7. fesztivál sajtóanyaga

Plakát 7. fesztivál jpg
Plakát 7. fesztivál jpg

A 7. Járatlan Utakon Fesztivál – Független világutazók fesztiválja   

2018 nov. 24-25. hétvégéjén 7. alkalommal szervezik meg a Járatlan Utakon Fesztivált Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét. Az eseményen több mint 90 előadás és kerekasztal-beszélgetés lesz utazásról a 2 nap alatt 6 teremben – tudtuk meg Vándorboytól aki eme rendezvénysorozat a kiötlője és főszervezője.

Hazai és külföldi független utazók, „hátizsákosok” gyűlnek össze erre a hétvégére a világ minden részéből, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó kíváncsi közönséggel. Inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni.

plakát 7 feszt
plakát 7 feszt

Az ország ismert utazási bloggerei is jelen lesznek személyesen (Utazómajom, 360fok bringa, utazgatok.hu, A sárgaruhás lány, Mysevenworlds, Balazsutazik.hu, Világlátta, Magányos bolyongó, Farfaraway, Kultitasting, Talpalattnyi történetek, Vándorboy), hogy beszámoljanak utazásaikról, s a bloggerkedés mikéntjeiről is.

Sok ifjú titán is megjelenik, akik már fiatalon a világjárás különleges módját választották: stoppal vágtak neki a világnak, akár egyedülálló nőként. Ők adnak bátorítást az érdeklődő felnövő generációnak: igenis el lehet indulni, és megvalósíthatjuk álmainkat. Volt, aki hosszában átstoppolta Dél-Amerikát, és akadt, aki a koreai határtól stoppolt vissza Magyarországra. De szót kerítenek majd  de szó lesz zéró büdzsé utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, gyerekkel történő utazásról is.

Sok különleges extrém utazó is tart idén előadást. Nagy Bendegúz arról beszél majd: lehet-e kerekesszékkel világot látni? Miképp mászott Szendrő Szabolcs amputált végtaggal 8 ezres hegyeket? Szabó Norbi hogyan kajakozta át az Atlanti-óceánt? Csepin Péter hogyan nyargalja a világot lóval?

5. feszt nagyterem
5. feszt nagyterem

Szabó Ádám elmondja: miért tart 4 évig körbetekerni a világot? Csutka István megosztja velünk, milyen felkészülés kell ahhoz, hogy átgyalogold keresztbe Grönlandot…

De megtudhatjuk utazó előadóinktól: lehet-e hulladékmentesen utazni? Beszámolnak hegymászók, miért is kell a Mont Blanc tetején szemetet szedni? Afrikában milyen egy beavatási szertartás? Szilasi Ildikó Afrika-kutató pedig Torday Emil nyomdokaiba ered Angola és Kongó területén.

7. fesztivál tapancs jpg.
7. fesztivál tapancs jpg.

Lesznek országspecifikus előadások is, az adott témában tapasztalt utazóktól, antropológustól, így kerül terítékre India, Kína, Indonézia, Mexikó, USA, Irán, Afrika több országának járatlan útjai is, de eljutunk velük a Húsvét-szigetekre is, s a Himalájától Patagóniáig mindent bejárunk…

Szerepelnek kultúrtörténeti előadások is: hallhatunk a Selyemútról, illetve itt lesz a Magyar Iszlám Közösség megalapítója is (magyar Korán-fordító), aki éveket élt kint Afrikában és a Közel-Keleten, így segít eligazodni az érintett vallásról és a Nyugathoz való viszonyáról.

járatlan molino
járatlan molino

Idén készülünk angol nyelvű előadásokkal is, mert vendégül látjuk a cseh társrendezvényt is, 6 előadás erejéig, így a Magyarországon élő külföldiek is élvezhetik a fesztivál nyújtotta élményt és hangulatot. Idén ismét lesz 3D (3 dimenziós) barlangos vetítés, ahol a cseh barlangászszövetség elnöke kalauzol minket a cseppkövek birodalmába…

járatlan molino (2)
járatlan molino (2)

Idén újdonságként tervezünk 46 workshop- és kerekasztalbeszélgetést is, amelyekben 90 tapasztalt utazó vesz részt, őket lehet faggatni az adott tematikában. Így sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki, s mindenki felteheti már akár előre is (weblapunk révén) az őt érdeklő kérdéseket. Mivel specifikusan fedjük le az utazás minden aspektusát, így senki nem megy haza úgy, hogy nem kaphatott választ kérdéseire, és ötleteket problémáira.

járatlan molino (3)
járatlan molino (3)

És persze lesznek egyéb, eseményt színesítő programok, úgymint: tahiti tánccsoport, Afrikából érkező dob- és táncművész.

Először ingyen ki lehet próbálni a még kevesek által ismert virtuális 3D-sisakot, amellyel a világ bármely pontjára eljuthatunk pár másodperc alatt: az Everest tetejétől kezdve az Amazonas dzsungelén keresztül egész az egyiptomi piramisokig barangolhatunk.

7. feszt logo webre
7. feszt logo webre

Aki pedig meg akarja örökíteni élményeit, annak rendelkezésére áll egy speciális Selfiemat – amellyel szelfit készíthetnek az előadókkal, egzotikus tájakkal, vagy akár a Járatlan Utakon Fesztivál felirattal a hátuk mögött.

Ha 2×12 óra alatt be akarod utazni a világot mindössze 12 buszjegy árából, akkor ott a helyed a terézvárosi Fáklya Klubban, mely otthont nyújt ennek a speciális rendezvénynek.

Várunk szeretettel!

Az úton levés a fontos, nem a megérkezés…

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*