Alaszka, Denali Nemzeti Park

Alaszka traveling

USA, Alaszka, Anchorage
USA, Alaszka, Anchorage

Alaszkai nemzeti park túra, 10 nap 3 nemzeti park, saját járművel 2020 aug 14-23. 

(Utána aug 23-tól hajóval megyünk Juneau- n keresztül le Kanadába. Aki akarja, ott lehet folytatni velünk Kanada nemzeti parkjaiba az utazást.

 1. nap: Érkezés Anchorage-ba.

Alaszka legnépesebb településébe, amely a maga kb. 300.000 fős lakosságával az állam legnépesebb települése és ezzel az alaszkai lakosság nagyjából egyharmadát magába is foglalja. A város egy kb. háromszög alakú félszigeten helyezkedik el, amelyet a Knik Arm es Turnagain Arm határolnak tarkítva a Cook öböl látványával és a hófödte Chugach-hegység által ölelve. Érkezés után autó felvétele, majd a szállás elfoglalása. A szállás elfoglalása után bevásárlás. Este ismerkedünk és átbeszéljük a programot. Szállás Anchorage-ban.

Alaska Native Heritage Center
Alaska Native Heritage Center
 1. 2 nap: Alaska Native Heritage Center, Park Highway panorámaút és Bryers Lake

  Reggeli után egy kb. 1-2 órás látogatást teszünk az Alaska Native Heritage Centerbe, ahol autentikus képet kaphatunk az alaszkai őslakosok kultúrájáról és művészetéről.

A látogatás után indulunk Healy fele a csodaszép, hófödte hegycsúcsokkal és végeláthatatlan erdőkkel tarkított Park Highway-en át, amely egészen Fairbanksig nyúlik.

Útközben megállunk Byers Lakenel, amely a

Alaszka, Bryers Lake
Alaszka, Bryers Lake

Denali State Park egyik ékköve, kedvelt turista célpont a kikapcsolódni és kempingezni vágyóknak.

A tavat egy Byers nevű halászról nevezték el, aki az 50-es években gyakran járt arra halászni. A tó körül teszünk egy sétát fotózással egybekötve, túránk kb. 8 km-es lesz, amely nem megerőltető, gyakorlatilag elhanyagolható szintkülönbséggel, túráink során nagy valószínűséggel találkozhatunk vadélettel is. Az Anchorage-Healy távolság kb. 400 km-t és 4-5 óra autózást jelent.  Szállás Healyben.  

Alaszka, Denali National Park
Alaszka, Denali National Park
 1. nap: Denali Nemzeti Park busszal

Reggel korán indulunk a park buszával egy egész napos, kb. 12-13 órás és oda-vissza 300 km-es buszos túrára a nemzeti park szívébe, a Kantishna Districtbe, amely az 1900-as évek elején bányászok közösségének adott otthont. Utunk során a nemzeti park szolgálat vadőre narrálja a látnivalókat es mesél a park történetéről, flórájáról és faunájáról, amellyel, jó eséllyel testközelből is megismerkedhetünk. Utunk során láthatunk kopár hegyeket, havas hegycsúcsokat, völgyeket, grizzly medvét, barna medvét vagy akár hegyi kecskét is. Útközben többször megállunk kinyújtózni, fotózni. Szállás Healyben.

USA, Alaszka, Mt. McKinley
USA, Alaszka, Mt. McKinley
 1. nap: Denali Highway panorámaút, Denali Overlook, Alaska Range View Point és McLaren Summit Trail

Reggeli után indulás a Wrangell-St. Elias Nemzeti Parkba, az Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjába, amely területét illetően körülbelül akkora, mint Svájc vagy a Dunántúl. Utunk ezúttal a nem kevésbé színes és látványos Highway 8 vagy más néven Denali Highway. Útközben megtekintjük a Denali (Mt. McKinley) kilátópontot, ahonnan tiszta idő esetén mesés panoráma tárul elénk az Egyesült Államok és egyben Észak-Amerika legmagasabb hegyéről, a Mt. McKinley-ről (6190m). Utunkat tovább folytatjuk az Alaska Range View Point irányába, teszünk egy kis sétát a McLaren Summit Trail-en, hogy testközelből is megcsodálhassuk a környék panorámáját. Erkezés délután Glennallenbe, ahol este bevásárolunk, sörözünk. A mai napon is kb. 400 km-t fogunk autózni, amely megállók nélkül kb. 6 órát jelent. Szállás Glennallenben.

Alaszka - Kennecott National Historic Landmark
Alaszka – Kennecott National Historic Landmark
 1. nap: Wrangell-St. Elias Nemzeti Park, McCarthy Road látványosságai, McCarthy, Kennecott National Historic Landmark és a Root Glacier

Reggeli után a Wrangell-St. Elias Nemzeti Park látogatóközpontban megtekintünk egy a parkot bemutató, kb. negyed órás filmet és a kiállítótermet. Távozás után végigmegyünk a McCarthy Road-on, amely egy irányba egy 96 km-es földút, útközben többször megállunk különböző kilátópontoknál, mint pl. Copper River Bridge ahol nagyszerű kilátás nyílik a Copper- és Chitina folyókra és azok találkozására a végeláthatatlan kopár tundra ölelésében.

Alaszka, Wrangell-St. Elias National park - Kennicot Glacier
Alaszka, Wrangell-St. Elias National park – Kennicot Glacier

A Copper az egyetlen folyó, amely keresztülvágja a Chugach-hegységet, itt a Copper kb. 800m széles, míg a Chitina több mint 1.6 km! A Kuskulana Bridge, amelyet 1910 telén(!) építettek meg, 80 méterrel magasodik a Kuskulana folyó fölé, ahol, ha az ember keresztülhalad, biztos, hogy óvatosan teszi azt… A sikeres átkelés után a Gilahina Trestle következik, amely a vadnyugati filmek klasszikus fahídjaira emlékezteti az embert. A híd egy évvel később, 1911 telén épült rendkívül rövid idő alatt, mindössze 8 nap kellett a megépítéséhez. Rövid fotózás után utunk tovább visz bennünket, és megállunk a Crystalline Hills gyalogösvénynél, ahonnan egy nem megerőltető, minimális szintkülönbséggel bíró, kb. 4 km-es sétát teszünk a sűrű lucfenyvesben a Crystalline Hills lábához.  Innen egyúttal csodás kilátás nyílik a Chitina folyó völgyére.

Alaszka, Gilahina Trestle
Alaszka, Gilahina Trestle

Utolsó megállónk McCarthy városkájába való érkezésünk előtt a McCarthy kilátópont, ahonnan először pillanthatjuk meg a kilátópont nevével megegyező települést. Innen ragyogó kilátás nyilik a városkára, a Kennicott gleccser végére és a Kennicott folyóra, amely először a Nizinába torkollik, majd végül beletorkollik a már korábban említett Chitinába. Röviddel ezután tartunk egy rövid megállót a nemzeti park szolgálat információs központjában, ahol rövid szünet és tájékozódás után folytatjuk utunkat tovább. Első településünk McCarthy, amely korábban halászoknak, vadászoknak es nem utolsó sorban Kennecott rézbányáiból érkezőknek felfrissülést nyújtó apró kis városka a tó partján.

Alaszka, Root Glacier
Alaszka, Root Glacier

Fényképezés, gyalogos felfedezés és ajándékvásárlás után megérkezünk aznapi utunk fénypontjához, Kennecott National Historic Landmarkhoz. Hajdanán rézbányászok százai éltek itt egy jobb élet vagy gyors meggazdagodás reményében. Ahol aranyat, vagy más nyersanyagot találtak rövid időn belül gombamód nőttek ki a kis falvak, városok és vonzottak ide a szerencsét próbálni vágyókat. A Kennecott National Historic Landmark a környék egyik legjellemzőbb történelmi desztinációja. Kennecot felfedezése után teszünk egy kellemes sétát a Root Gleccserhez, ahol testközelből figyelhetjük meg a gleccsert, amely messze a legnépszerűbb természeti látnivaló Kennecott városa körül. A gleccserhez vezető gyalogösvény jól karbantartott, kb. 4-5 órás, kb. 6 km-es sétát jelent, nehézsége könnyű, mérsékelt.

Alaszka, Caribou Creek Trail
Alaszka, Caribou Creek Trail
 1. nap: Wrangell-St. Elias Nemzeti Park, Nebesna Road, Caribou Creek Trail és a Skokuum Volcano Trail

A Wrangell-St. Elias Nemzeti Parkban töltött utolsó napunkon a Nebesna Roadon haladva megállunk a Caribou Creek Trail-nél, ahonnan gyönyörű a kilátás a Wrangell-Hegységre, és a körülötte elhelyezkedő tavakra és folyókra. A túra kb. 10 km hosszú, 3-4 órás, nem megerőltető és a szintkülönbség 270 m.  Másik gyalogtúránk, Skokuum Volcano Trail pedig egy már kialudt vulkanikus környezetbe vezet el bennünket hihetetlen, már-már Holdbéli környezetet kölcsönözve. Ezen a túrán hozzávetőleg 600 m szintkülönbségre kell számítani! A napi vezetés kb. 120 km-ben merül ki. Szállás Glennallenben.

Alaszka, Matanuska Gleccser kilátó
Alaszka, Matanuska Gleccser kilátó Pont
 1. nap: Glenn Highway panorámaút, Matanuska Gleccser kilátópont és Seward

Reggeli után Seward felé vesszük az irányt, amely egy 500 km-es útszakasz lesz a meseszép Glenn Highway-en. Mivel az előző napok fárasztóak voltak, ezért útközben csak a Matanuska Gleccser kilátó pontnál állunk meg kinyújtózkodni és fotózni. Szállás elfoglalása után este szabadprogram Seward varosában. Szállás Sewardben.

Alaszka Kenai Fjords National Park
Alaszka Kenai Fjords National Park
 1. nap: Kenai Fjords Nemzet Park, hajótúra és az Exit gleccser

Reggeli után megérkezünk utolsó nemzeti parkunkhoz, a Kenai Fjords Nemzeti Parkhoz. A mai napon 2 merőben különböző program közül választhatnak utasaink; az egyik egy varázslatos, kb. 3.5-8.5 órás (opcionális) hajótúrán, amely a vízről mutatja meg a nemzeti park természeti kincseit, gleccsereit es állatvilágát. A túra során jó eséllyel láthatunk többek között bálnát, orkát vagy akár fókát is. A másik egy könnyed séta az Exit Gleccserhez, amely egy nem megerőltető, 3-4 km-es sétát jelent. Szállás Sewardben.  

Alaszka, Harding Icefield
Alaszka, Harding Icefield
 1. nap: Harding jégmező, kajakozás

Utolsó napunkon szintén 2 fakultatív program közül lehet választani, az egyik egy komolyabb, megerőltető és kihívásokkal teli túra a Harding jégmezőhöz, amely 13 km hosszú és félnapos program. A nehézségekért cserébe lélegzetelállító látványban lesz részünk. A másik program egy 30-45 perces motorcsónakázás a Medve Gleccserhez, majd egy kb. 4 órás kajakozás az öbölben jéghegyek és remélhetőleg vadélet társaságában. Szállás Sewardben.

 1. Hazarepülés.
 2. Erkezés Magyarországra.

Fakultativ programok, belépők:

 • Buszozás a Denali Nemzeti Parkban 51 USD/fő, 15 év alatt ingyenes.
 • Hajótúra a Kenai Fjords Nemzeti Parkban: 3,5 óra 79 USD/fő, 5 óra 88 USD/fő, 6 óra 159 USD/fő, 7 óra 179 USD/fő és a 8.5 órás pedig 224 USD/fő, reggeli és ebéd benne van az árban.
 • Kajakozás: 299 USD/fő
 • Költőpénz, bevásárlás egyebek: 50-100 USD/nap/fő

Ha érdekel az utazás velünk,

 akkor itt jelezzed szándékodat.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. 2000 usd-t számoltunk az útra, 4×4 járművekkel, szállással…persze ha vki végig sátrazná, akkor szignifikánsan csökkennek a költségek… felveszlek a mail listára, aztán ha megtöltünk 2 kocsit akkor írok, megbeszéljük.
   10 nap optimális, lehetne még csomó mindent, de akkor saját repülőt kell charterelni.. de persze ötleteket várunk, mert lehet érdemben bővíteni a programot..

 1. Szia,
  Szerinted összesen mennyi lessz az utazás repülő jegyen kivűl? Érdekelne amúgy ha még van hely, de biztosan csak November-be tudom megmondani hogy tébyleg lessz e időm, remélem akkor még lessz hely a csapat-ban 🙂

 2. Szia,
  Komolyan érdekel a 2019-es alaszkai út. A tavaly írt 2000 USD mennyire reális 2019-re? Lsz. írj bővebben a várható költségekről. Köszönöm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*