döntések

Döntések nehézsége

A Döntések nehézsége.

Az alábbi történeteket a helyzet szülte, ami kérdéseket vet fel bennem rólunk és a döntések hozóiról.
Nem nekem kell mérlegelnem, de gondolkodnom lehet róla.
Van egy helyzet, a hatalom birtokosainak kell valamit reagálniuk. Persze lehet utólag lekövetni, de ez néha a legrosszabb… no decision is the worst decision ( a nem döntés a legrosszabb döntés) – tartja a mondás.

De hogyan kommunikálják, az vírus helyzet kapcsán az operatív csapat katasztrofálisan vizsgázott.

Amikor modellezik egy kvázi ismeretlen fertőzés dinamikáját, látni lehet lehetséges lefutásait. Erről már posztoltam korábban többet is.
Ennek vannak gazdasági következményei. Ezek is modellezhetőek nagyjából. S politikusként itt jön a matek, meg a morális kérdések, hogy ennek fényében ő (és pártja), jó esetben az országra is gondolhat, mi a legjobb?

Pld – vállalni, hogy 2 hétig 0 tolerancia, kijárási tilalom, ott ragadsz ahol vagy stb, és akkor 2-3 hét alatt vége a fertőzésnek, aki kiesik az kiesik. Ezt nehéz lenyomni az emberek torkán, hiszen még csak páran fertőződtek meg. Ez gazdaságilag persze ki kell matekolni melyik a kevésbé fájó? A több halott, de kevesebb gazdasági kár, vagy elnyújtott válság de kevesebb halott.

Svédek(brittek egy ideig, usa meg kényszerből) bevállalták a nyájimmunitást rövid időn belül esetét, meglátjuk hogy alakul nekik.

Egy gondolatjáték:
Volt egy film, ahol a földönkívüliek látták, hogy a galaxis rendszerében alapvető változások lesznek. Értesítették a világ összes civilizációját egy sugár segítségével, hogy megváltozzhassanak és genetikailag átalakuljanak úgy, hogy túléljék a környezeti változást, és kimehessenek a házukból..
Akik ezt nem akarják, azok megtarthatják ugyan emberi formájukat, de soha nem hagyhatják el a házukat, mert meghalnának a megváltozott környezeti hatás miatt ha kilépnek.
Te mit választanál?
1- maradnék emberként, de limitált körülmények között
2- Megváltoznék, de élhetnék a világban
3 csak kicsit változnék, hátha túlélem

Kitettem szavazásra ezt a kérdést és ez jött ki.

Hogy a járvány után változik-e jottányit a nép? Meglátjuk. Ehhez a helyi termelést kellene felfuttatni.. kérdés, hogy az ezzel járó életminőség vesztést tényleg vállalná-e a populáció, ha szembesülne vele.

1 – verzió: minden kínainak, aki addig a világnak termelt, többször annyit kellene fogyasztania, hogy a termelés volumene fennmaradjon. Kérdés, hogy a fizetése ezt lehetővé teszi-e? Ha nem, akkor kevesebb áru kell, kevesebb munkás, kvázi kevesebb kereső ott Kínában (vagy a 3. világban). A következmény: nélkülöz, radikalizálódik, randalíroz, polgárháború. (vagy ezt delegálják kifele, keresnek egy külső ellenséget, és ott háborúban elégetik a fölösleges populációt. )
2. verzió – Itthon kellene megtermelni ami nem jön ezentúl Kínából. De ez kis mennyiség, magasabb fizetésért (mert több jogaink vannak, pld szabadság, munkabiztonság stb. ami drágává teszi a termelést), ezért drágább a végtermék, de ugyanazért a fizuért csak kevesebbet tud venni az ember, így életszínvonala romlik, nép radikalizálódik, randaliroz, polgárháború.

Na most ki döntsön, mit?

Kijárási korlátozás

A törvény szelleme és a törvény betűje. Te mit követnél?
Anamnézis:
Ma 11.30h-kor mennék patikába. A patika tök üres. 0 ember bent. De kizavarnak, mert nem vagyok 65. Majd 12h után.
Mint tudjuk 12h után zárnak is. Ennyi.
A törvény szelleme és a törvény betűje …
Tudjátok, Jézus szombaton segített.. farizeusok bírálták is érte..

Te mit döntenél ha te lennél a patikus?

alter hippi…jézus

Orvosi hálózat.

Azt nem mondta operatív törzs, hogy bezárták a rendelőintézeteket, és nem működik a háziorvos, ha valakinek egyéb nyűgje van.. Vagy mélyen elkerülte a figyelmemet??
Lehet majd visszajönnek a távgyógyítós idők, mint 90-es évek elején a híres para doktorok, akik tv-n keresztül gyógyítottak. És működött sokaknál.
Amúgy máshol is az a protokoll, hogy telefonon keressük a háziorvost, az majd eldönti foglalkozik-e velünk?

Milyen változás lesz? Bizony el kell dönteni.

Erre a posztomra kiderült, hogy igen, máshol alapjáratban felesleges a háziorvos.. ha valakinek baja van az szakorvoshoz megy. Rögtön felszabadulna több ezer háziorvos és a mindenhez is / sem értés helyett operatívan dolgozhatna, s nem beszélgetésre járnának hozzá, meg hogy beadja az injekciót.

Kínában pld. a jogosítvány hosszabbítás is online, de legrosszabb esetben is 1 ablakos. Ahol kéred, ott van orvos is, megvan az eü. ellenőrzés, s máris nyomtatják.. nem kell napokat várni.

—-

Ma megint sokat tanultam emberekből.
Voltam a piacon, gondolom ez lesz az utolsó a valós kontakt korlátozás,
a kijárási tilalom előtt.(ami már nagyon helyeselendő lenne, főleg azután amit ma tapasztaltam 4 hónappal a járvány kitörése után.)
Idősek maszk nélkül voltak, mintha ők a magyar géneknek köszönhetően immunisak lennének. Beszéltem pár emberrel, s büszkén mondják, hogy minek aggódjon, hisz Magyarországon olyan kevés a fertőzött!
Sajnos az állami dezinformációnak köszönhetően az embereknek téves képe van a helyzetről.
1 – Nem fogják fel, hogy akit nem tesztelnek, az nincs a statisztikákban. Mo. az egyik legalúlteszteltebb ország. A napi 40 teszt-ből nem lehet statisztika.
2 – Meg abból sem lesz statisztika, hogy mindenki maradjon otthon ha a tüneteket észleli. (biztos vagyok benne, ha az EU a beteg emberek után szór pénzt a kormányra, akkor nálunk lenne a legtöbb fertőzött eset a világon, s már Kínából is megérkeztek volna rég a tesztek. (de miért is Kínából kell jöjjön? Ha leáll Kína, megáll a világ? – no ezen is érdemes elgondolkodni.
3 – Azt sem értik, hogy ami ma fertőzött, az 2 héttel ezelőtt lett az, vagyis ami ma bejelentett, az a 2 héttel ezelőttire igaz adat. S mivel exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, már rég más a valóság.
Csak ezt nem közli a szervek a néppel. Mismásolnak. Én nem érzem, hogy olyan korrekt lenne a tájékoztatás, amit A. Merkel elmondott a németeknek. Őket lehet felnőttnek nézni?
Néha tényleg azt érzem, hogy itthon nem céljuk a tájékoztatás, hanem mindent propagandához használnak fel. De miért?
Blogomban rengeteg ábrát, rövid videókat linkeltem erről, ami folyamatosan bővül, link itt:
https://vandorboy.com/koronavirusrol-mindent-is/

Kis publicisztika a megosztás, ellentét szítás és diktatúra margójára. Hogyan olvassunk a sorok között… visszajönnek a 60-as évek?
„A koronavírus okoz válságot, veszélyhelyzetet, nincsenek ellentétes álláspontok.
Az ellenzék minden egyes tagja is ugyanazt akarja, amit a kormány, amit minden magyar ember. Hogy minél kevesebb áldozatot szedjen a betegség.
Csakhogy a koronavírus nem indul választáson. Az ellenzék meg igen. Őket kell ledarálni.
Ha például a kormány 90 napra kérte volna az Országgyűlés kiiktatását és a rendeleti kormányzást, azzal, hogy utána újabb szavazással az meghosszabbítható, belementek volna.
De akkor hogy lehetett volna az ellentét látszatát kelteni?
A három hónapos felhatalmazás tehát ezért nem kellett Orbán Viktornak. „
„Vajon Orbán Viktor megszavazna-e időkorlát nélküli teljhatalmat Gyurcsány Ferencnek bármilyen helyzetben? Ugye, hogy nem. Az időkorlát nélküli felhatalmazás pontosan ugyanazért nem jár neki sem. Senkinek sem.”

Tehát a döntés lehetőség ott fent is adott volt, de nem egy konszenzus volt a cél, hanem háborúban lenni folyamatosan. Biztos, hogy ezt akarja az ország? Ti dönthettetek eddig… de lassan ez a lehetőség eltűnt. A teljes cikk itt.


#Köztársasági #elnök

Mit csinál ilyenkor a köztársasági elnök??? Ti mit gondoltok?

Ilyenek is jönnek szembe.. hogy a köztársasági elnök miért hallgat (lapít stb)?”Áder János köztársasági elnöknek! Ha esetleg senki nem volt a közelében, aki elmondta volna, hogy Önnek most mi a dolga, hát én elmondom.

Először is már egy hete beszédet kellett volna intéznie a néphez arról, hogy Ön az első vonalban segít Magyarország lakosságának.Elmondhatta volna, hogy minden tekintélyét és kapcsolatát beveti arra, hogy a szükséges védőeszközök, valamint gyógyításra szolgáló eszközök készen álljanak minden beteg honfitársunk és az ellátó személyzet számára.

Majd másnap el kellett volna mennie a Szent László kórházba – természetesen nem 40 kísérő autó kíséretében -, és védőfelszerelésbe öltözve végigjárni azokat az osztályokat, akik a betegekkel foglalkoznak. Biztosítania kellett volna a személyzetet, a betegeket, hogy Ön mindent megtesz azért, ezt a járványt mielőbb leküzdjük. (Putyin megtette bizony)

Utána pedig a kórház elől a közszolgálati televízióban kellett volna elmondania, mit tapasztalt bent.Aztán végig kellett volna már járnia a héten az összes kórházat, ahol ilyen betegek ellátására helyet alakítottak ki, s ugyanúgy biztosítania kellett volna őket arról, hogy mellettük áll, és minden segítséget megad.

Ha esetleg objektív akadálya van annak, hogy elvégezze köztársasági elnöki feladatait – persze nem arra gondolok, hogy elvonult valamilyen biztonságosabb helyre vagy valahol horgászik -, akkor arról kell tudatnia a társadalmat.Ön nem egy dísztárgy az ország vitrinében, hanem egy felelősséget vállalt első-számú vezető. Önnek kellene ma a legnagyobb bátorságot tanúsítania. Ha képtelen ezt a feladatát ellátni, most mondjon le! „

— —

Nem lennék a légitársaságok helyében sem

Nem is gondolnánk, hogy milyen bonyodalmas, ha egy polgári forgalomban levő utasszálítót nem használnak.. mennyi előírás van ha nem használják. Itt olvashatod . Nem könnyű eldönteni mit mondanak le, és mi működjön.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*