Dragot kanyon Izrael

(Magyar) Izrael körutazás – természeti látványosságok

Ein Avdat Nemzeti Park
Ein Avdat Nemzeti Park

Izrael más szemmel 

(2020 ápr 24- május 5)

Egy rendhagyó utazást ajánlok ebben a 12 napos egyedülálló programban – effélét egyetlen utazási iroda sem kínál, hisz legtöbben csakis a vallási turizmus oldaláról érdeklődnek a Szentföld iránt és nem megy a sivatagi látványosságok után. Pedig némi idő- és türelem-ráfordítással Izrael egy másik arca is fölfedezhető – a természet felől közelítve. Az országnak van kijárata a Vörös-tengerhez, így elsőrendű tengerparti nyaralóhely is.

 Ein Gedi
Ein Gedi

Hegyei, kanyonjai, vízesései, hőforrások és sivatagok,bennük a különleges beszakadásos kráterek, nemzeti parkok – egyszóval természeti képződményei egyedülálló kirándulásokkal kecsegtetnek kalandos utunk során. Magától értetődően mindezen természeti szépségeket megspékeljük a Biblia jelentősebb helyszíneivel is, többezer éves civilizációk nyomaival, történelmi és építészeti emlékekkel, nyüzsgő kulturális/multientikus sokszínűséggel. Mindez egy fölöttébb izgalmas utazást ígér. Erre invitállak most 12 nap erejéig… Ha érdekel az utazás, írj nekem. Több fotó a blog alján van.

 Tel Aviv, Jaffa
Tel Aviv, Jaffa

0 . nap – Indulás Budapestről repülővel, majd érkezés Tel Aviv reptérre este.

Alvás Tel-Avivban egy hostelben

1. nap – Tel-Aviv

A repülőtérről átbuszozunk Tel-Avivba, Izrael legnagyobb városába, mely a ’60-as években kezdett el rohamosan metropolisszá nőni. Jeruzsálem után nem gondolnánk, hogy létezik ennyire kozmopolita, modern, kulturálisan pezsgő hely Izraelben. Hogy ráérezzünk az ízére, sétálunk a Carmel piacon, majd a Dizengoff utcán és a Rothschild bulváron, ahol számos múzeum és park  illetve Bauhaus stílusú házak találhatóak. Utána az informatív, interaktív és érdekes Diaszpóra Múzeumot tekintjük meg, mely bepillantást nyújt a zsidóság szórványainak életébe és múltjába.

Délután ellátogatunk Jaffába – mondhatni ez a város igazi történelmi magva, mely 4000 éves múltra tekint vissza, s kikötőjének köszönhette létét. Tel-Aviv déli részén fekszik, jórészt arabok

Jerusalem
Jerusalem

lakta, pezsgő bohém negyed. Ma művésznegyedként ismert: arab ételeket kínáló éttermeiről, színes üzleteiről, az utca középen álló – még az ottomán időkben épített – toronyóráról, illetve híres bolhapiacáról nevezetes, ahol mindenféle régiség és ajándék vásárolható, akár utazás előtt is. Este még sétálhatunk, ehetünk-ihatunk a vibráló, életteli Tel-Avivban.

Alvás Tel-Avivban egy hostelben

2. nap – Jeruzsálem

 Jerusalem
Jerusalem

Reggel átutazunk az ország vallási fővárosába. Jeruzsálem kulturálisan és történelmileg a világ egyik legérdekesebb, legizgalmasabb városa. Fontosságát jelzi, hogy három világvallás szent városa, központi helye, melynek birtoklásáért évszázadokon keresztül háborúztak birodalmak.

Ma felvesszük a hely hangulatát. Sokszínű kavalkád ez a város, ahol emlékeinkben és a jelen valóságában megelevenednek a Biblia lapjai, s az Ószövetségtől indulva egészen Jézus utolsó útjáig lapozgathatunk benne. Ez a sokszínűség, az időtlenség városa – Jeruzsálem.

Jerusalem
Jerusalem

A programunk mai napon a belvárosra fókuszál. Az Oroszlános kaputól indulunk az  Úr Megsiratása Templomához (Dominus Flevit),látjuk a citadella falait, elzarándokolunk a Jézus keresztútján (Via Dolorosa) felfelé a Golgota Hegyére a Szent Sír Templomához (Holy Sepulchre), ahol Jézust keresztre feszítették, s amely a IV. századtól fontos zarándokhely volt, s ma is folyamatosan zajlanak egy templomon belül a különböző felekezetek szertartásai. Az óvárosban a leglátványosabb épület a Templomhegyre épült az aranykupolájú  Sziklamecset (Al Aqsa-mecset) melynek kertjéből gyönyörködünk az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének építészeti remekén, ahonnét Mohamed a mennybe

Jerusalem - Sirato fal
Jerusalem – Sirato fal

rugaszkodott. Itt eredetileg Salamon Temploma állt, amelyet i. e. 586-ben a babilóniaiak leromboltak, majd a templomot később Nagy Heródes újra felépíttette. A templom nyugati fala, a híres Siratófal a zsidó vallási élet egyik legfontosabb helye, ahová mindenképp ellátogatunk. Természetesen eljutunk a Cion Hegy (Sion) felé is, ahol megnézzük a Szent Péter-templomot és az Utolsó Vacsora színhelyét is. Itt találhatjuk Dávid, az első zsidó király sírját is, továbbá Mária Elszenderülésének Templomát.  Majd a Gecsemáné kertben és a Nemzetek Templomában töltünk egy kis időt, ahol Jézust elhagyták tanítványai.

Alvás Jeruzsálemben egy hostelben.

 Bethlehem, születés temploma
Bethlehem, születés temploma

3. nap – Jeruzsálem, Betlehem

Nem lenne teljes a kép, ha szentföldi utunk során Jézus szülőhelyét Bethlehemben nem látogatnánk meg, de kulturális mássága miatt is érdekes. Jeruzsálem megosztottságát rögtön érezhetjük, ahogy a palesztinok lakta városrészbe érkezünk, ahol már nincs hivatalos

tömegközlekedés, az utak rosszabbak, s a hangulat is inkább egy közel-keleti városra emlékeztet. A határon láthatjuk a helyi “berlini falat”, rajta szellemes graffitikkel, melyek a megosztottságot hivatottak megkérdőjelezni. Bethlehem városa csak 4 kilométerre van a megosztottság falától,

 Bethlehem
Bethlehem

ahol ismét visszacsöppenünk a bibliai múltba.

A Születés Bazilikában már reggeltől hosszú sorok kígyóznak, hogy láthassák a barlangot, ahol a Megváltó világra jött. A Szent Katalin templomot s a Mária Templomot úgyszintén megtekintjük. Megnézzük a Palesztin Kulturális Örökség Múzeumát, s mindenképp elbeszélgetünk a barátságos helybéliekkel, hogy átérezhessük a sorsukat, a falon túl élő embereknek problémáit.

Visszatérünk Jeruzsálembe, ahol délután szabad program lesz, hogy ki-ki érdeklődésének megfelelően töltse el idejét, múzeumokat látogasson, vagy barangolhasson az óváros arabok lakta labirintusában, vagy a hegyoldalon elterülő fotogén arab és zsidó temetők sírjai között. A keresztény negyedben sétálhat, illetve több nevezetes templomba is ellátogathat a szent városban:  Mennybemenetel temploma, Miatyánk temploma vagy egy Etióp templom. Kóborolhat az életteli sikátorokban, felfedezze a bazár

Jerusalem area
Jerusalem area

üzleteit, beszélgessen a helyi árusokkal, hogyan élik meg eme történelmi pillanatokat. Akár az ortodox zsidó negyedben is tehetünk egy kis sétát, vissza a 19. sz-ba.

Este egy kóser étteremben vacsorázhatunk, vagy a fiatalokkal teli kocsmák egyikében kóstolhatjuk meg a helyi specialitásokat, akiket pedig a zene érdekel, azoknak kinézek egy klezmer koncertet vagy egy jiddis énekes előadást, a filozofikusabb alkatúakat pedig elirányítom egy Tóra-tanításra.

Alvás a megszokott hostelünkben.

4. nap – Jeruzsálem, Qumran, Jerikó

Dead sea
Dead sea

Ma bérelt járművünkkel elindulunk a Szt. György (Georgy) kolostor fele, mely egy kanyon szélén fekszik, lélegzetelállítóan szép környezetben.  Kb. 1 h séta keretében meglátogatjuk. Utána indulunk Jerikó városkája felé, a világ legmélyebben és legrégebben lakott településéhez, 20 km-re a Holt-tenger partjától. Első programunk a Bibliából jól ismert Kísértés hegye, melynek peremén a görög orthodox Qurantul kolostora épült a XII. században, ahova libegővel fogunk feljutni. (alternatívaként kocsival, majd gyalog). Reggelente a barlangtemplomot is megnyitják a látogatóknak, így oda is betekinthetünk. Utána a 8. századi Hisham palotához megyünk el, mely a Kalifa téli lakhelye volt – fürdővel, oszlopokkal, mozaikokkal, mely ma múzeumként funkcionál.

Miután végeztünk a látványosságokkal, folytathatjuk

Masada
Masada

utunkat Qumran felé, ami a Holt-tengeri tekercsek lelőhelye miatt lett híres. Ma nemzeti park, s az esszénusok barlangjait lehet itt megnézni, ahol annak idején elrejtették eme fontos ótestamentumi írásokat is tartalmazó tekercseket. Innét folytatjuk utunkat tovább egy kibuchoz, melynek közelében gyönyörű kilátás nyílik a közeli kanyonra. Ha kapunk engedélyt, bemegyünk egy kibuc területére, s láthatjuk mit jelent ma a közösségi élet, hogyan élnek itt a helyiek, s akár a múltról is elbeszélgethetünk velük. Estére elérünk a Holt-tenger partja melletti Ein Gedi oázishoz, ahol az éjszakát töltjük.

Közösségi szálláson fogunk aludni.

 Ein Gedi - nat. park
Ein Gedi – nat. park

5. nap – Ein Gedi oázis, kanyontúra

A mai nap jórészt a természeté lesz. Egy pár órás túra keretében az Ein Gedi természetvédelmi területen eljutunk a Dávid-kanyonhoz, mely kultúra és természet keveréke. Vízesések, medencék, barlangok érintésével az Ein Gedi forrásához jutunk el kirándulásunk során. Közben egy i. e. 7. századi település, egy templommaradvány, egy 3. századi zsinagóga illetve mozaikpadló nyomaira bukkanunk. Sétánk végén kifelé egy másik kanyonon, a Wadi Aragot-on keresztül jutunk vissza a Holt-tengerhez. Ezután még megnézzük az Ein Gedi

 Ein Gedi - nat. park
Ein Gedi – nat. park

botanikus kertet, ahol a bibliai mirrha, füstölő (frankincense), qrnamental pálma a fő érdekességek.

Délután szabad program lesz, amihez járművünkkel asszisztenciát biztosítunk. Aki akar megmártózhat a gyógyító sós tenger vízében itt is, vagy pihenésképp kényeztethetik magukat az Ein Gedi Spa-ban pár kilométerrel távolabb.

Akik extrémebb kalandra vágynak, azok erre a napra fakultatív programra fizethetnek be egy helyi cégnél. A Wadi Darja kanyonmászást azoknak ajánlom, akik mászási tapasztalattal rendelkeznek. Wadi Darja a környék legszebb része, de ehhez a hosszú, mászós kanyon túrához jó erőnlét, gyakorlat, kötélmászásban való gyakorlat, valamint úszás ismerete is szükséges! Kárpótlásul örök élményben lesz részük azoknak, akik bevállalják a kalandot, ahol majd kötelek segítségével ereszkednek lefelé a kanyonban, miközben különböző medencéken kell átúszni, hogy a következő falig eljussanak. Ez kb. 5-6 óra lefelé, 4 bakancs.

Alvás ismét az Ein Gedi Park hosteljében.

Masada
Masada

6. nap – Maszada erődje, Szodoma hegye, Arad

Maszada erődjelesz a mai nap fő látványossága, mely a világörökség része, s már messziről látható, amint 400 méterre kiemelkedik a Holt-tenger fölötti hegyen. Nagy Heródes i. e. 43-ban elfoglalta, majd kiépítette biztonságos erődnek. Az i. sz. 66-os első felkelés idején a zelóták visszafoglalták, majd menedékként szolgált a lázadóknak, amíg újra el nem esett. Ám a rómaiak csak egy üres várat találtak, mert mindenki öngyilkos lett a falakon belül. A zsidó

. Crater trek
. Crater trek

állam szimbóluma lett ez a hely, a zsidók merészségének jelképe, ahol manapság a hadsereg katonái teszik le az esküjüket. Ide libegővel jutunk fel, ám aki szereti a kihívást, az egy 90 perces kirándulás keretében meredek ösvényen kaptatva hódíthatja meg a várat. Gyönyörű kilátás lesz a jutalmunk: a Jordán folyóra és a Holt-tengerre láthatni rá, illetve a környező hegyekre, ahol megpillanthatjuk az ősi csatornarendszereket, melyek egész a várig elvezettek, a vizet pedig ciszternákban fogtak fel, hogy az év többi részében is elláthassák a várlakókat.

 Crater trek
Crater trek

Utána buszunkkal útba ejtjük a Bibliából ismert Szodoma hegyét, mely jármű nélkül nehezen megközelíthető. A 11 km hosszú és 3 km széles hegy 98%-ban sóból áll! A Nahal Perazin-szoroson is átmegyünk, s benézünk a „lisztbarlangba”  is, mely szintén különleges természeti képződmény. Arad városa ma az utolsó úti célunk, ahol bronzkori emlékeket tártak fel, s már az i. e. 1200-ban is lakott volt. A legfőbb látnivaló egy műemlékerőd, ha időben odaérünk.

Este alvás Arad közelében egy hostelben

Crater trek
Crater trek

7. nap – Maktesh Haqatan, Maktesh Hagadol, Negev-sivatag

Maktesh Hagadol és Maktesh Haqatanlakott településektől távoli, egymástól 20 km-re lévő, gyönyörű környezetben elhelyezkedő, beszakadással keletkezett kör alakú kráterek, ahová lehetetlen jármű nélkül eljutni. Úgy néznek ki, mintha egy meteor becsapódása alakította volna ki a tájat, de valójában az erózió hozta létre. Innen kisebb kirándulásokat teszünk, s a kilátópontról lenézve ismét a földtörténet korai időszakában érezhetjük magunkat: kihalt sivatagi táj hegyekkel csipkézve, fantasztikus holdbéli

 Crater trek
Crater trek

környezet kilátókkal és hegyi teraszokkal, színes kőrétegekkel, hatalmas szakadékokkal. Itt fut keresztül Izrael országos “kék túrája”, mely észak-déli irányban szeli át az országot, s évente egyszer lelkes túrázok egy békemenet formájában is bejárják. A völgyekben eső után előfordulhat víz is, de jórészt száraz köves sivatagban teszünk kisebb, párórás csatangolásokat.

Miután befejeztük sétánkat a holdbéli tájakon, irány a Negev-sivatag! Az ősi kereskedelmi karavánútvonalak szíve volt, mely Szaud-Arábiát kötötte össze a Mediterráneummal. Meglepően változatos tájak keretezte érdekes földtani formációkkal találkozhatunk.

Alvás egy kibuc hostelében.

 Ein Avdat, Sde Boker
Ein Avdat, Sde Boker

8. nap – Sde Boker, Ein Avdat Nemzeti Park

Sde Boker – az 1952-es alapítású kibuc a legismertebb az országban, mert  Izrael első miniszterelnöke, Ben Gurion is élt itt hajdanában, személyesen mutatván példát arra, miképp lehet a sivatagból édenkertet csinálni. Most környezetkutató központok tevékenykednek itt, tudományosan kikísérletezendő, minémű növényekkel s hogyan lehet ily mostoha környezetben mezőgazdasági tevékenységet folytatni.

 Ein Avdat, Sde Boker
Ein Avdat, Sde Boker

Számunkra azonban a sivatag közepén emelkedő Ein Avdat Nemzeti Park páratlan természeti szépségű, meredek kanyonja lesz igazán érdekes, ahol már 100 ezer éve is éltek emberek! Pár órás kellemes sétára ad alkalmat a terep, ahol akár hűsölésképpen fürödhetünk is egyet a természet alkotta kőmedencékben.

Délután tovább indulunk Dél felé a sivatagban, Mitzpe Ramon felé, ahol jól felszerelt autentikus beduin sátrakban fogunk éjszakázni a sivatag közepén, s a családtól hallhatunk történeteket a nomádként hajdan itt élt törzsek életéről, miközben élvezhetjük a csendet és a tiszta csillagos eget.

Alvas Beduin sátorban a kráternél

 Mtzpe Ramon crater
Mtzpe Ramon crater

9. nap – Mitzpe Ramon, Maktesh Ramon krátertúra

Mitzpe Ramon városkája kicsit világvége hangulatú település egy kráter peremén: egyedül áll a sivatagban, messze mindentől, ám ez adja szépségét is. Itt található Maktesh Ramon, a világ legnagyobb nem vulkáni kráterja, mely holdbéli tájra hajaz. A kilátópontról szépen belátni a 300 méter mely, 8 km széles és 40 km hosszú, beszakadással keletkezett hatalmas krátervölgyet. A látogatóközpontban informatív kiállítás magyarázza el keletkezését, s egy filmet is levetítenek, melynek során évmilliókat utazhatunk be.

 Mtzpe Ramon crater
Mtzpe Ramon crater

Rengeteg túralehetőség közül mi a legnépszerűbb, 3-5 órás –Nahal Gewanim – ösvényt választjuk kora reggel, mielőtt beüt a nagy hőség. Sétánk évmilliók geológiai térképén vezet át. Több ilyen kőzettani érdekesség nagyon könnyen elérhető: például az “asztalosműhely” elnevezésű kőformáció, ami kicsit az észak-írországi Giant Causeway-re hasonlít.

Akik nem akarnak a kirándulós reggeli túrára eljönni, azoknak szabad program lesz, vagy kocsival is eljuthatunk egyes részekhez. Ajánlom a település mellett könnyen megközelíthető alpaka- és lámafarmot, ahol akár “lámagolhatnak” is.

 Mtzpe Ramon crater
Mtzpe Ramon crater

Szintén a városka peremén tálalható egy művésztelep szoborparkkal, ahol a művészeket akár alkotás közben is láthatják. Illetve elsétálhatnak a Bio Ramon nevezetű állatkerthez, ahol sivatagi állatokat mutatnak be (kígyó, skorpió stb.). A mesterséges fénynek köszönhetően az éjszakai életet élő állatok is „megleshetők”.

Délután járművünkkel átszeljük az Arava-sivatagot, eljutunk a tenger partig, miközben igazi szabadságélményben lesz részünk, amint körbe tekintünk a végtelen sivatagba.

Alvás: Eilat, hostelben, dormitory

 Desert walk
Desert walk

10. nap  Arava-sivatag,  Eilat

Ma teszünk egy kis sivatagi kitérőt a Timna-parkhoz, mely 25 km-re van Eilattól, s színes kőformációk vonzzák ide a látogatókat: Salamon pillére, a Gomba nevezetű természetes kőkapu-képződmény, illetve egy ősi rézbánya járatai láthatóak itt, hogy csak pár érdekességet említsek. A Timna-park sivatagi állatait természetes környezetükben láthatjuk, illetve van egy éjszakai életet bemutató terem is, ahol mesterséges világítással megfordították a nappalt és az éjszakát, így a látogatók nappal is láthatják az egyébként csak éjszaka aktív állatokat. Multimédiás show is része a park programjának.

Aki inkább marad Eilat-ba, annak szabad programként lehet pihenni, élmény-fürdőzni, napozni, búvárkodni, szörfözni, vízisíelni stb. A tengernek köszönhetően kellemes klímával és pörgős éjszakai élettel bír a város, így este ellazulunk egy sör kíséretében a hosszú utazás után. Du felkirándulhatunk egy hegyre, hogy onnét nézzük a naplementét tengerrel a háttérben.

Alvás: Eilat, hostelben, dormitory

11. nap – Eilat

Ma a pihenés napja lesz a fürdőzők paradicsomában, a pihenés édenében. Lehet itt pipabúvárkodni a korallok között, avagy oxigénpalackkal a mélybe merülni, jöhet a vízisízés, netán a parasailing kipróbálása – vagy csak elheverve élvezni a napsütést a tengerparton. Aki különlegességre vágyik, annak szabad programként ajánlom a

 Eilat
Eilat

delfinmedencét, ahol etethetik őket, s akár úszhatnak is eme szelíd víziemlősökkel. Van egy tenger alatti park is, amely szintén lehetőséget nyújt a tengeri élővilág megismerésére. Itt egy üvegfalon keresztül lehet kinézni a tengerre, s csodálni színes élővilágát.

Aki viszont még érez magában erőt, azokkal elindulunk felfedezni közelebbről is az Arava-sivatagot. Ez a Vörös-tengertől a Holt-tengerig terjedő kietlen, lakatlan sivatag, a Rift völgyrendszer része, mely Mozambiktól Szíriáig hasítja ketté a kontinenst és számtalan érdekes sziklaformációt tartogat számunkra.

 Eilat
Eilat

Legkedveltebbek az Ein Natafin-vízesés, a Shehoret-kanyon, ill. az Amram-pillérek kőformációja, ahova elmegyünk. Innen nem messze van a Vörös-kanyon, ami szintén megközelíthető járművekkel.

A mai program a repülőgép indulásának függvényében kora délután ér véget, majd indulunk reptérre avagy vissza Tel Aviv fele, hogy elérjük esti gépünket Budapest fele.

Akik csak az izraeli útra jönnek, azok ma elindulnak vissza Tel-Avivba.

Akik jönnek az egyiptomi kiegészítő programra, azoknak még egy éjszaka Eilatban, majd másnap indulás a reptérre.

12. nap Érkezés Budapestre.

IZRAEL, kiemelt érdekességek

Bibliai helyek: Holt-tenger, Jerikó – a világ legrégebbi és legmélyebben fekvő varosa, a Kísértés hegye, Qumran – esszénus iratok lelőhelye, Betlehem – a Születés temploma, Szodoma

Jeruzsálem: UNESCO világörökség része, Siratófal, Gecsemáné kert, Olajfák hegye, Kálvária hegye, Keresztút  (Via Dolorosa )

Természet: Akabai-öböl – korallszirtek, színes halak, delfinek. Negev, Arava és a Júdeai sivatag – színes és érdekes kőformációk. Makhtesh Ramon – a világ legnagyobb nem vulkáni krátere, Ein Gedi Nemzeti Park, Ein Avdat Nemzeti Park, természetvédelmi területek, kanyonok

Történelmi emlékek: Maszada erődje, Jaffa – 4000 éves kikötővároska, Hisham Palace, Sde Boker kibuc, Orthodox kolostorok, templomok, zsinagógák, mecsetek

A képre kattintva több kép is előjön.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Szemezgetek a jövő évi lehetőségekkel, és ez az izraeli út nagyon “bejön”. Szeretném megkérdezni kb. mekkora költséggel lehet számolni?
  Köszönöm!

 2. Kedves Gábor! A 2016.márc.12-én induló Izrael körút áráról tudnál már értesíteni?

  Grúziában voltam veled (és édesanyáddal) 2014-ben. Margit

 3. Kedves Gábor!

  Az izraeli kőrút teljes ktg-re lennék kiváncsi!
  Ha megküldenéd a mellékelt email címre köszönettel veszem.
  Nagyon érdekel, de 64 éves vagyok és ez lehet-e kizáró ok az úthoz való csatlakozásnál (egyedül mennék)???
  Válaszodat előre is köszönön: Zsuzsa
  (mivel azt látom, hogy itt az oldalon mindenki tegeződik, ezért választottam én is)

  1. Szia Zsuzsa
   Mámám is volt 70 évesen az úton, bírta, mert jórészt járművel megyünk helyekre, s a legtöbb dolgot látnod. Vannak 1-2-3 órás séták, ami vagy kihagyható vagy rövidebb egyszerűbb verzió abszolválható. Mindig van B verzió.

  1. SZia.. többnyire 4 ágyas apartmanok, szobák.. de akik későn csatlakoznak, lehet csak dormitory marad egy-egy helyen..
   Többi részletes info megy mailen
   Gabor

  1. Szia.. jövőre? Nem tudom,… ha összejön 5-6 ember akkor igen, de ez túl drága ország, annak ellenére, hogy 50 ezerből megvan a repjegy.. tehát esélye kicsi.. most tudom, hogy megyünk , most érdemes kihasználni.. mert ezekre a helyekre a sivatagban senki nem megy rajtam kívül.. nagyon jó program.. többször voltam már.. Gábor

 4. Szia! Minket is érdekelne egy izraeli körút. 2016. szeptembertől kezdődően bármikor, ha indítasz csoportos utat. 2-3 fő lenne. Minden érdekel minket. természet, táj, műemlék, történelem. Nem kell luxus, tömegközlekedés is jöhet, akár több ágyas szoba is csak a fürdési lehetőséghez ragaszkodnánk. Írjál egy árat légy szíves, (mert azon múlik az utazásunk) ha van kalkulációd repjeggyel, vezetéssel,mindennel együtt. Köszönöm Vizy Erika

  1. SZia
   Izrael drága, és tömegközlekedve hónapig tart eljutni helyekre, s még nagyon sok helyre lehetetlen is.
   Bérlés a legjobb.. írok majd.. Gabor

 5. Ez itt a reklám helye 🙂 Idén voltam Gáborral Izraelben. Remek út volt, kiváló szervezéssel, rengeteg látnivalóval! Aki még csak gondolkozik rajta, az “billenjen át” és határozza el magát; érdemes!

 6. Szia!
  Most megyünk Eilatba és környékére februárban. Érdeklődnék, hogy pipabúvárkodáshoz érdemes-e külön csoporttal menni (fizetni), vagy bőven elég magánrészről megoldani? Persze felszerelésünk van 🙂

  Előre is köszi a választ ! 🙂

  1. SZia, bőven elég magatok, mert kb 100 méteres szakaszon van korall.. strandbelépő ott van.. aztán magatok úszkáltok.. habár januárban nem sok iőtlesztek a vízben.. hűvös lesz az még..:)

  1. 3 éves gyerek? Hm, Sztem ő nem fogja élvezni, meg vszínű neked kell vinni hátadon sokat, ha nincs papa hozzá.. van külön útlevele? Meg tán ezekhez vmi meghatalmazás is kell? Gondolj utána.. s ha minden klappol, tőlem lehet.

 7. Kedves Gábor!

  Szeretnék én is infót kérni az iraeli utad várható költségeivel kapcsolatban.
  A keddi megbeszélésre csak azokat várod, akik már döntöttek, vagy mehetnek fontolgatók is? Utóbbi esetben szeretném elkérni a megbeszélés kezdési idejét, helyszínének címét.
  Válaszodat előre nagyon köszönöm!
  További kellemes csavargást!;):) Mónika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*