Manipur, India

Manipur (É-K India)

Bambuszt úsztatnak a folyón, Jiribam a határfalu, fizetni kell útadót. Toll tax,

Amíg várok a stoppra, belefutok egy falunapba.  Coca-Cola ernyő alatt vonulnak és dobolnak a manipuri fesztiválon (holi fesztivál 5 nap)

Férfinak öltözve, Burmai arcvonások, írás ..

Rúdmászás zsírral, majd este a tánc. A focipályát öltöztették be az ünnepekre, neoncsövek, körbekerítve a tánctér, elektromos dob, torzító hangszórók, lányok kezdik kézenfogva, láncban ringatózva, a fiúk kiszemelik a megfelelő partnert, majd becsatlakoznak. Persze mivel a hagyományaik már kihaltak ezért a lépésrend már nem összehangoltan egységes, de a közösségi élmény biztosított.

A lányok szépen öltözöttek, hosszú csíkos szoknya, top felsővel, rajta átvetve különböző színű áttetsző sálak.

Függőhidak, hegyek, kanyarok, helyi tömegközlekedés teherautó puttonyában átélni a közösségi létet.

Jungle élmény már hiányzik, a fa az értékes nyersanyag, jobb azt eladni, mint túrni a földet.

Távolba tekintve újabb és újabb hegyláncok körvonalazódnak egymás mögött.. természetesen a felborult kamionok sem hiányoznak. 1-2 óránként megállunk pihenni, s amíg esznek a többiek (hogy legyen mit kihányniuk) addig én bolyongok a faluban. Gyerekek hátukra kötve,

Kis piacukon szárított chilit, kis banánokat, kis egresszerű zöld bogyókat, tököt, banánvirágot, papaya-t, gyömbért, meg apróra tört köveket árulnak. A nagyobb boltokban van a standard műanyag kajak, meg káposzta, karfiol, hagyma, krumpli..  érdekes látni, hogy idősebb asszonyok is gyerekkel a hátukon rohangálnak az utcán. Fogak hiányosak itt is, de ez a mosolygásban, nevetésben nem akadályozza őket.  Édesek a törölközővel a fejükön, amit turbánként csavarnak körbe. Polio oltás. Vizet is a fejükön hordják, alumínium nagy edényekben

Majd ismét magunkra vesszük az út porát. Óriásplakátok gospell albumokat hirdetnek, naga peoples front plakátja hirdetik az egységet s a gazdasági felemelkedést.

Völgyekben rizs, hegyoldalakon erdőirtások, buszokat a folyókban mossák, hogy a halaknak se legyen jó. Szóval még 10 óra kanyarok és hegyek, gyengébb idegzetűek és gyomorúak kerüljék ezeket a helyeket.

Egy katona hív el a családjához, aki 45 km re lakik a fővárostól Imphal-tól. Mivel mindenki aggódik az extrémisták miatt (ahogy ők hívják a lázadókat, szabadságharcosokat, terroristákat – ki-ki válassza ki politikai identitásának megfelelően) s pont az ország egyetlen látványosságánál lakik, nyomban elfogadom.

Együtt vacsorázunk a fárasztó nap után, s még saját ágyam is van.  Este meg kimegyünk a holi ünnep utolsó napjára,

Nagy látványosságnak számítok.. mindenki jön hozzám, s kérdi hol alszom. Afganisztánból tanulva úgy gondolom nem érdemes kiadnom a kontaktomat, nehogy ezért robbantsák fel a házát. Habár a külföldieket nem ölik meg, inkább elrabolják s becserélik politikai ígéretekre. Természetesen a titkos rendőr is jön, biztosít róla, hogy itt van, mert a bulira az extrémisták is lejönnek a hegyekből, s megnyugtat, hogy itt van, figyel, s bármi problémám van, akkor szóljak neki.. majd csinál ő is egy fotót velem a mobiltelefonjával. A program itt is standard-szerűen zajlik, torzító erősítők, áram generátor zúg a háttérben, váltakozó sikerrel kapják el a tánc ütemet.. de hát a közös együttlét a fontos.  Négykezes szintizés, férfiak egyszerű farmer, papucs, a trendibbek sportcipőben.  De a legeredetibb a kézzel barkácsolt keverőpult.

Laktok lake – floating islands, moirang

 Kétemberes fűrész, hatalmas 10 méteres rönköket vágnak hosszába kézi munkával.. elhívnak egy kis csónakázásra.. hát a kenu vagy 50 cm szeles, az ember állva evez, meg sem merek fordulni, nehogy kibillenjünk ebből a hajszálakon múló egyensúlyból. Már siratom a kameraimat, amikkel együtt beleesünk a vízbe. A kis úszó zöld szigetek megtartanak egy embert, légpárna érzés rajta lenni.

Egyébként ezekkel a kenukkal ők halászni járnak a tóra.

Meglátogatom az iskolát, belebotlunk egy hindu vallási csoportba, akik énekszó és dal kisérte nagy zenebonával gyűjtenek pénzt a következő fesztiválra. Cserébe áldást adnak.

Persze itt is lehet kapni népibe öltöztetett rongybabákat. Szandálom karrierje kettébe tört, – szó szerint – így itt kellett vennem egy másikat.. nem könnyű 44-es lábra. Végül az egyetlen boltba kompromisszumot kötöttem egy 43-sal, mivel más opció nem volt.. talán kihúzza két hónapig még. A látnivaló a rendőrség épületében lévő war memorial.. na jah, itt minden faluban büszkén hirdetik, hogy 1-2 napra feltartóztattak japánokat.. de ugye azoknak is kellett pihenni.

Jah még emlék kő is van a krematórium építésének emlékére. Vicces. Körben pedig bánkódó arcú helyiek wiszkiznek.

A faluban a központban lakom, pont rálátok a kútra, ahova az asszonyok, lányok fejükön nagy kancsókkal jönnek vízért, illetve itt mosnak, szárítanak és mosakodnak a szárijuk leple alatt.

Teszünk egy kis motoros kirándulást a hegyek felé, de aztán hostom meggondolja magát, mert extrémisták vannak ott, s nem tudja hogyan fogadnának minket.

A hegyekből jönnek le az asszonyok, fejükön hatalmas kéve rőzse, karomnyi darabok, a kupacot bajosan emelné meg bármelyikünk. Így nem is kértem pofont tőlük.

Házaik nád összekötve és sárral bevakolva, a tető pedig az aktuális rizs szárak vagy egyéb növényekből.

A tavon kialakítottak mesterséges halneveldéket, halfarmokat, így már evezniük sem kell.

Imphal

Esküvő.  Nem könnyű megtalálnunk, mert a leírás úgy szól a meghívón, hogy a TV torony mögött.  Amikor arra motorozunk, lelkesen követünk  egy másik motort, amin népibe öltözött emberek ülnek, úgy gondoljuk ők elvezetnek oda. Aztán kiderült, hogy az egy másik esküvő. Kérdezősködés útján eljutunk végül kijelölt célpontunkig, de még a férfi oldalról senki sincs itt. Mindig a nő házánál történik az esemény, a vőlegény meghívottjai együtt érkeznek. (kivéve én, aki azt hiszi, hogy 14h az nem 16.20, amikorra befut a csapat. Addig sétálok a környéken, egy másik esküvőre is becsöppenek, beszélgetek, stb.

Rezesbanda a bejáratnál. Megjelenés ünnepiben kötelező.. vendéglátóim hoznak nekem népi öltözetet, hogy belesimuljak a közegbe.. Nők szépen feldíszítve, lógós fülbevalók, arany nyakláncok.

 Miután mindenki beért, virágot a fül mögé, illetve betelt osztogatnak a látogatóknak. (no kaja, pia).  Vannak zenészek és énekesek is, akik burmai nyávogást adnak elő felváltva, dobok, csengettyűk kíséretében. A ceremónia mester pedig mantrákat olvas, s viszi a vallási részt. A vendégek be-bemennek középre és pénzt szórnak a zenészeknek. Utána bevonul az ifjú pár, akiknek alapvetően fapofával kell végig ülniük a két órás szertartás hátralevő részét. Az arának gyönyörű indiai hangulatú színes ruhája van gazdag fejdísszel, selyem lepellel, illetve ami manipuri különlegesség; hatalmas henger alakú abronccsal. A mozgást nagyban korlátozza, de az esztétikai élményt fokozza.

A ceremónia mesterek folyton kiigazítják a pozíciójukat, kéz és fejtartásukat, a ruháik ráncát egyengetik a párnak, hogy had ne élvezzék a szertartást (vagy, hogy életük végéig emlékezzenek rá, hogy házasság előtt mennyit szenvedtek.  így fotót is inkább a segédekről lehet készíteni mint a párról. A tetőpont, amikor egybe teszik a kezüket, összekötik, rizst szórnak rájuk a papok, majd bejönnek a vendégek, s pénzt szórnak rájuk.

 Ezt követően a lány 7-szer körbejárja a vőlegényt (még meggondolhatja magát..), minden kör után virágot szór a fejére..  majd csúcspontként egy virágkoszorút helyez párja nyakára.  Majd ezt visszahelyezi az immáron feleségére. Megköttetett.

A szülők adnak ajándékot a párnak, meg gondolom jókívánságokat. A vendégek pedig hazamennek, illetve a férfi házában folytatódik az esti történet 45 km-re a fővárostól. Mindenki bezsúfolódik valami kocsiba, nekem az ifjú férj jeepjében szorítanak helyet 11. utasként.  Bent bekapcsolják a magnót, énekelnek, vadul vezet a haverja, pedig az utcák sötétek és forgalmasak.. mondom a férjnek, hogy szóljon a sofőrre, mert szar lenne, hogy végre ifjú pár együtt hálhat, akkor ne a kórházban kössön ki.

Persze érveim nem hatnak, egy embert majdnem elütünk a vad vezetés közben, végül egy útpadkának ütközünk.. Csend..mindenki megdöbbent egy kicsit.. én térek először magamhoz. Kérdezem, hogy rendben vannak? Szerencsere csak a sofőr és kocsija sérült meg, mi kisebb fejeléssel megúsztuk.

A kocsi kereke vízszintesben áll, tengelye kitört. Szerencsére mi voltunk az elsők, így a násznép többi részé beér minket, s bezsúfolódunk a maradék kocsikba. Aztán a lezáró aktusként a férfi házának bejáratánál tűzre ghit és rizst szórnak, s ezen kell a párnak besétálnia a férfi házába. Itt aztán műanyag hungarocell tányérokban hoznak egy csöppnyi kaját.. megeszik, majd mindenki hazamegy.. semmi buli.. gondolom a pár türelmetlen, mert 27 évet vártak az első sex-el. Megértem. így én is hazaballagok a falunkba.

Hare Krisna mozgalomnak itt is született egy temploma, éppen egy áldozati szertartásra értem oda, tűzszertartás, élelmeket szórnak tűzbe, így azok felszállnak az istenekhez.. majd utána a kisgyereknek leborotválják a fejét.

Újságok már jelennek meg helyi nyelven is, most igyekeznek visszatanulni eredeti nyelvüket.

Kangla fort,

 Falakon felfestve hirdetések: proud to be girl, save girl child, Ultrasound machines are to determine the health of the mother and baby, not for killing female foetus! Hm..

Hostom – meat zone, skander bajnoktól tanultam

Van női piac is

Hajdivatok, koncert, városon belül rossz utak, este sötét, világítást mindenki maga oldja meg!

Ukrul

Útépítések kézzel, kalapáccsal aprítják a köveket, bitument hordóban olvasztják tűzön, és természetesen évtizedekig épül, és pár év alatt ..

Fekete bogarak ínyenceknek, pohárral mérik, csigák a folyóból gourmet-eknek, és mindenféle gyökerek kíváncsiaknak. A chicken centerben a csirkék kis fémkalitkában várják sorsukat, amely egy fazékban fog kiteljesedni.

Persze itt is a keresztény templomok túlméretesek, előtte emlékkövekre vésve:

The nagas had every right to be independent (gandhi), the kingdom of God  is within you. Hm politika és vallás megint egybekelt.

Plakátokon pedig Let’s ensure Rights to education. No screening test, free text books, uniform, lunch, no expelled held back till cllass 8. No corporal punishment, no admission fee.

Aztán uccu neki, én a jeep tetején.

dombok hegyek kanyarok, erdőirtások, földcsuszamlások,

Tavasz lévén pár rózsaszínbe burkolódzó fa, kellemes aromával lengi be a környéket.. hm tavasz. Száradóban lévő folyók.

Egyre több a bádog ház, amit az útépítésből visszamaradt kátrányos hordók kiegyenesítéséből nyernek.

Útközben még meg állunk enni, egyszerű újságpapírral és egy-egy sztár portréjával kitapétázott. Kint választási plakátok maradványai örök ígéretekkel: peace, progress, prosperity. We need NPF, we need change.

Ahogy magasabbra jutunk a hegyekben a burmai határ közelében, egyre több a faház. Piacok kínálata hallal bővül, itt már több víz van a folyókban.

Étkezőbe.

 Jessami

Világvége falu, hegytetőn, katonai támaszpont, ellenőrző pont, innen indul le az út Nagalandbeme Burmaba. A legviccesebb, hogy még postájuk is van, 40 éves postaládával a bejáratnál.

Jessami – rendezett udvarok, virágok, világ legvége hangulat, sövény, tv dish, hatalmas túlméretezett templomok, balra nők, jobba férfiak Mindig több nő a templomokban 2/3

Tömeg ima, perselyezés, majd egy-egy ember feláll, testimony, majd teológiai előadás egy hölgy előadásában, elég pergőek az események, zenés betétekkel megszakítva.

Csend, csak emberi nevetgélés, beszélgetés, no áram,

Áram itt is inkább adomány.. de a keresztények inkább a tutira mennek: istentisztelethez generátor, mert akkor megy az erősítő, elektromos gitár, szinti, hangosabbak, hihetőbbek,.. ezt már Afrikában is láttam. énekkórus szép népviseletben, illetve a férfi szekcióból is páran.

Közösségi ház timpanonján egy páva, alatta meg tehén és emberfejek.

Rendezett falu, faházak, faragott veranda kerítések, balkonon muskátlik, parabolák, akik nem mentek a vasárnapi szeánszra, azok játszottak pénzdobálósat

Golden jubileum –

Paráznak az extrémistáktól, áram napi 6 órában, száraz évszak.

Ha egy teherautót látsz 80-al száguldani, platóján egy zenekarral, akkor biztos lehetsz benne, hogy esküvőre mennek.

Erdőégetés, rádió nosztalgia rövidhullámon, (no FM)

Kis és nagy grapefruit is 10 rp.

Iskolai bizonyítvány – 30% elég az átjutáshoz, habár Indiában azért lobbiznak, hogy ne lehessen buktatni 8. osztályig.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*