Meddig él túl a koronavírus felületeken?

Amiről sokat kérdeztek, de még nem tudtuk – Meddig él túl a vírus felületeken?

De kezdjük azzal, hogy mikor is fertőz, https://youtu.be/dSQztKXR6k0itt egy videó erről

Íme az első tanulmány, amerikai szerzőktől. Nagyon hasonlóan a 2002-es SARS koronavírushoz, a SARS-CoV-2 is óráktól 2-3 napig él túl különböző felületeken. Rézfelületen 4 óra elteltével már nem találtak fertőzésre alkalmas élő vírust. A kartonpapír 24 óra, műanyag és rozsdamentes acél 2-3 nap. Ezzel nem történt lényeges változás az átlagemberek számára követendő magatartásban, de segít a megértésben, miért fontos a hónapok óta javasolt fokozott higiénia.

A vizekben pillanatszerűen meghal, azaz inaktiválódik, hiszen nem élőlény: A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.

Levegőben: A vírusrészecskék előállítása után egy porlasztó segítségével szimulálták a tüsszentő beteget, így azt is meg tudták határozni, hogy a levegőben mennyire életképes a vírus. Nos, a levegőben akár három órán át is életképesnek bizonyult, míg műanyag felületeken még 72 óra elteltével is maradtak fertőzésre képes vírusok.

A Nébih lakosság számára összeállított élelmiszer-biztonsági tanácsai között is kitér az internetes ételrendelés szabályaira.
Mostanában lett még fontosabb annak a szabálynak a betartása is, hogy csak azt a terméket fogjuk meg, amit végül a kosarunkba is teszünk .

A Nébih oldalán arra hívják fel a figyelmet, hogy ha ételt rendelünk, néhány szabály betartásával a minimálisra csökkenthetjük a csomagolás szennyeződésének esélyét.  Az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy a hő inaktiválja a vírust. 
Még ha el is fogyasztunk egy adag vírussal szennyezett ételt, az emésztőrendszerben nem található sok olyan receptor, amelyhez a vírus kapcsolódni tudna, tehát a lenyelés valószínűleg nem vezetne megbetegedéséhez. Más szóval: az emésztőrendszer szabadulna tőle

Tekintettel arra, hogy a szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, válasszunk a lakóhelyünkhöz közeli éttermet, ahonnan rövid idő alatt ki tudják szállítani az ételt. Ne kérjük a lábtörlőre a rendelést, és győződjünk meg róla, hogy jól záró csomagolásban érkezett. 

Lehetőleg előre utalással fizessünk, így nem érintkezünk készpénzzel, majd kicsomagolás után mossunk kezet, és ha tudjuk, forrósítsuk fel az ételt, mielőtt megesszük.

És mi a helyzet a gyümölcsökkel és zöldségekkel?

A gyümölcsök és zöldségek vonatkozásában a Nébih közleménye kiemeli, hogy felhasználás vagy fogyasztás előtt javasolt folyó vízzel alaposan lemosni őket (mint máskor is egyébként), esetleg többször is. Amelyeknél lehetséges, leghatékonyabb a hámozás, a saláták és káposzták esetében pedig javasolt a külső leveleket eltávolítani.

Miért jó ezt tudni?

Járványügyileg pontosabb becsléseket lehet tenni, lakossági szinten pedig példával alátámasztva hangsúlyozhatjuk mennyire fontosak:

rendszeres kézmosás – praktikusan ezt kössük eseményekhez, közfelületek érintése után, utazások alkalmával, otthonunkba hazaérkezéskor stb.
arcunk érintésének kerülése – folyamatosan javasolt
-munkahelyi, otthoni, sűrűn használt felületek időnkénti fertőtlenítése (alkoholos felületfertőtlenítő szerek, 0,5% hipós oldat, domestosos oldat – “”ruhára vigyázni””, stb)

WHO kiváló anyagai, videói, szórólapjai a közösség számára fontos higiéniai tippekkel és tanácsokkal itt nyithatóak

Továbbá ennek a forrása itt.

Egy jó összefoglalót olvashatsz itt.

A terjedésről egy nagyon jó szimuláció a linken.

Illetve japán orvosok kamerával felvették a prüsszkölést

 Hasznos ha tudjuk, hogyan tudsz kéztörlő higikendőből maszkot csinálni. Itt a videó.
https://www.facebook.com/maillil.centeno/videos/739363183262445/

Koronavírus online térkép:

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*