Fizetős és nem fizetős utak Európában

Az utazás addiktív Fb. csoport adminisztrátorai egy új sorozatot indítottak, hogyan lehet kocsival is olcsón hatékonyan utazni Európában. Mely főutak nem dugósak, jól járhatóak és esetleg még 2 sávosak is. Mint tudjuk, sok országban a fizetős utak jelentős részét teszik ki az utazás költségének. Szóval csatlakozzatok a csoporthoz, sok hasznos infó lesz még ott. Egyenlőre ezeket tudom megosztani. Kövessétek őket:

https://www.facebook.com/groups/utazasaddiktiv/about

A leírás szerint: “A csoportba, minden olyan utazó jelentkezhet, aki elmélyült egy adott témában és annak megszállotja (tömegközlekedés, térképek, numizmatika, politika, vexilológia…). A belépés nem feltétele, hogy járt már minimum 50 országban. Aki csak két országban járt, de annak a megszállottja és nem a fő desztinációs útirányba tartozik.

A csoportot azért hoztam létre, hogy saját tapasztalattal a tagok segítség egymást, a frissen megszerzett új információk által, ami nem érhető el az interneten, vagy kevésbé ismert. Egyfajta utazási fórumnak is szánom. A cél, az információ áramlása vízumkérdésektől, az extrém utazásokig. pl. vízum nélkül Bhutánba, vagy Bangladesből alternatív útvonalon Burmába. A tagoktól elvárt, az olcsó, filléres “szar rágó” utazási mentalítás. Pénzzel mindeki tud utazni. Próbáljunk meg aktív utazási információs oldalt csinálni.”

Új sorozatot indítok, a fizetős út, kontra nem fizetős gyorsforgalmi utak kapcsán.

Az első téma:

A világ 6. leghosszabb gyorsforgalmi úthálózatával rendelkezik (közel 12.000 km), ennek 76,5%-a fizető. Átlagos útdíj 9,6€/100 km, normál kocsira, lakóautóra vagy N1-es mikrobuszra már a duplája. Megosztok egy térképet, amely feltünteti az ingyenes autópálya és gyorsforgalmi útszakaszokat is. Általánosságban az mondható el, hogy Bretagne, Normandia és Elzász- Lotaringiában a legtöbb a díjmentes gyorsforgalmi út.

–  Toll motorways   –  Free motorways   –  Non‑motorway trunk routes, mostly dual- carriageway / divided highway.

A leghosszabb és legfontosabb A75-ös Montpellier és Clermont-Ferrand között ingyenes, a millaui-viadukt kivételével. Egy nagyobb körút alatt több száz € pályadíjat spórolhatunk meg, ha ügyesen tervezzük meg az utunkat. Általánosságban elmondható, hogy aki közép-vagy észak Franciaországba indul, annak a németországi vagy a svájci tranzitút a megfelelő.

A délre indulóknak is jó megoldás a svájci tranzitpálya (40CHF) a kerülő ellenére is, mivel az olaszországi 650 km-es tranzitszakasz oda-vissza (130€ szgk.-ra, kisbuszra, lakóautóra már 260€ a költség)

A fizetőkapus rendszer, eltérő az olaszországitól, mivel 16 különböző koncepciós magán autópályafenntartó van. Ezért van olyan sűrűn megszakítás, a fizetőkapuk terén. https://about-france.com/geo/motorways.htm

A következő téma:

Az olaszországi autópályákról, mindenkinek a nagy dugók, és a Benetton csoport jut eszébe. Átlagosan 10€-s költséggel számolhatunk 100 km-ként, mikrobusszal, lakóautóval a duplája. Most próbálok segíteni azoknak, akik spórolni szeretnének itáliai kalandozásaik alatt. Sok helyen jól lehet haladni az autópályákkal párhuzamos SS (Stade Statali) utakon, sokszor 110 km/h-ás osztott pályás utak vannak.

Díjmentes autópályák sajnos csak délen vannak:

 • A2 Salerno- Reggio di Calabria
 • RA5 Potenzai sztráda
 • A19-es Catania- Enna- Buonfornello (Szicília)
 • A29/A29dir Palermo- Trapani- Mazara del Vallo (Szicília)
 • A20 Buonfornello- Cefalu – Sant Agata (Szicília)

Díjmentes fontosabb gyorsforgalmi utak:

 • SS3BIS Ravenna – Perugia-Todi- Terni út (ez a római gyorsforgalmi 250 km-es)
 • SS16 Foggia-Bari-Brindisi- Lecce- Otranto (320 km-es puglai strada)
 • SS1 Tarquinia-Grosetto- Livorno
 • SS131 Sassari- Cagliari
 • SS36 Milano – Lecco-Colico (Comoi pálya)
 • SS42 Forno- Darfo Boario Terme-Pianico
 • SS434 Verona- Rovigo (83 km)
 • SS45bis Brescia-Salo (Garda tavi)
 • SPB551 Brescia- Marone- Gratacasolo (Iseo tónál)
 • SR148 Róma-Latina
 • SR308 Padova- Castelfranco Veneto

http://www.vidiani.com/…/detailed_road_map_of_italy.jpg

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies