kurdisztánban magyar konyha

Irak Kurdisztán 3. – A magyar kapcsolat

Erbil, szabadidős teázás
Erbil, szabadidős teázás, kurdisztán

Előző bejegyzésben Erbil volt terítéken.

Kiszálltam a járműből egy betonváros valamely pontján, térképem nincs, feliratok arabul, emberek nem beszélnek angolul. Fegyveresek sétálnak mindenhol – kellemes feladvány. Ami a legfurcsább, hogy a helyiek a legnagyobb természetességgel veszik azt a vizuális élményt, hogy egy turista pottyant a negyedükbe. Tudjátok, amikor terminátor manifesztálódik… hm, belőle is kormányzó lett.
Na, szóval elindulok egy úton. Bazár minden nyelven bazár,.. és legtöbbször a település közepén. Nem is csalatkozom.

Kurdisztán, mecset
Kurdisztán, mecset

Útközben falafeles árus. Nézem mit árulnak, erre rögtön meghív egy ott ácsorgó bangladesi. Furcsa kontextus. A világ legszegényebb országából valaki meghív egy európait.. ez engem mindig meghat, habár nem mindig tudom elfogadni. ..Megköszönöm.
Sétálnék tovább, letenném a csomagomat. Kihívnak egy angolul tudó etiópiai lány segítségemre. Egy teázóban fotóznék egy tolókocsis dominózó fickót, kiderül, hogy Finnországban élt. Meghívott gyümölcslére (na mondom, Eu- ban élt, tudja mi kell nekem),
Amíg egy ötvöstől telefonálok kanapészörfös hosztomnak, kiderült a mesterről, hogy rokona Budapestre ment férjhez (ő pedig lakni hívna engem magához magához a kurd vendégszeretet jegyében.
Itt találkoztam az első törökkel, aki szemrebbenés nélkül Örményországot Kurdisztánnal határossá tenné Erzurumnál. (Milyen jó, hogy a térképetek még elől van, megmutattam neki tévedését..)

Erbil, finnországból jött vissza, Kurd
Erbil, finnországból jött vissza, Kurd

Ezt tetézte, hogy amikor a pék ajánlott nekem állást, mikor megtudta, hogy Magyarországon az átlagkereset csak 5-600 dollár.

 Hívtak itt is nyelvi segítséget, akiről kiderült, hogy ő Svédországban élt 4 éves kora óta, azaz 22 éve, és most jött ide először (haza?).
Kicsit megdöbbentem, hogy 300 dollárért van retúr jegy Stockholmból a Viking airline-al. (Ez itt a reklám helye, megérdemli). Néztem nyomtatványokat, Erbil- Isztambul, egy út, 300 euró volt!

Erbil, sisha idő, kurd
Erbil, sisha idő, kurd

No, de szó szót követ, és elhívnak magukhoz, miután már 4 zsemlét is adtak ajándékba beszélgetés közben.
Itt kis pénzzel nem foglalkoznak, csak tíz darabot adnak el egyszerre. Habár ez a kis pénz a zöldségesnél éppen másképp volt, mert 900 helyett ezret kért helyi pénzben.. Nem nagy különbség. Neki.
Egyébként ez egy bizalmi alapon szerveződő társadalom. Még a szupermarketekben sem írják ki az árakat, úgysem csapnak be.

.

Erbil , magyar étterem, kurd
Erbil , magyar étterem, kurd

Ez akkor bizonyosodik be, amikor kurd szavakat tanulok, és a barát szó így hangzik: brother. Mint látjuk ősi kurd szó, aminek a gyökerei oda nyúlnak, hogy itt mindenki mindenkinek szomszéd, rokon, barét, uram bátyja, atya fiú és a szentlélek tudja még ki isten fia.
Én sem tudom, de tényleg jó fejek az emberek. Még a pénzszállító autó is egy pick up, rajta egy idősödő bácsi kalasnyikovval. Ebből leveszem, hogy biztonságos ország.
Ezt árnyalja, hogy sok női koldus van, meg hogy itt szüzen házasodnak. Bár a férfiak ide oda dugnak, de amikor házasodnak csak új termék kell nekik. Azaz szűz menyecske
A legdurvább az, hogy majd minden újszülöttet császárral születnek meg, mert ugye maradjon feszes a nő vaginája. Alig önző társaság. Mármint a nők felé.
Egymás közt brotherhood van. Még érdekes az is, hogy amíg Európában sírnak a kendőviselésért az iskolákban, itt alig látni diákokat fejkendőben.

Irak, keresztény negyed,
Irak, keresztény negyed,

Ennek előnye, hogy láthatjuk, biza szép nők kerekednek ki. kilogrammban is, kendő nélkül.. Habár ez szemétség egy konzervatívabb társadalomban, mert így csak vágyakat gerjesztenek a férfiakban, amiből bármi lehet… Talán így jobb is, ha becsomagolják őket, mert a sok éhes férfi véletlenül nem tudna uralkodni magán, és baj lenne.
Most hallottam, hogy kapható 10 dollárért egy kínai kütyü, amit használnak a szüzességüket elvesztett nők. Amikor majd az igazi nászéjszaka megtörténik, beteszik, s akkor a hatás ugyanaz,

Irak kurd, esküvő
Irak kurd, esküvőre csöppentem, hagyományos hangszerek, tánc

mintha szűz lett volna..folyik a vére.
Iránban adnak a külcsínre is, ott orvosipar épül a szűzhártya visszavarrására. Tehetősebbek ezt egy Dubai turistaút (nászút?? Hihi) keretében teszik.
Egyébként az emberek másképpen is ügyelnek a tisztaságra, mert mossák az autójukat a folyóban.

A kurd Táj.
– Kopár hegyek, ahogy a Föld más részén is megtalálható az ilyen látkép. Mezőgazdasági termelés alig van, importra futja, meg úgyis vigyázni kell a derekukra a helyieknek.

kurdisztán esküvő,
kurdisztán esküvő,

Itt ettem életemben először édes gránátalmát, pedig már volt részem benne sok helyen.
Az utcán nem sorakoznak az éttermek, ami van, az is falafeles, húsos, zöldséges stb. A kenyérbe még savanyúság is jár. Temetők sajátosak, lakótelep ízűek. Két oldalról sírköves a temetési mód, némelyiket szögesdrót veszi körül, a gazdagabbakat fémketrecbe helyezik a sírt. Életükben is rabként élnek, miért lenne ez máskepp haláluk után is? Vicces óriásplakátot is láttam – családtagok rajta, és a lány telefonál. Az én kommentem s reklámszöveg ötletem:

esküvö, tánc, Erbil ,Kurd,
esküvö, tánc, Erbil ,Kurd,

‘értesítse családtagja haláláról ismerőseit a Pannon hálózatán keresztül kedvezményes tarifával.’
Na, de nem untatlak tovább, de azért még egy sztorit elmondanék. Elnéztem a keresztény negyedbe (ahol ugye könnyű alkoholt kapni), és egy hatalmas Budapest feliratot veszek észre. Étterem. Előtte lobog a magyar zászló, a kurd mellette (ugyanaz, de a kurdban van egy napocska is).

A tulaj 5 éve jött ki, üzletember, nem volt itt korábban európai étterem, hát csinált egyet.

kurdisztánban magyar konyha
kurdisztánban magyar konyha

Magának,…mert szinte üres a hodály, meglepetésemre benne szolidan szólnak a kilencvenes évek pop slágerei – élőben. A szakács másodállásban zenél, vagy fordítva. A főnöknek ez egy pihenőhely, nyilván másból él.
Hogy miért ide jött? Mert megszerette ezt az országot, otthon érzi itt magát, meg ugye a magyarok gyökerei is ide nyúlnak vissza (tudod a 7 ezer éves várat magyarok építették – szerinte.). Meg azért is, sok olaj van itt a föld alatt, és a zavarosban mindig lehet halászni. Olajos halat mindenesetre. Meg lecsót.

Kurdisztán, magyar étteremhez magyar zene is jár
Kurdisztán, magyar étteremhez magyar zene is jár

Mindenesetre két nap alatt ennyi termés elég lesz, ne várjatok el több kis színest, hiszen ti sem írtok gyakran. Addig is kellemes Mikulást stb.
Gabor- vandorboy, From Iraq, Suleymaniah.

folytatás köv.  Irány a hegyekbe

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Kedves Vándorboy!
  Nagyon tetszett az eddig elolvasott úti beszámolója. Olvasmányos, érdekes és még egy képzeletben utazónak is hasznosak a tanácsai!!
  A jövőben is olvasom és várom a folytatásokat.
  További utazásaihoz és beszámolóihoz nagyon sok sikert kivánok.
  Üdvözlöm: Ábrahámné Mari.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*