Kirgiz lovas túra

2014-es Kirgizisztán lovas tábor programja

kirgizistan tour by vandorboy
kirgizistan tour by vandorboy

Aki a páratlan szépségű Kirgizisztánra kíváncsi  az csatlakozhat hozzánk erre a lovaglással kombinált utazásra. Ha valakinek több ideje van, egy repjeggyel bejárhatunk két-három országot is. Van lehetőség a Pamir utazással vagy a kazah utazással egybekötni, melyeknél többnyire Közép Ázsia természeti látványosságaira fókuszálunk, de ott is lesz módunk lovakat bérelni  a hegyekben.

Kirgizisztánban még jelen idejű a nomád kultúra, s amikor a hegyekben leszünk, találkozunk legeltető pásztorokkal, akik a nyarat a hegyekben töltik, hogy majd télen a mélyebben fekvő völgyekben kaszált füvön élhessenek a jószágok. A hegyek közt utazva Geologiai térképeken haladunk Kirgizisztánban, változatos tájakon lovaglunk és kirándulunk, híres nyaraló helyeken, neves termálfürdő helyeken fordulunk meg, hogy magunkba szívjuk a régió illatát, méltassuk érintetlen csendjét, s békés embereit.

Ha jelentkeznél, itt kapsz bővebb információkat

Bishkek, theatre
Bishkek, theatre

 A kirgiz lovas tábor programja:

0. nap p. Indulás Budapestről

1. nap szo Aug 5. h. Bishkek

Reggel érkezés Kirgizisztánba, határátlépés, majd beutazunk Bishkekbe, a fővárosba. Alig 100 éves város, korábban Frunze volt a neve. A kirgiz lakosság jó része ebben a kellemes klímájú zónában él, hiszen az ország 95 %-a hegyekből áll, 2700 méteres átlagmagassággal.

A belvárosban sétálunk kicsit, megnézzük az őrségváltást, a felvonulás teret, elnöki palotát, múltidéző vidámparkot, Közép Ázsia legnagyobb piacát, ahol bevásárolhatunk a következő hétre, hiszen jórészt a hegyekben leszünk, ahol az ellátás nem olyan gazdag mint itt.

Kirgiz, Issyk kul tava, Karakol
Kirgiz, Issyk kul tava, Karakol

Du elindulunk Issyk Kul tóhoz, hogy a helyi Balatonnál kipihenjük a repülés fáradalmait.

Kirgiz traditional dress
Kirgiz traditional dress

Szállásunk Cholpon Ata környékén helyi vendégszállásokon

2.  nap v  – Issyk Kul tava, Cholpon Ata

Cholpon Ata kellemes nyaralóhely 1800 méter magasan fekszik festői környezetben, de mégsem fagy be egész évben, mert hőforrások is táplálják alulról.  Ez jó hely egy kicsit akklimatizálódni is. A kéken csillogó hegyi tavat 4-5 ezres hegyek ölelik körbe, kellemes hely megpihenni. Itt rövid lovagláson vehetünk részt. Láthatunk a közelben bronz kori barlangrajzokat is, fürödhetünk, napozhatunk, este számtalan szórakozó hely várja a szünidőt itt töltő embereket..

Szállásunk ismét Cholpon Ata mellett

Kirgizistan, Karakol , russian ortodox church
Kirgizistan, Karakol

3. nap h  –  Issyk Kul, Karakol

Délelőtt még fürödhetünk, majd elbúcsúzunk a tótól, s indulunk tovább Karakol városa fele, amelynek Ortodox fatemploma, híres kínai stílusú pagodája,  festett orosz házai, kiállításai, múzeuma, piaca , nyugodt szocialista patinája,  adja meg  a hangulatot.

Szállás Karakolban egy vendégházban

4. nap k. –   Issyk Kul, Karakol, Altyn Arasan hőforrások

Ma lesz az első lovaglós napunk. Reggel járművünkkel elindulunk a  hegység lábához, majd innen a festői Altyn Arasan völgyön lóval megyünk tovább felfele a szálláshelyünkig kb. 800 méter sintemelkedést legyőzve. Ezen a természetvédelmi területen fogunk tartózkodni a következő napokban 2800 méter magasan. Zúgó folyók, érintetlen természet, friss levegő, és lenyűgöző tájak várnak minket.  A mai nap jutalma, hogy a vendégházhoz tartozó kellemes thermálmedencében lazítsuk el fáradt izmainkat.

Kirgiz Lake trekking
Kirgiz Lake trekking

Szállásunk Altyn Arasan vendégházában

A vendégházig lehet jeeppel is menni, vagy 5-6 h kirándulással is feljuthatunk alternatívaként.  Szint kb. 800 méter felfele, 15 km.

5. nap – sz.   Altyn Arasan – kis tengerszem lovas túra

Ma hajnalban egész napos lovas túrát teszünk egy kisebb tavacskához, érintetlen dombok és zöld lankákon legelésző ménesek társaságában vágtathatunk, kicsit átérezve a nomád szabadság érzését. (kb. 3- 4 óra egy irányba.) Túráink alpesi környezetben, fenyőfák között, erdők mezők és 4000-es hegyek árnyékában, zöld legelők, lágy lankák kísérnek. Senki nem fogja elfelejteni ezt a gyönyörű túrát, – amit gyalog is megtehetünk.

Szállásunk a már megszokott Altyn Arasan vendégházában

6. nap cs.  Altyn Arasan – Ala-Kul lovas túra (3800 méter)

Ma hajnalban elindulunk vendégházunkból megszokott lovainkkal, hasonló meredek alpesi tájon megyünk vagy 6 órát. Életetek egyik természeti csúcs élménye lesz a mai nap, 5 ezres hegyek ölelnek körbe, gleccsereket látunk,

Kirgiz, Ala kul lake trekking
Kirgiz, Ala kul lake trekking

folyókon kelünk át, hatalmas erdős, legelős, majd végül kopár köves tájon keresztül kapaszkodunk fel megérdemelt végcélunk fele.

A végső szakaszt már gyalog tesszük meg, mert ott már nagyon meredek, s amúgy is jó érezni, hogy gyalog legyőzzük ezt a nagy magasságot s megmásszuk a 3860 m magasan levő hágót, melyen keresztül jutnak el a túrázók az Ala-Kul tóig.

A hágó tetejéről az Ala-Kul tóban (tengerszem) és havas gleccseres hegyekben gyönyörködhetünk körbe-körbe, s elkészíthetjük életünk legszebb fotóit, az alattunk elterülő, ezer méteres mélységű, hatalmas víztömeget tároló, érintetlen tengerszemről.

Kevesek privilégiuma túrázni ebben a háborítatlan álomszép környezetben, ahol csak mi vagyunk és a hegyek, folyók, ösvények, havas csúcsok, a csend és friss hegyi levegő. A  hágót elérve havas lejtőn ereszkedünk lefele, majd egy

Kirgizistan, Ala kul
Kirgizistan, Ala kul

völgyön keresztül folytatjuk vissza utunkat a vendégházhoz, ahol belemerülünk kiáztatni megfáradt végtagjainkat a kellemes kristálytiszta meleg vizű medencékben (38 fokos), miközben fantasztikus környezet van köröttünk.

szállásunk a megszokott vendégházban

Túra: Szint 1100 méter fel, kb. 8-10h oda vissza lóval, de gyalog is megtehető 14-16h alatt.   Este megint a hőforrásokban lehet lazulni.

Kirgizistan trekking
Kirgizistan trekking

7. nap  p.  Palatka hegység völgye

Mai napi lovas túra útvonalának választhatunk újabb irányt a Palatka nevű 6000 hegy fele a folyó mellett felfele. A mai nap nem lesz olyan fárasztó, de az előttünk magasodó hegy és békés környezet biztos örök élmény marad.

Szállásunk a már megszokott Altyn Arasan vendégházában

8. nap szo   Altyn Arashan völgy

Mai nap kipihenjük maunkat, búcsut intünk ennek a mesés helynek, s visszaindulunk Karakol városkája fele lovainkkal, hogy másnap részt vehessünk a heti állatvásáron.

9. nap v.  Karakol, heti állatvásár

Hajnalban megnézzük a hagyományos múltidéző heti ló piac forgatagát, ahova már éjjel megérkeznek

Kirgiz, Karakol animal market
Kirgiz, Karakol animal market

a pásztorok, kereskedők. Láthatunk élőben autentikus patkolást, eladó nyergeket, felszereléseket, s természetesen a normál piac is beindul reggelre.  Délben elindulunk Yeti Ozgun híres szanatóriumához, rádium fürdőjéhez, ahol híres asztronauták is megfordultak. Itt megnézzük  a 9 bika nevezetű páratlan szépségű  vörös sziklákat,  meg egy szív alakú vörös kőképződményt, s még ma felmegyünk a hegyekbe, ahol gomba módra állnak a jurták.  Itt töltjük az éjszakánkat az egyik jurtában, kipróbálva a nomádok ételeit és vendégszeretetét.

Szállásunk a hegyekben egy tradicionális nomád jurtában

10. nap h.  A Virágok Völgye

Innen ismét felnyergelhetünk, lovakkal felnyargalhatunk a közeli

vízesésekhez. Hasonlóan érintetlen helyekre jutunk el mint az előző napokban. Du visszaérünk táborunkba, ahol már vár a nyüzsgés, helyiek sütnek főznek, piknikeznek, fociznak s töltik el nyári idejüket itt ezen a népszerű völgyben 2500 méteren.

Kirgizistan, Vlley of flowers
Kirgizistan, Vlley of flowers

Szállásunk  a hegyek között egy jurtában

Kirgiz, Mese Kanyon
Kirgiz, Mese Kanyon

11 nap k. Mese kanyon, Holt tenger.

Reggel összecsomagolunk, még visszanézünk jurtáinkra a nagy mezőn, s indulunk újabb kalandok felé. Bérelt járművünkkel Issyk kul környékén fogunk utazni, mely még számtalan szépséget és különlegességet rejteget számunkra. Ma  ebből két dolgot nézünk meg.  A híres Mese kanyont, ahol színes, Kappadókiát idéző tájon barangolhatunk és élhetjük ki fotózási kreativitásunkat.  Innen pedig tovább haladunk a híres kirgiz Holt tengerhez, amelynek a sótartalma hasonló  az Izraeli testvéréhez,  de nem olyan ismert. Kipróbálhatjuk a lebegést a vízen, napozhatunk,  piknikezhetünk.

Az éjszakát itt töltjük  a tónál egy vendégszálláson.

Kirgiz félnomád család, Song kul
Kirgiz félnomád család, Song kul

12. nap sze.  Issyk Kul – Jungal

Reggel indulunk tovább, buszra  szállunk és 250 km és 5 óra múlva egy 3200-as hágón átkelve ismét egy hegylánc lábánál leszünk, immáron az ország közepén. Bishkek-től Délre elterülő hegylánc mögötti régió fennsíkja hívogat minket egy napos lovas kirándulásra a Song-Kul nevű tengerszemhez, ahova akar nomádoktól bérelt lovakon is felmehetünk! Nagyon érdekes a közeli falu temetője, ahol láthatjuk érdekes temetkezési szokásaikat. Bepillanthatunk a helyiek mindennapi életébe, s a lankás síksági környezetben élvezhetjük a végtelen zöld természetet.

Alvás helyi nomádoknál Jurtában vagy saját sátorban, illetve a közeli falu vendégszállásán.

1

Kirgiz, Song kul
Kirgiz, Song kul

3. nap  cs.  – Song Kul lovas túra – Jungal

Ma reggel lovas Kirándulásunk során visszacsöppenünk a nomád vándorok életébe, gyönyörködhetünk a Tibet jellegű tájban, felkapaszkodunk 2800 méteres magasságra. Látunk  a tengerszemnél halászokat, ehetünk velük a kristálytiszta tóból éppen kifogott és megsütött halakat. Este visszatérünk Jungalba, ahol helyi családoknál fizető vendéglátás keretébens élvezhetjük vendégszeretetüket.

Túra: 600 méter szint fel, le, 6 h túra, avagy lóháton is megtehető a táv.

Kirgiz, Chong kemin sanatory
Kirgiz, Chong kemin sanatory

14. nap  p. –  Jungal – Chong Khemin hőforrás (bónusz nap)

Jungalból reggel elindulunk, több óra utazás után a Bishkek környéki hegyeknél felmegyünk Chong Khemin gyógyító hőforráshoz, lelazulni kicsit, kipihenni az előző napi túrákat ebben az egészséges hegyi környezetben. Alvás a hegyi szanatóriumban.

(ez gyakorlatilag kihagyható program, csak buffer napnak tettem be, ha esetleg vhol csúszás lenne, de ha valakinek előbb kell visszaérni Magyarországra, akkor innen eltranszfereljük a repülőtérre.)

Kirgiz folk art, Bishkek
Kirgiz folk art, Bishkek

15 nap sz. Bishkek

Ma reggel elbúcsúzunk a minket körbevevő havas hegycsúcsoktól, még egyszer megmártózhatunk a 4 ezres hegyek  ölelésében (páratlan szépségű környezet), s indulunk vissza a fővárosba. A mai nap a városnézésé, jókat eszünk, vásárolhatunk ajándékokat, s lélekben felkészülünk a haza útra.

Indulás éjjel szállásra vagy hajnalban a reptérre a járattól függően.

Aki hosszabbítani  akar és Tádzsikisztánba indulni, azoknak itt a 12 nap  hosszabbítási lehetőség a páratlan szépségű,  mindenki számára misztikus, elzárt, változatos Pamír hegységbe.

16.  nap v. – Bishkek – Budapest

Fotókért kattints a képre

A Kirgiz lovas túra költsége a létszámtól függ, így kérlek

érdeklődj tőlünk a részletek felől.

A kirgiz lovas túra tervezett időpontja 2014 nyara

Praktikus tudnivalókat a jelentkezőkkel megosztjuk, illetve lesz egy utasmegbeszélés is, ahol további kérdéseket, igényeket is megbeszélhetünk.

Ha utaznál velünk tovább a Tadzsik Pamírba, akkor a programot  olvassad itt

Ha a Kazahsztáni utazással folytatnád, akkor a program itt

Ha olvasnál a blogomból:         https://vandorboy.com/kirgizistan

Comments

  1. Kedves Vandorboy Gábor !
    A kazahasztáni lovastúra érdekelne 2016 év folyamán június vagy augusztus végétől általában 18-20 tól maximum 12 napot tudok kivenni szabadságban. Szeretném megtudni hogy indul-e ilyen túra illetve mennyi a költsége nomád körülmények között szoktam túrázni sátorral, Milyen felkészültség és fizikai állapot kell a túrához ?
    Köszönettel Andrea

  2. Sziasztok
    Ez általában nyáron esedékes, kb. 5-6 nap lovaglás van benne, tavaly 6-700 dollár volt, de ez függ attól is hogy hányan leszünk, milyen szállást szeretnél. Érdemes nekem emailt írni, s akkor látom hányan érdeklődnek. Lovasiskoláktól is jönnek emberek.
    Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*