan a csillogó medállal a nyakunkban.

Tiszteljük a hegyet! 

nap, június 13. : érkezés Trabzonba este

Szállás elfoglalása, fakultatív városnézés

  1. nap, .: Kackar hegység

Megnézzük Törökország legnagyobb vízesését, az Uzundere Selalesit, majd felmegyünk Yaylalarba, a Kackar-hegység egyik legvarázslatosabb völgyébe. Ember elvétve, csak a folyó zúgását és a tehenek kolompolását hallgatjuk.

3.. nap túra indul, Anatólia
3.. nap túra indul, Anatólia

Alvás a völgy felső részén, havas csúcsok között, sátorban.

 

  1. nap,.: akklimatizáció a Süphan hegyen.

Átmegyünk a Van-tóhoz, Törökország legnagyobb tavához, majd egy kiadós fürdés után délután elindulunk a tó fölött uralkodó négyezres vulkán csúcsa felé.

Alvás kb. 3000m-en, sátor

4. nap irány a hegy
4. nap irány a hegy
  1. nap, .: csúcsmászás a Süphan hegyre.

Korai kelés, indulás föl a csúcsra. Dél körül bezsebeljük első négyezresünket Törökországban, és az egész Van-tóra rálátunk. Az este visszamegyünk a táborhelyünkre, ismét ott alszunk.

4. nap, Csúcsmászás, a Süphan

 

  1. nap, .: pihenőnap, fürdés

Miután lejöttünk a Süphan hegyről, meglátogatunk egy Hamamot, vagyis török fürdőt. A masszázs feledhetetlen! Készülj fel a kemény kezekre és a tökéletes ellazulásra! A fürdő után újabb pancsolás, napozás a Van tó valamely szakaszán. Bevásárlunk mindent a másnapi induláshoz, megesszük a 2 lírás (300 Forintos) kebab dönert Alvás Dogubeyazitban.

 

5, nap Van tó, Anatólia
5, nap Van tó, Anatólia, fürdőzés
  1. nap, .: Indulás!

Reggel indulás az Ararát hegyre! Beszállunk a kocsiba és felugrunk a kezdőpontig, Cevirméig. Innen gyaloglunk fel az alaptáborig, 3200 méterre. Este még egy kis akklimatizáció 3700-ig, ahol a naplemente fényében nézzük ahogy a szenderek gyűjtik be a nektárt a virágokról. Alvás az alaptáborban, sátorban.

  1. nap, .: Emelkedés

Reggel felkelünk, és szép lassan felmegyünk a felső táborba, 4000 méterre.

Este kis akklimatizációs túrát ejtünk, majd korán lefekszünk.

 Ararát hegy, Anatólia
Ararát hegy, Anatólia

Alvás sátor

  1. nap, .: csúcstámadás!

2 órakor felkelünk, és szép megfontoltan mászunk fölfele. Balra a gerincen túl kitekintve láthatjuk Jereván fényeit az éjszakában, jobbra pedig a holdfényben látjuk a Kis-Ararátot. A hóhatárt elérve felcsatoljuk a hágóvasat, majd a napfelkelte fényében elérjük Kis-Ázsia legmagasabb csúcsát, az Ararát-hegyet. A kilátás Pazar. Olyan, mintha fenn lennénk a világ tetején. Sehol egy hasonló magasságú csúcs.

7, nap Ararát csúcs, Anatólia, Tr.
7, nap Ararát csúcs, Anatólia, Tr.

Kis piknikezés, gyönyörködés, majd indulunk lefele. Lefele jövet már nagyon fáradtak vagyunk, de még mindig a csúcs jár a fejünkben. Alvás az alaptáborban.

  1. nap, .: indulás haza.

Busszal visszamegyünk Trabzonba. Közben érintjük Rizét, ahol este Törökország legnagyobb teaültetvényein mászkálunk. Amint az éj leszáll, felmegyünk a Sahin Tepesi tetejére, majd elfogyasztjuk a jól megérdemelt teánkat, míg a Fekete-Tengerre nézünk le a telihold fényében.

9. nap irány vissza, Anatólia
9. nap irány vissza, Anatólia

Alvás hostelben

  1. nap, junius 23.:      Érkezés haza délben

 

Amennyiben tetszik a program, s csatlakoznál hozzánk, akkor írj pm. vagy az űrlapon a

Szándékodat jelezzed felém itt  

Vágj bele egy jó kalandba.

 

 

Ararát Csúcsmászás, a Süphan hegyre
Ararát Csúcsmászás, a Süphan hegyre

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies