Vissza a múltba - Sary tash

Kirgizisztán 1 – A határ, és a senki földjén eltöltött teljes nap

kirgizisztan, Ala kul
kirgizisztan, Ala kul

Kirgizisztán uti beszámoló 2010

Szept 17-én érkeztem meg Tadzsikisztánból a Shari Tas határátkelőhöz ami kb. 4000 méter magasan van,s már szeptember közepén esik a hó!  Hideg van, s egy szál szandálban itt ragadtam a senki földjén egy teljes napra… valószínüleg világrekordot döntve a senki földjén időzés témájában.

Nos azert gondoltam, hogy erdemes megemliteni, megosztani ezt a történetet, hogy a nem-utazo olvaso is megerthesse és átélhesse a hataratkelesek és a  hivatalos dolgok bonyodalmait a 3. világban. Tudniillik, ezek a Kozep-azsiai burokraciak meg nem labaltak ki a szovjet medve olelesebol, s amikor valaki vizumot

megleltem kirgiz önvalómat
megleltem kirgiz önvalómat

igenyel a követségen, akkor napra pontosan kell megmondania mikor erkezik meg. Ez nem gond ha valaki ket hetre megy nyaralni repulovel oda vissza. De ha valaki földön utazik, maszkal a hegyekben, s kovetseg csak fényévekre van, akkor logikusan ugy valasztja avizum ervenyessegi datumot, hogy a biztonsag kedvéért a masik ország – jelen esetben a tajik – vizumának lejarta elotti nap legyen az érvényesség kezdete.  1 nap atfedes eleg kell legyen egy hataratkeleshez. De nem itt. Persze  4 hettel a vizumkezdes elott egy atlagember  nem gondolna, hogy Kirgizisztan es Tajikisztan kozott elterulo tobb ezer km-es hatarovezetben csak ket hatarátkelő hasznalhato kulfoldieknek.  Nos, hat akkor az biztos nagy forgalmat bonyolit le, gondolnám ártatlanul amikor Dushanbe-ban a vízumért folyamodtam. Nos ebben nagyot tevedtem, mert 2-3 naponta megy egy, azazegy UAZ minibusz Murgab es Osh kozott a Pamirban(400km). Ez azt jelenti, hogy 17.en 1 nappal korábban elmentem a határiga biztonsag kedveert, mert kb 2-3 naponta megy egy Uaz jeep, az is

Az utkeresésem..kirigzisztánban
Az utkeresésem..kirigzisztánban

akkor ha összejön egy járműre való utas. Az Isten tudja mikor megy arra masik jarmu Murghab-ból, hisz egy orosz  stoppos lány mar ket napja var ott. S tudom hogy a tajik határőr hienak  az ingyenes immigration card-ert is 10 dollart kernek a kiszolgáltatott, tehetetlen atutazotol, hisz napokig tart eljutni egy másik határállomásig, ha itt visszautasítanak vagy nem akarnak korrupció nélkül átengedni.  Én nem akarok okot adni, hogy megzsarolhassanak. (mert ugye a masik hatart valasztani megint 4-5 nap zotykolodest

Vissza a múltba - Sary tash
Vissza a múltba – Sary tash

jelent, meg penzt, nem is keveset.) Nos, szoval hatarallomas, 4200 meter magasan, szakad a ho, persze csak engem kutatnak at mint gyanus alakot, mig a helyieket nem. Rólam gondolják, hogy drágakoveket csempesz, holott szabadulnék minden fölösleges kilógrammtól a zsákomból. Szerencsere minden siman ment, regisztracioert sem pampoghatttak, mert nem léptem túl az engedélyem, s 30 napnal nem voltam tovabb, igy folytathattuk az utat tovabb a tömött UAZ-on a 20 km-en át  tartó  senkifoldjen.

Kirgiz- Tajik border at Shary Tas
Kirgiz- Tajik border at Shary Tas

Sajnos sikerult ebedidoben erkezni a Kirgiz hatarra, s akkor nem zavarhatja nyugalmukat senki,  mégha egész nap max 4 autónyi forgalmat bonyolítanak le ezen a határon átlagban.

Ugye nem mozdulnak, mert ebedidobol senki nem zokkenheti ki őket akár egy pecsetnyomas idejere sem… igazi szovjet feeling amit még utánamdobnak.hatarovezetben csak ket hatarátkelő hasznalhato kulfoldieknek.

 Nos, hat

A senki földjén
A senki földjén
hangulatkép, teherautó-divatbemutató
hangulatkép, teherautó-divatbemutató

Vizumom csak másnap, 18-ától érvényes, probaltam megdumalni veluk, hogy atmehessek a határon, hisz mire leérek a jeepel a hegyről, már másnap lesz,  mit szamit az a fél nap? .. Segitokeszen letelefonaltak a legközelebbi  városba, innen 7h kocsival.. de Osh-ban sem adtak engedelyt.. pedig tok mindegy lenne mikortol kezdem a 30 napot… de a papir az papir. Tehát itt állok mezítlábasan a szakadó hóesésben 3500 méter magasan, reménytelenűl..

téli legeltetés befelyeződött.
téli legeltetés befelyeződött.

Hoeses, hideg, szél, szandalban rohangalok fel ala, hogy valamelyik épületben meghúzhassam magamat éjszakára, de nem engedik… aztan az egyik határőr mondja, hogy aludjak a szallodaban. – Hogy hol??? kérdezem, Itt a semmiben?? Nem láttam semmi erre utaló nyomot.. de visszafele mutatott.. s 1 km el feljebb a senki foldjen allt egy haziko, arra gondolt. Szálloda.. hm, hát irány megnézni, hisz nincs más választásom. Meglepetésemre egy nagyon szep kirgiz lany élt ott (ugye, mint a mesében..), meg a huga, occse, szoval ott

A jószágokat viszik a piacra
A jószágokat viszik a piacra

huztam meg magamat az elkovetkezo napok?-ban. mert ki tudja mikor jön a következő jármű? Igy lehet hogy Magyarorszagon en vagyok ‘a leghosszabb idot senkifoldjen eltoltott magyar allampolgar’. Ezt is megéltem 38 éves koromra.
Kint havazott, de a kutyanak még egy vacak odut sem csinaltak. Amikor felvetetem ezt nekik, az egyutterzo válaszuk így szólt: aludhat a kocsi alatt.  Csak arra nem gondolnak, hogy a szeltol ott nincs vedve szegény pára..

Egyébként Yakokat tartanak, s kontrasztként

Állatvásár útközben
Állatvásár útközben Osh előtt

folyamatosan a mobiljukkal vannak elfoglalva, meg a tv es a cd jatszoval, amely 24

oran keresztul ugyan azt a 15 szamot sugarozza. Borzasztó. De a jó hír: tehat van aram!

Welcome to Kirgizisztan! Vissza a civilizációba a világ végén – elég kontrasztos. Folyamatosan jonnek mennek a hataror fiuk, ertheto modon, szep lany gravitacios egyutthatoja a holdeval azonos.  Nemelyiktol kerdezem mit dolgozik – akkor azt valaszoljak, hogy a drog businessben.

Oshban már nyári idő fogad
Üditő csapolása – Oshban már nyári idő fogad

Tovabbi kerdesemre pontositjak, hogy ok akik keresik es lefulelik a csempeszeket. Persze ebben a korrupt világban ezt nem tudni. Altalaban csacsilabon kel at a hegyek kozott a heroin, legritkabb esetben jarmuvel és hatizsakban az afgan por..

Szoval elem pamiri hetkoznapjaimat, jak vaj, joghurt, kenyer, tea. Vacsorara krumplis leves. Mindez 2 dollarnyi osszegert, ami a szallasban benne van. Király. Még fűtenek is, mert mindig foznek valamit, vagy ghit keszitenek, vagy teat, stb. Este egesz jot beszelgetek az egyik rokonukkal, aki eleg gazdag (vamos!!), s ugy gondolja, hogy hazassaggal nem valtozik meg az ember elete. (Ide úgy kanyarodtunk, hogy mindenkinek az a 3. kérdése, hogy miert nem vagyok hazas? – na mi az elso ketto?? Lsd később a *nál.. ) Mire a válaszom: zsenyimszja pozse, zsivjom bolse – szoktam mondani. Probalom vitatni hogy smemi nem valtozna az eletemben, s hogy ez akkor igaz, ha nincsenek kulturalis igenyei vkinek, egyutt el  a

Arrival to Kirgizistan
Arrival to Kirgizistan

nagyszulokkel, akik átvállalják a gyereknevelés terheit..  illetve ha szarik a gyereknevelesre. Erre azt mondja, hogy ők siman barhova el tudnak menni, s fizetik a baby sittert. No igen, de ő anyagi jolet tekinteteben hany szazalekat kepviseli a tarsadalmuknak?  0.001%  Hat ez nem statisztikailag merheto. Aztan beszelek neki a tulnepesedesrol es a fogyatkozo teruletekrol, eroforrasokrol, s lassan megerti Europa koncepciojat. A kevesebb gyakran tobb.  Nos itt a válasz mik az első kérdések: * 1. Hany eves vagy? 2. Nos vagy? 3. Miért nem? Békésen elszenderedek az egyik meleg szobában (sajnos a helyes lány  nélkül..:)

Kovetkezo nap teljes nyugi van, majd szerencsére delutan jott egy ZIL, megalkudtam vele a kovetkező 30 km re, az elso faluig, Shary Tash.. ahonnan mar johetnek teherautok Kínabol es egy kozeli szenbanyabol is. A ho rendületlenűl esik tovabb, ballagok a faluban, s  felvesz egy szenszallito

Nemzeti főfedő kirgizeknél
Nemzeti főfedő kirgizeknél

teherautó. A hatranya csak az, hogy még 3 hagon kell átmenni ezzel a tragaccsal.., a masik az, hogy nincs gazolaja tobb. Nemvárt fordulat.. tényleg igy vakszerencsére bízva magukat indulnak el???

Varunk egy etkezonel (ilyenek is vannak am, tiszta Europa). Ismet reszesulok a falusi megall az ido eletbol, de legalabb bent tudok varni a helységban ahol duruzsol a kályha, s nincs olyan hideg. Addig ok probaljak lestoppolni a tobbi arra haladó teherautot gazolajert. Keso delutanra végre osszejot, így  indulas..!!! De ekkor jön a fekete leves, mert felfele csupán 10 km /h val docogunk, megis felforr a hutovíz. Megállunk, majd viz a hutobe,  megyünk, felforr, leallunk stb.. majd lefele ismet probléma… szereles, huto vedo felszerelese, hogy ki ne huljon a viz.  Szinten lepesben. Kamaz.  Majd utlezaras valahol,… utepites, … dagonya a sarbanamikor kilépünk… De legalább vidám, jo tarsasag az apa es fia..  Végül éjjel 1 kor kiszallok egy falunal, ahol található egy termalfurdo. Meghuzom magamat egy kiuresedett hazban, s majd másnap fogom kiélvezni a termál vizet..

Masnap reggel jött a hideg zuhany.. mert ugye forro furdovel kezdenem, de a hoforras eppen hogy testhomerseklet alatt teljesített, kint pedig hideg volt.. igy egy het furdetlenseg utan meg radobok par napot.. sebaj…kibírom.. úgyis hideg van, nem izzadok annyit.

Stopp tovább, innentol mar szemelyautokkal, amelyek joval gyorsabbak, habar folyamatosan meg kelll allni a juh nyajak vonulasa miatt. Vége a nyári legeltetésnek, s jonnek mar le a hegyekből a hideg elol. A lankakon yurták allnak, kumiszt arulnak, lovak nyargalasznak a zold mezokon.. egesz idilli kezd lenni a taj, a kopar pamir utan.  A folytatáshoz ide klikkelj.

Képre kattintással nézhetsz fotókat: 

———————–

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies