Kirgizisztán körutazás

Kirgizisztán utazás, vandorboy
Kirgizisztán utazás, vandorboy

Kirgizisztán program július 20 p. utána pedig Kazahsztán 8 nap

21 érv, hogy miért utazz velem?

Aki a páratlan szépségű Kirgizisztánra kíváncsi  az csatlakozhat hozzánk csak erre a kirgiz útra is, de javasolt a kazah utazással egybekötni, mert úgy egy repjeggyel bejárhatunk két országot is. Itt még jelen idejű a nomád kultúra, s amikor a hegyekben leszünk, találkozunk legeltető pásztorokkal, akik a nyarat a hegyekben töltik, hogy a mélyebben fekvő völgyekben kaszált füvön élhessenek a jószágok télen. Geologiai térképeken haladunk, változatos tájakon kirándulunk, híres nyaraló helyeken, neves termálfürdő helyeken fordulunk meg, hogy magunkba szívjuk a régió illatát, méltassuk csendjét, s békés embereit. Aki tovább szeretne utazni, az csatlakozhat Tadzsikisztán Pamír jeepes utazásunkhoz. Pár fotó itt nézhető meg.

Kirgiz trad. öltözet
Kirgiz trad. öltözet

A kirgiz program

1.nap Budapest – Bishkek

Indulás mentrend szerinti repülővel délután.

2. nap  Bishkek – Issyk Kul

Hajnalban érkezés Kirgizisztán fele, határátlépés, majd megérkezünk Bishkekbe, a fővárosba. Alig 100 éves város, korábban Frunze volt a neve. A kirgiz lakosság jó része ebben a kellemes klímáju zónában él, hiszen az ország 95 %-a hegyekből áll, 2700 méteres átlagmagassággal.

 3.nap  – Bishkek – Issyk Kul tava, Cholpon Ata

A mai nap elutazunk a régió legnagyobb tavához, a helyi

Balatonhoz, amely kellemes nyaralóhely 1800 méter magas festői környezetben, de mégsem fagy be egész évben, mert hőforrások is táplálják alulról.  A kéken csillogó hegyi tavat 4-5 ezres hegyek ölelik körbe, kellemes hely megpihenni. Láthatunk itt bronz kori barlangrajzokat is, fürödhetünk, napozhatunk, este számtalan szórakozó hely várja a szünidőt itt töltő embereket..

Kirgizisztán, Issyk Kul lake
Kirgizisztán, Issyk Kul lake

4. nap  –  Issyk Kul, Karakol

Délelőtt még fürödhetünk, majd indulunk tovább Karakol városa fele. (itt betehetünk egy jeepes fakultatív programot vízesésekhez, ha vagyunk min. 4-en.)  Karakol 2000 méteren fekszik, Ortodox fatemploma, híres kínai stílusú pagodája,  festett orosz házai, kiállításai, múzeuma, nyugodt szocialista patinája,  piaca adja meg  a hangulatot. Ma bevásárolunk a köv. 3 napra, mert a hegyekben nem lesz vásárlási lehetőség.

Szállás Karakolban egy szállodában

5. nap cs. – Karakol, Altyn Arasan hőforrások

Kirgizistan, Altyn Arasan valley trekking
Kirgizistan, Altyn Arasan valley trekking

Ma reggel bérelt jeepel elindulunk a festői Altyn Arasan völgyön felfele. A  egy természetvédelmi területen fogunk tartózkodni a következő napokban 2800 méter magasan. Zúgó folyók, érintetlen természet, friss levegő, és lenyűgöző tájak várnak minket.  A vendégházig lehet jeeppel menni, vagy 5-6 h kirándulással is feljuthatunk.  Szint kb. 800 méter felfele, 15 km.

6. nap – p. Altyn Arasan – Ala-kul gyalog túra

Ma hajnalban elindulunk vendégházunkból,  s megmásszuk a 3860 m magasan levő hágót. Életetek egyik természeti csúcs élménye lesz a mai nap, 5 ezres hegyek ölelnek körbe, gleccsereket látunk, folyókon kelünk át, hatalmas erdős, legelős, majd végül kopár köves tájon keresztül kapaszkodunk fel megérdemelt végcélunk fele, ahonnan az Ala kul tóban (tengerszem) és havas gleccseres hegyekben gyönyörködhetünk. ), s elkészíthetjük életünk legszebb fotóit, az

Kirgiz, Ala kul lake
Kirgiz, Ala kul lake

alattunk elterülő, ezer méteres mélységű, hatalmas víztömeget tároló, érintetlen tengerszemről. Kevesek privilégiuma túrázni ebben a háborítatlan álomszép környezetben, ahol csak mi vagyunk és a hegyek, folyók, ösvények, havas csúcsok, a csend és friss hegyi levegő. A  hágót elérve havas lejtőn ereszkedünk lefele, majd egy völgyön keresztül folytatjuk vissza utunkat a vendégházhoz, ahol belemerülünk a kellemes hőforrások medencéjébe, kiáztatni megfáradt végtagjainkat a kellemes kristálytiszta meleg vizű medencékben (38 fokos), miközben fantasztikus környezet van köröttünk. Szint 1100 méter fel, kb. 12-14h oda vissza, de lehet lovat is bérelni a helyi nomádoktól.   A többieknek pihenőnap: a hőforrásokban lehet lazulni, vagy gombászni, lovagolni, és kisebb kirándulásokat tenni.

Kirgiz, trekking around Altyn Arashan
Kirgiz, trekking around Altyn Arashan

7. nap szom. Altyn Arasan – kis tengerszem gyalog túra

Ma hajnalban újabb kirándulás teszünk, immáron egy kisebbet, egy másik tóhoz. (kb. 3- 4 óra egy irányba.) Túráink utolsó napján alpesi környezetben, fenyőfák között sétálunk felfele, erdők és óriási hegyek, szabadon legelésző ménesek, zöld legelők, lágy lankák. Senki nem fogja elfelejteni ezt a gyönyörű túrát, – amit lóháton is megtehetünk – s legszívesebben maradnánk még pár napot, de mi ma délután már indulunk lefele Karakol-ba, hogy ott lehessünk a heti állatvásáron.

Karakol , sunday animal market
Karakol , sunday animal market

8. nap  vas.  – Karakol, heti állatvásár,

Hajnalban megnézzük a hagyományos múltidéző heti ló piac forgatagát, ahova már éjjel megérkeznek a pásztorok, kereskedők. Láthatunk élőben autentikus patkolást, eladó nyergeket, felszereléseket, s természetesen a normál piac is beindul reggelre.  Délben elindulunk Yeti Ozgun híres szanatóriumához, rádium fürdőjéhez, ahol híres asztronauták is megfordultak. Itt megnézzük  a a 9 bika nevezetű páratlan szépségű  vörös sziklákat,  meg egy szív alakú vörös kőképződményt, s felmegyünk a hegyekbe, ahol gomba módra állnak a jurták.  Itt töltjük az éjszakánkat az egyik jurtában, kipróbálva a

Kirgiz, Mese kanyon
Kirgiz, Mese kanyon

nomádok ételeit és vendégszeretetét. Kisebb kirándulást itt is tehetünk vízesésekhez.

9. nap Mese kanyon, Holt tenger.

Issyk kul környéke még számtalan szépséget és különlegességet rejteget, ma mi ebből két dolgot nézünk meg.  A híres Mese kanyont, ahol színes, Kappadókiát idéző tájon barangolhatunk és élhetjük ki fotózási kreativitásunkat.  Innen haladunk tovább a híres kirgiz Holt tengerhez, amelynek a sótartalma hasonló  az Izraeli testvéréhez,  de nem olyan híres. Kipróbálhatjuk a lebegést a vízen, napozhatunk,  piknikezhetünk.  Az éjszakát itt töltjük.

Sós tó Kirgizisztánban
Sós tó Kirgizisztánban

10. nap   Song Kul, Jungal

Jeepre , majd buszra  szállunk és 250 km és 5 óra múlva egy 3200-as hágón átkelve ismét egy hegylánc lábánál leszünk, immáron az ország közepén. Bishkek-től Délre elterülő hegylánc mögötti régió fennsíkja hívogat minket egy napos lovas kirándulásra a Song -Kul nevű tengerszemhez, ahova akar nomádoktól bérelt lovakon is felmehetünk! Nagyon érdekes a közeli falu temetője, ahol láthatjuk érdekes temetkezési szokásaikat. Bepillanthatunk a helyiek mindennapi életébe, s a lankás síksági környezetben élvezhetjük a végtelen zöld természetet.

Alvás helyi nomádoknál vagy saját sátorban.

Song kul - kirgiz
Song kul – kirgizistan

11. nap    Song Kul

Kirándulásunk során visszacsöppenünk a nomád vándorok életébe, gyönyörködhetünk a Tibet jellegű tájban,  látunk  a tengerszemnél halászokat, ehetünk velük a kristálytiszta tóból éppen kifogott halakat. Este visszatérünk Jungalba, ahol helyi családoknál alszunk, s élvezhetjük vendégszeretetüket.

600 méter szint fel, le, 6 h túra, avagy lóháton is megtehető a táv.

Ala Archa
Ala Archa

12. nap   Bishkek

Jungalból reggel elindulunk, több óra utazás után Bishkek-be érkezünk.  Sétálunk a belvárosban, elnöki palotát, múltidéző vidámparkot, Közép Ázsia legnagyobb piacát, megnézzük a színházat és még pár koloniális épületet, az őrségváltást, parlamentet, majd bemegyünk egy étterembe enni, majd este kis korzózás. Majd pihi  a szállásunkon.

13. nap Bishkek  -Budapest / AlmaAta

Ma reggel elbúcsúzunk a minket körbevevő havas hegycsúcsoktól, még egyszer megmártózhatunk a 4

Bishkek fesztiválon
Bishkek fesztiválon

ezres hegyek  ölelésében (páratlan szépségű környezet), s indulunk vissza a fővárosba. A mai nap a városnézésé, jókat eszünk, vásárolhatunk ajándékokat, s lélekben felkészülünk a haza útra.

Indulás éjjel vagy hajnalban a reptérre a járattól függően.

Aki hosszabbítani  akar és Tádzsikisztánba indulni, azoknak itt a 12 nap  hosszabbítási lehetőség a páratlan szépségű,  mindenki számára misztikus, elzárt, változatos Pamír hegységbe.

14.  nap  – Bishkek – Budapest

Ha utaznál tovább Tadzsik Pamírba, akkor  olvassad itt

Ha olvasnál a blogomból:         http://vandorboy.com/kirgizistan

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Szia Vándorboy!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a júliusi kirgiz túrára van e még hely, kb mekkora a létszám és mennyibe kerülne.
    Köszönöm! Adri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies