8_jaratlan_logo_2019

8. Járatlan utakon fesztivál sajtóanyag – 2019 febr. 23-24

Sajtóanyag

A 8. Járatlan Utakon Fesztivál – Független világutazók fesztiválja

2019. február 23-24-én már  8. alkalommal szervezik meg a Járatlan Utakon Fesztivált Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét. Az eseményen több mint 70 előadás és kerekasztal-beszélgetés lesz utazásról a 2 nap alatt 6 teremben a Hungexpo Utazás kiállításának társrendezvényeként egy saját pavilonban – tudtuk meg Vándorboytól aki eme rendezvénysorozat létrehozója és főszervezője.  

8_jaratlan_logo_2019
8_jaratlan_logo_2019

Hazai és külföldi független utazók gyűlnek össze erre a hétvégére a világ minden részéből, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó kíváncsi közönséggel. Inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni?

A program struktúráját úgy alakítottuk, hogy illeszkedjen az utazás kiállítás aktív utazás  tematikájához és az ott zajló boat show-hoz is.

 Így lesz több kerékpáros, gyalogos világjárás téma, illetve vizes témában több világkerülő vitorlázó ad elő a fesztiválon. Kenu expedíciók Tűzföld tengerein és a Mekong folyón, illetve megtudhatjuk hogyan kell vitorlást építeni és mire kell figyelni egy világ-körüli vitorlás utazás megtervezésekor. Megismerkedhetünk a környező országok kerékpárútjaival, túra útvonalaival. Lesznek túrázós előadások is: lesz aki 2 mankóval teljesítette a kék túrát, lesz aki ultra-maratonistaként futotta le a 2550 km-t. Lesz aki szamárháton tette meg az El Caminot. Illetve bejárjuk Izéland legszebb túráit, illetve hallhatunk Female Yeti előadásában az Everest alaptáborok környékén megélt kalandjairól.  Mozgásban tehát nem lesz hiány.

Az ország ismert utazási bloggerei is jelen lesznek személyesen a blogger corner részeként.

Sok fiatal előadó is megjelenik, akik már fiatalon a világjárás különleges módját választották: stoppal vágtak neki a világnak, akár egyedülálló nőként. Ők adnak bátorítást az érdeklődő felnövő generációnak: igenis el lehet indulni, és megvalósíthatjuk álmainkat. Volt, aki érettségi után indult egyből útra, volt aki elstoppolt Pakingbe,  volt aki kutyával utazik vagy aki sajt guruló nyaralót épített, de hallhatunk olyan fiatalról is aki trabanttal vágott neki a sivatagnak.

 De szó lesz majd digitális nomád életformáról, zéró büdzsé utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, expat életről, gyerekkel történő utazásról, illetve egy botanikus szemével betekintést nyerhetünk a világ egzotikus piacaiba. Hallhatunk  előadást a golf világáról illetve a borturizmusról, hogy érintsünk egy eddig ismeretlen témakört is a fesztiválon.

Több különleges extrém utazó is tart idén előadást, sziklamászásról, evezésről vagy barlangászatról.

De megtudhatjuk első kézből utazó előadóinktól, hogy milyen a balkán világa? Hogyan működik a hátizsákos utazás Latin-Amerikában? Miért nem késő 40 év felett elkezdeni a vlágjárást? Hogyan lehet olcsón világot látni? Milyen belekezdeni önkénteskedésbe? Hogyan fotózzunk útközben? Hogyan lehetett a Kádár rendszerben utazni? Mit is csinálnak a digitális nomádok?

Lesznek országspecifikus előadások is, az adott témában tapasztalt utazóktól, így kerül terítékre Dominika, Tonga, Egyiptom, Grúzia, a Balkán világa, Szingapúr, élet a Mekong folyón, Kolumbia, Izland, több országának járatlan útjai is, de eljutunk a szakadár államokba is illetve a Himalájától Patagóniáig sok turistamentes övezetbe.

Ahogyan a Hungexpo főként a magyar közönséget szólítja meg, így a fesztiválunk is, viszont egy angol nyelvű előadást idén is becsempésztünk a programunkba az egyre népszerűbb Grúziáról, így helyi embertől kaphatnak hiteles információkat, hol is tart a turizmus a bor hazájában. Illetve mivel idén Algéria a fő vendég, lesz utazónk, aki erre a területre kalauzol el minket járatlan utakra is.

Idén ismét tervezünk kerekasztal beszélgetéseket

és praktikus, gyakorlatias workshopokat is, amelyekben több mint 50 tapasztalt utazó vesz részt. Őket lehet faggatni az adott tematikában. Így sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki a közönséggel, s ott  mindenki felteheti már akár előre is (weblapunk űrlapja a témáknál) az őt érdeklő kérdéseket. Mivel specifikusan fedjük le az utazás minden aspektusát, így senki nem megy haza úgy, hogy nem kaphatott választ kérdéseire, és ötleteket problémáira.

És persze lesznek egyéb, eseményt színesítő programok, úgymint: tahiti tánccsoport előadása, láthatjuk hogyan rendezzed be lakóautódat,  lesz ismét a Selfiemat, hogy te is vigyél haza egy utazós fotót a fesztivál logójával egzotikus tájakkal és ismert bloggerekkel.  Idén is ingyen ki lehet próbálni a még kevesek által ismert virtuális 3D-sisakot, amellyel a világ bármely pontjára eljuthatunk pár másodperc alatt: az Everest tetejétől kezdve az Amazonas dzsungelén keresztül egész az egyiptomi piramisokig barangolhatunk, nézhetünk naplementét vagy sétálhatunk a zsibongó utcákon. Lesznek nemzetek ételei is, aki a gasztronómián keresztül is ismerkedne a világgal.

A felfedező benned van, mi csak az ihletet adjuk hozzá.

Ha a fesztivál 2 napja alatt be akarod utazni a világot mindössze 8 buszjegy árából, akkor ott a helyed az idei Utazás Kiállításon a HungExpon, ahol a saját 25-ös pavilonban, illetve a G és D épület előadótermeiben találsz meg minket 10-18h között.  Színes, változatos, érdekes, inspiráló fesztiválunkra várunk szeretettel!

Az egymillió mérföldes út is az első lépéssel kezdődik.

8. feszt logo képes
8. feszt logo képes

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*