Safari, oroszlán

Zanzibár utazás + Tanzánia

Tavaszra több időpontra is meghirdetünk kiscsoportos Tanzániai utat.

2 részből áll, 7 nap Zanzibár és 5 nap Szafari program.

Fókuszban Zanzibár, kultúra, törzsi látogatás, tengeri programokkal. A ráadás utána akinek több ideje van. Illetve külön blokkra is lehet jelentkezni Indulás febr 19-27 illetve márc 8-15. Az utat egy kint élő magyar túravezető viszi, helyi ismerettel és tapasztalattal.

Ha érdekel utam az, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém ide kattintva!

  1. Nap  indulás  Bud-ZNZ

Menetrendszerinti járattal elindulunk Budapestről, s átszállással repülünk Zanzibár szigetére.

Zanzibár, Tanzánia
  • 2 Nap: érkezés- Jambiani- barlanglátogatás

Kora reggeli érkezés a zanzibári Abeid Amani Karume reptérre. Itt átvesszük a bérautóinkat, és elindulunk a sziget dél-keleti partján fekvő szállásunkra, Jambiani tengerparti falujába (kb. 1,5 óra vezetés). Zanzibári tartózkodásunk alatt ezen a szálláson maradunk, innen teszünk csillagtúrákat.

Lepakolás, reggeli felkutatása, és egy rövid pihenés után meglátogatjuk a helyiek által szakrális helyként tisztelt Woodoo barlangot, majd a cseppkövekkel díszített hűsítő vizű Kuza barlangban csobbanunk egyet.

Zanzibár, Tanzánia

Visszatérve a szállásra elfoglaljuk szobáinkat. A nap hátralevő részében szabadprogramként felfedezhetjük a falut a tipikus zanzibári kőházak közt sétálva, vagy élvezhetjük a langyos, türkizkék Indiai-óceánt.

  • 3. Nap: Jozani erdő -Teknőspark- Pillangó park

Reggeli után elindulunk felfedezni  a sziget szívében elhelyezkedő természetvédelmi területet, a Jozani erdőt.  A park guide-jával majomlesre indulunk, ahol testközelben találkozhatunk a kizárólag Zanzibáron előforduló Vöröskolobusz majommal. Sétát teszünk a mangrove-erdőben.

Zanzibár, Tanzánia, teknős

Meglátogatjuk a Teknősparkot, ahol mentett tengeri- és óriásteknősökkel találkozhatunk, valamint a szigeten élő egyéb hüllőkkel. Túránkat a pillangó parkban folytatjuk. A kb. 4 órás ismeretterjesztő programunk után visszatérünk Jambianiba. Délutánunk szabad. Dagálytól függően meglátogathatjuk a sekély vízben tengeri füvet szüretelő helyi asszonyokat, vagy kihajózhatunk a korallzátonyhoz egy vitorlás katamaránon. Vagy csak egy parti bárban elnyúlva élvezhetjük friss mangojuice-unkat.

  • 4. Nap: Delfinles – Makunduchi falu

Kora reggeli indulás Kizimkazi kikötőjébe, ahonnan delfinlesre indulunk. Érdemes fürdőruhában és vízálló kamerával elindulni: ha ügyesek vagyunk, úszhatunk is velük.

Zanzibár, Tanzánia

Hazafele útba ejtjük Makunduchi hagyományos faluját. Itt betekintést nyerhetünk egy egyszerű zanzibári település életébe, ahol nem jellemző a turizmus. Hazafele úton pedig megállunk egy különleges sziklás, hullámok vájta partszakasznál, ahol sétát tehetünk, látványos fotókat készíthetünk, illetve a cölöpökön álló kis étterem tengergyümölcseiből készült ételeit is megkóstolhatjuk.

  • 5. Nap: Fűszertúra – Nungwi

Reggeli után elindulunk a sziget északi része felé. Útközben betérünk egy botanikus kertbe, ahol megismerkedhetünk a sziget tipikus növényeivel, gyümölcseivel, és fűszereivel. Helyi vezetőnk által színes, szagos, szórakoztató ismeretterjesztést kapunk arról, miért is hívják Zanzibárt Fűszerszigetnek. Túránk természetesen kóstolóval zárul.

Zanzibár, Tanzánia, fűszer, botanikus kert

Ez után tovább indulunk a sziget legészakibb csücskére, Nungwira. Meglátogatjuk a hajóácsokat, akik a helyi tipikus vitorlás katamaránját, a „dhow”-t készítik. A csoport kedvétől függően itt is pihenhetünk, csobbanhatunk egyet, hiszen ez a sziget legfrekventáltabb üdülőtelepülése, tele bárokkal, éttermekkel, és tiszta vizű partszakasszal.

  • 6. Nap: Mnemba sziget snorkel- Michamvi- Kae Beach

Korai reggeli után felmegyünk a sziget észak-keleti pontján található kikötőjébe. Innen indul hajókirándulásunk Mnemba szigete felé. Snorkelezhetünk  a szigethez tartozó védett korallzátony körül, vagy élvezhetjük a tengert a sziget vakító fehér homokpadja felől.

Zanzibár, Tanzánia, mangrove

Kikötés után Michamviba indulunk. Itt a partról érhetjük el a mangrove-öblöt, szabad programként kenut is bérelhetünk, és beevezhetünk az öbölbe. A híres Kae Beach-en várjuk a napnyugtát. Ez a keleti part egyetlen pontja, ahonnan zavartalanul élvezhetjük, ahogy a Nap lebukik az Indiai-óceánba.

Zanzibár, Tanzánia
  • 7. Nap: Stone Town városnézés

Reggeli után kijelentkezünk szállásunkról és elindulunk a fővárosba. Helyi guide-unkkal történelmi sétát teszünk az óvárosban, meglátogatjuk a valaha volt rabszolgapiac maradványait, melyen ma egy templom áll. Túránk a város központi piacán, a Darajani piacon zárul. Gyakorolhatjuk az alkudozást a zanzibári ínyencségekre, mint a vanília rúd, és a szegfűszeg, és szuvenírnek vásárolhatunk a sárgadinnye nagyságú avokádóból. Vagy csak elveszhetünk a város sikátoraiban a jellegzetes, faragott kapukban gyönyörködve.

Zanzibár, Tanzánia, Stone town

Fakultatív programként áthajózhatunk a pár km-re fekvő Börtönszigetre, mely eredeti célját sosem töltötte be. Végül a sárgalázzal fertőzött rabszolgák karantén szigete lett. Az akkori épületek romjai még ma is állnak, melyek ma az eredetileg Seychelles- szigetekről származó szárazföldi óriásteknős kolóniának ad otthont.

Zanzibár, Tanzánia, piac,

Vacsoránkat a kikötőben található Forodhani piacon költhetjük el, ami este 4 után megtelik élettel és étellel. A sziget összes jellegzetes, hagyományos, és hódítók által itt hagyott receptje elénk tárul itt, frissen sütve.

Szállás Stone Town-ban.

Az 5 nap hosszabbítás szafari programja pedig itt:

Zanzibár, Tanzánia Safari
  • 8. Nap: Korai indulás a reptérre- Arusha- Tarangire Nemzeti Park

Hajnali transzfer visz minket a reptérre. Innen repülünk át Arushába (kb 1-1,5 óra). Arusha repterén találkozunk guide-unkkal, aki 4×4 jeep-jével  indul velünk Tarangire Nemzeti Parkba.

Zanzibár, Tanzánia Safari

A park Tanzánia 3. Legnagyobb nemzeti parkja, itt található az egyik legnagyobb elefánt populáció. Az állatok leginkább a Tarangire folyó körül koncentrálódnak, itt figyelhetjük meg igazán a diverz faunát: oroszlánok, elefántok, gepárdok, leopárdok mind egy helyen. Piknik uzsonnát is a park területén költjük el, a tanzán szavanna különleges arculatát adó hatalmas baobab fákkal körülvéve.

Zanzibár, Tanzánia Safari

Késő délután indulunk vissza a szállásunkra, ahonnan a további napok szafari programjait is indítjuk. Itt költjük el vacsoránkat, és pihenjük ki élménydús napunkat.

9. Nap: Manyara tó – Maszáj boma

Reggeli után kijelentkezünk a szállásról, és a Manyara tó felé vesszük az irányt egy újabb szafariprogramra. A tó vízgyűjtője számos vonuló madárfaj állomása,  többszáz madárfaj élőhelye. Leginkább flamingo populációjáról híres, melyek ezrével jelennek meg itt november és április között.

Zanzibár, Tanzánia Safari

A madarak mellett számos emlősfajt figyelhetünk meg itt: majmokat, elefántokat, átvonuló zsiráfokat, fára mászó oroszlánokat, hiénákat, bivalyokat és gnúkat.

Mielőtt még teljesen lemerítettük az elemeket kameráinkban, tovább indulunk  egy közeli maszáj boma-ba, idegenvezetőnk saját szülőfalujába.

Zanzibár, Tanzánia, maszáj

Ott első kézből mutatja be nekünk családja és közössége életmódját, mindennapi tevékenységeit. Mesél nekünk szokásaikról, történelmükről, és a félnomád maszáj törzsek életének nehézségeiről, sorsának alakulásáról a modern világban.

Szállásunk Karatu közelében lesz

maszáj törzs
  • 10. Nap: Ngorongoro kráter szafari

Kora reggeli felmarkoljuk ebédcsomagunk, és a Ngorongoro kráterhez indulunk, mely Tanzánia legkülönlegesebb parkja. A terepi izoláltság miatt a környék élővilágának legkülönlegesebb gyűjtőhelye. A szavannás terület része a serengeti ökoszisztémának. A 2-3 millió évvel ezelőtt alakult ki egy vulkán kirobbanása és összeomlása által.

Zanzibár, Tanzánia Safari

A kráterpadlót  füves, ritkás erdős terület uralja, közepén szezonális sós tó alakul ki, melyet az eső táplálta patakok duzzasztanak. Ez a terület ad otthon az alföldi zebrának, gazelláknak, csíkos gnúnak, nagymacskáknak, jávorantilopnak, elefántoknak, kafferbivalynak, a keskenyszájú orrszarvúnak és a rendkívül ritka nílusi vízilónak is.Itt töltjük napunkat az állatok megfigyelésével szafarink keretében.

Ebédünket ismét a szavanna közepén fogyasztjuk el. Este térünk vissza szállásunkra.

Zanzibár, Tanzánia Safari

11. Nap: Eyasi tó- törzsi falvak látogatása

Kora reggel magunkhoz vesszük reggelicsomagunkat, és az Eyasi tóhoz látogatunk, mely Arusha régió legnagyobb vízgyűjtőhelye. Karatu-ban található, a Ngorongroo kráter dél-nyugati csücskénél. A tó a Nagy-hasadékvölgy mentén az esős évszak idején összegyűlő vízből kialakult sós tó. A tó megállóhelye a migráló flamingóknak.

Zanzibár, Tanzánia Safari

Az Eyasi tó környéke a korábban látott szafari helyszínekhez képest jóval trópusibb hangulatú. A tavat pálmafák szegélyezik, melyek a Fisher törpepapagáj otthona, valamint akáciák tarkítják a területet.

A környék a Datoga, Mbulu, és Hadzabe hagyományos törzsek otthona. Itt táborozunk le, és fogyasztjuk piknik ebédünket.

Zanzibár, Tanzánia törzs
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Guide-unk kíséretében látogatunk el az itt élő közösségekhez, és nyerhetünk betekintést hagyományőrző mindennapi életükbe. A hadzabe törzs az egyetlen olyan máig fennmaradt törzs, mely a mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytat. A civilizációtól elhatároltan, a Rift-völgy mentén élnek, a természetben gyűjtött anyagokból készített íjakkal, nyilakkal vadásznak zsákmányállataikra. Asszonyaik gyümölcsöket, gyökereket gyűjtenek.

Zanzibár, Tanzánia törzsek

Datoga és mbulu törzsek hagyományos pásztor népek. A datoga törzs ismeretes napjainkig gyakorolt testmódosító (skarifikációs) szokásairól. Mbulu (vagy másnéven iraqw) törzs afro-ázsiai eredetű, akik 2-3 évszázaddal ezelőtt érkeztek ide Kenya felől, és telepedtek le a környéken. Etno-kultúrális túránk után esti sétát teszünk az Eyasi tónál, majd vacsorára visszatérünk szállásunkra.

Este érkezünk Arushába, elfoglaljuk aznapi szállásunkat.

Zanzibár, Tanzánia Safari

12. Nap: Arusha, Materuni vízesés, repülés Zanzibárra,

Reggel épünk indulása függvényében Arusha környéki látnivalókat is megnézhetünk. Moshi hot spring meg Materuni Waterfalls ami közelben van.

Reptérre, ahonnan visszarepülünk Zanzibárra/ vagy Dar Es Salaam-ba, majd Budapestre. Közös programunk itt ér véget.

Aki még maradna egy Kilimandzsáró mászásra, nekik még extra 5 nap lesz, írj ha érdekelne ez a rész is.

13. nap – érkezés Budapestre vagy Kilimandzsáró mászás extra 5 nap.

Ha érdekel utam az, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém ide kattintva!

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*