Marokkó körutazás

Marokkó 2024 tavasz (márc 23-apr 2) és ősszel okt.

A változatos Maghreb – Az Óceántól a sivatagig. Utunk 3 blokkból áll, bármelyik választható.

1 – Marokkó Északi kör, alap út 10 nap. Alul.

2- Marokkó Déli kör, 7 nap hosszabbítás,

3 – Toubkál mászás 5 nap előhosszabbítás. Leírás itt.

Marokkó

Idén is nekivágunk egy egyszer közeli célpont felé. Közeli, de gyökeresen más kultúrát ismerhetünk meg rövid és aktív utunk alatt Marokkóban.  A Maghreb világa, az Iszlám, régi sikátoros és királyi városok, kanyonok, sivatag, kasbák, piaci nyüzsgés, gasztro szín és illatvilág egy teljesen új közegbe és időbe varázsol minket.

Saját bérelt busszal mozgunk végig, hogy hatékonyan kihasználhassuk az ott töltött időnket.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?marokko szerint most oltási vagy pcr nem kell.

A klasszikus királyvárosoktól (Marrakech, Meknes, Fes)  a hagyományos hegyi Ait Benhaddou kasbáját illetve Volubilis római kori romvárosát is megnézzük, ahogy a történelmen végig száguldjunk.

A piaci élet sem marad ki, mert a  marrakechi bazárban és a többi híres piacon is sokat fogunk bolyongani, ahol biztos rálelünk kedvenc szuvenírjeinkre vagy szőnyegre, kézműves termékekre.

Marokkó,

Aztán irány a hegyek, átkelünk az Atlasz hegységen és eljutunk a Szahara szélére, ahol nemcsak a dűnéket hódítjuk meg, hanem lehet tevegelni, ásványokat venni, gyűjteni.

A természeti látnivalókból is sokat felfedezünk: Látunk oázist, kanyont, szurdokvölgyet, hegyet, völgyet, sivatagot, kősivatagot, hogy geologiai metszetét is megkapjuk Marokkónak.

Akkor kalandra fel.

Marokkó

Ha utam érdekel, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém itt,

Kiemelt látnivalók az utazás során:

– Marrakesh Medinája – belvárosa ( Unesco Világörökség),
– Fes Medinája (Unesco Világörökség),
– Merzouga sivataga, homokdűnéi
– Tinerhir oázisvárosa
– a Todra-szurdok,
– Ait Ben Haddou erődítményvárosa ( Unesco Világörökség)

– Volubilis római romvárosa (Unesco világörökség).

 Észak Marokkó térkép

https://goo.gl/maps/nu9nNMyn2Nzjcvok6

Marokkó
  1. nap Indulás Bp-ről, Marrakech (UNESCO világörökség)

Menetrendszerinti repülővel indulunk Magyarországról (vagy Bécsből) Marokkóba. Érkezés után beléptetési formaságok, majd kint vár a buszunk, s indulunk Marrakeshbe.

Elfoglaljuk szállásunkat, s szabad program lesz estére, eszünk, pénzt váltunk, felvesszük a hangulatot, kicsit bolyongunk a sikátorokban, hiszen itt minden sikátor egy kaland, tele üzletekkel és kézműves iparosokkal.  Tényleg belecsöppenünk az 1001 éjszaka mesés forgatagába, életébe.

Marokkó

Szállás Marrakech belvárosa: szálloda, reggelivel

2. nap Marrakech városnézés,

A város felfedezésére indulunk ma kora reggel, s a történelmi emlékeivel ismerkedünk. A fő turisztikai látványosságai a Bahia és az El Badi paloták Zellij mozaikkal díszített csarnokai és környező örökzöld kertjei.

Marokkó
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Megnézzük a Marrakesh szimbólumának számító 12. századi Koutoubia-mecset minaretjét, előtte a régi mecset maradványait, a Bab Agnaou pompás díszkapuját. A Szadida dinasztia mór díszítésű síremlékét egy békés kertben egy ex mecsetben látjuk.

Marokkó, Bahia Palace

De a fő látnivaló a Bahia-palota. ahol termenként más stílusú, faragású és cizellált stukkózatu falak, padlók és festett fa mennyezet között kapkodjuk fejünket és kattogtatjuk gépeinket. Miután megmerítkeztünk az iszlámba építészetben, teszünk egy kört a zsidó negyedben is, hiszen évszázadokon keresztül együtt éltek a sémi-hámi népek. Itt a kis sikátorok, a fűszerpiac színessége, éttermek sokasága ami látnivaló.

A medinában így a nap folyamán bejártuk annak főbb látványosságokat.  

A hosszú városnézés után rögtön, felfedezhetjük mire alkudozzunk a késő estig nyitvatartó  pezsgő Jma El Fna bazárban. A vörös szőnyegek, szőttesek, fűszerek, textilek és míves edények, puffok mind kiváló ajándék lesznek.

A “holtak tere” arabul  Djemaa el-Fna egy hatalmas tér estére megtelik élettel: benne hangok, illatok, piaci forgatag, káosz. Kígyóbűvölő, majom ugráltató, mesemondók, henna festők, zenészek, árusok forgatak. Igazó 1001 éjszaka hangulat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rengeteg helyi kifőzde települ ki, ahol mi is beülünk valamelyikhez enni. A tengeri herkentyűktől a hagyományos tadzsin (agyag) tálas ételekig mindent lehet enni.

Ha a nyüzsgést inkább távolról szemlélnéd, akkor beülhetsz egy tetőteraszos étterembe is, s a nyüzsgő tér alattad morajlik majd. Zenészek, mesemondók, kígyóbűvölők, fakírok, gyógyítók kitelepülnek az agórára és teszik keletiessé a hangulatot. Örök emléked lesz.

Szállás Marrakech a belvárosban, reggelivel

3. nap            Casablanca nagy mecset, Volubilis (Unesco Világörökség), Meknes

Reggelink után elindulunk, mert ma esti célpontunk 500 km-re van északra.

Irány Casablanca majd a Marokkó királyi városai a következő 4 napban.

Marokko
Casablanca

Kb. 3 óra buszozás után érünk Casablancába, ami a turistáknak a (Hassan 2.) nagy mecset miatt érdekes, Afrika 2. s a világ 7. legnagyobb mecsete volt az építése idején, s teteje elhúzható, s a tengerre is rálóg. Minaretje a maga 210 méterével világ másodikja. Csillogó márványok, tér, dizájn, fotogén nagyon. A tengerpartjánál is sétálunk kicsit, majd a belváros pár nevezetes helyét nézzük meg röviden.

Marokko
Marokko, Casablanca

 Humphrey Bogart és Ingrid Bergman klasszikus filmjében a Casablanca-ban levő Ricks kávézóhoz elmegyünk, megiszunk egy kávét mi is. Egy keresztény mementó, a katedrális monumentális épületéhez is elmegyünk, elkanyarodunk a szép díszítésű főposta ajtaja előtt, a Rialto mozi homlokzata mellett is sétálunk, meg kicsit a belvárosban, s meg is ebédelünk az egyik kávézóban.

Célunk ma estére Meknes városa lesz, s egy zöldebb régiót ismerünk meg, sok gyümölcsfával és mezőgazdasági területekkel. Meknes királyi székhely volt a 17. században, és a marokkói Versailles-nek szokták emlegetni.

https://goo.gl/maps/hGuDBseEbgiwqMMu9

Szállás Meknes, szálloda reggelivel

Marokko
Meknes, városkapu

4. nap    Meknes városnézés, Fez (UNESCO világörökség)

Reggelink után teszünk egy városnéző kört Meknesben. Királyi székhely volt a 17. század után.  A legenda szerint, a Napkirály udvarát túlszárnyaló építkezéshez harmincezer rabszolgát dolgoztatott, hogy új paradicsomot teremtsen az ország közepén. De Meknesnek csak tiszavirág életű szerepet adott a történelem, így befejezetlen maradt a város, de így is akad látnivaló.

piac, Marokko
festő, Marokko

Pár órát sétálunk megebédelünk, majd délután  Fez-be indulunk, mely Marokkó kulturális és spirituális fővárosa volt, szintén királyi város a 11. századig. Fez a mohamedán világ 3. leglátogatottabb zarándokhelye, óvárosa az UNESCO Világörökség része. Itt ismételten azt érezzük, mintha tényleg egy más korba csöppentünk volna bele amint a sikátoros Medinában sétálunk, barangolunk, tévelygünk, miközben a múlt vesz körül minket.

Marokko, Unesco, Volubilis
Volubilis, Marokko

Meknes előtt még útbaejtjük Marokkó leghíresebb római kori romvárosát is, s megérkezünk délutánra Volubilis romjaihoz.

Az UNESCO világörökség részévé nyilvánított romvárosban megcsodálhatjuk Caracalla császárt diadalívét, és a gazdag polgárházak romjai között megbújó gyönyörű mozaikpadlók ábrázolásait is. A régmúlt időket idéző romok bebarangolása után pedig tovább buszozunk Fes fele.

Szállás Fez: szálloda, ellátás: reggeli.

Marokko, Volubilis romjai,

5. nap Fez (UNESCO világörökség)

Ma helyi idegenvezetővel fedezzük fel a történelmi városrészt. A lenyűgöző hangulatú, zegzugos, sikátoros óváros mecsetjeit, medreszákat. Látunk sétánk során korán iskolákat (medresze), ahol annó a korán oktatása folyt s az arab írásbeliség terjedhetett. Sétánk során látunk díszes faragott vagy zománcozott kapukat és falikutakat, s a bazárt.

Fez, Marokko
Fez börcserző, festő műhelyek

Ami miatt még különleges ez a város, az ókorban is már messze földön híres bőrcserző műhelyek okán, ahol hatalmas agyagkádakban, évszázadok óta változatlan módszerekkel festik a bőrt. Ha felmegyünk egy háztetőre, pompás képeket készíthetünk baksisért cserébe.

Marokko
Fez, Marokko

A városnézés után szabadprogram keretében bóklászhatunk a medinában. Fez belvárosának sikátoros utcáin, a régi zsidónegyeden keresztül eljuthatunk a város egyik jelképének is számító Királyi Palota hatalmas aranyszínű kapuihoz, de ellátogathatunk egy helyi hammanba, gőzfürdőbe is.

Szállás Fez: ellátás: reggeli.

Marokko
intarzia, mozaik, kőfaragó, Marokko

6. nap      Zeida, Ziz-völgye, Merzouga

Reggel összepakolunk, majd hajnalban elindulunk Merzouga azaz a sivatag irányába. Ma hosszú 500 km-es igazán változatos utazás vár ránk.

Először igazi alpesi hangulatú tájon állunk meg kávézni, Ifran települéén. Marokkoi Svájc. friss , zöld, hűvös. Majd átkelve, a Közép-Atlasz hegység varázslatos vidékére jutunk, ahol egy cédrus erdőnél állunk meg, s itt szabadon élő berber makákó majmokat is látunk.

Marokko, majmok

Pár óra múlva megállunk ebédelni, majd innen nem messze a Ziz szurdokvölgyében fantasztikus sziklafalak között haladunk el. Kicsit a Monument valley vagy a Chorin Kanyon hangulatát hozzák. Fosszilia árusok lesznek folyamatosan utunk során, így aki geologia maradványokkal gazdagodna az jó helyen jár.

Marokko, Ziz völgye
Marokko, Fez

A késő délutáni órákban megérkezünk utazásunk természeti csúcspontjához, a Szahara széléhez. Tiszta időben már messziről feltűnnek előttünk Merzouga híres homokdűnéi, amin anno a Dakar rally is átment. A napszakoktól függően színüket állandóan változtató dűnék itt a legnagyobbak Marokkóban, de alapvetően vöröses dűnéket látunk napnyugtakor. 1990-ben itt forgatták a Múmia című mozifilm sivatagi jeleneteit.

Marokko
Marokko, sivatag, Merzouga

 E homokdűnék közvetlen közelében, egy vendégház lesz ezúttal szállásunk, s egy zamatos marokkói vacsorával koronázhatjuk meg legfrissebb élményeinket.  Vacsora után tudunk fény írni meg a fényszennyezés nélküli sivatagi égbolton a tejutat és a ragyogó csillagokat bámulni.

Szállás Merzouga: szálló, ellátás: reggeli.

Marokko
Marokko

7. nap Merzouga pihenő nap, jeep múzeum, Gnawa zenészek, bánya

A sűrű hetünk után megérdemlünk egy kis pihenést, nem buszozunk ma.

Hajnalban viszont az egyik közeli dűne megmászására indulunk a lelkes korán kelőkkel, hogy innen csodálhassuk meg a varázslatos napkeltét. A hideg pár óra alatt forróságba vált át, de közben látjuk a homokban az élet jeleit, rovar, gyík lábnyomokat. Lesz lehetőség tevegelésre is, aki még nem próbálta.

Marokko
Marokko, Sivatag,

A déli melegben szieszta lesz a jutalmunk, s végre megtarthatjuk az ismerkedő estet. Szállásunkon lesz medence, és kényelem, mögöttünk meg a dűne kezdődik. Elég szürreális.

Marokko
Merzouga, szállásunk,

Délután lehetőség lesz fakultatív programként elmenni egy 5 órás Jeep túrára (110 euro/ jeep, 5-6 fő), melynek során egy hagyományos helyi kertgazdálkodást nézünk meg először, illetve tevesimogatást is megejthetünk amikor tevékkel futunk össze.

Majd a jeep múzeumot, ami egy dubaji gyűjtő specko kézi építésű nem széria jeep-jeit gyűjti egybe az 50-es évektől napjainkig.

Marokko
Jeep múzeum,

Majd Gnawa zenészek zenélnek egy tea mellet egy helyi házban.

Gnawa zene,  Marokko
Gnawa zenészek

Innen egy elhagyatott bányához megyünk dzsipünkkel, hajdan itt fémeket bányásztak és vonták ki az értéket a köves talajból. Természetesen egy temető is volt akik nem élték túl a munkát.

Marokko
temető, Marokko

Majd egy kilátóponthoz felmegyünk, ahol természetesen egy fosszilia árus éppen ott van. :),

Végül meglátogatunk egy kis sivatagi telepet ahol sátorban élnek, állatokat tartanak, s persze a kötelező menta tea osztályrészünk lesz. Szóval lehet aktívan is eltölteni a napközbent is.

Marokko
Marokko, berber sátor

Napnyugtára ismét kizarándokolunk a dűnékre, teve karavánokat fotózunk, vagy mi magunk leszünk a tevéken. (kb 10-15usd egy bő óra)

Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

8. nap Merzouga, Tinerhir oázisa, Todhra-szurdok,

Megreggelizünk, majd ismét buszra szállunk, s 200 km-t utazunk. A homoksivatagból ismét visszatérünk a félsivatagos, kősivatagos tájakra. A délutáni órákban Tinerhir városába érkezünk.

Marokko, Todhra szoros
Todhra szoros

A Todra-folyó partján fekvő városka a környék egyik legszebb oázisa, melynek több tízezer datolyapálmája, a patakpart gondosan művelt kertjei döbbenetes kontrasztot képeznek az egyébiránt oly jellemző kopársággal szemben.

Marokko
Todhra gorge

Egy rövid sétára indulunk a vörös sziklafalak lábánál fekvő, elhagyott, félig romba dőlt vályog-holtvárosba és az alatta elterülő datolyaligetbe.

Délután a sziklamászók paradicsomába, a Todrha-szurdok meredek, vörös sziklafalai közé látogatunk. A néhol 400 méter mély szurdok alján csordogáló kristálytiszta vizű patak mellett haladva egy óra alatt kényelmesen végig sétáljuk a leglátványosabb részeket és árusokat.

Marokko, Tinerhir trekking
Tinerhir, Marokko

Akik többet mozognának, nekik a szurdokból egy 4 -5 órás kirándulást ajánlok, kb 400 méter szint felfele a melegben egy hágóig, ahol nomád legeltetők élnek, majd a hegy túloldalán lefele visszaérünk szállásunkra. Köves talaj, de végig ösvényen haladunk, kaptatunk. A látványért és a fogyókúráért megéri. 🙂

Marokko
Tinerhir, látkép, Marokko

Napunkat egy ízletes vacsorával zárjuk.

Szállás Tinerhir: tradicionális marokkói szálláson. Ellátás: reggeli.

https://goo.gl/maps/NQT5LASLB9tBMBow9

Marokko, tadzsin,

9. nap  Dades -Völgy, Rózsák-völgye, Ouarzazate,

Mai nap is megyunk 230 km-t. A Dades-völgy fele lefordulunk, majd elindulunk felefele. Fantasztikus látvány az oázis falvak, a szemben levő vöröses sziklafalak. De a legkülönlegesebb rész a majom ujjak nevezetű sziklaformációk, melyek kinyúlnak a sziklából, s itt más a kőzet felülete, sokkal simább. Fotogén ez is.

Marokko, Dades,
Dades völgy , Marokko

Utunk során sok kasba városkát hagyunk magunk mögött, illetve a Rózsák- völgyét, mely tavasszal virágzik és olaját lepárolják és lesz belőle parfüm és szappan is.

Ezután az egyik kedvenc helyemhez megyünk. A marokkói filmgyártás legfontosabb városa Ouarzazate – ahol első ottjártamkor a Gladiátor filmben lehettünk statiszták.  De rengeteg más film helyszíne is a környék: Názáreti Jézus, The Living Daylights, Asterix & Obelix: Mission Cleopatra, Lawrence of Arabia, The Man Who Would Be King, Kingdom of Heaven, Gladiator, and Babel.

Marokko, Atlasz filmstudió
Atlasz studió, Marokko, Quarzazate

A városába érve megtekinthetjük a környék legnagyobb és legismertebb kasbáját, a Taourirt kasbát, vagy a vele szemben található helyi Filmmúzeumban ismerkedhetünk az itt forgatott filmek kellékeivel!

 Szállás Quarzazate, ellátás: reggeli.

10. nap Ait Benhaddou, Atlas filmstúdió, Marrakech

A várostól 10 km-re van az Atlas filmstúdió, ahol egyiptomi, afrikai, római kori városrészletek épültek ki díszletként. Ezek között sétálhatunk és kapunk 15 euróért egyórás körbevezetést.

Marokko, Atlasz,

A dél körüli órákban érkezünk Marokkó legszebb erődjéhez, a dizájnos Ait Benhaddou kasbához, melyet már az Unesco Világörökség részévé nyilvánítottak.  A többször is felújított erődvárosban nemcsak filmeket, hanem televíziós sorozatokat is forgattak: The Amazing Race 10 and Game of Thrones (Season 3). Prison Break Season 5 stb.  

Ait Benhaddou, Marokko
Ait Benhaddou, Marokko

Sétálunk 1.5h-t a „diszletek” között, ami maga a romos városka felújított homlokzatokkal, sok souvenir árussal, festővel, akik speciális festékkel festenek, s hőkezelés után jön elő a kép.

Ait Benhaddou, Marokko
Ait Benhaddou, Marokko

A domb tetejéről élvezhetjük a csodás panorámát, ahonnan nem csak a város épületeit, de a folyómenti pálmaligeteket és a Hammada, a kősivatag zord, kietlen pusztaságát is remekül beláthatjuk.

A mai nap még 400 km vár ránk, hogy utunk kiindulópontjához elérjük, vissza a kedvenc városomba, a mindig élő, nyüzsgő Marrakech-be.

Atlasz hegység, marokko
Atlasz hegység, marokko

A repülőgép indulásának függvényében ma este indulunk haza.

Egyik utitársunk készített egy videót, ami visszaadja az út hangulatát:

/Ha a gép nem éjjel megy, akkor extra maradunk 1 éjszakát Marrakechbe.

Éjjel szabad program, feltehetően étterem vagy vissza a Jma El Fna bazár forgatagába. A  megérdemelt szabadidőt mindenki megkapja, hogy a maradék pénzét elköltse a bazárban.

Marrakech, Jma El Fna tér
Marrakech, Jma El Fna tér

11. nap Marrakech – Budapest

A reggeli után szabad program keretein belül ellátogathatunk az újvárosba, ami viszont teljesen modern európai képét mutatja az országnak. Modern kávézók, világmárkák boltjai, nyugatiasan öltözött fiatalok. Itt a Jardin Majorelle kert magával ragodó mesevilágába érdemes elmenni, mellette egy francia divattervező múzeumát és egy berber múzeumot tudunk megnézni egy kombó jeggyel (25 euro).

Illetve a nemzeti múzeum is a közelében van, akit a történellmi része érdekli az országnak. S a repülő indulásáig akár a piacra is vissza lehet nézni, vagy egy búcsuebéddel zárni a kalandot.

Transfer a reptérre és indulás haza a menetrendszerinti járattal.(23.55h Vueling, Easyjet) vagy másnapi Wizz vagy Ryanair.

Hosszabbítás indul:

Akik maradnak hosszabbításon, velük elfoglaljuk a szállásunkat. Nekik ma a búcsú után irány a forgatag. A főtér környékén estébe hajlóan a bazár-negyed apró utcácskáiban alkudozhatunk tovább a szőnyegekre, szőttesekre, táskákra, berber és tuareg ékszerekre. Kifőzdék ínycsiklandozó illatai, zsonglőrök, örömtüzek és dobzene vár, s szinte megelevenedik előttünk az 1001 éjszaka varázslatos világa.

Szállás Marrakech: szálloda, ellátás: reggeli.

Marokkó dél.

Kiemelt látnivalók és események az út során:
– Essaouira hangulatos medinája és portugál erődje (UNESCO Világörökség) – – Agadír erődje, tengerpartja

– Tafraouti gránitvidék „boulderei”

– Marokkó Grand Kanyonja

-Sziklarajzok, oázisok, kanyonok, festett sziklák
– Amtoudi berber hegyifaluja, vízesése és kanyon túrája

11. nap Marrkech – Essaouira, tengerparti pihenés

Akik maradnak a hosszabbításon, velük délelőtt felkereshetjük Marrakesh egy apró, de nagyon híres kertjét a Majorelle-kertet, a Berber-múzeumot vagy az Yves Saint Laurent múzeumát egy kupacben. Vagy a Művészeti múzeumba lehet menni, vagy végre délig aludni míg a többiek nézelődnek.

Létszámunktól függően saját busszal, vagy menetrendszerintivel, avagy bushtaxi-val fogunk elindulni az Atlanti-Óceán irányába. Ha saját kocsink lesz, megállunk egy argánolaj manufaktúrában, ahol megismerkedhetünk a “marokkói arany” készítésének módjával. Van egy női szövetkezet is ahol kézműves termékeket készítenek. Van egy kilátópont is útközben, ahol rálátunk a párában úszó Óceánpartra. Kb. 200 km után megérkezünk Essaouirába, a karthágóiak által alapított legendás tengerparti városába.

Elfoglaljuk szállásainkat, majd kis szieszta és elmerülünk a hangulatos, várfalas, sikátoros mediterrán hangulatban.

Este halas éttermek, gnawa zenés helyek, kellemes klíma, szeretni fogja mindenki.

Alvás Essaouira-ban egy apartmanban a medinán belül.

12. nap  Essaouira, Bordj El Berod tengerpartja

A város hangulatos medinájában napokat tölthetnénk, de ma délelőtt lesz még  pihenés, úszás, fürdőzés program. Indulunk a várostól délre, ahol felkeressük Essaouira ’homokdűnéit’. A 6. századból fent maradt Bordj El Berod őrtorony romjait nézzük meg, amely állítólag Jimmy Hendrix “Castles Made of Sand” dalát is ihlette.

Ma felfedezzük a tengerparti erődöt, és sétálhatunk a kikötőben is, ahol rengeteg kékre festett halászcsónak érkezik az aznapi fogással.

A mellette levő kis halpiacon látjuk az adásvételt, jegelést és az adakozást is. A napnyugtás fények a váron a sirályok vijjogásával adják a tengeri mediterrán feelinget ismét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sétánkat követően esti szabad program keretében lesz lehetőség a város medinájában ajándékokat, szuveníreket vásárolni, illetve az Atlanti Óceánba merülő naplementét nézni.

Szállás Essaouira,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13 nap  Taghazout, Agadir 

Ma Essaouirából 160 km-re délre indulunk Agadir felé.

Kanyargunk az argana fák között, sok ezer hektáron ez a fő bevételi forrás, és itt endemikus a fa. Olaját gyógyászatban használják, de van étkezési verzió is.

Taghazout kisvárosánál megállunk kávéra vagy ebédre, kicsit lemegyünk a partra, úszni is lehet, vagy csak nézni a szörfösöket.

innen már közel van Agadir. A hatvanas években a portugálok egykori kereskedővárosát nézzük meg, de kevésbé hangulatos és kompakt, mert Agadírt egy földrengés szinte teljes mertékben elpusztította, így történelmi emlékekkel a város fölött emelkedő vár mára felújított romjait leszámítva nem igen rendelkezik.

Felkocsikázunk az erődig, ahonnan remek kilátás nyílik a félmilióssá duzzadt „modern” városra, és az Atlanti-óceánra.

Agadir, Skanzen, Marokkó
Agadir, Skanzen

Van egy Berber múzeumnak nevezett skanzenja is (7 Euro) ahol építészetüket egy jól bejárható térben szemléltetik. Téglák művészien rendezve, csempék, színes ablaküvegek, szóval 1 órát el lehet sétálgatni és kávézni.

Szállás Agadir, ellátás reggeli

Marokkó

14  nap Amtoudi, Tafraute, l’Assif n’Mouguene kanyon

A sok pihenés után feltöltődve kora hajnalban Agadirból elindulunk déli körünket bejárni saját bérelt kocsinkkal.

A 210 km-re levő Amtoudi faluja a következő megállónk. Itt kezdődik az igazi marokkó. Szegény falvak, megáll az idő hangulat, a légy zümmögését is hallani, nulla forgalom és meleg.

A hatalmas völgyben megbújó berber falu (douar) igazi időtlen település, ahol a történelem mindenhol ránk integet: Amtoudi két végén két bámulatos meredély (agadir) magasodik, s az egyikbe fel is látogatunk. 1 km séta, 200 méter felfel, s a kulcsos ember nyit, körbevezet, s látjuk az eredeti funkcióját, mert ezek az erődök magtárolók voltak a vészterhes időkre. Kilátás pazar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A völgyben ősi öntözőrendszer (falaj) működik mind a mai napig.

Egy 8 km-es túrát teszünk a vádi 15 méteres vízeséséhez. Először kis folyóvölgyi művelt kerteken megyünk át, majd később kövesedik a kanyon. Majd kijőve a kanyonból feljebb egy gyönyörű szakaszon úszkálhat és ugrálhat is a kanyon hűsítő (habár állott) vizében. Gyalogtúra az Amtoudi kanyonban: szintkülönbség: 125 m, táv: 8 km. 2-3h

Visszatérünk a főútra és irány Marokkó Grand kanyonja Tafroute felé a hosszabbik kanyargós úton. A lenyűgöző l’Assif n’ Mouguene kanyon peremén haladunk végig, napnyugtás szinekbe öltözik a völgy, házak vörösbe. Dél-Marokkó Grand Canyonját elhagyva, majd hatalmas szerpentineken kanyargunk fel-le a mély szurdokvölgyből. Innen még 100 km a szállásunkig, mely kb 1000 méter magasan fekszik.

 Szállás Tafroute,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15. nap  Tafroute, Ait Monsur oázis, sziklarajzok, kék sziklák,

Mai nap Tafraout és környéke felfedezésére indulunk. Festői völgyek jellemzik ezt a vidéket, melyet rózsaszín gránit sziklák vesznek körül. Számtalan olajfa, narancsfa, citromliget és fügefa díszíti a tájat. A közelben még sziklarajzok is vannak, így ha korán kezdünk, az is beleférhet a programba. kb. 2h kirándulás.

A város egy igen magasan fekvő völgyben, 1000 méter magasan bújik meg. A gyalogtúra keretében közelebbről is megnézzük a város körüli gránit sziklák egy csoportját.

Egy természetes sziklaképződményekben bővelkedő, látványos területre látogatunk, ahol a Festett Sziklákat találjuk, melyeket egy belga művész 1984-ben festett sok tonna festék elhasználásával, s lett belőle látványosság. Kb. 90 perc elég a bejárásához. Kevés gyönyörűbb piknikező hely van, mint a festett gránitsziklák háttérben az Anti-Atlasz láncával.

Kocsinkkal a festett szikláktól indulunk tovább a mintegy 25 km-re fekvő Ait Mansour kellemes oázis szurdokvölgyéhez, ahol pár kilómétert sétálunk, hogy átvegyük a hely hangulatát. A datolyapálmák hűsítő árnyékában túrázunk a piciny patak éltette oázisban, tekergünk a kidőlt pálmatörzsek és a berberek építette öntözőcsatornák között, s eközben persze kitekinthetünk a meredek sziklafalakra is, amelyek övezik utunkat.

Útközben teázók, s több fotószünet abszolválása után pár kilométer után folytatjuk az utat a sziklarajzok felé.

Este Tafroutban sétálunk. Piac estére megélénkül, kávézók megtelnek lettel, kellemes kisváros, új utak, napelemes lámpák, felújított házak, mintha nem is a világ végén lennénk. Pedig ott vagyunk.

Szállás Tafrout ismét.

16 nap Marrakech, Budapest 

Ma hajnalban nekivágunk a Magas Atlaszon átkelni. mai napra 400 km utunk van, kb. netto 10h utazás.

Hogy ezt kicsit megtörjük, megállunk 4 óra buszozás után Taroudant városában. itt ismét sok kertgazdaság van útközben. A város sok kilóméter fallal körbekerítve, medinájában pedig arab és berber piac is van egymás mellett. Itt megreggelizunk, sétálunk.

Utána irány a kanyargós hegyek. meg-megállunk dinnyézni, meg kilátópontoknál, fosszilia árusoknál, hogy mozgassuk a lábunkat.

Lesz egy víztározó is útközben, nagyon fotogén, hétvégente ide járnak a városiak hűsölni, piknikezni, enni.

Este 6 körül érkezünk Marrakechbe, transzfer a reptérre, s egy esti géppel haza tudunk repülni vissza Budapestre.

Amennyiben nincs esti gép, akkor lesz egy extra szállásunk Marrakechbe, meg egy transzfer a reptérre másnap gép indulásának függvényében.

Figyelem! Mivel Barcelona felé elég olcsó hazajutni, így lehet igény esetén 2 napot eltölteni a katalán fővárosban. Igény esetén lesz extra a végén.

Ha utam érdekel, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém itt.

napnapA fő program: marc 11-2011 nap/ 10 éj
1szombatBudapest   – Marrakech érk 13.30hMarrakech
2vasárnapMarrakech városnézés, palota, Marrakech
3hétfőCasablanka mecset, Meknes esti séta Meknes
4keddMeknes városnézés 3-4h, Volubilis romai romok 1.5hFez
5szerdaFez királyi város 6h séta, szabad programFez
6csütörtökIfran, Zeida, Ziz- völgye, MerzougaMerzouga
7péntekMerzouga sivatag, gnwa  zeneszek, jeep muzeumMerzouga
8szombatTinerhir oázis, Todra szurdok, +  4h trekkingTinerhir
9vasárnap Rózsák volgye, Dades völgy, QuarzazateQuarzazate
10hétfőAit Benhaddou, Atlas filmstudió, High Atlas átkelésMarrakech
11keddindulás du. érkezés haza éjjel 
    
  hosszabbítás7 nap/ 6 éj
1keddindulás Bp – MarrakechMarrakech
2szerdaMajorel garden,  múzeum, majd Essaouria Essaouria
3csütörtökEssaouira, tengerpart, halpiac, Bordj El Berod Essaouria
4péntekTaghazout tengerpart, AgadirAgadir
5szombatAmtoudi és l’Assif n’Mouguene grand kanyonTafroute
6vasárnapTafroute, festett sziklák, Ait Monsur oázis,Tafroute
7hétfőA hegyeken át vissza Marrakechbe.este repülés

Itt ezen a linken  olvasható 21 érv, hogy miért utazz velem. 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*