Üzbegisztán

Uzbekistan
Uzbekistan

Üzbegisztán ut, 2009 Juli 18-aug 10, Turkmenisztànbol szerencsére simàn ment a kilépésem, csak egy kis bonyodalmat okozott, hogy nem tudtam mi a valos valuta vàltàsi ràta.  Majd pàr katonàhoz csatlakozom egy taxiba és elindultam Bukhara fele. Turkmenisztàn utàn hatàrozottan zoldnek tunik ez a vidék. Pàr ora szaguldas utan megérkeztem

Bukharàba, mely elképesztoen gyonyoru kulturàlis multtal rendelkezik, épitészetét illetoen Irànnal vetekszik.

Bukhara erőd, Üzbegisztán
Bukhara erőd, Üzbegisztán

Tégla épuleteik formasan kirakva, illetve a színes kek kupolak  arabeszkekkel diszitve impressziv elmenyt adnak. Làm itt jart a kultúra az evezredek soran, s nem is egy. Az Ovàros ugyan kicsit romokban hever, de hozza a mult hangulatot. Lyabi hauz – kis  tavacska mely a kozpont,   itt talalhato  Hoja Nasruddin szobra, mitikus bolcs volt, melynek neve a 70-es evek magyar vicceiben is gyakran elofordult.

Bukhara klasszikus építészete
Bukhara klasszikus építészete

Taqi Zargaron  bazaar, Taqi Sarrafon  herb and spice bazaar amik turista ajandekokkal vannak tele, no meg vegre lehet jo aron penzt valtani; mert feketen ketszer annyit kapunk a valutankert, ami olcsova teszi ezt az orszagot a kulfoldieknek. Igaz, hogy a vizum az 120 dollarbol jott ki, mert meghivo level kell egy turista agency tol 40 dollarert, de ha valaki berepul, akkor a repteren sporol 40 dollart  legalabb a  vizumon, mert ott olcsobb mint a kovetsegeken. (de manapság már van e-visa, meg a stan tours is intézhet vizum meghívót) Persze van par szerencses orszag, akinek nem kell agency support, de mondanom sem kell , hogy Mo. Nem tartozik kozejuk.

Bukhara, Üzbegisztán, minaret
Bukhara, Üzbegisztán, minaret

Kiemelt latvanyossagok az Ulugbek medresa 1417, Kalon minaret – 1127, 47 meter magas torony, Mir I Arab medresa  ahova tilos bemenni, s a regi bazarok amik be is hataroljak a fenykorat Bukharanak. Van egy ujabb erodje, nagyon szep kivulrol, de a voros hadsereg porig bombazta a huszas evekben.

Zsidok is eltek itt a 12-sz-tol, erdekes hogy perzsaul beszeltek, de heber abc-t hasznaltak, 10 ezren eltek itt, majd izraelbe koltoztek. Mara csak nehany orosz zsido csalad maradt, s az utolso Zsinagogat is bezaratta mar a rezsim Taskentben. Mara csak a zsido temetok emlekeztetnek az egykoron színes kulturalis kavalkadra.

Este beneveztem egy babszinhazi eloadasra, de ket napot is kellett ra varni, mert nem volt 4 erdeklodo sem. Vegul gyujtottem par turistat, igy megtartottak az eloadast. Teny, hogy marketingbol nem jeleskednek.

Bukhara, Üzbegisztán, temető
Bukhara, Üzbegisztán, temető

Chor Bakr – necropolis 7 km re van a varostol,egyik nap oda is ellatogatok,  iszlam temetok mindig erdekesek, fotogenek.

Van dinnye szeletre is ( ez nem kis dolog, mert mindenhol csak egeszben aruljak) és jo az ize. Lehet kapni kor alaku kenyeret, melynek a tetejére kulonbozo formàkat nyomnak, ahogyan azt tobb évszàzada is tették a pékek. Itt nagyon szerények az emberek, nem nyomulnak, nem aggresszivak, hanem kozvetlenek. Csak ugy jo veluk. Az osszes fodràsz ingyen akarta levàgni hajamat Buharàban, csak hogy beszélgessenek.

Bukhara, Üzbegisztán, esküvő
Bukhara, Üzbegisztán, esküvő

Mindenki uvoltve beszél egymàssal, a telefonban és àltalàban suketek. Mentàlisan is. Kérdezek toluk valamit, de nem felenek hanem kérdeznek helyette. Kerdes, hogy a valaszom megmarad e?

Egyébként furcsa hogy pàr hónap utàn eloszor làtok hatizsakos  turistákat és utazókat, s furcsa, hogy a civilizàlt  zonàba értem.. ahova mar atlag erdeklodo is beteszi a labat. De azért jo volt „foldit” làtni, tapasztalatot cserélni veluk, mert sok problemara idoben felhivjak a figyelmet, hatarok, rendorok, vizum, regisztracio, stoppolas, stb;

Bukhara, vandorboy is előkerült, üzbég
Bukhara, vandorboy is előkerült, üzbég

Talàlkoztam egy francia sràccal, aki 2 évet volt Pakisztànban, de mivel lejàrt vizummal maradt ott Pakisztànban ezért bortonbe csuktàk par honapra, amikor pedig hazatért Franciaorszàgba, akkor a titkos szolgàlatok csaptak le rà és faggattàk ki mit is csinalt ott 2 evig. Erdekes hogy sok fejlodo orszagbeli ember nem mer pakisztanba menni, mert akkor nem kapnak USA vizumot. Erdekes, mert hivatalosan a szovetsegesuk a terror elleni harcban.

Ket finn pedig 200 dollarra buntettek kazahsztanban, mert nem regisztraltak magukat 5 nap utan.

Bukhara csuda hangulatos
Bukhara csuda hangulatos

Jo ebernek lenni, ha nem hazai palyan mozgunk. Masik sracnak az utlevele nem volt nala, s a rendorok nem voltak hajlandoak vele menni 50 metert a szallodaig, hogy bemutathassa, igy letartoztattak, s egy ismerosenek kellett lefizetni, kivaltani. Na feltoltodtem tortenetekkel, s ugy dontok ejszaka atstoppolok a sivatagon.

Este sajnos nem sikerült elstoppolnom Khivàba, s busz sincs mivel tovabb mehetnek, mert  Uzbegisztànban be van tiltva az éjszakai kozlekedés az orszàgutakon buszoknak, allitolag a balesetek megelozese erdekeben.Nyilvanvalo butasag, mert akkor tiltsanak be minden mozgast.

Bukhara asszonyok
Bukhara üzbég asszonyok,

Napnyugtakor szerencsere meghiv  magahoz az orszàgutrol egy segitokesz helyi vallalkozo. A hazigazdam nagyon jo lelku, de acél buta volt, mindent kétszer kérdezett, de semmit nem fogott fel. Gyerekét viszont Europàban akarja iskolàztatni, habàr se angolul nem tud, sem angol WC-je nincsen. Aranyosak ahogy hozzàk mutogatni a rossz àllapotu csalàdi albumukat, sot a feleség megmutatja a nagypapa bekeretezett fény képét is.  Uzbegisztànban àltalàban a falusiak maguk sutik a kenyeret,termelik a zoldsegeket, igy vacsorara zoldség levest kapok, meg egy konyvet oroszul az egészséges tàplàlkozàsrol, miutan halljak hogy vegetarianus vagyok.

Bukhara, Üzbég, A multat eltörölni nem lehet
Bukhara, Üzbég, A multat eltörölni nem lehet

A szovjetuniot mindenki vissza sirja itt Uzbegisztànban. Ràjottem, hogy az embereknek àltalàban akkor jo, ha diktàtor ul a fejukon, mert akkor nem kell gondolkodniuk. Felelosseg nem az o kezukban van és bizhatnak benne, hogy a kenyér holnap is 20 kopejka lesz.

Khiva fele, Kara korum sivatagon keresztul,

Masnap hajnalban kistoppolok a sivatag széléig, de onnan màr nincsenek autok, igy egy arra jàro busszra alkuszom meg. Franciaroszàgbol vàsàrolt légkondis matuzsalem, ezért azokat nyithato ablak nélkul àrultàk, persze a legkondi nem mukodik,  tehàt a nappali 45 fokban rendesen lehetett szaunazni. A buszon hàzilag készitett filmeket nézunk eskuvokrol. Majd dél korul a sivatag kozepén lerobban a tàvolsàgi buszunk, mert elfogyott a benzin. Na ja, az uzemanyag mutato sem mukodik és a centizgeto modszer sem. Ezek utàn is sokszor leragadunk, mert ami uzemanyagot szereztek, az eltomitette a szurot, igy rendszeresen javitanunk kell a buszt.

Bukhara, előadásokon ismerjük meg a hagyományokat
Bukhara, előadásokon ismerjük meg a hagyományokat

Egy asszony ezeket a szuneteket arra hasznàlja fel, hogy novényeket gyujt a sivatagban. En addig fotozgatok. A tulszbàlyozo àllam jelenlétét mutatja egy sivatagi keresztezodésnel a megàllni tilos tabla. Forgalom nulla. Aztàn a megérkezés elott egy faluban egy egesz oràn keresztul kezdik kipakolni a piacrol vett àrukat a csomagtérbol, amivel a busz meg volt rakva, mert itt a buszokat teher szallitasra is hasznaljak. De mért van az, hogy amikor fejemet adom arra, hogy busszal menjek, azok a leglassab és a legkényelmetlenebb utjaim jonnek ki belole? Sebaj 6 dollar volt a 8 h ut.

Urgench és Khiva kozott megépitettek egy 30km-es trolibusz pàlyàt, igaz olyan lassu, hogy 2 orat tart lekuzdenie a tavolsagot. Hogy aramot honnan vettek hozza az kerdes itt a sivatag szelen. Regebben Khiva mellett folyt a darja folyo, de evszazadokkal ezelott maskepp dontott, igy az itteni kultúra lehanyatlott, s atkoltozott a folyoval egyutt Urgench-be.  Most ez a fejlodo varos. A víz = elet.

A tersegben mindenki azt kérdi ivas elott, hogy sos-e a víz? Mert nagyon sokszor nincsen ivàsra alkalmas víz a falukban, varosokban. Raadasul mar a kozeli Aral to is kiszaradt a mezogazdasag vizhasznalata miatt. A termeszetben minden ki volt szamolva, csak velunk nem szamoltak.

Khiva –  silk road destination,

Khiva – Keso delutan erkeztem, s lenyugoz a varosfalon belul jo allapotban megmaradt, koherens epiteszeti izlest kepviselo varoska. Minden szeglete pompas idoutazasra ad alkalmat, tenyleg a kozepkorban erzem magamat, s amint sétàlok a sok régi karavàn szeràj, madrasza és mecset kozott, àtjon a 15. szàzadbeli utazot àtjàro érzés, amint végig csekkolja az osszes szeràjt mileott kivalasztja hol alszik. En a torteneti muzeumban szerettem volna, de az or parazott, igy az elotte levo teren tettem le matracomat, s gyonyoru ejszakam volt a nyitott egbolt alatt, ahogy a hold megvilagitotta korottem a tortenelmet latott epiteszeti remekeket, s sziluettjuk ringatott alomba.

Masnap kora hajnalban aktivaltam magam, mert  10 h utan mar elviselhetetlen a hoseg. Utcai ivokutak szàmàt tekintve viszont szomjan is lehetne halni.

Hajdan mint selyem út allomas, birt egy rabszolga piaccal is, Khuna erod szinten turisztikai latvanyossag Ichon Qala  varosfallal korulveve, belepes az ovarosba asszem 8 dollarkorul, de ezzel a jeggyel minden muzeum latogathato. Aki koran kel, 8 dollart sporol. Vagy erkezz keson.  12 sz.i mecsetek,  medressa – iszlam iskolak, Caravanserai – szallas, palotak, Kalta minor minaret – 1851, egy massziv torony amelyet olyan magasra terveztek, hogy a 400 km re levo bukharaig el tudjonlatni Mohammed Amin khan uralkodo, de meghalt kozben es az epitkezes leallt. Ez maradt, de ez is lenyugozoen szep kek mozaik kavalkad.

Islom hoja minaret –  57 m magas es felmaszhatunk a tetejere, jo kilatast ad az ovarosra.  A reggeli piac eled, hozzak a talicskaban a portekakat, vagy vodorbol aruljak a gyumolcsoket. Ismet ifjusagom emlekei derengenek fel. Probaltam meg az erod korutra utitarsakat talalni, mert oda csak sajat jarmuvel tudunk eljutni, de nem talaltam senkit, mert a turizmus eleg halott uzbegisztanban, hiszen bonyolult es korulmenyes az eloirasoknak eleget tenni. Ha valaki valaszthat jordania, egyiptom es uzbegisztan kozott, akkor biztos nem a komplikaltat valsztja. Ertheto.

A visszafele busz uton, addig halogattàk az indulàst, gyujtogették az utasokat, hogy kifogtuk az esti rendor torlaszt és nem értunk àt a sivatagon. Este 9-tol lezàrjàk az utakat a buszok elol, igy egy svatag széli etteremben toltottuk az éjszakàt. Egyébként rekordot dontottem, mert 7 oràt mentunk pisi szunet nélkul, de ugye a nagy melegben ugy is elpàrologtatjuk. Aztàn hajnalban sem tudtunk elindulni, mert folyt az olaj a buszbol és reggelre elfogyott. Az emberek birka turelemmel vàrtàk, hogy megoldodjon a probléma.  Esot csinàltam. Màr megint esot fakasztottam a sivatagban julius 14-én. Hogy mi ennek a matematikai esélye azt szàmoljàtok ki. Lassan mar torvenyszeru lesz, hogy ha sivatagba megyek a vilag barmely pontjan akkor csepegni fog az eso. Namibia, chile, uzbegisztan, egyiptom, stb.  Lehet szakmat kellene valtanom, s esocsinalokent kellene gazdagitani magamat es a termeszetet.

Persze itt sem furodtem az utobbi sok napban, de azzal vigasztalom magam, hogy a víz amit nem zuhanyzàsrafoditok, az legalàbb megmarad a természetnek.

Nurata –  150 km eszakraBukharatol a hegyekben, Nagy Sàndor fal az egyik latvanyossag. Vicces elkepzelnem, hogy o is egy backpacker volt, csak hogy o neki hatalmàban àllt osszekotni a kellemeset a hasznossal. S ha màr elment Indiàig, akkor meg is hoditotta és àtszervezte az utba eso orszàgokat. O is kivàncsi lélék volt. Erdekes belegondolnom abba, hogy akkoriban milyen egyszeru volt utazni. Fogsz egy adag embert, adsz neki kardot és reményt és elindulsz. 10-­20 év alatt eljutsz Azsiàbol Europàba, ugy mint Dzsingisz Kàn tette kicsit kesobb. Pàr hullàt hagytak maguk mogott a mar korhado stukturàkban (gyenge elbukik). Valahogy ez a Nagy Sàndori karakter vonzo, o folyamatosan visszakoszon a vilàg àltalam kedvelt helyéirol. Nagy dolog, hogy 2300 éve tett valamit és még mindig tapasztaljuk az emlékeit. Erdekes, hogy a részegségunkbol nem marad sok nyom, a gondolatainkbol és kreativitàsunkbol igen. Ilyenek a nagy uralkodok.

hegyek 2000 meteren, kellemes klimaju helyek.  A falu nevek a rég multat idézik. 10. sz. mecset, es mellette tavacska benne szentkent tisztelt halak, meg Mohamed unokaoccse jart itt es fakasztott vizet, ezert zarandok hely lett. Zukarnay petroglif, sziklarajzok, egy kis kirandulasnyi tavolsagra.

Fura innen a hegyrol az illuzio vilàgàt néznem, az utazok egyfajta vàteszek, jovobe làtook. Ok azok akik szolnak, hogy nincs màr erdo, s csak a tévé àlomvilàga maradt. Dobbenek, miért is? Mert ezt akarja làtni a nép. Az Isten adta. Mint a magyar narancs. Mert ok csak azt làtjàk esteleg, hogy sàrga, de azt hogy savanyu, azt sosem élik meg. A tévében ugy is narancs szinu lesz (vagy rozsaszin). Biztosan a tévé a rossz, nem a rendszer amelyben hisz és él.

Benzin: Hosszu sorok kigyoznak a benzin kutak elott, az biztosan megfordul a fejukben, hogy mennyit guriztek a kocsiért, s mire megvan adossàgokkal egyutt, dobhatjàk is ki, mert nem lessz uzemnayag bele. Ez a vilàg sora… Mire jo lenne mindekinek, s elérheto tàvolsàgba kerul a jolét, addigra màr nem lessz jo senkinek, ilyen jolet alapu vilag soha nem is letezett. Vagy mindenki egyszeruen el, vagy par tekozlo el sok nyomorgo szamlajara. De az eroforrasok nem nonek, hiaba van egyre tobb technologiank, annak fejlodese nem tart lepest az nepesseg robbanasaval es konzumalasi kenyszerevel.

Nurata eskuvo: estere elhivtak egy lakzi-ba. A vendégszeretetuk eléggé eroszakos tud lenni pàr vodka utàn, minden asztalhoz odahivnak és eroskodnek, hogy igyak veluk egy pohàrral. A bàbszinhàzban korabban làttam egy eskovot bemutato eloadàst, és tényleg igaz, ahogy a feleség szivére tett kézzel hajlong mikozben a konferàlo bemutatja a csalàdnak a vendégeket és az ajàndékokat amiket hoztak nekik. S orakon keresztul hajlong a feleseg. Aztàn jon a pop-szinti, ami inkàbb gépzenére éneklés. Lànyok és fiuk kulon tàncolnak, de nagyon édes, ahogy az oreg nénikék ropjàk a tàncot. Bàr a legtobbjuk csak ul a hangos zene alatt az asztaljanal es eszi a szokasos rizs, krumpli, kenyer, padlizsan, hus, coca cola vodka egyveleget. .

Nuratai vendéglàtoimnàl pedig gyerekenek elso szulinapjat unnepeltek és az egész rokonsàg idejott. S folyamatosan kérdeznek az emberek, de meg se vàrjàk, hogy mit felel a màsik. Meg szoktak kérdezni, hogy mit akarsz, de aztan az ugy is tok mindegy, nem hallgatjak meg, mert ok igy szoktàk ezt kapod. Pld. nem kertem pledet, matracot, de a magyaràzatra nem is kivàncsiak, mért nem jo a puha àgy. Szokàsaink vannak, amihez akkor is ragaszkodnak, ha a tapasztalatnak ellent mond , s vendeget amugy sem tesznek foldre, igy engedtem hagyomanyaiknak.

Samarkand

Eljutottam vegul Samarkandba is – Marakanda,  korabbi gorog neven, mert ez is fontos allomasa volt a selyemuton folytatott vandorlasoknak, fontos kereskedelmi es kulturalis kozpont. Dzsingis kan ig es – tol kezdve mindenki jart erre , torokok, perzsak, seljukok, kesobb Timur es csapata, 1868-tol pedig az oroszok zartak a sort es soraikat.

Afrosiab museum  – osi Samarkand ot mutatja be,  11 retegu civilizacio mutatta nyomait az asatasok soran. De az oszovetsegi idokig is vissza lehet nezni, mert itt van Daniel profeta sirja, ie. 5.sz. , igaz mar lattam egyet iranban is.

Bibi Khanym mecset  -14.sz.- is a top mecseteim kozott van hangulata, strukturaja es diszitese miatt, kora legnagyobbja volt 35 meter.

The Registan a fo attrakcio,  medressas,  uzleti negyed, bazaar volt , a 17sz. ig, minden negyzetmetere bamulatos muvszeti remek.

Shah I Zinda  – mausoleum avenue, a temeto resze,  sok hiresseg sirja fole epitettek impozans epuletet, Timur feleseget is ide temettek. De erre van Mohammed rokonanak a sirja, aki elhozta ide az iszlamot a 7. Sz ban.  Ulugbek observatoriuma – buszkek ra, 1420 ban hires asztronomus es egyben uralkodo is volt.

Szamarkand-ban talàlkoztam valakivel az utcan, aki Magyarorszàgrol hàrom dologra asszociàlt: Neoton, Tenkes kapitànya, Rizling. De legtobben az Ikaruszra, Globusz konzervre szoktak gondolni ha meghalljak orszagunk nevet. Esetleg Puskas.

Khoja ismail, hires zarandok hely 30 km re szamarkandtol, szinten megeri az erofeszitest eljutni oda, egy hires sufi szent sirja, s kore gyonyoru arabeszkekkel diszitett medressa palota epitve, benne egy piciny muzeum mives kezimunkakkal, korannal.

Urgut piac – Szamarkand utàn kijovok megnézni a vasarnapi urguti piacot, mely csak 50 km re delre talalhato. Volt egy stoppom,  gyanakvo olajcégnek dolgozo ugyvéd, aki még a csomagomba is belenézett. Kérdeztem mint illetekest kozel a tuzhoz, hogy miért van benzin hiàny uzbegisztanban? Elmondàsa szerint ez a kirgizek miatt van, mert lezartak a hagyomanyos vasuti vonalakat eloluk, melyen keresztul kaptak az olajellatast. Persze az elozmenyek is erdekesek, mert uzbegisztan reklamalt, hogy kirgizisztan fog epiteni egy vizeromuvet, emiatt a vizellatas par evig mig feltoltodik a tarozo, sokkal kevesebb lesz, s igy veszelyeztetne a gyapotfoldek vizellatasat. Ezert politikailag teljesen elhidegultek, s a szelsosegesek aktivaltak magukat, mely jo urugy volt basztatni a masikat. Aztan erre habkent kerult az osh konfliktus 2009 ben, klasszikus fotoim vannak,  csonkolt vagy felegetett tetemek, a politikai bujtogatasok aldozatai.

…Este a falu kozeli mezon alszom, s jo làtni ahogy a dolgos nap utàn szamaras szekeren meg kapàval a vàllukon baktatnak haza a népek. Tisztàra gyerekkorom koszon vissza. De a falubol szol a hangos tuc-tuc  zene, mert màr van àramuk.  Csacsigolo emberek, fogatok videken, s faragott kepek sokasaga a hazakban.

Sajnos egyre inkàbb az àruk piaca van és a szolgàltatàsok kihalnak, nincsen màr szabo, kovàcs, asztalos, pedig a gazdag osztàly megtehetné, hogy kézmuvesekkel készitetti el sajàt izlésének megfeleloen hasznàlandosàgait. Ez is jelzi hogy màra màr az uri osztàly is megszunoben van. Marad a tomegtermelés, az egyenruha, amibe vagy beleillesz, vagy lefogysz.. Zeneben is azt eszed amit kapsz.

Volt olyan stoppom, ahol a sofor felvett, kedves volt, vettem neki fagyit, minden ok.,  de amikor kesobb atult a fonoke egy masik teherautobol, az rogton penzt akart bezsebelni, mert ugye stoppolas mint olyan itt nem igazan ertelmezett gondolat; a mosoly valuta, vagy erdekes tarsasag deviza az nem mukodott.  Elfogadtam, s kiszalltam egy rendor blokk nal, amivel tele van az orszag. Pedig nincs is haborus helyzet, de ezt is meg az orosz idokbol orokoltek, s meg nem valtozott a rendszer szelleme azota, csak a neve.. Stoppolni jo hely, egy utszeli piac, ahol a farmerok aruljak elkepesztoen olcson gyumolcseiket. Hat igen, mindig a dolgozo retegek szivjak meg minden tarsadalomban, hivjuk azt akar kommunizmusnak vagy barminek.

 

Tashkent

Taskent 2 millios  fovaros, foldrenges dontotte romba a 60as evekben, ezert nagy hodàly foutcai uresek, Alle-k fasorokkal, Sok szokokut, s a hatalmas parkok ban az életnek semmi jele. De kiepult a metro rendszere osszekoti az uj lakotelepeket, buszokat is rendesen szerveztek. Erdekes a Crying mother monument, a  Timur szobor, Art gallery,  history museum. Az Old town ami maradt belole, Kulkedash medressa, 16 sz. Kozelben vannak hegyek, tavak, piknik helyek, s a tavolsagi kozlekedes nem draga.. Ejszakai elet gyakorlatilag halott, ha vannak is ettermek, mind ures, ugye europai arakon ki akar mulatni? Festok az utcan aruljak kepeiket, szomoru ertelmisegi sors.

Erdekes hogy itt van izraeli és palesztin kovetség is. Plaesztina, minek elobb van kovetsége mint orszàga.

Hàzigazdàm egy orosz zsido csalad, ertelmesek, kedvesek, nem is ertem miert maradnak itt, amikor majd minden letfeltetel jobb Oroszorszagban. Itt viszont kedvesek az emberek, ez teny.

Figyelmeztetnek, hogy a koreai salàtàhoz iz fokozokat tesznek, illetve a dinnyébe is valami vegyi anyag kerul, hogy édesebb legyen. Ilyenrol mar hallottatok?

Emlmentem DVD-t venni, elmondtàk az iranyt, de a boltot nem talàltam. Ha az utcàn kérdezem valakitol, akkor vàlaszként megkérdezik, hogy te honnan jottél? Es ezt a kerdespart elismételjuk még kétszer, majd otthagyom oket.Erre bementem egy fuszereshez a ponthoz kozel, kérdezve, hogy hol lehet kapni? Mire maga mogé mutat az arus és mondja, hogy itt van. Internet helyeken van skype, de vagy a mikrofon, vagy a fejhallgato rossz.  Feszultsegemet egy fagyival hutenem, de a fapàlcàs fagyi lepottyan. Raadasul  foldrengés is volt az egyik este.

Van egy mondàs, hogy ´´az arany agyak elmentek (zsidok), arany kezek elmentek (oroszok), s csak az arany fogak maradtak (uzbégek).´  Ez ma az orszag, mosolygo aranyfogak. S nekik ez tetszik.

Amikor mondom beszelgetesekkor, hogy kérdezzenek Europàrol, mindig hasonlora kivàncsiak: milyen az ido most ott? Hanyan elnek ott?  Erdekes hogy miért ez érdekli oket? Egyébként bàrkivel akivel az uton talàlkozom mindig kérdezik, hogy bicajjal vagyok-e? Ugy tunik, hogy itt hatalmas szamban vannak kerekparral utazok .

Erdekes, hogy a mai ember gondolkodàsa a pénztol fugg. Régebben ugy gondoltàk, hogy Istentol fugg. Szemlélet vàltàs…

Egy ember havi 30 dollàros fizetést kap, amibol napi egy dollar megy el kozlekedésre. Ilyen az, amikor a kommunizmus talàlkozik a kapitalizmussal. Persze ez igy lehetetlen, de allami korrupcioval kombinalva rogton elkepzelheto. Az, hogy hogyan korrumpalhato egy allami alkalmazott, hivatalnok pecsettel a kezeben vagy sippal, gumibottal, orvosi szikevel a kezeben az elgondolhato konnyen.

De egy tanar?? Nos ott termeszetesen az osztalyzatok, diplomak kerulnek extra penzbe. Ezert is szkeptikus a vilag maradek resze a Kozep Azsiaban szerzett papirokkal szemben.  Joggal. Jogasznak lenni is inkabb kapcsolatok kerdese, sem mint paragrafusok tudoranak lenni.  Poszt szovjet era, kozelebb a nagy testverhez, mint gondolnank. Oktatas ma katasztrofalis, butakepzonek neveznem, de 30 dollarral nem lehet inspiralni. S az iskolàsoknak mind a mai napig allampolgari kotelesseguk 2 honapot gyapot szedéssel elolteni gyakorlatként, még a magàn egyetemek hallagtoinak is! Hat ezert nem jut idejuk tanulni.

Tobb millio uzbeg dolgozik Oroszorszagban, s Del Koreaba is szerveznek munkat es vizumot par ezer dollarert. Viszont fair hogy a penzt utolag vonjak le a fizetesedbol, igy ha bebuksz a hataron, ahogy az egyik soforommel tortent, akkor azt nem te buktad.  Habar erdekes, hogy miert nem kinaiakkal dolgoztat korea? Habar uzbegek dolgos, szereny, s mondhatni muvelt nep, kedvesek az emberek, igy nekem is szimpatikus kombinaciot alkotnak.

Nincsen kozvilagitas, de ha van, akkor egy 10es izzo van, ami orientaciot ad egy bombazonak, de nem egy gyalogosnak, aki eppen a lukakat kerulgeti. Ez kombinalva egy kivilagitatlan szaguldo motorossal garantalt eletveszelyt jelent. Nincsenek hazszamok, kiirva legalabb is, nagy feladat barmit is megtalalni.

Elmentem az Olej bazàrba, ami meglepoen dràga és nem is tudom elképzelni hogy valaki az 50 dollàros fizetésébol 3 dollàros szolot vesz. Kulonbozo aruk kulonbozo reszen a piacnak. Kameramat tisztitanam, de 3 nap utan is ott maradt a kosz az erzekelon.  Itt a 80-as  benzin a legnagyobb minoseg, de legalabb a fovarosban van benzin, mert felnek, hogy ott konnyebben kirobban egy felkeles a rezsim ellen. Falu nem tud ugy szervezkedni. Mindenkinek van mobilja, s ugyan az a telefonjuk csengo hangja, talan fantazia hijjan vannak?

Saslik, Fejfedok, moszkvics,  szines kendo, szonyegek es kek kupolak az elso asszociacioink uzbegisztanrol. Pedig sok egyeb aprosag felkeltette a figyelmemet : Pl, a koralaku kenyerre belenyomnak jelet, sok tuzzomanc munka. Erdekes  oriasplakatok pld tea reklammal: igyal teat! szlogennel. Avagy a konkurense palackozott vizet reklamoz s nem soroket.  Ja, muszlim vilag. Tea ivas – eves utan a forro teat beleontik a kiurult leveses tanyerba, igy utana a mosogatas csak formalis aktus.

Rahman azt jelenti koszonom, az arab torzult valtozata.. Minél tobbszor ismételgetik, annàl tobb jopontot kapnak a menyorszàgaban.

Ja es not nem engednek velem egyedul setalni az utcan. Csak ha a batyok is vele mennek. Hat igaz, hogy nemreg meg szortak a koveket az asszonyokra. Megkovezes resze volt a kozeletnek..

Kozos az uzbegekben ,hogy nem hallgatjak a masikat, csak mondjak a maguket. Persze mi is ezt csinaljuk, de legalabb valaszolunk a feltett kerdesre mielott magunkrol beszelunk. S ez nem nyelvi problema, mert beszelek oroszul. Ujra.   Nagyon kevesen beszelnek angolul ezen a kornyeken, innen tudni, hogy uzbegek.

Utak, ha ujak is de mar rossz allapotban vannak.

Szerencsere a muzeumokban le tudom alkudni  helyi arra a jegyet azzal, hogy itt elek, vagy itt tanulok, vagy hogy a lelkem ide tartozik, mert szeretem ezt az orszagot. S mukodik 80% ban.

Bratsztva = druzsba. Itt mindenki mindenkinek batyoja. Kesobb jottem ra, hogy ez a barat szinonimaja.

Amikor mondom nekik, hogy kérdezzenek Europàrol, mindig hasonlokra kivàncsiak: milyen az ido most ott? Hanyan elnek ott?  Erdekes, hogy miért ez érdekli oket?

Erdekes, hogy felnek emondani a velemenyuket az orszagrol. Amikor ok kerdeznek engem, akkor igy fogalmazok; szeretem az embereket es a tortenelmi helyeket, de nem a rendszert.  Cinkosan bologatnak erre.

Elkeri egy fotos megnezni a kameramat, s erre elkezdi nezni a kepeimet.  Kis kepzavar, mely engem zavart.

Valaki dolgos nepnek ertekeli, valakik pedig lelustazza sajat nepet.

Egy dvd arusnal lattam egy plakatot,  katalin varga filmje. Erdekes. VAMBERT HERMAN – torténelem konyv, sokan beszeltek errol az emberrol. Meg termeszetesen a hunokrol, hogy mi is azokhoz tartozunk.

Az orszàg még tudati meghasonlottsàgban él, mert még ciril betukkel irnak, mikozben uzbégul beszélnek. Korabban az arab iras volt a gyakorlat, de a nagy szovjet olvasztotegelyben majdnem sikerult ezeket a szineket kiolni.

Rendorok mindenhol megtalalhatoak, de nem a nepet vedeni, hanem a diktatura hatalmat. A rendort uborkànak nevezik, mert olyan zold szinu az uniformisuk. S miert ez a rendorpara? Mert meg nem vettek eszre, hogy a szovjetunio mar nem letezik. Meg mindig a regi kaderek ulnek a poziciokban, csak atneveztek a rendszert.  Gyakorlatilag senkivel nem tudtam erdemben politikarol beszelni, csak az utcai sirankozas szintjen. Kicsit egyszeru es jambor nep. A diktatura barmit tehet veluk, nem egy harcias nomad nep mint kirgizek, vagy az afganok.

Parkokban nincsenek padok, nehogy mar csoportosuljanak az emberek. Meg ha nagyobb csoport van, akkor a rendor mar ott is van ellenorizni. De a legdobbenetesebb, amikor javaslom, hogy uljunk le a fure, mert nincs pad, akkor mondjak, hogy hat az tilos, meg jon a rendor es megbuntet. Pedig nincs kiirva sehova.  Sajat maguk beszabalyozzak magukat, mar kulso szabalyt sem kell felallitani nekik. 90 ev diktatura megtette a hatasat.  A gondolkodasuk inverz lett, mindent tilos ami nem megengedett vagy nem tudnak rola. Jobb felni mint megilyedni elv verukke valt.. Aztan meggyoztem ismeroseimet, hogy majd en lerendezem, ha gond van.  Jott is egy duhos park or vagy akarki aki illetekesnek erezte magat felhaborodni, mire megkerdeztem tole mi a baja? Miert faj neki ha mas emberek jol szeretnek erezni magukat? Mert tonkretesszuk a fuvet. Elmagyaraztam neki, hogy ettol nem fog tonkremenni, s erre nem volt erve. Elment.

Eves – krumplis teszta salataval, sult padlizsan, kaporral. Avagy PLOV – etkezesi kulturajuk alfaja es omegaja.  No meg mindenhol a kotelezo saslik.

Taxi rendszer – itt nem az a kerdes, hogy hova akarsz menni, hanem az , hogy milyen tipusu autoval. Persze az ar ahhoz alakul, meg a megegyezesi keszsegedhez. Stoppolni pont ezert nehez, mert gyakorlatilag minden autos taxi kent funkcional. S pld. busz nem kozlekedik egyaltalan az újonnan keszitett, jo minosegu uton Tashkent es fergana volgy kozott.  Fura, mint sok egyeb regulacio az orszagban.  (a jelen tortenelem elotti idoben az osh volgyon keresztul mentek az utak, de a 2009es konfliktus es meszarlasok miatt a hatarokat lezarta kirgizisztan, hogy ne johessen kulso segitseg a lemeszarolt uzbegekhez, avagy invazio. Vizumot sem adnak ki egymasnak, pedig csaladok lettek elszakitva mint trianon utan nalunk.

Kezi kaszalas a parkokban sarloval. Olcso munkaero, rabszolgasag sajatos tunete.

Probàltam Afgàn vizumot szerezni, de megint minden informàcio elévult, hiàba update-eltem magamat neten keresztul. Màr az uj cimrol is elkoltozott a kovetség egy hete. Probàlom a rendoroktol megtudni az uj cimet, de megtestesul gyermekkorom vicce az egyszeru rendorrol, akit Pistike kérdez; Mi az ott fenn? Es a Holdra mutat. Nem tudom, nem az én korzetem. Fogalmuk sincs semmirol. Parancs vegrehajtok es kenopenz elfogadasra vannak alapertelmezve. Se Yellow pages, se telefonos informàcio, se taxi sofor nem tud segiteni. Keresd a tut a szenakazalban.  Na de vegul megtalaltam, de pont zarorara utan 4 perccel ertem oda… alig vagyok frusztralt, pedig csak a kerelmet akartam otthagyni, meg infot kapni..

Igy Tadzsik kovetseggel es  vizummal vigasztalodom. Vissza a szovjet kozepkorba, tulekedes a racsoknal, regisztralni a rendornel, aztan vagy bejutsz meg delig, vagy nem.  Mert a fogadoora nem az igenyek szerint van kialakitva. S persze akkor tarolhat a megvesztegetes, hogy bejuss s elintezzek a papirjaidat; s persze meg kulon kervenyt is kell irnod, meg a vizumkero lapot megvenni egy fenymasoldaban.  Tilos leulni a kovetség elott, meg àllva irni a vizum kapot.Persze az ajton semmilyen informacio nincs kifuggesztve, szobeszed az info.  A kulfoldiektol 75 dollart kernek, amin felhaborodom, mondom nekik, hogy iranban, turkmenisztanban 25 dollar, s meg a pamir permit is benne van.  Vegul megegyezunk 50 dollarban .

Masnap siman ment minden az afgan kovetsegen, nem is csodalkoznak, hogy oda akarok menni, hiszen rengeteg teherauto sofor utazik oda. Vizumra meg domborpecsetet is tesznek, hogy ne lehessen hamisitani. Nem gondolnank erre mi? Pedig hatalmas penzeket lehet ott csinalni, zavarosban lehet a legjobban halaszni es ezt sokan ki is hasznaljak. Ja es a vizum 31 dollar, mikozben iranban, turkmenisztanban ket haromszorosat kerik erte, plussz a magyar kovetsegrol kell ajanlolevelet vinni, amiert persze 60 dollart kernek el ott, egy A4es papirert. Mondom, hogy draga a burokraciank, jobb elkerulni oket..

Fergana volgy,

Sztalin keze munkaja, szetdarabolta egesz Kozep Azsia teruletet. Tajikok elnek afganoknal, uzbegeknel, Uzbegek elnek Kirgizeknel, kirgizek es uzbegek a tajikok nal, s kazahok, tajikok az uzbegeknel. Enklavek, etnikai szorvanyok itt es ott, ami millios nepessegeket is jelent.  Ami addig nem is volt baj, amig egy zaszlo alatt futottak; Csakhogy most mar nem letezik szovjetunio. Van helyette feszultseg.

Fergana volgy  a legtermekenyebb resze az orszagnak. Mint kiderul, jelenleg ez az igazi uzbegistan, mert a buharaiakat letajikozzak, Szamarkandot lekazakozzak,  a vadnyugat turkmen, s Taskent pedig nagy katyvaz fokepp kazakokkal. Vicces. Aztan kirgizisztanban is van vagy millio uzbeg az Osh siksag kornyeken, amit sztalin csatolt oda, mikozben hagyott par uzbeg enklavet szigetkent.

Kokand – rendor konvoj kiseri a tankereket, hogy nehogy ellopjak, eladjak az oly annyira hianycikk benzint. Nehezen, de atjutottam, meg kulon fuzetbe is bevezetik a nevemet, mintha hataron mennek at.

A varoska nagy fejlodes elott all, mert az elnok innen valo, s  halalkodik szulofoldjenek. Sok medressa, mecsetek, sirok, Khans palace, 114 szobas, 1873 emlekeztet a fenyes multra, de mara csak kicsit avitt hazak , utcak maradtak. Este gyulnek az idosek az imara, majd a fak huvoseben dominoznak es teaznak keso estig.

A buszon szoba elegyedett velem egy ficko, aki amikor meghallja hogy Magyarorszàgrol jottem, rogton foldijének nevez. Csodàlkoztam. Aztàn elmondja, hogy a nyolcvanas évek végén Magyarorszàgon szolgàlt, és nagyon szeretett ott lenni és még emlékszik olyan szvakra, hogy Kecskemét, Kiskunhalas, Bor, hus,  Csirke, Szamanta Fox (kis képzavar), cigaretta van? Dolgozott a konzervgyàrban is és ezért kaptak ingyen gyulocs levet szilveszterre, meg szépek a lànyok,

Mondta, hogy amikor kiszallt a repulobol azt hitte, hogy visszahoztak a fergana volgybe, mert a klima, termenyek, tajak pont olyanok mint itt.  S tenyleg en is tisztara magyarorszagon erzem magam.

A vàros egyetlen olcso szàllodàja bezàrva, igy itt sem tudok regisztràciot szerezni, de persze meghiv magahoz. A szovjet unio ledolgozza a karmàjàt. Igy allnak ossze a dolgok.  Az emberek egyebkent amikor elhivnak  gyakran mondjàk, hogy sok szobàjuk van, nem gond ott aludni naluk. Hurra. Europàban akinek sok szobàja van, azoknàl nagyon nehéz éjszakàra ott maradni. Erdekes kulonbseg nem?

Margillon – innen 80km re egy vasarnapi piacarol- Kuntepa bazaar-  hires kisvaros, rengeteg zoldseg, gyumolcs, magvak, allatok, mintha a paradicsomba kerultem volna. S minden nagyon olcso. Szines asszonysagok arulnak vodorbol, asztalrol, edessegek sokasaga, mi szem szajnak ingere lehet. Igazan jo dolgom van.  Yodgorlik silk factory a masik latvanyossag, ahol meg az osi modszerekkel dolgozzak fel a selymet. Este azt hiszem eskuvo zajlik, de csak legenybucsu volt.

Muzeum – betevedek jobb hijjan, habar senki nem jar arra. A latogatottsagat jelzi, hogy meg 20 evvel ezelotti jegyet adnak a bejaratnal, rairva 20 kopejka. 20 ev alatt meg nem fogyott el a guriga. S kulfoldieknek 4 szeres aron van.

Vallasossag

Szerintem a vilag alapesete a rabszolgasag. Egyre kevesbe hiszem azt, hogy az emberiseg gondolkodo leny lesz. Egyebkent felesegnek is olyat akarnak, hogy ha azt mondja hogy ulj le, akkor az leul. Igy fogalmazta az egyik ember. Amikor kerdem, hogy a felesegenek is jo-e ha csak a ferje utasitasait koveti? Azt feleli, hogy lehet hogy nem, de a tulvilagon jo lesz neki. S a ferfinek miert nem eleg csak a tulvilagon megkapni a jot? Persze az en erveim csak a ma kontextusabol ertelmezhetoek es birnak sullyal. Regebben ez a rendszer illeszkedett a kor tarsadalmi, gazdasagi viszonyaihoz, egyensulyban volt. A ferfi eltartja es vedelmezi a not (megadja neki a letfelteteleket) , az pedig ellatja az utodokat es a ferjet, belso biztonsagot ad. Ebbe nem fert bele hogy a baratnoivel elmegy mulatni, mert ugye akkor a vedelmet nem tudja neki biztositani  a ferj pld.

A fergana volgy vallasos, s ezert folyton belekeveredek ertelmetlen beszelgetesekbe amugy egyebkent ertelmes emberekkel ( pld. Orvossal). Az o cselekveseinek alapja az isteni utasitas, s ha azt koveti , akkor a tulvilagon jo lesz neki. Az en autoritasom a jelen vilagbeli kovetelmenyek es tettek kapcsolata, rendszere. H a rossz a kapcsolatod a kornyezeteddel ( termeszet es tarsadalmi nexusaid), akkor pokolla valtoztatod a vilagodat. S termeszetesen ez forditva, pozitiv iranyba is igaz.

A gyerekek itt elvannak magukkal, nem lognak a szulo nyakan, de itt nincs az ´´afrikai leszarom mi van a gyerekemmel´´ erzesem. Valahogy itt harmoniat erzek, nincs akkora szeretet hianyuk a gyerekeknek.

Eloszor lattam a pottyantos wc ben kulon helyet a pisilesre is. Iskolai matek fuzet lapjai adjak az alapot a segg torleshez. Tudomanyos alapon torlik a fenekuket. Vegre egy orszag, ahol a matematika gyakorlati alkalmazast nyeraz atlag emberek koreben.

Mindenki kérdezi tolem honnan jottem? Mondom nekik Vengrija. Erre mindig visszakérdeznek, hogy Anglija? Màskor màr csak ugy felelek, hogy az orszàg ahol az Ikaruszt gyàrtottàk. Ah, Vengrija!  S ràjottem, hogy ezek mennyire Kant gondolatai, hogy a valosàgtol fuggetlenul csak az megy be az emberek agyàba, amilyen koràbbi tudati formàkat màr létrehoztak. (anglija) Abban a strukturàban képesek felismerni. Ugy ahogy a dobozon kivagot lukak haromszoguek, negyzetesek, ugy tud a gyerek beletenni csak haromszogu vagy negyzetalaku dolgokat. Anglija. Ilyenek vagyunk joreszt;  S ilyenkor felmerul a kérdés, hogy a tanulàs hogyan mukodhet egy ilyen stukturàban. Hogyan lehet uj formaju lukakat vagni tudatunkba?  Vagy mégis létezik apriori tapasztalàs? Mibol csirazik a kreativitas? Miert van, s miert nincs egyes nepeknek?

Amikor talalkozom valakivel, mindig megkérdezik hogy hàny eves vagy? hogy hàzas vagy-e?, majd hogy miért nem? Mindig. Nem tudjàk elkepzelni, hogy valaki nemi életet él hàzassàg nélkul, vagy esetleg gyereke szuletik igy. Persze amikor kifejtem, hogy a hazassagokban csak szenvedo alanyokat latok, illetve – pozse zsenisszja, bolse zsivjos – kesobb hazasodsz, tobbet elsz, akkor nevetnek egyett es azt mondjak, hogy bizony te csinalod jol!  Ilyen a kultura hatasa, nyomasa az induvidumokra, de errol mar korabban ertekeztem.  Aztan kiserleteztem emberekkel, (azt ugy szeretem) mindig masik kort hazudva, s kb.  a 28 ev volt az a hatar, ahol mar nem kerdeztek meg, hogy miert nem hazasodtam meg.

Egyebkent egyik hostom is panaszkodott, hogy hogy muszlim hazassagban a ferfi engedelye kell az utazashoz.  Meg a suvoltozo gyerekek is ott van tetovalaskent, amit husz evig hordasz. S a terveidrol, vagyaidrol, kvazi egodrol is le kell mondanod. Nehez. Foleg egy ferfinak.

Stop- Margillonbol egy lisztet szallito minibusz vesz fel, 20 dollarert veszi 22 ert adja el zsakjat, s viszi ki falukba. Amikor vegez, elhiv a falujukba, egy eskuvore; leultetnek, megetetnek plov val, azaz sult rizzsel, halavaval, azaz edesseg tejbol es tojasbol, sor, bor, vodka s a hangos zene mellett uvoltve folytatott beszelgetes a ferfiakkal. Kimegyek a kertbe fotozni a mulatsagot, mire a kapatos konferansz odahiv. Koszontot mondok, majd tancolni kenyszerulok az elo zenere, mert allitolag ez igy szokas. Derekamra kotnek egy kendot, s tancolok mint ahogy  perzsiaban lattam, mert itt is ugy teszik. Aztan vege, s rogton kitessekelnek, amit nem ertek, tul eles valtas. Kint a soforom elmondta, hogy az egyik rokon felt, hogy keem vagyok (milyen?), s bearulom oket a rendorsegen. (milyen kepzavar, ugye?) Regi szovjet reflexek melyen beivodtak, amit a mai diktatura sem segit felszivodni, s a termeszetukben rejlo vendegszeretet es josag igy lesz felulirva a felelemmel. Ez a legnagyobb bune a diktaturaknak, hogy a termeszetes jora valo osztont kiegeti az emberi kozossegekbol. Mindenkinek dragabb rongy elete, mint a belso etikai torvenyei. Felelem lesz az úr a jo emberi osztonok, gondolkodas esemberseg felett.2 generacio alatt kialakitjak ezt a reflexet Ilyenne kondicionaltak az emberiseget; A modern rabszolgatarto kapitalizmus is ezt eri el, de o nem szavakkal, felelemmel tilt, hanem mar nem lesz eleg szusz benned (lelked), hogy jo legyel.

Shakhrisabz –  kiejthetetlen nevu varoska a kovetkezo allomasom. Hajnalban atstoppolok a hegyeken, forgalom nulla, de a szerencse az mindig mellem szegodik (a turelemhez parosul!) Kis varos, hetvegi piac nap, nyuzsi, feltankolok, s probalok vadaszni egy olcso szallast, hogy adjanak nekem papirt, hogy regisztralva legyek, ha esetleg a hataron kerik.

Kellemes kisvaros, csomo latnivaloval, ami Timur uralkodo nevehez fuzodik, 14. sz., itt volt az Ak Saray palace – Timur nyari palotaja -, csak tort  resze maradt meg, de ez is ad egy kepet arrol, hogy milyen csodakra volt kepes Azsia. Klasszikus mozaikok, tegladiszitesek, ahogy az mar uzbekisztanban kotelezo, s mar megszokott, de meg mindig nem unalmas. Timur sirja 1392 is a kozelben, a 60s evekben talaltak ra, nem eppen minden ut oda vezet. Khazrati imam complex, mausoleumok, mutatjak, hogy zajlott itt a kulturalis es a hatalmi elet, aminek mind a mai napig gyonyorkodhetunk a nyomaiban.

Aztan meg par szaz km az afgan hatarig, rossz utak, ellenorzo pontok, s az egyik helyen a rendorok megbuntetik, mert idegent szallit a kocsijaban. Hiaba mondjak, hogy a masik rendorposztnal kertek meg a rendorok, hogy elvigyek, nem segitett semmi, csak a kenopenz. Klasszikus esete, hogyan olik ki az emberseget. Semmi belso moral nem tud a penzehsegen felulkerekedni. Pedig milyen szep lenne az a tarsadalom, ami nem penz tokevel mukodik, de baratsag, szivesseg tokevel. Ott az vagy aki leszel. Nincs atvaltasi arany, csak emberseg.

Termiz – afgan hatarvaros, hajnalban bestoppolok, majd a piacon felszerelkezem elelmiszerrel, mert Afganisztanban biztosan dragabb az elet, meg ki tudja mit esznek ott az emberek. Itt a minibusz aruval van megpakolva, amit a hatar elott tesznek ki. A hatarnal mar sorakoznak a kamionok, a hatart csak 9 h utan nyitjak ki. Atbattyogok a forrosagban par hoppon maradt afgannal, mert a taxisok 50 dollart akartak kerni, hogy elvigyek a csaladot a maradek 4 km re. Az uzbeg hatarallomason alig vannak emberek, de orakig tart atjutni, mert kipakoltatjak a csomagokat, de ami a legjobban erdekli oket, hogy mennyi penzed maradt. Amikor beerkeztunk nyilatkozni kellett, hogy mennyi valutank volt, kimenetkor, hogy mennyit koltottunk. Ha nem stimmel, akkor elkobozzak a plussz kulonbozetet. En keszultem, igy nem fogtak ki rajtam, igy tova mehettem pecsetelesre. Igaz azt mar nehez volt megtalalni, mert abban mar nincs uzletuk. Hat megkonnyebbultem, hogy ezeken a hienakon is tul vagyok, nem is kertek a szallas regisztraciomat, ami a legtobb embernek okoz fejfajast. Aztan lassan atsetalok a km hosszu amur darja folyo folott ativelo hidon Afganisztanba, ahol rogton egy amerikai tankkal talalom szembe magam, meg laza amerikai katonaval, aki  how are you doing –ot koszon.

De arrol a kalandrol mar irtam, igy most egyenlore ennyi legyen.

Gabor Csonka

Vilagpolgar, Vandorboy

Ipari mennyisegu embert csak ipari termekekkel lehet kielegiteni,meg kiirtani is

Natural born photographer

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies