Georgian travel

Grúzia, Ushguli
Grúzia, Ushguli

If you want to travel this year to Georgia with me, contact me for the details

our journey starts on 10th july 2019

For the the program click here

Mindaz amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint   barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel, mindezeket és sok mást ezen az úton mindenki garantáltan megtalálhatja. Változatos programunkban látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek is, de nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok, zarándokhelyek, barlang városok szerepelnek ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások, és borvidékek meglátogatása is. Pár fotó ízelítőnek:

https://picasaweb.google.com/103594156112481728370/Georgiabv

Utunk során elmélyedhetünk ebben a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, mely fontos célkitűzésünk utunk során, s kis szerencsével részesei lehetünk egy népzenei fesztiválnak júliusban, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.  A részletes Grúz program itt:

Grúzia, Tbilisi
Grúzia, Tbilisi

1. nap                                    Tbiliszi

Megérkezünk hajnalban Grúzia fővárosába, Tbiliszibe, ahol rövid városnézésre indulunk, miután elfoglaltuk szállásunkat egy vendégszálláson. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s nemkülönben híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Később még visszatérünk a fővárosba, így még lesz alkalmunk az első napon kimaradt látnivalókat egy későbbi időpontban is megtekinteni. Ismerkedő sétánk során megtekintjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba és a Echmiadzin katedrálisokat, (magyarul a Sioni katedrális és az Ancsiszkáti templom), ismerkedő estünkön megkóstoljuk a helyi konyha remekeit, italait.

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson.

Grúzia, Uplistsikhe
Grúzia, Uplistsikhe, Unesco site

2. nap                                    Tbiliszi, Mtskheta, Uplistsikhe, Kutaisi

Reggeli után saját bérelt  kisbusszal indulunk nyugati irányba Kutaisi városába, de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megálló az i.e. V. században alapított Mtskheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, amely Tbiliszitől 28 km-re fekszik két folyó találkozásánál. Ez az ősi város 800 éven keresztül a grúz birodalom fővárosa is volt. Mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténységének spirituális fővárosa.

Tulajdonképpen egy múzeum várost láthatunk, mely az UNESCO világörökség része. Itt a város Svetitskhoveli katedrálisa és az Antioki temploma a fő látványosságok, melyek klasszikus példái a grúz tetragonális templomépítészetnek. A VI. századi Svetitskhoveli -székesegyház mely a Grúz Ortodox Egyház központja és az ország második legnagyobb

Grúzia, Mtskheta
Grúzia, Mtskheta

egyházi épülete.

A várostól légvonalban nem messze a szemközti  hegyen  gyönyörű kilátással bíró, 327-ben alapított  Jvari-kolostor avagy a Szent kereszt temploma pedig az ország legszentebb helye, ahonnan a grúz kereszténység terjedése köthető. 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Folytatva utunkat betérünk Grúzia egyik legősibb városába, Uplistsikhe-be, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot.

Útközben meglátogatjuk Gori városát, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert, s ahol megnézhetjük az egyedülálló neki szentelt múzeumot is. Késő délután érkezünk meg Kutaisi városába.

Szállás Kutaisiben, vendégszálláson.

Grúzia Gelati monastery
Grúzia Gelati monastery

3. nap                                    Kutaisi,  Gelati kolostora, Prométheusz barlang

A mai délelőttöt Kutaisi környékén töltjük. Reggel felbuszozunk járművünkkel Gelati falujához, ahol a grúz kultúra „arany korszakában” épült kolostor együttes a célpontunk. Gelati katedrálisa és a hozzá tartozó akadémia a korai keresztyén időkben filozófia és egyéb tudományok oktatásának központja volt.

Mielőtt tovább indulunk, marad időnk, hogy sétáljunk egyet Kutaisiben, melynek hangulata élő piacával, 70es évek házaival visszarepít minket a szovjet időkbe. Bevetjük magunkat a helyi piac

Grúzia, Kutaisi, Prom. cave
Grúzia, Kutaisi, Prom. cave

érdekességei közé, megnézzük a régi zsidó negyedet, a szépen restaurált óvárost.

A környék karsztos hegyeinek eredményeképpen rengeteg hatalmas termekkel teli cseppkő barlangot hozott létre a természet, s ezek közül a legszebbe látogatunk el, amely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal töltött el.

Délután indulunk Zugdidi fele, mely Abházia közelében van, s megismertet az onnan kitelepített, s itt menekültként élő grúzok sorsával.

Szállás Zugdidi közelében, egy falusi vendégszálláson.

 

4. nap                                    Zugdidi, Svaneti régió, Mestia

Kora reggel saját bérelt buszunkkal indulunk tovább a Jvari víztározót érintve, fel a Kaukázus hegyei

Grúzia, Ushguli
Grúzia, Ushguli

közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít ennek a vidéknek a kultúrája. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Ennek jellegzetes építészeti megjelenítése a Svan tornyok (tulajdonképpen lakóházak), melybe csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat, folytatjuk utunkat Mestiába, Svaneti tartomány fővárosába, ahova délután érkezünk meg.

Szállás Mestiában, vendégszálláson, ismét helyi családoknál a falusi turizmus keretében, hogy bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe és gasztronómiai kulturájába.

Grúzia, Mestia, Glaicher trekking
Grúzia, Mestia, Glaicher trekking

5. nap                                    Mestia, Ushguli, Gleccser túra

Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező túráinkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választjuk meg a mai nap túraútvonalát, ahol egy gleccser lábához zarándokolunk el egy 2 órás kirándulás keretében. Több lehetőség közül választhatunk, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk.

Túrázáson kívül lehetőség van fakultatív program keretében bérelt dzsipekkel eljutni egészen Ushguli faluig, mely Európa legmagasabban (2 100 m.) fekvő állandóan lakott települése. Már a faluig vezető út is meseszép hegyoldalakon visz keresztül, de amikor meglátjuk a falut a sok toronnyal, háttérben egy gleccserrel, illetve Grúzia legmagyasabb csúcsával, akkor elfeledjük mindazt a nehézséget amivel idáig jutottunk a földúton. A falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, ikonjait, ékszereit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállok elől.

Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon.

6. nap                                    Ananuri, Jvari hágó, Kazbegi

Grúzia, Jvari pass, Ananuri
Grúzia, Jvari pass, Ananuri

A mai napon hosszú út vár ránk, ugyanis először délnek majd keletnek kanyarodva a Kaukázus középső részét célozzuk meg Tbiliszi fölött. A fővárostól északra az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő  Kazbegi faluig. Természetesen ezen az úton sem maradunk látnivalók nélkül. Megállunk a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. Természetesen megállunk a Jvari hágónál is 2 379 m. magasan, ahonnan lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor szállásunkról is megpillanthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát, az 5 047 méter magas Kazbegi hegyet.

Az éjszakát Kazbegi falujában töltjük bőséges falusi vacsorával.

 

Grúzia, Kazbegi falls
Grúzia, Kazbegi falls

7. nap                                    Kazbegi

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Első célpontunk egy 45 méteres vízeséshez lesz, amit rövid 1 órás kirándulással érünk el.

Feltúrázunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2 170 méter magasan fekszik, ahová 500 m. szintkülönbséget kell legyőzni, de a Pazar kilátás miatt nem érdemes kihagyni ezt a másfél órás kirándulást. A fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, megnézni a helyi néprajzi múzeumot, illetve folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel. Ha valaki sok energiát érez magában, akkor fakultativan még elkirándulhat egy másik hegyre is, ahol  ismét egy gyönyörű tájban zuhogo vizesést és az alant elterülő gleccser vájt völgyekben gyönyörködhet majd.

Szállás Kazbegiben, vendégszálláson.

8. nap                                    Davit Gareja barlang kolostorai, Telavi

Grúzia, Davit Gereja
Grúzia, Davit Gereja

Kétnapos utazást teszünk Grúzia keleti részébe. Az első célpontunk Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel. A holdbéli, sivatagos tájon 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6 000 szerzetest. Ennek ellenére amit látunk, az nagyon látványos, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá.

Látogatásunk után folytatjuk utunkat a híres Kakheti bortermelő vidékre, ahol ismét számtalan látnivaló vár majd ránk. Szállás Telaviban, vendégszálláson.

9. nap  Alaverdi katedrálisa, Gremi vára, Kvareli  borpincéi, Nekresi kolostora, Sighnaghi

Grúzia, Alaverdi monastery
Grúzia, Alaverdi monastery

Miután megreggeliztünk, Alaverdi XI. századi kolostora lesz a legelső állomásunk, érdekes katedrálisa miatt. Elnézünk még Nekresi monostorába, mely Grúzia legelső temploma volt (IV..sz.), s ahonnan Pazar kilátás nyílik a Kaukázusra  illetve Kakheti tartományra.  Majd Gremi kellemes kisvárosában érkezünk, amely citadellájáról, XV. századi torony palotájáról híres. Kvareli borpincéiről híres, így meglátogatunk egy pincészetet, ahol két kilométeres pincerendszerben barangolhatunk, melynek végén egy kóstolóval gazdagítjuk ismereteinket ezen a borvidéken. Ezután Sighnaghi felé vesszük az irányt, mely egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak.

10. nap                                 Tbiliszi

Grúzia, Sighnagi
Grúzia, Sighnagi

A mai nap visszatérünk Tbiliszibe, a már jól ismert szállásunkra. A mai nap szabad program lesz. Itt ismét a kultúrának áldozhatunk, és megnézhetjük a városnak az utunk első napján kimaradt nevezetességeit. Várnak minket a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament.  Itt sem érdemes kihagyni a piacot, óvárosi barangolást. Estére szervezünk egy folk étteremben programot, ahol láthatjuk a grúz néptáncot és népzenét. Végül este a középkori fürdő negyedben, egy termálfürdőben lazulunk el, ahol kedvező áron masszázzsal pihenjük ki a sűrű programot.

Elbúcsúzunk azoktól a társainktól, akik csak az alap, Grúzia programra jelentkeztek. Ők korán hajnalban

Grúzia, Tbiliszi
Grúzia, Tbiliszi

kimennek a repülőtérre, és hazautaznak. Akik pedig csak az örmény programra jelentkeztek azok hajnalban érkeznek.

Akik jönnek tovább a kiegészítő túrára, azoknak másnap reggeli indulás Örményországba.

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson.

About the author

The most traveled Hungarian

Comments

 1. Kedves Gábor! Rendkívül tetszik a grúziai programod,megtennéd,hogy mondasz egy árat! Köszönöm,üdv Tamás.

 2. Kedves Gábor!
  Barátnőmmel (barátnőimmel) érdeklődnénk a Grúz út iránt. Szeretnénk az árak felől érdeklődni.

  Üdvözlettel: Bognár Ilona

 3. Szia Vándorboy!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a 2017 júliusi Grúz túrára van e még hely.(2 fő) Mekkora lesz a létszám, és mennyibe fog kerülni, szeretnék ha lehetséges egy részletes tájékoztatót.
  Nagyon köszönöm: Ildikó

 4. SZia.. elég last minute írtál…
  okt vége már hó a hegyekben, de szerintem feljuttok.. kazbeghez meg Mestiába is..ha nem frissen akkor esett éppen a hó aznap este..
  Ha van időtök, egy próbát megér
  Gábor

 5. Kedves Gábor!
  Először is nagyon jó a Grúzia leírás, köszi 🙂
  Nekünk úgy hozta a sors, hogy ősszel jutunk el Grúziába (egész pontosan okt. 24. hétfőn indulunk 1 hétre). Érdeklődöm, hogy az általad leírt helyek között van-e olyan, ami nyáron kívül megközelíthetetlen, tehát felejtsük el? (pl. Ushguli?).
  Köszönöm szépen előre is,
  üdv Tamás

 6. Kedves Gábor!
  A következő tűra időpontja és ára érdekelne 2 főre, előre is köszönöm!
  Üdv
  Kovács Tímea

 7. Szia Vandorboy!
  Erdeklodnerk, hogy a julius 8i tura meg lesze-e tartva, ha igen mennyibe kerul, ha nem, mikor lesz a kovetkezo?

 8. Szia.. még nem tettem ki.. de akkor kitalálom.. facebookon lesz esemény.. ott vandorboy -ként megtalálsz.. látni fogod. Üdv, Gábor

 9. Kedves Gábor!
  Én is a grúziai út áráról szeretnék érdeklődni illetve infoinformációt arról, hogy az ár mit tartalmaz.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Klaudia

 10. Szia Gábor!
  Márc. 1-én írtad valakinek, hogy “Majd vetítek Grúziáról májusban gyere el.” Az publikus, hogy hol és mikor vetítesz Grúziáról? Mehet bárki?
  Előre is köszi!

 11. Hello VBoy,
  természetesen engem is mi más érdekelne, mintsem a grúz(/örmény) út itt nem publikált részletei. Pl. az ár, az mit tartalmaz, repjegyet nekem kell szerezni vagy te veszed, stb. Lécci küldj egy részletes tájékoztatót. 1000 kösz.
  Ps: Ma (03.22) hol/mikor lesz az “ismerkedési est” és eddig nem jelentkezettek is elmehetnének-e rá?

 12. Kedves Gábor,

  érdekelne a Grúzia körút esetlegesen meghosszabbítva Örményországgal. Küldenél nekem kérlek infot az árakról! Köszi szépen!

 13. SZia
  stopp elég jól működik, de mondjuk a hegyekbe nem sok esélyed van..viszont arra szép gyalogtúrázni, főleg Mestia és Ushguli között.. kb 2-3 nap, sátrazol.. mesés hely.
  Városok között marsrutka. Majd vetítek Grúziáról májusban gyere el.

 14. Szia!
  Egyedül szeretném Grúziát felfedezni hátizsákos turistaként.Tippeket ötleteket gyűjtök, hogy hogyan tudnám mindezt véghez vinni és az érdekelne, hogy a városok között a tömegközlekedés illetve a stoppolás mennyire lehetséges?
  Válaszod előre is köszönöm.

 15. Kedves Gábor!

  Érdeklődni szeretnék a grúziai körút áráról két főre.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Dorottya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook Like Button for Dummies