Norvég Jotsedalbreen gleccser

Norvégia körutazás

Norvég út 2021 nyár Kisbusszal végig, kiutazás lehet repülővel.

NORVÉGIA

A gleccserek és fjordok csodás világa

Érdeklődésed pedig: itt jelezzed nekem, ha elolvastad a programot.

Norvégia , Preikostolen
Norvégia , Preikostolen

Norvégia páratlan természeti szépségei, keskeny fjordjai, kék gleccserei, hófödte hegyei, az északi fény egyedülálló jelensége, különleges állat, madár és növényvilága miatt mindig a természetjárók vágyott és visszavágyott úti célja. Ha valaki érintetlen természeti környezetet szeretne maga körül látni, akkor az utazás Norvégiába kihagyhatatlan.

Jotsedalbreen gleccser
Jotsedalbreen gleccser

Színes programunkban mindenki megtalálhatja a kedvére való aktivitást, és természetesen ha ennyi nem lenne elég, lesz lehetőség fakultatív programokra is. Ki lehet próbálni a tengeri kajakot, motorcsónakkal fedezhetünk fel fjordokat, sétahajókázáson vehetünk részt, esetleg egy kis bicikli túrát is tehetünk a fjordok közelében, avagy gleccseren sétálhatunk hágóvassal.

Természetesen az alap programban is sok túrázás, természetjárás, városnézés szerepel, hogy az idevezető hosszú busz utat kipihenjük, és minél több életre szóló élménnyel gazdagodjunk. A program itt:

Preikostolen kirándulás
Preikostolen kirándulás

Kulturálisan is inspiráló ország Norvégia, hiszen történelmi és építészeti emlékei visszanyúlnak az emberiség kezdetéig amit a barlangrajzok is igazolnak. Látni fogjuk a viking kultúra nyomait és a norvég kereszténység emlékeit, viking hajót, fatemplomokat. Útba ejtjük Arhust, Bergent, Stavangert, Lillehammert, Oslot, Göteborgot és Koppenhága városait, melyek Európa legbarátságosabb kozmopolita városai közé tartoznak. Itt a helyi   kulturális értékeket nem csak a városokban sétálva, de nagyon látványos és szép múzeumokban ismerhetjük meg. Utunk

Geiranger
Geiranger

összeállítása során gondosan válogattunk a sok lehetőség közül, hogy bő két hét leforgása alatt a lehető legtöbbet láthassunk ebből a sokszínű világból.

Kiemelt látnivalók az utazásunk során:   

– Bryggen (Bergen Hanza – kikötője)  (UNESCO világörökség)
– Nyugat -Norvégiai Geirangerfjord  (UNESCO világörökség)

– Norvégia legmagasabb csúcsa, hóborította hegyek, gleccserek,

Bergen - eső és nap országa
Bergen – eső és nap országa

– Nemzeti Parkok (Jotunheimen Nemzeti Park, Dovrefjell Nemzeti park)

– hatalmas sziklafalak, fjordok, tundra jellegű táj, vízesések

– Skandinávia kozmopolita városai (Arhus, Oslo, Bergen, Göteborg, Koppenhága)

– Túrák: Preikestolen szikla, Kjeragbolten, Bordalsgjelet kanyon

Érdeklődésed pedig: itt jelezzed nekem

Aarhus - Dánia
Aarhus – Dánia

1. nap                     Budapest, kisbusszal utazás, Hamburg

Hajnalban indulás saját kisbuszunkkal Budapestről. Egész napos, utazás, Szlovákián, Csehországon, és Németországon keresztül. Eljutunk Hamburgig, ahol rövid esti városnézés keretében megmozgatjuk lábainkat, majd este alvás egy ifjúsági szálláson.

Aki repülővel menne ki szept 3-án, annak a csomagját a kisbusz kiviszi, s Stavangerben felvesszük a kocsival.

https://goo.gl/maps/BRi20

2. nap             Hamburg – Aarhus – Kristiansand,

Kora hajnalban indulunk Dániába, megállunk pár órára Arhus

Stavanger kikötőjénél
Stavanger kikötőjénél

városában, mely a legérdekesebb város az ország északi részén. Kellemes sétálóutcák, hangulatos épületek, utcazenészek, és kiülős éttermek fogadnak ebben a fiatalos egyetemi városkában. Az utcákon sétálva Dánia építészetével és szokásaival ismerkedhetünk, s a skanzenban hétvégén azt is láthatjuk, ahogy korhű ruhákba öltözött emberek „élik mindennapjaikat”. Délután Hirsthals városában kompra szállunk, és áthajózunk Norvégiába, Kristiansand-be, hogy szállásunkon kipihenjük a hosszú utat.

Alvás bungallókban

Preikostolen kirándulás
Preikostolen kirándulás

tt követhető utunk Norvégiai része,  s persze sok kitérőt is teszünk a látványosságok felé, de látható a főbb csapásirány:  https://goo.gl/maps/511OV

3. nap                     Kristiansand, Stavanger

Hajnalban elindulunk Stavanger hangulatos kis kikötővárosába, s pár óra buszozás után megérkezünk, mely Norvégia olajvárosa, hisz az Észak-tengeri olajfúró tornyokhoz ez a körzet van legközelebb. Itt megnézzük a nagyon érdekes

A kardok norvégiában
A kardok norvégiában

Olajfúró torony múzeumot, ahol interaktív módon bepillanthatunk a platformokon dolgozók életébe, kipróbálhatjuk, hogy például vész esetén hogyan menekülhetünk. Ugyanitt a tornyok technikai fejlődésének részleteibe is elmerülhetünk, illetve egy 3D filmen keresztül az olaj keletkezésének történetébe kapunk bevezetőt. Alternatívaként lehet a belvárosban nézelődni, hogy lássuk a hely hangulatát, építészetét s a helyiek mindennapjait. A város közelében van a képeslapokról ismert Sverd i fjell, hatalmas 20 méteres földbe szúrt kardok dombja, ahova szintén eljutunk, mielőtt elfoglaljuk szállásunkat.

Szállás Lysefjord mellet, bungallókban.  Ma 240 km, 4-5h

4. nap                    Lysefjord, Preikestolen szikla, Lysefjord

Mai nap a kirándulásé. Reggel busszal és komppal eljutunk az ország egyik leglátványosabb természeti látnivalójához, a híres 900 méteres függőleges szikla letöréshez a Preikostolen prédikálószék sziklához, ahonnan madártávlatból belátható az egész Lysefjord és a környező hegyek. Gyönyörű flórában tesszük első nagyobb, 6 órás

Preikostolen szikla a kedvencem
Preikostolen szikla a kedvencem

kirándulásunkat, a Skandináv-hegységre oly jellemző fjell-jellegű köves, sziklás terepen. Ez itt a világ legjobb bázisugró helye. Az adrenalin enélkül is garantált, mert a szikla peremét még hason fekve megközelítve is szédítő élményben lesz részünk. Este a következő túránk kezdőpontjához közel fogunk megszállni egy békés kempingben ahová komppal, majd buszunkkal jutunk el.

Azoknak, akik nem szeretnének részt venni a mai és a következő napi nagyobb túrákon, azoknak fakultatív programkéntlehetőségük van  egy

Lysefjord
Lysefjord

hajó kiránduláson részt venni (Stavanger – Lysebotn között) ami a 42 km hosszú Lysefjordon keresztül vezet. Akik ezt a programot választják, azok a mesés hajóút után, a nap végén a fjord csúcsán levő szálláson fognak aludni, ahol a következő nap délután felvesszük őket. Előre kell szólni, jelentkezéskor a szállásfoglalás miatt!!!! Így még marad idejük pihenni, sétálni Stavangerben vagy a környéken, s másnap felfedezhetik a kis falu életét és kávéházát, míg mi túrázunk.

Túratáv: kb. 8 km, időtartam: 6-7 óra, szint: 600 méter fel, 600 méter le.

Preikostolen tle természeti csodákkal
Preikostolen tle természeti csodákkal

Szállás kempingben, bungallókban a Lysefjord partján azok számára akik a mai és a következő napon a gyalogtúrázást választják.

Szállás egy másik kempingben a Lysefjord végében azok számára akik a fakultatív hajókirándulást választják.

Norvégia - Kjerogbolten trekking
Norvégia – Kjerogbolten trekking

5. nap                     Lysefjord, Kjeragbolten szikla

Rövid buszút után elérkezünk második nagyobb, 8 órás kirándulásunk kiindulópontjához, az Oygardssolen kilátóteraszig, s innen már gyalog folytatjuk utunkat a tundra jellegű tájon meredeken felfelé. Lassan eljutunk a lélegzetelállító majdnem egy kilométeres magasságban lógó, tojás alakú szikladarabhoz, a Kjeragboltenhez, amely két függőleges sziklafal közé szorulva várja a bátrakat, hogy elkészítsék életük fotóját. Az élmény garantált, a kilátás lefele tényleg adrenalin fokozó, ráadásul a szikla alatt zúg alá egy vízesés.

A túra után közösen elindulunk egy

Kjerogbolten - 1 km mélység alattunk - fenséges
Kjerogbolten – 1 km mélység alattunk – fenséges

völgyrendszeren keresztül északnak,

felvesszük azokat az utastársainkat, akik nem kirándultak, s előző nap a lysefjordi fakultatív hajókirándulást választották. Innen együtt Valle falu békés kempingjének faházaiban töltjük az éjszakánkat és pihenjük ki fáradalmainkat.

Túratáv: kb. 11 km, időtartam: 8-9 óra, szint: 750 méter fel, 750 méter le.

Szállás faházakban Valle városkában.

6. nap                    Valle, Voss 

Reggel kisétálunk megnézni egy hangulatos fatemplomot és a kertjében található temetőt. Miután kinézelődtük magunkat, egy több órás, csodálatos völgyeken keresztül vezető úton buszozunk. A világ legszebb látványútvonalai közé tartozik. Nem győzünk gyönyörködni ebben a csodás tájban, míg eljutunk 5-6 óra alatt Voss városába. Ez a kisváros Norvégia másik fontos outdoor sport-központja, s jó kiindulópont a délutáni Bordalsgjelet kanyon túránkhoz, ami kb. 2 óra kellemes sétát jelent. Este Voss

Norvégia, Valle
Norvégia, Valle

kempingjében szállunk meg. Aki még energiát érez, felmehet a közeli hegycsúcsra, hogy onnan gyönyörködjön a táj panorámájában és a soha véget nem érő napnyugtában.

Szállás bungallowban, Voss városkában.

7. nap                     Voss, Bergen, Sogne fjord 

Reggel elindulunk Bergenbe, Norvégia talán leglátványosabb városába, mely a Hanza városok egyik tagja volt. Bryggen nevű rakparti fa házsorának köszönhetően az UNESCO világörökségi listán is szerepel. Érdekességei még a kikötő, a Torget halpiac, városháza, Mária templom, Rosenkrantz torony, Grieg zeneszerző szobra, hogy csak pár

Norvégia, Bergen belvárosa
Norvégia, Bergen belvárosa

érdekességet említsünk, de felkeressük a Hanza Múzeumot is, ahol egy tűzvészt túlélt házban nyerhetünk bepillantást a német kereskedők mindennapjait.

Itt is lesz idő alternatív fakultatív programokra. Érdemes fogaskerekűvel felmenni egy kilátópontra, ahonnan megnézhetjük a város panorámáját, de lehet egy pár órás kirándulást tenni a környező hegyeken, vagy igény esetén rövid fjordnéző séta hajókirándulást tenni.

Délután elindulunk másnapi kirándulásunk kiindulópontja fele. Útközben komppal átkelünk a Sogne fjordon, s a Jostedal Nemzeti Park közelében a fjord partján pihenünk meg egy kempingben.

Szállás Sogne fjord mellett, faházakban.

Norvégia, gleccserek, Jotsedalbreen
Norvégia, gleccserek, Jotsedalbreen

8. nap                     Sogne fjord, Jostedal gleccser, Lom

Ma a Jostedal Nemzeti Parkba indulunk, ahol Európa legnagyobb gleccsere található, de ezen kívül rengeteg egyéb gleccser is megközelíthető itt. Teszünk egy 3 órás kirándulástNigardsbreen gleccsernyelvéhez, hogy megcsodáljuk a természet ezen csodáját, megérthetjük, hogyan képződtek a gleccserek, morénák, kis szerencsével hallhatunk rianásokat, s esetleg látunk éppen jégleszakadásokat (borjadzást) is, s rengeteg

 Galdhoppigen csúcsról körbenézve
Galdhoppigen csúcsról körbenézve

szép fotó készíthető erről a ritka természeti csodáról.

Igény esetén szervezünk reggelre egy fakultatív gleccsertúrát is, amelynek során a kalandvágyóbbak extra pénzért hágóvasakkal a lábunkon túrázhatnak felfelé egy gleccser felszínén pár órát. A gleccsertúrát egy norvég hegyi vezető bonyolítja le a szükséges biztonsági előírások figyelembevételével. A hágóvasak használata nem igényel semmiféle előképzettséget, s a túra nehézsége sem nagy, így bárkinek javasolható.

Túránk után átkelünk busszal a hegyeken s az éjszakát Lom városka faházaiban töltjük, ahonnan másnapi túránkat indítjuk Észak Európa legmagasabb pontjához.

Szállás faházakban.

Norvégia, a fellegekben, Jotunheim nemzeti park
Norvégia, a fellegekben, Jotunheim nemzeti park

9. nap                    Lom, Jotunheimen Nemzeti Park, Lom

Ma két választás van. Alap programként ez a pihenő nap, de reggeli után Lom környékén több kisebb túra lehetőségek közül is választhatnak a környező hegyekre, ahonnan pompás kilátás nyílik a völgyre. Lehet 2-5-7 órás ösvények közül választani. a csoport többi része a völgyben található előző napi szállásunkon fog éjszakázni.

Aki nem szeretne túrázni, azok számára is marad érdekesség: a Fjell múzeum megtekintése, illetve a híres 12. századi fatemplom és temetője.

Norvégia csúcsán, Galdhoppigen
Norvégia csúcsán, Galdhoppigen

A másik lehetőség a fakultatív program keretében megmászni Norvégia, és egyben Észak Európa legmagasabb pontját. Ez egy egész napos megerőltető túra a Jotunheimen Nemzeti Parkba, ahol 60 gleccser, számtalan mélykék tó és vízesés található, illetve Skandinávia legmagasabb csúcsa, a 2 469 méter magas Galdhopiggen. A túra útvonala az időjárástól is függ, de jó időben 12 óra alatt teljesíthető a táv. Gyönyörű magashegyi parkban nunatak- csúcsokkal és gleccserekkel csipkézett, látnivalókban bővelkedő tájat, elbűvölően vad világot fogunk felfedezni,

Lom, Norvégia hagyományos templomai
Lom, Norvégia hagyományos templomai

szakadékokkal, gleccserekkel, csúcsokkal, szédítő panorámával, s kis szerencsével még az ezen a vidéken élő rénszarvascsordákkal is találkozhatunk. Akik erre a fakultatív túrára jelentkeznek, azok egy hegyi turistaházban, vagy annak kempingjében fognak aludni a csúcsmászás után, s a buszunk ott fogja felvenni őket. A túrázáshoz nagyon jó kondíció szükséges.

Túratáv: 12 kilométer sziklás, feljebb havas terepen, időtartam: 10-12 óra, szint: 1 460 méter fel, 1 460 méter le!

Szállás az előző éjszaka már megismert faházakban Lom városában azok számára, akik nem jönnek csúcsmászásra a Galdhopiggen csúcsára.

Szállás turistaházban, vagy annak kempingjében azok számára, akik a csúcsmászást választják.

Norvégia, Geiranger környéke
Norvégia, Geiranger környéke

10. nap                  Lom, Geiranger fjord, Trollweggen, Geiranger  

Reggeli indulás után felvesszük a csúcsmászó utastársainkat, és indulunk következő célunk felé. Geiranger – a róla elnevezett fjord, illetve a belezúduló hét nővér vízesés lesz mai napunk első célja, mely az UNESCO világörökség része. Körülötte magas hegyek, vízesések találhatóak, melyek méltán képviselik ezt a címet.

Fakultatív programok sokasága között választhatunk ma: lehet tengeri kajakot vagy

Norvégia, trollwegen, Andalsness
Norvégia, trollwegen, Andalsness

motorcsónakot bérelni pár órára, így aki szabad idejében víz közeli  kalandra vágyik, az ilyen módon ismerheti meg a Geiranger fjordot. A lexikális érdeklődésűek a „világörökség fjord” múzeumot nézhetik meg, vagy aki egy pihentető programra vágyik, az 2 óra hosszan turistahajóról szemlélheti és fotózhatja a hegyeket két órán keresztül, melyek megannyi norvégiai képeslap megunhatatlan fotótémája. A hajóról kitűnően láthatjuk a fjord meredek partfalait, vízeséseit és szinte felfoghatatlan méreteit.

Utána buszunkkal egy szerpentinen kapaszkodunk

Norvégia, briksdalbreen
Norvégia, briksdalbreen

fel a Geiranger fjorddal szemben fekvő kilátóponthoz, ahol ismét elképesztő látványon pihentetjük meg szemünket. Nemcsak a hatalmas fjord húzódik lábunk alatt, hanem rengeteg havas hegycsúcs is.

Délután kb. két óra buszozás után érünk Andalsness közelében, ahol hajtűkanyarokkal ékesített, Korzikát idéző, pompás kilátással rendelkező úgynevezett Óriások-útján kanyargunk majd fel a Troll-hágóhoz. Itt, egy kilátópontról szédületes panoráma tárul a szemünk elé: a távoli fjord, hegyek, a lefele szerpentin kígyóként kanyargó út, vízesések. Innen még tehetünk egy kisebb sétát egy hegygerincre, ahol másik szemszögből láthatjuk a gyönyörű tájat. Ezután legurulunk a hegyről tengerszintre, hogy a sűrű program után élvezhessük a természet nyugalmát szállásunkon.

Szállás kempingben, bungallókban Geiranger városának közelében.

Dombas area, Folldal mine
Dombas area, Folldal mine

11. nap                   Andalsnes, Dovrefjell Nemzeti park, Folldal, Dombas

Reggeli indulás után, útközben megállunk megnézni a Trollok falát, egy 1 600 méteres gránit sziklafalat mely Európa legmagasabb összefüggő függőleges sziklafala, így nevezhetjük a szikla mászók paradicsomának.

Ma két választás lehetséges a csoport érdeklődésének megfelelően:

1 – Továbbhaladunk Dombas fele, a Dovrefjell Nemzeti parkhoz. A park ezen része Európa

Norvégia, Folldal, bánya
Norvégia, Folldal, bánya

legérintetlenebb helye és a rendkívül változatos ökoszisztémával rendelkezik. Rövid, kb. 4 órás kirándulást teszünk a tundra jellegű természeti környezetben, így megismerkedünk Skandinávia tipikus flórájával, faunájával. Ezen a háborítatlan területen sok madárfaj, pézsmatulkok, sarki rókák, rénszarvasok, farkasok élőhelyén járunk, a lenyűgöző hátteret pedig a 2 200 méter fölé magasodó, egész évben havas Snöhetta hegy karakteres tömbje uralja. A látképet színesítik még ezen a jellegzetes fjell vidéki hangás területen, a csillogó olvadékvíz folyások, így különösen jó időben, gyönyörű természetfotókat készíthetünk.

2 – Akiket viszont inkább egy kis kulturális csemege izgat jobban, azokkal Folldal bányavárosába látogatunk el, ahol egy különleges időutazásban lesz részük. Kisvasúttal 800 méterrel a föld felszíne alatt kalandozunk, s átélhetjük a rézbányászok mindennapi életét egy 300 évig működő, de 50 éve bezárt bánya vájataiban. Miután itt végeztünk, felvesszük a túrázókat, s együtt indulunk szállásunkra, mely egy kempingben lesz ismét.

Túratáv: 14 km, időtartam:  4  óra, szint: 0 méter.

Szállás kempingben, bungallókban Dombas városában.

Skanzen, Lillehammer
Skanzen, Lillehammer

12. nap                  Dombas, Lillehammer, Oslo

Délután elindulunk Lillehammer felé, mely az 1994. évi téli olimpia városa volt. Megnézzük az olimpiai komplexumot, illetve egy nyitott skanzenben sétálunk, hogy dióhéjban átfogó képet kaphassunk Norvégia építészetéről, ősi donga templomairól, kőlappal fedett faházaikról, klasszikus századfordulós városi épületeikről. Az épületekben kiállítások, korhű boltok, berendezési tárgyak, kézműves bemutatók találhatók, s a parkban sétálgatva magunkba szívhatjuk Norvégia esszenciáját.

Szállásunk Oslo előtt egy faházban.

 Oslo, szobor park
Oslo, szobor park

13. nap  Oslo

Reggeli után buszunkal bemegyünk a norvég fővárosba, ahol egész napos városnézés vár ránk. Ez az utolsó napunk Norvégiában, elmegyünk a Bygdoy- félszigetre, ahol Norvégia legérdekesebb múzeumai találhatóak. Itt van a Kon-Tiki Múzeum, amelyben bepillanthatunk az évezredekkel korábbi óceán átkelés lehetséges voltát bizonyító hajóút kalandjaiba.  A Viking Hajók Múzeuma szintén érdekes, ahol a hajdani viking nép letűnt társadalmának életébe nyerhetünk bepillantást. Nem kevésbé érdekes a Fram Múzeum, ahol

 Oslo, skanzen
Oslo, skanzen

Amundsen hajójával és a híres sarkvidéki expedíciókkal ismerkedhetünk meg. A skanzen is nyitva áll azok számára, akik még többet szeretnének a hangulatos múltban sétálni, de megnézhetjük délután a színes, felvonulással egybekötött őrségváltást is.

Választhatunk délután, hogy szabad program keretében barangolunk a belvárosban, vagy Elsétálunk az Akershus erődhöz, amelyet a katonaság nemrég nyitott meg a nagyközönség számára, megnézzük a Városházát, a kikötőt, a Vigeland parkot ahol izgalmas szoborkompozíciók és kovácsoltvas mesterművek teszik hangulatossá a sétánkat.

Este indulunk haza, ha repülünk, vagy tovább, ha busszal megyünk haza. Nem messze Oslótól töltjük az éjszakát egy kempingben.

Szállásunk bungallókban, Oslo mellett

Svédország, Göteborg
Svédország, Göteborg

14. nap                  Oslo, Göteborg, Malmő

Miután reggel elindulunk Oslóból, pár óra utazás után érkezünk meg Svédország tengeri kapujához, Göteborgba. Az ország második legnagyobb lakott települése, életteli kozmopolita város impozáns épületekkel, parkokkal, botanikus kerttel, bevásárló utcákkal, múzeumokkal és kellemes kávézókkal. Kicsit belekostolunk a svéd urbánus jóléti társadalomba, ahol az árak már olcsóbbak a Norvégiában megszokottaknál. A legizgalmasabb a tengerészeti múzeum amit javaslok, ahol egy igazi hadihajóban és egy tengeralattjáróban kalandozhatunk, hogy képet kapjunk és átérezhessük a tengerészek mindennapi életkörülményeiről. Délután irány Malmő, kellemes élhető, történelmi kisváros, ahol pár óra sétával megismerkedhetünk a főbb látnivalókkal.

Szállás egyszerű, tiszta hostelben.

Koppenhaga
Koppenhaga

15. nap                  Koppenhága

Miután kialudtuk az előző napi buszozást, a tengeren átívelő hídon keresztül bemegyünk Koppenhágába, ahol egész napos városnézés vár ránk. Sétánk közben lesz időnk az Amalienborg kastélytól dél fele elindulva bebarangolni az egész óvárost. A kikötőben be lehet fizetni egy 1 óra hosszú sétahajókázásra, hogy a várost átölelő csatornahálózatból és a tengerről gyönyörködjünk ebben az egyedülálló városban. Aki az aktív felfedezést választja, az igénybe veheti a regisztrációhoz kötött, de ingyenes városi bicikli kölcsönző rendszert, így két keréken fedezheti fel ezt a kellemes várost. Európa egyik első vidámparkja a 160 éve nyílt Tivoli is milliókat vonz évente, így ha egy kis adrenalin fokozás kell hazaút előtt, akkor ne hagyjad ki. Az út végén bevásárolhatunk Európa leghosszabb bevásárló/ sétáló utcájában, megcsodálhatjuk a hatalmas Lego boltokat melyek a high tech mellett Dánia másik szimbólumává váltak. Christianhavn városrésze az autonómiájának kivívásáról híres, ahol Amsterdamhoz hasonlóan az alternatív és autonóm életformák, művészeti galériák, caféshopok vonzzák a látogatókat.

Késő délután elbúcsúzunk ettől a szép várostól is, s megkezdjük hazafelé tartó hosszú utunkat. Mont Klint útba esik, habár Dániához nem szoktak az emberek érdekes természeti képződményeket kapcsolni, de ez a leszakadásos, meredek tengerpart méltán megér egy órás sétát, ha marad időnk. Innen rövid buszozás után, Gendser városában ismét kompra szállunk Az éjszakánkat a kompon töltjük.

https://goo.gl/maps/9FZ5k

16. nap                  Hazautazás

Németországon, Csehországon, Szlovákián keresztül buszozva, várhatóan az esti órákban érkezünk meg Budapestre fáradtan, meggyötörten, de rengeteg élménnyel .

Érdeklődésed pedig: itt jelezzed nekem

Ha bármi utazás érdekel idén, akkor katt:

https://vandorboy.com/tura-szervezes/

vagy a weblapom jobb oldalán látod az aktuális utakat amerre megyek idén.

Ha valaki ki akarja hagyni a hosszú buszozásokat, akkor vannak fapados járatok Aarhusba, Göteborgba, tehát nekik megoldható az útközbeni becsatlakozás illetve távozás. Összesen több mint 6 ezer km-t teszünk meg!

Út ára tartalmazza:           az utazást saját bérelt busszal, a szállást hostelekben, kempingek faházaiban, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza:  a belépők árát, a fakultatív programok (hajókirándulás, gleccsertúra, Galdhopiggen csúcsmászás, tengeri kajakozás, hajókirándulás, Folldal bányaváros látogatása) árát, az utasbiztosítást és az étkezést.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Szia!

  Az költségekről nem találok tájokoztatást. Megírnád kb mivel lehet kalkulálni a túra folyamán?

  Köszi,

  Péter

  1. átküldtem az infókat.. habár Norvégia nem magyar fizetésekhez idomul.. kisbuszt bérelni is drágább mint Svédországban… de részleteket emailben elküldöm..

 2. Szia!

  Engem is érdekelne az út, egész pontosan van már valami tervben, hogy mikor lesz? Esetleg tudnál viszonyításképp árakat mondani?

  Köszönöm!

  1. Persze küldöm.. de Norvégia drága ország.. még járművet bérelni is..
   de átküldöm neked, mi mennyibe kerül.. illetve jó lenne megtölteni a minibuszt, s szétdobni a költségeket.

   Gábor

 3. Szia!
  Csatlakozom azokhoz, akik elsőként a körutazás körülbelüli árát szeretnék tudni. Esetleg le lehet redukálni 8-10 napra? (költségzsugorítás)

  1. SZia
   kérdés, hogy érdemes-e.?
   Mo-ról kivezetni 1.5 -2 nap, vissza 2, s s marad 4-6 nap.
   Ha kint bérlünk kisbuszt az még drágább.. meg repülő kell..
   Ha svédorságban, akkor repülő, meg 600 km, nem nyerünk sokat megint.
   Norvégia drága, sajna ezt senki nem hiszi el, míg nem jár utána, vagy nem jut el oda.

 4. Szia! A párommal minket is érdekel a körút , régóta tervben van, viszont mi Dániából csatlakoznánk. Ha ez nem gond,akkor engem is érdekelnének a további infók.
  Üdv,
  Stella

  1. SZia
   Valószínüleg ismerősöm fogja levezetni, hamarosan kiküldöm a részleteket, költségeket..
   Üdv
   Gábor

 5. Kedves Gábor, engem is érdekel Norvégia, ha indul 2018-ban. Kérlek küldj e-mailt az időpontról és a árról.Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*