Mauritánia – a lepukkant Maghreb

Mauritánia érkezés
Mauritánia érkezés

Szóval Mauritánia. Továbbra is a Bamako rally csapatait stoppolom, s talá innentől könnyebb lesz, mert legalább beértem a mezőnyt, s ma végre a táborban lehetek, s kérdezősködhetek személyesen is a csapatoktól, ki tud /szeretné elvinni az egyetlen stoppost az idei rallyn.

Megkaptam a ’visa on arrival’-t, egy pecsétet 20 euróért. Otthon kb. 5x ennyiért csinálják a követségen.. s nekem sokkal előbb meglett a pecsétem, mint a többieknek, ráadásul a hivatalnokok meg is hívtak engem teázgatni.

mauritánia határ
mauritánia határ

Klasszikus maghreb tea.. kb. kv sűrűségű, keserű esszencia, melyet kompenzációképpen agyoncukroznak. Ezt hörpintgetjük több körben egy picike pohárkából. Abdullah a segítő emberke gyűjtögette az útleveleket, hogy amikor majd  jön a főnök, aláírhassa a sok száz magyarnak. Egyébként itt már tűző meleg napsütés van, kellemes széllel kombinálva, ideális utazóidő.

Amikor tovább indulhatunk, láthattam a világ leghosszabb vonatkaravánját. Lenyűgöző ahogy

Mauritánia
Mauritánia

az 1 km hosszú szerelvény úszott a sivatagban szép lassan. Így napnyugtakor nagyon szép, fotogén a táj is. Szórványviskók kísérik végig az utat. Úgy tűnik, hogy itt azért jóval nagyobb a szegénység mint Marokkóban, és átlagban is sokan élnek, és élvezem a látványt meg a teret.

Aztán lőn este, és feltámad a szél, fújja a szemünkbe a homokot ahogy azt elvárhatjuk  egy sivatagtól, romantikus filmek ide vagy oda. Este nem találom meg a táborban azt a kocsit, akik ígérték, hogy tovább visznek, így elkezdem körbekérdezni a beérkezett nyolcvan autó csapatait,

Mauritánia - Bamako rally
Mauritánia – Bamako rally

hogy hátha van valahol hely, de mindenhol teltházat jelentenek. Végül az 55-ös csapat ajánlotta föl, hogy ha nagyon szeretném, akkor összehúzzák magukat, viszont akkor nekem kell először kiugranom a kocsiból ásni, hogyha elakadnak. Másnap kiderült, hogy ez nehéz mutatvány lett volna, hiszen én ültem belül, de értettem az üzenetet. Nagyon kedvesek, mert rögtön sátrat is kapok tőlük, és ott alszom mellettük, hogy nehogy lekéssem a hajnali indulást. Reggel azért én is segítek nekik pakolni, megmutatom, hogy hogyan lehet egy hálózsákot,

Mauritánia Bamako rally tábor
Mauritánia Bamako rally tábor

illetve egy sátrat is, betenni egy picit helyre. Legalább ennyit én is hozzáteszek életükhöz. A csapatom nagyon vagány, jó hangulatúak. Úgy kerültek be a rallyra, hogy 2 törzsvendég ült a Tik Tak nevű vendéglátó ipari egységben, s láttak egy riportot a tv-ben az első Budapest Bamako rallyról. Megtetszett nekik, s eldöntötték, hogy ők is szeretnének indulni következő évben. Bevették a kocsmáros cimborájukat is, vettek egy autót, feltuningolták, jártak  a forma 1 pályára gyakorolni,  gps kezelést is betanulták, s idén elindultak.

Mauritánia - vonat
Mauritánia – vonat

Hajnalban volt egy eligazítás, ahol kiderült számunkra, hogy mindenféle csalások voltak az előző etap-ban. Eltüntetnek jeleket egyes részvevők, így a később érkezők már nem tudták megtalálni, és ezáltal pontokat vesztenek. Ilyen egy magyar rally, magyarokkal, csalással – később a záró-díj-kiosztó ünnepségen kórusban kiabálták a résztvevők: bunda, bunda…

És hab a torkán: a szervezők meg is változtatták a mai szakaszt, mondván, hogy nem biztonságos itt a határövezetben. Ami butaság, hisz a fegyveres teveháton ügető beduin hogyan is

Mauritania desert
Mauritania desert

rabolná el a csapatban haladó, satelit telefonnal rendelkező száguldozókat..  Viszont így 400 km helyett mondjuk 800 km lett a napi táv. Ráadásul aszfalton. Unalmas. Szerintem a legtöbb ember nem azért jött, hogy aszfalton utazon több ezer kilométert. Szóval a csapatom rendesen besokallt, lehangolódott… Így végül megállunk Nouakchottban, Mauritánia fővárosában, mivel sok nap után már folyóvízre, zuhanyzásra és melegágyra vágynak a versenyzők.

Itt összefuthattunk a túra kategóriában  indultakszállását is, ahova az Ikarus bus is megérkezett.

Bamako Rally
Bamako Rally

Vicces a  napozóernyővel a tetején, illetve csapolt sörrel, belül.- mert ügye azért becsempésződik a folyadék.. iszlám ide, iszlám oda. Csapatom egy ötcsillagos szállodában szállt meg, én pedig fölhívtam egy kanapészörfös  ismerősömet, és nála fogok lakni.

Hát azért elsőre, ha valaki Afrikába érkezik, akkor azért elég sokkos lesz ez a főváros, hiszen itt még gyakorlatilag komoly utak sincsenek. Kibelezett kisbuszok a tömegközlekedés, csacsifogatok, az utat befújta homokkal a szél, és nagyon kevés helyen aszfaltozott. Emeletes házat alig látni, kibelezett, ablak nélküli roncsok a tömegközlekedés, szóval, nem gondolná egy erretévedt ufó, hogy ez a főváros.

Próbálnék fényképezni az utcán, de úgy tűnik, hogy fotóparájuk van, habár nem is őket fotóztam, de hát legalább ez egy olyan ország, ahol mindenki szeret beleszólni mindenbe. Így működik a félreértelmezett iszlám. Vagy ez csak egy, az előző katonai puccsnak a félelmei?

Naukchote, Mauritania
Naukchote, Mauritania

Beleütközöm valami piacszerűségbe is itt a környéken. Ott helyben vágják az állatokat, és pár paradicsom mellett ülnek a nők. Ennyi a piac. Biztos, hogy nem a vegetáriánusok paradicsoma. Mondhatni, egy kicsit drágább mint Európa, ráadásul rosszabb kiadásba, minőségben. Főleg, ha külföldi az ember, akkor meg pláne még drágábban jön ki. Összefutok itt élő fehér külföldiekkel, akik nagyon dicsérik Mauritániát, hogy mennyit fejlődött. Hát, hogy mennyit, azt én nem látom, de mivel ők itt élnek, biztos tudják.

folyt köv.

s köszönöm azoknak a lelkes önkénteseknek, akik elolvasták http://vandorboy.com/hogyan-tamogathatsz/  és  segítettek begépelni a naplómat. Ha te is szeretnél hozzájárulni ezen blog épüléséhez,  szépüléséhez, keressél kérlek.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies