Panama – Costa Rica – Nicaragua körutazás

Panama- fesztivál
Panama- fesztivál

Elkészült egy rövid Közép-Amerika körutam programja.

2020 ápr.  10 indulnánk. Idén Panama nélkül. Bérlünk egy kisbuszt, s bejárjuk a legfontosabb természeti és kulturális látványosságokat. Színes világ, sok természet, tengerpart, városok, emberek.

1 nap –   Budapest – Panama

Indulás Budapestről panamába mentrendszerű járattal.

2  nap –    Érkezés Panama city-be du., városnézés

A modern panama city
A modern panama city

Ma du.  városnézés Panama City-ben. A régi városrészt nézzük meg először, a Casco Viejo, vagy más néven Antiguo gyarmati épületei hozzák  a múltat, esetleg Panama Viejo romjai között lehet sétálni kicsit,  s kontrasztként a mögötte levő  új városrész következik  melyet a helyi emberek Miami-hoz szoktak hasonlítani.  Megtekintjük többek között   a modern városrészben a Plaza Cinco de Mayo-t és a bevásárló utcáját ha korzózni szeretnénk, a via Espana az üzleti negyedet, hogy teljes szegmensét kapjuk ennek a nagyvárosnak. Antropológiai múzeum, kortárs művészetek múzeuma, csatorna múzeum, Mi Pueblito skanzenes épületei lehet érdekes, ha kicsit a felszín alá akarunk nézni.

Alvás egy szállodában Panama cityben

Panamacity
Panamacity

3 nap  –   Panama – Costa Rica

Sajnos a csatorna megnézése kb. fél nap, az nem fér bele. Így ismerkedés a várossal, múzeumokkal, vagy … felfedezzük a 30 km-re levő Amador Causeway-t, mely összeköti a szárazföldet a Naos, Perico és Flamenco szigetekkel. Fotószünet a lélegzetelállító Biomúzeumnál, melyet a híres építészmérnök, Frank Gehry tervezett. Utána innen mehetünk a reptérre és repülés Costa Rica fővárosába – San Joséba. Onnan rögtön északra indulunk Poas vulkán közelébe, s kipihenjük az utat.

szállás  hotelben

Costa Rica - Poas vulkán
Costa Rica – Poas vulkán

4 nap   – Poás-vulkán, La Paz Rezervátum, Arenál-vulkán- La Fortuna

https://goo.gl/maps/5w67Zs8jGC92  130 km.

Kora reggel kelünk, hogy ellátogassunk a Poás-vulkánhoz, mely 1,6 km-es átmérőjével a világ legszélesebb aktív krátere. Hű szimbóluma ez Costa Rica geotermikus erőinek. Az erősen kénes kráter mélyéből gőzök, gejzírek törnek fel. A felhős, ködös klímának köszönhetően buja esőerdő fedi be a környéket. Elgyalogolunk a Botos-krátertóhoz, madarak röppennek körülöttünk. Továbbhaladunk az úti célunk felé, majd érintjük a La Paz Vízesést és magánrezervátumot. Itt nemcsak a vízesést csodálhatjuk meg, de több száz különféle színes pillangót és madarakat is más kisállatok mellett. Ebéd után folytatjuk utunkat a Volcán Arenal felé. La Fortuna-ban alvás. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk.

Szállás: hotel reggelivel.

 

5 nap –  La Fortuna – Arenal-vulkán (Rincon nemzeti park)

A több, mint 14 000 hektáros kiterjedésű nemzeti park vulkánoknak és trópusi erdőknek ad otthont.  Az 1916 méter magas aktív vulkán oldalában az ördög konyháját keressük fel, ahol meleg vizű források, kénes, mocsaras lávaiszap-tavak, apró gejzírek teszik sejtelmessé a tájat. Kisebb-nagyobb vízeséseket láthatunk szerte a parkban és itt virágoznak a Costa Rica egyik jelképének számító orchideák legszebb példányai is szezontól függően, ahol, ha szerencsénk van néhány virágzó példányt is láthatunk. Délután lehetőség nyílik Costa Rica hatalmas fái között kipróbálni a canopy walk-ot, amikor a lombkorona magasságában sétálhatunk egy faplatformon, hogy jobban láthassuk az élővilágot, melyet ott figyelhetünk meg testközelből.

Ha aktívabb programot szeretnénk, akkor eltúrázhatunk az Arenal-vulkán kistestvéréhez, a Cerro Chato vulkánhoz, aminek megmászása kisebb kihívást jelenthet, főképpen a fülledt trópusi klíma miatt. De a megerőltető mászásért a rá következő csobbanás egy közeli lagúnában mindenképpen kárpótol. Az út kerteken, majd őserdőn át halad, míg elérjük a sivárabb, vulkanikus környezetet. Ha a felhők engedik, akkor fentről pompás rálátásunk nyílik a nagy vulkánra és a lagúnára is. A túra után ellátogatunk egy közeli, kiépített hőforráshoz, este pedig bemehetünk csavarogni egyet Fortuna városkájába.

Szállás: hotel reggelivel.

6 nap –  La Fortuna – Arenal, Monteverde

https://goo.gl/maps/kYUJueVMhvv    120km

Ma Monteverde felé vesszük az irányt, a misztikus köd-erdő birodalmába. Akár vízen is megtehetjük ezt az utat, az Arenal Lagunán áthajózva. A Monteverde park mellett van egy falu mely egy helyi művészparadicsom. A kis kávézókba, terráriumba, orchidea udvarba, vagy a művészgalériákba érdemes betérni.

Délután közös erdei sétára megyünk a parkban, ha már Costa Rica a természetvédelemre és a turizmusra tette fel jövőjét, vegyünk benne részt. Akár a lombok között függőhidakon is meg lehet tenni ezt a kis túrát. Az erdő ködös, nedves atmoszférájával, ágakon csüggő liánjaival, valamint hatalmas fáival mesébe illő helyre varázsol el minket.

Utána izgalmas lombkoronatúra keretében az erdőt felülről „repkedve” megcsodáljuk. Függőhidakon sétálva a fák között és drótkötelekre erősítve akár fél-másfél kilométeres távokat is átlibbenve a lombkoronák felett, szeljük át a dzsungelt.

Szállás: Monteverde, panzió reggelivel.

7 nap –    Monteverde – Tenorio Nemzeti Park – Llanos del Cortez vízesés, Tenorio-vulkán, Rio Celeste – ( Playa Grande)

https://goo.gl/maps/dGHxwc3tPgT2   200km

 

Ma kora reggel elhagyjuk a tengerpartot és a Tenorio Vulkán Nemzeti Parkhoz utazunk. A Llanos del Cortez vízesésnél megállunk egy rövid pihenőt tartani, ahol megmártózhatunk a zuhatagban. Ebéd után az erdei ösvényeken át indulunk túránkra a Rio Celestéhez a Tenorio Vulkán parkban. Utunk célpontja a Kék-folyó, mely hihetetlen kék színekben pompázik a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően. Gőzölgő hőforrásokat is látunk majd az őserdőben.

A kalandos túra után elhagyjuk a hegyeket és a „hideget”, s a csendes-óceáni tengerpartok felé vesszük az irányt, a jól megérdemelt napsütésbe!

Szállásunk a tengerpart, Playa Grande közvetlen közelében lesz a Marino Las Baulas Nemzeti Park területén. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk.

Ha nem sietünk, akkor ma még itt alhatunk a hegyekben egy hangulatos erdei szálláson, s reggel tovább a tengerparthoz.

Szállás: vendégházban.

8 nap –   Playa Grande (Hermosa, Carbon, Ventana) és környező tengerpartok

https://goo.gl/maps/ZNvo99MkAZ62

A következő két napot a tengerparton töltjük. A legszebb partszakaszokat együtt fedezzük fel. Elmehetünk messzebbre a Playa Hermosa fele, vagy a környéken sétálva eljutunk a Playa Ventana-hoz, ami egy kis csendes öbölben terül el, és ideális lehetőséget nyújt snorkelezéshez és fürdőzéshez. Továbbhaladva a Playa Carbon-hoz érünk, egy érintetlen fekete homokos tengerparthoz, melyet barlangok szegélyeznek. De különféle programok közül is választhatunk. Kenuba szállva beevezhetünk a folyón a szárazföld irányába, hogy vízimadarakat és kajmánokat figyelhessünk meg a mangrove erdőben. Az aktív és pihenős programok mellett lehetőségünk lesz arra, hogy belessünk a teknősök titokzatos világába. A lenyűgöző naplemente után indulunk, hogy megpillanthassuk a tengeri kérges teknősök tojásrakó partszakaszát, és ha szerencsénk van, akár a tojásrakás folyamatát is megnézhetjük.

Szállás: vendégház.

9 nap –       Playa Grande /Hermosa és környező tengerpartok

Ma pihenés, búvárkodás, vagy lehet más tengerpartot is választani, s ahhoz igazítani a phenős programot. (pld, nicaragua Cano szigetek délen pld. )

http://www.costaricadiving.com/

http://costaricaexperts.com/things-to-do/diving-scuba-snorkel/

10 nap –   Tengerpart, pihenés, merülés

11 nap  –                 Playa Grande / Hermosa – Nicaragua, Granada Leon 

https://goo.gl/maps/7YLv8JsBcnC2  354 km  – 8h

Hajnalban indulás a határ felé, majd Penas Blancas-ba utazunk. Rövid megállás, fényképezés a Nicaragua-tó partján, ahonnan a tó közepén jól látható Ometepe szigete és az ott lévő két vulkán. Folytatjuk utunkat Granadába, ahol megcsodálhatjuk többek között az Oroszlánok terét, a koloniális épületeket a régmúltból. Érdemes  lovaskocsival felfedezni a várost. Megnézzük a Convento San Francisco-t és a Casa de Los tres Mundos-t.

Szállás Granadában egy hotelben.

12 nap –  Massaya Volcano Nemzeti Park – Managua – Leon

Reggeli, majd továbbutazunk a Massaya Vulkán Nemzeti Parkba, ahol meglátogatjuk az aktív Santiago-vulkánt, melynek pereméről az alattunk lévő tájban gyönyörködhetünk, majd betérünk az információs központba is. Utunk Managuába vezet tovább. Városnézésünk során megcsodálhatjuk a székesegyházat, a Nemzeti Múzeumot, a Palacio de la Cultura-t, a Palacio de los Heroes de la Revolucion-t, a Republic Plaza-t, az Old Somoza Bunkert és a Sandino szobrot.

13 nap –  Leon városnézés
Reggeli után Leónba vezet utunk. Indulás után rövid kitérőként felkeressük a „nicaraguai Pompei”-t, ami az egykori nicaraguai fővárosnak, Leónnak az elődje, melyet egy hamu-szórás betemetett. Érkezést követően városnézés, mely keretén belül felkeressük a helyi katedrálist, a Ruben Dario múzeumot, a Parque Central-t és a Subtiava templom híres oltárát.

Ha aktívabbra vennénk a napot, lehet megnézni a Telica vulkánt, melyet még a mai napig aktív vulkán, és sand boardozni is lehet, fakultatív programként  a szállásról.

 1. nap  Leon – Managua – San Jose 

https://goo.gl/maps/V9FzDAaixTN2

repülő 200 usd  s akkor San Jose városnézés, vagy 500 km busz 90 usd, kb. 10-12h utazás, ott helyben intézhető.   http://www.ticketbuscr.com/international-buses/

 1. nap . San Jose – Mexico – Kuba

Mai nap a repülésé, transfer a reptérre, majd irány a karibi térség, Kuba.

Szállás havannában egy magánszálláson.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Most találtam repjegyet Bécsből Costa Ricaba 150 ezer ft retur,
  Bécs – Kuba 160 ezerért..
  Az út low budget, kb 1000 usd-ből kijön 14 nap jeep illetve kocsibérléssel, benzinnel, szállásokkal együtt. Persze ez létszámfüggő.

 2. Szia!

  Szeretnélek megkérdezni, melyik “kirándulásodba” lehet még becsatlakozni? És hogy melyik (Indonéz 5 sziget, Panama-Costa Rica) kb. mennyibe kerül?

  Köszönettel: Péter

 3. Szia Gábor érdekelne a program, szeretnék kapcsolódni.Kérlek küld át mi a menet? Új tagként kérlek írj le minden infót nekem.Szeretnék csatlakozni.

 4. Szia,

  Érdekelne ez az út, kb hány fővel és mekkora költséggel lehet számolni?

  Köszi a választ előre is, üdv:

  Beatrix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Like Button for Dummies