Kanada körutazás – 5 Nemzeti park 10 napban

Lake Louis, Kanada körutazás
Lake Louis, Kanada körutazás

Kanada körutazás 2020 szept 1- A legszebb természeti látványosságok 10 napban vagy a 14 napos teljes verzióban.. 

Összeraktam egy hosszabbítást USA utunk utánra. Kanada fantasztikus, látványos és változatos. Banff, Yoho, Jaspers, Kootaney és Icefield parkokba megyünk. Ha érdekel itt jelezzed szándékodat.

2020 aug 15- 23 közötti – Alaszka utunk után folytatjuk a természetjárást Kanadában. 

A teljes Kanada utunk térképen  https://goo.gl/maps/AAPQQNnMk6D2 

A programok sorrendjén változtathatunk, de tartalma érintetlen lesz.

1. nap – Budapest- Calgary (vagy Seattle indulás ha ALaszkából jössz velünk)

Glacier nemzeti park, Kanada körutazás
Glacier nemzeti park, Kanada körutazás

Indulás Budapestről, átszállásokkal érkezés USA, Bozeman

2. nap                    Glacier National Park

  Búcsú a többiektől, akikkel együtt utaztunk az USA Nemzeti parkokon keresztül. A sziklás hegységben leszünk a következő 1 héten is. 

Egész nap vezetés a Gleccser Nemzeti park bejáratáig. Onnan a tó mellett indulunk felfele a hegyekbe. 

Rengeteg kilátópont lesz, ahol kötelező megállni fotózni, mert minden szeglete mesés.

Glacier nemzeti park, Kanada körutazás
Glacier nemzeti park, Kanada körutazás

A szűk utak és a teli parkolók nehezítik a gyors haladást, de szerencsére már nem sietünk sehová. Este visszatérünk a park bejáratához St. Mary felé, aminek a közelében töltjük éjszakánkat.

Alvás St. Mar

3. nap     St. Mary – Watertone Tó Nemzeti Park – Invermere

 

Reggel tovább indulunk, s a park egy másik részét járjuk be, tengerszemek, tavak, sok kis kirándulási lehetőséggel. 

Glacier nemzeti park, Kanada körutazás
Glacier nemzeti park, Kanada körutazás

Ezután Kanadáig meg sem állunk. Átmegyünk a határon. A határátkelés után ismét otthon érezhetjük magunkat, mert ismét km táblákat látunk a mérföld helyett, s rögtön Európa léptékű lesz minden.

Itt máris egy másik nemzeti park vár ránk. A Watertone Tó nemzeti park az ország 4. parkja, bioszféra rezervátum, amely őrzi a préri és a hegyvidék élővilágát is, vadjuhok, préri farkasok hogy csak az emlősöket említsem. Rengeteg természeti csodálni valót is ad már rögtön a bejáratnál, ahol  a 2700-as Anderson csúcsot pillantjuk meg.

Pain Pots Kootenay nemzeti park, Kanada körutazás
Pain Pots Kootenay nemzeti park, Kanada körutazás

Kisebb sétákat tehetünk vízesésekhez, s ami belefér még a mai napba azt mindenképpen megnézzük.

 Invermere rendezett kisvároskájában pihenünk meg, hogy másnap reggel belevessük magunkat Kanada legszebb látványosságai közé.

Alvás Invermere  városkájában.

4. nap    Kootenay Nemzeti Park, Banff Nemzeti Park, Lake Louise

 

Marble canyon, Kanada körutazás
Marble canyon, Kanada körutazás

Reggel elindulunk a Kootenay Nemzeti Park–on keresztül, s megállunk a Völgy kilátópontnál, illetve a Numa vízesésénél. Teszünk egy kirándulást a Paint pots színes vasas kioldódású tavaknál, illetve a Marble kanyon-nál.

Túránk után megyünk tovább a Lake Louise-hoz, melyet a Kanada legszebb tavai között tartják számon, különleges türkiz színe miatt. Attól függően mikor érünk ide, teszünk egy sétát a tó körül, vagy felmegyünk egy kilátóponthoz még a mai nap.

Lake Louis, Kanada körutazás
Lake Louis, Kanada körutazás

Alvás Lake Louise hosteljében.

5. nap     Banff Nemzeti Park, Lake Louise,

 

Korán kelünk, és még a tömegek előtt elindulunk egy 2 órás kirándulásra a tó feletti hegyekbe egy tengerszemhez. A kilátás pazar, van egy kis büfé, ahol megpihenhetünk, s aki akar, tovább jön az Agnes-tó fele, illetve egy közeli hegycsúcsra, ami extra 2 óra.

Lake Agnes, Kanada körutauás
Lake Agnes, Kanada körutauás

Akik a rövidebb sétát választották, megvárnak lent a Louise-tónál, ahol már addigra zajlik az élet.

A túra után közösen felautózunk a Moraine tóhoz, ami már 1900 méter magasan van.  Lehet a tó melletti magaslatra sétálni és ott szemlélődni. Azután aki erőt érez magában, azokkal elindulunk a Vigasz-völgyön, mohás, fenyvesen keresztül jutunk a kopár gleccser vájta völgyhöz, melynek alján van a Consolation-tó.  Kb. 2-3 óra szükségeltetik erre a kirándulásra.

 Este Lake Louise-ban szállunk meg

 

Yoho nemzeti park, Kanada körutazás
Yoho nemzeti park, Kanada körutazás

6. nap    Yoho Nemzeti Park, Lake Louise

 

A mai nap a Yoho Nemzeti Parkot fedezzük fel közösen. Elautózunk fantasztikus természeti környezetében a kevesek által ismert régióba.  Az első látványosság a Takakkaw szivárványt fakasztó vízesése lesz.  A kis séta után nekiindulunk egy fantasztikus túrának, mely szintben halad, színes virágok, fenyők, majd pallóhidakon megyünk át gleccserfolyók felett egy iker vízesés felé.

Icefield nemzeti park, Kanada körutazás
Icefield nemzeti park, Kanada körutazás

Időnk függvényében a túra folytatható, vagy visszamegyünk a parkolóhoz. (kb.2-3h)

Ezután elautózunk a természetes híd sziklaképződményéhez, melyet az erózió hozott létre, majd egy smaragd színű tónál tehetünk még egy kirándulást. 

Végül a spirál alagutakhoz is elmegyünk, ami a kor mérnöki zsenialitása volt, hogyan is menjen fel a nyersanyagokkal megpakolt vonatok a hegyre. Mind a mai napig ennek szemtanúi lehetünk, ahogy a 100 szerelvényes vonatok kacskaringóznak alattunk.

Icefield nemzeti park, Kanada körutazás
Icefield nemzeti park, Kanada körutazás

Egy kis hegyi faluban megállhatunk bevásárolni, s a fent maradó időnkben belekóstolunk az Icefield Parkba, ahol számtalan gleccser, tavak és folyók és különleges túraútvonalak várnak ránk.

Helén-tó, Bow tó, Bow vízesés és a Varjúláb gleccser lesz a célpontunk.

Este Lake Louise-ban szállunk meg ismét.

 

7. nap Icefield Parkway, Jasper Nemzeti Park, Maligne-tó

Columbia Icefield, Kanada körutazás
Columbia Icefield, Kanada körutazás

A mai nap búcsúzunk a Louise–tótól, s elindulunk a felvidékre, ahol már hidegebb is van, s egyre több gleccserrel találkozunk. Ezért is nevezték el a Banff melletti területet Jégmező Parknak. A világ egyik legizgalmasabb és legszebb panoráma-útvonala. Számtalan kirándulásra van lehetőség a 230 km hosszú Icefield Parkway völgyben.

Van egy látogatóközpontja is, ahol megismerkedhetünk a környék geológiájával és vízrajzával. A 450 km2-es területén majd 30 gleccser található, melyek közül néhány a 300-350 méteres vastagságot is elérheti, de ezek is rohamosan olvadnak már.

Athabasca gleccser, Kanada köritazás
Athabasca gleccser, Kanada köritazás

Az Athabasca gleccsert lehet testközelből is megcsodálni, amely ugyan az utóbbi 150 évben 1,6 km-t húzódott vissza, ám így is igen impozáns látványt nyújt. Itt lehet befizetni egy speciális buszra, amely felvisz a jégmezőre (80 usd) és lehet sétálni fent a gleccseren, illetve egy kilátópont is benne van a csomagban.

Aki inkább maga fedezné fel a Columbia jégmezőt, azokkal nekiindulunk egy 90 perces fagyasztó sétának az Athabasca gleccser lábához, majd fel a jégen. Különleges élmény azoknak, akik még nem voltak ilyen helyen.

Maligne-tó, Jaspers, Kanada körutazás
Maligne-tó környéke, Jaspers, Kanada körutazás

Kirándulásunk végeztével eszünk valamit, majd indulunk tovább a Tanglee patakhoz, vagy a Beauty patakhoz egy 2h séta keretében.  Több kirándulást is erőlétünk és az időjárás függvényében Jaspers felé. Ott megebédelünk, bevásárolunk. (A Parker Ridge trekkinget csak ha jó időnk lesz, amúgy pedig 2 nap múlva inkább.)

Maligne-tó, Jaspers, Kanada körutazás
Maligne-tó, Jaspers, Kanada körutazás

A mai délután célpontja a Maligne-tó és környéke. Itt is számtalan kihívás leselkedik ránk. Ha szerencsénk van, ismét belefutunk grizli medvékbe, de agancsosokkal biztos találkozunk. A tónál kiválasztjuk a legszebb túraútvonalat, és teszünk egy 3.4 km-es sétát. A Medicine-tónál is megállunk egy fotó szünetre, és gyönyörködünk a csodás kanadai tájakban.

Utána irány a Miette hot spring, és a termál fürdőben  megérdemelt lazulás (6 usd, kb. 2h).  Útközben van egy kis bányász helyen körséta, pár kilátó pont, 30 perc séta, ha még van rá energiánk.

Alvás Jaspers kisvároska

Jaspers, Kanada körutazás
Jaspers, Kanada körutazás

8. nap  Jasper Nemzeti Park, Piramis Tó, Angyal Gleccser

A mai nap is aktív lesz. Tegnap már nem fért a programba a Maligne kanyon, a természet erői ismét valami szépet alkottak. Kb. 1.5 órás kirándulás alatt több hídon is átkelünk, s élvezzük a természetet.

A nap csúcsa az Angyal gleccser és a Cavell hegy, ami Jasperstől 30 km-re található. Itt több sétát is tehetünk a 40 percestől a 3 órásig, kinek-kinek erejéhez mérten. Lemehetünk a tengerszemhez, ahol jéghegyecskék úszkálnak, s a bátrabbak feltúrázhatnak a gleccser aljáig is.

Jaspers, Kanada körutazás
Jaspers, Kanada körutazás

Felejthetetlen panoráma.

A Patricia-tó és a Piramis-tó környékén is barangolhatunk, majd délután még lesz lehetőség fakultatív programokra: pld. felvonóval a Whistlers csúcsra 2460 méter, sziklamászás, lovaglás, kenuzás. Lehet kicsit sétálni az extrém sportok ’fővárosában’ Jaspers falujában. Lehet souvenireket vásárolni, a látogatóközpontban tanulni a természetről.  Este pedig a hostelünkben főzünk egy finom vacsorát és vegyülünk a többi kirándulóval.

Banff nemzeti park, Hodoos rock, Kanada körutazás
Banff nemzeti park, Hodoos rock, Kanada körutazás

Alvás Jasper-ban egy hostelben.

9. nap  Banff, Calgary

 

Ma 288 km hosszú utunk lesz vissza Banff felé. Természetesen ma is megállunk érdekes helyeken.

Parker Ridge 3h emelkedős túrája megint tud mozgatni ingerküszöbünkön, pedig már sok csodát láttunk itt a Sziklás hegységben és a Columbia Jégmezőkön. Meredeken fel a hegyre, de a kilátópontok kárpótolnak minden fáradságért.

Johnos canyon, Kanada körutazás
Johnos canyon, Kanada körutazás

A panoráma lenyűgöző, gleccserek a háttérben, alant a tó, és körbe-körbe hatalmas hegyek ölelik a jégcsiszolt völgyet.

Innen a Kastély hegység elágazásánál egy mellékutat választunk, hogy réteket, tavakat csodáljunk a kilátópontokról.  S hogy ismét mozogjunk, nekivágunk a Johnson kanyonnak. 3 km túra szép környezetbe kalauzol minket.

Miután megérkeztünk Banff városkájába, vásárolunk, eszünk, sétálunk, élvezzük a nyüzsgést.

Banff, Hodoos, Kanada körutazás
Banff, Hodoos, Kanada körutazás

Majd délután teszünk egy kört a Minnewanka-tó körül.

Napnyugta előtt a város szélén levő ösvényen indulunk el, szarvasokkal találkozunk, illetve a Hodoos sziklaformációiban gyönyörködünk, amint a háttérben a Runde és a Kén hegy 3 ezres csúcsait vörösre festi az alkony fényei.

Szép búcsú a természettől, amit tetézünk egy melegvizes fürdővel a hőforrásnál.

Calgary, Kanada körutazás
Calgary, Kanada körutazás

A finom meleg vízben áztatjuk fáradt végtagjainkat, a medencéből látjuk a hegyeket és levonjuk a következtetést: az élet szép. Innen még 130 km Calgary.

Alvás Calgary-ban

 

 10. nap  Calgary városnézés, Indulás Mo-ra

 

Calgary, Kanada körutazás
Calgary, Kanada körutazás

A világ egyik legélhetőbb városa Calgary. A nemzeti parkok közelsége miatt a télisportok és az ökoturizmus kanadai központja. A Bow-folyó partján elterülő nyugodt város belvárosa 2-3 óra alatt besétálható. A város egyik szimbólumára, a 191 méter magas Calgary Towerbe is fel lehet menni, illetve számtalan múzeum, kiállítás, sétálóutca éttermei csalogatják a turistákat.

 Akinek Kanadából indul repülője az ennek függvényében sétálgat, majd kimegy a reptérre.

Aki visszajönne USÁ-ba az dél körül elindul kocsival, 10h vezetéssel vissza, Bozemanba, ahol majd leadjuk az autót és hazarepülünk.

11. nap  érkezés Bp-re.

 

Ha csatlakoznál hozzánk és valóban érdekel ez az út,

akkor

itt jelezzed szándékodat

 

 

 

Még több képért klikkelj alul a képre, és utazz velünk.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*