Utazási tanácsadás

By , 2011. augusztus 21. vasárnap 07:49
Oman, Mughsai, teaching locals how to read map

Oman, teaching locals how to read map

150 országban utaztam 28 év alatt, eltöltöttem  sok időt ezeken a területeken, elég sok tapasztalatot szereztem arról mit érdemes megnézni, hogyan érdemes közlekedni és navigálni ismeretlen helyeken, megoldani élethelyzeteket, amikre egy átlag turista nem is gondol.

Vízum ügyek, bürokrácia útvesztői, rendőri kellemetlenkedések, biztonsági kérdések, gázos területek mind az a témakör, amiről az útikönyvek nem szólnak.

Segíthetek itinerek megírásával, időd, komfortod és pénzed függvényében rád szabva.

Időpontot emailben is egyeztethetünk. Az űrlapot kitöltve kérdezhetsz, vagy időpontot egyeztetünk és személyesen vagy skype-on is megbeszélhetjük a terveidet.

Klasszikus témák:

10 tanács, hogy ne raboljanak ki a veszelyes helyeken, ne verjenek át lépten nyomon.

Hogyan kezeljed a rosszindulatot?

Hogyan táplálkozz biztonságosan, hogy ne a WC-ket ismerd meg a látványosságok helyett.

Hogyan ismerd meg a helyiek igazi életét? Hogyan férkőzz bizalmukba? Megismerkedni az ott élőkkel miért is fontos? Hogyan kérdezz?

Hogyan hidalj át nyelvi akadályokat.

Hogyan kezeljünk váratlan élethelyzeteket, amik utazás során óhatatlanul előfordulnak?

Mit csinálj, ha a világ végén véletlenül letartóztatnak? És ha nem véletlenül?

Hogyan alkudjál? Mit vásároljál?

Hogy ne lopják el értékeidet, s ha ellopták irataiddal, akkor mit tegyél?

Mit csinálj, ha holtponton vagy, feladnád,

Ha úgy érzed, hogy neked ezek a kérdések fontosak, s nem találsz infókat a neten, akkor bátran fordulj hozzám.

Természetesen ismerősöktől, barátoktól nem fogadok el pénzt, de ők támogatnak a weboldalam nézettségének növelésével, cikkeim elolvasásával, like-olásával, megosztásával, blogom begépeléssel, szerkesztésével, diavetítéseimen megjelenéssel stb.

Nekem évekbe telt megszerezni ezt a tapasztalatot, időbe és energiába kerül a tanácsadás is, –  ami sokaknak nem evidencia – hogy utána járok, kiderítek adatokat, részleteket. De sokan ezt nem is értékelik, pedig a gázszerelő kiszállási díja is 3500 ft a szomszéd utcából. Én ezeket az ismereteket sok ezer km alatt szereztem.

Ezért úgy gondolom, hogy fair, ha ennyit elkérek egy óra beszélgetésért, ahol megbeszélhetünk itinert, kiemelt/eldugott látványosságokat, aminek utánjárása nektek sokkal több időbe telne. Ezért amikor kérdezel, legalább próbáld meg felajánlani, hogy szívesen megnyomod a donate gombot jobb oldalt. 🙂

Amennyiben eljössz valamelyik utamra, akkor értelemszerűen ezt a pénzt levonom a költségeidből.

 Köszönöm.  elérhetőségem:

vandorboy@freemail.hu

0670-2013624

27 hozzászólás “Utazási tanácsadás”

 1. Hámori Anikó szerint:

  Kedves Gábor !
  2019 január közepétől március közepéig Közép Amerikában szeretnénk a telet eltölteni. A Vándorboy segítségével már van egy 4-6 fős csapatunk.A tervezett országok: Kuba, Jamaica, Panama, Costa Rica és esetleg még Mexikó. Szeretném , ha segítenél jó ötletekkel ellátni. Amikor Magyarországon vagy szívesen beszélgetnék Veled. Kérlek írd meg, hogy mikor tudnánk találkozni! Köszönettel és szeretettel ölellek : Anikó

 2. Eti szerint:

  Köszönöm szépen az infókat! Akkor majd várom az útitervet. És bár a jövő év eleje még sajnos nekem nem aktuális, tudnál esetleg küldeni részleteket a februári új-zélandi körutazásról is (csak hogy legyen valami fogalmam róla, hogy nagyjából mire számítsak ár szempontjából is) Új-Zéland és Dél-Amerika is nagyon benne van a következő 3-4 év bejárandó úticéljai között…
  Köszönöm.

 3. vandorboy szerint:

  Szia.. persze mindenki magának veszi a jegyeket ahogy neki jó, én csak ajánlani szoktam egy legjobbat Bp-ről.
  Dél Amerika tervben csak időm nincsmegírni… de ha lesz küldök emailt neked is, meg a többi érdeklődőnek. Ami weblapom jobb oldalán látsz azokat tervezem. libanon lesz az új jövőre. Gabor

 4. Eti szerint:

  Szia Gábor! Érdekelne, hogy jövő év vége felé, esetleg 2020-ban nem tervezel-e valamikor Dél-Amerikába (leginkább Bolívia és Chile), Új-Zélandra vagy az Egyesült Államokba, a nyugati partra (esetleg Alaszkába) csoportos utat. Lehet kevesebb napra is menni a programban előírtnál, illetve úgy, hogy a repjegyet külön intézem? (légitársaságnál dolgozom). Köszönöm szépen az infót.

 5. vandorboy szerint:

  ha nem mész Ushguli vagy Tusheti akkor nem kell4x4.
  2 – autó hasznos dolog, ha idő szűkében vagy. Amugy busz és taxi megteszi.
  3. szerintem ez egy elég jó tömör program, ha esetleg ezt megcsinálod, látod a spetrumát az országnak
  http://vandorboy.com/gruzia-korutazas/
  4- juni- szept vége között a legjobb, ha hegyekbe is mész.
  5- csomo falusi zimmer frei (vendégszállás) van 10-20 usd/ fő, ha nem a konfort az első, és ők főznek is vacsit 10 usd-ért.
  Gabor

 6. Kormos Peter szerint:

  Kedves Vándorboy,

  Kormos Péter vagyok, talán látásból ismerjük egymást, Járatlan Utakon fesztiválon már találkozhattunk. Szeretnék grúz témában egy kis segítséget kérni tőled.

  A szervezett utaidra is kacsingatok nagyon, egyelőre nem volt olyan időpontban, amikor el tudtam volna menni hosszabb időre.

  1-2 hét múlva utaznánk Grúziába, valószínűleg eltoljuk szeptember elejére. Kérlek ahogy időd engedi adj néhány tanácsot az alábbi kérdésekben.
  1. Milyen autót érdemes bérelni és főleg hol, ha inkább a túrázás, kultúra és egyéb látványosságok vannak a fókuszban, esetleg 1-2 szolidabb extrém programmal megspékelve, mint barlangászás vagy evezés? Kis autóval érdemes-e próbálkozni?
  2. Szükséges-e egyáltalán autót bérelni, vagy megoldható tömegközlekedéssel. Kutaisi-ben szállunk majd le és inkább alacsony költségvetéssel utazunk. Eddig elfogadható áron nem találtam autót egy hétre.
  3. Van-e esetleg, amit semmiképp ne hagyjunk ki, és nem feltétlenül található meg a top10 Grúzia cikkekben?
  4. Mikor érdemes menni, ha a tengerparti részre nem megyünk, inkább a többi területet szeretnénk bejárni?
  5. Szállás tekintetében az airbnb-t szoktuk használni, ha egyéb jó ötleted van, szívesen veszem.

  Köszönöm a tanácsokat előre is!
  Szép napot,
  Kormos Péter

 7. vandorboy szerint:

  Válasz ment privátba.

 8. Ákos szerint:

  Szia!
  Mennék Ausztráliába! Nekem az is belefér, ha 1 hét repülés és 10 város után érek oda. A legfontosabb, hogy ne 1100 euróért vegyek repjegyet!!
  Néztem az oldalakat és a több várorsos repülés még drágább is, mint a közvetlen. Hogyan kezdjek neki?

 9. vandorboy szerint:

  Persze küldtem mailt.

 10. Dr. Havasiné dr.Osvald Erika szerint:

  Szia Gábor !

  Utitársaid voltunk férjemmel_dr.Havasi Tibor-Grúziában …. Amiért most jelentkezem :lányom és férje Zanzibárba és Tanzániába menne. Lányom fordulhat-e kérdésekkel hozzád az úttal kapcsolatban. ( Jelenleg csak a repülőjegyük van meg) Erika

 11. vandorboy szerint:

  Sajnos buszés szállás árak az utóbbi 2 évben meredeken emelkedtek.. én vért izzadtam mire talaltam vmit.. kisbuszra is 250-300 usd per nap az árak amiket ajánlgattak.. plusz sofor etetése, altatása
  ti mennyiért láttok?
  Ha helyi Toyota coaster tipusú is jó, 20 fős, s nem a vadi új , hanem 6-8 éves is jó, akkor tudok segíteni. majd megnézem xcellem mennyi volt, s írok.
  De a söför nem tud angolul.. viszont tudok nektek helyi vezetőt, aki fordítana pld.
  Merre mentek, hány nap, km??
  Gábor

 12. Zsolt szerint:

  Kedves Gábor!

  Megszerveztem egyedül egy iráni körutat, 2014-ben is voltam, csupán egyetlen dologba tört bele a bicskám: szeretnék vagy 2 autót, vagy két egy kisbuszt bérelni. Eddig csak sofőrrel együtt ajánlottak mindkettőt, de valami horribilis áron. 10-en vagyunk. Te kitöl béreltél az iráni útjaid alatt és mennyi lenne a reális ár? Nagyon köszönöm, ha tudsz segíteni, és természetesen megy adomány, ha sikerül jó megoldást találni.

 13. Gyöngyi szerint:

  Szia Vándor!
  Érdekelne bennünket Costa-Rica Kuba 2017 januárban induló út 2 főre, árakról, részletekről!
  Köszönöm: Gyöngyi

 14. vandorboy szerint:

  Szia Andris.. már küldöm is.. welcome on board

 15. Stigrád András szerint:

  Szia Gábor! A 2017 januárban induló Kambodzsa, Laosz, Vietnam úttal kapcsolatban érdeklődnék. Ketten mennénk.
  Várom a válaszod!
  Köszönöm,
  András

 16. vandorboy szerint:

  Szia Berber
  Elküldtem a kontaktot, írj nekik. Gabor

 17. Beber szerint:

  Szia Vándor!
  Egy ötletet szeretnék kérni. Mennénk Izlandra motorozni. Két (járhatatlan) út van előttünk. Az egyik, repjegy+motorbérlés. (A bérlés rohadt drága. A másik komp+saját motor. Na itt a komp a piszok drága. Lenne ötleted, tapasztalatod arra nézve, hogyan tudnánk a lehető leg olcsóbban átkerülni? Lehet e valami magán hajóra, bárkára felkapaszkodni a motorokkal? Mit lehetne tenni? Köszi! Üdv!

 18. vandorboy szerint:

  Persze , írok neked.. Gábor

 19. Andras szerint:

  Kedves Gabor, több elöadasodon is voltam, es nagyon tetszettek. Olyan kerdesem van, ha több kerdesem is lenne, lenne lehetöseg (termeszetesen elöre megbeszelt dijert ) akar szemelyesen, akar skype-on feltennem öket ? Szerintem egy fel ora eleg lenne ra. Köszönöm elöre is a valaszod 🙂

 20. vandorboy szerint:

  Szia Vali
  elég lenne az EU kártya?
  Igen, de ha ragaszkodsz utasbiztosításhoz, lehet bankkártyához kötődőt kötni, az kb egy évre 7 ezer ft, s kilépéstől 2 hónapig érvényes.
  Vagy:
  http://vandorboy.com/utazasi-biztositas-dijkalkulatorok/

 21. Vali szerint:

  Kedves Gábor!

  Nyáron indulok útnak Európában,nagyjából tudom csak,hogy hova szeretnék eljutni…
  Tanácstalan vagyok a biztosítással kapcsolatban…megéri kötni egy utasbiztosítást vagy elég lenne az EU kártya?
  Utasbiztosítás csak a hazaszállítás miatt tetszik jobban…
  Jó lenne minél olcsóbban kijönni,de sajnos úgy nem igazán megy,hogy nem tudom pontosan a célországokat,sem a tartózkodási időt.
  Van valamilyen tanácsod ilyen esetre?
  Válaszod előre is köszönöm,
  Vali

 22. vandorboy szerint:

  Szia Tamás

  Reptérről könnyen eljuttok hajnalban Zugdidi felé, van ott csomó taxis. Zugdidiben piacon válthattok pénzt, vásároljatok be mert hegyekben már minden drágább lesz… majd a piactól nem messze van a minibuszállomás és kb 15 usd-ért ezek a marsrutkák felvisznek Mestiáig.
  A drága rész majd Mestiából Ushguliba eljutni, de gyalog 2-3 nap trekkingel feljutsz, nagyon szép, megéri.

 23. Tamás szerint:

  Kedves Vándorboy!

  Júliusban tervezünk Grúziába egy utazást. Terv szerint első állomás Mestia lenne, ahová a kutaisi reptérről szeretnénk közvetlenül eljutni. A reptéren lehet olyan közlekedési eszközt találni amivel eljutunk oda? Illetve, milyen módon lehetne ezt legpraktikusabban megoldani?
  Segítő tanácsodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Tamás

 24. vandorboy szerint:

  Pakisztán vizum nem gáz..
  bármelyik iroda csinál kamu jegyet, kinyomtatják, amit csatolsz majd a vizumkérőhöz.
  Utána az iroda törli is, de senki nem ellenörzi..

  Tibetbe nepálból tudsz felmenni, de csak szervezett uton.. legalábbis korábban. kinai engedélyek kellenek..
  az
  India Burma határ gáz, voltam mizoramnál.. nem mész át, meg túloldalt nincsenek igazán utak meg közlekedés stb..
  Calcuttából van repülő, kb 150 usd.. Yangon-ig.. aztán szabad vagy.. és van online burma vizum 50 usd, 3 nap alatt elemailezik neked..
  meg van air asia yangoon vagy Mandalaybol is – thaiföld-re.. habar ott lazult vmit a határ. .de nem tiszta.. utazós fórumokat olvassál…
  vagy írj némethy andrisnak, világlátta blog írója.. ő mostanában volt..
  Üdv
  Gabor

 25. Fekete Matyi szerint:

  Kedves Gábor!
  Novemberben szeretnék kimenni egy ismerősömmel Ázsiába stoppal (Törökország-Irán-Pakisztán-India-Tibet/Myanmar-Thaiföld), viszont kicsit megakadtam a szervezésben. Elsősorban a pakisztáni vízummal lenne problémám, ugyanis úgy láttam, hogy csak Magyarországon, retúr repülőjegy foglalással tudok vízumot igényelni. A másik nehézség, hogy elvileg a Tibeti/Indiai határ le van zárva télen, és mi pedig valószínűleg február fele érnénk oda. Alternatívaként Myanmaron gondolkoztunk, viszont ott meg az Indiai határnál külön engedélyt kérnek a vízum mellé, amiről alig találtam információt. Ha esetleg ezekkel a problémákkal te is találkoztál, örömmel fogadnám a tanácsaidat. 🙂
  Üdv,
  Matyi

 26. vandorboy szerint:

  Szia
  Csomagok, pecsét, 30 perc alatt kész.
  hány napot leztek totál?
  Motsameta – Gelati – Prometheus Cave – Zugdidi Dadiani Palace – Inguri
  lehet ezt is, 8-ig a piacon vagytok.. majd jöhet a többi…

  én megfordítanám, mert 8-9 előtt sehova nem juttok be..
  zugdidi piac, pénzváltás, majd fel iguri, trekking, …
  majd visszafele állnék meg prométeusz, stb..

  Ha kell szállás kontakt küldök
  Gábor

 27. Csabi szerint:

  Kedves Vándorboy!

  Májusban készülünk baráti társasággal Grúziába. Szervezés alatt az út, szereztünk ottani kontaktot, az út összeállítása zajlik. Tervünk szerint szombaton hajnalban (5kor) száll le gépünk, 6-ra jönne értünk a sofőr, és indulnánk a Motsameta – Gelati – Prometheus Cave – Zugdidi Dadiani Palace – Inguri – Mestia úton fel Mestiába, ahol megszállnánk. Ez szted kivitelezhető? Mivel sok mindent meg szeretnénk nézni az országban, nem lesz már rá idő az utazás vége felé,hogy visszafelé ezek beleférjenek. Mit gondolsz?
  Nagyon köszönjük tanácsaid!!
  üdv
  Csabi

Leave a Reply

*

Panorama Theme by Themocracy

Facebook Like Button for Dummies