Kazbegi nagy trekking

Grúzia Örményország 10 nap körutazás

 

Grúzia –Örményország

10 nap körút.

 Kaukázus legszebb vidékei.

Ezt az utat azoknak állítottam össze, akik belekostólnának a Kaukázus két országának kultúrájába és természeti helyeibe, de nincs sok idejük.

Grúzia

Nagyon intenzív az utunk, de a főbb régiókba eljutunk sivatagtól  erdökön át az alpesi tájonkeresztül egészen a magashegyi övezetig. Nagyon átfogó kombó út, Grúzia Keleti régiója, illetve Örményország nyugati területeit járjuk be ez a 11 nap alatt.

Grúzia  – A Kaukázus hegyvidéke és a korai kereszténység emlékei

Változatos programunkban a Kaukázus hegyei régióit, borvidékeit és kulturális nevezetességeit ismerjük meg. Látványos elemei utazásunknak az UNESCO világörökség műemlékek, de emellett történelmi városok, várak, kolostorok, templomok, zarándokhelyek, barlang városok szerepelnek komplex ajánlatunkban. 

A természet is kiemelkedő szerepet kap: tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, kanyonok, hőforrások és a borvidékek meglátogatása is. Így válik teljessé a nagyon aktív, változatos, színes programunk.

Grúzia Nyugati régióját jártuk be a csapat többi részével az elmúlt 7 napban. A fővárosban egyesül a 2 csapat, s innentől együtt megyünk tovább felfedezni Grúziát.

Grúzia, Mtcheta

 

 1. nap július 22 Indulás Budapestről

Wizzair menetrendszerinti járatával indulunk 23.55-kor, és 3 órát repülünk Kutaisi repteréig. Ott pecsét útlevelünkbe, majd transzfer Tbiliszibe.

 1. nap Tbilisi városnézés

A mai nap egy lazább nap. Lehetőség jobban felfedezni Tbiliszit, ellátogatni múzeumokba, s hagyni, hogy Tbilisi hangulata magával ragadjon. A mai nap irányított szabad program lesz, rugalmasan választhatunk sok program közül. A túravezető azokkal tart, ahova többen mennének.

Grúzia, Tbilisi

Opciók Tbiliszire az extra napon: a hatalmas Tsminda Sameba és a Echmiadzin katedrálisokat, (magyarul a Sioni katedrális és az Ancsiszkáti templom).  A Nemzeti Múzeumban nagyon jó arany ékszer kiállítása van. De Pirosmani festő múzeumát is megnézhetjük. Elmehetünk a kerületnyi nyüzsgő bazárhoz, feltölteni chacha és borkészleteinket. Itt az olaszos koloniális hangulatú negyedet járhatjuk be.

Ezután ismét a kultúrának áldozhatunk, és elbarangolhatunk a város kimaradt nevezetességeihez. Parajanov és Zichy Mihály szobra is megtalálható.  Várnak minket a Sololaki negyed patinás épületei, Rustaveli avenue szobrai, múzeumjai, a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament és a szocbarokk épületek.  Siklóval fel lehet menni a hegyoldalban levő temetőig, illetve a felső tavakig.

Lesz szabad programra is lehetőség. Itt sem érdemes kihagyni az óvárosi barangolást, szecessziós sétát.  Egy belvárosi étteremben ehetünk közösen, s ismét nézhetünk egy átfogó folk programot, s megismerjük a grúz néptáncot és népzenét, kiváló előadók társaságában.

Ma estére is betehetjük az ajándék thermál fürdőzést.

Alvás Tbilisziben

 1. nap Davit Gareja barlang kolostorai, Sighnaghi

Kétnapos utazást teszünk Grúzia keleti részébe, ahová kevesen jutnak el. Az első célpontunk a Davit Gareja által a VI. században alapított barlang kolostor együttes, Grúzia legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel, mert sivatagi tájban található. A holdbéli, kietlen pusztás tájon, színes sziklás dombok között mesebeli tájon 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6000 szerzetest. Ennek ellenére, amit látunk kis 1.5 órás sétánk keretében, az nagyon látványos. Sok szerzetesi cellában még látjuk a jó állapotban megmaradt freskókat, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá. Tavalytól már azeri területnek tekintik, ezért határőrökkel is találkozunk, de természetesen vízum nem kell a látogatáshoz.

Ezután keletre indulunk, Sighnaghi felé vesszük az irányt. Ez egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak, ma kvázi Tbiliszi Szentendréje, sétálóutcák, patináns óváros a hegyek között, park, rengeteg étterem. Szabad program lesz az óvárosban, majd közösen töltjük el az estét egy hangulatos étteremben helyi finomságok társaságában. Miután kellemesen belefáradtunk a romantikázásba, kicsit pihenünk is.

 Szállás Sighnagiban egy nagyon szép hotelben.

 1. nap Kakheti borpincéi, Gremi vára, Alaverdi katedrálisa, Telavi

Ma reggel eljutunk a híres Kakheti bortermelő vidékre, ahol ismét számtalan látnivaló vár majd ránk.  Kvareli faluja borpincéiről híres, így meglátogatunk egy pincészetet, ahol két kilométeres pincerendszerben barangolhatunk, vagy egy családi borászatot, ahol bemutatják a hagyományos borkészítés trükkjeit, melynek végén egy bórkóstolóval gazdagítjuk ismereteinket ezen a borvidéken készített nedűket illetően.   Ellátogatunk Gremi kellemes falujába, amely citadellájáról, XV. századi torony palotájáról híres, s egy érdekes múzeum is vár minket.

Innen elbuszozunk Alaverdi 11. századi kolostorához, mely a katedrálisa miatt érdekes, mely korában a legmagasabb volt, építészeti bravúr és esztétikai élmény is egyben. Zichy Mihály festő és grafikus a 19. században a környéken megfordult, mesélték a kolostor papjai nekem.  Zichy Mihályt „nemzeti festőjükként” tisztelik a grúzok, mivel ő illusztrálta Sota Rusztaveli középkori művét, a grúz nemzeti eposznak tekintett, A tigrisbőrös lovag című verses elbeszélést. Illusztrációi jelentős hatással voltak a grúz művészekre is. 

Szállásunk egy családi vendégszállás Telaviban, ahol bőséglakoma s helyi bor vár minket érkezésünkkor. Fantasztikus hangulatú hely.

 1. nap Ananuri, Jvari hágó, Kazbegi

A mai napon is hosszú út vár ránk, a Kaukázus középső részét célozzuk meg Tbiliszi fölött Északra. A fővárostól északra az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Természetesen ezen a napon sem maradunk látnivalók nélkül.  Megállunk egy Lenin szobor temetőnél, majd fel a hegyek felé buszozunk, a víztározó gyönyörű kékje és a zöld erdők ismét levesznek lábunkról. A 17. századi Ananuri templom és erőd együttesénél kicsit sétálunk, ahol a templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. Souvenir bolt zónába jutunk, lehet kicsit vásárolni is. Innen kapaszkodunk felfele a hegyeknek, a grúz síparadicsomot is láthatjuk, zöld lankáival a 4ezres hegyek árnyékában. Természetesen megállunk a Jvari hágónál is 2379 méter magasan, ahonnan lélegzetelállítóan szép kanyon völgy tárul szemünk elé. Régi szovjet-grúz barátságot dicsőítő mozaik emlékművet is megtekintjük asztronautástúl a népi grúz nemesekig.  Kicsit utazunk még, mert a közelben vannak Pamukkáléhoz hasonló, kisebb vaskirakódásos só dombok, melynek közelében pezsgős forrásvizet is fogyaszthatunk. Innen már csak lefele gördülünk. Az egyik völgy falujában is megállunk egy kis sétára, ami történetesen a Grúz pátriárka szülőfaluja.

Délután érünk Kazbegi falujába, s ha az időjárás lehetővé teszi, akkor szállásunkról is megpillanthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Érkezéstől függően még egy kis kirándulást is beiktathatunk. Igény esetén itt is meleg többfogásos vacsorával és helyi specialitásokkal várnak minket vendéglátóink.

Az éjszakát Kazbegi falujában töltjük helyi családoknál a falusi turizmus jegyében

 1. nap Kazbegi, Gergeti temploma, vízesések, kirándulások, Tbilisi

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Első célpontunk egy 45 méteres vízesés lesz, az orosz határ közelében, amit rövid 1-2 órás kirándulással érünk el.

Utána feltúrázunk 1 óra alatt a Gergeti Trinity templomhoz, igaz 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Jeepel is lehet menni fakultatívan, bérlését a túravezető intézi azoknak, akik kérik. A 2170 méter magasan fekvő zarándok helyet, a pazar kilátás élvezése miatt nem érdemes kihagyni.

Aki nem szeretne kirándulni, azok a fennmaradó időben pihenhetnek, megnézhetik a helyi néprajzi múzeumot, vagy a közeli temetőhöz sétálhatnak, illetve sörözhetnek, ismerkedhetnek a helyiekkel.

Estére vissza Tbilisibe, ahol Alszunk.

 1. nap Tbiliszi városnézés

A mai nap választhatunk sok szabadon választott program közül. Én azokkal tartok ahova többen mennének. Vagy megnézzük a klasszikus látványosságokat együtt, pld. belváros, a fontosabb templomok, Libegő, Narikala erőd, Nemzeti Múzeum, tudom javasolni a bolhapiacot is  és egy kis termál fürdőzést.  Vagy a skanzenben megismerjük különböző régiók építési kultúráját, s a kis múzeumokban betekintést nyerünk a népi életmódba.  Avagy ismét a kultúrának áldozhatunk, és megnézhetünk érdekes múzeumokat, vagy a kimaradt nevezetességeket, érdekességeket.

Körsétát tehetünk a Sololaki negyed patináns épületei, Rustaveli avenue szobrai, a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament és a szocbarokk épületek között.  Lesz szabad programra is lehetőség. Itt sem érdemes kihagyni az óvárosi barangolást, szecessziós sétát, vagy siklóval felmenni a szemközti hegyekre.  

Egy belvárosi étteremben leszünk közösen, ahol láthatunk egy átfogó népzenei táncos programot, s megismerjük a grúz néptáncot és népzenét, polifónikus éneklést kiváló előadók társaságában.  Majd kora reggel közösen indulunk Örményországba.

Szállás Tbilisziben, szállodában.

            Indulás Örményországba.

Az Ararát szent hegyének árnyékában

Örményország a történelem viharainak ellenére megőrizte összetéveszthetetlen egyediségét, kultúráját. Itt, az Ararát szent hegyének árnyékában várják az utazót a gyönyörű tájak, hegyek, tavak, ősi keresztény emlékek sokasága, hegybe vájt templomok, díszes kőfaragások, és nem utolsósorban az örmények felejthetetlen konyhája 🙂

Meglátogatjuk a több mint 2 700 éves fővárost, Jerevánt, és a környékén UNESCO Világörökség részévé nyilvánított településeket és építészeti emlékeket, kolostorokat, kirándulunk egy Kanyonban. Részletes program

 1. nap Debed Kanyon, Haghpat és Sanahin kolostora, Goshavank

Kora reggel indulunk Tbilisziből Örményországba.  Másfél órás utazást követően érkezünk meg a határra, ahol helyben intézzük a vízumot. Ügyintézés után folytatjuk utunkat Alaverdi fele.

Útközben megállunk egy rejtett kincsnél, az Akhtala templománál, ahol rögtön ráismerünk a Parajanov által rendezett gránátalma színe című szürrealista film díszleteire és hátterére. Több mint 30 éve itt porosodnak a freskó díszletek, de az eredeti freskók is lenyűgözőek.

A Debed Canyonnál megtekintünk két az Unesco világörökségi listán is szerepelő ősi kolostor együttest. Az egyik a Sanahin kolostor, ahol rögtön érezzük az Örmény építészet hangulatát és látjuk sajátos stílusjegyeit. A kecsesen kacskaringós kőfaragásai kontraszként díszelegnek a szovjet időket idéző bányaváros füstös paneljei mögött.

A hegyen fekvő Sanahin-hoz a rézbányászok által is használt függő felvonón jutunk fel, ha még működik. Onnan már csak egy bő kilométer rövid séta vezet a 928-ban alapított monostorig. A középkorban művészeti oktatás folyt itt. Innen csodálatos kilátás nyílik az alattunk fekvő Debed Canyonra, mely elválasztja a két világörökségi helyet. A híres MIG repülők tervezője is itt élt, és egy múzeuma is van.

A másik nevezetességhez átbuszozunk a kanyon túloldalára. A szép környezetben fekvő Haghpat kolostorát 976-ban alapították, s szép kacskár faragásai, feliratai, ódon struktúrája, patinája, valós időutazásban részesít minket.

Utána buszunkkal elindulunk Vanadzor fele, ahol az első éjszakát töltjük egy város tetején levő szállodában.

Alvás Vanadzor tövében egy szállodában, költői tájak közelében.

 1. nap Ijeván kanyon túra, Sevanavank, Jereván

Reggel bő óra buszozás után Ijeván közelében teszünk egy kirándulást egy kevesek által ismert csodaszép kanyonhoz. Két óra kellemes séta lefele, ahol a függőleges falak mögötti barlangokhoz is elkirándulunk. Itt a kereszténység előtti időkből származó szikla vésetek ejtik ámulatba a sokat látott utazót is. Utána a folyóvölgyben fa tetején levő kunyhókra lelünk. Itt van egy kis vízesés, ahol piknikezhetünk, megmártózunk  a meleg miatt. Majd vissza fel a gerincre a buszunkhoz. A túra 4 órát vesz igénybe, aki nem szeretne kirándulni, a kiindulópontnál van egy szálloda, annak éttermében pompás környezetben várhat meg minket és tehet kisebb sétákat is.

Ha a túrázós programrészt kihagynánk, akkor helyette két másik Unesco világörökségi helyszínt látogathatunk meg, Goshavank és Haghartzin kolostorát.

Délután Dilijanba buszozunk, Örményország Svájcának is nevezett régióján keresztül. Csodálatos hegyei, erdői és tiszta levegője miatt nevezték el így.  Rendkívül népszerű hétvégi kirándulóhely, üdülőhely. Kis sétával körülnézünk az óvárosi részen, ami csak pár házból áll, de visszajön a múlt hangulata, amelybe kis szovjet feeling is vegyül. Majd innen kapaszkodunk a Sevan hágón keresztül az 1 900 méter magasan fekvő Sevan tóhoz. Ez egy vízválasztó hegy, átkelve egy sokkal szárazabb régióba jutunk. A tó félszigetén épült Sevanavank apátságok templomai. Az apátságok eredetileg egy szigeten álltak, de a 20. században a víz apadásának okán egy félsziget alakult ki az épületek körül, így most meglátogathatjuk őket gyalog is. A legizgalmasabb Sevanavank temploma egyedülálló látványt nyújt a tóra néző panorámájával. Itt már hűvös a levegő, de napnyugta itt mindig szép.

 Este érkezés Jerevánba. Elfoglaljuk szállásunkat

 1. nap Garni kanyon, Geghard barlang kolostor, Genocídium múzeum

Kora reggel indulunk Garni falujához. A közeli kanyonba teszünk egy két órás kirándulást. Lenyűgöző látvány sétálni a hatalmas bazaltorgonák között, ritka természeti csoda szemtanúi lehetünk.  Nagyon kevesen találnak ide. Aki nem jön kirándulni az sem fog unatkozni, hisz bemehetnek addig a közelben levő i.e. VIII. századi, illusztris Hellén pogány napisten templomába. Míves kőfaragások láthatóak, Pazar kilátás a völgybe, s a mellette levő fürdőbe kigyönyörködjük magunkat az antik mozaik munkákban. Vannak árusok, zenészek, nagy forgatag.

Délelőtt tovább indulunk a Geghard apátságba. Az UNESCO-világörökségként nyilván tartott, egy látványos kanyon közelében fekvő, a IV. században alapított fantasztikusan szép Geghard apátság egy barlang kolostor együttes. Többek között híres arról, hogy sokáig itt tartották azt a dárdát, mellyel leszúrták Jézust. Egyik termében gyönyörű akusztikája miatt kórusokat is lehet bérelni, hogy menyei élményekben legyen részünk.

A buszunkkal hazafele útba ejtjük a Genocidum Múzeumot, ami nagyon érdekes és átfogó képet ad az 1915-ös sajnálatos eseményekről. Az örmény nép mindig emlékezni fog a népirtásra, s egy szép emlékpark veszi körül, híres államfők által ültetett fákkal van telis tele. Ráadásként szép panoráma nyílik a városra erről a hegyről.

Ha marad időnk a kézirattárat is megnézhetjük, majd séta a Cascade-nál, ami presztizs beruházás, a hegyoldalba épített művészeti galériák.

Van egy siita mecset is  a körgyűrün, érdekes, mintha Iránban lennénk.

Este együtt korzózunk a helyi ’Váci’ utcában, elsétálunk az Operaházig. Itt láthatjuk hogy mulat és ismerkedik a jereváni fiatalság. A főtéren pedig minden este a zenélő szökőkúthoz gyűlnek az emberek, mi is itt időzünk egy sör társaságában.

Ha szeretnétek, elmehetünk egy  Népzenés vacsorázóhelyre, majd végül vissza a szállásra, mert másnap a repülő korán indul.

 1. nap Indulás Budapestre

Akik nem maradnak még 4 napot, hogy felfedezzék Örményország keleti végeit és nem mennének fel utána az Aragats 4 ezer méteres hegyére, azok ma hajnalban a reptérre kimennek, és átszállással hazarepülnek.   A többiekkel pedig folytatjuk az ország felfedezését.

Utazás

Repülős utakra a kiutazás egyénileg történik. Az indulási és érkezési dátumok az általunk ajánlott járat indulási-érkezési időpontját jelzik.

Repülővel utazunk Kutaisibe, vissza Tbilisiből. 1500km-t megyünk helyileg bérelt 30 fős buszunkkal.

Költség  740 Euro

Költség tartalmazza

A helyi utazásokat, amely végig saját bérelt buszunkkal lesz. A szállásokat vendégházakban, szállókban, s a falusi turizmus keretében egyszerű magánszállásokon családoknál. A szervezést és a magyar nyelvű csoportvezetést. 5 alkalommal reggelit a 2 hét alatt, illetve egy ingyen termál fürdőzést Tbilisziben.

Költség nem tartalmazza

A nemzetközi repülőjegyek árát, a reptéri illetékeket, biztosítást, a belépőket és a fakultatív program költségét. Az étkezés önellátó.

napnapdátumGrúzia- Örményország kombó alvás
1szerda22-Julindulás Bp. 23.55h – érk Kutaisi reptér 05htranszfer Tbilisibe
2csütörtök23-JulTbilisi városnézés Tbilisi
3péntek24-JulDavit Gereja kolostor – SighnahiSighnahi
4szombat25-JulTelavi, borvidék, Alaverdi, GremiTelavi
5vasárnap26-JulAnanuri, Grúz hadiút, hágók, KazbegiKazbegi
6hétfő27-JulKazbegi – vízesések, kolostor,  kutaisi /tbilisiTbilisi
7kedd28-JulTbilisi, városnézésTbilisi
8szerda29-Julind Örményo. Sanahin, Haghpat, VanadzorVanadzor
9csütörtök30-JulKanyon túra,  Sevanavak, YerevanYerevan
10péntek31-Jul Echmiadzin, Zvartnos, Matanadaram, YerevanYerevan
11szombat1-Aughajnalban indul a repülőgép Budapestre átszállássalindulás haza

 

 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*