burokrácia

Irán vízum intézés

bureaucracy, vizum készítés
bureaucracy, vizum készítés

A vízum megszerzése.


A legmacerásabb részen legyünk túl. 

A játékszabályok: itt olvashatod.

Itt kell kezdeni a kitöltgetést és az útleveled feltöltését:  itt a link


Itt pedig a visa státuszodat nézegeted a végén.. http://e_visa.mfa.ir/en/

de állítólag 5-6 nap alatt megjön, azt kinyomtatod.

Az útlevél scan feltöltéshez útmutatás. (tekerj az aljára a vizuális megértésért)

https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/digital_image_requirement/?title_name=passport

s a kép legyen  JPEG és 500 kb alatti méret, s 8×6 centis

Az arckép fotó feltöltéséhez útmutatás https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/digital_image_requirement/?title_name=photo

JPG legyen és kisebb 500 kB-nál,6×4 cm,  600(height) x 400(width) pixels

Konvertáláshoz itt egy online program. http://pdftoimage.com/

Ha ez sikerült, innen már minden egyszerű(nek tűnik).. 🙂 Személyes adatokat kérnek, értelemszerűen kitöltöd. A budapesti követséget kell megadni ahova majd a vízum kiadást kéred. (Aki külföldön lakik, ő kérheti cipruson vagy bárhol él, arra a követségre.

Ha idén is kell visa support (irodai támogatás kintről, 30 usd vagy 30 euro lesz,  akik az ottani külügytől megszerzik az engedélyt, s akkor a követség már kiadja a vízumot) akkor itt az Iráni kontaktom:

http://iranroutes.com/index.php/visa

itt kell kitölteni az űrlapot. Töltsétek ki.  ( A fizetés nálam utastalálkozón lesz márc 20-án, és én kint átadom a képviselőjüknek, aki az út elején tolmácsunk lesz valószínűleg. A nemzetközi banki rendszeren Irán még embargó alatt van, így nyugati kártyával nem lehet utalni, ezért a kp.  s bennem megbíznak, mert évek óta együttműködünk. Tavaly utalni akartam, de a titkosszolgálatok rögtön a nyakamon voltak, így a bank nem is engedte.)

Bürokrácia

Csatolok egy offline változatot, ha nem tudtok angolul, akkor ott a fordítás, habár a  https://translate.google.com  ba is beírhatsz szavakat és akkor látod magyarul.

Ez az adatkérő még kell a busztársaságnak is, mert sok az ellenőrzési pont, s ott le kell adni adatainkat az engedélyekhez. ( amugy legyen nálatok mindig útlevél másolat, meg neten is mentsétek el, jól jön ha útleveled pld elhagyod.

Na de visszatérve a követségi processzushoz: , majd várunk 4-5-10 napot.. kapsz egy emailt, s felírod a referencia számot, mert pár nap múlva ezzel ellenőrzöd a státuszodat itt

https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/status/

 s kinyomtatod a QR kódos papírt.. azt hozzd el utastalira, meg útleveled, fénymásolatát, egy meghatalmazást, amit csatoltam,  meg a vízum díját, ami kb. 55-70 eurónyi,  16.500 ezer ft volt tavaly, de ma azt mondták 55-70 között szokott lenni.

Amikor minden itt van nálam (kinyomtatott papír, útlevél és másolata, pénz) akkor vállalom, hogy elviszem együtt mindenki útlevelét a követségre. Így nem kell 2 nap szabadságot kivenni nektek emiatt a leadás és felvétel miatt.. (9-13h-ig a nyitva tartás, ha éppen nem ünnep, sorbanállás, elmenni bankba befizetni, meg vissza, folyamatosan kérdezni mikor lesz kész, meg aláírás ha nem stimmel az útlevélen és meghatalmazáson akkor nem adják ki stb.. )   

A követség tel: 4603264  de a  weblapja persze gyakran nem működik, http://wvisa.mfa.gov.ir/   ráadásul pont azok a linkek, amik vízummal kapcsolatosak, de tavaly is ez volt..  állami szféra.. ). Kb 3-4 hét alatt meglesz a vízum.

Nem kell elkeseredni, két pont között leghosszabb út a bürokratikus. (Hofi)

Ma megküzdöttem a fotó és útlevél feltöltéssel.. vagy 20x szerkesztettem át a képeimet (utlevél, arckép), mire egyszer nem tudom miért éppen akkor , elfogadta a rendszer.. fényt, kontrasztot, méretet, felbontást, már mindent állítgattam, mindig az egyiket elfogadta de a másikat nem ,majd fordítva…  – lehet van egy fárasztó program, hogy csaka 20. probbálkozást fogadja el..:)… nos sikerült… Ekkor kitölthettem végre személyes adataimat.. Természetesen itt is volt idióta kérdés, hogy tel. számom iránban… Vaze.. még ott sem vagyok… na mindegy beírtam a hotel tel. számát.. tegyetek ti is így.. 
Phone number in Iran 98 21 3311 3047Hotel Saadi,  Lalezar St 307 /Jomhouri, Tehran 
tartozkodási időre írjatok 19 naptype of entry – oncemás buktató nincs.. Ezután jóváhagyod… Sucessful… SIKERÜLT !!!!ezután kapsz egy emailt..  verification kóddal..   meg egy linkkel.. Itt kinyomtathatod (vagy mentsed) a vizum kérőlapodat… jováhagyod.. majd kapsz egy újabb emailt.. ott már lesz egy hosszabb kód

aplication id:  nálam pld.. SQ0D9BXQK885472I5..

a sajátoddal tudod majd 5-7 nap múlva ellenőrizni a státuszodat.

https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/status/

ahova beírhatod a te hosszú kodsorodat , utl. szám, szül stb.. 

Ilyen egyszerű.. 

S a jó hír.. ma sikerült felhínom a követséget, s bíztattak, hogy ha itt megjön a jóváhagyás (ő 2 hétre tette) akkor azt kinyomtatjuk, hozzácsapjuk az útlevelet.. bevisszük, befizetünk – ő sem tudja   mennyit (55-70 euró kötötti összeget) – röhej nem??, ott dolgozik és nem tudja.. . mert árfolyam azért nem változik ennyit.. na mindegy de tartanánk már ott… 

A lényeg, hogy lehet nem kell kinti irodás segítség.. 

Egy barátom előttünk 10 nappal beadott már egy kérelmet.. ha ők megkapják akkor nekünk is lesz esélyünk… (habár én szkeptikus vagyok.. )

Amugy azt mondták, hogy utána már 1-2 nap alatt kész a vizum a követségen.. ami nekem tavaly 10-14 nap volt. 

burokracia, hivatal
burokracia, hivatal, vízum intézése

Na a lényeg kezdjétek meg küzdelmeteket a visumfeltöltéssel.. 

https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/applyrequest/

 hadd ketyegjen az idő, mielőtt ott beköszönt a holdújév, és 1 hétig minden office zárva lesz. (marc 21-től nowruz = újév)

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*