Norvégia körutazás, augusztus

Norvay
Norvay

NORVÉGIA

A gleccserek és fjordok csodás világa

Norvégia páratlan természeti szépségei, keskeny fjordjai, kék gleccserei, hófödte hegyei, az északi fény egyedülálló jelensége, különleges állat, madár és növényvilága miatt mindig a természetjárók vágyott és visszavágyott úti célja. Ha valaki érintetlen természeti környezetet szeretne maga körül látni, akkor az utazás Norvégiába kihagyhatatlan. Színes programunkban mindenki megtalálhatja a kedvére való aktivitást, és természetesen lesz lehetőség fakultatív programokra is. Ki lehet próbálni a tengeri kajakot, motorcsónakkal fedezhetünk fel fjordokat, sétahajókázáson vehetünk részt, esetleg egy kis bicikli túrát is tehetünk a fjordok közelében, avagy gleccseren sétálhatunk hágóvassal. Természetesen az alap programban is sok túrázás, természetjárás, városnézés szerepel, hogy az idevezető hosszú busz utat kipihenjük, és minél több életre szóló élménnyel gazdagodjunk.

Kulturálisan is inspiráló ország Norvégia, hiszen történelmi és építészeti emlékei visszanyúlnak az emberiség kezdetéig amit a barlangrajzok is igazolnak. Látni fogjuk a viking kultúra nyomait és a norvég kereszténység emlékeit, viking hajót, fatemplomokat. Útba ejtjük Arhust, Bergent, Stavangert, Lillehammert, Oslot, Göteborgot és Koppenhága városait, melyek Európa legbarátságosabb kozmopolita városai közé tartoznak. Itt a helyi   kulturális értékeket nem csak a városokban sétálva, de nagyon látványos és szép múzeumokban ismerhetjük meg. Utunk összeállítása során gondosan válogattunk a sok lehetőség közül, hogy bő két hét leforgása alatt a lehető legtöbbet láthassunk ebből a sokszínű világból.

norvay Preikostolen
norvay Preikostolen

Kiemelt látnivalók az utazás során:   

– Bryggen (Bergen Hanza – kikötője)  (UNESCO világörökség)
– Nyugat -Norvégiai Geirangerfjord  (UNESCO világörökség)

– Norvégia legmagasabb csúcsa, hóborította hegyek, gleccserek,

– Nemzeti Parkok (Jotunheimen Nemzeti Park, Dovrefjell Nemzeti park)

– hatalmas sziklafalak, fjordok, tundra jellegű táj, vízesések

– Skandinávia kozmopolita városai (Arhus, Oslo, Bergen, Göteborg, Koppenhága)

– Túrák: Preikestolen szikla, Kjeragbolten, Bordalsgjelet kanyon

1. nap                     Budapest, utazás Norvégia felé

Reggel 09:00 órakor indulás Budapestről. Egész napos, majd éjszakai utazás, Szlovákián, Csehországon, és Németországon keresztül.

Éjszaka a buszon.

2. nap                     Arhus, Hirsthals, Kristiansand                                                                                                       1 bakancsos túra.

Délelőtt megérkezünk Dániába, ahol megállunk pár órára Arhus városában, mely a legérdekesebb város az ország északi részén. Kellemes sétálóutcák, hangulatos épületek, utcazenészek, kiülős éttermek fogadnak ebben a fiatalos egyetemi városkában. Az utcákon sétálva Dánia építészetével és szokásaival ismerkedhetünk, s a skanzenban hétvégén azt is láthatjuk, ahogy korhű ruhákba öltözött emberek „élik mindennapjaikat”.

Délután Hirsthals városában kompra szállunk, és áthajózunk Norvégiába, Kristiansand-be, hogy szállásunkon kipihenjük a hosszú utat.

Szállás kempingben Kristiansand városában.

3. nap                     Kristiansand, Stavanger                                                                                                                  1 bakancsos túra.

Reggel pár óra buszozás után megérkezünk Stavanger hangulatos kis kikötővárosába, mely Norvégia olajvárosa, hisz az Észak-tengeri olajfúró tornyokhoz ez a körzet van legközelebb. Itt megnézzük a nagyon érdekes Olajfúró torony múzeumot, ahol bepillanthatunk a platformokon dolgozók életébe, kipróbálhatjuk, hogy például vész esetén hogyan menekülhetünk. Ugyanitt a tornyok technikai fejlődésének részleteibe is elmerülhetünk, illetve egy 3D filmen keresztül az olaj keletkezésének történetébe kapunk bevezetőt. Alternatívaként lehet a belvárosban nézelődni, hogy lássuk a hely hangulatát, építészetét s a helyiek mindennapjait. A város közelében van a képeslapokról ismert hatalmas 20 méteres földbe szúrt kardok dombja, ahova szintén eljutunk, mielőtt elfoglaljuk szállásunkat.

Szállás kempingben Lysefjord mellet.

4. nap                    Lysefjord, Preikestolen szikla, Lysefjord                                                                                    3 bakancsos túra.

Reggel busszal és komppal eljutunk az ország egyik leglátványosabb természeti látnivalójához, a híres 900 méteres függőleges szikla letöréshez, ahonnan madártávlatból belátható az egész Lysefjord és a környező hegyek. Gyönyörű flórában tesszük első nagyobb kirándulásunkat, a Skandináv-hegységre oly jellemző fjell – jellegű köves, sziklás terepen. Ez itt a világ legjobb bázisugró helye. Az adrenalin e nélkül is garantált, mert a szikla peremét még hason fekve megközelítve is szédítő élményben lesz részünk. Este a következő túránk kezdőpontjához közel fogunk megszállni egy békés kempingben ahová komppal, majd buszunkkal jutunk el.

Azoknak, akik nem szeretnének részt venni a mai és a következő napi nagyobb túrákon, azoknak fakultatív programként lehetőségük van  egy hajó kiránduláson részt venni (Stavanger – Lysebotn között) ami a 42 km hosszú Lysefjordon keresztül vezet. Akik ezt a programot választják, azok a mesés hajóút után, a nap végén a fjord csúcsán levő szálláson fognak aludni, ahol a következő nap délután felvesszük őket. Előre kell szólni, jelentkezéskor a szállásfoglalás miatt!!!! Így még marad idejük pihenni, sétálni Stavangerben vagy a környéken, s másnap felfedezhetik a kis falu életét és kávéházát.

Túratáv: kb. 8 km, időtartam: 6-7 óra, szint: 600 méter fel, 600 méter le.

Szállás kempingben a Lysefjord partján azok számára akik a mai és a következő napon a gyalogtúrázást választják.

Szállás egy másik kempingben a Lysefjord végében azok számára akik a fakultatív hajókirándulást választják.

 

5. nap                     Lysefjord, Kjeragbolten szikla, Valle                                                                                           3 bakancsos túra.

Rövid buszút után elérkezünk második nagyobb kirándulásunk kiindulópontjához, az Oygardssolen kilátóteraszig, s innen már gyalog folytatjuk utunkat a tundra jellegű tájon. Lassan eljutunk a lélegzetelállító majdnem egy kilométeres magasságban lógó, tojás alakú szikladarabhoz, amely két függőleges sziklafal közé szorulva várja a bátrakat, hogy elkészítsék életük fotóját. Az élmény garantált, a kilátás lefele tényleg adrenalin fokozó, ráadásul a szikla alatt zúg alá egy vízesés.

A túra után közösen elindulunk egy völgyrendszeren keresztül északnak, felvesszük azokat az utastársainkat akik előző nap a lysefjordi fakultatív hajókirándulást választották, majd Valle békés kempingjének faházaiban töltjük az éjszakánkat.

Túratáv: kb. 11 km, időtartam: 8-9 óra, szint: 750 méter fel, 750 méter le.

Szállás faházakban Valle városkában.

6. nap                    Valle, Voss                                                                                                                                            1 bakancsos túra.

Reggel kisétálunk megnézni egy hangulatos fatemplomot és a kertjében található temetőt. Miután kinézelődtük magunkat, egy több órás, csodálatos völgyeken keresztül vezető úton buszozunk, míg eljutunk Voss városába. Ez a kisváros Norvégia másik fontos outdoor sport-központja, s jó kiindulópont a délutáni Bordalsgjelet kanyon túránkhoz, ami kb. 2 óra kellemes sétát jelent. Este Voss kempingjében szállunk meg. Aki még energiát érez, felmehet a közeli hegycsúcsra, hogy onnan gyönyörködjön a táj panorámájában és a soha véget nem érő napnyugtában.

Szállás kempingben Voss városában.

7. nap                     Voss, Bergen, Sogne fjord                                                                                                                1 bakancsos túra.

Reggel elindulunk Bergenbe, Norvégia talán leglátványosabb városába, mely a Hanza városok egyik tagja volt. Bryggen nevű rakparti fa házsorának köszönhetően az UNESCO világörökségi listán is szerepel. Érdekességei még a kikötő, a Torget halpiac, városháza, Mária templom, Rosenkrantz torony, Grieg zeneszerző szobra, hogy csak pár érdekességet említsünk, de felkeressük a Hanza Múzeumot is, ahol egy tűzvészt túlélt házban nyerhetünk bepillantást a német kereskedők mindennapjait.

Itt is lesz idő alternatív fakultatív programokra. Érdemes fogaskerekűvel felmenni egy kilátópontra, ahonnan megnézhetjük a város panorámáját, de lehet egy pár órás kirándulást tenni a környező hegyeken, vagy igény esetén rövid fjordnéző séta hajókirándulást tenni. Délután elindulunk másnapi kirándulásunk kiindulópontja fele. Útközben komppal átkelünk a Sogne fjordon, s a Jostedal Nemzeti Park közelében a fjord partján pihenünk meg egy kempingben.

Szállás Sogne fjord mellett, kempingben.

8. nap                     Sogne fjord, Jostedal gleccser, Lom                                                                                             1 bakancsos túra.

Ma a Jostedal Nemzeti Parkba indulunk, ahol Európa legnagyobb gleccsere található, de ezen kívül rengeteg egyéb gleccser is megközelíthető itt. Teszünk egy 3 órás kirándulást Nigardsbreen gleccsernyelvéhez, hogy megcsodáljuk a természet ezen csodáját, megérthetjük, hogyan képződtek a gleccserek, morénák, kis szerencsével hallhatunk rianásokat, s esetleg jégleszakadásokat (borjadzást) is, s rengeteg szép fotó készíthető erről a ritka természeti csodáról.

Igény esetén szervezünk reggelre egy fakultatív gleccsertúrát is, amelynek során a kalandvágyóbbak hágóvasakkal a lábunkon túrázhatnak felfelé egy gleccser felszínén pár órát. A gleccsertúrát egy norvég hegyi vezető bonyolítja le a szükséges biztonsági előírások figyelembevételével. A hágóvasak használata nem igényel semmiféle előképzettséget, s a túra nehézsége sem nagy, így bárkinek javasolható.

Túránk után átkelünk busszal a hegyeken s az éjszakát Lom városka faházaiban töltjük, ahonnan másnapi túránkat indítjuk Észak Európa legmagasabb pontjához.

Szállás faházakban.

9. nap                    Lom, Jotunheimen Nemzeti Park, Galdhopiggen 2469m. (Norvégia teteje), Lom           4 bakancsos túra.

Ma két választás van. Alap programként ez a pihenő nap, de reggeli után Lom környékén több kisebb túra lehetőségek közül is választhatnak akik nem éreznek elég erőt meghódítani Norvégia tetejét, de szívesen tennének kisebb kirándulásokat.

A másik lehetőség a fakultatív program keretében megmászni Norvégia, és egyben Észak Európa legmagasabb pontját. Ez egy egész napos megerőltető túra a Jotunheimen Nemzeti Parkba, ahol 60 gleccser, számtalan mélykék tó és vízesés található, illetve Skandinávia legmagasabb csúcsa, a 2 469 méter magas Galdhopiggen. A túra útvonala az időjárástól is függ, de jó időben nem érjük be kevesebbel, mint Norvégia legmagasabb csúcsával. Gyönyörű magashegyi parkban nunatak- csúcsokkal és gleccserekkel csipkézett, látnivalókban bővelkedő tájat, elbűvölően vad világot fogunk felfedezni, szakadékokkal, gleccserekkel, csúcsokkal, szédítő panorámával, s kis szerencsével még az ezen a vidéken élő rénszarvascsordákkal is találkozhatunk. Akik erre a fakultatív túrára jelentkeznek, azok egy hegyi turistaházban, vagy annak kempingjében fognak aludni a csúcsmászás után, s a buszunk ott fogja felvenni őket, míg a csoport többi része a völgyben található előző napi szállásunkon fog éjszakázni.

Aki nem szeretne túrázni, azok számára érdekesség a Fjell múzeum megtekintése, illetve a híres 12. századi fatemplom és temetője.

A túrázáshoz jó kondíció szükséges.

Túratáv: 12 kilométer sziklás, feljebb havas terepen, időtartam: 10-12 óra, szint: 1 460 méter fel, 1 460 méter le.

Szállás az előző éjszaka már megismert faházakban Lom városában azok számára, akik nem jönnek csúcsmászásra a Galdhopiggen csúcsára.

Szállás turistaházban, vagy annak kempingjében azok számára, akik a csúcsmászást választják.

10. nap                  Lom, Geiranger fjord, Trollweggen, Geiranger,  Andalsness                                                1 bakancsos túra.

Reggeli indulás után felvesszük a csúcsmászó utastársainkat, és indulunk következő célunk felé. Geiranger – a róla elnevezett fjord, illetve a belezúduló hét nővér vízesés lesz mai napunk első célja, mely az UNESCO világörökség része. Körülötte magas hegyek, vízesések találhatóak, melyek méltán képviselik ezt a címet. Fakultatív programok sokasága között választhatunk ma: lehet tengeri kajakot vagy motorcsónakot bérelni pár órára, így aki szabad idejében víz közeli  kalandra vágyik, az ilyen módon ismerheti meg a Geiranger fjordot. A lexikális érdeklődésűek a „világörökség fjord” múzeumot nézhetik meg, vagy aki egy pihentető programra vágyik, az 2 óra hosszan turistahajóról szemlélheti és fotózhatja a hegyeket két órán keresztül, melyek megannyi norvégiai képeslap megunhatatlan fotótémája. A hajóról kitűnően láthatjuk a fjord meredek partfalait, vízeséseit és szinte felfoghatatlan méreteit.

Utána buszunkkal egy szerpentinen kapaszkodunk fel a Geiranger fjorddal szemben fekvő kilátóponthoz, ahol ismét elképesztő látványon pihentetjük meg szemünket. Nemcsak a hatalmas fjord húzódik lábunk alatt, hanem rengeteg havas hegycsúcs is.

Délután kb. két óra buszozás után érünk Andalsness közelében, ahol hajtűkanyarokkal ékesített, Korzikát idéző, pompás kilátással rendelkező úgynevezett Óriások-útján kanyargunk majd fel a Troll-hágóhoz. Itt, egy kilátópontról szédületes panoráma tárul a szemünk elé: a távoli fjord, hegyek, a lefele szerpentin kígyóként kanyargó út, vízesések. Innen még tehetünk egy kisebb sétát egy hegygerincre, ahol másik szemszögből láthatjuk a gyönyörű tájat. Ezután legurulunk a hegyről tengerszintre, hogy a sűrű program után élvezhessük a természet nyugalmát szállásunkon.

Szállás kempingben Andalsness városának közelében.

11. nap                   Andalsnes, Dovrefjell Nemzeti park, Folldal, Dombas                                                            2 bakancsos túra.

Reggeli indulás után, útközben megállunk megnézni a Trollok falát, egy 1 600 méteres gránit sziklafalat mely Európa legmagasabb összefüggő függőleges sziklafala, így nevezhetjük a szikla mászók paradicsomának. Továbbhaladunk Dombas fele, a Dovrefjell Nemzeti parkhoz. A park ezen része Európa legérintetlenebb helye és a rendkívül változatos ökoszisztémával rendelkezik. Rövid, kb. 4 órás kirándulást teszünk a tundra jellegű természeti környezetben, így megismerkedünk Skandinávia tipikus flórájával, faunájával. Ezen a háborítatlan területen sok madárfaj, pézsmatulkok, sarki rókák, rénszarvasok, farkasok élőhelyén járunk, a lenyűgöző hátteret pedig a 2 200 méter fölé magasodó, egész évben havas Snöhetta hegy karakteres tömbje uralja. A látképet színesítik még ezen a jellegzetes fjell vidéki hangás területen, a csillogó olvadékvíz folyások, így különösen jó időben, gyönyörű természetfotókat készíthetünk.

Akiket viszont inkább egy kis kulturális csemege izgat jobban, azok fakultatív program keretében elmehetnek Folldal bányavárosába, ahol egy különleges időutazásban lesz részük. Kisvasúttal 800 méterrel a föld felszíne alatt kalandozunk, s átélhetjük a rézbányászok mindennapi életét egy 300 évig működő, de 50 éve bezárt bánya vájataiban. Miután itt végeztünk, felvesszük a túrázókat, s együtt indulunk szállásunkra, mely egy kempingben lesz ismét.

Túratáv: 14 km, időtartam:  4  óra, szint: 0 méter.

Szállás kempingben Dombas városában.

12. nap                  Dombas, Lillehammer, Oslo                                                                                                           1 bakancsos túra.

Délután megnézzük Lillehammert, az 1994. évi téli olimpia városát. Megnézzük az olimpiai komplexumot, illetve egy nyitott skanzenben sétálunk, hogy dióhéjban átfogó képet kaphassunk Norvégia építészetéről, ősi donga templomairól, kőlappal fedett faházaikról, klasszikus századfordulós városi épületeikről. Az épületekben kiállítások, korhű boltok, berendezési tárgyak, kézműves bemutatók találhatók, s a parkban sétálgatva magunkba szívhatjuk Norvégia esszenciáját.

Szállásunk Oslo mellett egy kempingben.

13. nap                  Oslo                                                                                                                                                       1 bakancsos túra.

Reggeli után busszal bemegyünk a norvég fővárosba, ahol egész napos városnézés vár ránk. Ez az utolsó napunk Norvégiában, és választhatunk, hogy szabad program keretében barangolunk a belvárosban, vagy elmegyünk a Bygdoy- félszigetre, ahol Norvégia legérdekesebb múzeumai találhatóak. Itt van a Kon-Tiki Múzeum, amelyben bepillanthatunk az évezredekkel korábbi óceán átkelés lehetséges voltát bizonyító hajóút kalandjaiba.  A Viking Hajók Múzeuma szintén érdekes, ahol a hajdani viking nép letűnt társadalmának életébe nyerhetünk bepillantást. Nem kevésbé érdekes a Fram Múzeum, ahol Amundsen hajójával és a híres sarkvidéki expedíciókkal ismerkedhetünk meg. A skanzen is nyitva áll azok számára, akik még többet szeretnének a hangulatos múltban sétálni, de megnézhetjük délután a színes, felvonulással egybekötött őrségváltást is. Elsétálunk az Akershus erődhöz, amelyet a katonaság nemrég nyitott meg a nagyközönség számára, megnézzük a Városházát, a kikötőt, a Vigeland parkot ahol izgalmas szoborkompozíciók és kovácsoltvas mesterművek teszik hangulatossá a sétánkat. Este indulunk tovább, s nem messze Oslótól töltjük az éjszakát egy kempingben.

Szállásunk Oslo után egy kempingben.

14. nap                  Oslo, Göteborg, Koppenhága                                                                                                         1 bakancsos túra.

Miután reggel elindulunk Oslóból, pár óra utazás után érkezünk meg Svédország tengeri kapujához, Göteborgba. Az ország második legnagyobb lakott települése, életteli kozmopolita város impozáns épületekkel, parkokkal, botanikus kerttel, bevásárló utcákkal, múzeumokkal. A legizgalmasabb a tengerészeti múzeum, ahol egy igazi hadihajóban, és egy tengeralattjáróban kalandozhatunk, hogy képet kapjunk a tengerészek mindennapi életkörülményeiről. Délután elindulunk Dánia felé, s az éjszakát Koppenhágában egy ifjúsági szálláson töltjük.

Szállás egyszerű, tiszta hostelben.

15. nap                  Koppenhága                                                                                                                                        1 bakancsos túra.

Miután kialudtuk az előző napi buszozást, Koppenhágában egész napos városnézés vár ránk. Sétánk közben lesz időnk az Amalienborg kastélytól dél fele elindulva bebarangolni az egész óvárost. A kikötőben be lehet fizetni egy 1 óra hosszú sétahajókázásra, hogy a várost átölelő csatornahálózatból és a tengerről gyönyörködjünk ebben az egyedülálló városban. Aki az aktív felfedezést választja, az igénybe veheti a regisztrációhoz kötött, de ingyenes városi bicikli kölcsönző rendszert , így két keréken fedezheti fel ezt a kellemes várost. Európa egyik első vidámparkja a 160 éve nyílt Tivoli is milliókat vonz évente, így ha egy kis adrenalin fokozás kell hazaút előtt, akkor ne hagyják ki. Az út végén bevásárolhatunk Európa leghosszabb bevásárló utcájában, megcsodálhatjuk a hatalmas Lego boltokat melyek a high tech mellett Dánia másik szimbólumává váltak. Christianhavn városrésze az autonómiájának kivívásáról híres, ahol Amsterdamhoz hasonlóan az alternatív és autonóm életformák, művészeti galériák, caféshopok vonzzák a látogatókat.

Késő délután elbúcsúzunk ettől a szép várostól is, s megkezdjük hazafelé tartó hosszú utunkat. Rövid buszozás után Dániában, Gendser városában ismét kompra szállunk Rostockig, ahonnan hazáig utazunk.

Éjszaka a buszon.

16. nap                  Hazautazás

Németországon, Csehországon, Szlovákián keresztül buszozva, várhatóan a délutáni órákban érkezünk meg Budapestre.

.

Út ára tartalmazza:           az utazást busszal, a szállást kempingekben, hostelekben, faházakban, a szervezést és a magyar                                              nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza:  a belépők árát, a fakultatív programok (4. és 7. napokon hajókirándulás, 8. napon gleccsertúra, 9.                                                         nap Galdhopiggen csúcsmászás, 10. napon tengeri kajakozás, hajókirándulás, 11. napon Folldal                                                             bányaváros látogatása) árát, az utasbiztosítást és az étkezést.

Az utat vezeti                       Csonka Gábor

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 – 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel két hétig az autóbusz lesz a „második otthonunk”, fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Túrák nehézsége

Az alap program könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek.

Egyes fakultatív programokhoz jó kondíció, az átlagosnál jobb erőnlét szükséges.

Ezekre a területekre utazunk

A Norvég Királyság (norvégül Kongeriket Norge) Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 kilométer hosszú. Az országot keleten 2542 kilométeres szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Norvégiát hagyományosan öt nagy földrajzi régióra, valamint 19 megyére tagolják.
Norvégia: Területe: 324 220 km2. Lakossága: 4 526 000 fő. Népsűrűsége 14 fő/km2. Fővárosa: Oslo. Államformája: királyság. Hivatalos nyelv: Norvég, Sami (lapp). Vallások: Lutheránus (80 %),. Népesebb települések: Oslo 600 000, Bergen 253 000.

Időeltolódás:

0 óra Budapesthez képest Norvégia egész területén, vagyis nem kell állítani az óránkat.

Időjárás

Hasonlóan az északi országokhoz, itt is nagy az évszakok közötti különbség. A leghosszabb nyári nap közel 19 órás lesz. Az átlagos hőmérséklet májustól szeptemberig 12-23 fok között ingadozik, július és augusztus a legmelegebb hónapok, de este 8 fokig is lemehet a hőmérséklet a hegyekben. A tengervíz hőmérséklete nyáron elérheti akár a 21 fokot is.

Ugyanakkor az időjárás rendkívül változékony, esőre gyakran számíthatunk. Szélsőséges esetben némi havazás is előfordulhat a csúcsmászáskor. Nagyon fontos hogy felkészülj a változékony időjárásra (esőkabát, pulóver, stb..)!

Felszerelés

Mivel helyenként magas hegyek között, sziklás terepen, változékony időjárási viszonyok között is fogunk túrázni, egy kényelmes túracipő mellé egy jó bejáratott, vízálló bakancsot is csomagoljunk hátizsákunkba. Kényelmes kis és nagy hátizsák, egy utazni, egy kirándulni, fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb nappalokra és estékre, rövidnadrág a melegebb napokra, zsebkés. Meleg és vízálló öltözetet is hozzunk magunkkal, mivel bármelyik nap eshet az eső, vagy jelentősen csökkenhet a hőmérséklet. Fontos a szúnyogriasztó is. Nyáron ezek a rovarok itt is kiszámíthatatlanok, és mint Magyarországon, helyenként  sok van belőlük. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges nedves és változékony időjárás, a napsütés átválthat esőbe, a mocsaras talajon beázhat a cipő.

Kényelmes  és esőálló sátor. Kempingben étkezéshez tábori felszerelés – főző, üzemanyaggal, edények, bögrék, evőeszközök.

A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Ruházat:

Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát és esőnadrág a csapadékra való tekintettel, meleg ruha,

nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós és vízálló. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen

alávenni. Éjszakára, néha napközben is, meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Jól bejáratott, vízálló bakancs nagyon fontos!!

Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál.

Szállás

Szállások kempingekben (9 éjszaka), kempingek faházaiban (3 éjszaka), és hegyi menedékházban lesznek (csúcsmászóknak), illetve Koppenhágában egy hostelban. Érdemes jő minőségű sátrat hozni, ami nem ázik be s már kipróbáltad!

Majdnem mindenhol lesz lehetőség egyéni igényeket kielégítő magasabb kényelmet nyújtó vendégházban, vagy a camping faházaiban megszállni. Ebben az esetben általában  plusz 50-80 EUR a 4 fős faházakban / éjszaka  plusz költséget járnak  (kb 10-15 euro per fő/ éjszaka), ami 120 Euro többletet jelent jelentkezéskor ha ezt választod.

Amennyiben ilyen igényed van, kérjük az útra történő jelentkezéskor jelezd , hogy előre tudjuk intézni az ilyen szállásokat, mert hamar lefoglalják őket a nyári szezonban.

A kempingekben közös WC, zuhanyzási lehetőség lesz. A zuhanyzók száma korlátozott, így türelem és a használat beosztása szükséges az út résztvevőitől. Közös helyiségben rendszerint van TV, illetve pár kempingben és a hostelban wifi lehetőség.

Főzési lehetőség a kempingek közös konyhájában is lesz, de érdemes hozni saját edényeket, hogy ne kelljen várni amíg más használja azokat.

Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Számítsunk arra, hogy sokszor kell utastársainkkal négyágyas faházakban is megszállnunk.

Higiénia

Az országban az egészségügyi helyzet példásan jó, a csapvíz iható.

Védőoltás:

Nincs kötelezően előírt védőoltás.

Gyógyszerek:

Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót,

valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek.

Napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről. Javasolt az élelmiszer egy kis részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására majdnem minden nap lesz lehetőség szupermarketekben, igaz  jóval drágábban mint itthon. Norvégia nagyon drága ország, itthoni árak kétszeresével érdemes számolni, de az itthonihoz hasonló választékban szerezhetünk be bármit. A nagyobb településeken megállunk, így lesz majd vásárlási lehetőség a boltokban, illetve esténként, ha nem a fjord melletti kempingben alszunk az éttermekben kipróbálhatjuk a helyi hal specialitásokat is.

Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, leves porok, zacskós tésztaételek, müzli szelet, szőlőcukor, krumplipürépor, rizs, egyéb konzervek, méz vagy lekvár, szárazkolbász, sajt, pezsgőtabletták. Fontos, hogy alkohol tartamú italokat csak speciális boltokban találni magas adóval terhelten, így érdemes azokat hozni, vagy a hajón a duty free shopban megvásárolni!

Pénz-ügy

A fizetőeszköz norvég korona. 1 Euro = 7.77 NOK (Norvég korona). Bankkártya használatára sok helyen van lehetőség. Költő pénzt mindenkinek igénye szerint érdemes hoznia. Az árak a magyarországi áraknál átlagosan 80%-kal magasabbak.

Belépők és fakultatív programok költségei (2011 árak):

Stavanger olajfúró múzeum 100 NOK

Bergen  libegő 70 NOK
Bergen Rosenkrantztzarnet (torony) 30 NOK
Hakon Hall 30 NOK

Hanza múzeum 50 NOK
Voss, Molstertunet múzeum 35 NOK

Oslo kastély 40 NOK

Oslo vagy Lillehammer skanzen 90 NOK

Kon Tiki múzeum 70 NOK
Fram múzeum 70 NOK

Vigeland múzeum 45 NOK

Viking hajó múzeum 60 NOK

Art múzeum 50 NOK
Tengerészeti múzeum 30 NOK

Szent Mária templom 20 NOK

Gleccser séta 350-550 NOK
Kerékpárbérlés 160 NOK
Kenubérlés 140 NOK

Hajókirándulás 45- 70 EUR

A tengeri kajakozáson a részvétel feltétele a biztos úszni tudás. Ennél a programnál nem lényeges az előképzettség, mivel a tengeri kajakok használata gyorsan megtanulható, a víz csendes.
Kerékpározás – bárkinek ajánlható.
Gleccser túra hágóvassal. A gleccsertúrát egy norvég hegyi vezető bonyolítja le a biztonsági előírások figyelembevételével. A hágóvasak használata nem igényel semmiféle előképzettséget, s a túra nehézsége sem nagy, így bárkinek javasolható.

Térerő, Internet:

A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai általában gond nélkül működnek. A nagyvárosokban internet kávézókban kb. 4 Euro/óra áron lehet internetezni!

Szállásokon wifi  lehetőség néha lesz.

Elektromosság:

Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek. Szállodákban és isztambuli hostelben fali konnektorok használhatók, kempingekben pedig a hozzájuk tartozó éttermekben, irodahelyiségekben lehet használni konnektorokat.

Veszélyek:

Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Norvégia rendkívül biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, biztos ami biztos alapon, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata.  Értéktárgyaitokat, és igazolványokat soha ne hagyjátok a kempingben, azokat mindig vigyétek magatokkal!

Vízum, Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Biztosítás

Kötelező!

A kérdés:
Mi érdekel amikor utazól?
Mennyire vagy terhelhető?
Komfort fokozatod?
Mikor indulnál?
Mennyi időre?
Mennyi a büdzséd erre az útra?

Repjegy kb 200 ezer forint.
keressed itt: skyscanner.net

http://goo.gl/maps/8qp7C


Nagyobb térképre váltás

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*