A pandémia és a gazdasági szükségszerűsége

Ha a hadiiparnak háborúkra van szüksége, akkor a gyógyszeriparnak betegségekre.

A teljes cikk itt: https://www.erdely.ma/egy-onbeteljesito-joslat…

Ti mit gondoltok erről? A kiemelések:

„- a pénzügyi rendszert ismét rossz hitelek terhelik 2019-ben.

– A repo-piac 2019 szeptemberi összeomlása ebben a gazdasági környezetben került sor.

– Az alacsony kamatokra épülő pénzügyi rendszerben a kamatok hirtelen megemelkedése földindulásszerű megrázkódtatást okozhat a bankok, a fedezeti befektetési alapok, a nyugdíjalapok gazdálkodásában, a kormánykötvények teljes piacán, mivel a hitelszolgálat megdrágulásával kiszárad a rendszert olajozó likviditás.

A tőzsdék nem azért kerülték el a krachot 2020 márciusában, mert zárlatot vezettek be, hanem azért kellett zárlatot elrendelni, mert már megindult a tőzsdekrach. A zárlattal együtt fel lettek függesztve az üzleti tranzakciók is, ami beszorította a hitelek iránti keresletet, vagyis megfékezte a lavinát.

– hogyan lehet jegybanki pénzt közvetlenül a gazdasági szereplőkhöz juttatni ?

– ha a jegybankok közvetlenül a gazdasági szereplőknek nyújtanának hitelt a krízis alatt, tehermentesíthetnék a kereskedelmi bankokat a vállalati hitelezés alól.

– a lezárásoknak és a globális gazdasági tranzakciók leállításának a célja az volt, hogy

1) lehetővé tegye a Fed számára a gyengélkedő globális pénzügyi rendszer infúzióját friss pénzzel de úgy, hogy ez ne okozzon hiperinflációt;- az automatizálási technológia példátlan ütemű térnyerése a nyolcvanas évek óta sokkal több élőmunkát távolít el a rendszerből, mint amennyit hozzáad.

– Ennek az ellentmondásnak a bértömegben lecsapódó következménye pedig a lakosság egyre nagyobb részének csökkenő vásárlóereje, az eladósodás és végül az elszegényedés.

– Mivel egyre kevesebb értéktöbbletet termel az élőmunka, a tőke az eladósodott pénzügyi szektorban keres magának gyors hasznot a reálgazdaság helyett, illetve ahelyett, hogy társadalmilag hasznos területek fejlesztésébe, oktatásba, kutatásba és közüzemi infrastruktúrába invesztálna. A várakozásoknak megfelelően dollármilliárdoknak a semmiből való előteremtésével a Fed számára lehetővé vált a pénzügyi rendszer átszervezése;

2) felgyorsult a kis és középvállalatok kihalása és ez lehetővé tette a multinacionális cégeknek a kereskedelmi forgalom monopolizálását;

– ipari kapitalizmus egyetlen túlélési esélyét egy olyan paradigma-váltás jelenti, ami oligarchikus diktatúrává formálja át a liberális társadalmi berendezkedést.

Úgy látni, hogy ez nálunk már megvalósult.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*