Abházia, A vezér,

Abházia – háború utáni és a posztszovjet nosztalgia

Abkháziába véletlenül kerültem.

 Utat vezettem egy csoportnak Grúziában Eupolisz irodának, s  már vagy ötször voltam a Kaukázus térségében, de valahogy erre az országra soha nem maradt időm.  Örményországban összefutottam egy kanapészörfös lengyel sráccal, aki éppen onnan jött meg, utána a Karabahban egy erdélyi magyar lánnyal, aki szintén éppen onnan jött.. s ez felcsigázott, hogy tán nem is olyan nehéz bejutni mint azt a hírekből gondolnánk. Mert hivatalosan csak 7 ország ismerte el Oroszország, Nicaragua, Venezuela (Chávez), Tuvalu, Vanuatu, Nauru, valamint a szintén vitatott Dnyeszter Menti Köztársaság, Dél- Oszétia, és a Hegyi- Karabah.

Abházia, A vezér,
Abházia, A vezér, senki nem mondja, hogy demokrácia lenne ott, de legalább a saját vezére nyomja el őket..

Ráadásul az utikönyvek is letudják 4 oldalban.. pedig sokkal többet érdemelne.. Nos kaptam egy weblinket, ahol online lehet vizumot kérni, mivel hivatalosan Abházia még grúz terület, mindenki annak is tekinti onnan (Erdély párhuzamok). Mivel nincs elismerve, követsége sem lehet ott, így vízumot sem kaphatunk. Viszont grúziát elhagyhatjuk, mert ugye nem hagyjuk el hivatalosan Grúziát, mert ugy ők még saját területnek tekintik.. így nem is gond bejutni Abháziába.. Nos remélem ennyi intro elég ahhoz, hogy egy érdekes ország elé nézzek, amit ugy látogattam meg, hogy szinte semmit nem tudtam róla, csak azt, hogy híresen szép tengerpatjai vannak,  pompás hegyi túrázási lehetőségek, illetve beleszippanthatunk ebbe a posztszovjet hangulatba, ahol még a puskapor is csak nemrégiben ülepedett le.  Ennek az országnak a hangulatát fogok hamarosan leírni, de addig szavak helyett beszéljenek a képek.

A történetem pedig Abháziáról itt olvasható

Kattints a képre és előjön egy másik kép….

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Hát én úgy hallottam, hogy nem a bejutás a probléma, hanem a visszajutás Grúzia felé, mi ezért nem mentünk annak idején Dél-Oszétiába. Vízumot meg Tiraszpolban lehet beszerezni, hiszen ott működtetnek követséget, én azért egyszer bejátszanám, és megnézném a tirszpoli nagykövet/konzul arcát, amikor közlöm vele, hogy vízumért jöttem, illetve (ha megadják a vízumot), akkor a határőrét, amikor meglátja, hogy nekem már van oda érvényes vízumom:).

    1. Grúzia saját területének tekinti, így sem a belépés, sem a kilépés nem gond Grúziábol. Ha Oroszországból léptél be Abháziába, s mennél tovább Grúziába, akkor támadnak csak gondok.

  2. Szia Gábor,
    Én az ősszel indulok egy Fekete-tenger körüli útra és érdekelne bármilyen véleményed / friss híred az Oroszország felől történő abház átkelésről, Georgia irányába. Gondolom, ez még ma sem teljesen szabályos.
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*