Sulawesi (Celebesz) – Tana Toraja körutazás

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Sulawesi Toraja, hosszú ház
Sulawesi Toraja, hosszú ház

Jellemzően a Pápua Új-Guinea utunk, és a Raja Ampat vízi paradicsom után szoktuk betenni Celebeszt. Indonéz körutunk egyik kulturálisan érdekes etápja Tana Toraja és az itt megfigyelhető építészetük és halott kultuszuk.

1. nap  Makassar, Tana Toraja (Rantepao)

Akik jönnek tovább Sulavesire (Celebesz), azokkal elrepülünk Makassarba a fővárosába. Még aznap elindulhatunk a sziget belsejébe, kb. 7-8 óra jeep vagy minibusz, létszámunktól és a forgalomtól függően. Fárasztó napunk lesz.  (Indulási időtől függően Sengkang mellett a Lake Tempe-n szoktunk egy 3 órás hajótúrát  is csinálni igény esetén.)

A következő 2 nap 2 kört teszünk a régióban saját bérelt járművünkkel. Természetesen, ha valahol halotti szertartás lesz, azt belevesszük, de ezt az infót csak ott lehet levadászni,

Sulawesi rizs teraszok, Indonézia
Sulawesi rizs teraszok, Indonézia

mert ez akkortájt dől el. De programunk igazodik ahhoz, hogy élő hagyománnyal is találkozhassunk.

Alvás Rantepaoban egy szállodában

2.nap      Toraja régió körbejárása

A reggelit követően egész napos kirándulást teszünk a régió leglátványosabb helyein. A torajáknál az élet célja a halál, ennek megfelelően halottkultuszuk szinte egyedülálló a világon. Lemóban meglátogatjuk a sziklasírokat, ahol a kis sírkamrákat, az előttük lévő teraszokat és az oda temetett halott képmását, a Tau-Taut a hegyoldalba vésik.

Sziklasírok Sulawesi, Indonézia
Sziklasírok Sulawesi, Indonézia

Londában, az ősi sziklasírokban a falu előkelőségeinek hamvai találhatók, a helyi vezetőnk kerozinlámpával kísér el bennünket a szellemvilágba. Kete-Kesu, ahová szintén ellátogatunk, a fafaragásáról és primitív festményeiről híres.  Érdekes a fákra telepített gyereksírok is. Meg bika és kakasviadalra is eljutunk, ha éppen van esemény. Délután megálló a Rantepao piacnál, ahol megcsodálhatjuk a helyi kézműves termékeket és természetesen vásárolhatunk is belőlük. Vacsora.

Alvás Rantepaoban egy szállóban

Temetési szertartás, Sulawesi, Indonézia
Temetési szertartás, Sulawesi, Indonézia

3. nap Tana Toraja és környéke

Reggeli után folytatjuk Dél-Sulawesi és a toraja föld felfedezését. Az állatpiaccal kezdünk, majd teszünk a hegyek felé egy nagy kört. Utazás Palawába, ahol gyönyörű példáit láthatjuk a tradicionális toraja házaknak (tongkonan). A rendre északi irányba tekintő házak cölöpökre épültek, a tetők sarkai pedig ívesen magasodnak felfelé, alakjuk azokat a hajókat jelképezik, melyeken a toraja ősök először érkeztek a térségbe. Továbbutazás Batutumonggá-ba, ahol gyalogosan fedezzük fel a környéket, meglátogatunk civilizációtól távol eső falvakat, kávé- és bambuszültetvényeket és rizsföldeket, szép kilátóhelyeken állunk meg fotóra. Délután vissza a szállásunkra, majd vacsora.

Halotti torra készülődés, indonézia
Halotti torra készülődés, indonézia

Alvás Rantepaoban egy szállóban

4. nap: Rantepao,  Makassar (Ujung Padang) városnézés

Hajnalban indulunk Rantepaóbol, s forgalomtól függően este érünk Makassarba. Ujung Padang egy történelmi város, hosszú tengerparti korzóval, Rotterdam erőddel, benne egy múzeummal, vannak teraszos kiülős éttermek, s látjuk a 3 milliós város lüktető nyüzsgését is. Halvacsora, korzózás a halfőzdés parti sétányon, majd pihenés.

Alvás Makassarban

5. nap – Sulawesi – repülés Balira

Hagyományos öltözetben, Indonézia
Hagyományos öltözetben, Indonézia

Kora reggel transzfer a reptérre, majd átszállunk Denpasarba, s a csodálatos hindu Bali szigetét nézzük meg az elkövetkezendő napokban.

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Like Button for Dummies