Laos – Cambodia – Vietnam journey itinary

Kambodzsa, Angkor wat
Kambodzsa, Angkor wat

Megszületett egy D-K Ázsia kombo programom is. Decemberre tervezném a Laosz- Kambodzsa- Vietnámot. Utána lesz 1 hét Thaiföld nemzeti parkok. Majd  Burma körút folytatással, ha valaki ahhoz csatlakozna. Nagyon kompakt, sok repüléssel, s csak kis hangulatképeket kapnánk a régióból, de jól megválogatva, intenzíven. Baráti társaságként indulnánk. 

Általában dec és jan indulunk DK-Ázsiában. Dátumok évente változnak karácsony függvényében. 

1 nap              Budapest – Bangkok – (Vientian) repülés

Indulás Bp-ről, Bangkok átszállás (vagy megszállás Bangkokban a repülő érkezésének függvényében) és másnap tovább Laoszba, Vientian fővárosba. (Aki az időeltolódást kiheverné, annak javaslok 1 nappal korábbi érkezést, és Bangkokban találkozunk, pihenünk, míg a többiek megérkeznek.)

laosz , Vientian)
Laosz, Vientiane, Nagy királyi sztupa

Alvása a repülőn

 1. nap    Laosz, Vientian érkezés

Érkezés Bangkokba. Innen, ha reggelig ideér a repülő vonattal is mehetünk Laoszba, ha később, akkor délutáni géppel repülünk (14 ezer ft) vagy éjszakai busszal is mehetünk.  Megérkezünk Vientianba este, elfoglaljuk a szállást, kis séta a belvárosi folyóparton, utána kipihenjük az időeltolódást.

Alvás Vientianban egy szállodában

 

 1. Laosz, Vientiane wat Si Saket
  Laosz, Vientiane Wat Si Saket

  3. nap Vientiane városnézés

Reggeli után elindulunk bérelt buszunkkal a Wat Si Muang temploma fele, a turisták által kedvelt szent városrészben, megnézzük a Wat Si Saket szentélyt, ahol fából, bronzból, kőből kifaragott Buddha szobrok sokasága látható, igazi esztétikai élmény.

Meglátogatjuk a  a  Ho Pra Keo templomot, a Smaragd Buddha szobor – amely most Bangkokban található – eredeti lakóhelyét.

Laosz, Viantiane, diadalív
Laosz, Viantiane, diadalív

Napóleoni és francia gyarmati időkre emlékeztet a Patuxai diadalív – Győzelem Kapu, mely sajátos khmer elemeket hordoz. Fel lehet menni a tetejére a panoráma miatt, no meg suvenir árusok is beletelepűltek. 

Utána kimegyünk a That Luang királyi arany sztúpához. nagyon fotogén.

Utána kicsit sétálhatunk  a körrnyékén, meg egy élő kolostorba is elmehetünk onnan nem messze. 

Ha még belefér időnkbe, az extravagáns Buddha parkhoz is kibuszozhatunk ami 25 km-re van a fővárostól.

Este korzózás a folyóparton, közös vacsorázás, éjjeli piacon kóborlás.

Szállás ismét Vientiane-ban egy szállodában

 1. nap Vientian – Vang Vieng

LaoszKora reggel elindulunk busszal északra következő célunk, Vang Vieng irányába, ami kb. 4 óra utazás lesz. Útközben klasszikus ázsiai látkép, rizsföldek, vízi bivalyokkal szántó parasztok, szerpentinek, trópusi erdő borította hegyek. Trópusi tájból kiemelkedő karsztbarlangok tűzdelte területre érünk,  s akár délután elindulhatunk felfedezni a környéket, a barlangokat.

Aki inkább pihenne, annak jó hír, hogy a Mekong folyó közelében fekvő Van Vieng település a hátizsákosok

Laosz, úttörők
Laosz, úttörők

Mekkája, ahol van infrastruktúra, hogy ki lehessen pihenni az utazás fáradalmait, jó éttermekben hangulatos körülmények között enni, szállodában pihenni, s este szórakozni is lehet. Bérlünk motorokat és azzal járjuk be a környéket. Lehet légballonozni is 100 usd-ért délután napnyugtakor.

Alvás Van Viengben egy szállodában

 

5. nap Vang Vieng, barlangok, kajakozás

Ma délelőtt kismotort vagy biciklit bérlünk és bebarangoljuk a környéket.

Laosz, Vang Vieng, motoros kalandozás
Laosz, Vang Vieng, motoros kalandozás

Felfedezzük a rizsföldeket övező sziklákban található barlangokat. Vagy lehet közösen aktív pihésre vállalkozni. Elindulunk felfedezni a környéket: rizsföldek, körötte púposodó karsztos hegyekkel, amelyek barlangokat rejtenek magukban. Bemegyünk egy ilyen vizes barlangba, ahol egy vezető kötélen, gumibelsőn lebegve húzhatjuk magunkat a cseppkő formációk között. Autentikus módja a barlangot felfedezni.

A kalandjaink innen folytatódnak, megyünk tovább s tranzitolnak a Mekong partjára, ahol a bérelt gumibelsőn csorgunk le a szelíd folyón, meg megállva stégeknél, ahol sör, zene, játékokkal múlatjuk az időt. Aki gyorsan akar lejutni az kajakkal evezhet vissza  Vang Viengig. 

Laosz karszt kupok, Vang Vieng
Laosz karszt kupok, Vang Vieng

Vezetőinktől kapunk egy kis eligazítást, hogy a kezdők is biztonságban érezzék magukat, s velünk csoroghassanak a karsztkúpok övezte folyón lefele. Vannak kisebb zúgók, de nem raftingról van szó.

  Enni is lehet az egyik ilyen folyóparti bárnál, majd csurgunk tovább lefele ebben a csodálatos környezetben. Fáradtan, de vidám hangulatban érkezünk este a szállásunkra. 

Vacsora közösen egy hangulatos étteremben vagy a szállásunkon.

Laosz, piaci csemege
Laosz, piaci csemege

Alvás ismét Van Viengben egy szállodában

 1. nap             Vang Vieng – Luang Prabang

Reggel indulunk északra kb. 6-7 óra buszozással, Luang Prabang fele, mely többször volt Laosz (spirituális) fővárosa is, s 1995-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. 1975-ig itt lakott a királyi család, és itt volt a kormányülések székhelye is, de a történelem felülírta ezt a helyet.

Transzfer a szállásra, majd eszünk, s délután maradék időmkben felkeressük a város legősibb és legszebb templomát, , a Wat Xieng Thongot. 

Laosz tömegközlekedés, riksa
Laosz tömegközlekedés, riksa

Ha marad időnk még ma elnézünk pár látványossághoz Wat Visunarath, Wat Mai, királyi palotában levő múzeum, illetve holnaputánra is hagyunk belőle. Aztán korzózás a főutcán, nézelődés az éjszakai piacon. Vacsora, s esti kulturális show műsort is megnézhetünk.

Szállás Luang Prabangban egy hotelben.

 

 1. nap            Luang Prabang hajótúra

Ma  a Mekong-folyón a  Pak Ou szent barlangjaihoz hajózunk közösen, útközben megtekintjük a folyó partján található varázslatos, különböző méretű Buddha szobrokat rejtő Pak Ou-t.

Laosz, Luang Prabang, hajókázás
Laosz, Luang Prabang, hajókázás

A barlanggal szemközt egy kisebb folyó ömlik a Mekongba és remekül látszik, amint találkozik a két különböző színű víztömeg. 

Innen ellátogatunk Ban Xang Hai faluba, mely rizsből készült laolao nevezetű  szeszes italairól híres, s itt vehetünk kígyóval, gyíkkal, százlábúval készült különleges italokat is. 

Igy kicsit belekukkantunk a helyiek életébe, messze a városi környezettől.    (3.5-4h hajó retur, 2x1h séta).

Este megint sétálóutca, és még egy hagyományos szaunába is elnézhetünk, mert este már hideg szokott lenni.

Laosz, Luang Prabang, vízesés
Laosz, Luang Prabang, Khuang Si vízesés

Szállás ismét Luang Prabangban egy hotelben.

 

 1. nap  Luang Prabang, vízesés – Hanoi (Vietnám)

Élvezzük a reggelt és a reggelit, majd ellátogatunk a mesés Khuang Si vízeséshez, ahol a természet csodálatos, több emeletes mészkövek smaragdszínű vizes fürdőmedencék és vízesések sorozatát formálta ki a természet.  Ha van igény, egy elefántfarmra is ellátogathatunk ma. Vadregényes az egész vidék amerre járunk.

lLaosz, örvös medve központ
lLaosz, örvös medve központ

Itt található  a D-K-Ázsiában élő örvös medve központ is ahol láthatjuk ezt a ritka medve fajt, aki rovarokon, gyümölcsökön él az erdőségekben. 

Délután transzfer a retérre, majd irány Vietnám.

A lényeg, hogy elérjük repülőnket Vietnam fele 17.10, 19.10h.

Alvás egy szép hotelben.

 

 • 9. nap      Hanoi városnézés                                       
  Vietnam, Hanoi,
  Vietnam, Hanoi,

  Mivel sok látnivaló van Hanoiban, és elég rohanós volt az elmúlt 10 nap, itt végre szusszanunk egyet. Felvehetjük a város ritmusát,  a színes piaci forgatagba elvegyülünk. Az óvárosban a francia gyarmati építészetből kapunk foszlányokat, illetve a kínai építészeti hagyományok és a szocializmus szokásos épületei ellenpontoznak. Ellátogatunk a Hoan Kiem-tóhoz, ahol megtekintjük a szigeten álló pagodát, a Den Ngoc Son-t, ahol Konfuciusz szentély is volt, illetve a bürokrácia képviselőit képezték itt ki. 

 • Vietnam, mauzoleum
  Vietnam, mauzoleum

  Nosztalgiaként végül megnézzük Ho Chi Minh Mauzóleumát is, hogy ne feledjük, hogy mégiscsak egy szocialista országban vagyunk, ahol egyébként a vadkapitalizmus dúl.      Este vizi-bábszínház előadás lesz, vagy az éjszakai piac forgatagában veszünk el, és alkudunk arra ami érdekes. Illetve hétvégente a tó körül megtelik élettel, mutatványosokkal, zenészekkel a korzó és ott vegyülünk  a helyiekkel.                                                       

 •  
 • 10. nap Hanoi  – Halong Öböl hajótúra

Reggel értünk jön buszunk, ami a Halong-öbölbe visz minket. A délelőtt utazással telik keresztül a vidéken, a buszablakból láthatjuk, hogyan élnek a vidéki emberek, tanulunk pár dolgot is róluk idegenvezetőnktől.

Halong öböl környéke
Halong öböl környéke

Ha Long városában szállunk hajóra. A hajó tradicionális vietnámi fahajó, kabinokkal, étkezővel, bárral.

Elfoglaljuk két személyes, fürdős kabinjainkat, melyek 24h-ra otthonunk lesz. Itt teljes ellátásunk lesz, csak az italokért kell külön fizetni.

Útközben a teraszáról csodálhatjuk a szigeteket ahogy egyre beljebb kerülünk a csodák közé.

Elindul tengeri kalandunk, csodálatos mészkőkúpokon keresztül.

Első célpontunk a Thien Cung barlang, ahol keresztül sétálunk a csodálatos cseppkőképződményekkel büszkélkedő kivilágított üregen.

Vietnam Halong öböl
Vietnam Halong öböl

Kicsit később kikötünk egy úszó faluban, ahol csónakokba, tengeri kajakba szállva tudunk kicsit evezni saját érdeklődésünk szerint.

Végül egy kis szigeten kötünk ki, ahol lehet mártózni egyet. Aki akar felmehet egy kilátóponthoz, és onnan gyönyörködik az öbölben és a lenyugvó nap által vörösre festett tájban.

Kb 20 perc gyalog felfelé, cserébe viszont képeslap szépségű naplementében lesz részünk. Itt le is horgonyzunk, és karaokés mulatságot csaphatunk a sörözés mellé.

Szállás: a hajón.

 

 11. nap Halong öböl – Hanoi

Vietnam Hanoi, vizi bábszínház
Vietnam Hanoi, vizi bábszínház

Reggel még hajókázunk az öbölben, s ebédünket még a hajón költjük el, majd ezután kikötünk a szárazföldön, majd busszal irány Hanoi. Itt délután szabadprogram keretében még csatangolhatunk az óvárosban. Este következik egy kihagyhatalan látványosság, a magyarországon is járt világhírű  Vízi-bábszínház. A vízi bábozás népi kultúra,az évszázadok alatt alakult ki a rizsföldeken, elmesélve fiktív vagy megtörtént sztorikat a hétköznapi életből, s mindezt vízben, hiszen a rizsalapú élet a vizes területeken alakult ki. Nagyon Pazar előadás részesei leszünk.

Vietnám - motoros hömpöly
Vietnám – motoros hömpöly

Szállásunk ismét a megszokott Hanoi hotelünkben

12. nap               Hanoi – Siem Reap (Kambodzsa)

Ma mindenképpen bérelhetünk egy motort, hogy kipróbáljuk milyen másik 3 millió motorral együtt áramlani, özönleni az utakon.

Ha nem, akkor taxival jutunk el a híres börtönhöz, emlékművekhez.

Vietnam utcai piacolás
Vietnam utcai piacolás

Repülés előtt megnézhetjük még az Irodalom Templomát (Van Mieu), ami egy évezrede szolgálja a tudást, mai napig ide zarándokolnak el a végzős diákok.

Eredetileg a császári udvar hivatalnokait képezték itt, Konfuciánus kegyhelyként is szolgál.

A Hoa Lo börtön pedig a franciák és amerikaiak elleni évszázad küzdelmeinek állít emléket. Bizarr látvány a lezuhant repülőroncsok között és a börtön egykori celláiban sétálni.

Chua Mot Cot egy egyetlen oszlopon álló ezeréves pagoda, ami egy lótuszvirágot szimbolizál.

Vietnam Hanoi életképek
Vietnam Hanoi életképek

Délután transzfer a reptérre, majd átrepülünk 17.30h-kor Kambodzsába, transzfer a szállásunkhoz, majd egy kiadós vacsora, s élvezzük a háborítatlan környezetet.

Este elmegyünk egy tradicionális folklór előadásra, hogy megismerkedjünk zenéjükkel és táncaikkal.

Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

13 nap Siem Reap – Angkor Wat romváros

Ma hajnalban egy világörökségi helyszín felfedezése vár ránk.

Kambodzsa Angkor Wat
Kambodzsa Angkor Wat

Angkor, a 9. századtól vallási központ, templomváros, a középkorban nagyobb volt bármelyik európai városnál. A világ egyik legnagyobb és leghíresebb régészeti lelőhelyén vagyunk. A várost a khmer birodalom kezdte építeni a IX. században, és folyamatosan növekedett majd a XV. században elnéptelenedett a thai seregek dúlásai okán. Az őserdő lassan benőtte, s a liánok ölelte épületek felfedezése életre szóló élmény lesz ígérem.

Ma több mint 100  kőtemplomát ismerjük a több mint 100 négyzetkilométer területen, melyek mellett számtalan könyvtár és kisebb szentély is található. A templomok alapján a hindu és a buddhista vallás volt életük meghatározó szemlélete.

Kambodzsa, Angkor wat
Kambodzsa, Angkor wat

Angkor Thom (magyarul: a Nagy Város) megtekintése az első programunk. Az Angkor Thom-ot körbevevő városfal kerülete 12 kilométer, a fal magassága 8 méter. A legérdekesebb látnivalók a következők: a Leprás Király Terasza (végig szép domborművekkel), az Elefántok Terasza, a királyi palota komplexum a Phimeanakas templommal, a piramisszerű Baphuon templom és a fő lát­vá­nyos­ság, a Bayon szentély. Ez utóbbi külön­le­ges­sége a számtalan torony, mindegyiknek a tetején 4-4 titokzatosan mosolygó arc (óriási kö­vek­ből kifaragva).

Majd a Ta Prohm romterület következik. Valaha ez egy buddhista templomegyüttes volt, különlegessége abban áll, hogy az Angkort feltáró francia régészek itt a romokat meghagyták olyan állapotban, ahogy megtalálták. A dzsungel fái, a fák gyökerei átszövik az egész épületegyüttest.

A délutáni programunk Angkor Wat megtekintése, mely a legismertebb az itteni építmények közül. Ez a XII. században épült szentély állítólag a világ legnagyobb vallásos építménye.

Kambodzsa, Angkor Wat
Kambodzsa, Angkor Wat

A mai kirándulás zárásaként felsétálunk a közeli Bakheng-dombra, ahol egy  templomrom tetejéről élvezzük majd a napnyugtát.

 

14. nap Angkor Wat romváros, Úszóváros, Múzeumok

Tonle Sap tavon teszünk kis hajós kirándulást. Kb óra buszozás a khmer vidéken,  majd hajóra szállunk.

Úszó falvakat és cölöpön élló házakat, part menti halászhálókat, csónakokat látunk,  s egyik faluban kiszállunk ahol bepillanthatunk a vízen élő emberek életébe.

Utána lesz lehetőség egy rövid kis csónakos körre ahol a fákat elárasztotta a víz, kvázi lombkorona nem séta, hanem csónakázáson részt venni.  Helyi asszonyok fognak körbenavigálni. 

Kambodzsa kulturális show

Kambodzsa kulturális show

Megnézhetjük igény esetén a taposóakna múzeumot, ahol kipróbálhatjuk az aknaszedés rejtelmeit és megtanuljuk a csínját-bínját. De még rengeteg program lehetséges érdeklődésünknek megfelelően.

Megnézhetjük az Angkor Nemzeti Múzeumot. A 2007-ben átadott kiváló múzeum jó kiegészítést ad az Angkorban látottakhozKambodzsa – életkép

15 nap        Siem Reap 

Délelőtt még sétálhatunk a piacon, bevásárolhatunk ajándékokat, ha eddig nem tettük meg és elkölthetjük utolsó pénzünket. 

Kambodzsa kézműves termékek
Kambodzsa kézműves termékek

Látogatást teszünk a „Kambodzsai Kulturális Falu” nevű tematikus parkban, ahol tulajdonképpen az egész országot megismerhetjük néhány óra leforgása alatt: híres emberek viaszfigurái; jelenetek a történelemből; fontos építmények makettjei; törzsek, népcsoportok falvai életnagyságban; show műsorok, táncbemutatók – és mindez egy szép trópusi kertben. 

16. nap Siem Reap  – Bangkok – Budapest

Mai nap Bangkoki csatlakozásunkhoz igazodva szállunk a repülőgépre.

Kambodzsa Siem Reap, hajókázás
Kambodzsa Siem Reap, hajókázás

Onnan éjszakai repülés, majd érkezés Budapestre a reggeli órákban.

17. nap  -érkezés Budapestre

Amennyiben érdekel az út, akkor

szándékodat jelezzed felém itt,

s én megírom a részleteket, tudnivalókat.

Ez egy nonprofitra törekvő út, bejáró túra.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Szia!

  Érdekelne engem ez az út! Nagyon izgalmasan hangzik.Nem voltam még Európán kívül, úgyhogy szeretnék érdeklődni, hogy körülbelül mennyi költséggel számoljak.

  Köszönöm!

  Albert Csaba

 2. Hi Gábor!
  Kérek részleteket, amik már vannak.Idösebb generáció vagyok, én is sokat utaztam és beszélek nyelveket. Vízumok és kötelező oltások, rep.
  jegyet ki intézi..ezeket is légy sz. megírni.
  Tamás

 3. Szia Gábor, 61 éves vagyok, az utazási körülményekre nem vagyok kényes, de nagy túrákat nem bírok. Ázsiát szeretem. Mit gondolsz csatlakozhatnék hozzátok a 2017 novemberi útra? Kérlek írd meg az út költségeit.
  Köszi, Ildi

 4. Kedves Vándorboy!

  Nagyjaból mennyibe kerül egy Laosz – Vietnám – Kambodzsa körutazás?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Péntek Dániel

 5. Kedves Gábor!
  Érdeklődni szeretnék, hogy mikorra van tervezve a következő utzaás ill. mennyi a várható, most ismert költsége ennek.
  köszönöm szépen,, üdv. Éva

 6. Kedves Gábor!
  Érdeklődnék, hogy az idén indul-e Laosz – Vietnam – Kambodzsa – Thaiföld út és mennyibe kerül? Részünkről két fő menne.

  Üdvözlettel: Fülöp Lajos

 7. Kedves Gábor! Érdekelne az út. Kérlek írd meg az út teljes költségét és a programokba hány km-es gyaloglás van, mert már nem vagyunk olyan fiatalok, hogy mindent bírjunk és nem szeretnénk a csoport púpja lenni.
  Üdvözlettel: Horváthné Borsos Andrea

 8. Kedves Gábor!

  Érdeklődnék, hogy a Laosz–Vietnam–Kambodzsa–Thaiföld milyen költségre lehet számítani.

  Köszönöm szépen
  Györgyi 🙂

 9. Bangkok – Vientiane-hoz: tobb alkalommal mar igy repultem, mivel eleg rossza BKK – VTE csatlakozas BKK UTH (Bangkok – Udon Thani) helyi jarat “fel orankent” megy gep mindket bangkoki repterrol, olcsob lenyegesen mint a BKK VTE, a repterrol kisbusz jarat van a hatarhoz (Friendship Bridge) majd onnan busz visz at a hidon es megint lehet talalni olcson fuvart a varosba. A hid este 10-ig van nyitva. Repulos opcio lehet meg a regi repterrol (DMK) indulo Air Asia jarat, ok ingyenes fuvart (is) biztositanak a ket repter kozott Bangkokban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*