Örmény, Goris

Örmény körutazás, július

Örményországi körutazás, 2022 július 23 – aug 2 Ezen út keretében megnézzük a fő nevezetességeket, s eljutunk Goris, és Tatev kolostora felé is, s ráadásként felmászunk Örményország legmagasabb hegyére az Aragats hegyre 4 ezer méter körül.

Ha a Kaukázusban Grúzia is érdekel, az örmény utazás összekapcsolódik az előtte levő Grúz úttal.. ami idén júli 15-től indul.

Lehet a 2 ország kombó utat is választani. Ha érdekel az utunk, szándékodat jelezzed felét itt az űrlapon.
Tbilisziből indulunk (mert pld. 30 ezerrel olcsóbb a repjegy), s az első látnivalók is a Grúz határ közelében lesznek.

 Így ha jössz július 10-én érdemes kiérni Tbiliszibe, vagy csatlakozhatsz pár nappal később Jerevánban is.

Repülőjegy 100 ezer Ft vagy olcsóbban is pl. 60 ezer  Tbilisi-ig, csomaggal, Pegasus)

Várható költségek: szállás és jármű létszámtól függően, mert a járműbérlést annyi ember között dobjuk szét, akik jönnek..

Túra időtartama:12 nap  2020 juli 27- aug 7

Ízelítőnek pár örmény képem

 Ha érdekel a részletes program, akkor itt folytatom.

1 nap   indulás Budapestről.

Haghpat

2. nap.   Érkezés hajnal Kutaisibe,  majd busszal Tbiliszibe.

Bevárjuk az érkezőket, majd egy kis városnézést teszünk a csodás Tbilisziben. lsd Grúz programnál.

A mai nap választhatunk sok szabadon választott program közül. Én azokkal tartok ahova többen mennének. Vagy megnézzük a klasszikus látványosságokat együtt, pld. belváros, a fontosabb templomok, Libegő, Narikala erőd, Nemzeti Múzeum, tudom javasolni a bolhapiacot is  és egy kis termál fürdőzést.  Vagy a skanzenben megismerjük különböző régiók építési kultúráját, s a kis múzeumokban betekintést nyerünk a népi életmódba.  Avagy ismét a kultúrának áldozhatunk, és megnézhetünk érdekes múzeumokat, vagy a kimaradt nevezetességeket, érdekességeket.

Örmény, MIG, Sanahin
Örmény, MIG, Sanahin

Körsétát tehetünk a Sololaki negyed patináns épületei, Rustaveli avenue szobrai, a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament és a szocbarokk épületek között.  Lesz szabad programra is lehetőség.

3 nap  TbilisziDebed Kanyon, Haghpat és Sanahin kolostora, Goshavank

Akik csak az alap programot választották, azok számára hajnalban transzfer a reptérre, hazautazás Budapestre. Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal kora reggel indulunk  Tbilisziből Örményországba.
Pár órás utazást követően érkezünk meg a határra, ahol helyben intézzük a vízumot. Ügyintézés után folytatjuk utunkat Alaverdi fele. Útközben megállunk a Debed Canyonnál, ahol mindjárt két az Unesco listán is szerepelő ősi

Sanahin
Sanahin

épületet is megtekintünk. Egyik a Sanahin kolostor, amelyben a középkorban művészeti oktatás folyt, s itt rögtön érezzük az Örmény építészet sajátos stílusjegyeit, hangulatát, a kecsesen kacskaringós kőfaragásait mely egy szovjet időket idéző bányaváros fölött helyezkedik el.

A hegyen fekvő Sanahin-hoz a bányászok által is használt függő felvonón jutunk fel, ahonnan már csak egy kilométer rövid séta vezet a 928-ban alapított monostorig. Innen csodálatos kilátás nyílik az alattunk fekvő Debed Canyonra, mely elválasztja a két

Sanahin area
Sanahin area

világörökségi helyet. A másik nevezetesség a kanyon túloldalán szép környezetben fekvő
Haghpat kolostora, melyet 976-ban alapítottak, s szép faragásai, feliratai, ódon strukturája, patinája, valós időutazásban részesít minket.
Alvás Vanadzor/ Goshavank kolostora tövében költői tájak közelében.

4. nap Goshavank, Ijevan melletti kanyon túra, Sevanavank, Jereván

Ijeván közelében teszünk egy 4 órás kirándulást egy kanyonhoz, s a függőleges falak mögötti

barlangokhoz, ahol már a kereszténység előtti időkből származó szikla vésetek ejtik ámulatba a sokat látott utazót is.

 Yenokavan trek
Yenokavan trek

Gyönyörű erdős tájakon jutunk keresztül Dilijan üdülőhelyig, melyet körülötte fekvő csodálatos hegyei, erdői miatt Örményország Svájcának is neveznek, és rendkívül népszerű hétvégi kirándulóhely. Itt megebédelünk, majd a Sevan hágón keresztül jutunk az 1 900 m. magasan fekvő Sevan tóhoz, melynek félszigetén épült Sevanavank apátságok templomai.

 Yerevan
Yerevan

Az apátságok eredetileg egy szigeten álltak, de a 20. században a víz apadásának okán egy félsziget alakult ki az épületek körül, így most meglátogathatjuk őket gyalog is. A legizgalmasabb Sevanavank kolostora egyedülálló látványt nyújt a tóra néző panorámájával.

Örmény, Sevan
Örmény, Sevan


Késő délután érkezés Jerevánba, ahol szabad program vár minket: ismerkedés a belvárossal, Cascade, Operaház, Győzelem park, az elsődleges látnivalók, illetve este a Köztársaság téren a zenélő szökőkutakban gyönyörködhetünk.
Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

5. nap Jereván, Echmiadzin kincstár, Zvarnots ősi temploma

 Echmiadzin kincstára ereklyékkel
Echmiadzin kincstára ereklyékkel

Reggeli után indulás a saját buszunkkal a fővárostól mindössze 20 km-re fekvő Echmiadzinbe, az örmény keresztények legszentebb helyére, az Örmény Apostoli Egyház központjába a pátriárka székhelyére, amit az Unesco Világörökség részévé nyilvánított. A település 180 és 340 között volt az örmények fővárosa.
A VII. századi Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése kihagyhatatlan, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. Itt található a kincstár, melyben a Jézust ért dárda található, Szt. János által faragott megfeszíttetés kép, Thadeus, Péter és András relikviái, a Szt. Kereszt maradványai, illetve Noé bárkájának darabjai. Egy pogány tűzoltár is található a templom alatt, melyet külön kérésre kinyitnak.

Armenia, Zvartnots
Armenia, Zvartnots

A közeli temető is számtalan fotó témát kínál. A városkában található még egy VI. századi és két XVII. századi templom, melyeket szintén érdemes meglátogatni. A pápai látogatás emlékművéhez is elsétálunk.
Ha a hosszabb verzióra megyünk, akkor lesz időnk igazi örmény falukon keresztül saját buszunkkal eljutunk az egyéb módon megközelíthetetlen Metsamor erőd nyitott múzeumába,

Armenia, Khop Virap
Armenia, Khop Virap

mely bemutatja az itt évezredeken át élt civilizációkat, ásatásakor előkerült emlékeket, edényeket, ékszereket, faragványokat illetve a kertjében a fallosz szimbólumokat, asztrológiai köveket.

Egyébként elmegyünk az i.sz. 641 és 661 között épült Zvarnots katedrális romjaihoz is, mely egyedi építészeti formájáról híres, s mely Szt. Gregori (Gergely) ereklyéit őrizte. A múzeumában pedig érdekes kiállítás mutatja be az építési módokat, a napóra használatát stb.
Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

Geghard, Garni, Örmény,
Geghard, Garni, Örmény,

6. nap Geghard barlang kolostor, Garni, Khor-Virap és Noravank kolostorai
Délelőtt látogatás Geghard apátságba. Az UNESCO-világörökségként nyilván tartott, látványos kanyon közelében fekvő, a IV. században alapított fantasztikusan szép Geghard apátság egy barlang kolostor együttes. Többek között híres a körben található kőfeszületekről, és arról, hogy sokáig itt tartották azt a dárdát, mellyel leszúrták Jézust. Egyik termében gyönyörű akusztikája miatt kórusokat is lehet bérelni, hogy menyei élményekben legyen részünk.

13Armenia, Garni (4)
Armenia, Garni 

Visszafele megállunk Garni híres citadellájánál, s bemegyünk az i.e. VIII. századi, illusztris Hellén pogány napisten templomába, a mellette levő fürdőbe, hogy kigyönyörködjük magunkat az antik mozaik munkákban és az alattunk elterülő kanyonban.

A Garni kanyonba tehetünk egy 90 perces kirándulást. Fantasztikus bazalt formációk kísérik utunkat, s lélegzetelállító táj.

Innen rögtön indulunk Keletre, a török határon fekvő Khor-Virap kolostorhoz, mely a IV. században nyílt meg. Többek között nevezetes arról, hogy Szt. Georgit (Gergely), aki megtérítette a királyt, majd az első egyházfő volt Örményországban, korábban itt tartották fogságban 12 évig. Mind a mai napig híres zarándok hely, ahol ma is birka áldozatokat mutatnak be, keresztelkednek.

Érdemes barangolni hagyományőrző temetőjében is. A Bibliából is ismert Ararát hegy méltóságteljes csúcsára pompás kilátás nyílik innen. Miután elkészítettük fényképeinket a következő állomásunkhoz, Yeghegnadzor városába indulunk buszunkkal, ahol a világ első cipőjét találták meg a közeli barlangokban.

Estére érünk Yeghegnadzor városába, ahol kipihenjük a sok érdekes élményt.

Armenia, Goris
Armenia, Goris

7. nap  Az örmény Stonhenge, Khndzoresk, Goris 

Kora reggel elindulunk keletnek egy gyönyörű, zöldellő fennsíkon keresztül Sisian fele. A környező hegyek még nyáron is hófödte csúcsokkal figyelnek felénk. Útközben első látványosság a Zorats Karer az 5000 éves Örmény Stonehenge. Kicsit sétálunk a kövek között, élvezzük a tájat, majd indulunk tovább.

Illetve az ország egyik legnagyobb vízeséséhez is elsétálunk.

Végül Khndzoresk falujához vesszük az irányt, ami már a karabahi úton van. Egy hatalmas kanyon két oldalán kappadókiás kőformációk várnak, a völgyben pedig egy elhagyatott templommal. Nekem ez az egyik kedvenc helyem, örömmel osztom meg a kitartóakkal. Itt kb 2-3 órát lehet sétálni, lenyűgöző természeti szépség.

Tatev régió, Armenia
Tatev régió, Armenia

Délután Goris városába megyünk kanyargó utakon keresztül, ahol szintén Kappadókiás táj fogad minket. Az 5. században barlanglakásként funkcionáltak, kicsit sétálgatunk a hegyoldalban.

Szállásunk Gorisban.

Tatev, old monastery
Tatev, old monastery

8. nap  Goris, Tatev, Yeghegnadzor

Reggel buszunkkal elindulunk az ország leghíresebb spirituális központjához a világörökség címet kiérdemelt 9.sz-i Tatev kolostorához.

Itt tehetünk egy két órás túrát lefele a sátán hídjáig, mely egy hőforrás, s innen nem messze van egy elhagyatott kolostor a folyóparti rengetegben, mely a kalandot keresőkkel bevehető.

Majd felmegyünk Tatevhez, a Vorotan kanyon felett a hegy tetejére épült, erőddel egybeépített építészeti remekhez, ahonnan már Karabah hegycsúcsai is látszanak. Mágikus hely, ahogy az ablakokon beszűrődő fény megvilágítja ezt a hajdan volt szellemi és kulturális központ belsejét, amit ma is zarándokok sokasága keres fel évente.

Armenia, Tatev
Armenia, Tatev

Nemrégiben épült egy libegő is, amely a világ leghosszabbika, lehetőség lesz ezt visszafele kipróbálni. A buszunk a végponton vár ránk.. Délután pedig indulunk vissza Yeghegnadzorba,

Ha lesz időnk, ma este megyünk kedvencemhez, (ha nem , akkor másnap reggel) a Noravank apátsághoz indulunk buszunkkal, egy gyönyörű kanyonon keresztül vezet végig az utunk.

A hegyek közé zárt magányos, s az örmény viszonyok között egészen újnak számító, 1105-ben alapított Noravank monostor együttesben folytatjuk kultúrtörténeti sétánkat. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Ennek a helynek a jelentőségét nem csak az építészeti remekeinek köszönheti, hanem annak is, hogy itt volt sokáig Jézus eredeti keresztjének darabja is.

Armenia, Noravank
Armenia, Noravank

Este meglátogatunk a közelben egy borpincészetet is, amelynek közelében saslikos vacsorát kapni.

9. nap Noravank kolostora, Smataberd erőd, Selim karavánszeráj, Noratus temetője

A mai napon is sokat utazunk, és renget látványosságot nézünk meg utunk során. Yeghegnadzor-ból indulunk Yeghegis völgyén keresztül Észak fele. 3 órás Kirándulást teszünk Smbataberd erődhöz.

Sambatabeert erőd, örmény
Sambatabeert erőd, örmény

Átsétálunk Yeghegisa 800 éves zsidó temetőjéhez is .

Délután elindulunk a 2410 méter magas Selim hágó felé vesszük utunkat, amely a selyem út egyik állomása volt. Akkor karavánszerájként működött, melynek romjait megnézzük, s egy görögdinnye társaságában élvezzük a látványt.

Pár órás utazás után érünk a Szevan tó déli partjához, ahol piknikezhetünk. Itt a közelben megcsodálhatjuk Noratus múltidéző középkori temetőjét gazdag kacskarjaival (faragott míves keresztek), gyönyörű festői tájjal, melyek maradandó emléket adnak még egy ilyen gazdag és érdekes utazás után is, melyre sokáig emlékezni fogunk.
Este vissza Jerevánba szállásunkra.

Armenia, Yeghenadyor
Armenia, Yeghenadzor

10. nap ráadás: Jereván, Ararát Konyak üzem, Genocidum múzeum / vagy Aragats mászás
Egész napunkat a több, mint 2780 éves városban töltjük, így a világ egyik legrégebbi városával és kultúrájával folytathatjuk ismerkedésünket. A mai napra marad a híres múzeumok meglátogatása szabad programként kulturális vizit.

Armenia, Yerevan konyak faktory
Armenia, Yerevan konyak faktory

A Matenadaran kézirat gyűjteménye, ahol többek között a Biblia első örmény nyelvű kéziratát is tárolják. A 7 emeletes Szépművészeti múzeum, a néprajzi múzeum, történeti múzeum mind részletes bepillantást ad Örmény ország változatos és gazdag kultúrájába. Akik pedig inkább sétálnának azok elnézhetnek a

Jereván, Örmény
Jereván, Örmény

bolhapiacra, vagy a belvárosban barangolhatnak s belekóstolhatnak a sok finomságba amit a piaci termelők és helyi éttermek kínálnak.
Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

Aragats, 3970 méter

 11. nap Hazautazás
Hajnalban kimegyünk a jereváni repülőterére, ahonnan átszállással hazautazunk. Ha az Aragats 4 ezres hegyét szeretnéd megmászni, kirándulni egyet, az plusz egy nap.

 ÖrményÖrmény útÖrmény út juli 23- aug 2
1szombat23-JulBud – Kut repül transzfer Tbilisi – 
2vasárnap24-Julérk.Tbilisi, ind örményo. – Vanadzor
3hétfő25-JulKirándulás, Dilijan, Sevan, Yerevan
4kedd26-JulBolhapiac, Garni, kanyon, Gaghard, Yerevan
5szerda27-JulYeghenadzor
6csütörtök28-JulGoris
7péntek29-JulYeghenadzor
8szombat30-JulSevan kör – Yerevan
9vasárnap31-JulGenocid, Echmiadzin, Zvartnos, konyak, Yerevan
10hétfő1-AugAragats / Yerevan szabad nap Erebuni, város
11kedd2-AugYerevan hajnal hazarepül /- vagy Tbilisibe busz

Amennyiben érdekel az út, akkor

szándékodat jelezzed felém itt,

s én megírom a részleteket, tudnivalókat.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Szia Zoli
  Igen 3 csúcs van, attól függ melyikre akarsz felmenni..:)
  én taxival szoktam odamenni, mert nincs oda marsrutka.. kb. 2 óra út Jerevánból.
  Majd kb 4-6-7h mászás, attól függően melyikre gyalogolsz fel.
  Gabor

 2. Tisztelt Vándorboy!

  Egy olyan kérdésem lenne irányodba, hogy az Aragatsot szeretném megmászni. Utánanéztem több helyen, hogy Jerevánból el lehet jutni Byukaranba, viszont amit találtam oldalakat, ott mindegyik más indulás helyszínt ír. Érdeklődnék, hogy te is marsutkával jutottál-e el odáig vagy mással?
  Válaszodat előre is köszönöm!

 3. SZia.. Kutaisitól érdemes marsrutkával menni Tbilisiig, kb 5h út, 10-15 usd a költsége.. de útközben van egy csomó érdekes dolog amit meg lehet nézni, kár egyben leteperni ezt a távot..

 4. Szia
  Jövőre tervezzük hogy elmegyünk Örményországba. Szeptember hónapra gondoltunk. Kutaiszig a Vizzair járattal, onnét vonattal, vagy busszal érdemes Tbiliszibe menni? Milyen költsége van a 12 napos útnak? A programod nagyon jó egyébként. 🙂

 5. Szia, elsősorban én is az árak felől érdeklődnék, ha tudnál ilyesmiről infókat adni. Legalább úgy kb-ra. 🙂 (Az Örmény és/vagy a Grúz út érdekelne.)

  Nagyon köszi!

 6. Szia
  Mert Azeriek macerásak, vízum kell, ahhoz drága szállást kell foglalni komfirmnak, drága a hely és kevésbé érdekes mint a másik 2 kaukázusi ország.

 7. Két dolog: egyrészt kérnék a két útra árajánlatot, másrészt a “szokvány” túrákban szerepel Azer is. Nálad miért nem 🙂 ?

 8. Én is voltam kint akkor is, azóta is minden évben, összesen 1 taxis tett megjegyzést Orbánra, meg baráti körben beszéltünk róla, de velem mint turistával mindenki kedves, mosolygós volt mindig.

 9. SZia
  én közvetlen a baltás elengedése sztori után voltam, ráadásul Karabahban stoppoltam.. de mindösszesen 2 embernek tünt fel, hogy magyar vagyok, s csak az egyik kommentelte, hogy először megöli a baltást, majd Orbánt. (én nem voltam a listáján.)

 10. Újfent érdeklődnék: magyar turistákat nem diszkriminálnak Örményországban az azeri baltás szabadon engedése miatt?
  Hallani mindenfélét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies