Laos – Cambodia – Vietnam journey itinary

Kambodzsa, Angkor wat
Kambodzsa, Angkor wat

Megszületett egy D-K Ázsia programom, decemberre tervezném, bejáró út lenne, ha valaki csatlakozna. Nagyon kompakt, sok repüléssel, s csak kis hangulatképeket kapnánk a régióból, de jól megválogatva, intenzíven.

1 nap                  Budapest – Bangkok – Vientian repülés

Indulás Bp-ről, Bangkok átszállás, és tovább Laoszba, Vientian fővárosba.

Alvása repülőn

 1. nap  Laosz, Vientian városbézés

Megérkezünk délután, elfoglaljuk a szállást, kis séta a belvárosi folyóparton, utána kipihenjük az időeltolódást.

Alvás Vientianban egy szállodában

 

 1. Laosz, Vientian
  Laosz, Vientian

  nap Vientiane városnézés

Reggeli után elindulunk közösen a Wat Si Muang temploma fele, a turisták által kedvelt szent városrészben, megnézzük a Wat Si Saket szentélyt, ahol fából, bronzból, kőből kifaragott Buddha szobrok sokasága látható, igazi esztétikai élmény. Meglátogatjuk a  a  Ho Pra Keo templomot, a Smaragd Buddha szobor – amely most Bangkokban található – eredeti lakóhelyét, illetve és a Patuxai diadalívet Győzelem Kaput és a messzebbi  That Luang arany sztúpát. Esti korzózás a folyóparton, közös vacsorázás.

Szállás ismét Vientiane-ban egy szállodában

 1. nap Vientian – Van Vieng

Kora reggel elindulunk busszal északra következő célunk, Vang Vieng irányába, ami kb. 4 óra utazás lesz. Útközben klasszikus ázsiai látkép, rizsföldek, vízi bivalyokkal szántó parasztok, szerpentinek, trópusi erdő borította hegyek. Trópusi tájból kiemelkedő karsztbarlangok tűzdelte területre érünk,  s akár délután elindulhatunk felfedezni a környéket, a barlangokat.

Laosz, Mekong
Laosz, Mekong

Aki inkább pihenne, annak jó hír, hogy a Mekong folyó közelében fekvő Van Vieng település a hátizsákosok Mekkája, ahol van infrastruktúra, hogy ki lehessen pihenni az utazás fáradalmait, jó éttermekben hangulatos körülmények között enni, szállodában pihenni, s este lehet szórakozni is.

Alvás Van Viengben egy egy bungallós szállodában

 1. nap Van Vieng, barlangok, kajakozás

Ma lehet csak pihenni, kismotort vagy biciklit

Laosz, rizsföldek
Laosz, rizsföldek

bérelni és bebarangolni a környéket, felfedezni a rizsföldeket övező sziklákban található barlangokat. Vagy lehet közösen aktív pihésre vállalkozni. Elindulunk felfedezni a környéket: rizsföldek, körötte púposodó karsztos hegyekkel, amelyek barlangokat rejtenek magukban. Be is megyünk egy ilyen vizes barlangba, ahol egy vezető kötélen, gumibelsőn lebegve húzhatjuk magunkat a cseppkő formációk között. Autentikus módja a barlangot felfedezni.

A kalandjaink innen folytatódnak, megyünk tovább bérelt járművünkön a Mekong partjára,

Laosz karsztkúpok
Laosz karsztkúpok

ahol már várnak ránk a bérelt kajakjaink. Vezetőinktől kapunk egy kis eligazítást, hogy a kezdők is biztonságban érezzék magukat, s velünk csoroghassanak a karsztkúpok övezte folyón lefele. A kalandvágyóbbak lecsuroghatnak a folyón gumibelsőben is. Vannak kisebb zúgók, de nem raftingról van szó. Útközben kisebb bárok szolgálnak üdítőkkel és sörrel, feledhetetlen élményben lesz részünk.  Ebédelni az egyik ilyen folyóparti bárnál fogunk, majd csurgunk tovább lefele ebben a csodálatos környezetben. Fáradtan, de vidám hangulatban érkezünk délután a szállásunkra.  Vacsora közösen egy hangulatos étteremben vagy a szállásunkon.

Alvás ismét Van Viengben egy bungallós szállodában

 1. nap             Van Vieng – Luang Prabang

Reggel indulunk északra kb. 6-7 óra buszozással, Luang Prabang fele, mely többször volt Laosz (spirituális) fővárosa is, s 1995-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. 1975-ig itt lakott a királyi család, és itt volt a kormányülések székhelye is, de a történelem felülírta ezt a helyet.

Laosz, kulturális programok
Laosz, kulturális programok

Transzfer a szállásra, majd ebédelünk, s felkeressük a város legősibb és legszebb templomát, , a Wat Xieng Thongot.  Ha marad időnk még ma elnézünk pár látványossághoz Wat Visunarath, Wat Mai, királyi palotában levő múzeum, illetve holnaputánra is hagyunk belőle. Vacsora, s esti kulturális show műsort nézünk meg.

Szállás Luang Prabangban egy hotelben.

 1. nap            Luang Prabang hajótúra

Ma  a Mekong-folyón a  Pak Ou szent barlangjaihoz hajózunk közösen, útközben megtekintjük a folyó partján található varázslatos, különböző méretű Buddha szobrokat rejtő Pak Ou-t. A barlanggal szemközt egy kisebb folyó ömlik a Mekongba és remekül látszik, amint találkozik a két különböző színű víztömeg.  Innen ellátogatunk Ban Xang Hai faluba, mely rizsből készült laolao nevezetű  szeszes italairól híres, s itt vehetünk kígyóval, gyíkkal, százlábúval készült különleges italokat is.  A Ban Phanom faluba is ellátogatunk, mely szőtteseiről nevezetes. A napot a Phou Si hegyen fejezzük be, innen élvezhetjük a naplementét.  (3.5h hajó, 2h séta)

Szállás ismét Luang Prabangban egy hotelben.

 1. Vietnám, piac
  Vietnám, piac

  nap  Luang Prabang, vízesés – Hanoi (Vietnám)

Élvezzük a reggelt és a reggelit, majd ellátogatunk a mesés Khuang Si vízeséshez, ahol a természet csodálatos, több emeletes mészkövek smaragdszínű vizes fürdőmedencék sorozatát formálta ki.  Ha van igény, egy elefántfarmra is ellátogathatunk ma. Vadregényes az egész vidék amerre járunk. A farmon tájékoztatást adnak az elefántok életéről, majd elefánthátra ülhetünk és irány a természet. Délután transzfer a retérre, majd irány Vietnám.

A lényeg, hogy elérjük repülőnket Vietnam fele 17.10, 19.10h.

Alvás egy szép hotelben.

 1. nap Hanoi  – Halong Öböl hajótúra

Reggel értünk jön buszunk, ami a Halong-öbölbe visz minket. A délelőtt utazással telik keresztül a vidéken, a buszablakból láthatjuk, hogyan élnek a vidéki emberek, tanulunk pár dolgot is róluk idegenvezetőnktől.

Halong öböl környéke
Halong öböl környéke

Ha Long városában szállunk hajóra. A hajó tradicionális vietnámi fahajó, kabinokkal, étkezővel, bárral. Elfoglaljuk kabinjainkat, majd csodálhatjuk a szigeteket ahogy egyre beljebb kerülünk a csodák közé. Elindul tengeri kalandunk, csodálatos mészkőkúpokon keresztül.

Első célpontunk a Thien Cung barlang, ahol keresztül sétálunk a csodálatos cseppkőképződményekkel büszkélkedő kivilágított üregen. Kicsit később kikötünk egy úszó faluban, ahol csónakokba, kenukba szállva tudunk barlangokba, eldugott öblökben evezgetni saját érdeklődésünk szerint. Gyönyörködünk a naplementében. Szállás: a hajón vagy egy szállodában ami szimpatikusabb.

 1. Vietnám, Hanoi
  Vietnám, Hanoi

  nap Halong – Hanoi

Ebédünket még a hajón költjük el, ezután kikötünk a szárazföldön, majd busszal irány Hanoi. Itt délután szabadprogram keretében még csatangolhatunk az óvárosban. Estekövetkezik egy kihagyhatalan látványosság, a magyarországon is járt világhírű  Vízi-bábszínház. A vízi bábozás népi kultúra,az évszázadok alatt alakult ki a rizsföldeken, elmesélve fiktív vagy megtörtént sztorikat a hétköznapi életből, s mindezt vízben, hiszen a rizsalapú élet a vizes területeken alakult ki. Nagyon Pazar előadá részesei leszünk.

Szállásunk megszokott hotelünkben

11. nap               Hanoi – Siem Reap (Kambodzsa)

Ma mindenképpen bérelhetünk egy motort, hogy kipróbáljuk milyen másik 3 millió motorral együtt áramlani, özönleni az utakon.

Vietnám - motoros hömpöly
Vietnám – motoros hömpöly

Majd miután kifáradtunk a nagy káoszban gyalog indulunk neki a labirintusszerű óvárosnak, megnézzük a Bach Ma templomot, elsétálunk a Hoan Kiem tóhoz, ahol megtekintjük a szigeten álló pagodát, a Den Ngoc Sont. Útközben a francia gyarmati építészet, a kínai hagyományok és a szocializmus eklektikája határozza meg a negyed hangulatát. Feltétlen megnézzük Van Mieu, az Irodalom Templomát, ami egy évezrede szolgálja a tudást, mai napig ide zarándokolnak el a végzős diákok. Eredetileg a császári udvar hivatalnokait képezték itt, Konfuciánus kegyhelyként is szolgál. A Hoa Lo börtön pedig a franciák és amerikaiak elleni évszázad küzdelmeinek állít emléket. Bizarr látvány a lezuhant repülőroncsok és a börtön egykori celláiban sétálni. Chua Mot Cot egy egyetlen oszlopon álló ezeréves pagoda, ami egy lótuszvirágot szimbolizál. Kihagyhatatlan látnivaló Ho Chi Minh Mauzóleuma is, ha éppen nyitva méltóztatik lenni.

Hanoi életkép
Hanoi életkép

Délután transzfer a reptérre, majd átrepülünk 17.30h-kor Kambodzsába, transzfer a szállásunkhoz, majd egy kiadós vacsora, s élvezzük a háborítatlan környezetet.

Este elmegyünk egy tradicionális folklór előadásra, hogy megismerkedjünk zenéjükkel és táncaikkal.

Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

 1. nap Siem Reap – Angkor Wat romváros

Ma hajnalban egy világörökségi helyszín felfedezése vár ránk. Angkor, a 9. századtól vallási központ, templomváros, a középkorban nagyobb volt bármelyik európai városnál. A világ egyik legnagyobb és leghíresebb régészeti lelőhelyén vagyunk. A várost a khmer birodalom kezdte építeni a IX. században, és folyamatosan növekedett majd a XV. században elnéptelenedett a thai seregek dúlásai okán. Az őserdő lassan benőtte, s a liánok ölelte épületek felfedezése életre szóló élmény lesz ígérem. Ma több mint 100  kőtemplomát ismerjük a több mint 100 négyzetkilométer területen, melyek mellett számtalan könyvtár és kisebb szentély is található. A templomok alapján a hindu és a buddhista vallás volt életük meghatározó szemlélete.

Kambodzsa, Angkor wat
Kambodzsa, Angkor wat

Angkor Thom (magyarul: a Nagy Város) megtekintése az első programunk. Az Angkor Thom-ot körbevevő városfal kerülete 12 kilométer, a fal magassága 8 méter. A legérdekesebb látnivalók a következők: a Leprás Király Terasza (végig szép domborművekkel), az Elefántok Terasza, a királyi palota komplexum a Phimeanakas templommal, a piramisszerű Baphuon templom és a fő lát­vá­nyos­ság, a Bayon szentély. Ez utóbbi külön­le­ges­sége a számtalan torony, mindegyiknek a tetején 4-4 titokzatosan mosolygó arc (óriási kö­vek­ből kifaragva).

Majd a Ta Prohm romterület következik. Valaha ez egy buddhista templomegyüttes volt, különlegessége abban áll, hogy az Angkort feltáró francia régészek itt a romokat meghagyták olyan állapotban, ahogy megtalálták. A dzsungel fái, a fák gyökerei átszövik az egész épületegyüttest.

A délutáni programunk Angkor Wat megtekintése, mely a legismertebb az itteni építmények közül. Ez a XII. században épült szentély állítólag a világ legnagyobb vallásos építménye.

Kambodzsa, Angkor wat 2
Kambodzsa, Angkor wat 2

A mai kirándulás zárásaként felsétálunk a közeli Bakheng-dombra, ahol egy  templomrom tetejéről élvezzük majd a napnyugtát.

13. nap Angkor Wat romváros, Úszóváros, Múzeumok

Tonle Sap tavon teszünk kis hajós kirándulást. Úszó falvakat látunk, ahol bepillanthatunk a vízen élő emberek életébe, akik cölöpökön álló házakban, hajókon élnek évszázadok óta.  Megnézhetjük a taposóakna múzeumot ahol kipróbálhatjuk az aknaszedés rejtelmeit és megtanuljuk a csínját-bínját. De még rengeteg program lehetséges érdeklődésünknek megfelelően.

Megnézhetjük az Angkor Nemzeti Múzeumot. A 2007-ben átadott kiváló múzeum jó kiegészítést ad az Angkorban látottakhoz.

Látogatást teszünk a „Kambodzsai Kulturális Falu” nevű tematikus parkban, ahol tulajdonképpen az egész országot megismerhetjük néhány óra leforgása alatt: híres emberek viaszfigurái; jelenetek a történelemből; fontos építmények makettjei; törzsek, népcsoportok falvai életnagyságban; showműsorok, táncbemutatók – és mindez egy szép trópusi kertben.

 1. Kambodzsa - életkép
  Kambodzsa – életkép

  nap Siem Reap – Bangkok

Délelőtt még sétálhatunk a piacon, bevásárolhatunk ajándékokat, ha eddig nem tettük meg és elkölthetjük utolsó pénzünket.

Ma nap Bangkoki csatlakozásunkhoz igazodva szállunk a repülőgépre.

 1. nap Bangkok – Budapest

Érkezés Budapestre a reggeli órákban.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Laoszban valóban szegények az emberek.. kevesebb kitörési lehetőség van, mint a másik 2 országban.. ahol az ország gazdasági erő, de a lélekszám miatt ez nem érződik annyira

 2. Szia Vándorboy, érdekelne a Laosz-Kambodzsa – Vietnám utad, árak , időpont stb. Köszönettel várom válaszod, Bozóki Brigitta

 3. Bangkok – Vientiane-hoz: tobb alkalommal mar igy repultem, mivel eleg rossza BKK – VTE csatlakozas BKK UTH (Bangkok – Udon Thani) helyi jarat “fel orankent” megy gep mindket bangkoki repterrol, olcsob lenyegesen mint a BKK VTE, a repterrol kisbusz jarat van a hatarhoz (Friendship Bridge) majd onnan busz visz at a hidon es megint lehet talalni olcson fuvart a varosba. A hid este 10-ig van nyitva. Repulos opcio lehet meg a regi repterrol (DMK) indulo Air Asia jarat, ok ingyenes fuvart (is) biztositanak a ket repter kozott Bangkokban.

 4. Kedves Gábor,
  Szeretnek kéri bővebb információt (árak, repjegyek) kérni a Laosz -VIetnam-Kambodzsa útról .
  Köszönöm szépen !

  Vlaics Viktória

 5. Kedves Gábor!

  Érdeklődnék, hogy a Laosz–Vietnam–Kambodzsa–Thaiföld milyen költségre lehet számítani.

  Köszönöm szépen
  Györgyi 🙂

 6. Kedves Gábor! Érdekelne az út. Kérlek írd meg az út teljes költségét és a programokba hány km-es gyaloglás van, mert már nem vagyunk olyan fiatalok, hogy mindent bírjunk és nem szeretnénk a csoport púpja lenni.
  Üdvözlettel: Horváthné Borsos Andrea

 7. Kedves Gábor!
  Érdeklődnék, hogy az idén indul-e Laosz – Vietnam – Kambodzsa – Thaiföld út és mennyibe kerül? Részünkről két fő menne.

  Üdvözlettel: Fülöp Lajos

 8. Kedves Gábor!
  Érdeklődni szeretnék, hogy mikorra van tervezve a következő utzaás ill. mennyi a várható, most ismert költsége ennek.
  köszönöm szépen,, üdv. Éva

 9. Kedves Vándorboy!

  Nagyjaból mennyibe kerül egy Laosz – Vietnám – Kambodzsa körutazás?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Péntek Dániel

 10. Szia Gábor, 61 éves vagyok, az utazási körülményekre nem vagyok kényes, de nagy túrákat nem bírok. Ázsiát szeretem. Mit gondolsz csatlakozhatnék hozzátok a 2017 novemberi útra? Kérlek írd meg az út költségeit.
  Köszi, Ildi

 11. Hi Gábor!
  Kérek részleteket, amik már vannak.Idösebb generáció vagyok, én is sokat utaztam és beszélek nyelveket. Vízumok és kötelező oltások, rep.
  jegyet ki intézi..ezeket is légy sz. megírni.
  Tamás

 12. Szia!

  Én is jelentkeztem már egy másik oldalon erre az útra 🙂 Várom az infokat a várható költségekről.

 13. Szia!

  Érdekelne engem ez az út! Nagyon izgalmasan hangzik.Nem voltam még Európán kívül, úgyhogy szeretnék érdeklődni, hogy körülbelül mennyi költséggel számoljak.

  Köszönöm!

  Albert Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Like Button for Dummies