Tehrán, Golestan palota, Irán

Irán körutazás, Kurdisztán

Irán és Kurdisztán körutazás programja, a Perzsa kulturális arany háromszög 2020  máj. 1- 17.

Irán, Tehran Golestan palace
Irán, Tehran Golestan palace

Szervezek utakat rendszeresen Iránba, mert amit a médiában látunk, az nem Irán valós arca. Erről írtam blogomban. Utunk során lebontjuk az álarcot és megtapasztalhatjuk, hogy milyenek az Iráni emberek a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban. Egy ország, amelyben a 2500 éves civilizáció emlékeit hordozza, az ősi Perzsia történelmi, építészeti és kulturális  öröksége páratlan, s eljutunk a sivatagba, a hegyi falvakba is. Sokrétű, sokszínű, soknemzetiségű, de Iránban a legérdeklődőbb, és legkedvesebbek az emberek.

Érdeklődni itt tudsz az űrlapon.   

Irán, Tehran , újkori építészete fantasztikus
Irán, Tehran , újkori építészete fantasztikus

Irán vendégszeretete, barátságossága az örök, lakói megtisztelve érzik magukat ha beszélgetünk velük, s utunk során ennek lehetünk résztvevői, szemtanúi. Éljünk ezzel a szerencsével. A részletes program alább:

1. nap indulás Budapestről Iránba.  (Istanbul átszállással) Az érkezés általában másnap hajnalban van.

Az Útlevélellenőrzés után csoportunk elindul Kurdisztán felé, saját bérelt buszunkkal. Utunk térképe pedig itt látható.

2. nap Tehran – Sanandaj

kermanshah area
kermanshah area

Ma hajnalban saját bérlésű buszunkkal megyünk Kurdisztán fele, s innentől kezdve végig ezzel leszünk. Ma nagyon hosszú 500km-es út vár ránk, ezért hajnalban elindulunk Kurdisztán fele.

elnézhetünk a Kanegah derwis kolostorhoz is, ahol szufi szentek sírjai, mauzóleumai találhatóak. Itt megebédelünk, majd indulunk tovább Sanandaj fele, ahol a szállásunk lesz.

Szállás: Sanandaj-ban

Palangan , kurdisztán
Palangan , kurdisztán

3. nap Sanandaj – Palangan – Paveh

Howraman megye a Kurdok központja, Sanandaj pedig egy nagyon barátságos város s Kurdisztán fővárosa. Rövid sétát teszünk a városban, ahol érdekes látnivaló a mecset, a fedett bazár, a helytörténeti múzeumként szolgáló Asef Kastély, az 1805ben épűlt Khan Hamam (fürdő).

2 óra buszozás után megérkezünk Palangan falujához, mely a mai nap fő programja, s sétálunk pár órát a festői szépségű békés faluban, fent a hegyekben: sárral falazott kőházakkal, szamárkaravánok, színes öltözetű kurd nőket láthatunk, s ahol megismerkedhetünk a hagyományos életmódot folytató falusi élettel, s kis időutazást tehetünk a múltba.

Kurd esküvőbe is belefutottunk, Palangan
Kurd esküvőbe is belefutottunk, Palangan

Innen kanyonokon keresztül megyünk a hegyekben Paveh városába, mely a kurdok szellemi és lelki központja izoláltan messze fent a hegyekben.  Útközben megnézhetünk egy barlangrendszert, ha még lesz időnk rá. (Ghuri Gahleh barlang)

Estére érünk Paveh-be, ahol elfoglaljuk egyszerű szállásunkat.

263 km

4. nap Paveh – Howraman ah Takht – Paveh

Kurdistan nemzeti viselet
Kurdistan nemzeti viselet

Pavehből indulunk egynapos felfedezőutunkra, mely utunk egyik csúcspontja.

A kurdok által lakott lenyűgöző szépségű hegyes térségben utazunk, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el.  Ez az ország legszebb, de legismeretlenebb területe, mert a hegyek között bújik meg, s minden kanyar újabb lélegzetelállító látványt tár elénk, s alant már látszik Irak Kurdisztán. Kitartásunkat siker koronázza, mert tradicionális falvakhoz jutunk el, s láthatjuk a helyiek mindennapjait.

Howraman ah Takht – egyszerű kő és vályogházakból álló hegyoldalra építkező tradicionális faluban sétálunk pár órát, hálás foto téma lesz mindenhol, hiszen itt nemcsak az építkezési stílusuk, a falu elhelyezkedése érdekes, de itt még hagyományos nemezelt népi öltözetben élnek az idősebbek. Megvacsorázunk egy helyi étteremben, van egy kézműves bolt is ajándékoknak,  majd indulunk vissza Pavehbe a szállásunkra.

Kermanshah palace - maison, Iran
Kermanshah palace – maison, Iran

150 km oda vissza/ 8h

5. nap Paveh – Kermanshah – Hamadan

Reggel még sétálunk kicsit a főtér közelében, majd indulunk vissza az ország belseje fele. Első állomásunk Kermanshah, mely a 4. században indult fejlődésnek, mert a Bagdadi kereskedelmi útvonal egyik pihenője volt, kultúrák, tanítások jöttek-mentek találkoztak ezen a helyen. Ma nagyváros, Lori és kurd emberek lakják, vöröses hegyek veszik körbe.

A Taq e Bostan, a szaszanida féldomborművek miatt érdemes itt megállni. A 7. századi faragások a homlokzaton, melyen páncélozott öltözetben látható a király, ami speciális, mert ez a  technika jóval megelőzte Európát. De vannak a falbemélyedéseken 4. századi faragványok is.

Hosseiniehs – szentélyek, melyek Imám Hussein idejére nyúlnak vissza a 7.sz-ig, máig híres zarándokhelyek. Kalligráfia múzeum is van az egyikben, ha még van időnk azt is megnézzük.

Bisotun, mecset belülről
Bisotun, mecset belülről

Innen tovább indulunk Hamadán fele. A fennsíkon elterülő Hamadan volt az ókor egyik nagy központja.  A Méd birodalom fővárosa volt már  i.e. 728-ban is,  ahonnan 3500 méteres hegyek is látszanak. Akhamenidák, Perzsák,

Arabok is elfoglalták, majd a 12. sz-ra a szeldzsukok is birtokba vették. Majd jöttek a mongolok, utána nem sokkal Timur Lenk, majd a 18. sz-ra a törökök. Végül 1929-ben egy német építész tette helyre a városrendezési terveket. A fő látnivaló:  Az ótestamnetumi Eszter Sírja, mely fölé a 14. sz-ban egy tornyot építettek,

Bazar mindenhol színes és gazdag, Kermanshah
Bazar mindenhol színes és gazdag, Kermanshah

mely Zsidó zarándokhelyként funkcionált, s megismerkedhetünk a maroknyi itt élő zsidók mindennapjaival is.

Avicenna is itt halt meg, mauzóleuma is itt található, mely ma egyben múzeumként is funkcionál. Baba Taher mauzóleum, Alaviyan dome, és még sok apróbb építészeti emlék között is választhatunk utána.

Alvás Hamadanban

Paveh- Hamadan 310 km

Kashan
Kashan

6. nap Qom – Kashan (sivatagi extra program)

Qom – 1980 őta a siita vallási elit központja, 2. legfontosabb zarándok hely Iránban, a gyönyörű Hazrat e Mazumeh szentély. Itt átérezhetjük az iszlám hódolatot, mely átjárja az összegyűlteket, akik tiszteletüket teszik imám Reza nővére 9. sz.-i sírjánál. Hatalmas dómkupolás mecsetek együttese lenyűgöző. Konzervatív öltözet elvárt, kamerát bevinni tilos. Ezután indulunk Kashan-ba.

Itt lehetőség lesz egy sivatagi fakultatív programra eljönni, amelyhez egy külön buszt

Sivatagi túránk hajnali fényekkel, Maranjab
Sivatagi túránk hajnali fényekkel, Maranjab

kell bérelni egy helyi ismerettel rendelkező sofőrrel. Ebben az esetben alvás a sivatagban egy karavánszerájban távol minden fényszennyezéstől, ahol tradicionális vacsorát biztosítanak kérésre. A ’közelben’ található egy kiszáradt sós tó is, illetve a sivatag hatalmas homokdűnékkel, ahol a napfelkeltét élhetjük át a háborítatlan szépségű területen, élvezve a homokcirádákat, a panorámát a dűnék tetejéről. Már az odaút is szépséges; tevekaravánokat is láthatunk, de a csúcspont a világon kevés helyen kialakult éneklő dűnék, mely hangot ad ki amikor

Ebben a karavánszerájban töltöttük az éjszakát,  Maranjab
Ebben a karavánszerájban töltöttük az éjszakát, Maranjab

tapossuk. Az éjszakát egy szépséges karavánszerájban töltjük, ahol tényleg átélhetjük a múlt hangulatát. Itt költjük el fenséges vacsoránkat, s éjjel élvezhetjük a tiszta csillagos eget, anekdotázhatunk a Kavir sivatag peremén.

Alvás egy karavánszerájban

Hamadan-  Qom – Kashan 285 km

7. nap  sivatagi dűnék, Kashan

 Hajnali sivatagolás, majd irány Kashan, mely egy gyönyörű kisváros , anno oázisváros, amely kellemes meglepetés. Fotók itt. Kashan óvárosi

Kashan több csodát rejt mint gondolnánk
Kashan több csodát rejt mint gondolnánk

részében, egy tradicionális házból kialakított hostelben foglaljuk el szállásunkat. A vályogtéglákból épült házban a belső udvarról nyílnak szobáink. A tetőről csodálatos kilátás nyílik a városra, sok 19. századi épület. Rövid pihenő és ebéd után a város felfedezésére indulunk. Először Kashan jó állapotban megmaradt, híres tradicionális mívesen díszített házait látogatjuk meg. Ezek a házak valaha gazdag kereskedők, kormányzók lakhelyei voltak, melyeket az utóbbi években helyreállítottak, így közel az eredetihez lévő

Kashan belvárosa ezer csodával vár
Kashan belvárosa ezer csodával vár

állapotban tekinthetjük meg ezeket a régi épületeket. Ellátogatunk Bujerdiha dúsgazdag kereskedő házába, egy mecsetbe, illetve meglátogatunk egy múzeummá alakított szépséges hammamt, vagyis gőzfürdőt, melynek kupolás tetejéről fantasztikus a kilátás, s hálás fotótéma. S vacsora előtt még sétálhatunk egyet a bazárban.

Alvás ismét Kashanban

http://goo.gl/maps/cMfxQ

8. nap  Kashan – Abyaneh – Isfahan– 252 km

Abyaneh hegyi faluja, ahol a nők nagyon színesen öltöznek
Abyaneh hegyi faluja, ahol a nők nagyon színesen öltöznek

Reggeli után buszra szállunk és először megtekintjük a XVIII. századi Qajar Dinasztiából való Finn kertet. Itt raboskodott Amir Kabir

miniszter, egy hősként tisztelt reformer egészen élete végéig. Itt a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon.

Natanzban meglátogathatjuk egy rövid pihenő erejéig a Jame mecsetet, mely több különböző korban épült épületegyüttesből áll, de a mellette levő sikátoros épületek is hangulatosak.

Abyaneh, hegyekben a csacsi a legjobb közlekedési eszköz
Abyaneh, hegyekben a csacsi a legjobb közlekedési eszköz

Majd buszunkkal a hegyekben fekvő Abyaneh faluba utazunk, ahol ki-ki maga tempójában fedezheti fel a falut. Vörös agyagtéglákból épített  házak sorakoznak egymás fölött egy hegyoldalban, szűk utcácskákkal, ahol egyre kevesebb a fiatal, így  leginkább idős falusiakkal találkozhatunk. Az asszonyok Irán többi részétől eltérően színesbe öltözve, a férfiak bő, leggyakrabban fehér nadrágban. Lesétálhatnak a falu alatti völgybe, majd a szemközti domb tetején található várfal romjai közül gyönyörködhetünk Abyaneh látványában. Miután bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, 

Esfahan, Imám tér, a világ egyik legszebb tere
Esfahan, Imám tér, a világ egyik legszebb tere

felfedeztük Abyaneh egyetlen régi mecsetét, buszunkkal indulunk tovább. (Ha lesz időnk Natanz-ra, megállunk ott is.)  Iszfahánba este érkezünk, ahol egy belvárosi szállodában alszunk.

Alvás Iszfahánban

9. nap Iszfahan

Ez a város Perzsia gyöngyszeme, ahol talán legtöbb a látnivaló, és „legiránibb” a hangulat.  Először az Imám teret nézzük meg, mely a pekingi után a legnagyobb de vitathatatlanul a legszebb a világon. Az 512 méter hosszú, és

Esfahan, minden négyzetmétere lenyűgöző
Esfahan, minden négyzetmétere lenyűgöző, Irán

163 méter széles teret kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a réz tálakat, kannákat, ékszereket. Az itt elterülő hatalmas bazárban a legkülönfélébb ajándékokat, kézműves termékeket, édességeket vásárolhatjuk meg, miután kigyönyörködtük magunkat a tér látványában.

A Royal (Imam) téren látogatást teszünk az Abasz Sah által épített Ali Qapu palotában, melynek teraszára felkapaszkodva felülről is lefotózhatjuk a teret. Az Abasz Sah mecset 40 oszlopos palotájának, tükörkazettás trónteremmel, hatalmas freskókkal

Esfahan, a mesés város
Esfahan, a mesés város

 

 borított fogadótermekkel ízt ad kora pompájából. Parkjának megtekintése a ráadás.

Az északi kapunál kezdődik a bazár melyben elveszve elérjük a Péntek mecsetet, mely a legnagyobb Iránban, amely a különböző korok perzsa építészetének egyfajta szép és érdekes gyűjteménye.

Lof Follah mecsetbe is ellátogatunk, amelyek nemcsak a perzsa építészetnek, de az iszlámnak is párját ritkító remekei. Az Imám mecset hatalmas belső udvarát és kupoláját

Esfahan hangulatos hídjai éjjel megtelnek piknikezőkkel
Esfahan hangulatos hídjai éjjel megtelnek piknikezőkkel

 is megnézzük, ahol 12 visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. A harmonikus formák, a dúsgazdag színpompás díszítések lenyűgözik az ide látogatókat.

Innen a Zagandeh Rood folyó felé vezet utunk, ahol a város három, méltán világhírű boltíves hídjaihoz; a Sahreszta, a Hadzsu és a Sio-se Pol hidakhoz érkezünk.

Miután egész nap gyönyörködhettünk e remek műemlékekben, levezetésképpen részesei lehetünk a helyi

Esfahan, örmény negyed kellemes környezetében
Esfahan, örmény negyed kellemes környezetében

életnek, s elvegyülünk a bazár forgatagában. Vásárlás, szabadidő.

Este érdemes a Si-o-Seh hídon és a parti füves sétányon végigsétálni, amely kivilágítva az esti városban különleges látványt nyújt, és amely ilyenkor fiatalok kedvelt találkozó helye, tradicionális éneke hangzanak fel, Shisák, piknikező családok élvezik az elmúlt forróságot.

Szállás Iszfahánban egy szállodában

10. nap  Eszfahan – Örmény keresztény negyed

Esfahan, a határ a csillagos ég, ebben az étteremben ebédeltünk
Esfahan, a határ a csillagos ég, ebben az étteremben ebédeltünk

A mai napot is Iszfahánban töltjük, s megnézzük azokat a látványosságokat, amit előző nap nem sikerült. A Szafavid korban épült Chehel Sotun palotába kezdjük felfedező utunkat, amely egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület.

Átkelünk a Si-o-Seh hídon, majd egy hangulatos parkon átvágva érjük el Iszfahán Jolfa negyedét, ahol Abbász sah idejében idetelepített örmény keresztények leszármazottai élnek. Szent Mária és Szent Betlehem templomának megtekintése után megkávézunk, majd az Örmény Negyedben található Vank Katedrálisban teszünk látogatást,

Kharanaq vályogfaluja visszarepít a régmúltba
Kharanaq vályogfaluja visszarepít a régmúltba

hogy érezzük, milyen kulturális diverzitásnak adott otthont ez a méltán híres történelmi város. Egy zeneiskolát is meglátogatunk ha nyitva lesz! Szállásunk egy belvárosi szállodában.

11. nap  Kharanaq, Meybod, Yazd

Reggel ismét buszra szállunk, és kősivatagos  tájon utazunk tovább. Kis lábmozgatásra megállunk Nainba, ahol a Jame mecsetet és egy egykor volt karavánszerájt látogatunk meg. Majd tovább  Kharanaqba. Ez ma egy kisfalu, ahol megnézünk egy vörös agyagtéglákból épült régi romvárost. Barangolunk az elhagyott agyagtégla

Nain, a kellemes meglepetés
Nain, a kellemes meglepetés

házak között, felkapaszkodunk az épületek és egy ősi ingo minaret tetejére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra.

Ezután továbbmegyünk az 1800 éves Meybod faluba. Megnézünk egy 300 éves postaépületet, egy karavánszerájt, és egy Szafavid korból megmaradt jég házat, ahol a legnagyobb nyári forróságban is hidegen lehetett tartani a vizet. Itt láthatunk egy 400 éves galamb tornyot, ahol hajdanán több ezer galamb élt, hogy ürüléküket trágyaként hasznosítsák.

Yazd, a hallgatás tornyai a háttérben
Yazd tower of silence on the background

Chak chak tűztemplom csak akkor nézzük meg, ha marad rá időnk.

Este érkezünk Yazdba. Szállás egy tradicionális karavánszerájból kialakított hostelban.

12. nap Yazd 

Yazd, a világ legrégebbi, ma is létező vallásának, a monoteista zoroasztrizmusnak a központja. Hajnalban ellátogatunk Yazd határában fekvő hallgatás tornyához.  Az ősi zoroásztriánus vallásban a halottakat egy toronyba tették ki, hogy a madarak elfogyaszthassák. Ezt hívták úgy,

Yazd központjában sok látnivaló akad
Yazd központjában sok látnivaló akad

hogy égbe temetkezés, a táplálék természetes körforgását biztosítva.

A mai nap többi részét is Yazdban töltjük, amelynek egybefüggő, épségben megmaradt vályogházas óvárosa Irán egyik legérdekesebb látványossága.  Rövid látogatást teszünk a yazdi víz múzeumban, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás rendszerének kialakításának módszereibe, illetve láthatjuk hogy működött a világ első légkondija több ezer évvel ezelőtt. Bebarangoljuk az óvárost is, mely a világ egyik

Yazd. Zurkanah előadás érdekes sport és zene kombináció
Yazd. Zurkanah előadás érdekes sport és zene kombináció

legöregebb megmaradt egybefüggő városrésze. A vályogtégla agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorok felidézik a múlt hangulatát. Megnézzük Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecsetet, Nagy Sándor börtönét, a 12. Imám jelképes sírját, majd a 15. századi  Péntek mecsetet mely szállásunk mellett van.

Innen tovább sétálunk a bazár mellett az nyüzsgő utcákon az Amir Chakhmaq Komplexumhoz, amelynek második szintjéről felejthetetlen kilátás nyílik a városra.

Este csúcsélményként megnézzük a főtér melletti, használaton kívüli víztározóban a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt

Irán, Nasq e Rostam, a nagy Perzsák temetkezési helye
Irán, Nasq e Rostam, a nagy Perzsák temetkezési helye

dobolás, és ének mellett végzett fizikai gyakorlatokat nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, költészetnek, sportnak, harcművészetnek és vallásnak.

Szállás a tradicionális karavánszerájból kialakított gyönyörű hostelban lesz ismét.

13. nap  Passargad – Perszepolisz – Shiraz (500 km)

Ismét hosszú napunk lesz, ma is korán kelünk. Útközben fotómegálló a több mint 4000 éves Ciprusfánál és a Jame

Persepolis
Persepolis

mecsetnél, ha lesz időnk útközben rátekintünk Naqsh-e Rajab szikla domborművére. Innen pár perces út után megállunk a sokkal érdekesebb  Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál, ahol I. és II. Dareios, valamint Xerxes és I Artaxerxes sírját nézzük meg magasan a sziklában kialakítva.

Ezután késő délutánra végre megérkezünk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójához, a görögök által „perzsa városnak” nevezett Perszepoliszhoz. A Dareiosz király által épített főváros romjai között barangolva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók, mielőtt Nagy Sándor lerombolta a birodalom központját, megnézzük II. és III. Artaxerxes sírját is.

Hosszú nap után érkezünk meg estére az ókori Perzsia kultúrájának szívébe Shiraz-ba a költészet, a zene, a kultúra városába, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt. Elfoglaljuk szállásunkat, mely egy hagyományos karavánszeráj az óvárosban. Utána sétálunk a város esti nyüzsgésében, vásárolunk a bazárban, megkóstoljuk a shirazi fagylaltot, megvacsorázunk, majd vissza a szállásunkhoz.

Szállás egy régi jó hangulatú szépséges karavánszerájban.

shiraz the city of poets
shiraz the city of poets

14. nap       Shiraz,

Ma az egész napot Shirazban töltjük, városnézés a költészet és a költők fővárosában, hogy  minél többet megismerjünk a város látnivalói közül.  Először elbuszozunk a Nasir Ol Molk mecsethez, mely reggeli fényekben a legpompásabb, fotósok kedvence lesz. Innen nem messze van a Bagh-e Naranjastan (narancs kert) és a hozzá csatolódó dekorált épületek. Aramgah-e Shah mauzóleumával folytatjuk, a siiták szent helye, ahol sajnos tilos fényképezni, majd a a bazár melletti Vakil mecset kerül sorra, s a hamamot csodáljuk meg. Ebédünket egy tradicionális étteremben költjük el, ahol perzsa zenészek adják a hangulatos zenét a finom ebéd mellé.

Innen pár méter az ország talán legjobb, igazi, hamisítatlan keleti bazárja lesz a programunkban, hogy az út végén még tudjunk pár autentikus ajándékot venni.  Itt véget ér programunk, s lehet pihenni a karavánszeráj szállásunkon. Akiben még van felfedezési vágy, a kevésbé érdekes épületek megtekintésével folytathatja városnézést.  A híres iráni költő, Hafez sírját, illetve az Arg-e Karim Khan citadellához, melynek belső udvarában láthatunk fotókat a XIX. század végi Shirazról.

Shiraz
Shiraz

15. nap Shiraz -Teheran

Kora reggel átrepülünk Teheránba, ahol szállásunkat elfoglaljuk. (kb. extra 55-60 dollár a repjegy) 

A teljes mai nap felfedezzük Irán zsúfolt, kaotikus, dinamikus, nyüzsgő fővárosát. A legizgalmasabb hely a korábban a Qadzsar királyi család székhelyéül is szolgáló Golesztán palota, mely maga a lenyűgöző pompa. Utána elsősorban a nyüzsgő Bazárt javaslom, ahol elkölthetjük megmaradt pénzeinket és ajándékokkal megpakoltan fejezhetjük be emlékezetes iráni utunkat. Közben utazunk a teheráni metrón is. Ezután szabad program, így érdeklődésének megfelelően mindenki felkeresheti azokat a helyeket, amelyek mindig is érdekelték. Az üveg és kerámia múzeum, vagy a történelem után érdeklődőknek visszalépve az időben, az Ókori Iráni Múzeumot (Nemzeti (Archeológiai) Múzeum) javaslom, ahol az Indo-Európai Perzsia prehisztorikus korának, valamint az azt követő 2500 éves kultúrájának egyedülálló emlékeivel ismerkedhetnek meg.

Shiraz
Shiraz , Arg

Mellette található az Iszlám története Múzeum is.  A modern történelem után érdeklődőknek a Sah börtönmúzeumát javaslom (kicsit propaganda ízű), avagy kontrasztként az egykori Pahlavi Sah dinasztia egyik gazdagon berendezett, elegáns rezidenciáját kereshetik fel, amely ma múzeum (Saad Abad Palace). avagy a Film Múzeum is egyedi bemutató a perzsa filmkészítésről, de Teheránban akár egy hetet is el lehetne tölteni. Este fel lehet menni a Teherán Toronyba és onnan

gyönyörködni a kivilágított városban egy vacsora mellett.

16.   nap Teherán

A reggelit követően múzeumi körútra indulunk. Érdekes még a Szőnyegmúzeum, ahol a különböző mintájú kézi szövésű, szemet gyönyörködtető szőnyegek mesterdarabjainak gazdag tárházában ismerkedhetünk a mintákkal és technikákkal. Innen nem messze van a Kortárs Művészeti Múzeum hogy lássuk mennyire kreatívak a modern művészetekben is.

Tehran bazár, Irán
Tehran bazár, Irán

Sétálunk a városban, majd megebédelünk, s amikor kinyit, 14h után betérünk a Nemzeti Ékszermúzeumba, (kincstár) ahol elképesztően sok uralkodói ékszer, drágakő, koronázási jelvényt csodálhatunk, vagy maga a kalandos sorsú pávatrón láttán ámulhatunk elkerekedett szemekkel a Perzsa birodalom gazdagságán. A világ legértékesebb négyzetméterein leszünk.

A délután hátralévő részében szabad program lesz. Javaslatom, hogy közösen menjünk fel a város felletti hegyre, ahol búcsúvacsoránkat egy panorámás kis étteremben költsük el. Felejthetetlen, hogy a lábunk alatt ez a vibráló gigapolisz.

 Szállásunk a belvárosban ismét egy hotelban lesz.

17. nap Teherán – Budapest

Hajnalban indulás a reptérre, s érkezés haza Budapestre.

Pár fotó izelítőnek az utunkról, melynek kurdisztáni első pár napját láthatod, ha klikkelsz alant a galériára :

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*