Így utazz az ujjaddal – bevezetés a stoppolásba – Komjáti Viki

Éljenek a kamionosok - Komjáti Vik
Éljenek a kamionosok – Komjáti Vik

Európától Marokkóig.   Így utazz az ujjaddal – bevezetés a stoppolás művészetébe és pszichológiájába. 

 Komjáti Viktória vagyok. Sokáig nem vágytam utazni. Egyszerűen meg sem fordult a fejemben: kisebb gondom is nagyobb volt annál minthogy efféle luxushobbira gyűjtögessek. A környezetemben nem voltak kalandorok, a kíváncsiság mélyen, alig mozdult bennem.

Mitől változott ez meg? Nem tudom. Nevezzük talán jellemfejlődésnek, önismeretnek, kibontakozásnak. Néhány hónap alatt született meg bennem a menni akarás, és nem tettem mást, csak hagytam érvényesülni. Persze nem volt könnyű…

Mivel pénzem nem volt, stoppolásra adtam a fejem. Nem volt hátizsákom, technikai felszerelésem vagy vízálló bakancsom. Kölcsöncuccal, tornacipőben, Tescós sátorral, 20 kilós batyuval

Életemben először 2000km-re otthonról - Komjáti Viki
Életemben először 2000km-re otthonról – Komjáti Viki

indultam neki. A három legfontosabb hozzávaló megvolt: kalandvágy, optimizmus, és egy jó úti társ.

Így jártam be egy stoppal Európát Barcelonától Athénig, Amsterdamtól Kijevig, később marokkói kiruccanással is megfejeltem a tapasztalatokat. Meglátogattunk olyan nagyvárosokat, ahova sosem hittem volna, hogy eljutok. Mindezt minimális, 100-150 eurós költségvetésekből kihozva.

Számomra ezek az élmények alapvető személyiségbeli változásokat hoztak. A mai napig számtalanszor nyugtázom, hogy mennyire jól tettem akkor, hogy nem hittem a félelmeimnek és nem futamodtam meg. Az utazgatás pszichés hatásairól mostanság kezdtem el írogatni egy blogban: www.wanderlust.hu

Azóta sokat változott az utazási stílusom, nem igazán érdekelnek a városok és a Couchsurfing sem lelkesít, szívesebben sátrazom a hegyekben inkább. A vándorkedvem azonban csillapíthatatlan, és az utazásmentes időszakokban írogatok, hogy másokat is utazásra inspiráljak.

Éjszakázás a szabad ég alatt egy benzinkútnál
Éjszakázás a szabad ég alatt egy benzinkútnál

Ezt teszem a Járatlan utakon feszten is: kezdő utazók és utazni vágyók számára lehet érdekes majd az előadásom. Várlak, ha elindulnál, de nincs rá pénzed, ha kalandra vágysz, kíváncsi vagy a világra és önmagadra, ezért stoppoláson töröd a fejed.

Ha még nem jártál hosszabb hátizsákos utazáson, egy európai stoppolás tökéletes ugródeszka.

Hogyan kezdj neki? Milyen előkészületekre van szükség? Mit vigyél magaddal? Hogyan győzd le a félelmeidet? Hogyan kezeld a problémás szituációkat?

A sivatag határa - s hol  a miénk?
A sivatag határa – s hol a miénk?

Mire figyelj oda csajként? Milyen a jó térkép? Milyen a rossz benzinkút? Mennyi az átlagos várakozási idő? Ezer kérdés, rengeteg válasz, melyet izgalmas sztorikkal illusztrálok majd Nektek.

Így jutunk el a nulláról egészen Marokkóig, és szó esik arról is, hogy milyen Ramadan idején nőként muszlim országban stoppolni.

About the author

The most traveled Hungarian

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies