wadirum Jordan

Jordánia – A Nabateusok földjén

Jordánia – változatos tájak, világörökségi helyszínek, Holt tenger és a közeli wádik, Wadi Rum sivatagi milliő és sziklaképződmények, ókori városok maradványai egy országban.

Ki ne akart volna átutazni évmilliókat a földtörténet kezdeteitől és évezredeket a történelem lapjain a nagy civilizációk nyomdokain utazni?

Ki ne akarna a világ legizgalmasabb kultúráinak találkozási pontján eltölteni pár napot? Utunk során pontosan ezt kínáljuk fel, hiszen fantasztikusan szép helyekre kalauzolunk el benneteket klasszikus Jordánia utunkon.

A 3000 évvel ezelőtti Nabateus kultúra nyomain épült csodálatos, UNESCO világörökség részét képező Petra utunk egyik csúcspontja, ám ezen kívül is rengeteg látnivalót tartogat az ország. Itt vonultak keresztül a zsidók az Ígéret Földjére, itt keresztelték meg Jézust, s még számtalan bibliai táj és történet helyszínét érintjük. A római hódítás nyomai, a keresztesek várai mind egy időutazás részét képezik. S a történelmi emlékek fényét csak kiemeli, hogy olyan csodálatos természeti tájakat érintünk, mint a Wadi Rum felejthetetlen vöröses homok- és sziklasivataga, hőforrások, szédületes kanyonok, az ezeket összefogó Holt-tenger, valamint a búvárok paradicsoma, a Vörös-tenger. Irány hát Jordánia!

Kiemelt látnivalók utunk során:

 Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, mely egyben Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
– Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét
– Petra: a Nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
 Wadi Mujib: izgalmas kanyontúra
– Dana Természetvédelmi Terület: túra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén vadregényes tájakon
– Wadi Rum: kalandozások a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
– Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben
– Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek
– Jerash: a római kor egyik legnagyob romvárosa (UNESCO listára jelölve)

  1. nap  Amman, Madaba

A repülőgép érkezése után rövid transzfer a fővároshoz közeli Madabába, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk tölteni.

Szállás: szállóban.

2. nap  Madaba, Nébó-hegy, Holt-tenger, Wadi Mujib, Dana

Reggel bepakolunk buszunkba és elindulunk hosszú utazásunkra Jordánia déli része felé. Első megállónk a Nébó-hegy lesz, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Már innen is jól látszik következő úti célunk a Holt-tenger. Természetesen nem állhatjuk meg, hogy ne mártózzunk meg ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában. Kipróbáljuk saját magunk is, milyen a vízen lebegni itt, ahol a víz kristálytiszta, és a só kirakódások kápráztatják a szemünket. Bekenhetjük egész testünket a gyógyhatású iszappal, majd egy újabb fürdőt vehetünk a kellemes tengervízben. A természetjárást egy csodálatos túrával folytatjuk a Wadi Mujib igazán különleges szurdokában. Az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz simára mosta falait, a kőlerakódás különböző csíkos szintjei látszanak az oldalában. A pár órás szurdoktúra során hol szárazon, hol pedig vízben gázolva, esetenként úszva haladunk majd, többször is megállva vízeséseknél és fotópontoknál. A megfelelő mennyiségű adrenalint adó túránk után továbbindulunk, és az esti órákban érkezünk meg a Dana Természetvédelmi Terület melletti piciny Dana faluba, ahol egy éjszakát töltünk.

Szállás: szálló; ellátás: reggeli.

3. nap  Dana Természetvédelmi Terület, Kis Petra (Siq al-Barid), Wadi Musa

Délelőtt Jordánia egyik kevésbé ismert természeti látványosságát keressük fel. Egy XV. századi apró falucskából indul könnyű túránk, ami végig fantasztikus kilátást kínál az alattunk nyíló méretes szurdokra és a környező sziklavilágra. A Dana Természetvédelmi Terület csodálatos világában elveszünk, és egy több órás túra keretében fedezzük fel a mesés sziklavilágot. Ebédünk után folytatjuk utunkat Petra felé, majd délután a Petra „elővárosaként” ismert, nabateus karavánok pihenőhelyéül szolgált Kis Petrával (Siq al-Barid) hangolunk a következő napunk látnivalóira. A késő délutáni órákban érkezünk meg Wadi Musa településen lévő szállásunkra, ahol két éjszakát töltünk. Túratáv: 8-10 km, szint: 200 m, menetidő: 3-4 óra.

Szállás: szálló; ellátás: reggeli.

4. nap  Petra (UNESCO Világörökség)

Jordánia fő kulturális látványosságát fedezzük fel a mai napon, ahol már 9 ezer éve laktak Edomiták, s így a világ egyik legrégebbi letelepedett, növénytermeléssel foglalkozó közösségének adott otthont. A római kor előtt az arab eredetű, nomád Nabateusok fővárosa volt, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és  egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak. Csodálatos sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót, hogy milyen minőségű életet éltek elődeink pár ezer évvel ezelőtt. Fő látványosság a kincstár, a monostor, a királysírok, a Nabateus múzeum, az áldozó helyek, az obeliszkek, a barlangok, a színház, az oszlopokkal szegélyezett utcák, a börtön, a ciszternák és csatornák. A 80-as évekig éltek itt beduinok, akik élvezhették a barlangok nyújtotta védelmet, hiszen ekkoriban még nem kapott világörökségi besorolást Petra, a későbbiekben azonban védettség alá helyezték. Petrai napunkon a híres siq-et (a városba vezető kanyon), a kincstárt, a csatornákat, a kőből kivájt színházat, a templomromokat és egy hosszú kaptató végén a kolostort keressük fel.

Szállás: szálló; ellátás: reggeli.

5. nap  Wadi Musa, Wadi Rum homok- és kősivatag

Kora reggel leutazunk Wadi Rumba. Wadi Rum a Rif-völgy és a Negev-sivatag határán fekszik, ez kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációk, völgyek, hegyek teszik változatossá a homokos sivatagos tájat, és teszik népszerű desztinációvá kalandozó kedvű utazóknak, sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak és a romantikus pároknak, akik háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát. Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát. Wadi Rum egy komplex ökoszisztéma, igen ritkán, de néhol látható az éjszakai életet élő sivatagi macska, róka, sakál, farkas, orix, vadkecske, sas, keselyű, hogy csak a nagyobbakat említsük. Egész napos túránk során részint jeepjeinkkel, részint gyalogosan derítjük fel a Wadi Rum kanyont, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat.

 Szállás: beduin sátor; ellátás: reggeli, vacsora.

6. nap  Wadi Rum, Aqaba

Kora reggel még tehetünk egy kis sétát a sivatagban, ahol mindig döbbenetes átélni a napkelte fényeit. Reggel jeepjeinkkel visszatérünk Rum faluba, majd amint befejeztük sivatagi akciónkat, elindulunk közösen Aqaba felé, hogy a kora délutáni órákban megérkezzünk a Vörös-tenger Aqabai-öböl nyúlványához, mely csak egy lépésre van Szaúd-Arábiától és Izraeltől is. A szállásunkat elfoglaljuk, ahol egy éjszakát fogunk tölteni. Az este folyamán Aqaba városát, piacát derítjük fel.

Szállás: szálló; ellátás: reggeli.

7. nap Aqaba, Vörös-tenger, Madaba

A mai napunk első fele a pihenésé, amit Vörös-tenger szépségeinek felderítésére használunk fel. Egy déli parti privát tengerpartra lehet kimenni Aqabából, ahol a partvonaltól 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szabadon választhatunk a Vörös-tenger nyújtotta lehetőségek közül. Lehet csak pihenni és élvezni a napsütést, fürdőzni, de lesz módunk sznorkelezésre, palackos búvármerülésre, de igény szerint lehetőség lesz üvegfenekű hajóval megfigyelni a tenger gazdag koralltelepeit, a színes élővilágot. A késő délutáni órákban aztán transzfer a főváros közeli, már ismerős Madabába.

Szállás: szálló; ellátás: reggeli.

8. nap Madaba, Jerash, Amman

Reggel utolsó kirándulásunkra indulunk az ország északnyugati részére, ahol is Jordánia legfontosabb római kori romvárosába, Jerasba látogatunk. A fővárostól 35 km-re északra fekvő, UNESCO Világörökség javaslati listáján található komplexumban gyönyörű állapotban megmaradt templomok, diadalívek, színházak várnak ránk. Kedvünkre bóklászhatunk a 2000 éves romok között, hiszen a kötelező látnivalók mellett szabadprogram keretében is lesz időnk átélni Jerash egyedülálló hangulatát.

Késői ebédünk után visszatérünk Madabába, délután pedig a város látnivalóival, híres mozaikjaival ismerkedünk. Elsőként a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz indulunk, ahol a Közel-Kelet térképét ábrázoló mozaikot nézhetünk meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, amik közül a legjelentősebbeket közösen felkeressük.

Este felé aztán rövid transzfer a Madabához közeli reptérre, ahonnan megkezdjük haza utunkat Budapest felé.

Szállás: szálló; ellátás: reggeli.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies