Burma (Myanmar) körutazás

 BURMA körutazás programja

Yangoon, Shwedagon pagoda, Burma
Yangoon, Shwedagon pagoda

16 nap Burma- Thaiföld: 2021 jan 8-23-ig alap program

Előtte lehetséges 7 nap hosszabbítás Thaiföld Nemzeti parkjaiban. Előtte dec 18-tól pedig Laosz -Kambodzsa-Vietnám utunk indul.

 1. nap            Budapest – Bangkok

Elindulunk menetrendszerinti járattal Bangkokba. Érkezés másnap.

2.  nap             Bangkok érkezés

A reptérről bemegyünk a belvárosba, elfoglaljuk szállásunkat, kicsit pihenünk a hosszú út után s délután aktiváljuk magunkat.

Bangkok építészet Thai stílus
Bangkok építészet Thai stílus

A Khao San utca környékén szállunk meg, amely az óváros, egyben a világ hátizsákos turizmusának központja, ahonnan rengeteg szolgáltatás és sok kulturális nevezetesség könnyen elérhető.

Rövid ismerkedő sétát teszünk a környéken, ellátogatunk az Arany Hegyhez, s megnézünk pár buddhista templomot, hogy benyomásokat szerezzünk Ázsia kultúrájáról, legpezsgőbb városáról, s elkezdünk megismerkedni a thai konyha íz világával. A sok szuvenír árusnál pedig kiszemeljük, hogy visszatértünkkor mivel lepjük meg otthonmaradt hozzátartozóinkat. 

Thai masszázs
Thai masszázs

Késő délutánra sétálunk egy kicsit a hiper modern cityben, a modern kereskedelmi negyedben, hatalmas felhőkarcolók árnyékában, emeletes autópályák mellett. Vagy a kavalkádos kínai negyedben bóklászhatunk.

Este pedig a színes, híres-hírhedt, nyüzsgő, szórakozó negyedben töltjük időnket és elmehetünk a pingpong show előadásokra is, amely pont egy éjszakai piac kellős közepén van..

Feltétlen ki kell próbálni a hosszú út után a Thai masszázst, hogy testben és lélekben is kipihenten vágjunk másnap neki felejthetetlen burmai utazásunknak.

Alvás egy Hotelben.

3.  nap        Bangkok –  Yangon

Bangkok, úszó piac
Bangkok, úszó piac

Ma az első célpontunk a Királyi Palota, mely gyalog is megközelíthető a szállásunkról. A királyság történetéről és építészeti nóvumairól tanúskodik a palota együttes.  Innen sétálunk a legrégebbi templom-együtteshez a

Wat Pho-hoz, melyben megcsodálhatjuk a gigantikus Fekvő Buddha szobrot.

Délután átkompozunk a Hajnal templomához, felmászhatunk a Wat Arun-nak a tetejére, melyből lenyűgöző kilátás tárul elénk a városra.

Ma még Bangkok városnézés, majd transfer reptérre és délután átrepülünk Yangon-ba.

Elfoglaljuk szállásunkat és egy közös délutáni vacsorát megejtünk.

4. nap Yangon városnézés

Burma Yangon, Swedagon paya
Burma Yangon, Swedagon paya

Hajnalban a csúcsforgalmat megelőzve kimegyünk a reptérre, s tovább repülünk  Burma felé Yangoonba, az ország központjába. A reptér en pénzváltás, majd saját járművel indulunk be a belvárosba. Szállásunk elfoglalása után a város hangulatának felderítésére következik. Először a belvárost nézzük meg s a brit gyarmati stílusú épületeit.  

Majd kis séta a nyüzsgő belvárosi piacon, ebédelés egy indiai étteremben, majd a Sule Paya pagodában gyönyörködünk a burmai templomépítészet egyik remekében.

Hosszú nyakú karenek, Inle lake area
Hosszú nyakú karenek, Inle lake area

Ezután jön a nap fénypontja, a domb tetején épült, világhírű, arannyal gazdagon díszített Shwedagon pagoda, a burmai függetlenség szimbóluma, a világörökség része, ahol órákat lehet bolyongani a sok aranypagoda árnyékában.  Este szabad program, evészet, ivászat, teázgatás, masszázs. A csoport esti busszal indul Inle tóhoz 9-10 h buszozás kényelmes foteles buszon egész éjjel.

lehetséges választani a repülést is az Inle tóhoz (kb.110 usd+ transfer), annak alvás Yangonban, majd reggel transzfer reptérre, 1h repülés, majd 1.5 h. buszozás a reptérről a tóig.  

Burma Inle tó, halászok
Burma Inle tó, halászok

5. nap   Yangon, Inle-tó

Reggel Heho kisvárosába repülünk egy menetrendszerinti belföldi járattal, majd onnan transzfer az Inle tóhoz. Elfoglaljuk szállásunkat. A tó 1300 méteren, magasan a hegyek között fekszik, s ezért kellemes klímával bír, éjszaka kicsit hűvös is. Felfedezzük a környéket: a tó körül rengeteg kolostor és törzsi falu található. Kicsit megáll az idő hangulatú hely, ahol még kézikocsikon húzzák a portékákat a piacról.

Több kolostor és sztupa is utunkba kerül, Inle lake
Több kolostor és sztupa is utunkba kerül, Inle lake

Az emberek cölöpházakban laknak, főleg halászatból és a mesterséges szigeteken zöldségtermesztésből élnek. Sétálgatunk a piacon, felvesszük a hely hangulatát, s este elmehetünk egy autentikus burmai báb-előadásra. Utána visszamegyünk szállásunkra s felkészülünk a másnapi motorcsónakos túránkra.

6. nap             Inle-tó csónak túra, úszó piac

Sodorják a dohányt, Inle lake
Sodorják a dohányt, Inle lake

Ma motoros csónakokat bérelünk, s elindulunk egy izgalmas és tartalmas tavi kirándulásra. A látványosságok közül érintjük az úszó piacot, majd esernyőüzembe, ezüstművesekhez látogatunk, illetve egy szivargyárba, ahol még kézzel sodorják a dohányt.

Nem hagyjuk ki a Karen törzshöz tartozó hosszúnyakú asszonyokat sem egy másik faluban a tó partján. Programunkat úgy alakítjuk, hogy piac napon érkezünk a megfelelő faluba. A piacon láthatunk különböző törzsi embereket, akik évszázados hagyományokat követve a hegyekből jönnek le becserélni portékáikat.  

Burma Inle tó, kerékpár túra
Burma Inle tó, kerékpár túra

A tavon ebédelünk egy hangulatos étteremben majd visszafelé megnézzük az úszó kerteket.  Ha belefér időnkbe még egy sztúpa együttest is beiktatunk naplemente előtt.  Estére visszatérünk szállásunkra, s kipihenjük egy sör kíséretében a nap fáradalmait.

Alvás egy Hostelben.

7. nap               Inle-tó bicó túra, Kalaw

Mai nap kerékpárt bérlünk, s azzal tekerünk  a tó körül. Majd hajót fogadunk és visszajövünk a szállásunkhoz. Közben falvakat, kilátópontot, iskolákat látogatunk, hogy képünk legyen az igazi falusi életről.

Burma Kalaw, kis hegyi kirándulás
Burma Kalaw, kis hegyi kirándulás

Ha marad időnk, még sétálunk a faluban és a tó környékén, majd délután busszal elindulunk Kalaw városkájába. A település szintén a hegyek között fekszik, a brit uralkodó réteg kedvelt üdülőhelye volt a kellemes hegyi klímájának köszönhetően.  A városkában vannak buddhista sztúpák, keresztény templomok és egy kis barlang is, mely vallási célokat szolgál,  amit közösen megnézünk.

Alvás egy Hostelben.

 8. nap      Kalaw, kirándulás

A mai nap könnyű, fél napos kirándulást teszünk a környéken. Ismerkedünk a helybéli kedves emberekkel, s megismerkedünk mindennapi falusi életükkel. Láthatjuk, amint végzik a betakarítást, cséplést, termények válogatását, láthatjuk érdekes építkezési szokásaikat illetve helyi ételeket fogyasztunk, s csemegeként kipróbálhatjuk a snacknek készített sült rovarokat is. Egy kilátópontról pedig szépen belátjuk a környéket.

A kirándulás nem megerőltető, Kalaw
A kirándulás nem megerőltető, Kalaw

Este visszatérünk a szálláshelyünkre, s egy sör kíséretében élvezzük a csillagos égboltot és a kellemes klímát.

Alvás egy Hostelben.

 

9. nap          Kalaw,  Bagan

Ma hajnalban elindulunk egy hosszú buszúttal Bagan fele. Útközben szerpentineken megyünk le az alföldre, majd Popa hegy mellett elhaladva érünk délutánra Baganba.   Bagan a világ legnagyobb buddhista emlékmű területe, leginkább a kambodzsai Angkor Wat-hoz hasonlítható, de a turisták még nem fedezték fel annyira.

Burma törzsi falvak, öltözetek
Burma törzsi falvak, öltözetek

A 9-13 századi Bagan királyság központja volt, mely egyesítette a környező területeket, s megalkotta a modern Burma alapjait. Elfoglaljuk szállásunkat, s élvezzük a városkában, hogy sok szolgáltatás és étterem áll rendelkezésünkre, de újra füllesztő meleg éjszakáknak nézünk elébe. Közösen megtervezzük, hogyan látogassuk meg a romvárost: kerékpárral, elektromos biciklivel, kisbusszal vagy igény esetén szekérrel járhatjuk be.

Alvás egy Hostelben.

10. nap      Bagan archeológiai terület

Hatalmas terület teleszorva Sztúpákkal, Bagan
Hatalmas terület teleszorva Sztúpákkal, Bagan

Mai nap Bagant látogatjuk meg, mely a kulturális világörökség része. A terület a fénykorát a 11-14. sz.-ban élte, melyet Közép-Ázsiához hasonlóan a mongolok tettek tönkre.

Ma kb. 3000 buddhista sztúpa található a területen, amit s utunk másik csúcspontja lesz. Az archeológiai területen eljutunk a Gawdawpalin templomához, mely korának legnagyobbika a maga 60 méteres magasságával, Thatbyinnyu temploma mely Bagan legmagasabb temploma a 12. századból, Mahabodhi paya a 13. századból, mely a Bodhgayai megvilágosodás templomának másolata, és még sok másikat ejtünk útba.

Burma, Bagan naplemente
Burma, Bagan naplemente

Napnyugtázni pedig a Dhammayangyi Pahto-hoz megyünk, s a sokszáz sztúpa sziluettjében gyönyörködhetünk közösen. Felejthetetlen pillanatok. Találkozunk árusokkal a sztúpák közelében, s itt gyakorólhatjuk alku képességeinket, hogy jó áron juthassunk ajándékokhoz, kézműves termékekhez.  Este jóleső fáradtsággal érkezünk vissza szállásunkra, ahol elköltjük vacsoránkat.

Alvás egy Hostelben

Burma Bagan kulturális show
Burma Bagan kulturális show

11. nap           Bagan archeológiai terület

A mai szabadnapunkon a romterület távolabbi pontjaira látogathatunk el. A korán kelők akár a napfelkeltében is gyönyörködhetnek, sőt hőlégballonos túrára is benevezhetnek. Ma szabadon kószálhatunk, biciklizhetünk kedvünkre, de több nap sem lenne elég, hogy bejárjuk az egész területet.

Burma Bagan, hőlégballonok hajnalban
Burma Bagan, hőlégballonok hajnalban

Egy kis ízelítőt kapunk Burma hajdan volt aranykoráról. Vásárolgathatunk a homokfestmények, fafaragások sokaságában.  Este, pedig egy másik templom tetejéről csodáljuk meg a naplementét.

Alvás egy Hostelben.

12. nap              Bagan,  Mandalay

Átbuszozunk Mandalayba, láthatjuk a mellettünk látható falvak életét, s kicsit korábban érkezünk. Délután elfoglaljuk a szállásunkat, majd közösen elmegyünk sétálni a piacon, majd megvacsorázunk ebben a nyüzsgő érdekes nagyvárosban. Este akiknek még van energiája azokkal elmegyünk fakultatívan egy tradicionális zenei előadásra, ahol gamelánszerű hangszerekre táncolnak az előadók.

Alvás egy Hostelben.

Rengeteg épített emlékkel találkozunk Mandalayban
Rengeteg épített emlékkel találkozunk Mandalayban

13. nap         Mandalay városnézés,  Mingun hajókirándulás

Reggel hajókirándulás keretében felhajózunk az ország legjelentősebb vizi közlekedési útján, az Irrawady folyón és felkeressük Mingun ősi települését, ahol a világ legnagyobb, de egyben befejezetlen sztúpája is található. Fantasztikus látvány a folyóról megpillantani.

A sztúpától nem messze található a világ második legnagyobb máig is megszólaltatható harangja.

Burma Mandalay, hajótúra
Burma Mandalay, hajótúra

Pár óra nézelődés után ismét hajóval térünk vissza Mandalayba, ahol a Királyi Palotát nézzük meg. A palotához tartozik egy őrtorony, ahonnan remek kilátásban lesz részünk. Innen a tradicionális fafaragású, teakfából készült Arany Pagodába (Shwenandaw Kyaung) megyünk.

Majd elsétálunk a közeli Királyi Erény (Kuthodaw paya) pagodához. Az udvarban 729 márványtáblára vésve látható a buddhisták szent könyve, a Tripitaka, melyet a világ legnagyobb könyvének tartanak.

Mingun, a világ legnagyobb sztúpája, Mandalay
Mingun, a világ legnagyobb sztúpája, Mandalay

Este egy étteremben elevenítjük fel a mai nap eseményeit, majd elmehetünk fakultatívan egy bábelőadásra.

Alvás egy Hostelben.

14. nap               Mandalay,  Amarapura, Sagaing,  

A mai napon tuktuk-kal (helyi motoros taxival) elmegyünk az U Bein híres teakfa hídjához, mely egy tavat hidal át. A hidat 1783-ban építették, a korábbi király teakfa palotájának anyagából. A híd két falut köt össze, mely több mint egy km hosszú és ez a leghosszabb fennmaradt teakfa híd a világon.

Csada, hogy még ma is áll a fahíd, Mandalay
Csada, hogy még ma is áll a fahíd, Mandalay

Meglátogatunk egy élettel teli buddhista kolostort is a közelben.

Ezután visszamegyünk a városba, a nyüzsgő yade piacra, ahol adják veszik a drágaköveket. Útközben még megállunk egy harangöntő manufakturánál, fafaragó mestereknél is.

A nap végét pedig a városi piacon töltjük, ahol barangolunk a piaci forgatagban, s évszázadokkal ezelőtti életforma elevenedik meg előttünk. Megejtjük utolsó vásárlásainkat is.

Burma Mandalay, Jáde piac
Burma Mandalay, Jáde piac

Este fakultatívan elmehetünk egy másik tradicionális zenei előadásra is ahonnan biciklis riksával érünk vissza szállásunkra megpihentetni lábainkat a hosszú nap után.

Szerzetesek hajnalonként ételt koldulnak
Szerzetesek hajnalonként ételt koldulnak

Ha maradnánk még egy napot akkor még 2 lehetőség lenne: 1. Sagaing-ba megyünk, ahol fellépcsőzünk egy hegy tetején levő kolostorhoz, s nézhetjük az alattunk elterülő város panorámáját. 2. Inwa felé egy teakfa lábakra épített kolostorhoz (Bagaya Kyaung) megyünk, majd a Győzelem pagodájához (Aungmye Bonzan).  

Alvás egy Hostelben

Esténként kulturális programok várnak
Esténként kulturális programok várnak

15. nap jan 19        Mandalay – Bangkok

Ma kényelmesen megreggelizünk, majd ki a reptéri buszhoz, s elbúcsúzunk Burmától és visszarepülünk Thaiföldre. Bangkok egy sokszínű világváros, ahol a hagyomány és a modern nagyvárosi lét összekapcsolódik. Délután érkezünk Bangkokba, ismét nyüzsgés, dugók, piac az egész város, thai masszázson lazulunk, egy koncertre beülünk.

Alvás egy Hotelben

A bőség városa Bangkok
A bőség városa Bangkok

16. nap              Bangkok – Budapest 

Ma véget ér az alapprogramunk. Akik hazautaznak, azoknak transzfer a repülőtérre.

Akik maradnak még, velük elmehetek a hétvégi piacra,  az úszó piachoz, 

Előhosszabbítási lehetőség az út előtt: dec 30- jan. 7  Thaiföld szigetvilága és nemzeti parkjai

 

Hosszabbítási lehetőségért írj és utazzunk tovább a Thai szigetvilágba és a nemzeti parkjaiba. 

Fényképek kedvcsinálónak,

klikk ide:

Thailand
Thailand,Ayuttaya

Amennyiben érdekel az út, akkor

szándékodat itt jelezzed,

s én megírom a részleteket, tudnivalókat.

Ez egy nonprofitra törekvő út.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. szia. én dec 3 án indulok BKK.ba onnan burmába lehet egybeesik az utunk? Igaz nekem kicsit több időm lesz ott. Esetleg beszélhetünk?

 2. Kedves Gábor!
  Remélem még nem vagyok elkésve!
  Érdeklődnék a túra árkalkulációjáról és a további részletekről.
  Kérlek küldj tájékoztatást emailben.
  Előre is köszönettel:
  Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*