bukhara, Üzbegisztán

Üzbegisztán körutazás a világörökségek körül

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

1 nap indulás Bp-ről (vagy Bécs)

Budapest – Taskent – ind  19.45  .- érk reggel 7h  161 ezer ft

utunk térképe itt: https://goo.gl/maps/AtNvVnFn7bUVJrHbA

Ha érdeklődnél részletekről akkor szándékodat jelezzed felém itt az űrlapon.

Buhara Üzbegisztán
Buhara Üzbegisztán

2 nap érkezés Taskent,

Érkezés reggel. Elfoglaljuk szállásunkat, majd városnézés. Sajnos a várost elpusztította a földrengés, de amit tudtak helyreállítottak. Szellős kellemes tágas város, egy mini óvárosi felújított résszel. Az óváros látnivalói, amit bebarangolunk: Barak kán medresze (16. sz.), Kaffal Shashi mauzóleum (15. sz.), Kukeldash medresze (16. sz.), a fenséges Péntek (Djuma) mecset a 9. századból.

Utána a modern Tashkent látnivalóit csodáljuk meg: Függetlenség tere, Navoi Színház tér, a Tashkent Nemzeti Művészeti Múzeum, Amir Timur tér, a helyi „Broadway” sétáló utcákkal, szökőkutakkal.  Ha igény van rá a piacra is kimehetünk a forgatag kedvéért. De úgy gondolom egy éjszakai repülés után az ágy is vonzó opció.

Este Alvás Taskentben.

Üzbegisztán,
ÜzbegisztánÜzbegisztán

3. nap repülés Khivába, óvárosi séták

A selyemút legszebb és legjobb állapotban megmaradt városában töltjük a napunkat. Vámbéry Ármin 1863-as Dervisruhában Közép-Ázsiában című művében sokat olvashattunk róla, meg a képeslapok és kiadványok is méltán vele hírdetik az országot. A 2 km-es várfallal körülvett Icsan-Kala középkori városrész mára UNESCO Világörökségi helyszín.

Üzbegisztán

Sétánkat a 26 méter magas Kalta Minár, alacsony minarettel kezdjük, majd a gyönyörű Muhammad Amín khán medresze iszlám oktatási intézmény, és a XII-XVII. századból származó Konja Arg erőd és palotarendszerben gyönyörködünk.

Üzbegisztán

Természetesen a Nagymecset, különböző díszes mauzoleum sírokat is szemügyre és lencsevégre veszünk. 

Szabad séta a belvárosban, s majd délután lesz időnk a piacon is barangolni.

Üzbegisztán

4. nap Khiva – Buhara  450 km

Mai napot is Khívának szenteljük, hisz még számtalan felfedeznivaló akad. Még nagyobb mecset, kilátópontok, sok medresze és múzeum, kiállítási tér és egyszerüen csak a hangulatért már megéri maradni.

Üzbegisztán

Egy éjszakai busszal utazunk keresztül a sivatagon Bukharáig. Alvás a buszon.

(Ha a csoport inkább nappal utazna, akkor egy délutáni busszal indulunk, kevesebb Khiva, s akkor alvás Buharában.

Üzbegisztán

5. nap Buhara belváros

A Buharai kánság a térség nagyhatalma volt évszázadokon keresztül. A kétezer éves, építészeti emlékekben gazdag oázis városok legismertebb helyszíne.  Sok híres ember tanult itt, hisz kulturális fővárosa volt Közép-Ázsiának.

Sétán során felfedezzük ezt a sok építészeti kincset amiket az évszázadok ránk hagyományoztak. Buhara természetesen kereskedőváros is volt, s ahol kereskedők, ott zsidók is éltek.

Üzbegisztán
Üzbegisztán

A Buharai óvárosban, felkeressük a Buharai zsidók cizellált rezidenciáit. Elsétálunk a közelben álló Bolo Khauz mecsetbe, a számánida mauzóleumba és a Csasma ’Ajjúb-nál (Jób forrás), a közép-ázsiai népi vallásosság zarándokhelyére.

Üzbegisztán

A Pój-i Kalón épületegyüttesnél, a középkori és XVI. századi Buhara szimbólumánál: a XII. századi Kalón (Nagy) minaret, a XVI. században épült Nagymecset és a vele szemben álló, a XVI. században alapított és máig működő Mír-i Arab (Arab herceg) medreszéhez.

Mára talán ennyi elég is, s este ha van kulturális program, tánc, akkor megnézzük.

Üzbegisztán
bábszínház is volt

6. nap Buhara városnézés

Buhara a bégek városa is.  A XV. század első felében emelt Ulugbék medresze és a vele szemben álló XVII. századi ’Abd al-’Azíz kán medresze. Séta a bazár híres „táqjainak” fedett boltíves csarnokaiban (aranyművesek, süvegárusok, pénzváltók csarnokai). Ezután a Magok-i Atori mecset, egy buddhista és zoroasztriánus alapokra épült kora iszlámkori szentély következik.

Üzbegisztán
Tánc előadáson is részt vettünk

Igazi kulturális kavalkád lehetett itt pár száz évvel ezelőttiig.

https://goo.gl/maps/b1BcvC9zufZBTH8Y7

7. nap  Buhara – Szamarkand  270 km

Reggel elindulunk Szamarkand felé vonattal vagy busszal, ahol sok színes program vár. A bazár  látogatás után, a világ egyik legszebb terét (Regisztan tér) és az ott lévő Ulugbek, Shir-Dor és Tilya-Kori medreszek megtekintése. Ezt követően a Shaki Zindeh komplexumot (11-15. század), a Gür Emír mauzóleumot és a Bibi-Khonum mecsetet keressük fel. 

Üzbegisztán

A Tilla-kárí (Aranyozott)-mecset és medresze is lenyűgöző élményt nyújtanak. A délután során a XV. század elején épült Gúr-e Mír, Timur Lenk és családja mauzóleumának meglátogatása, majd a lélegzetelállító Bíbí Khaním mecset (Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje) és a misztikus Sáh-i zinda (Élő király) nekropolisz és zarándokhely megtekintésével zárul a program. Szállás Szamarkandban.

Üzbegisztán

Ha marad kedvünk és időnk a világhírű szogd freskókat bemutató Afrászijáb Múzeumba is elmehetünk ma.

Üzbegisztán

8. nap Szamarkand – Al-Bukhari sírja, Sahriszabz , Timur Lenk szülővárosa   90 km

 Mai nap 1 napos kiruccanás lesz  a Szamarkandtól mintegy 30 km-re található Imám al-Bukhárí sírjánál, a legfontosabb közép-ázsiai hadísz-tudós és az egyetemes muszlim haditudományok kimagasló alakjának mauzóleumánál és múzeumában.

Ezután egy ősi technológiai tudást felélesztő papírmalom és papírmanufaktúra megtekintése, ahol ismerkedés a Selyemút középkori világával.

Üzbegisztán

Utána a 55 km-re levő Sahriszabzba, mely Timur Lenk szülővárosa volt. A világ többi részén nem hősként hanem pusztítóként tartják számon, de tény, hogy meghódította a térséget.

A pár órás városnézés során többek között a XIV-XV. századi, egykor közel száz méter magas falakkal rendelkező Ak-Szaráj (Fehér) palota maradványai, a Kok-Gumbaz (Kék kupola) mecset, a Dár al-Sza’ádat és a Dár al-Tilávat felkeresése, melyek Timur Lenk apjának, valamint a helyi szajjidoknak, Mohamed próféta leszármazottainak díszes XV. századi mauzóleumai.  Ezek híres zarándokhelyek is.

Üzbegisztán

Ezt követően a Khazrat-i Imam mecset, egy Timur Lenk által alapított muszlim szentély és egyik fia, Dzsahángír mauzóleumának megtekintése kívülről. Akár Timur Lenk eredeti sahriszabzi kriptáját is megnézhetjük. Kellemes kisvárosii hangulat, zöld környezet.

Utána vissza Szamarkandba, és esti nézelődés a kék városban.

Szállás Szamarkand 

Üzbegisztán

9. nap Szamarkand Taskent  310 km, repülés Budapestre.

Amennyiben lesz időnk estig, akkor kis városnézés is belefér.

Mai nap vonattal visszatérünk a fővárosba, a repülő indulásának függvényében. Majd transzfer a reptérre s indulás haza Magyarországra.

Akik pedig folytatnák velünk Tadzsikisztán északi régiójába és hegyeket, tengerszemeket is meglátogatnának, kicsit turáznának is, azokkal másnap indulunk a határra. A Fan-hegység, Iszkander-kul és Fergana-völgy vidékét járjuk be saját jeepünkkel.

Ha érdeklődnél részletekről akkor szándékodat jelezzed felém itt az űrlapon.

Ha valaki több időt töltene el Tadzsikisztánban, akkor itt a 13 napos  Pamír programom .

 

Üzbég

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Like Button for Dummies