travel partner

Moderálási elvek Vándorboy útitárskereső csoporthoz

travel partner
travel partner

Kedves csoport tagok

Nyitottam egy nagyon hasznos csoportot, az útitárskereső csoportot.

A használhatóság és a digitális szemetelés elkerülése végett, írtam #moderálási #elvek.-et. 
Mivel 23.000 tag körül vagyunk, már egyre több a gond: az olyan poszt, hozzászólás, reklám, ami nem a mi témánk! ! Ezért már csak jóváhagyás után jelenik meg a posztod. Hogy megelőzd kitiltásodat a csoportból, kérlek olvassad el amit írtam, ami a csoport használatához fontos.

Moderating-Forum
Moderating-Forum

Lehetőleg NE KÖSZÖND MEG a befogadást.
ITT elsősorban ÚTITÁRSKERESŐ POSZTOKNAK ÖRÜLÜNK. 

Ha eladsz, hirdetsz, blogodat posztolod, – kérdezz előtte, mivel tudnád cserébe támogatni az oldal működését.

Ha csak belinkelsz valamit szöveg nélkül, vagy feleslegesen képet csatolsz, nem definiálod mikor, hova akarsz menni, s nem használsz # a kulcsszavadhoz, előfordul, hogy nem kerül ki a posztod és törlésre kerül.

Ha tanácsot, infót kérsz, tegyél előtte 5 perc erőfeszítést, hogy a google megadja a választ rá. Ha nem találod, csak utána posztolj. . #tanácsadás hashtag legyen benne.

travel partner
travel partner

Képeket, blogot, linkeket ne ide. A poszt utáni diszkurzus a részletekről menjen privátba. Irodás utas posztokat előtte egyeztessed velünk,  vagy majd privátban az érdeklődőknek küld el a linket. Tudom common sense de mégsem tudják sokan ezt zsigerből.

Ha párt keresel, ne posztold ide, mert kommentelők szétszednek, etől megóvandó téged, töröljük posztodat. Inkább válogass az érdeklődök közül.

Ha fogalmad sincs hova utaznál, akkor ne posztold azt ki, mert mi előszeretettel töröljük majd. Inkább görgess a meglévő posztok között, és válassz azok közül neked megfelelőt.

hiteles utitárs keresés
hiteles utitárs keresés

Nem idevaló posztot, kommenteket jelentsed nekünk (report post), akkor mi is látjuk miről van szó, s töröljük a szemetet, reklámot, cikkeket, fotókat, blogokat stb.

Szeretném ha csoportunkban könnyen #kereshető témák lennének, ezért minden posztod előtt használd kérlek a # jelet. Miért jó az? Kérlek mielőtt általános kérdést posztolsz, nézzed meg mit posztoltak korábban. (ott bal oldalt megtalálod a search ikont, oda írd be) Erre találták fel#tag jelet. (nincs space utána) Használjad bátran.

ÉRTELMESEN POSZTOLJ ! Bátran használj bővített mondatokat. Határozzad meg: hova, mit, hogyan hányan,mikor, mennyiért szeretnél, mert CSAK arra tudnak értelmes választ adni.

Hanyagold a valamikor mennék valahova jellegű posztokat, inkább akkor görgess, mert ha dunsztod sincs hova mennél, és mikor, akkor hasonló értelmetlen kommenteket kapsz, mint a posztod. Görgess inkább korábbi posztokhoz, és olvassad el mik vannak terítéken, s azokhoz csatlakozz! Ha tudod hova, mikor, hogyan, akkor írd bele a posztodba bátran!

utitárs kereső
utitárs kereső

LEZÁRJUK A KOMMENTELÉS LEHETŐSÉGÉT, HA:
nem definiálod a kérdésedet pontosan, már választ kaptál, mert utána csak üres szószaporítás kezdődik. Posztod látható marad, de max privátban tudnak neked írni. Ha komment özön van  és te nem reagálsz rá.
Ha párt keresel, sok troll-tól és értelmetlen kommenttől szabadítod meg magadat.

Meg ha megírod, hogy privátban válaszoljanak, szintén lezárjuk, s akkor tényleg akit érdekel csak az fog írni.

Ha HIRDETnél, előtte kérdezz meg minket milyen feltételekkel teheted, mert amúgy töröljük linkedet és sajnos téged is kitilt(ha)unk a csoportból.

FONTOS
Nem idevaló posztot, kommenteket jelentsed nekünk (report post), akkor mi is látjuk miről van szó, s töröljük a szemetet, reklámot, cikkeket, fotókat, blogokat stb.

mediation
mediation

Próbálj a posztra CSAK ÉPÍTŐ JELLEGGEL KOMMENTELNI!. Ha nincs mit hozzátenned a poszthoz, görgess tovább. Ezzel segíted a többi 16 ezer tagot, és megóvod magad a kizárástól. Mert üres infó halmazzal bíró kommentek tömegén kell mindenkinek átrágnia magát miattad. Ezt nem szeretnék a csoport tagok, és mi sem. Köszönöm az együttműködést.

ITT ÚTITÁRSKERESŐ POSZTOKNAK ÖRÜLÜNK, illetve ha valaki utazási tanácsot kér., AKKOR A google-on 1 perc alatt megtalálható egyébként felesleges kérdéseid zömét hanyagoljad. Inkább ne posztold, szánj rá 5 percet és olvass posztod előtt, mielőtt tanácsot kérsz. 
S ha már kérdezel, fogalmazzad meg kérdésedet egzaktul. Arra könnyebb válaszolnia az embereknek. 
Pár elvet azért megosztok, mert véleményem szerint a csoport így hatékonyabban tud működni, ha betartja mindenki.

POSZTOLÁSNÁL MIRE FIGYELJ? 
Fontos:
Annál nagyobb a sikered, minél specifikusabb vagy, ahogy a szabályzatban már leírtam, de itt álljon még 1x.: 
Minden poszt az ország / város / témanevével kezdődjön #hashtag # formájában -pld. #Indonézia – Így könnyen kereshető lesz a csoportban utólag. Nézzed meg mielőtt posztolsz valamit, hátha valaki már posztolt korábban hasonló témában, hasonló kérdésben. Majdnem biztos vagyok benne.

PONTOSAN ÍRD MEG: Mikor hova utazol-utaznál? Mennyi időre, milyen komforttal, MENNYIÉRT? Miért és milyen módon utaznál (kocsi, stopp, gyalog, bicó)? 
A részleteket pedig beszéljétek meg PM (privát mail), ha érdeklődött valaki. Ha sokan, akkor nyiss egy csoportot és ott beszéljétek át. 
Egyébként rengeteg értelmetlen, nem információbővítő hozzászólás érkezik, röviden mondva: gyártjuk a digitális szemetet. Sajnos őket kitiltjuk.Nem lesznek átláthatóak a POSZTOK / kommentek tömegei, és ráadásul csomó időd elmegy átböngészni az irreleváns kommenteket, és még a célodat sem éred el, mert nem jutsz infóhoz, útitárshoz. (pld. tudtok olcsó szállást? / repjegyet stb? típusú kérdések Írd le mi az olcsó neked pld!. )

MÁSIK KLASSZIKUS GOND A SZÖVEGÉRTÉS.
Ha kiírják, hogy most hétvégén keresnek vkit xy városba sétálni, akkor TELJESEN ÉRTELMETLEN OLYANOKAT KOMMENTELNI, hogy kár hogy nem 2 hónap múlva, vagy most voltam, miért most szólsz, már nem jó, miért nem zyW városba, miért oda ?…stb. Ez a klasszikus digitális szemét. 
Felesleges szemetelni, ne tedd, mert ha a moderátoroknak rossz napja van kitiltunk.
Avagy – Lenne kedve vkinek xy városba menni…? Milyen válaszok jönnek? – kedvem lenne, de nem tudok, túl sokba kerül, most nem, nem, majd máskor, igen, de nem oda stb., s ehhez hasonló digitális szemetek születnek. MIÉRT?? Ennyire magányosak vagytok?, nem hallgat meg titeket senki, ráértek? Mi nem. Csomó jó hely van, ahol vannak közös programok, beszélgetések, játszóházak, kirándulások stb. Kérlek legyetek progresszívak és vegyetek részt benne, ne virtuálisan, hanem a valós életben. Erről szólna ez a csoport utazás témában.

AKKOR KOMMENTELJ, HA VAN MIT MONDANOD. Ja, hm, emóció jelek szerintem nem ad hozzá a kommunikációhoz (vagy írj, ha tudsz sziporkázva szellemesen hozzászólni, hogy adsz is vmi infót, bölcsességet, akkor hajrá) 
Ne menjen a kommentelés anyázásba, személyeskedésbe. Legyen önkontroll. Amúgy sajnos töröljük, kizárunk. Előre is elnézésedet kérjük. 
Ha valami nem tetszik, akkor lehet jelenteni adminnak, (report post) és ő eldönti, hogy odavaló vagy nem, s akkor ő (ők) törli(k) a posztot, ha kell.

REKLÁMOK, HIRDETÉSEK
1. Ha utazásod képeit akarod megosztani posztban vagy kommentben, arra ott van 30 másik csoport, weboldal stb. Kérlek tedd meg ott, mert itt töröljük. NE SÉRTŐDJ MEG. NEM ELLENED SZÓL, HANEM A CSOPORT ÁTLÁTHATÓSÁGA MIATT. TESSZÜK. Nem erről szól ez a csoport, ráadásul nem lesz átlátható a posztok / képek tömegétől.
2. Ha mindenképpen promóznád / megosztanád a korszakalkotó blogodat / csoportodat, s úgy érzed történelemformáló élményeidet / ötleteidet írtad le benne, akkor tegyed meg: de legalább vedd a fáradtságot s bökj oda néhány szót a linked mellé, mi is az. 
Ne csak odalinkeljed, mert azt töröljük, még ha a világ értelmét írtad is le ott. Illetve csak 1x posztold, s ne rendszeresen, s akkor – mert nem útitárskeresés – csak pár nap után fogom törölni. (Így látják azok pár napig akiket az érdekelhet). Ha csak megosztasz egy linket minden felvezető szöveg nélkül, ez azt jelenti számunkra, hogy nem fontos a poszt neked, ezért töröljük is iziben. Ha sokszor csinálod, akkor más csoportokban fogod tudni ezt csinálni a jövőben, de itt már nem. Sorry.
3. Ha telekocsi szolgáltatást adsz / keresel, akkor ott a blabla car, oszkár és egyéb fb. csoportok is. Posztold el ott, itt töröljük. Ha ingyen kínálod, akkor derüljön ki a posztodból, hogy jófejségből vinnél vkiket Bécsbe, Madridba bárhova.
4. Ha a lakásodat hirdeted, akkor tedd fel airbnb vagy bármi kereső weboldalra, ott nagyobb lesz az esélyed, mert itt töröljük. (vagy írj pm annak aki ilyet keres, sokkal hatékonyabb.
5. Ha guide vagy és szeretnél munkát, arra is vannak relevánsabb csoportok, kérlek ne itt. ( vagy tegyed intelligensen, pld ha valaki xy országról kér tanácsot, akkor írj neki pm. stb. Azt nem töröljük akkor.
6. Ha utaztatsz, s hirdetnéd útjaidat, akkor jófejség megkérdezni legalább mielőtt posztolod a reklámodat. Páran meg is teszik, legyél te is az egyikük, hogy ne kelljen törölnöm és megelőzzük a sértődéseket.

Ha mégsem megy ezen vezérelvek megértése / ezen gondolatokhoz illeszkedés, akkor kiengedem a demokráciát a kezemből, s le kell menni óvodába, hogy csak jóváhagyás után engedjem a posztokat. Ezáltal lassú és nehézkes lesz majd a csoport kommunikációja. Ezt gondolom te sem akarod. Bízom abban, hogy értelmes, felnőtt, értő, önkontrolláló emberek vannak ezen csoport tagjai között, s ezen elvek betartásával posztolnak / kommentelnek a jövőben (is) a gördülékeny kommunikáció érdekében. Ha bárkinek valami nem világos, kérdése van, írjon bátran.
Köszönöm a megértéseteket, abban a reményben, s hogy veletek karöltve egy jól működő csoportot tudunk működtetni mindenkinek hasznára, megelégedésére, és így minél többen találtok útitársra, kiránduló partnerre, barátra, tanácsra ezen fórumon keresztül. Köszönöm, hogy megértitek.
Peace, Shanti etc. 
Vándorboy

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*