Madagaszkár

Madagaszkár természeti látványosságok körút

Részletes program. indulás 2024 szept. 21-okt. 1 (8)

A tervezett létszám 11-15 fő.

Ez most egy különleges utazás, lehetőség, egy kisebb csapattal vágok neki,természetesen ha jelentkezel, akkor becsatlakozhatsz hozzánk. Min létszám 8 fő.

Mivel főszezonban megyünk, s különösen a keleti részen szűk a szálláskínálat, így a program tartalma váltzatlan, de a sorrendje cserélődhet a szálláslehetőségek függvényében. A weblaphoz képest a sorrendváltozást s az aktuális itinert emailben elküldjük a jelentkezőknek. Lesz egy online megbeszélésünk is, ahol a kérdéseitekre válaszolok.

Érdeklődésedet vagy jelentkezésedet itt jelezzed az űrlapon.

  • 0 nap indulás Bp-ről,

majd Etiopiai átszállás Nairobiban, után másnap érkezés Madagaszkárra.

  1. nap Megérkezés Antananarivoba, a fővárosba ( Tana )

Ivato repülőtér – Antananarivo , vízum vásárlás 25 usd, pénzváltás..

Miután Magyarországról legalább 1 átszállással és minimum egy fél napon át utazik ide mindenki, ezért szükséges az esti pihenés, hogy felkészüljünk a nagy kalandra. Transzfer a szállodába.

Alvás szállodában Antananarivo

2. nap : Antananarivo  – Morondava

Reggeli után irány a reptér, s repülés Morondava tengerparti városába, majd transzfer a szállásra. Piacon séta, lazítás Morondava tengerparton, majd közös vacsora, mert hosszú út vár ránk holnap !

Alvás Morandava

3. nap   Morondava – Belo – Bekopaka (200 km, 9h utazás)

 Hajnalban kell ma indulni, jeep-jeink a szálláshoz jönnek. Reggelit valahol útközben ejtjük meg.

Az első baobab-fákat itt pillantjuk meg a „Baobab Avenue”-nak nevezett útszakaszon.!

Megcsodáljuk ezeket a különleges fa fajtákat, melyet a helyiek legendája szerint: Isten a büszkesége miatt változtatott ilyen formájúra: kivette őket a földből és megfordította, hogy a gyökere ágaskodjon fölfelé.

A terepjáróinkkal megyünk tovább Kirindy parkig, ahol ismét vadlesre indulunk, egy órás séta keretében, többfjta makikat keresünk ismét .

Alvás Bekopaka

4. nap  Tsingy Nemzeti Park

A Nagy Tsingy vagy  Kis Tsingy  Nemzeti Park látogatás (18 km)  !!!!! A túra választása az utasok fizikai képességétől fűgg.

Nagy Tsingy Nemzeti Parkot látogatás ( 1 órás út jeepel), majd kb. 5-6  óra gyalog, néha vaslétrákon mászunk felfele, lesz egy barlang látogatás is. A tetején gönyörű kilátás a karszt tüskékre, majd tovább egy nagy függőhídon keresztül és végül piknik és ebéd a parkban. Az erdőben látunk makikat is. Nagy melegre számítunk, sok vízzel készüljünk.

Délután pedig a Kis Tsingy a Manambolo folyónál a célunk, ott kb. 1,5 órás körséta, kevés mászással de hasonló sziklastruktúrákkal.

Aki inkább a folyón fedezi fel a parkot, ő elmehet 2 órás csónakos kirándulásra a folyón, hogy onnan lássa a sziklaformációkat. S persze mindig ott van a szállásunk back-up-nak, ha valaki a nagy programot kihagyta és inkáb a 2 kicsit csinálná..

Alvás Bekopaka

5. nap Morondava-ba visszajutás 200km 9h

A mai nap is hajnalban kelünk, s vissza is 12h jeep-komp-jeep-komp jeep utazás lesz. Délután megálunk egy éjszakai állat megfigyelő túrára a Kirindy Rezervátumban, ha odafele nem láttunk törpemakikat, kaméleont, stb… vagy ismét a baobab avenuen, hogy napnyugtában is megszemléljük.

Alvás Morandava

Ring-tailed lemur sitting on a tree. Madagascar.

6 . nap : Morondava – Antsirabe (510 km 10h)

Korán reggel indulnánk Antsirabe-be. Egész nap úton leszünk.

Utunk Közép-Madagaszkár felföldi tájain visz át: gyönyörű, szépen művelt teraszos rizsföldjei, egyszerű, vöröskőből épült házai, kedves, közvetlen lakosai között.

Ezután az ország harmadik legnagyobb településére, az 1500 méter magasan fekvő Antsirabe városába érkezünk. A hely neve azt jelenti: „ahol só van” – a francia gyarmatosítók már a 19. században termálfürdőt létesítettek. Ez a söripar központja is…. így lehetőség lesz megkóstolni a híres „HTB” -t. Látni fogjuk azt is, hogy ebben a városban a szinte csak mezítláb hajtanak ma is riksát ( pousse–pousse )

Alvás Antsirabe

7. nap Antsirabe – Ambositra – Ranomafana

Reggeli után megnézzük Antsirabeben ékszerkészítő műhelyeit, ahol fél-drága-, illetve drágaköveket (zafír, rubin) dolgoznak meg, majd egy zebu szarvműves műhelyben megnézhetjük, hogy hogyan készülnek a zebu szarvából különböző használati tárgyak és kis szuvenirok. Mielőtt elindulnánk a mai hosszú utunkra, megállunk még a Benyovszky Móricról elnevezett utcában.

Antsirabéból déli irányba haladunk, lépcsős kialakítású rizsföldek mellett.  Ambositra városa a madagaszkári fafaragás központja és a zafimaniri törzs lakhelye. Fafaragó művészetük annyira különleges, hogy még az UNESCO Kulturális Világörökség listáján szerepel. Egy helyi étteremben fogjuk elfogyasztani az ebédünket, majd indulunk tovább Ranomafanába. (130 km)

Ranomafana egy kicsi város, amely a Namorona-völgyben található, sűrű esőerdőkkel borított hegyekkel, ami nagyon lenyűgöző. A vízfolyások és a vízesések emlékeztetnek bennünket, hogy az esőerdőkbe lépünk be, ahol egész évben eshet az eső. Ma a Nemzeti Parkja vonzza a legtöbb látogatót. 180km 6h utazás.

Alvás Ambositra

8. nap Ranomafana Nemzeti Parkban (UNESCO) – Ambalavao

Reggel indulunk a 41.600 hektárnyi területen elterülő Ranomafana Nemzeti Park bebarangolására. Ez az ország harmadik legnagyobb természetvédelmi területe, amely rengeteg csak itt előforduló állatnak és növénynek ad otthont. 2007-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. Ma itt találkozunk először makikkal – a park területén 12 fajtájuk él.

Ezen a túrán javasoljuk a bakancsot, igaz az összes útvonal könnyen megközelíthető, de folyamatosan nedvesek és mivel Ranomafana egy völgyben fekszik, rengeteg lépcső van, amire fel kell mászni, s lehet az állatok nem az ösvényen vannak hanem beljebb az erdőben.

A Ranomafana különösen a hüllők szerelmeseinek: számos csodálatos és ritka kaméleonfaj található itt, de a 118 nyilvántartott madárfajból is látni fogunk több példányt. Az állatok nagy részét egyéni utazással nem fedeznénk fel, hiszen többen rejtőzködő életmódot folytatnak, így csak a helyismerettel rendelkezők tudják, hogy milyen környezetben kell jól kinyitni a szemünket.

Avás Ambalavao

9. nap: Ambalavao-Ranohira (250 km)

Reggel útnak indulunk, hogy felfedezzük Ambalavaot, az ország egyik legszebb városát. A hegyvidék, szőlőültetvények, hangulatos, szépen festett épületei meredek cseréptetővel és faragott fa erkéllyel nyűgöznek le minket. De Ambalavao nemcsak a selyemtermelésről ismert, hanem az arab kereskedőktől származó kézműves “papmanufaktúráról” is. A papiruszhoz hasonlóan ezt a papírt virágokkal és levelekkel impregnálják, majd albumokhoz, lámpaernyőkhöz vagy egyszerűen falfestményhez is használják. A látogatók megnézhetik, hogy a nők miként készítik kézzel papírt az Avoha-fa kéregéből. 

Miután továbbindulunk meglátogatjuk az Ambalavaótól 85 km-re található Anja természetvédelmi parkot is, ahol kb. 80 gyűrűsfarkú maki él. A park továbbá számos madárfajnak, rovarfajnak, endemikus növénynek, kaméleonfajnak ad otthont, melyekkel étánk során megismerkedünk vezetőink segítségével.

A sziklás táj elsősorban gránitból áll, és a „három nővér” (telo mirahavavy) lábánál fekszik egy majdnem 500 m magas sziklaképződmény. A sok szurdokot és barlangot a Betsileo nép már évszázadok óta menedékként használta. A parkban lévő gyűrűs farkú lemurok megszokták az embereket és nagyon közel állnak a látogatókhoz, ami a területet kis vonzerővé tette az utazók számára

Utunkat folytatva a táj délután ismét szavannássá válik, a horizonton hatalmas zebucsordák tűnnek fel, megérkezünk a bara nép földjére.

Útközben belelátunk a kis falvak életébe, betekintve ezzel a különböző madagaszkári törzsek jellemzőibe, ugyanis ma három népcsoport területén haladunk át. A tájkép is hatalmasat változatozik: a teraszos rizsföldek átadják helyüket a hatalmas szürke sziklák tövében megbúvó kicsiny, rejtélyes falvaknak, majd a  füves-fás szavannáknak és végül Isalo ezer-formájú homokkő szikláinak.

alvás Ranohira

10. nap: Isalo Nemzeti Park – „A Madagaszkári Colorado”

Egész napos túrát teszünk az 1962-ben alapított, 81.450 hektáros  természetes szikla-hegységben, amely valódi vad-nyugati hangulatot idéz elő.

A tájat hatalmas homokkő sziklák uralják, és kanyonok, a sziklák tetején vezető szűk, de lélegzetállító panorámát nyújtó ösvények, hegyi források, egyedülálló növényzet, és természetesen a Madagaszkáron elmaradhatatlan, nyüzsgő állatvilág teszik felejthetetlenné tartózkodásunkat a váltakozva az elhagyatott tájak, buja erdők és a zöldellő kanyonok között.

Délután meglátogatjuk az Isalo múzeumot, ahol leírást és a hátterét is megismerjük a parknak.

Napnyugtás programunk az Isalo Nemzeti Park területén lesz: az „ Isalo ablaka ” elnevezésű hatalmas sziklaképződményről várjuk meg a naplementét. Varázslatos élményben lesz részünk, ahogyan a sziklás táj színei átváltoznak az esti fényben; gyönyörű fotókat készíthetünk

Alvás Ranohira

11. nap Ranohira – Toliara (250 km)- Utazás a Nap Városába, Ifaty beach

Megreggelizünk, majd elhagyjuk Isalo sziklás tájait, amelyek átadják helyüket a hatalmas füves, napsütötte szavannáknak: már az igazi dél területén járunk, a mahafaly és antanosy törzsek területén. Az út mentén megcsodálhatjuk a gyönyörű, hatalmas és gazdagon díszített síremlékeket: e törzsek ugyanis halottaiknak szebb házakat építenek, mint saját maguknak, az élőknek…

Átutazunk Ilakaka-n, a Zafírvároson, ahol egy bánya is van, illetve csiszoló műhelyek. Útközben érdekes Mahafali síremlékek melett haladunk el.

Tolira előtt még egy botanikus kertbe is elmegyünk, amit egy svájci botanikus alapított és gondozott. Antsokai Arborétum-ban egy órás vezett ismertető révén megismerkedünk a növényekkel hasznosításukkal és all in one látunk mindent.

Innen továbbgördülünk immáronjó aszfalton. Lassan megpillantjuk az első baobab (majomkenyérfákat) is, ahogy megérkezünk az Indiai óceán partjaihoz, Toliara városába, melyet a helyiek úgy is neveznek: “a Nap városa”, vagy: “a város, mely sosem alszik”. Az ország harmadik legnagyobb kikötővárosa. Itt egy nagy piac, illetve jó éttermek ami miatt érdemes megállni.

Toliarából déután után továbbutazunk a 25 km-re található Ifatyba, Madagaszkár egyik legszebb tengerpartjára. Útközben még megállunk és sétálunk egy halászfaluban. Utána végre jön a 2 nap pihenés.

Alvás Ifaty

12 . nap: Pihenés az Ifaty Beachen

A tengerparti pihenés vagy válogatás a fakultatív programok közül

Ez a nap a tengerparti üdülésé. Több mint ezer kilométer utazás után megpihenünk a mozambiki csatorna kedvelt üdülőpartján. Ifaty közelében gyönyörű korallzátonyok találhatók, így lehetőség van búvárkodásra és szabad sznorkel merülésre is. Fakultatív programként kis vitorlásokon visznek ki a korallokig, ahol 1-2 órátsnorkelezhetünk. Délután aki akar elmehet a magányos baobab fáig, ahol nagy szárazföldi teknősök is élnek.

Alvás Ifaty

13. nap   Ifaty-  Toliara- repülés Antananarivo

Ma reggeli, fürdő, s repülő indulásának függvényében transzfer a reptérre, repülés a fővárosba. Este belváros, közös búcsú vacsora, élményosztás, vagy ha a Palmárium madagaszkár kelet program jön itt, akkor megkezdjük utunkat arrafele. Akinek ma indul a gépe őket kivisszuk reptérre, akik tovább jönnek velük folytatódik a kaland.

Alvás a fővárosban

14. nap Indulás Budapestre

Transzfer a reptérre, majd éjszakai repülésekkel Európába érünk.

Alvás a repülőn

15. nap Érkezés Bp-re

Hosszabbítás Észak keletre

1 nap Antananarivo – Andasibe Nemzeti Park  (150 km )

Madagaszkár kelet felé utazunk,a fővárostól 72 km-re található “Peyrieras” hüllőparkot látogatjuk meg. Itt egy kis sétát teszünk az állatok között, s láthatunk Chameleons;  Coquerel’ Sifaka; leaf tail geckos; Snakes; Frogs; Tanrec állatokat.majd itt ebédelünk. Érkezéstől függően itt alszunk, vagy tovább indulunk  az Andasibe Nemzeti Parkba.

Alvás Andasibe

3. nap Andasibe Nemzeti Park – Manambato (130 km)Palmárium

Reggeli után a nemzeti park speciális Indrijeinek nevezett erdejébe kirándulunk, amely korábban a fafeldolgozás központja volt, aztán A Vakona Forest Lodge magánpark látogatás, ahol játszhatunk és barátkozhatunk lemúrokkal. A park egy igazi növényzeti kincs. A legnagyobb lemur az indri lenyűgöző hangjaival ismerkedünk meg. Csak természetes környezetében láthatók, mert nem tűri el a fogságot, pont ezér márkihalóban levőfaj. Sok madárfaj, hüllő, rovar és kétéltű faj is van. A növényzet viszont trópusi és számos páfrányfaj, epifiták, szent lianák, orchideák és törpe pálma jellemzi.

Délután Manambato-ba utazunk tovább, és ahogy a felföldekről haladunk a keleti partvidék felé, folyamatosan változik a táj, és a rizsföldek átadják helyüket a buja trópusi növényzetnek. Manambato, egy kis eldugott paradicsom a Rasoabe-tó partján.  A festői szépségű vidéket a keleti partvidék egyik legszebb tájának mondják.

4. nap Manambato – Akanin’ny Nofy ( kb. egy óras hajóút) Palmárium

Reggeli után, jeepel elvisznek a lagúna széléig, ahol motoros hajóra szállunk fel, amely a gyönyörű Palmariumba vezet. Itt könnyedén megtalálhatóak a lemúrok. A keleti partok mentén számos tó, természetes lagúna és folyó található, egy nagyon gazdag ökoszisztéma.

Szállásunk itt lesz egy gyönyörű lodgeban, ahonnan motorcsónakokkal visznek a programokra. Akanin’ny Nofy -az „álom fészke”- csak hajóval megközelíthető félszigetére, amely egy elvarázsolt hely – a nyugalom, béke és érintetlen természet szigete. Akanin’ny Nofy, ezen a keleti partszakaszán található sűrű tó- és folyóhálózat egyik kis szárazföldi területe. Az Indiai-óceántól mindössze egy homokdűne-sáv választja el, amely némely helyen csupán pár méter széles.

Ebéd után az időnket a Palmarium rezervátum felfedezésével töltjük, amely 50 hektáron terül el és számtalan természeti csodát rejt. Természetesen ismét találkozunk lemúrokkal is: több mint 10 szabadon élő lemúrfajt találhatunk a parkban.  

Sötétedés után ismét sétára indulunk motoros csónakkal egy kis szigetre, ahol megleshessük az éjszakai életet élő állatfajokat, többek között a híres véznaujjú makit, az “aye-aye”-t, amely szigorúan veszélyeztetett faj.

Alvás Palmárium rezervátumban

5. nap  Falulátogatás , Palmárium

Ma pedig élvezhetjük a tengerpartot, illetve egy vezetett sétán látogathatunk meg egy halászfalut, ahol látjuk a helyiek életét, láthatunk vaniliat is, ahol akár vásárolhatunk is a termelőktől.

Alvás Palmárium rezervátumban

6. nap – Vissza a fővárosba, Antananarivo

Ma buszunkkal visszaindulunk a fővárosba Antananarivo-ba, ami 350 km út. Ha marad idő kitérhetünk Rovan’ Ambohimanga palotájához (UNESCO SITE) is, ha mindenki szeretné.

Ha nem ma indul a gépünk, akkor a szállásra megyünk,  s utána a városban sétálhatunk kicsit, megnézhetjük az alsó- és felsővárost, valamint magyar vonatkozású helyszínt a  Benyovszky utcát. vagy csak a környező piacon nézelődünk és költjük el utolsó ariarinakat.

     Keleti rész 
 12.okt.0csütörtökBud- Antananarivo, korai indulókszállások
 13.okt.1péntekÉRKEZÉS : AntananarivoAntananarivo
 14.okt.2szombatAntananarivo- Peyrieras park 75km, Andasibe 75 kmAndasibe
 15.okt.3vasárnapAndasibe NP, Le Manambato,  150 km Ankanin’nofyPalmarium
 16.okt.4hétfőManambato, Palmarium rezervátum, hajóskirándulás, Palmarium
 17.okt.5keddPalmarium tengerpart, falu látogatás, éjszakai túraPalmarium
 18.okt.6szerdavissza Antananarivo-ba  350 km, esetleg AmbohimangaAntananarivo
    Nyugat 
118.okt.6szerdaÉrkezés Antananarivo,  transzfer, rövid városnézésAntananarivo
219.okt.7csütörtökAntananarivo –  Morondava repülés tengerpartMorondava
320.okt.8péntekMorondava – Belo – Bekopaka (200 km, 9h )Bekopaka
421.okt.9szombatTsingy de Bemaraha Nemzeti parkBekopaka
522.okt.10vasárnap Bekopaka – Belo – Morondava (200 km 9h )Morondava
    Déli rész 
623.okt.11hétfőMorondava  – Miandrivazo – Antsirabe (480 km 10h)Antsirabe
724.okt.12keddAntsirabe – Ambositra– Ranomafana (180 km 5-6h)Ambositra
825.okt.13szerdaRanomafana– Ambalavao (140 km 3h)Ambalavao
926.okt.14csütörtökAmbalavao – Ranohira (230km 4-5h)Ranohira
1027.okt.15péntekIsalo Nemzeti ParkRanohira
1128.okt.16szombatRanohira – Toliara – Ifaty beach (275 km, kb 6h)Ifaty
1229.okt.17vasárnapIfaty beach pihenésIfaty
1330.okt.18hétfőIfaty, Toliara –Antananarivo (repülőút)  Antananarivo
1431.okt.19keddAntananarivo – repülő indulás Bp-rerepül
1501.nov.20szerdaérkezés Bp-re 

Érdeklődésedet vagy jelentkezésedet itt jelezzed az űrlapon.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*