Irán körutazás

Irán és Kurdisztán körutazás. 17 nap tavasszal és ősszel. 2016. ápr. 23 – május 8

Iran, tehrán
Iran, tehrán

Irán kulturális sokszínűsége és az emberek nagyon közvetlenek és kedvesek. – Ezzel az élménnyel és kellemes csalódással tér haza mindenki Iránból. Ezt megtapasztalni segítek. Amit a médiában látunk, az nem Irán valós arca.

Utunk során lebontjuk az álarcot és megtapasztalhatjuk, hogy milyenek az Iráni emberek a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban. Sokrétű, sokszínű, soknemzetiségű, de egy biztos: nagyon barátságos emberek. Ez nem változott évezredek alatt sem.

Iran, Kurdisztán, Palangan
Iran, Kurdisztán, Palangan

Irán egy ország, amelyben a 2500 éves civilizáció emlékeit hordozza, az ősi Perzsia történelmi, építészeti és kulturális öröksége páratlan, s a sivatagi, a hegyi falvak mellett van egy dinamikus modern, 21. sz-i világ.  Az irániak boldogok ha meglátogatjuk hazájukat, s kitörhetnek a sztereotípiákból amibe tették őket. Utunk során ennek lehetünk részesei, szemtanúi.

Éljünk ezzel a szerencsével. A részletes program alább:

1. nap indulás Budapestről Iránba.  (Isztanbul)

Irán, Sanandaj, Kurdistán
Irán, Sanandaj, Kurdistán

Indulás esti géppel. Az érkezés Tehránba másnap hajnalban van. Útlevél ellenőrzés után csoportunk indul is.

Utunk térképe pedig itt látható.  https://vandorboy.com/iran-es-kurdisztan-utazasunk-terkepe/

 1. 2. nap Sanandaj

Reptérről reggel saját bérlésű buszunkkal rögtön megyünk Kurdisztán fele, bóbiskolunk kicsit a hosszú út alatt, megállunk, megebédelünk, majd megérkezünk d.u. Sanandaj fele, mely Kurdisztán

kurdisztán, Sanandaj paloták
kurdisztán, Sanandaj paloták

központja, ahol a szállásunk lesz. Kicsit ismerkedünk a helyi hangulattal, s a kurdok végtelen kedvességével, piaci pörgéssel, ételekkel.

Szállás: Sanandaj-ban

 1. 3. nap Sanandaj – Palangan – Paveh

Howraman megye a Kurdok központja, Sanandaj pedig egy nagyon barátságos város s Kurdisztán fővárosa. Rövid sétát teszünk a városban, ahol érdekes látnivaló a mecset, a fedett bazár, a helytörténeti múzeumként szolgáló Asef Kastély, az 1805ben épült Khan Hamam (fürdő).

Iran, Kurdisztán, Palangan
Iran, Kurdisztán, Palangan

Kb. 2 óra buszozás után megérkezünk Palangan falujához, mely a mai nap fő programja, s sétálunk pár órát a festői szépségű békés faluban, fent a hegyekben: sárral falazott kőházakkal, szamárkaravánok, színes öltözetű kurd nőket láthatunk, s ahol megismerkedhetünk a hagyományos életmódot folytató falusi élettel, s kis időutazást tehetünk a múltba. Innen kanyonokon keresztül megyünk a hegyekben Paveh városába, mely a kurdok szellemi és lelki központja izoláltan messze fent a hegyekben.

Útközben megnézhetünk egy barlangrendszert, ha még lesz időnk rá. (Ghuri Gahleh barlang)  Estére érünk Paveh-be, ahol elfoglaljuk egyszerű szállásunkat.  263 km

 1. Iran Kurdisztán, kacskaringók
  Iran Kurdisztán, kacskaringók

  4. nap Paveh – Howraman ah Takht – Paveh

Pavehből indulunk egynapos felfedezőutunkra, mely utunk egyik csúcspontja lesz. A kurdok által lakott lenyűgöző szépségű hegyes térségben utazunk, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el.  Ez az ország legszebb, de legismeretlenebb területe, mert a hegyek között bújik meg, s minden kanyar újabb lélegzetelállító látványt tár elénk, s alant már látszik Irak Kurdisztán. Kitartásunkat siker koronázza, mert tradicionális falvakhoz jutunk el, s láthatjuk a helyiek mindennapjait.

kurdisztan, villages
kurdisztan, villages

Howraman ah Takht – egyszerű kő és vályogházakból álló hegyoldalra építkező tradicionális faluban sétálunk pár órát, hálás foto téma lesz mindenhol, hiszen itt nemcsak az építkezési stílusuk és a falu elhelyezkedése érdekes, de itt még hagyományos nemezelt népi öltözetben élnek az idősebbek. Megvacsorázunk egy helyi étteremben, van egy kézműves bolt is ajándékoknak, majd indulunk vissza Pavehbe a szállásunkra.   150 km oda vissza/ 8h

 1. 5. nap Paveh – Kermanshah – Hamadan

Reggel még sétálunk kicsit a főtér közelében, majd indulunk vissza az ország belseje fele.

Első állomásunk Kermanshah, mely a 4. században indult fejlődésnek, mert a Bagdadi kereskedelmi útvonal egyik pihenője volt, kultúrák, tanítások jöttek-mentek találkoztak ezen a helyen. Ma nagyváros, Lori és kurd emberek lakják, vöröses hegyek veszik körbe.

Iran, Kermanshah
Iran, Kermanshah

A Taq e Bostan, a szaszanida féldomborművek miatt érdemes itt megállni. A 7. századi faragások a homlokzaton, melyen páncélozott öltözetben látható a király, ami speciális, mert ez a technika jóval megelőzte Európát. De vannak a falbemélyedéseken 4. századi faragványok is. Aki ezalatt inkább teázna,  a tó körül sok kiülős taverna működik.

Bisotune, üveg mauzoleum
Bisotune, üveg mauzoleum

Kis utazás után Bisotunnál is megállunk. Elindulunk az i.e.6. századi Dáriusi időből származó kőfeliratokhoz, mely elámi akhád (babilóni) és óperzsa nyelven íródott, fontossága  a rozetta kő megtalálásával volt egyenértékű az archeologusok számára a nyelvek felfejtésében. Ezen kívül pártus faragványok is láthatóak itt. Mellette van egy csillogó tükrös mecset és egy érdekes temető is.

Innen délután tovább indulunk Hamadán fele, mely pár óra busszal. A fennsíkon elterülő Hamadan volt az ókor egyik nagy központja.  A Méd birodalom fővárosa volt i.e. 728-ban, ahonnan jó időben a 3500 méteres környező hegyek is látszanak.

Iran, Hamadan
Iran, Hamadan

Történelme nem eseménytelen: Akhamenidák, Perzsák, Arabok is elfoglalták, majd a 12. sz-ra a szeldzsukok vették birtokba. Ezután jöttek a mongolok, utána nem sokkal Timur Lenk is rombolt rajta, majd a 18. sz-ra a törökök. Végül 1929-ben egy német építész tette helyre a városrendezési terveket. Este érkezünk, de amit tudunk ma nézünk meg, pld a nyüzsgó bazárt, Baba Taher mauzóleumot, mecsetet. Többit majd másnap reggel. Séta, s közös vacsora.

Alvás Hamadanban egy szállóban

Paveh- Kermanshah – Hamadan 310 km

 1. Kermanshah palace
  Kermanshah palace

  6. nap Hamadan – Qom – Kashan

Reggel még városnézés Hamadamban  megnézzük ami kimaradt. A fő látnivalók:  Az ótestamentumi Eszter Sírja, mely fölé a 14. sz-ban egy tornyot építettek,mely Zsidó zarándokhelyként funkcionált, s megismerkedhetünk a maroknyi itt élő zsidók mindennapjaival is. Avicenna is itt halt meg, mauzóleuma is itt található, mely ma egyben múzeumként is funkcionál. Alaviyan dome, és még sok apróbb építészeti emlék között is elbuszozunk.

Majd irány Qom, 1980 óta a siita vallási elit központja, 2. legfontosabb zarándok hely Iránban, a gyönyörű Hazrat e Mazumeh szentély. Itt átérezhetjük az iszlám hódolatot, mely átjárja az összegyűlteket, akik tiszteletüket teszik imám Reza nővére 9. sz.-i sírjánál. Hatalmas dómkupolás mecsetek együttese lenyűgöző. Konzervatív öltözet elvárt, kapunk egy kísérőt is. Ezután rövid pihenő és ebéd..

Irán, Kashan, hammam
Irán, Kashan, hammam

Ezután indulunk Kashan-ba, mely egy gyönyörű kisváros, anno oázisváros, amely kellemes meglepetés minden idelátogatónak. S vacsora előtt még sétálhatunk is egyet a legklasszikusabb bazárban, benne nemcsak az áruk kavalkádja de még egy szemetgyönyörködtető mecset is el van rejtve, illetve láthatjuk munka közben a kézműveseket. Napnyugtára fotósoknak a szállásunk melletti  Agha Borzog klasszikus mecsetjét javallom először meglátogatni.

Az óvárosban egy tradicionális házból kialakított hostelben fogunk aludni. A vályogtéglákból épült

Kashan, tradicionális házak, Irán
Kashan, tradicionális házak, Irán

házban a belső udvarról nyílnak szobáink, lent kis tavacska és kellemes étkező és szieszta tér vár minket, hogy kipihenjük a hosszú napunkat. A tetőről csodálatos kilátás nyílik a városra, sok 19. századi épületre.

Alvás Kashan tradicionális hoteljében

Hamadan-  Qom – Kashan 285 km

.

 1. Kashan, jégvermek, Irán
  Kashan, jégvermek, Irán

  7. nap Kashan városnézés, (fotók: sivatagi dűnék extra program)

Majd reggeli után közösen elindulunk Kashan jó állapotban megmaradt, híres mívesen díszített tradicionális házaihoz. Ezek a házak valaha gazdag kereskedők, kormányzók lakhelyei voltak, melyeket az utóbbi években igényesen helyreállítottak, így közel az eredetihez lévő állapotban tekinthetjük meg. Elindulunk egy míves mecsetbe, s kombinált jegyünkkel Khan-e Tabataei, Khan-e Abassian dúsgazdag kereskedők házába.

Irán, Kashan, paloták
Irán, Kashan, paloták

Meglátogatjuk a múzeummá alakított szépséges fotogén Sultan Mir Ahmed hammam-ot, vagyis gőzfürdőt, melynek kupolás tetejéről fantasztikus a kilátás, s hálás fotótéma. Közelben húzódik a régi városfal, jégverem romjai, meg egy kis piac, ahol terrakotta szobrokat is lehet kapni a standard szuveníreken kívül.  Megebédelünk Boroujerdi ház éttermében, hangulatos  autentikus környezetben.

Ezután busszal elmegyünk a világ akkori csodájának számító, nem véletlenül a paradicsommal azonosított XVIII. századi

Kashan, Fin kert, Irán
Kashan, Fin kert, Irán

Qajar Dinasztiából való Finn kertet. Itt a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon. Itt raboskodott élete végéig a 60-as években Amir Kabir miniszter, egy hősként tisztelt reformer.

Ma délutántól lehetőség lesz egy sivatagi fakultatív programra eljönni, amelyhez egy külön buszt kell bérelni egy helyi ismerettel rendelkező sofőrrel. Már az oda út is szépséges; tevekaravánokat is láthatunk, de a csúcspont a világon kevés helyen kialakult éneklő dűnék, mely hangot ad ki amikor tapossuk. S, ha Irán, akkor miért hagynád ki a sivatagot ha már ilyen közel van?

Ha jössz, abban az esetben alvás a sivatagban lesz egy karavánszerájban, távol minden fényszennyezéstől, és ahol tényleg átélhetjük a selyemút hangulatát.

Itt költjük el fenséges vacsoránkat, s éjjel élvezhetjük a tiszta csillagos eget, fényrajzolunk, csapatépítünk, anekdotázhatunk a Kavir sivatag peremén.

Irán, Kavír sivatag, Maranjab
Irán, Kavír sivatag, Maranjab

Alvás egy tradicionális karavánszerájban (matracon).  http://goo.gl/maps/cMfxQ

 1. 8. nap Kashan – Abyaneh –Natanz – Isfahan

Hajnal előtt ébredés, elbuszozunk a dűnékig, majd megmásszuk a majd 100 méter magas dűnét hogy fentről élhessük át a felejthetetlen napfelkeltét ezen a háborítatlan szépségű területen. Élvezzük  a homokcirádákat, a panorámát a dűnék tetejéről, illetve kedveseink nevét örökítjük meg a homokban.

.

Iran, sivatag, sós tó medrében
Iran, sivatag, sós tó medrében

A ’közelben’ található egy kiszáradt sós tó is, ahol még megállunk egy fotószünetre, majd vissza a karavánszerájhoz reggelizni.

Utána indulunk vissza Kashanba, esetleg egy kis bazárban sétálás, rövid zuhanyozás, buszt cserélünk, majd irány Iszfahan.

Elindulunk a hegyekben fekvő Abyaneh vörös színű falujába, kanyonok felett, szerpentineken. Ki-ki maga tempójában fedezheti fel a falut. Vörös agyagtéglákból épített házak sorakoznak egymás fölött egy hegyoldalban, szűk utcácskákkal, ahol

Irán, Abyaneh hegyi faluja
Irán, Abyaneh hegyi faluja

egyre kevesebb a fiatal, így leginkább idős falusiakkal találkozhatunk. Az asszonyok Irán többi részétől eltérően színesbe öltözve, a férfiak bő, leggyakrabban fehér nadrágban. Miután bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, felfedeztük Abyaneh egyetlen régi mecsetét,

Aztán utazunk tovább Natanzba, melyet általában kihagynak az irodák a programjukból. Mi meglátogatjuk egy rövid lábmozgatás erejéig ha lesz időnk, a Jame mecsetet, mely több különböző korban épült épületegyüttesből áll, de a mellette levő sikátoros épületek is hangulatosak,

Irán, Natanz
Irán, Natanz

érdekes közöttük sétálgatni, s nosztalgiázni a nemrég múlton.

Este érkezünk Iszfahánba, a legismertebb történelmi perzsa városba.

Alvás Iszfahánban, egy belvárosi szállodában   252 km

 1. 9. nap Iszfahan városnézés

Ez a város Perzsia remekműve, a szafavid kor (17.sz.) érdeme, ahol talán legtöbb a látnivaló, és nagyon közösségi a hangulat. Az emberek kedvesek, választékos ételek vannak, rengeteg építészeti csodával és kézműves termékkel találjuk szembe magunkat.  Először a fő hírességet, az Imám teret nézzük meg, mely a pekingi után a legnagyobb, de ez vitathatatlanul a legszebb a világon. Az 512 méter hosszú, és 163 méter széles teret a szafavid érában tették egyedülállóan széppé. Szökőkutak, hintók, kékkupolás mecsetek, a palota, s kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a

Irán, Iszfahan, arabeszkek
Irán, Iszfahan, arabeszkek

díszes csempéket, réz tálakat, kannákat, ékszereket és kvázi turista bazárként funkcionál ma.

A Royal (Imam) téren sorba járjuk a látványosságokat.  Az Abasz Sah (imám) Mecset 40 oszlopos palotájának, tükörkazettás trónteremmel, hatalmas freskókkal borított fogadótermekkel ízt ad kora építészetének változatosságából, pompájából. A szafavid korabeli hatalmas belső udvara és kupolája felejthetetlen, ahol 12 visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. A harmonikus formák, a dúsgazdag színpompás díszítések lenyűgözik az ide látogatókat.

A másik látványosság Abasz Sah által épített Ali Qapu palota múzeumként funkcionál, díszes szép termekkel, cizellált menyezet díszítésekkel, faoszlopos teraszára felkapaszkodva pedig felülről is lefotózhatjuk a híres imám teret.

A tér utolsó híres látványossága a 17.-sz-i Lot Follah Mecsetbe is ellátogatunk, mely női mecsetként funkcionált.

Iszfahan, Imám tér, Irán
Iszfahan, Imám tér, Irán

Tele van arabeszkekkel –  csempékkel, mozaikokkal, s pompás tetővel, amelyek nemcsak a perzsa építészetnek, de az iszlámnak is párját ritkító remekei, s a mihrabja az egyik legszebb Iránban. Ez a barokkos gazdagságú a csempefestészete letisztult stílusú.

A Szafavid korban épült Chehel Sotun palotában folytatjuk felfedező utunkat, amely egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület.

Kakh-e Hasht Behest palota a 18. századból

Irán, Esfahan, mecset mozaikok
Irán, Esfahan, mecset mozaikok

fennmaradt nem vallási épület, faoszlopos, nyugodtságot sugárzó, teraszos épület.

Miután egész nap gyönyörködhettünk e remek műemlékekben, az Abassi hotelbe megyünk ebédelni, mely egy karavánszerájként funkcionált a szafavid korban, elképesztő részletességgel dekorált, tükör és fakeretes mozaikolás, igényes kidolgozású habár eklektikus stílusú falmintázatokban gyönyörködhetünk mégha nem is akar valaki itt enni. Ma Irán legjobb hotelje, de árai ezt szerencsére nem tükrözik s olyan csemegéket is kaphatunk mint a diós szószos

Iszfahan hídjai, Irán
Iszfahan hídjai, Irán

mártással körített ételek.

Délután levezetésképpen részesei lehetünk a helyi életnek, s elvegyülünk a délutáni bazár forgatagában. Szabad program lesz. A legkülönfélébb ajándékokat, kézműves termékekre  alkudhatunk: tűzzománcáról, arany és ezüst műveseiről, csempefestőiről, híres a bazár, s még édességeket is vásárolhatunk.

Este amikor enyhül a hőség, a helyiek kivonulnak piknikezni a folyópartra. Mi is a Zagandeh Rood folyó felé vezet utunkat buszunkkal, ahol a város

Iszfahan, a tüzzómánc mesterei
Iszfahan, a tüzzómánc mesterei

három, méltán világhírű boltíves hídjaihoz; a Sahreszta, a Hadzsu és a Sio-se Pol hidakhoz érkezünk. Érdemes a Si-o-Seh hídon és a parti füves sétányon végigsétálni, amely kivilágítva az esti városban különleges fotogén látványt nyújt, és amely ilyenkor fiatalok kedvelt találkozó helye. Tradicionális énekek hangzanak fel, Shisák, piknikező családok élvezik a kellemes esti hőmérsékletet.

Szállás Iszfahánban a megszokott szállodánkban.

 1. 10. nap             Iszfahan – Péntek mecset, Keresztény negyed

A mai napot is Iszfahánban töltjük, s megnézzük azokat a látványosságokat, ami előző napba nem fért bele. A bazár északi kapujánál található a fő mecsetet, (Jameh mosq – Péntek mecset) mely a legnagyobb Iránban, amely a különböző korok perzsa építészetének egyfajta katalógusa, mely végig kalauzol minket 800 év építészeti stílusain, geometriai dizájnjain. Fantasztikus hely. Mellette egy modern bazárban nézelődünk.

Iszfahan, örmény negyed, Irán
Iszfahan, örmény negyed, Irán

Ezután buszunkkal átkelünk a folyó túloldalára s megérkezünk Iszfahán Jolfa negyedébe (keresztény negyed), ahol Abbász sah idejében idetelepített örmény mesterek, keresztények leszármazottai élnek. Az Örmény Negyedben található Vank Katedrálisban teszünk látogatást, hogy érezzük, milyen kulturális diverzitásnak adott otthont ez a méltán híres történelmi város. Ha nyitva lesz a Szent Mária vagy Szent Betlehem templomát is megtekinthetjük vagy megkávézunk egy stílusos kávézóban. Velem utazva olyan speciális helyekre

Iszfahán palotái,
Iszfahán palotái,

is el lehet jutni, ahová másokkal nem. Itt van elrejtve egy máig is működő zoroasztriánus tűztemplom, ahol a főpappal tudunk kicsit beszélgetni a vallásukról. Ha lesz időnk egy zeneiskolát is meglátogatunk, ahol kaphatunk egy kis ízelítőt a perzsa zenéből és a hozzá kapcsolódó költészetből.. Este vacsora közösen.

Szállásunk a megszokott belvárosi szállodában.

 

 

 1. Iran, Kharanaq romfalu
  Iran, Kharanaq romfalu

  11. nap Iszfahan, Nain, Meybod, Chak Chak, Kharanaq, Yazd 

Hosszú napunk lesz. Kora reggel ismét buszra szállunk, és kősivatagos tájon utazunk tovább Yazd felé. Kis lábmozgatásra megállunk Nainba, ahol egy 10. századi Jameh (péntek) mecsetet látogatunk meg. Itt az óvárosi elhagyatott tradicionális házak, s az erőd szomszédságában vannak érdekes szövő manufakturák, ahol a mai napig kézi technikával készítik a cizellált

Nain, Irán
Nain, Irán

perzsaszőnyegeket. Fantasztikus ezt élőben látni.

Innen ismét egy nagyobb lélegzetnyi utazás következik.

Ezután továbbmegyünk az 1800 éves Meybod falujába. A fő látványosság a Narein kastélya, mely inkább erőd a Sassanida időkből, melynek tetejéről szép kilátás van a sivatagi városkára.  Megnézünk egy 300 éves postaépületet, egy karavánszerájt, benne stílusos étterem és szembe vele egy Szafavid korból megmaradt jég házat, ahol a legnagyobb nyári forróságban is

Meybod, Irán, jégház
Meybod, Irán, jégház

hidegen lehetett tartani a vizet. Itt láthatunk egy 400 éves galamb tornyot, ahol hajdanán több ezer galamb élt, hogy ürüléküket trágyaként hasznosítsák.

Fantasztikus szép tájban buszozunk, s útbaejthetjük  a Chak chak tűztemplomot, ha idővel jól állunk.

 

Majd tovább Kharanaqba. Ez ma egy kis falu, ahol megnézünk egy vörös agyagtéglákból épült régi szellemvárost, melyben nemrég még éltek.

Chak chak felé, Irán
Chak chak felé, Irán

Barangolunk a múltban az elhagyott  szellemváros agyagtégla házai között, felkapaszkodunk az épületek tetejére és egy ősi ingó minaret tetejére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Este érkezünk Yazdba.

Szállás egy tradicionális karavánszerájból kialakított hostelban alszunk.  450km.

 1. 12. nap Yazd városnézés, bazár

Yazd, a világ legrégebbi, ma is létező vallásának, a monoteista zoroasztrizmusnak a központja.

Yazd, Hallgatás tornyai
Yazd, Hallgatás tornyai a háttérben

Hajnalban amíg nincs meleg, fakultatív program lehetséges. Aki hajlandó korán felkelni egy extra programért azokkal ellátogatunk Yazd határában fekvő hallgatás tornyához.  Az ősi zoroásztriánus vallásban a halottakat egy toronyba tették ki, hogy a madarak elfogyaszthassák a halottakat, így nem szennyezték a földet, s visszajuttatták a testünket  a természetes körforgásba, az örök életbe.  Ezt hívták úgy, hogy égbe temetkezés, a táplálék és az élet természetes körforgását biztosítva.

.

Yazd, Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecset
Yazd, Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecset

Reggelire visszaérünk, addigra a többiek is felkeltek.  A mai nap többi részét Yazd belvárosában töltjük, amelynek egybefüggő, épségben megmaradt vályogházas óvárosa Irán egyik legérdekesebb látványossága.  Megnézzük fantasztikus harmóniát mutató 15. századi Péntek mecsetet, mely egy tűztemplomra épűlt. A közelében van a bíróról elnevezett  Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecset. Innen bebarangoljuk a sárfalakkal körül vett, sárházakkal beépűlt óvárost is, mely a világ egyik legöregebb egybefüggően megmaradt városrésze. A vályogtégla agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorok felidézik a múlt hangulatát, felejthetetlen.

Megnézzük Nagy Sándor börtönét, s szembe vele a híres 12. Imám jelképes sírját.  A közelben felmegyünk  egy szálloda tetejére, s ott láthatjuk hogy működött a világ első légkondija több ezer évvel ezelőtt, mellesleg nagyon szép kilátás nyílik az egész óvárosra. Fotogén, mondanom sem kell. Innen nem messze van a Khan-e Lari 150 éves Kajar kori nemesi ház, festett üveg ablakokkal.

Irán, Yazd, festett üvegek
Irán, Yazd, a kert, festett üvegekkel

Ebédelünk, majd délután visszasétálunk a központba, s bemegyünk a bazár melletti yazdi Víz Múzeumba, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás (qanat) rendszerének kialakításának módszereibe. Innen tovább sétálunk az Amir Chakhmaq Komplexumhoz, amelynek második szintjéről felejthetetlen kilátás nyílik a városra.

A siesta időt lehet a szálláson pihenéssel tölteni, vagy fakultatívan elviszem a csoportot a Bagh-E Dolat Abad Unesco-s kertjébe, mely egy 18. századi kellemes godozott kert, benne folyóvíz,

Yazd, széltornyok, Irán
Yazd, széltornyok, Irán

díszített pavilonok s egy kis étterem.

Délután kinyit a bazár, vegyülünk a hamisítatlan vásári forgatagban a helyiekkel. Irán legjobb édességboltjában megvehetjük a rózsavizes baklavánkat és egyéb hizlaló energiabombákat.

Este pedig hab a tortán levezetésképpen a Zurkaneh. A főtér melletti használaton kívüli ősi víztározónál csúcsélményként megnézzük a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt ritmikus dobolás és perzsa versek éneklése mellett végzett fizikai

Irán, Yazd, Zurkaneh
Irán, Yazd, Zurkaneh

gyakorlatokat végeznek, s ezt nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, költészetnek, sportnak, harcművészetnek és vallásnak. Felejthetetlen élmény. Utána vacsora egy kiülős teraszos étteremben.

Szállás a tradicionális karavánszerájból kialakított gyönyörű hostelban lesz ismét.

 1. nap Yazd – Pasargadae – Naqsh-e Rostam – Perszepolisz – Shiraz

Ismét hosszú napunk lesz, ma is korán kelünk.

Irán, Nasq e Rostam
Irán, Nasq e Rostam

Útközben esetleg megállhatunk Abarkooh-nál fotómegállóra a több mint 4000 éves Ciprusfánál és a Jameh mecsetnél.

Pasargadae romja is a világörökség részét képezi, Kűrosz palotája és sírja, Salamon börtönének maradványai a látnivaló.

Röviden szemügyre vesszük  a közeli Naqsh-e Rajab szasszanida szikla domborművet mely hasonlatos amit Persepolisnál is láthatunk, csak kicsiben. Ezután a sokkal érdekesebb  Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál időzünk 1 órát,

Pasargadae, Irán
Pasargadae, Irán

ahol I. és II. Dareios, valamint Xerxes és I Artaxerxes sírjához zarándokolunk el, mely fent magasan a sziklába kivájva, festői környezetben helyezkedik el.

Ezután késő délutánra végre s megérkezünk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójához, a görögök által „perzsák városának” nevezett Perszepolisz romvároshoz. A Dareiosz király által épített ragyogó fővárost Nagy Sándor tette tönkre, s ma romjai között barangolva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók.  A hegyoldalban megnézzük II. és III.

Persepolis, Irán
Persepolis, Irán

Artaxerxes sírját is, illetve akit részletesebben érdekel azok bemehetnek extra pénzért egy a város történetét bemutató kis múzeumba is. Itt bő két órát leszünk.

Hosszú nap után fáradtan érkezünk meg estére az ókori Perzsia kultúrájának szívébe Shiraz-ba, a költészet, a zene, a kultúra városába, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt. Elfoglaljuk szállásunkat, mely egy hagyományos karavánszeráj az óvárosban. Utána sétálunk a város esti nyüzsgésében, vásárolunk a bazárban, megkóstoljuk a shirazi fagylaltot,

Perszepolisz, Irán ,
Perszepolisz, Irán ,

megvacsorázunk szállásunk Pazar kertjében.

Szállás egy régi jó hangulatú szépséges karavánszerájban. (500 km)

 1. 14. nap Shiraz városnézés

Ma az egész napot Shirazban töltjük, városnézés a költészet és a költők fővárosában.  Hogy minél többet megismerjünk a város látnivalói közül, kora reggel elbuszozunk a Nasir Ol Molk mecsethez, mely reggeli fényekben a legpompásabb, amint a színes üvegeken átvilágít a reggeli nap, a fotósok kedvence lesz.

Shiraz, Nasir Ol Molk mecset, Irán
Shiraz, Nasir Ol Molk mecset, Irán

Innen nem messze van a Bagh-e Naranjastan (narancs kert) és a hozzá csatolódó dekorált épületek, fresskoik, plafondíszítéseik szintén nem hagyják pihenni fényképezőnket.

Elnézünk az Arg-e Karim Khan citadellához, mely erőd mind a mai napig büszkén jelképezi Shiraz jelentőségét. Innen elmegyünk  a Madraszához, melyet csak kérésre nyitnak ki.

Sétálunk a nyüzsgő hagyományos bazárban, lenyűgöző  ez a széles kézműves választék amivel találkozunk. Ebédünket itt egy nagyon szép étteremben költjük el, de ha valaki inkább a forgatagban maradna, azokkal a mecsetnél találkozunk.

Délután amikor a forróság már enyhül, az Unesco világörökség listáján szereplő Bagh e Eram mesés kertjében buszozunk el. Utána a város északi kapujához, a Korán kapuhoz indulunk, ahol kis sétát teszünk, szép kilátás lesz az esti városra. Végül a híres iráni költő, Hafez mauzóleumánál tesszük tiszteletünket, ahová esténként a fiatalok kijárnak Hafez költeményeket énekelni.

Shiraz, Vakil mecset, Irán
Shiraz, Vakil mecset, Irán

Romantikus és felemelő lesz velük ünnepelni a költészet diadalát.

Itt véget ér programunk, s este vagy átrepülünk Tehránba, vagy egy szép klasszikus étterembe megyünk, ahol élő tradicionális zenét fogunk hallgatni vacsora közben. Felemelő.

Utána visszamegyünk szállásunkra, beszélgetünk, netezünk.

 1. 15. nap Shiraz –Teheran

Reggelizünk, majd délelőtt átrepülünk Teheránba,

Tehrán, Golestan palota, Irán
Tehrán, Golestan palota, Irán

ahol szállásunkat elfoglaljuk. (kb. extra 60 dollár lesz a repjegy) .

A délután felfedezzük Irán zsúfolt, kaotikus, dinamikus, nyüzsgő fővárosát. 14h után kinyit a Nemzeti Ékszermúzeum (kincstár), ahol elképesztően sok uralkodói ékszer, drágakő, koronázási jelvényt csodálhatunk meg, köztük a legendás pávatrón láttán ámulhatunk elkerekedett szemekkel a Perzsa birodalom gazdagságán. A világ legértékesebb négyzetméterein leszünk.

A legizgalmasabb hely építészetileg a korábban a

Tehran bazár, Irán
Tehran bazár, Irán

Qadzsar királyi család székhelyéül is szolgáló Golesztán palota, mely maga a lenyűgöző pompa.

Este fakultatív programként felmehetünk a várost uraló hatalmas Milad TV toronyba, ahonnan élvezhetjük ennek a nyüzsgő metropolisznak a fényeit, akár egy vacsorával is egybekötve.

 1. 16. nap Teherán

A reggelit követően kicsit sétálunk Tehrán nyüzsgő, boltokkal teli utcáin, látjuk az utcai tőzsdét, ahol értékes numizmákat árulnak aukciókon. Akinek maradt ereje, s a történelem után érdeklődik az Ókori Iráni Múzeumot (Nemzeti Archeológiai Múzeum) javaslom, ahol visszalépve az időben az Indo-Európai Perzsia prehisztorikus korával, valamint az azt követő 2500 éves kultúrájának egyedülálló emlékeivel ismerkedhet meg. Mellette található az Iszlám története Múzeum is.

Utána elsősorban a nyüzsgő Bazárt javaslom, mely sok

Tehrán, Shisha délután
Tehrán, Shisha délután

négyzetkilométer területen terül el, s gyakorlatilag minden kapható, amit a világon legyártottak valaha. Minket természetesen a hagyományos része érdekel, a szőnyeg és ajándék bazár, ahol elkölthetjük megmaradt pénzeinket és ajándékokkal megpakoltan fejezhetjük be emlékezetes iráni utunkat. Közben utazunk a teheráni metrón is. Közösen megebédelünk.

Ezután szabad program, ki-ki érdeklődésének megfelelően választhat a programok közül. Fakultatív programként érdekes elmenni a Szőnyegmúzeumba, ahol a különböző mintájú

Iráni zene
Iráni zene

kézi szövésű, szemet gyönyörködtető Perzsia szinonimájaként kezelt szőnyegekben gyönyörködhetünk.  A kultúrájuk gazdag tárházát ismerhetjük meg s a mintákkal és technikákkal ismerkedhetünk. Innen nem messze van a Kortárs Művészeti Múzeum, hogy lássuk mennyire kreatívak a modern művészetekben is.

Ezután szabad program egy étteremben, búcsúestet tartunk, s ha tudok leszervezek egy tradicionális koncertet ismerőseimmel..

 

Tehrán hegyek
Tehrán hegyek

Szállásunk a belvárosban megszokott hotelunkban lesz.

 1. 17. nap Teherán – Budapest (programunk vége)

Hajnalban transzfer a reptérre, s délután érkezés haza Budapestre, délre érkezés.

Ráadás:

Aki marad tovább annak lehet egy ráadás napja Tehránban. Érdemes maradni ha tudsz, mert azokkal maradok még egy napot, hisz sok mindent lehet még csinálni Teheránban.

Amit közös programként javasolok, hogy menjünk fel Tochal hegyre, 3900 méter magasra

Tehrán inyencségek,Irán
Tehrán inyencségek,Irán

egy felvonóval. Elképesztő, hogy a 35 fokból, feljutunk alig 1 h alatt a hóhatárig, ahol síelnek az emberek. A kilátás frenetikus a 20 milliós város felett.

S ha már ott vagyunk nézzük meg Észak Teheránban az  egykori Pahlavi Sah dinasztia egyik gazdagon berendezett, elegáns rezidenciáját. Ma Múzeumként funkcionáló Saad Abad Palace-t, s utána este közösen felmegyünk a város feletti hegyre, ahol búcsúvacsoránkat egy panorámás kis étteremben költjük el. Felejthetetlen, hogy a lábunk alatt ez a vibráló

Tehran art muzeum
Tehran art muzeum

gigapolisz, s mi egy vízesés mellett ülünk.

De ha valaki nem a természet iránt érdeklődik, felkeresheti azokat a helyeket, amelyek mindig is érdekelték, de nem volt ideje rá.  A modern történelem után érdeklődőknek a Sah börtön múzeumát javaslom, habár kicsit propaganda ízű. Avagy a Film Múzeum is egyedi, bemutatja a perzsa filmkészítést.

 1. 17+ 1. nap Teherán – Budapest

Hajnalban transzfer a reptérre, s estére érkezés haza Budapestre.

Ha tetszik a program és csatlakoznál,

akkor ide klikk

Ha csak érdeklődsz, akkor kommentben írj, válaszolok.

Comments

 1. Visszajelzés: Irán utazás |
 2. Kedves Gábor! Érdeklődnék az utazás felől, leginkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyibe kerül, mennyivel kell számolni.
  A tájékoztatást előre is köszönöm!
  Üdv,
  Á

  1. Sziasztok..
   Ez kb 220 ezer ft, végig saját járművel, szállásokon. Ehhez jön még a repjegy, kb 120 ezer, vizum 27 ezer, meg a meghívólevél, illetve a muzeumi belépők és a kaja. Tehát kb 400 ezerre gondolj mindenestől.

 3. Kedves Gabor!
  Csatlakozni szeretnek a 2014es oktoberi Iran turahoz. Arajanlatot kernek az email cimemre.
  Koszonettel es udvozlettel, Reva

 4. Kedves Vandorboy!
  Komolyan érdekel az iráni utazás,ha van még rá lehetőség örömmel csatlakozom.
  Üdv.
  Biró Tibor

 5. Engem is érdekel az utazás. Egyágyas felár van? Gondolom a legtöbben párban jeletkeznek. Pontosan mikor lenne ez?
  Üdv.
  Krisztina

 6. Kedves Gábor!
  Ha jól értem 2015. áprilisában lesz a következő iráni körutazás. Kérem, jelezze, ha már van részletes leírás, továbbá, hogy pontosan mettől meddig tart és mit tartalmaz az ár, mert jelentkeznék.
  köszönettel
  Rudolf

 7. Kedves Vándorboy!

  Kérdésem, hogy Teheránban működik-e a T-com mobiltelefon? Elérhető-e az internet a fővárosban? Vannak-e internet kávézók, ilyesmi…

  1. igen működött, de kb 800 ft/ perc a hívás..
   egyszerűbb venni egy helyi sim-et 10 usd, és azon hívjon akinek fontos.. vagy viber stb..
   Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*