A hullaégető plakát

Hullaégető – filmajánló

A Hullaégető, A Cseh újhullám egyik betiltott filmje. J. Menzel is szerepel benne.

Ha párhuzamot akarsz találni a jelenben történtekkel, akkor kényelmetlen utóhatása lassan oszlik el….
Dermesztő parabola egy átlagember meredek pálfordulásáról. Hogyan tagadja meg elveit, szeretteit, még csak nem is félelemből: őszinte hittel, hangzatos ideológiáktól szédítve.
Hasonlatos egy mai kettészakadt országhoz.

A film megnézhető itt. Vagy alul beágyaztam.

A példásan család- és munkaszerető átlagos cseh kispolgár, Karl Kopfrkingl groteszk rémtörténetében a munkáját meglepő odaadással végző krematóriumi dolgozó a II. világháború alatt a nácizmus tömeggyilkosságainak legfőbb eszmei megtestesítője lesz: fokozatosan megbomló elméjével egyszerre áldozata és kiszolgálója egy hasadt tudatú kornak.

Színházi előadás is lett belőle, a belvárosi Színház repertoárján, Orlai produkció, Gálvölgyi főszereplésével.

Két közelmúltbeli vonatkozása is van ennek a filmnek. Egyrészt pont 2 éve áprilisban halt meg a rendezője, Juraj Herz, aki ha nem is tartozott a cseh újhullám legismertebb arcai közé, mégiscsak egyik jeles képviselője volt. A másik, ugyancsak gyászos aktualitást a prágai tavasz leverésének évfordulója adja; bő tíz napja, huszadikán volt ötven éve a dicstelen bevonulásnak. A hullaégető kevéssel az események után készült (1969 márciusában mutatták be) – az új rendszer egyből be is tiltotta.

Herz mindig is vonzódott a goteszk látásmódhoz, morbid ötletekhez: talán még van, aki emlékszik 1981-ből a Vámpír négy keréken vérszívó Skodájára.

Magyar wikipédia cikk nem született Fuks-ról, de itt az angol.

Meglehet, a Ladislav Fuks regénye nyomán készült A hullaégető a vámpíroshoz képest kevésbé szórakoztató mozi, de jóval horrorisztikusabb. Kimondhatatlan nevű főhőse, Karel Kopfrkingl (Rudolf Hrusínský) a prágai krematóriumban dolgozik. Példás férj és apa; feleségével udvarias, két gyermekével szigorú, de szeretetteljes. Úgy tűnik, egyedül családjának, valamint munkájának él. Ám a politikai helyzet egyre aggasztóbb. 1938 végén járunk, a németek hamarosan megszállják Csehországot. Egykori katonatársa, a németbarát Reinke kitartóan csöpögteti Karel fejébe az új tanokat (fajelméletet, antiszemitizmust), aminek eredményeképp nett kispolgárunk végül belép a náci pártba. Innentől már egyenes út vezet lefelé – nem is gondolnánk, micsoda mélységekbe.A szaggatott, töredékes elbeszélés során egyes érzéseket, gondolatokat csak puszta képsorok tolmácsolnak nekünk, ám a filmbéli montázsszekvenciák gazdag képzettársításaihoz nem kell szöveges kommentár. Tanítani kéne ezt a vágástechnikát. Akárcsak a kamerakezelést, a kompozíciókat… de elég a technikai elemzésből.

Kényelmetlen utóhatása lassan oszlik el, ami pedig Hrusínský alakítását illeti, nehéz elfelejteni ezt a mosolygó, tapintatos rémet. A filmet senkinek sem ajánlom; aki akarja, youtube-on és indavideón is elérheti.

Az eredeti teljes cikk itt. olvasható amiből szemezgettem.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*