Kazbegi trekking, Grúzia

Georgian travel

Grúzia Ushguli
Grúzia Ushguli

Mindaz, amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel.

A korai keresztény világ gyöngyszemei

GRÚZIA 9+5 nap 2020 júli. 15 – 22/ hosszabbítással 27 este.

Örményország hosszabbítás júli 27 – aug 6)

Annanuri, Kazbegi Grúzia
Annanuri, Kazbegi Grúzia

Mindezeket és sok mást ezen az utazáson mindenki garantáltan megtalálhatja. Változatos programunkban látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek, de nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok,zarándokhelyek, barlang városok szerepelnek komplex ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások, a Fekete tenger és a borvidékek meglátogatása is.

Utunk során elmélyedhetünk ebben a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, mely fontos célkitűzésünk utunk során, s kis szerencsével részesei lehetünk egy népzenei fesztiválnak júliusban, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Grúzia kiemelt látványosságai ( a folytatáshoz klikkelj ide.. )

Kutaisi, szökőkút
Kutaisi, szökőkút

– Tbiliszi történelmi belvárosa

– Mtskheta templomegyüttes) (UNESCO világörökség)

– Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor (UNESCO világörökség)

– Felső Svaneti (hegyi falvak, svan tornyok) (UNESCO világörökség)

– a Kaukázus hóval borított hegyei, gleccserei, vízesései

– Kakheti bortermelő vidéke, Alaverdi, Gremi, Nekresi kolostora

– Uplistsikhe, Davit Geraja barlangvárosai

1. nap péntek            Budapest – Kutaisi

Swaneti régió, Mestia
Swaneti régió, Mestia

Indulás Budapestről éjszaka a Wizz air menetrendszerinti járatával Kutaisiba. Éjszaka a repülőn.

2. nap szombat       Svaneti régió, Mestia

Érkezés hajnalban Kutaisiba. Saját bérelt buszunkkal indulunk innen a hegyek felé. Kora reggel kis bevásárlás a Zugdidi piacon, majd a Jvari víztározónál megállunk egy piknikre. Innen kapaszkodunk fel a mesés Svaneti tartományba, a Kaukázus hegyei közé, ahová általában irodák nem indítanak utakat, mert bonyolult a logisztika. Pedig ez utunk egyik természeti csúcspontja, érdemes

Grúz bőségtálak a családoknál
Grúz bőségtálak a családoknál

buszozni miatta, így látjuk teljes egészében Grúziát. Ez a régió csak a nyári hónapokban látogatható. Különlegességéhez még az is hozzájárul, hogy ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít ennek a vidéknek a kultúrája, svan nyelve és építészete. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Ennek jellegzetes építészeti megjelenítése a Svan tornyok (tulajdonképpen lakóházak), melybe csak létrán keresztül lehetett

Svaneti, svan torony,
Svaneti, svan torony, a vendetta ellen.

bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Tehetünk bemelegítőnek egy kis kirándulást mielőtt elfoglaljuk szállásunkat, egy családi vendégházat, ahol lepihenünk a hosszú repülőút és buszozás után.

Délután tehetünk egy rövid kis ismerkedést a faluval. A település elhelyezkedése pazar, s köröttünk ötezres hegyek csúcsaiban gyönyörködhetünk. Közben megnézzük a helyi etnográfiai múzeumot, ahol elmesélik, hogyan is éltek itt évszázadokon keresztül ezek a pásztorkodó népek. Estére már vár minket a helyi vendéglátónk által készített bőséges tradicionális lakoma.

Szállás Mestiában egy vendégszálláson a falusi turizmus keretében, hogy bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe és gasztronómiai kultúrájába.

3. nap                          Mestia, Gleccser túra, Ushguli

Grúzia, Mestia, Glaicher trekking
Grúzia, Mestia, Glaicher trekking

Kora hajnalban Mestiából indítjuk felfedező túránkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választjuk meg a mai nap

túraútvonalát. Terv szerint egy gleccser lábához zarándokolunk el egy 3-4 órás könnyű kirándulás keretében, ahova a rossz utak miatt egy helyben bérelt másik busszal megyünk. Egy folyón átkelve erdős részeken indul a túra, majd a gleccserhez közeledve egyre kövesebb talajon jutunk el a káprázatos gleccserig, ahol már a levegő is elég hűvös, s az időjárás is nagyon változékony.

Grúzia, Ushguli
Grúzia, Ushguli 2000 méteren is lakott

Délre visszatérünk Mestiába, s aki pihenni akar az marad a faluban.

A túrázás után lesz utunk egyik fakultatív programja: lehetőség lesz egy speciális, magasabb építésű bérelt busszal, (vagy kisebb létszám esetén dzsippel) eljutni Ushguli faluig, mely Európa

legmagasabban fekvő (2100 méter), állandóan lakott települése Európának. Nem érdemes kihagyni, eddigi útjaim során minden utasunknak ez volt az egyik csúcsélménye, beleértve az odautat is.

Séta a hegyek között Svanetiben
Séta a hegyek között Svanetiben

Elsőként egy felvonó repít minket a hegyen 800 méterrel feljebb, ahonnan jó idő esetén meseszép kilátás nyílik a szemközti 5 ezres hegycsúcsok sokaságára. Felejthetetlen élmény lesz itt meginni egy kávét vagy sört a helyi étteremben.

Innen utazunk tovább Ushguli falujába majd 3 órán keresztül, sok svan toronnyal találkozunk útközben. A gerinc utolsó faluig vezető út is meseszép zöldellő hegyoldalakon visz keresztül, pazar kilátással az alant elterülő völgyekre.

Lélegzetelállító élmény lesz,

Ushguli , Grúzia
Ushguli , Grúzia

amikor végre meglátjuk Ushguli faluját a sok svan toronnyal, háttérben egy hosszú gleccserrel, illetve Grúzia legmagasabb csúcsával. Rögtön elfeledjük mindazt a nehézséget amivel idáig jutottunk a rögös földúton. A falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, ikonjait, ékszereit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállok elől. Késő este érünk csak vissza családjainkhoz, akik már várnak a forró vacsorával.

Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon.

Okatse vízesés
Okatse vízesés

4. nap                 Ushguli kirándulás – Mestia

A mai nap a Shkhara gleccser felé teszünk egy túrát könnyű egyenes terepen, ami kb. 6h oda-vissza csodás folyóvölgy közelében, minimális szintkülönbséggel, ahol különleges invazív növények nélküli természetes flórát találhatunk.

Akik csak egy részt sétálnak velünk, azoknak lesz idejük barangolni Ushguliban, 2000 méter magasa a legmagasabban fekvő állandóan lakott településen, ahol jórészt állattartásból élnek.

Gyönyörű lankák körötte, s vannak múzeumok is és megfigyelhetik a Kaukázus falusi életét. Amikor visszaér a csapat, megebédelünk, s indulunk vissza Mestiába.

Okatse vízesés felé
Okatse vízesés felé

Ott még megnézzük a helyi etnográfiai múzeumot, az orosz időkben itt rejtegetett kincsekből és vallási erekjékből van egy kiállítás, s egyben felmehetünk egy igazi svan toronyba is. Elmesélik, hogyan is éltek itt évszázadokon keresztül ezek a svan pásztorkodó népek.

 5. nap Martvili kanyon, csónak túra, Okatse Kanyon és Vízesés.

Reggel  még megnézzük a nagyon érdekes Mestia helyi etnográfiai múzeumot, ahol elmesélik, hogyan is éltek itt évszázadokon keresztül ezek a pásztorkodó népek.

evezés, Martvili kanyon
evezés, Martvili kanyon

A mai napi programunk újdonságot tartalmaz. A havas hegyektől pár óra alatt lejutunk a Fekete tenger vidékére. Gleccserektől a tengerig, ezért is csodálatos Grúzia, ennek lesznek részesei önök is. Délelőtt bő 3 óra buszozás, szerpentinezés után leérünk a hegyekből a síkságra, ahol útba esik egy csodaszép vizes kanyon. A kanyon vize különös kék és zöld színekben pompázik, lehet benne túrázni és úszni is, mert vannak közelében barlangok, mesés vízesések. Igény esetén fakultatívan rövid csónakázást is beiktathatunk. Innen nem messze van a Kaukázus legnagyobb vízesése is, meg egy hatalmas kanyon, ahol túrázunk 3-4 órát, lenyűgöző lesz.

Este a kanyon környékén éjszakázunk hostelünkben.

Grúzia Gelati monastery
Grúzia Gelati monastery

6. nap Kutaisi, Gelati kolostora, Prométheusz barlang

A mai napot délelőtt Kutaisi környékén töltjük. Reggel a hatalmas Bagrati katedrálisban leszünk részesei egy istentiszteletnek, majd felbuszozunk járművünkkel 20 km-t Gelati falujához, ahol a grúz kultúra „arany korszakában” épült kolostor együttes a célpontunk. A 11. századi Gelati katedrálisa és a hozzá tartozó akadémia a korai keresztyén időkben filozófia és egyéb tudományok oktatásának központja volt. Ez ma is élő templom, s kis szerencsével részesei lehetünk egy hamisítatlan ortodox szertartásnak és végtelenül szép kórusénekléseiknek.

Innen visszaindulunk Kutaisibe, megnézzük a régi zsidó negyedet, a szépen restaurált óvárost. Utána egy kis szabad program lesz a 70es évek

Kutaisi, Prometeusz barlang
Kutaisi, Prometeusz barlang

hangulatát idéző belvárosban. Ki-ki eldönti, hogy idejét múzeumlátogatásra fordítja, vagy beleveti magát a hatalmas piaci forgatagba, vagy csak a folyóparti hangulatos étteremben ebédel és öblíti le egy helyi korsó sörrel a látottakat.

Ebéd után a természetnek szenteljük időnket. A környék karsztos hegyeiben rengeteg cseppkő barlangot hozott létre a természet, a világ legmélyebb (2km) barlangja is itt található. Ezek közül a legszebbe látogatunk el saját buszunkkal. Ez még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal töltötte el, hatalmas termekkel, telis teli cseppkőformációkkal. Idegenvezetőnk egy órás séta keretében ismertet meg minket a látottakkal.

Szállásunk Kutaisiban a kényelmes hotelünkben.

Grúzia, Uplistsikhe
Grúzia, Uplistsikhe, Unesco site

7. nap Uplistsikhe, Gori, Mtskheta, Tbiliszi

Ma hosszú napunk lesz. Korán reggel saját bérelt kisbuszunkkal indulunk az ország nyugati régióját felfedezni. Útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a történelmi látnivalók között.

Első állomásunk Uplistsikhe. Felfedezzük Grúzia egyik legősibb városát egy sivatagos régióban, amelyet már i.e. I. évezredben is emberek lakták. Sokáig karavánok fontos pihenőhelye volt, kereskedelmi központ. Kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokokat, lakóhelyiségeket és egy templomot, mely később 20 ezer fős várossá bővült, színházzal, s komoly

Grúzia, Gori, Stalin
Grúzia, Gori, Stalin

infrastruktúrával.

Innen egy órás buszozás után érünk Gori városába, Sztálin születési helyekére ahol egy múzeum van ma. Itt közösen megnézzük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot, ahol idegenvezető meséli el a dicsőséges oldalát ennek a rettegett diktátornak. Aki inkább sétálna, az szabad program keretében felfedezheti a város hatalmas erődjét és a belvárost, megebédelhet egy helyi étteremben.

Innen tovább utazunk buszunkkal az i.e. V. században alapított Mtskheta városkájába, mely Grúzia egyik legrégebbi városa, 800 éven keresztül, megszakításokkal, a grúz birodalom

Grúzia, Mtskheta
Grúzia, Mtskheta

fővárosa is volt. A VI. századi Svetitskhoveli-székesegyház az ország második legnagyobb egyházi épülete, klasszikus példája a grúz tetragonális templomépítészetnek, mely az UNESCO világörökség része.

Itt található egy legenda szerint egy sírban Jézus ruhája és ezért mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténység spirituális fővárosa. Ezután megcsodáljuk Samtavro templomát a városka szélén, mely fontos zarándokhely, ahol minden évben találkozunk egy magyarul beszélő szerzetessel.

Mtcheta. magyarul beszélő grúz szerzetes
Mtcheta. magyarul beszélő grúz szerzetes

Mtskheta-val szemközti hegyen gyönyörű kilátással bíró, 327-ben alapított Jvari-kolostor avagy a Szent kereszt temploma. Az ország legszentebb helye, ahonnan a grúz kereszténység terjedése köthető. 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Innen nézhetjük meg a naplementét.

Szállásunk Tbilisiben egy hostelben

8. nap    Tbiliszi városnézés

Tbilisi, szabadságg tér
Tbilisi, szabadságg tér, Szt György szobor

Tbiliszi hab a tortán fantasztikus utazásunk legromantikusabb epizódja.  Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s nemkülönben híres gyógyfürdőiről is.  Kimerítő városnézés lesz az első programunk.

Elmegyünk az etnográfiai múzeumba, mely egy skanzen a hegyoldalban, ahol láthatjuk a hagyományos Grúz építészeti örökséget a különböző régiókban, s a benne levő kiállításokat.

A belvárosi látványosságokat fedezzük fel közösen.

Grúzia, Tbilisi látképe
Grúzia, Tbilisi látképe

Átmegyünk a történelmi Metekhi hídon, megtekintjük a felette épült Metekhi templomot, a város első templomát. A híres bolhapiacot is megnézzük, ahol kicsit a  szovjet múltba barangolunk a szuvenírek és régiségek között.

A Narikala erődhöz az újonnan épült libegővel megyünk fel, amelyben a Szent Miklós templom klasszikus stílusú épülete található, s az erődből szép kilátás a városra. Onnan lesétálunk, s a termál fürdő negyedében bolyonguk egy órácskát. Mivel a programban van egy ajándék fűrdőzés is, így eldöntjük hánykor akarunk fürdeni este, és befoglaljuk a saját elkülönített török fürdőnket.

Tbilisi termálfűrdők
Tbilisi termálfűrdők

Majd egy óvárosi sétával zárjuk a délutánt, melynek patinája a régi szovjet időket idézi, de kortárs építészet is van, hisz a bábszínház dőlt óratornya, vagy a szerelmesek hídja, jó színfolt a patinában. A város tele kellemes kiülős éttermekkel és élettel.

Estére ellátogatunk egy helyi étterembe, ahol népzene és néptánc előadás lesz, hogy a folk tradícióban is fürdőzhessünk.

Éjszakára pedig aki bírja, azoknak közös programunk a termálfürdő lesz, a középkori fürdő negyedben, ahol sikeresen lazulunk el a feszített program

 után, sztorizunk, kipróbáljuk a klasszikus grúz dörzsölő-masszázst is.

Akik a rövidített verziót választják, azoknak transzfer a reptérre, s másnap hajnali becsekkolás, s repülés haza.

Akik maradnak a teljes 13 nap programon, azoknak alvás Tbilisziben, hotelben

 1. nap  Tbilisi városnézés / rövid program vége, haza Kutaisiből
Tbilisi grúz táncosok
Tbilisi grúz táncosok

A mai nap egy lazább nap, lehetőség jobban felfedezni Tbiliszit, ellátogatni múzeumokba, s hagyni, hogy Tbilisi hangulata magával ragadjon. A mai nap irányított szabad program lesz, rugalmasan választhatunk sok program közül. A túravezető azokkal tart, ahova többen mennének.

Opciók Tbiliszire az extra napon: a hatalmas Tsminda Sameba mely klasszikus grúz építészet, az ortodoxia egyik legnagyobb temploma, ami közadakozásból épűlt a rendszerváltozás után. Hétvégente a pátriárka is megjeleneik személyesen. A közelben van az Echmiadzin katedráli, magyarul a Sioni katedrális, és az Ancsiszkáti templom is.  

Tbilisi ablakai, patinás város
Tbilisi ablakai, patinás város

Nemzeti Múzeumban nagyon jó arany ékszer kiállítása van, ha valaki a történelem és esztétikában időzne. De Pirosmani festő múzeumát is megnézhetjük, akit esetleg a millió rózsaszál c. nótából ismerhetünk, mint romantikus művész, aki az egész vagyonát rózsára váltotta, hogy meghódítsa az akkor ott szereplő francia színésznő szívét.. Elmehetünk a kerületnyi nyüzsgő bazárhoz, feltölteni chacha és borkészleteinket. Itt az olaszos koloniális hangulatu negyedet járhatjuk be.

Ezután ismét a kultúrának áldozhatunk, és elbarangolhatunk a város kimaradt nevezetességeihez. Parajanov és Zichy Mihály szobra is megtalálható.  

Tbilisi, utcai árusk a Rusztavelin
Tbilisi, utcai árusk a Rusztavelin

Várnak minket a Sololaki negyed patinás épületei, Rustaveli avenue szobrai, múzeumai, a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament és a szocbarokk épületek. Tbiliszi eklektikus világában napokat lehet sétálni, miközben folyamatosan izgalmas éttermek csalogatnak a grúz konyha ételeivel.

 Siklóval fel lehet menni a hegyoldalban levő temetőig, illetve a felső tavakig.

Lesz szabad programra is lehetőség. Itt sem érdemes kihagyni az óvárosi barangolást, szecessziós sétát.  Egy belvárosi étteremben ehetünk közösen, s ismét nézhetünk egy átfogó folk programot, s megismerjük a grúz néptáncot és népzenét, kiváló előadók társaságában.

10. nap Davit Gareja barlang kolostorai, Telavi, Kakheti borpincéi

Kétnapos utazást teszünk Grúzia keleti részében. Az első célpontunk Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel, mert sivatagi tájban található. A holdbéli, kietlen pusztás tájon, színes sziklás dombok között 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6000 szerzetest.

Grúzia, Davit Gereja
Grúzia, Davit Gereja

Ennek ellenére amit látunk kis 2 órás kirándulásunk keretében, az nagyon látványos. Sok szerzetesi cellában még látjuk a jó állapotban megmaradt fresskókat, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá. Ezután átvágunk ismét a

hegyeken, s folytatjuk utunkat a híres Kakheti bortermelő vidékre, ahol ismét számtalan látnivaló vár majd ránk.

Kvareli faluja borpincéiről híres, így meglátogatunk egy pincészetet, ahol két kilométeres pincerendszerben barangolhatunk.

Kvareli borüzem, gruzia
Kvareli borüzem, gruzia

Esetleg egy családi borászatot is megnézhetünk, ahol bemutatják a hagyományos borkészítés trükkjeit, melynek végén egy bórkóstolóval gazdagítjuk ismereteinket ezen a borvidéken készített nedűket illetően. A táj itt mezőgazdasági, sok szőlőfölddel, de a háttérben a Kaukázus ormai láthatóak, mely mögött már Oroszország s Csecsenföld van.

Szállásunk egy családi vendégszállás Telaviban, ahol bőséglakoma s helyi bor vár minket érkezésünkkor.

11. nap  Alaverdi katedrálisa, Gremi vára,  Sighnaghi

Sighnagi, Grúzia
Sighnagi, az olaszos városka, Grúzia

Ma reggel ha bírtok még extra kolostorokat nézni, a reggeli után, elbuszozunk Ikaltó kolostorához.

A 6. században alapított kolostorában skolasztikus oktató központ működött a 12. századtól, s itt eredetiben láthatjuk a templomhoz épített bortározókat.

Majd tovább fokozzuk a történelmi esztétikát, s megnézzük Alaverdi 11. századi kolostorát mely a katedrálisa miatt érdekes, mely korában a legmagasabb volt, építészeti bravúr és esztétikai élmény is egyben.

Sighnagi, kvevri
Sighnagi, kvevri

Telaviból ellátogatunk Gremi kellemes falujába, amely citadellájáról, XV. századi torony palotájáról híres, s egy érdekes múzeum is vár minket.

Miután kellemesen belefáradtunk a történelmi emlékek sokaságába, Sighnaghi felé vesszük az irányt. Ez egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak, ma kvázi Tbiliszi Szentendréje, sétálóutcák, patináns óváros a hegyek között, park, rengeteg étterem. Szabad program lesz az óvárosban, majd közösen töltjük

Grúzia, Gremi, Nekresi borospincék
Grúzia, Gremi, Nekresi borospincék

el az estét egy hangulatos étteremben helyi finomságok társaságában.

Szállás Sighnagiban egy nagyon szép hotelben.

12. nap Ananuri, Jvari hágó, Kazbegi

A mai napon is hosszú út vár ránk, a Kaukázus középső részét célozzuk meg Tbiliszi fölött Északra. A fővárostól északra az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Természetesen ezen a napon sem maradunk látnivalók nélkül. Megállunk egy szobor temetőnél, majd a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható

Grúzia, Jvari pass, Ananuri
Grúzia, Jvari pass, Ananuri

domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. Innen kapaszkodunk felfele a hegyeknek, a grúz síparadicsomot is láthatjuk, zöld lankáival a 4 ezres hegyek árnyékában. Természetesen megállunk a Jvari hágónál is 2379 méter magasan, ahonnan lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. A közelben vannak Pamukáléhoz hasonló, kisebb vaskirakódásos sódombok, melynek közelében pezsgős forrásvizet is fogyaszthatunk.

kazbegi sódombok
kazbegi sódombok

Az energiától duzzadó túrázó lelkű emberek egy 4 órás nehéz hegyi túrát tehetnek fakultatívan. A többiek pedig az egyik közeli völgy falujában megnézhetik a pátriarcha szülőhelyét és egy kicsit sétálhatnak a faluba. Majd a busz elviszi őket a szállásra.

Délután érünk Kazbegi falujába, s ha az időjárás

Grúzia, Kazbegi kiránduls
Grúzia, Kazbegi kiránduls

lehetővé teszi, akkor szállásunkról is megpillanthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Igény esetén itt is meleg többfogásos vacsorával és helyi specialitásokkal várnak minket vendéglátóink.

Az éjszakát Kazbegi falujában töltjük helyi családoknál a falusi turizmus jegyében

13. nap Kazbegi, Gergeti temploma, vízesések, kirándulások

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Első célpontunk egy 45 

méteres vízesés lesz, az orosz határ közelében, amit rövid 1-2 órás kirándulással érünk el.

Utána feltúrázunk 1 óra alatt a Gergeti Trinity templomhoz, ahová 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Jeepel is lehet menni fakultatívan. A 2170 méter magasan fekvő zarándok helyet, a pazar kilátás élvezése miatt nem érdemes kihagyni.

Aki nem szeretne kirándulni, azok a fennmaradó időben pihenhetnek, megnézhetik a helyi néprajzi múzeumot, vagy a közeli temetőhöz sétálhatnak,

Grúzia, vízesések, Kazbegi
Grúzia, vízesések, Kazbegi

illetve sörözhetnek, ismerkedhetnek a helyiekkel. Szállás Kazbegiben, vendégszálláson.

14. nap

Kazbegi, Gergeti temploma, vízesések, kirándulások

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Első célpontunk egy 45 méteres vízesés lesz, az orosz határ közelében, amit rövid 1-2 órás kirándulással érünk el.

Utána feltúrázunk 1 óra alatt a Gergeti Trinity templomhoz, igaz 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Jeepel is lehet menni fakultatívan, bérlését a túravezető intézi azoknak akik kérik. A 2170 méter magasan fekvő zarándok helyet, a pazar kilátás élvezése miatt nem érdemes kihagyni.

Kazbegi trekking, Grúzia
Kazbegi trekking, Grúzia

Aki nem szeretne kirándulni, azok a fennmaradó időben pihenhetnek, megnézhetik a helyi néprajzi múzeumot, vagy a közeli temetőhöz sétálhatnak, illetve sörözhetnek, ismerkedhetnek a helyiekkel.

Este elindulunk Tbilisi felé a reptérre, ami kb. 5h utazás.

15. nap   Tbilisi – Budapest

Hajnalban érkezünk a Tbilisi reptérre, s rögtön becsekkolhatunk, s repülünk átszállással Budapestre.  Ez a program vége.

Akik indulnak velünk tovább az örmény hosszabbításrahttps://rolitura.hu/ormenyorszag/

azoknak ma kis Tbiliszi lazulás, séták, múzeumok, pihenés.

Ananuri, víztároló, Grúzia
Ananuri, víztároló, Grúzia

Lélekben felkészülünk, hogy másnap kora reggel közösen indulunk Örményországba.

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson vagy hotelben.

Örményországi hosszabbítás lehetséges. Olvassad itt.

GRÚZIA ( ÖRMÉNYORSZÁG)

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Grúzia alapprogramunk után!

Tbilisi kulturális program
Tbilisi kulturális program

8 napos extra Örmény és Karabah hegység programmal várom azokat, akik még többet szeretnének látni a Kaukázus országaiból. Örményországba kalandozunk, mely a történelem viharainak ellenére megőrizte összetéveszthetetlen egyediségét, kultúráját. Hegyi tájak, tavak, ősi keresztény emlékek, hegybe vájt templomok, díszes kőfaragások, és nem utolsósorban a felejthetetlen konyha amiért érdemes velem tartani.

Meglátogatjuk a több mint 2 700 éves fővárost, Jerevánt, UNESCO Világörökség részévé nyilvánított településeket és építészeti emlékeket, kolostorokat, karavánszerájt, erődöt, Stonehenge szerű emlékeket stb.. Kóstolunk világhíres örmény konyakot, megmásszuk az Aragats-ot, és még sok élmény vár azokra akik a hosszabbítást is választják.

Útjaim eltérnek a megszokottól, akik utaztak már velem tudják.

 
gruzia idegenvezetés
gruzia idegenvezetés

 Éppen ezért tartanak velem újra és újra. Nagyon sok extra dolgot kínálok pld. teszünk pár kisebb kirándulást a természetben.

Gyakran olyan helyre viszlek el, ahová ritkán, vagy egyáltalán nem szoktak utazást kínálni. Ezért vagyok én, tapasztalt idegenvezető, aki körültekintően megtervezett útvonalat ajánl.

De tudni kell, bármikor előfordulhatnak váratlan élethelyzetek ebben a régióban. Időjárás, helyi szokások, számunkra akár logikátlan viselkedésformák miatt meglepetés érhet minket, amikkel szembesülhetünk.

Ezek miatt különösen fontos, hogy indokolt lehet az utazás sorrendjét, menetét megváltoztassam,  vagy az eredetivel azonos értékben helyettesítsem, esetleg a tervezett szálláshelyet megváltoztassam!

Grúzia körutazás
Grúzia körutazás

Természetesen ez legritkább esetben fordul elő, csupán felhívom a figyelmed arra, hogy ezen helyzetek rugalmasságot, és türelmet igényelnek tőled is. A változtatás mindig a Te érdekedben történik, a célom az, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát.

Fontos tudni, hogy az utazások során bármikor előfordulhat Vis Maior helyzet (tehát természeti katasztrófa, társadalmi feszültség, stb.), melyek következtében akár többletköltségek merülhetnek fel (utazás félbeszakítása, kényszerű útvonalváltozás, stb.). Útjaim zökkenőmentessége természetesen függ a  hozzáállásotoktól is, de szerencsére ezzel csak nagyon ritkán van probléma. Eddig remekül érezték magukat akik velem tartottak.

Partnerirodámon keresztül is érdeklődhetsz az út felől.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. szerintem már elindultunk amikor írtál Grúziával kapcsolatban.. de esetleg Irán vagy Egyiptom, Omán, Namibia, illetve Pápua Új Guinea még aktuális lehet..

 1. Szia! Hallgattalak a Klubrádió műsorában és nagyon tetszett,amit mondtál Abháziáról.Én még 1967.-ben voltam Gagrában üdülni (első külföldi csoport amit beengedtek) és onnét kirándultunk a Rica tóhoz,Picundára,Szuhumbba stb.Gyögyörű élmény volt sszámomra-Legközelebb 1980,-ban voltam azon a területen.Nemrégiben láttam egy videót,ahol láttam Gagra “romjait”.A szivem nagyon fáj azóta is.Nagyon kedves emberek éltek ott,akik hangsúlyozták,hogy ők nem grúzok,hanem abhazec (abház)Sztálin kultúsza viszont még a hatvaanas években is nagy volt.Ott volt a dácsája (ami a párizsi világkiállitáson is szerepelt!),szobra és különféle fényyképek,propaganda anyagok st.Egyszóval csodálatos hely,szeretnék még egyszer eljutni erre a vidékre.Üd.Stumpfné Gitta

  1. Irtam már privátban.. de persze, minden megoldható kocsi nélkül, vannak marsrutkák, kisbuszok. A hegyekben Ushguliba kell bérelned jeepet, vagy 3 nap gyalog, szép tájakon. Szállást mindenhol találni, a kérdés mindig az milyet és mennyiért.

 2. Szintén kérek ár és költség részletezést mi van egyben, mik a fakultatívak, úgy ahogy az szokás az utazási ajánlatokban!Valamint a jelentkezési, fizetési határ időket!Grúzra és Örményre részletezve!Üdv:Pál

 3. Szia, április végén tervezünk egy Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország körutat, 6-an megyünk, gondoltam célszerűbb lenne kocsit bérelni, de az útviszonyok miatt lehet, hogy egy kocsi+ sofőr variációban gondolkodnánk. Tudsz ilyet javasolni? Van esetleg olyan ismerősöd, aki vállalná mindhárom országot, vagy országonként kellene bérelni vkit? Az azeri vízummal még nem tudom mi lesz, ha nem kapjuk meg, akkor azt kihagyjuk, illetve azon is gondolkodtam, hogy Kutaisiből elmenni vonattal Bakuba és akkor csak Grúzia- Örményországba kellene a kocsi. Te mit javasolsz?
  Hol lehet falusi vendéglátókat találni? Tudunk valahogy előre foglalni, vagy csak kint?
  Előre is köszi a segítséget, Andi

 4. Négyen barátnők -1969 ben együtt érettségiztünk- szeretnénk szeptemberben egy kb. 14 napos grúz-örmény körutat tenni.
  Milyen lehetőségeket tudna kinálni?
  Köszönettel

 5. Kedves Gábor!
  Október 24-én hajnalban érek fiaimmal Kutaisibe, és szeretnék érdeklődni, egyénileg tudunk-e csatlakozni valamilyen privát idegenvezetéshez (27. reggel jövünk vissza).
  Tudna ebben ötletet adni? És szállás tekintetébe?
  Üdvözlettel
  Kata

 6. Kedves Gábor!

  Engem is a grúz út érdekelne. Ha vannak további infok, amik a programban még nem szerepelnek, írd meg kérlek. Pontos árakat is szeretnék tudni. Mi ketten mennénk a férjemmel, 62 évesek vagyunk, mondjuk átlagos fizikai kondícióban. A program nagyon nagyon tetszik, de nem tudom, hogy a mi korosztályunknak ez nem túl megterhelő-e. Egyébként várhatóan hány fős lesz a csoport, átlagéletkor? Hány szabad hely van még? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv Nánási Gizi

 7. Kedves Gábor!58 évesen is vállalható a grúz út? Egyedül is csatlakozhatok a csoporthoz? Az árról is érdeklődöm, illetve esetleges további információt is szívesen vennék. (pl. hogyan tudnék hasonló korú, kislétszámú csoporthoz kapcsolódni.)
  Köszönettel: Lujza

  1. Kedves Lujza
   Az irodás útjaimon is mindig volt 3-4 fő 60- 65 év feletti utas is, köztük a 75 éves Mamám.. Nagyobb túra max. 1 lesz a gleccserhez, kb. 3-4h retur. Meg egy kazbeginál, ami jeepel kiváltható. A kissebb 1-2 h kirándulások könnyen abszolválhatóak bárkinek. Avagy Lehet szálláson maradni, vagy kisebbet sétálni addig.

 8. Szia! Mikor szervezed meg a Grúz&Örmény túrát 2016-ban és hány napos kirándulásra lehet számítani? A program változatlan gondolom. Az túra árát meg tudnád mondani légy szíves?
  Köszi
  Nóra

  1. Szia
   júli 8 indulunk, s minden infot elküldtem neked mailen.
   Ár még függ a jelentkezők számától, de ez egy low budget túra lenne, de saját busszal 2600 km utazás, nem luxus szállásokkal, hanem sok homestay-el, tehát helyiekkel lakunk a hegyekben.
   üdv
   Gábor

  2. SZia júli 8 indulást lőttük be, péntek, wizzair ki, vissza pegasus Tbilisiből..
   Betettem még egy pluszt, tán a weblapomon is beírtam.. de ezt átbeszéljük majd amikor fikszen kialakul a csapatunk.
   Kellemes ünnepeket neked is, Gábor

 9. Kedves Gábor!
  Október 24-én hajnalban érek fiaimmal Kutaisibe, és szeretnék érdeklődni, egyénileg tudunk-e csatlakozni valamilyen privát idegenvezetéshez (27. reggel jövünk vissza).
  Tudna ebben ötletet adni? És szállás tekintetébe?
  Üdvözlettel
  Kata

 10. Kedves Gábor! A 2016 július 8. napján induló grúziai út érdekel. Milyen a túrak nehézségi foka? Àtlagos erőléttel teljesíthetøk? A részleteket is szeretném tudni. Szívesen beszélnék a program végén emlitett partnerirodával. Üdvözlettel Fekete Judit

 11. Kedves Gábor !

  Érdekelne a nyári grúziai körutazás (esetleg a hosszabbítás is) 2 felnőtt és 2 kiskamasz részvételével (edzett, rendes gyerkőcök).
  Szeretnék kb. árat tudni, hogy tudjunk mérlegelni.
  Köszönöm, Móni

 12. Kérlek adj árajánlatot és , hogy abban mi van benne és milyen egyéb költségek jönnek ehhez,( szállás, kaja,belépők stb.).GRÚZIA + Örményország egyben. 2 fő (házaspár) érdeklődik.
  Köszönettel Urbán Tibor

 13. Szia,
  Kis segítséget szeretnék kérni. Május végén Grúziába készülünk magán szervezéssel. Ennek kapcsán találtam a leírásodra. Megmondanád hogyan jutunk Mestiából Ushguliba a legegyszerűbben?
  Köszönöm

  1. Szia Zsuzsa
   legegyszerűbben gyalog.. kb 50-60 km, 2-3 nap alatt kényelmesen.
   De ha jeep, kb 120- 140 usd-ért van jeep per nap.. kb 3-4h egy út, mert fotózkodsz stb..
   van heti 2x helyi uaz, kb 20 usd egy utra.. indul amikor tele van…
   üdv
   Gábor

 14. Szia!
  Egyedül szeretném Grúziát felfedezni hátizsákos turistaként.Tippeket ötleteket gyűjtök, hogy hogyan tudnám mindezt véghez vinni és az érdekelne, hogy a városok között a tömegközlekedés illetve a stoppolás mennyire lehetséges?
  Válaszod előre is köszönöm.

  1. SZia
   stopp elég jól működik, de mondjuk a hegyekbe nem sok esélyed van..viszont arra szép gyalogtúrázni, főleg Mestia és Ushguli között.. kb 2-3 nap, sátrazol.. mesés hely.
   Városok között marsrutka. Majd vetítek Grúziáról májusban gyere el.

 15. Kedves Gábor,

  érdekelne a Grúzia körút esetlegesen meghosszabbítva Örményországgal. Küldenél nekem kérlek infot az árakról! Köszi szépen!

 16. Hello VBoy,
  természetesen engem is mi más érdekelne, mintsem a grúz(/örmény) út itt nem publikált részletei. Pl. az ár, az mit tartalmaz, repjegyet nekem kell szerezni vagy te veszed, stb. Lécci küldj egy részletes tájékoztatót. 1000 kösz.
  Ps: Ma (03.22) hol/mikor lesz az “ismerkedési est” és eddig nem jelentkezettek is elmehetnének-e rá?

 17. Szia Gábor!
  Márc. 1-én írtad valakinek, hogy “Majd vetítek Grúziáról májusban gyere el.” Az publikus, hogy hol és mikor vetítesz Grúziáról? Mehet bárki?
  Előre is köszi!

 18. Kedves Gábor!
  Én is a grúziai út áráról szeretnék érdeklődni illetve infoinformációt arról, hogy az ár mit tartalmaz.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Klaudia

 19. Kedves Gábor!
  Először is nagyon jó a Grúzia leírás, köszi 🙂
  Nekünk úgy hozta a sors, hogy ősszel jutunk el Grúziába (egész pontosan okt. 24. hétfőn indulunk 1 hétre). Érdeklődöm, hogy az általad leírt helyek között van-e olyan, ami nyáron kívül megközelíthetetlen, tehát felejtsük el? (pl. Ushguli?).
  Köszönöm szépen előre is,
  üdv Tamás

  1. SZia.. elég last minute írtál…
   okt vége már hó a hegyekben, de szerintem feljuttok.. kazbeghez meg Mestiába is..ha nem frissen akkor esett éppen a hó aznap este..
   Ha van időtök, egy próbát megér
   Gábor

 20. Szia Vándorboy!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a 2017 júliusi Grúz túrára van e még hely.(2 fő) Mekkora lesz a létszám, és mennyibe fog kerülni, szeretnék ha lehetséges egy részletes tájékoztatót.
  Nagyon köszönöm: Ildikó

 21. Kedves Gábor!
  Barátnőmmel (barátnőimmel) érdeklődnénk a Grúz út iránt. Szeretnénk az árak felől érdeklődni.

  Üdvözlettel: Bognár Ilona

 22. Kedves Gábor, szernénk (2fö) csatlakozni az ezévi Grúzia-Örményország Kombi túrához. Légyszives küldj egy árat és még ha van, akkor további infókat. Köszönettel Kriszta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*