Mit tehetünk koronavírus idején a közösségért?

Korábbi cikkeimben megosztottam már hasznos linkeket és infókat mi is a valós helyzet, statisztikákkal, hasznos videókkal, így mivel a helyzet nem megkésett és részbeni központi megoldásokkal oldható meg, hanem az egyének tudatosságával és közösségi fellépésével.

MIT TEHETÜNK?

Amit tehetünk, hogy felélesztjük a mikroközösségeket. Használjuk a közösségi platformokat!

Ami hazai és szuper ötlet, hogy a térben közel élőket kapcsoljuk össze segítő szándékkal. Erre létezik 2014 óta egy magyar közösség a MIUTCÁNK.hu

https://miutcank.hu/hu.html, ahol csatlakozás után azonnal láthatod, hogy kik élnek a környékeden és felfedezheted a szomszédságban élő embereket és lehetőségeket. Adj, kérj és szervezz – ismerd meg a szomszédaidat és alakíts ki jószomszédi viszonyt a körülötted lakókkal.

Illetve az ismertebb social médiát is hatékonyan lehet használni: fb. csoport, wiber, whatsup stb.. nyitása.

De a legfontosabb a személyi higiénia mellett a távolság tartása és érintkezésszám csökkentése. S mivel köztudottan az idős korosztály a fő veszélyeztetett, ezért

1- Ajánljuk fel közelben levő időseknek bevásárlást, hogy kevesebb kontaktjuk legyen külvilággal. Ezt úgy tedd, hogy felírja vagy megírja neked, te pedig ha lehet kesztyűben vásárolsz, s a végén leteszed ajtaja elé, s lehetőleg utal nem kp., nem beszélgetsz és köhögsz rá, mert akkor értelmét veszti a dolog.

2 – gyerekeket hova tegyük? Szervezzétek meg a közösségi babysitterkedést! A gyerekvigyázás lehet vetésforgó alapon, pld 5 család összefog, s ha 10 szülő van, akkor 2 hetente csak 1x kell csak hiányozni munkahelyről. Mindig 1 családnál a többi gyerek. Ezek lehetnek nyílt téri programok, vagy közös tanulás is. Nyilván szerencsés ha korosztályiak, sőt ha egy iskolából valók, mert akkor közösen lehet házi feladatot is csinálni.

3. Használjuk az online oktatást! Ideális esetben a közmédiába tennék ki a matek, töri stb. órákat, mint volt a 70-es években, vagy népszerű órákat tennének ki youtube-ra, mint annó az iskolatelevízió és a mindenki iskolája sorozat, volt töri, matek, kémia, fizika meg egyéb fizikai ismeretterjesztők no és ki ne ismerné Öveges professzort aki lehozta a földre a fizikát.

De ami a legfontosabb, hogy modern, aktuális tudás is legyen kéznél.

A Mozaik kiadó minden közismereti tankönyvét digitális formában, online ingyenesen elérhetővé teszi.
Fantasztikus gesztus egy olyan kiadótól, akinek a könyveit tavaly betiltotta a kormány. A digitális oktatás legnagyobb múltú kiadója.
https://www.mozaweb.hu/

Erről már itthon is cikkeztek.

Pár ötlet az otthoni tanuláshoz
https://www.facebook.com/groups/445786889466638/

Illetve 35 külföldi oldal kigyűjtve aki külföldi ötleteket keres.

Újdonság: Virtuális osztálytermek és segédanyagok listája itt a google doc-ban, mely szintén folyamatosan frissül.

A cégek is felajánlanak tanároknak.

Felnőtteknek 2005 óta felvesznek egyetemi előadásokat az EPER rádió (Első pesti egyetemi rádió) jóvoltából. Volt kollégám kezdeményezése volt, nagyszerű ötlet, én külföldön élve ebből nagyon sokat tanúltam, merítettem. Már nem annyira átlátható a weblapjuk mint régen, amikor tantárgyak szerint voltak bontva a tag-ek, de szenzációs előadások voltak, filozófia, asztrofizika (Dávid Gyula), művészetek, történelem, politológia, biológia, geológia stb. amelyek letölthetőek a hangtárból!

Illetve hogy a kultúrából se maradjunk ki, itt egy cikk, hogyan vegyünk részt színházakban és más előadásokon online is!!

Illetve olvassátok praktikus összefoglalómat a koronavírusról mindent is.

No meg ezeknek a filózófiai társadalmi pszichés hátteréről a bejegyzést,  ami elég elgondolkodtató, mi is a helyes szemlélet(változás) amire a jelen helyzet lehetőséget kínálhat(na).

Végül pedig azért a jókedv is maradjon meg, kigyűjtöttem pár koronavírusos viccet itthonról és külföldről. Ha tudtok ti is, akkor kommentben írjátok meg.. külföldieket is várok, kíváncsi vagyok, hogy ott hogyan reagálják le a helyzetet?

Illetve Kubában hogyan vitte rá a kényszer őket a közösségi tevékenységekre, termelésre.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*