Kirgizisztán, Közép Ázsia gyöngyszeme

Kyrgiz tour

Ha Kirgizisztánba utaznál, klikkelj a magyar verzióra, vagy lásd alább.

If you want to travel this year to Kyrgizistan with me, contact me for the details

soon i translate this program as well..

our journey starts in aug.

kirgizistan tour
kirgizistan tour

Our Kyrgiz program from 2020 july 31 – aug. 12, then we going to Kazakhstan for 10 days. The program is here: Kazahsztán 10 nap

Our aim to visit as much natural beauty as much possible in 13 days in Kyrgizistan. We will go to mountains, visiting nomad people near Song kul lake. Then we will go to  Altyn arasan, climb to lake Ala kul, and doing some easier trekkings. There is a hot spring, so we can relax after the trekkings.

We stop at Karakol, and Issyk kul, then we will go to walley of flowers, ferry tale canyon, dead see (like in Jordan)

Most of the place we need our transportation, as the area is not really developed, not too much public transport, and we dont have so much holiday to spend time just waiting.

For inspiration, just look some of my fotos here: itt nézhető meg.

Kirgiz,  Bishkek  traditional dress
Kirgiz, Bishkek traditional dress

Kyrgiz program

1.day.   Bishkek

Reggel indulás Kirgizisztán fele, határátlépés, majd megérkezünk Bishkekbe, a fővárosba. Alig 100 éves város, korábban Frunze volt a neve. A kirgiz lakosság jó része ebben a kellemes klímáju zónában él, hiszen az ország 95 %-a hegyekből áll, 2700 méteres átlagmagassággal.

A belvárosban sétálunk kicsit, megnézzük az őrségváltást, a felvonulás teret, elnöki palotát, múltidéző vidámparkot, Közép Ázsia legnagyobb piacát, ahol bevásárolhatunk a következő hétre, hiszen jórészt a hegyekben leszünk, ahol az ellátás nem olyan gazdag mint itt. majd este egy étteremben próbálhatjuk a helyi specialitásokat.

 2.day   – Bishkek – Issyk Kul tava, Cholpon Ata

A mai nap elutazunk a régió legnagyobb tavához, a helyi

Kirgizistan, Issyk Kul lake
Kirgizistan, Issyk Kul lake

Balatonhoz, amely kellemes nyaralóhely 1800 méter magas festői környezetben, de mégsem fagy be egész évben, mert hőforrások is táplálják alulról.  A kéken csillogó hegyi tavat 4-5 ezres hegyek ölelik körbe, kellemes hely megpihenni. Láthatunk itt bronz kori barlangrajzokat is, fürödhetünk, napozhatunk, este számtalan szórakozó hely várja a szünidőt itt töltő embereket..

12./3. nap szerda  –   Cholpon Ata – Karakol

Délelőtt még fürödhetünk, majd indulunk tovább Karakol városa fele, amelynek Ortodox fatemploma , híres kínai stílusú pagodája,  festett orosz házai, kiállításai, múzeuma, nyugodt szocialista patinája,  piaca adja meg  a hangulatot.

Szállás Karakolban egy vendégházban

Kirgizistan, Altyn Arasan valley trekking
Kirgizistan, Altyn Arasan valley trekking

4. day –   Karakol, Altyn Arasan hot springs

Ma reggel elindulunk a festői Altyn Arasan völgyön felfele,  egy természetvédelmi területen fogunk tartózkodni a következő napokban 2800 méter magasan. Zúgó folyók, érintetlen természet, friss levegő, és lenyűgöző tájak várnak minket.  A vendégházig lehet jeeppel menni, vagy 5-6 h kirándulással is feljuthatunk.  Szint kb. 800 méter felfele, 15 km.

5. nap – p. Altyn Arasan – Ala-kul gyalog túra

Ma hajnalban elindulunk vendégházunkból,  s megmásszuk a 3860 m magasan levő hágót. Életetek egyik természeti csúcs élménye lesz a mai nap, 5 ezres hegyek ölelnek körbe, gleccsereket látunk, folyókon kelünk át, hatalmas erdős, legelős, majd végül kopár köves tájon keresztül kapaszkodunk fel megérdemelt végcélunk fele, ahonnan az Ala kul tóban (tengerszem) és havas gleccseres hegyekben gyönyörködhetünk. ), s elkészíthetjük életünk legszebb fotóit, az

Kirgiz, Ala kul lake
Kirgiz, Ala kul lake

alattunk elterülő, ezer méteres mélységű, hatalmas víztömeget tároló, érintetlen tengerszemről. Kevesek privilégiuma túrázni ebben a háborítatlan álomszép környezetben, ahol csak mi vagyunk és a hegyek, folyók, ösvények, havas csúcsok, a csend és friss hegyi levegő. A  hágót elérve havas lejtőn ereszkedünk lefele, majd egy völgyön keresztül folytatjuk vissza utunkat a vendégházhoz, ahol belemerülünk a kellemes hőforrások medencéjébe, kiáztatni megfáradt végtagjainkat a kellemes kristálytiszta meleg vizű medencékben (38 fokos), miközben fantasztikus környezet van köröttünk. Szint 1100 méter fel, kb. 12-14h oda vissza, de lehet lovat is bérelni a helyi nomádoktól.   A többieknek pihenőnap: a hőforrásokban lehet lazulni, vagy gombászni, lovagolni, és kisebb kirándulásokat tenni.

Kirgiz, trekking around Altyn Arashan
Kirgiz, trekking around Altyn Arashan

6. nap szom. Altyn Arasan – kis tengerszem gyalog túra

Ma hajnalban újabb kirándulás teszünk, immáron egy kisebbet, egy másik tóhoz. (kb. 3- 4 óra egy irányba.) Túráink utolsó napján alpesi környezetben, fenyőfák között sétálunk felfele, erdők és óriási hegyek, szabadon legelésző ménesek, zöld legelők, lágy lankák. Senki nem fogja elfelejteni ezt a gyönyörű túrát, – amit lóháton is megtehetünk – s legszívesebben maradnánk még pár napot, de mi ma délután már indulunk lefele Karakol-ba, hogy ott lehessünk a heti állatvásáron.

Karakol , sunday animal market
Karakol , sunday animal market

7. nap  vas.  – Karakol, heti állatvásár,

Hajnalban megnézzük a hagyományos múltidéző heti ló piac forgatagát, ahova már éjjel megérkeznek a pásztorok, kereskedők. Láthatunk élőben autentikus patkolást, eladó nyergeket, felszereléseket, s természetesen a normál piac is beindul reggelre.  Délben elindulunk Yeti Ozgun híres szanatóriumához, rádium fürdőjéhez, ahol híres asztronauták is megfordultak. Itt megnézzük  a a 9 bika nevezetű páratlan szépségű  vörös sziklákat,  meg egy szív alakú vörös kőképződményt, s felmegyünk a hegyekbe, ahol gomba módra állnak a jurták.  Itt töltjük az éjszakánkat az egyik jurtában, kipróbálva a

Kirgiz, Mese kanyon
Kirgiz, Mese kanyon

nomádok ételeit és vendégszeretetét. Kisebb kirándulást itt is tehetünk vízesésekhez.

8 nap h. Mese kanyon, Holt tenger.

Issyk kul környéke még számtalan szépséget és különlegességet rejteget, ma mi ebből két dolgot nézünk meg.  A híres Mese kanyont, ahol színes, Kappadókiát idéző tájon barangolhatunk és élhetjük ki fotózási kreativitásunkat.  Innen haladunk tovább a híres kirgiz Holt tengerhez, amelynek a sótartalma hasonló  az Izraeli testvéréhez,  de nem olyan híres. Kipróbálhatjuk a lebegést a vízen, napozhatunk,  piknikezhetünk.  Az éjszakát itt töltjük.

Kirgiz, fairy tale canyon
Kirgiz, fairy tale canyon

9. nap   Song Kul, Jungal

Jeepre , majd buszra  szállunk és 250 km és 5 óra múlva egy 3200-as hágón átkelve ismét egy hegylánc lábánál leszünk, immáron az ország közepén. Bishkek-től Délre elterülő hegylánc mögötti régió fennsíkja hívogat minket egy napos lovas kirándulásra a Song -Kul nevű tengerszemhez, ahova akar nomádoktól bérelt lovakon is felmehetünk! Nagyon érdekes a közeli falu temetője, ahol láthatjuk érdekes temetkezési szokásaikat. Bepillanthatunk a helyiek mindennapi életébe, s a lankás síksági környezetben élvezhetjük a végtelen zöld természetet.

Alvás helyi nomádoknál vagy saját sátorban.

Song kul - kirgiz
Song kul – kirgizistan

10. nap    – Song Kul

Kirándulásunk során visszacsöppenünk a nomád vándorok életébe, gyönyörködhetünk a Tibet jellegű tájban,  látunk  a tengerszemnél halászokat, ehetünk velük a kristálytiszta tóból éppen kifogott halakat. Este visszatérünk Jungalba, ahol helyi családoknál alszunk, s élvezhetjük vendégszeretetüket.

600 méter szint fel, le, 6 h túra, avagy lóháton is megtehető a táv.

Kirgiz, Ala Archa
Kirgiz, Ala Archa

11. nap  cs. –  Chong Khemin hőforrás

Jungalból reggel elindulunk, több óra utazás után a Bishkek környéki hegyeknél felmegyünk Chong Khemin gyógyító hőforráshoz, lelazulni kicsit, kipihenni az előző napi túrákat ebben az egészséges hegyi környezetben. Alvás a hegyi szanatóriumban.

(ez gyakorlatilag kihagyható program, csak buffer napnak tettem be, ha esetleg vhol csúszás lenne.)

12 p. nap Bishkek

Ma reggel elbúcsúzunk a minket körbevevő havas hegycsúcsoktól, még egyszer megmártózhatunk a 4

Kirgiz,  Bishkek
Kirgiz, Bishkek

ezres hegyek  ölelésében (páratlan szépségű környezet), s indulunk vissza a fővárosba. A mai nap a városnézésé, jókat eszünk, vásárolhatunk ajándékokat, s lélekben felkészülünk a haza útra.

Indulás éjjel vagy hajnalban a reptérre a járattól függően.

Aki hosszabbítani  akar és Tádzsikisztánba indulni, azoknak itt a 12 nap  hosszabbítási lehetőség a páratlan szépségű,  mindenki számára misztikus, elzárt, változatos Pamír hegységbe.

13.   nap  – Bishkek – Budapest

Ha utaznál tovább Tadzsik Pamírba, akkor  olvassad itt

Ha olvasnál a blogomból:         https://vandorboy.com/kirgizistan

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Szia Vándorboy!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a júliusi kirgiz túrára van e még hely, kb mekkora a létszám és mennyibe kerülne.
    Köszönöm! Adri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*