India körutazás

By , 2016. augusztus 20. szombat 14:48
India életkép,szári

India életkép,szári

India körutazás – Klasszikus kör.  Rajasztán és Észak-India látványosságai.

Indulás 2018 márc 3-18 (vagy febr 23 – márc 10). Utána (előtte) Nepál hosszabbítás lehetséges, Katmandu és környéke 5-6 nap, ha lesz 4 ember.Jelezzed ha Nepál is érdekelne.

Ha az időpont és a program tetszik, akkor bátran írj nekem itt, hamarosan a költségvetést is elkészítem.

Vagy  az ürlap kitöltésével is jelezheted érdeklődésedet felém s írok neked.

1 nap         Indulás Budapestről

kincseskamera.hu

surajkund fest. India,

Átszállás, majd egész éjjel repülés, időeltolódás miatt másnap érkezés.

2 nap       Delhi érkezés hajnal, városnézés

Ódelhi és Újdelhi látványosságait nézzük meg a bő két nap alatt. Szerencsére kiépült az infrastruktúra, így légkondicionált metróval és taxikkal jutunk el a látványosságokig.

Landolás után dukál egy kis pihenő, majd bele a kultúr sokkba. Ó-Delhiben megtapasztaljuk, milyen az amikor 10 nm-en 25 ember közlekedik, s amikor 3 savból lesz 5-6. Élő forgatag, szín, rassz, vallási és szári kavalkád garantált. Rengeteg kifőzde, mozgóárusok sokasága, iskolába menő-jövő gyerekek, riksák, tehát belecsöppentünk az igazi Indiába. A főbb attrak­ciók a következők: a hatalmas Vörös Erőd, a Jama Masjid (India leg­na­gyobb mecsete) a nyüzsgő piaccal körötte az óvárosban.

Estére elmehetünk egy klasszikus indiai zene vagy tánc előadásra, mert Delhi kulturális élete pompás.

Alvás Ódelhiben

Delhi,

Delhi,

3 nap   Delhi városnézés – éjszakai vonat Jodpure-ba

Minden nem fér bele a 2 napba, ezért megbeszéljük kit mi érdekel: Új Delhi területén szétszórva  az Unesco Világörökségének részét képező Kutub Minar, a 12. századi 72 méter magas minarettel, avagy győzelmi toronnyal és másik  nevezetességét, a nem rozsdásodó híres vasoszlopot. Választhatjuk a Humajun mauzóleumát, amely indo-perzsa stílusával a Taj Mahal előképeként szolgált.  Raj Ghat (Ghandhi emlék­műve), a Sydney-i Ope­raházra emlé­keztető, lótusz­virág formájú Bahai-templom, Lakshmi Narayan-templom (az egyik legszebb hindu templom), India-kapu, hogy betekintést nyerjünk a modern India építészetébe.

Delhi, Riksa

Delhi, Riksa

Őrségváltás,  Parlament, Elnöki palota, vagy ha tematikus sétát szeretnétek meglátogathatunk egy nyomornegyedet is. vagy sétálhatunk a Rajpath parkosított területén a Központi Kormányhivatalok felé.

Este vonatra szállunk és elindulunk Rajasztán fele fekvő vagonban.

Rajasztán 1800 km  https://goo.gl/maps/JUypu

Delhi Agra környéke 1800 km

https://goo.gl/maps/JScmh

India, jodhpur

India, jodhpur

4. nap                     Jodpure –  a kék város

Reggel érkezünk a vonattal. Elfoglaljuk szállásunkat.

Jodpur, a kék, sivatagi város, melyet nem véletlenül neveznek kék városnak, ami részben a státuszukat is jelezte az ott élő embereknek. Jodpureban 120 méterrel a város felett van a homokkőből készült 36 méter magas Mehrangarh erőd, (6 USD), melyet Rao Jodha építtetett 1459-ben, s mind a mai napig a királyi család menedzseli. Az erőd tetejéről madártávlatból is láthatjuk az óvárost, kanyargós sikátorokkal, varázslatos időutazás. Múzeumukat is is megnézzük, ami klasszikus stílusú. A vásosi galériákban kézzel festett miniatűröket is láthatunk. Ezután Jaswant Thada fehér márvány síremlékét tekintjük meg, melyet 1899-ben építettek a maharajanak. A séta végén elvegyülünk a bazári forgatagban.

Szállás Jodhpurban.

india, rajasztán

india, rajasztán

5. nap                      Jodpure –  Jaisalmer

A busz indulás függvényében, ha lesz időnk, reggel még sétálunk a belvárosban, majd elindulunk a Thar sivatag fele, kb. 5-6h buszozás.

Délután érkezünk Jaisalmer  városába. Rövid városnézés, felvesszük a hely hangulatát.  Látványosságok közé tartoznak a Jain templomok a 12. századból és az egykori gazdag kereskedők palotái (Haveli ). Ezek az épületek gyönyörűen kifaragott homlokzattal rendelkeznek. Több különleges haveli is található a városban, ha marad időnk ma nézzük meg. A Salim Singh Haveli a 17. században épült, és falait csodálatos pávákat ábrázoló festmények díszítik. A Nathumal Havelit az 1880-as években építették a miniszterelnöknek. A Patwon Haveli öt épületből álló együttes, amely öt testvér részére készült.

Szállás Jaisalmer-ben.

Jaisalmer, India

Jaisalmer, India

6. nap          Jaisalmer, Thar-sivatag jeep túra, tevegelés
Korán reggel indulunk jeep szafarira a környezőfalvakba. Meglátogatjuk a pásztorok és a kígyóbűvölők falvait, illetve igyekszünk megismerkedni a vidéki indiai élet mindennapjaival. Nagyszerű betekintést nyerhetünk az évszázados hagyományokat gyakorlótörzsek hétköznapi életének rejtelmeibe: hogyan élnek a helyiek, mivel töltik az idejüket, milyen eszközeik vannak, stb. Megnézzük a különböző tevefajtákat és igyekszünk megkülönböztetni azokat.

India vonat

India vonat

Délután fakultatív program lehet: eltevegeltünk Sam falu közelébe, a homokdűnék világába. A vándorló homokdűnék 15 km. távolságon belül vándorolnak. Itt várjuk be a naplementét és csinálunk néhány napnyugtás képet.

7. nap                    Jaisalmer – (éjszakai) vonat Jaipure

Reggel kényelmesen megreggelizünk, majd  elmegyünk a Jaisalmer erődhöz, mely kb. 100 méterrel a város felett helyezkedik el. Az erőd 1156-ban épült és egyike Rajastan két legrégibb erődjének. Ahogy sétálunk lefelé a macskaköves ösvényeken, érezhetik Jaiselmer mágikus légkörét.  Belül kiállítást is megnézhetünk, hogy éltek akkoriban az uralkodók. Az erődnek számos kapuja van, melyeket Pol-nak neveznek (pl. Suraj Pol, Bhoota Pol, Hava Pol). A kilátás fantasztikus.

jaipur, India

jaipur, India

8. nap           Jaipure

Jaipurban, a híres „rózsa­színű” városban és kör­nyé­kén töltünk el 2 napot. Jaipur, amely Rajasthan állam éke, ékszerbirodalom  A város rószaszín homokkőből épült. Bár ma a város középkori hangulatot áraszt, építésekor a 18. század elején kifejezetten modern városnak számított..

Riksából meg­cso­dáljuk a falakkal körülvett óváros jelleg­zetes rózsa­színű ház­sorait, a város­ka­pukat.

A rengeteg pompás látnivaló közül először meglátogatjuk az egykori maharadzsák fényűző életmódjáról tanúskodó Városi Palotát. Ma több múzeum és a királyi család lakhelye is egyben, Maharadzsa palotája: csodás kertje álomszerű.

Idia, bazár

Idia, bazár

Ezután  a régi India fejlett csilla­gászati ismereteit bizonyító ősi obszer­va­tóriumot (Jantar Mantar) nézzük meg, amely az uralkodó passziója volt. Ezután a világhírű Szelek palo­tájával (Hawa Mahal) ismerkedünk meg .

Termé­szetesen a bazár­lá­togatás sem maradhat ki a programból. Rajasthan évszázadok óta híres kézművesiparáról, melynek változatosságát a helyi, finom kelmékkel, fűszerekkel, ruhákkal megtöltött helyi nyüzsgő bazárban mi is kóborlunk, nézelődünk, ismerkedünk a helyiekkel.

Akinek van még energiája, fakultatív programként vacsora után indiai zene és tánc est egy szál­lo­dá­ban: rövid ízelítőt kapunk a tradi­cio­nális indiai táncokból, valamint indiai zenekar szóra­koz­tatja az érdek­lő­dőket.

Szállás: Jaipur

jaypure ambert fort

jaypure ambert fort

9. nap        Jaipure – Amber erőd 

Reggel után néhány Jaipur körüli látni­valóval ismer­kedünk.

Amber-erődpalota
Egy Jaipur melletti  10 km-re levő kisváros. A Városi Palota megépítése előtt Amber biztonságos erődítménye volt a jaipuri maharadzsák székhelye. Amber mellett talál­ható ez a hatalmas 16-17. századi erődpalota, ahová elefántháton is feljuthatunk. Az elefántok szépen ki vannak festve, családtagnak tekintik őket, és ezért reggel őket is „felöltöztetik”. A kívülről talán kevésbé látvá­nyos erőd­komp­lexum belül rengeteg kincset rejt, való­ságos paradi­csoma a művé­szetek kedve­lőinek.

jaipur , jal-mahal

jaipur , jal-mahal

Ezután felsétálunk  a Jaigarh-erődbe (gyönyörű pano­ráma Jaipurra és a közeli Amber-erőd­palotára). Itt található a világ leg­na­gyobb kerekes ágyúja. Alternatívaként pedig Galta (Napisten Temploma) Jaipurtól 2,5 km-re, egy festői szurdokban található,  vallási központként funkcionált.

 Fotó­szünet a romantikus Jal Mahalnál; a festői tavi kastély szinte úszik a Man Sagar-tó vizén, kiváló fotótéma, illetve a helyi turisták beöltöznek rajasztáni ruhába, kis bazári forgatag itt is.

Innen vissza a városfalon belülre riksánkkal, s most választhatunk, hogy a piaci forgatagban vagy a nemzeti múzeumuk épületénél töltjük esténket. Az indo-szaracén stílusban épült Albert Hall múzeum kiállítási anyaga meglepően érdekes, ha valaki még tud befogadni újabb információkat.

Este kimerültem, látványosságokkal túladagoltan térünk nyugovóra egy kiadós vacsora után.

Szállás: Jaipur

Fatehpure sikri, india

Fatehpure sikri, india

10. nap         Jaipure – Fatehpur sikri –   Agra 

Ma reggel buszra szállunk, s indulunk tovább a világ egyik legismertebb építményének helyt adó Agra fele. kb. 5-6h buszozás.

Fatehpur Sikriben megállunk, letesszük csomagjainkat, s ellátogatunk a földi élvezeteket igencsak kedvelő mogul uralkodó, Akbar birodalmának fővárosába. Az Unesco világörökségi helyszín 17. századi Jami mosque (mecsetje) érdekes, illetve mellette az elhagyott, homokkőből épült erőd városban is barangolunk. A szellemvárosnak nevezett épületegyüttes, a romtemplom kiváló hangulatával és méreteivel tart minket fogva és eltöltünk itt is pár órát.

India, életkép

India, életkép

Ha marad időnk és befogadókészségünk, még Sikandrába is megállhatunk, ahol megtekintjük a nagy mogul uralkodó, Akbar síremlékét, melyet életében még maga tervezett meg.

A márványból és vörös homokkőből épült mauzóleum után

Alvás Agrában

11. nap       Agra- Tadzs Mahal, Vörös Erőd  

Ma megismerkedünk Agra nevezetességeivel s India építészeti remekeivel, a Taj Mahallal és a Vörös erőddel.

Agra,

Agra,

Napfelkelte a Tadzs Mahalnál, mely perzsául a paloták koronája, és a halhatatlan szerelem leghíresebb szimbóluma lett az egész világon. A mauzóleumot a XVII. században élt mogul császár, Sah Dzsahan építtette szeretett sokadik felesége, Mumtaz Mahal emlékére, aki a 14. gyermekük születésekor vesztette életét. Közel húsz éven keresztül, mintegy 20.000 kézműves dolgozott a síremlék elkészítésén, mely megvalósította az arányok és a szimmetria tökéletes harmóniáját adta. Az óvárosban jó hangulatú bazár utcák, éttermek.

Agra, életkép

Agra, kiváncsi pillantások,  életkép

Délután megtekintjük a Vörös Erődöt, ahonnan a nagymogulok igazgatták az egész országot. Lenyűgöző méreteivel ez India legfontosabb erődje, s lehet barangolni mívesen faragott bástyáin és termeiben.

 Ha valakinek nem volt elég a sok síremlékből, azok fakultatív elmehetnek még riksával az Itmad-Ud Daulah síremléke felé, amit legtöbben Baby Taj-ként ismernek, mely kevéssé ismert. De ez volt az első mogul építmény mely márványból készült, és a Tádzs Mahalt láthatóan ennek az építménynek alapján emelték néhány évvel később. Este közösen elköltjük vacsoránkat, majd irány a buszállomás.

Éjszakai indulás Benáreszbe ( Varanasi).

Taj Mahal, Agra, India

Taj Mahal, Agra, India

12. nap        Varanasi

Reggel érkezünk Varanasiba, elfoglaljuk szállásunkat, majd elindulunk felfedezni a Gangesz partján elterülő szent várost. Minket a napi szertartások sokaságától és a folyó mellett zajló élettől a nap 21 órájában nyüzsgő folyópart és a belvárosi rész érdekel.

3000 éves Varanasi hangulatát a zegzugos utcácskák labirintusszerű hálozatában bolyongva felvesszük, szádukkal (szent emberek) találkozunk lépten nyomon, nemcsoda hogy az ember egy elvarázsolt világban érezheti magát

India, Varanasi,

India, Varanasi,

Közel 6 km hosszan elterülő A folyóparti mólóknál (ghat) sétálva belefutunk szertartással vegyített rituális fürdőt végzők sokaságába. Ghatok minden napszakban más és más arcukat mutatják, itt mindig történik valami, árusok, masszőrök, jógik és szent emberek, fehérbe öltözött leborotvált fejű hozzátartozók érkeznek a temetésekre és a szent fürdőre. Nem kell sokat sétálnunk, hogy temetkezési szertartásokra bukkanjunk a folyóparton, közelebb kerülve az indiai lélek megértéséhez, miközben megrázó a naturista közegben zajlik mellettünk az égetési ceremónia.

Miután felfedeztük az óvárost, a szent Gangesz folyó partjainál csónakázunk, s ringatózva érezhetjük át azt az érzést, ami Varanasi nyújt minden ide utazóknak. Innen háborítatlanul rálátunk a halottégetési szertartásokra is.

India, Varanasi,

India, Varanasi,

A víz nyugodtsága kontrasztban a part, a mólók nyüzsgésével. Halljuk a csilingelő szerpapokat, imákat fúj a szellő felénk, miközben napnyugtás fotókat készíthetünk.

Este vissza a szállásunkra, közös vacsora.

Alvás Varanasiban

13. nap       Sarnath – Varanasi  

India, Varanasi,

India, Varanasi,

Délelőtt aztán az ókori India kulturális központjába, a Varanasitól alig 1 órányira található Sarnathba teszünk kirándulást. A buddhisták számára ma is különös fontossággal bír a hely, ugyanis i.e. 528-ban Buddha itt indította el a Tan kerekét. A megmaradt romok közt számtalan gyönyörű kis kolostor, illetve sztúpát nézünk meg, ezek közt az egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb a Dhamekh-sztúpa. Manapság zarándodok ezrei teszik tiszteletüket a helyen, aminek környékén a nagy iskolák kolostorokat tartanak fent, mi oda is benézünk.

Kora délután érkezünk vissza Varanasiba.

14. nap    Varanasi     (Delhi)

Ma még Benáreszben pihenünk, masszázs, séta a Ghatoknál, majd a belvárosi részeken, ahol szuveníreket vásárolhatunk a sikátoros utcák sűrűjében.

Varanasi , India, sadhu

Varanasi , India, sadhu

Délután repülőre szállunk,és irány vissza Delhibe.

Repülő indulástól függően indulunk vissza Budapestre, vagy még egy éjszakát töltünk Delhiben, mielőtt leutazunk a meleg Dél Indiába egy tengerpartra pihenni. (GOA).

15. nap         Hazautazás hajnalban

Vagy maradsz még 1-2 napot a meleg Indiában.

16. nap  – hosszabbítás, kulturális programok Delhiben. Éjjel ki a reptérre

Amennyiben érdekel ez a nem profitra törekvő közös utazás, akkor írj nekem bátran itt.

16 hozzászólás “India körutazás”

 1. Orsolya szerint:

  Szia! tudsz egy körülbelüli árat irni, Nepált leszámitva? Koszonom!

 2. vandorboy szerint:

  2 ágyas, fürdőszobás, meleg vizes hotelek.

 3. Kitti szerint:

  Szia!
  Arra lennék kíváncsi, hogy szállásra milyen típusú helyeket találtál? Mármint hostel vagy hotel vagy egyéb?

 4. Kiss Virág szerint:

  Szia Vándorboy! 🙂

  Az indiai körút körülbelüli ára érdekelne (Nepál nélkül) .
  Lenne-e még szabad hely és hány fős csoportot vinnél?
  Minden vágyam az Arany háromszög..😌

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Namaste

  Virág

 5. vandorboy szerint:

  Átküldtem mindenkinek. Gábor

 6. Madaras Lajos szerint:

  Szia Gábor!
  Ha majd meglesz a körülbelüli árkalkulációd, légyszi küldd el nekem. Katmandui hosszabbítással és anélkül.
  Köszönöm szépen!

 7. Zakar Zsuzsi szerint:

  Nagy álmom ez a körút 🙂 meglepően az árról érdeklődnék.

 8. Hajnalka szerint:

  Szia, engem is érdekel az àr.Ketten mennénk.Tovàbbà, hogy lehet-e aludni a vonatokon, mennyire nyugodt?köszi

 9. Hegedűs Zsolt szerint:

  Üdv. Érdeklődnék, én is az árakról. Köszönöm !

 10. Anita szerint:

  Szia!
  De jó! Egy árat írj nekem légyszi.
  köszi,
  a

 11. Simon Sára szerint:

  Szia Gábor!
  van még szabad hely az indiai útra, engem is érdekelne az árajánlatod két főre
  üdv
  Sára

 12. Érsek Erzsi szerint:

  Szia!

  Tudsz már valami megközelítő árat mondani? Nepállal és Nepál nélkül is?

  Köszi: Érsek Erzsi

 13. Laci szerint:

  Tiszteletem! Egy hozzávetőleges árat tudna mondani. Köszönöm!

 14. Hódos Andi szerint:

  Szia, a barátnőmmel pont erre az időszakra kerestünk Indiai utat. Ha megvannak a részletek, feltétlenül érdekel.

 15. Barbara szerint:

  Szia Gábor!
  Ha majd meglesz a körülbelüli árkalkulációd, légyszi küldd el nekem. Katmandui hosszabbítással és anélkül.
  Köszönöm szépen!
  Tóth Barbara

 16. Vizy Erika szerint:

  Szia! Az árát szeretném tudni, mielőtt álmodozni kezdek róla. Tudom, hogy csak körülbelüli árat tudsz majd. Köszönöm

Leave a Reply

*

Panorama Theme by Themocracy

Facebook Like Button for Dummies