tippek tanácsok

Tanácsok előadóknak

Sziasztok

Csak pár keresetlen tanács, ötlet ami hasznos lehet első bálozóknak.

Az előadásról:

 Amiket itt írok gondolom mindenkinek common sense, biztos tudjátok, sok rutinos előadó van  itt. Ez csupán ismétlés, csak ajánlások, tanácsok, a saját tapasztalataimra, illetve a tavalyi fesztivál visszajelzései alapján. 45 perced lesz kb. Azalatt kell mindent elmondanod. Vagyis készülnöd kell rá, és elpróbálni.  Nem előadás alatt keresgélni mappába, forgatni a képet stb.

Technika:

Ami van: projektor, fejmikrofon  vagy zsinóros mikrofon, hangfal, léptető, pontos kezdés, s lelkes közönség, terem mester aki segít összetenni laptopodat a projector csatlakozóval és bemutat előadás előtt. Ha pendrive-ot hozol, akkor az gyorsabb persze.

A wifi-re ne alapozz, nincs. Azaz van, de ne alapozz rá.  Vagy 500 ember lesz egy hullámon.. lassú lesz. Meg elviszi az időt, csomó holt időd lesz, ami alatt akár nagyon érdekes dolgokat is mondhatnál. Javallom, hogy inkább otthon nyissad meg a weboldalt, képkivágás, mentés jpg. s beilleszted a képsorodba, ppt stb.   Egy folderbe tedd minden képed, ne ott nyitogassad  a foldereket, ne ott keressed. Nagyon nem profi lenne.

figyelemfelkeltő bevezetés: világos kérdésfeltevés, a probléma megfogalmazása. logikus felépítés. megfelelő számú kérdéskör tárgyalása. példák használata. építkezés korábbi ismeretekre. világos, jól időzített konklúzió (továbbgondolás)

Amit kell hoznod: laptopod vagy pendrive, üveg víz. Ha pendrive-on hozod az előadásodat akkor ne csiriviri programokat igényeljen, max. képnézegető meg egy video lejátszó. Ha a fotóid RAW formátumúak, ahhoz saját géped szerencsésebb, nem tudod milyen lesz ott a mi gépünk. De jpg. 2-3 mb-os képek bőven jó minőségűek bármely régi géphez is. Ha a video amit lejátszol HD minőség, más laptopján lehet döcög, akad..  Ha saját géped van, akkor nem lesznek meglepetések, max. a projektorhoz csatolásnál a képernyő felbontás miatt.  Föleg ha Macintosod lesz. Akkor hozz projektorhoz átalakítót, nekünk csak egy van. Ha nincs, akkor jelezzed majd info pultál, addigra kerítünk InshaAllah.

Mikrofon: ne mozgassad ide oda (előre-hátra). Amit nekünk a rádióban tanítottak, hogy megmarkolod mikrofont, s hüvelyk ujjadat kiegyenesíted előre mely az állkapcsodat  érintse, s így nem tudsz túl közel, se távol lenni a mikrofon membránjához. = egyenletes hang.

Persze az sem baj, ha érthetően beszélsz, artikulálsz, nem hadarsz. Ja és jó ha tudod mi az üzeneted..:), miről tartasz előadást, s ezt az elején el is mondod.

Képek –150-350 kép fér max. 1 órába, függően attól milyen gyorsan beszélsz, s mennyire épülnek egymásra a sztorik/ képek.

Sorrendbe tenni a képeket fontos, pld számozással 01, 02, 03.  Ha windows-od van, akkor egyszerű. Jelöljed ki az érintett képeket (select – bangkok- Bkk képeidet, pld. 20 db-t.), utána nyomj egy F2 gombot (átnevezés), vagyis beírod a témát, hogy 01BKK, majd enter. Azért kell 01, majd 02 a képek elé, hogy ne abc sorrendbe tegye, mert az nem biztos, hogy a kronológia, amit követni akarsz.  Akkor 20 képed  így néz ki 01 BKK 1, 01 BKK 2 stb.  

Majd megint kijelölsz köv. téma egységet (Phuket képeid), F2, átnevez, enter és kész 02 Phuket 1,  2. 3 stb stb..   vagy az egész foldert is kijelölheted s átnevezed.., s akkor sorban lesz. Lehet bonyolultul hangzik, de nem az.


Pontos Kezdés = nem futsz ki az időből

Érkezz időben.  Dugó lehet, sorbanállás bejutáskor…  Kérlek az előtted levő előadás végén a szünetében rögtön kezdjed meg a beállást, így ha gond van / lesz 10 percünk megoldani azt. Ha pendrive-od van esetleg másold asztalrara, az a biztos, és gyorsabb adat átvitel. (ez főleg a videóknál fontos). Önkéntesünk segít.  Beszélj vele pár szót, s akkor felkonferálása is jobban sikerül, hisz megismer kicsit, vagy elmondod mi a fontos rólad. ( ha nem derült ki a profilodból pld.)

A mappákat és a video lejátszót is nyissad meg (ne előadás alatt keresgéljed a programot☺ ), a video bekészítése, esetleg zenét is, ha akarod a szünetben, így a hangot is lepróbáltad egyben. (hangkábel kis jack dugó laptopodba)  Ezután csatlakoztassad a projektort, mert az szereti összekeverni a desktopod mappáit, s ott keresgéled majd mit hova rendezett a gép. Lesz ott terem mester aki tud neked segíteni, de a megelőzés a fontos.

Elvileg ő, vagy ha szabad vagyok, akkor én foglak felkonferálni.

Kérlek, figyeljetek a pontos kezdésre.  Legyen nálatok óra. Lézeres mutogató jól jöhet, vagy a léptető, próbálok hozni, de ha nincs az egér is megteszi. (legyünk kreatívek) Néha nézz rá időre, hogy nem ragadtál-e le az első 30 képnél, és a másik 300 képre már nincs időd… (van aki 1 képnél 10 percet beszél, neki ki is ürül a terem, erre vigyázz.. inkább tegyél be a sztorihoz kötődő vagy semleges képeket miközben beszélsz!!!)

Ha a videód fél percnél hosszabb, lehet nem köti le a közönséget, 10-15 mp-be át kell tudni adni a hangulatot, zajokat… .

Ha nincs órád, nyugodtan lehet kérdezni a közönséget is.. mennyi az idő, mennyi időm van még? .:)  Néha mondhatod magad is, hogy a felén túl vagyunk, erről és erről fogok még beszélni stb.. ez magadnak is egy vezető..  s a közönségnek is , hogy meddig kell még a tűkön ülniük..:)

Időben fejezzed be előadásodat, hogy a következő előadó is be tudjon állni, népességcsere, szellőztetés, stb.


Előadásod hogy legyen?

Mutatkozz be… ki vagy? … blogod címe…, hogy kerültél ide, ..mit csinálsz amúgy civilként, mit jelent neked utazás, miért ezt a témát hoztad, stb? (ezalatt lehet háttérben pár fotó rólad, egyéb útjaidról stb)

Mi az üzeneted és a célod az előadással??   !!! (ez fontos!! 3 mondat

Miért gondolod, hogy ez érdekes lesz nekik?  2 mondat    stb.. Majd vágj bele..!!

Gondold végig, minek kell feltétlen !!!! benne lenni, mi az ami jó ha benne van, és mi az ami kihagyható.  Na az a végére kerüljön..

Moderáld az eseményeket.

Ha gyerekek rohangálnak, akkor kérd meg a szülőket, mert (lehet téged nem,  de) sokakat  zavar az előadás hallgatásában a gyerek-zsivaj.

Tartsd kézben a közönséget.

Lehet interaktívnak is lenni, kérdezz az elején őket, ismerd meg mit tudnak az országról , témáról.. így érzed, hogy 1.0 vagy 3.0 előadást adj nekik.   pld:  Ki járt ott? Ki akar oda menni? Ki ismeri azt, hogy…  Így egy kicsit megismered közönségedet. Mennyi hasznos praktikumot mondj (mondj-e?) nekik?

Vagy kérdezzed, mik a sztereotípiájuk az országról? Érdekes válaszokat kapsz, s ezeket előadásod alatt megerősítheted, vagy cáfolhatod..

Vagy vetítés közben: mi az érdekes ezen a képen..? kérdéssel, s akkor vmi rejtett dolgot kibontasz, ami nem evidens nekik.. ezek a ráébresztő pillanatok nagyon jók.

De ne adj túl sok időt nekik.. inkább te beszélj.

Ha van kérdés előadás közben, akkor próbáljad azt mederben tartani, mert könnyen belecsúszhatsz abba a hibába

1. / kialakulhat, hogy a másik 100 ember számára érdektelen magán beszélgetés folyam kezdődik.  S elment az időd.  50-60- perc nagyon kevés.   

2. Moderáld őket, s mondjad nekik, hogy az előadás végén lesznek kérdésekre lehetőségek, ott tegye fel (ha hallgatóságot is érdekelheti). Ha magán jellegű vagy túl specifikus, mondjad, hogy amúgy is tervezted erről beszélni, majd az előadás után a kávézó részen elmondod neki (ahol egyébként egy sörre is meghívhat téged. 1 kérdés 1 sör..:)

Ötlet még, Egy-egy helyi (előadásod országához kötődő) vicc feldobja a sztorizást, rámutat a régió lelkületére pld…

Nagyon jó, ha nem csak utazó sztori, hanem levonsz következtetéseket is, pld xy országban milyen érdekes, hogy máshogy csinálják, építik, teszik, eszik, gondolják, mint itt Európában.

De ha belemelegedsz előadásodba, s nem nézed idődet… akkor 10 perccel az előadás időd vége előtt szólnak majd neked (terem mester), hogy 10p. időd van, akkor pörgessed fel, kerekítsed le lassan előadásodat. ne akkor próbáld a maradék 300 képet letolni.  Legyenek beépített kiszállópontok előadásodban pld.. így nem ciki, hogy „ja  sajnos már nincs idő a lényegre, pedig az milyen jó lett volna elmondanom”…

Befejezés

Amikor a vetítésnek vége, mond el megint ki voltál, mit akartál  átadni,  hirdessed  a weblapod, hol lesz legközelebb vetítésed, ha lev.  listát gyűjtesz legyen nálad papír, toll, ha könyved van mondjad, s hogy lehet venni, dedikálod, szóró lapjaid itt és az infopultnál is, ha van szponzorod, utad beszélj róla stb. S köszönj el.    Köszönöm hogy eljöttetek stb..  taps…

Előadást korábban is be lehet fejezni, s utána hagyni időt a kérdésekre. Vagy végig te beszélsz, s utána a kérdések a folyosón / kávézóban kint. Te döntöd el habitusodnak megfelelően. A kérdésekkor már a nézők 40% kimegy pisilni, enni stb., mozgás lesz. Meg közben is..

Majd kérem mondjad be, ha tudsz közérdekű infókat:

  • hogy Wc merre. Melyik kerekasztal beszélgetésen találkozhatnak veled, melyik előadásra űlsz még be ma stb. Visszajelzéseket és a kvízt adják majd le. S ha emlékszel ki jön utánad, akkor esetleg azt is mondjad be ..
  • Amit én javallok, hogy hagyj a szünet előtt 2-3 percet kérdéseknek, s moderáljad. Ha releváns a kérdés, akkor válaszolj ott mikrofonba. Ha túl specifikus, akkor mondd:  erre inkább a kávézóban, mert hosszú lesz a válasz és vannak/ lennének általánosabb vagy többeket érdeklő / érintő kérdések amit még mikrofonba mondanál.  Ezt te döntöd el, mi a dinamikája a rád szabott időnek.

5 perc szünet alatt is beszélgethetsz még a köréd gyűltekkel, akár mikrofonnal is, de kérlek már adjad át a technikát (laptopot stb.)  a következő előadónak, hogy addig beálljon a számítógépével, felmásolja pendrivejáról a dolgait stb..

Szünet – az embereknek legyen ideje cserélődni, szellőztetni stb.

Ha lesz időd / kedved, te is gyere be a beszélgetős terembe, ahol az elmúlt órák előadói dumálnak sztoriznak egymással, s ahol lehet kérdezgetni titeket. Te is irányítsd oda kérdezőket, érdeklődőket bátran..

Köszönöm, hogy eljöttök előadni, remélem ti is jól fogjátok érezni magatokat.

Rádióktól és Tv-ktől, újságoktól is fognak keresni titeket ott is, meg általában a fesztivál után is. Bátran promózzátok weblapotokat, könyveteket stb..

——  —- 

Ha valamit kihagytam, vagy kérdésetek, ötletetek van, akkor írjatok bátran, kiegészítem az irományt..

Népszerűsítsétek az eseményt is, osszátok meg

https://www.facebook.com/events/2470871503182882/

Köszönöm, hogy jöttök és részesei vagytok egy klassz eseménynek és egy fantasztikus közösségnek.

Csonka Gábor – Vándorboy

70 284 6080

<jaratlanutakfesztival@gmail.com>

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*