vandorboy auto

Hogyan bérelj kocsit?

Tippek, tanácsok, ötletek és tapasztalataim.

Mire figyelj, hogy elkerüld a buktatókat?

Jártál már úgy, hogy átvételkor derült ki, hogy nem fogadják el a debit kártyád? S akkor lehet újra tervezni a nyaralást. Volt olyan, hogy sokkal többe került a bérlésed, mint amit terveztél? Vagy leadáskor egy felpattant kavics okozta leverődés 120 euróba került neked, mert nem volt full biztosításod? Vagy olyan sérülésért kellett fizetned, amit nem is te okoztál?

Ha elolvasod a cikkemet lehet sok idegeskedést és pénzt takarítasz meg egyszerű felkészüléssel és előrelátással.

Akkor kezdjük.

Manapság utazni végtelenül egyszerűnek tűnik, hisz minden infó megtalálható a neten, szinte percről percre legmodellezhető egy utazás repülőjegy vásárlástól kocsibérlésen át a szállásfoglalásokig. Ráadásul még a látványosságokról is szinte minden infó elérhető neten, amennyiben járt utakat fedeznénk fel magunk.

De akkor miért születik ez a cikk? Mert néha túl sok apró betűs rész van, s van sok olyan tapasztalat, amit csak az tud, aki már esetleg végigment rajta, megélte.

Az egyik kritikus pont a kocsibérlés. Találkozunk jónak ígérkező deal-el, de kocsi átvételkor sok meglepetés érhet minket. Ha bármi történik a kocsival, akkor izgulhatunk mi is volt a kisbetűs részekben, amit persze senki nem olvas el.

A legpraktikusabb brókereken keresztül kezdeni a keresést.  Attól függően kinek mik a tapasztalatai, én legtöbbször a  Discover Cars kocsibérlőket használom. Az egyik vezető keresőmotor, az utóbbi években a Financial Times szerint az egyik legdinamikusabban növekedő cég Európában. S az egyik legjobb fogyasztó értékelésű cég a kocsibérlés piacon, ami a jó cégér.

Természetesen összehasonlítom más keresőmotorokkal is, ha problémás vagy drága országokba készülök. Nekem behozott olyan találatokat is, pld Izrael kisbusz bérlésénél,  amit a rentalcars.com nem tudott. Múltkor pont  bosszankodtam, hogy Izraelben 320 Euro / nap volt a kisbusz bérlése rentalcars oldalon, ami irreálisnak tűnt. Így megkönnyebbültem láttam, hogy Discover Cars keresőjén sokkal kedvezőbb ajánlatokat kaptam, ahogy Ausztráliai bérléseim során is többször végződött a deal az utóbbi weblapján.

Hogy működik?

Miután megnyitottad az oldalt, a főmenüben fent állítsad be a nyelv opciót, ami kényelmes neked, s ott állíthatod be, hogy milyen valutában mutassa az árajánlatokat.

Beírod a kocsifelvétel városát, idejét, leadás dátumát.

Ott fent a menüben van a  beregisztráló gomb, akkor fiokodban mindig ott lesz a foglalás, amit tudsz módosítani vagy 48 órán kívül törölni ingyenesen. Erről még szó lesz miért fontos. A későbbiekben a foglalás kezelésénél (manage booking) elég a foglalási számod és az emailed amivel regisztráltál, s rögtön a foglalásodnál vagy.

Amennyiben a későbbiekben kérdésed, problémád van, létezik egy segítség (help) opció, ott lehet írni a cégnek problémaköröket megjelölve. Habár élő telefonszámot nem találok itt az oldalon, de a costumer service hamar szokott reagálni.

Szűrési opciók, amik hasznosak:

A legfontosabb hogy a kocsi kategóriát a legelején kiválasszad, így nem kell annyi időt töltened az ajánlatok böngészésével.

Szűkítheted a keresést:  2. sofőr ingyenes legyen, online becsekkolás lehetősége, hány üléses legyen, rögtön visszaigazolás, teli tankos átvétel, unlimited km. , a reptéri terminálon bérlés lehetősége, légkondicionálás, habár az utóbbi alap szerintem.  De lehet szűrni üzemanyag típusra (benzin-dízel), s akár zéró emission-re is, ha fontos neked a környezetvédelem. De szűrhetsz automata vagy kéziváltós, esetleg hibrid kocsira, vagy 4×4-re, ha terepre is mennél.

Bérlőcégekre is, ha valamelyiket megbízhatóbbnak tartod, – vagy van náluk kedvezményed -, de a kereső oldalak arra is jók, hogy könnyen össze tudod hasonlítani a céges ajánlatokat.

Lehet előre fizetésre is szűrni, ami olcsóbb is kb. 10%-al, s akkor hasznos még, ha nincs nagy limited a credit kártyádon. Zéró depozit-ra is kereshetsz, mert  bérléskor ez az egyik legfontosabb kérdés sokaknál: hogy mennyi depozitot tartanak vissza a kártyádon?

S az egyik örökzöld kérdés, hogy tudod-e használni a debit kártyádat, vagy csak creditet fogadnak el? Erre is van egy szűrő, ami praktikus, ha pld nincs kredit kártyád, kicsi a limitje, ami nem elég a depozitra stb.  S ha biztosítás nélkül veszel ki autót, akkor csak credit kártyát fogadnak el, s nagy összeget zárolnak rajta,  ha annyi nincs akkor meg fel sem tudod venni az autót. Így ez is szempont lehet.

Ha elindítod a keresést, akkor több mint 500 cég adatbázisát futja át. Az általad választott városban vélhetőleg kevesebb cég lesz, de valamit találni fog.

Mikor érdemes kocsit bérelni?

Ha nem csak a fő látványosságokat pipa-szerűen szeretnéd megnézni, hanem igényled a szabadságot, hogy bárhol megállj, ami tetszik, fotózzunk ott és annyit, amennyit szeretnénk, akkor a függetlenségedhez elengedhetetlen a saját jármű.

Legtöbbször akkor bérlünk, ha külföldre indulunk. Ha nem biztos időpontunk, de pld. limitált az autókészlet (Izland, Alaszka) akkor érdemes időben foglalnod akkor is, ha még nem biztos az utad. Ha brókereknél bérelsz (pld. Discover Cars) free cancellation-t is adnak automatikusan (ingyenes elállási lehetőség), ha 48 órával korábban mondod le. Ellenben sok cégnél visszatartanak előleget, levonnak törlés esetén díjakat, így érdemes előtte azoknál elolvasni mik a feltételek.

Mire figyelj bérléskor? 

Hogy időben bérelj! Mert olcsóbb, nagyobb a választék, vagy egyszerűen még van kocsi (Izland, Alaszka elég problémás nyáron, mint írtam.)

Melyik országokban érdemes bérelni?   Általánosságban ahol nagy távokat mész és kicsi a populáció így a tömegközlekedés majdnem kizárt. Semmiképpen sem azokban bérelj, ahol őrült a városi forgalom pld. India, s ahol szinte biztos, hogy összetörőd, vagy idegösszeomlásod lesz a forgalomtól. Nyugati nagyvárosokban szintén ellenjavalt, ha az óvárosban töltesz pár napot, mert nehéz és drága parkolót találni, viszont kiváló a tömegközlekedés vagy begyalogolható a város.

Milyen kocsit bérelj? Ha ketten vagytok a kicsi kocsi is jó lehet, de 2 fő fölött már csomagok és a  sok km miatt érdemesebb 1-el magasabb kategóriát választani.

Mennyi időre bérelj? A rövidebb drágább ( 1 hét olcsóbb lehet, mint 5-6 nap, keress rá, csak egy kattintás más dátummal keresni.)

Hol vedd át a kocsit? Fontos: A bérlés reptéren drágább ( airport surcharge ) de ez egy kényelmi szolgáltatás. Hosszú távú bérlésnél ez elhanyagolható költség.

Lehet egy közeli helyről is bérelni, pld. cégtől, akinek irodája és a kocsik egy parkolóházban vannak 3-5 km-re, ahova shuttle busz visz el.

Online chek in: lehetőség van okmányaidat előre feltölteni, adataidat kitölteni, így átvételkor gyorsabban fog történni az átadás.

szaudi vandorboy, auto

Nyitvatartási idő: nagyobb reptereken 24/24 nyitva tartás van, vagy egyik pult kiszolgálja a másik cég bérléseit, de a kisebbeknél bezárhatnak. Ez a leadásnál is gond lehet.

 Reptéren kívül: Jó esetben 24/24, de ha nem, akkor marad a taxi munkaidőn kívüli leadásnál pld. Ezt is vedd figyelembe. Ebben az esetben több idő, logisztika átvenni, illetve leadni a járművet, cserében kicsit olcsóbb. Új-Zélandon úgy jártunk, hogy nem lehetett leadni a reptér közeli bérlőcég telephelyén, pedig leparkolhattunk volna előtte, s egy postaládába bedobhattuk volna a kulcsot, ha lett volna. Ehelyett plusz 30 dollárért egy parkolóházban kellett hagyni.

Nyitvatartási idő tehát fontos! Ha már tudod a géped érkezését, akkor a kereső csak azokat dobja ki, akik nyitva vannak érkezésedkor, így nem kell cégenként és leadási pontonként keresgélned több cégnél. (Mi már jártunk úgy Ausztráliában, hogy késett a gép, a bérlőcég este 8-kor bezárt, így hoppon maradtunk, meg kellett oldanunk a városba jutást, s csak másnap tudtuk átvenni a kocsit.) Ezt leadáskor is figyelembe kell venni.

Mik kellenek bérléshez?

Természetesen útlevél (vagy személyi EU-ban), Credit kártya (esetleg debit-et is elfogadnak pár helyen, lsd. kereső funkciót)

Kell-e nemzetközi jogosítványt kiváltani? Általában elfogadják a magyar jogosítványt, a műanyag kártyát, s a legtöbb helyen ahol írják, hogy kell, ott helyben senki nem kéri. De kérhetik. Ne érjen meglepetésként, ha sokat bérelsz legyen, vagy keress olyan céget, amelyik nem kéri. Alapszabály: a nem latin betűkkel író országoktól várják el, és fordítva is igaz, arab országokban lehet hogy kérik. Habár a magyar nemzetközi jogsi egy vicc, nagypapírdarab, aminél csak a magyar részt tölti ki a hivatal.

Hogy veszed át a kocsit? Üresen vagy teli tankkal?

Itt szoktam legtöbbet bosszankodni.  Hiába bérled full to full opcióval, az esetek többségében félig vagy  üresen kapod. Ez utóbbi a kellemetlen, mert centizned kell, hogy visszaadáskor te is üresen adjad vissza, vagy buksz 10-20 liter benzint, ha többel adod vissza. Ha kevesebbel, akkor büntetnek.  Fuel fee-t kell fizetned: 1x egy fix díjat 10-20 euro + ahány litert beletankolnak, s van ahol az 1 egység ár helyett 1.7x val számolják literjét. Olvassad el a kisbetűs részét a szerződésnek vagy  kérdezz rá bérléskor. De ha van időd úgy add vissza ahogy megkaptad.   

Az extrák:

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz ahonnan drága kezd leni az autóbérlés. 

A GPS –  szintén extra költség (napi 6-10 Euro), de ha van sim kártyád data-val, akkor google map kiválthatja, waze jó a forgalmi helyzetekre reagálni városokban, pld dugókra. Illetve a maps.me app az ingyenes és offline térkép segít, ha nincs mobil neted. A probléma pld az arab országokban az átírás módja, így hiába angolnyelvű, lehet utcára nehéz keresni, ilyenkor inkább landmark-okat keress, kérdezz (szálloda, bevásárlóközpont, metró stb.)

Az extra sofőr: jellemzően 5-8 Euro / nap, de sokszor, ha full biztosítást kötünk, akkor sokszor ajándékba felvehetünk egy extra sofőrt (kérni kell), aminek a jelentősége csak akkor van, ha baleset történik. Mert a biztosítás csak a regisztrált sofőrökre él. Ha más vezetett, akkor a teljes biztosítás is nullázódik, így az esetleges töréskárt is teljesen neked kell állni. Az ittas vezetés töréskárra is ez vonatkozik: hiába a full biztosítás, nullázódik.

A gyerekülés: néhány országban kötelező, így vigyed sajátod, vagy extra 6-10 Euro/ napért hozzá lehet adni. Esetleg megéri venni egy egyszerűbbet, ha hosszabb ideig nyaraltok.

Határátlépési illetékek – pld egy Afrika overland esetén jól megdobhatják a költségeidet, meg a biztosítás is más kategória lesz. Továbbá figyelj, hogy egyáltalán kivihető-e külfördre, vagy hová nem. Pld pár éve vezették be, hogy Dubajból Ománba nem lehetett bérelt kocsit átvinni. vagyis kellettek engedélyek, külön biztosítások, ami a bérlést kb 50%-al megdrágította. Ilyenkor alternatíva lehet, hogy országokat távolsági busszal szeld át, s az új desztináción bérelj egy másik kocsit érkezéskor.

Automata vagy manuális váltó kérdése a megszokás kérdése, de automatánál kevesebb dologra kell figyelned, ami új környezetben lehet jól jöhet. Én ennek ellenére a manuálist szeretem, jobban a kontrollom alatt érzem a kocsit, s kicsit olcsóbbak is.

Új vagy régi modell? Én jobban szeretem a régebbieket, mert ha több karc, sérülés van rajta, akkor nem olyan feltűnő egy felpattogzás, mint egy új kocsinál. Ez akkor szempont ha nem biztosítod a kocsit fullra.

Sofőr kora:  25 év alatti sofőr esetén extra költséget számítanak fel a legtöbb országban, hiszen nincs annyi tapasztalata és esetleg szeleburdibb, amit a törés statisztikák biztos kimutattak. Hasonlóan a 65 év felettiekre is ez vonatkozik.

Egy út vagy retúr? Ha a leadás megegyezik a felvétel pontjával nincs gond. De ha A-ból indulsz és B városban adnád le, akkor nem biztos, hogy ott van kirendeltsége egy adott cégnek. Ezért jók a keresőmotorok, mert már csak olyanokat listáz, amelyeknek van képviselete mindkét helyen, s tudják ezt a szolgáltatást, így rögtön összehasonlíthatod őket. Persze ennek a relokációnak ára van 60-300 usd-ig, ország és távtól függően.

WIFI: gyakran van lehetőség sim kártya helyett wifit kérni a bérléshez, ami kisbusz esetén lehet meg is éri az utasoknak.(napi 10-15 euro)

A km limit – nálam ez kardinális kérdés. Sok cég napi 100-200 km-t ad alapból. Hosszabb bérléseknél vagy külföldieknek korábban alapból unlimited volt, de manapság egyre szűkül ez a lehetőség. A keresőmotoroknál ezeket szűrni lehet. Aztán jön a matek, melyik éri meg jobban… Legtöbbször ha túlléped a limitedet km-enként !!!  0.25 centet számolnak fel, s egy utamon simán összejön az 1-2000 km plusz, ami 500 USD így lehet érdemesebb unlimitidel kivenni 300 USD-vel drágábban.

Büntetések: A kártyára terhelt depozitból fizetik az esetleges gyorshajtásod, piroslámpás áthajtásaidat, tilos parkolást (ha nem bilincselték vagy szállították el), alagút, híd dijakat. Ezekkel az a baj, hogy gyakran a kezelési költsége többe kerül, mint pld az autópálya díj. Erre figyelj, átvételkor kérdezz rá mi mennyi, és hogy lehet elkerülni (pld beregisztrálsz egy app-ra stb.)  Autópálya díjak esetén tervezzed úgy, hogy ne érints pályákat, ha nem muszáj. Gps-en is beállíthatod hogy elkerülje a fizetős utakat.  Azt is hogy jelezze a telepített trafipaxokat.

Biztosítás:

 Ez okozza a legtöbb fejtörést. Mi a TE kockázatvállalási készséged? A bérlő cégek nem is a kocsi díjából élnek szerintem, hanem a biztosításból, mert bérlésnél a napi 20-30 eurót kifizeted, míg a cégnek van 1 éves Casco-ja (teljeskörű biztosítása), ami biztos hogy kevesebb évi 10 ezer Eurónál.  Viszont akik nem full-ra biztosítják a kocsit és gond van, azok kifizetik a „javításért” a 1-2 ezer eurót, amiből ugye soha nem lesz kijavítva a karcolás, festék lepattogzás stb. 

Szóval lehet, hogy találsz olcsó kocsit, de amikor a biztosításra kerül a sor, akár a kétszeresét is kifizeted a kocsiért a végén. Ha nem kötsz teljes biztosítást, akkor meg ott a kockázat, ha bármi sérülés lesz a kocsin, akkor rögtön bukod az önrészt, amit a kártyádra a kocsi felvételekor bezároltak. 

Mit tegyél a kocsi átvételekor?

Ha teljes biztosításod van, akkor más dolgod nincs, csak beülsz és tied a kocsi. De figyelj akkor is: A 4×4 bérlése esetén legtöbbször off road-on történt törésekre sem él a biztosítás. Illetve ittas vezetés esetén sem, illetve ha más vezette az autót.

A collision damage waiver (CDW) ami azt jelenti, hogy önrészig te fizeted a javítást, ami jellemzően 1-3 ezer Euro. tehát ha nincs teljes biztosításod,  csak a CDW (önrészt fizeted törés esetén), akkor viszont fotózzad vagy videózzad körbe a sérüléseket, hogy későbbi vitákat elkerüld.

Amikor bérelsz a kondíciók között ott látod majd az önrész mértékét (security deposit amount), ami a bérlési díj / napokhoz igazodik. S a szűrőknél beállíthatod mennyi depozitot fizetnél, arra is kereshetsz. 

Csapda 1  A CDW nem fedezi legtöbbször az ablaktörést, kerekek defektjét, vagy az alvázat ért sérüléseket. Legutóbb Izraelben elmondták bérléskor, hogy külön tétel a karosszéria, a lökhárító, gumi, üveg stb, ami viszont együtt meg is haladhatja az önrészt.

Csapda 2 – ha biztosítás nélkül bérelnéd, akkor olyan mennyiségű pénzt zárolnak, amire lehet nincs fedezeted, így le kell biztosítanod fullra.

Csapda 3  –  ha nincs credit kártyád, lehet nem is adnak bérbe, csekkold le előtte. Ha igen, akkor meg debit kártyával csak full insurance-al adják majd oda a kocsit, ami ugye megkétszerezi az árat.

 Illetve bankoddal egyeztess, hogy lesz nagyobb összegű terhelés, állíts be magas napi limitet! Illetve sokszor tiltják a kártyádat, ha hírtelen külföldön kezded használni a kártyádat, ezt is jelentsed be bankodnak melyik országokban leszel, hogy elkerüld ezt a kellemetlen helyzetet. Eu-n kívül a telefonálás percenként 1-2 euro is lehet.

Csapda 4: Izlandon a teljes biztosítás alvázra sem vonatkozik. Amikor átveszed nem nézed s nem fotózod az alját. Viszont amikor visszaviszed lehet, hogy ráteszik emelőre, s ha találnak bármikori sérülést az alján, akkor rád terhelik.

Továbbá alkalmazottaktól kérdezz rá a sebesség limitekre, parkolásokra, rendőrökre, vezetési szokásokra, s hogy még mire figyelj. Sok hasznosat tudnak mondani.

Szaúd-Arábia körutazás
Szaúd-Arábia körutazás

Hogyan trükköznek a kocsi bérlő cégek?

Trükk 1: Felvételkor felfedezel egy hibát, amit az előre kitöltött adatlap nem tartalmaz. Erre a cég készségesen lefotózza, s megígérik, hogy feltöltik majd, ne aggódj. Amikor leadod a kocsit, akkor felfedezik, de már semmi nyoma nincs, így ha nem volt biztosításod rád terhelik (de ugye te is lefotóztad átvételkor, így esélyed lesz levédeni magad).

Trükk 2: A kocsi átvételekor sokszor este van, vagy sötét garázsban kapod meg. Dubajban pld. mindig érnek meglepetések. Átvettem a sérülésmentes kocsikat, nem kötöttem rá teljes biztosítást sajnos. 2-3 hét múlva visszavittük a 4 sérülésmentes koszos poros kocsit, s amikor kijött a reptérre az agent, mind a 4 kocsinál tudta, hol kell letörölni a kocsit, s rögtön pont ott előjött a karcolás. Ennek díja horribilis összeg lenne. Ekkor felajánlja, hogy éppen van nála olyan papír, amit átadáskor töltenek ki, s ezen a papíron már jelölve rajta a karcolás, így a cég nem terhelne rám semmit. S bemond 500 usd-t, ha megkapja akkor nem kell a több ezer dollárt a cégnek kifizetnem. Természetesen próbáltam megegyezni, de mivel indult a gépünk, sok idő nem maradt az alkura, de tehetetlen voltam, mert átvételkor szépen le volt polirozva a karcolás és én nem láttam a sötétben.

Mire figyelj még? ÁFA mentesség – sokszor kiírják bérléskor, hogy külföldiek ÁFA mentesek pld izraelben, de pld. nemrég szembesültem átvételkor a pultnál, hogy a 8 fős kocsi commercial car, így ott nekem is kell fizetni a VAT-ot, ami rögtön 900 euroval megdobta a költségeimet.

Ötletek, tippek biztosításhoz:

Tipp 1: lehet nagy biztosítóknál akár éves biztosítást is kötni önrészre.

Tipp 2: Lehet a brókerek (keresőmotorok) biztosítását igénybe venned, ami olcsóbb mint a bérlőcégek biztosítása.

Tipp 3:  Sok magasabb kategóriájú bankkártya (pld Revolut metal) biztosít az önrészre. A kárt önrészig a bérlőcég ráterheli a zárolt kártyádra, majd azzal a számlával amit küld, kérvényezheted a kártya kibocsátó bankodnál a számla kifizetését. De ha papíron mindent is végigjátszottál, akkor is kb. 6-9 hónap múlva látod viszont az önrészt, amit a bérlő cég rögtön rád terhelt.

Glacier nemzeti park, Kanada körutazás
Glacier nemzeti park, Kanada körutazás

További dolgok amik átvételkor derülnek ki:

Gyakran nem tudják biztosítani az általad választott kategóriát, ilyenkor upgradel-nek, azaz extra költség nélkül egy magasabb kategóriájú kocsit biztosítanak neked. Ez jó is lehet. Itt csak egy hátulütője van a dolognak, hogy az a kocsi lehet nem 6 litert fog fogyasztani, hanem 10-et.

Gumiabroncsok állapota. Sajnos sokszor megjártuk úgy, hogy a pótkerék használhatatlan volt, ami defektkor derült csak ki, így annak javítását is nekünk kellett állni. Átvételkor pillants rá a pótkerekek állapotára.

Hasonlóan a gumik állapotát a kocsin is nézzed meg, főleg nagyobb út előtt, mint nekünk a Namíbia overlandos utunkon, ahol 7 ezer km-t megyünk, amiből 3 ezer földúton van, ami biztos nyírja a kerekeket. Ilyen utakra érdemes kerekekre extra biztosítást kötni, (napi 5 usd), mert volt 5 defektünk és 1 kerékcserénk, habár itt is volt fél év mire elutalták a javítási költségeket.

Átvételkor, kérdezz rá, hol vannak a kerékhez a kulcsok és az emelő. Sokszor nincs is a kocsihoz, ami kellemetlen lehet a világ végén bekövetkező defekt esetén. Kérdezz rá, hol a pótkerék és hogyan szeded ki pld a kocsi alól. Gyakran az alkalmazottak sem találják a szerszámokat. Vonószem van-e, s hova teszed? Ez sem egyértelmű hol van, s van-e Kérdezz rá, hogy vonókötél van-e? (Persze nincsen). A benzinnyitó gomb merre van? Nem evidens, van, hogy percekig keresi a benzinkutas is.

Visszaadáskor:

Tudd, hova viszed, mik a nyitvatartási idők. Tankoljad meg arra a szintre, ahogy átvetted. Ha nagyon koszos, akkor takaríttassad ki, mosassad le, mert a cég ezt drágábban fogja megtenni.

Kártyádra jönnek extra díjak, büntetések. Ezeket jellemzően 2 héten belül ráterhelik.

Hogy minimalizáld a gyorshajtást? A szaudiaknál és Dubajban szinte pár km-enként van egy speedkamera, így elkerülhetetlen, hogy bele ne fuss egy gyorshajtásba. Tippem, hogy vedd fel az út forgalmának lendületét, ők tudják mennyivel lehet menni.

Ha felkészült vagy sokkal kevesebb félreértés, probléma lesz utazásod során. Egy utazás alatt rengeteg változó, bizonytalanság van, nem érdemes tetézni. Ha elolvastad ezt a cikket, remélem én is hozzájárultam utazásod gördülékenyebbé tételében.

Ha hasznosnak találtad a cikkemet, egy like vagy kommentet szívesen veszek.

Ha ki tudod még egészíteni egy-egy történettel, tanáccsal, tapasztalattal, akkor beépítem cikkembe.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*